Теме којима се Конференција бавила биле су подељене у четири целине. Први панел се бавио питањима арбитражног споразума и надлежности арбитраже. Председавајући овог панела био је угледни британски стручњак за арбитражно право Џулијен Лу, професор на лондонском Универзитету Квин Мери, адвокат, арбитар и аутор бројних престижних публикација из области арбитражног права. У оквиру овог панела реферате су поднели гђа Ен Мари Вајтсел, адвокат из Вашингтона, др Мирослав Пауновић, адвокат из Београда и члан председништва Спољнотрговинске арбитраже при Привредној комори Србије, г. Џон Витакер, адвокат у канцеларији Clyde у Лондону и г. Џон Вилемс, адвокат у канцеларији White & Case у Паризу. Други панел био је посвећен савременим питањима арбитражног поступка. Дужност председавајућег била је поверена др Клаусу Захсу, познатом адвокату и професору на Универзитету Лудвиг Максимилијан у Минхену. Своје реферате изложили су г. Стивен Финицио из лондонске адвокатске канцеларије Wilmer Hale, гђа Ивана Рацковић из београдске канцеларије Карановић-Николић, др Ставрос Брекулакис, професор на лодонском Универзитету Квин Мери и г. Хосе Рикардо Ферис из Арбитражног суда Међународне трговачке коморе у Паризу. Тема рада трећег панела била су питања у вези са арбитражном одлуком, радом овог панела руководио је г. Кристоф Либшер из бечке адвокатске канцеларије Wolf Theiss а панелисти су били др Херберт Кронке, професор на Правном факултету у Хајделбергу, др Галина Зукова из Арбитражног суда Међународне трговачке коморе у Паризу и др Штефан Крол, адвокат у Келну и професор на Универзитету Буцеријус у Хамбургу. Коначно, четврти панел се, под руководством др Јернеја Секолеца, бившег генералног секретара Комисије Уједињених нација за међународно трговинско право (УНЦИТРАЛ) а сада потпредседника Лондонског међународног арбитражног суда, бавио савременим питањима развоја арбитражног права. О овој теми говорили су др Лукас Мистелис, професор на лондонском Универзитету Квин Мери, др Геролд Цајлер из бечке адвокатске канцеларије Schoenherr и г. Лука Криштовић Блажевић из париске адвокатске канцеларије White & Case. Учесницима конференције обратио се и господин Стефано Азали, генерални секретар Миланске арбитражне коморе, који је говорио о концепту непристрасности и независности према Миланским арбитражним правилима.

По броју учесника, реномеу и стручности говорника, квалитету реферата и актуелности избраних тема, београдска арбитражне конференција представља један од најинтересантнијих научних догађаја овог пролећа, не само у регионалним већ и у светским оквирима. То је био неподељени утисак свих учесника овог значајног научног скупа. Штавише, о значају Конференције сведочи и чињеница да је један од суорганизатора овог догађаја и Међународна трговинска комора из Париза (International Chamber of Commerce – ICC).

Чланови организационог одбора Конференције били су проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Гашо Кнежевић, проф. др Владимир Павић, асистент мр Милена Ђорђевић и асистент Марко Јовановић. Поред Правног факултета Универзитета у Београду и Међународне трговинске коморе, главни организатори Конференције били су немачки Отворени регионални фонд за југоисточну Европу (ГИЗ), Министарство науке и технолошког развоја Републике Србије, Спољнотрговинска арбитража при Привредној комори Србије и Школа међународног арбитражног права при лондонском Универзитету Квин Мери. Значајну помоћ, захваљујући којој је учешће на Конференцији било бесплатно, пружили су адвокатска канцеларија White & Case (Париз), адвокатска канцеларија Wilmer Hale (Лондон), Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), Амбасада Краљевине Холандије, београдске адвокатске канцеларије Карановић – Николић, Моравчевић, Војновић, Здравковић у сарадњи са Schoenherr и Бојовић, Дашић, Којовић, Град Београд и Туристичка организација Београда.