Četvrta humanitarna akcija prikupljanja novogodišnjih paketića za decu iz enklava sa teritorije Kosova i Metohije

 

U periodu od 7.– 23. decembra 2009. godine studentski fond Osmeh na dar organizovao je četvrtu po redu akciju prikupljanja novogodišnjih paketića za decu iz najugroženijih enklava sa teritorije Kosova i Metohije. Fondu i studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ove godine priključili su se studenti sledećih fakulteta: Bogoslovski, Fakultet organizacionih nauka, Saobraćajni, Filozofski, Filološki, Ekonomski, Akademija za diplomatiju i bezbednost i Fakultet informatičkih tehnologija. U okviru akcije, već drugu godinu za redom organizovana je i humanitarna žurka za studente i prijatelje fonda iz sveta kulture, umetnosti, medija i sporta sa ciljem  prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu novogodišnjih paketića. Ove godine pored Pravnog fakulteta svoj doprinos su dale i mnoge firme te je broj prikupljenih paketića dostigao 2000 (dve hiljade).

U periodu 25-27 decembra aktivisti fonda Osmeh na dar boravili su na Kosovu i Metohiji gde su podelili oko 1300 (hiljadu i tri stotine) paketića. Studentima su se u deljenju paketića priključili i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor Mirko Vasiljević, prodekan za nauku Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor Žika Bujuklić, kao i asistent mr. Nenad Tešić. Ostatak od oko 700 (sedam stotina) paketića biće podeljen najugroženijim mališanima sa teritorije Kosova i Metohije za pravoslavnu novu godinu, kao i za Savindan, 27. Januara, a deo paketića fond je namenio domu za autističnu decu na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Tokom dvodnevne posete južnoj srpskoj pokrajni aktivisti su obišli  nekoliko enklava i verskih znamenitosti.

U subotu 26. decembra nakon posete crkvi i biblioteci u Gračanici, kojoj je uručena donacija od oko sto najnovijih izdanja kako srpske, tako i svetske književnosti, i narodnoj kuhinji u Prekovcu, fond je obišao školu u Slivovu koju pohađa svega 8 đaka srpske nacionalnosti.

Zatim su se aktivisti podelili u dve grupe, kako bi stigli da obiđu što veći broj mališana. Jedna grupa otišla je u škole u selima Bostane i Jasenovik u opštini Novo Brdo, dok je druga grupa obišla sela Straže, Koretište i Stanišor u opštini Gnjilane. Tog dana podeljeno je oko 600 (šest stotina) paketića. U svim školama aktivisti su iskoristili priliku da se poigraju sa mališanima, a specijalno za tu priliku studenti su pozajmili kostim Deda Mraza čime su posebno uvećali dečiju radost .

 

Nakon posete pomenutim selima, aktivisti su posetili u brdu skriven prelep manastir Draganac, gde ih je srdačno dočeko otac Kiril. U povratku  par studenata se uz pomoć KPS pratnje popelo na brdo kraj Gračanice gde se nalazi dom za decu ometenu u razvoju, uručivši tamo dvadesetak paketića. Dvoje aktivista fonda zajedno sa članovima uprave Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu obišli su porodicu Rašković u Prištini. Ova poseta ostavila je na njih veoma potresan utisak.

 

U nedelju 27. decembar u pola 7 izjutra aktivisti su krenuli iz Kosovske Mitrovice, opet se razdvojivši u dve grupe kako bi uspeli da obiđu što veći broj udaljenih mesta . Jedna grupa pošla je put Metohije u zabačena sela Suvo grlo, Banje, Crkolez, Osojane i  Vidanje gde nealbansko stanovništvo živi u jako nepovoljnim uslovima.  Uprkos teškom životu i stalnom pritisku ondašnji preostali stanovnici srpske nacionalnosti nisu propustili priliku da pokažu svoju veliku gostoprimljivost prema beogradskim studentima.

Druga grupa obišla je prvo veoma skromnu školu u selu Cernica koja je ostavila veoma snažan utisak kako na studente tako i na profesore. Ova grupa se zatim uputila ka selima Strezovce, Ajnovce i Rečani u opštini Kosovska Kamenica. Nakon toga oko 200 (dve stotine) paketića podeljeno je u jednoj od retkih mešovitih škola u samoj Kosovskoj Kamenici, gradu sa najvećim  brojem srpskog stanovništva  posle Kosovske Mitrovice. Ovo je ujedno i najveća škola koju je fond obišao. Na putu ka opštini Kosovska Kamenica studenti su imali priliku za veoma kratku posetu  neobičnoj  crkvi Svetog Nikole u Gnjilanu.

Studentima su uz pomoć prijatelja fonda iz Kosovske Mitrovice bili obezbeđeni smeštaj i ishrana u studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici.

Fond Osmeh na dar napustio je Kosmet kasno popodne 27.decembra prepun radosti zbog preko hiljade izmamljenih osmeha mališana, ali i tuge zbog bede i strašno teških uslova u kojima živi naš narod u enklavama, kao i želje da narednih godina broj ljudi dobre volje, prijatelja i donatora bude još veći.