IV Београдска арбитражна конференција

 

Београд је и овог пролећа био центар окупљања бројних великих имена из области међународне трговинске арбитраже где се – сада већ традиционално – 23. марта 2012. године одржала четврта Београдска арбитражна конференција. Након велике посећености у претходне три године и све већег интересовања међународне стручне јавности, Правни факултет Универзитета у Београду је уз подршку Немачке арбитражне институције (DIS), GIZ Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу, Министарство образовања и науке Републике Србије и Спољнотрговинскe арбитраже при Привредној комори Србије окупио преко 300 учесника из целог света као и десет истакнутих међународних стручњака који су у два панела расправљали о кривичноправним и етичким проблемима у арбитражном поступку, односно утицају националних правних култура и традиција на законе о арбитражи.

Конференцију је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, професор др Мирко Васиљевић. Поздрављајући присутне, Декан је подвукао посвећеност нашег Факултета одржавању научних скупова из области арбитраже и истакао важност ове гране права у савременом добу. Декан се такође захвалио на дугогодишњој подршци GIZ Отвореном фонду за Југоисточну Европу и пренео присутнима да је Правни факултет Универзитета у Београду потписао меморандум о сарадњи са немачком арбитражном институцијом (DIS), која ће се од следеће године прикључити кругу суорганизатора Београдске арбитражне конференције. Ништа мању захвалност Правни факултет дугује и осталим донаторима на несебичној помоћи у организацији овог значајног догађаја. Коначно, професор Васиљевић је пожелео присутнима скори поновни долазак у Београд и изразио наду да ће их све поново видети на наредној, петој београдској арбитражној конференцији 2013. године.

Присутне су затим поздравили и председник Спољнотрговинске арбитраже, професор др Гашо Кнежевић, представница GIZ Отвореног фонда за Југоисточну Европу др Јудит Книпер и генерални секретар Немачке арбитражне институције господин Јенс Бредов.

Након поздравних речи уследио је радни део конференције (видети програм). Први панел је окупио говорнике који су се бавили кривичним и етичким проблемима у арбитражном поступку. Радом овог панела руководио је др Штефан Вилске, угледни немачки арбитар и адвокат, предавач на неколико немачких универзитета (међу којима је и чувени Хајделберг) и партнер у адвокатској канцеларији Gleiss Lutz у Штутгарту. Др Данијел Бусе, професор на Правном факултету Универзитета у Гисену и партнер у адвокатској канцеларији Allen & Overy из Франкфурта говорио је о тактичким изазовима који се постављају пред правне заступнике у међународним трговинским арбитражама. Излагање другог говорника, адвокатице Барбаре Хелен Штајндл из Беча било је посвећено правним средствима које UNIDROIT начела за међунаордне трговинске уговоре из 2010. године и Правила о доказивању у међународним трговинским арбитражама Међународне адвокатске асоцијације (IBA) из 2010. године стављају на располагање странама у поступку у случају уплитања кривичноправних питања у арбитражу. Затим се учесницима конференције обратила Лиза Бајштајнер из адвокатске канцеларије Schönherr из Беча, која је разматрала могуће начине на које арбитражно веће може да спречи тактике опструкције арбитражног псотупка које примењују заступници страна. Коначно, излагања у оквиру првог панела закључио је Лука Криштовић Блажевић из адвокатске канцеларије White & Case из Париза, који се бавио допуштеношћу доказа прикупљених под сумњивим околностима.

Други панел је био посвећен утицају националних правних култура и традиција на законе о арбитражи. Модератор овог панела био је Лукас Мистелис, професор на лондонском Универзитету Квин Мери, који је поднео и уводно излагање у којем је представио посебности арбитраже на европском континенту. Његово излагање су пратили прикази специфичности арбитражног поступка у појединим земљама. О арбитражи у Аустрији говорио је Франц Шварц, партнер у лондонској адвокатској канцеларији Wilmer Hale. Специфичности арбитраже у Немачкој представио је др Торстен Лерхер, партнер у адвокатској канцеларији CMS у Келну. Арбитражу у Италији учесницима конференције приближила је Бенедета Копо из Миланске арбитражне коморе, док је о арбитражи у Србији говорила проф. др Маја Станивуковић са Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

Како су представљене теме конференције пратиле актуелне трендове у свету међународне трговинске арбитраже, предавања панелиста била су пропраћена активним дискусијама свих пристуних, док је затварање конференције за све учеснике било уприличено у оквиру коктела који се исте вечери одржао клубу Бонафидес (El Derecho).

Актуелношћу тема, бројем учесника и интересовањем које је побудила, овогодишња Београдска арбитражна конференција је наставила успешан низ скупова посвећених међународној трговинској арбитражи који се сваког пролећа одржавају на Правном факултету Универзитета у Београду. О успеху и значају досадашњих Београдских арбитражних конференција недавно је веома похвално писао минхенски судија Карл Пускајлер у престижном немачком стручном часопиу IPRAX, при том посебно истичући како квалитет излаганих тема и дискусија, тако и изузетну гостопримљивост организатора и пријатељску атмосферу која влада на београдским научним скуповима. Београдска арбитражна конференција тако, по мишљењу њених реномираних страних учесника, постаје незаобилазан догађај у календару међународних арбитражних дешавања. 

Организацију IV Београдске арбитражне конференције помогле су и адвокатске канцеларије White & Case из Париза, Wilmer Hale из Лондона, и београдске адвокатске канцеларије: Карановић-Николић, Бојовић- Дашић- Којовић, Моравчевић-Војновић-Здравковић у сарадњи са Schönherr и CMS Београд, као и Туристичка организација Београда и Скупштина града Београда, а медијску препознатиљивост догађаја и изван граница Републике Србије обезбедили су: Америчка привредна комора у Србији, лондонски Charter Institute for Arbitrators, UNCITRAL, Queen Mary School of International Arbitration, аустријско арбитражно удружење ArbAut, као и арбитражни центри из Милана и Беча.

Галерија слика са Конференције >>

Видео запис са Конференције >>