V Belgrade Open Pre-moot

              

Последњи мартовски викенд ове године традиционално је обележио Belgrade Open Pre-Moot, београдски припремни турнир за највеће светско такмичење из права међународне продаје робе и међународног арбитражног права Willem C. Vis које се сваког пролећа, већ деветнаест година за редом, одржава у Бечу. Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са GIZ Open Regional Fund for South East Europe организује припремне турнире за ово такмичење од 2008. године, тако да је ове године прослављен мали јубилеј – пета узастопна година одржавања Belgrade Open Pre-Moot-а. Током тог времена, београдски припремни турнир је израстао у највећи припремни турнир за такмичење Willem C. Vis у Европи окупивши ове године преко 400 учесника – арбитара, академских тренера и студената са 37 универзитета из 26 држава из целог света – Европе, Азије, Аустралије, Северне и Јужне Америке (видети распоред рочишта и списак арбитара). Као и претходних година Belgrade Open Pre-Moot-у је претходила Београдска арбитражна конференција.

Осим великог броја учесника Belgrade Open Pre-Moot може да се похвали и вансеријским квалитетом припреме студената, јер се међу учесницима београдског припремног турнира редовно налазе универзитети који такмичење у Бечу завршавају на неком од првих десет места. О квалитету Belgrade Open Pre-Moot-а додатно сведочи и велико интересовање за учешће на овом догађају. Наиме, због ограничених смештајних могућности, преко десет факултета који су ове године желели да дођу у Београд али су се касно пријавили, нажалост нису могли да буду увршћени у круг учесника.

Турнир је свечано отворен у амфитеатру „Радомир Лукић“, након чега су адвокатске канцеларије које су помогле организацију овог догађаја приредиле коктел за све учеснике у факултетском клубу Bona Fides (El Derecho).

Током два дана, 24. и 25. марта, одржано је преко 100 арбитражних рочишта. Како толики број сусрета превазилази просторне капацитете Правног факултета, нека рочишта су се одржавала у просторијама адвокатске канцеларије Карановић-Николић и Америчке привредне коморе, коорганизаторима такмичења.

      

Тимови који су учествовали на овогодишњем београдском припремном турниру имали су прилику не само да своје адвокатске вештине опробају против колега из целога света већ и да уживају у богатом друштвеном програму. Под слоганом Under the Bridge Party адвокатска канцеларија Моравчевић Војновић Здравковић ОАД у сарадњи са Schönherr из Беча, је за све учеснике припремног турнира организовала журку у скоро реновираном простору алтернативног позоришта КПГТ, одмах испод новог Моста на Ади спајајући један од најлепших погледа у Београду са правом међународном атмосфером.

Пети Belgrade Open Pre-Moot  свечано је затворен коктелом у Скупштини Града Београда у недељу 25 марта 2012 године, који је приредила Туристичка организација Београда. Поздрављајући учеснике турнира, директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов скренуо је пажњу на богату и разноврсну туристичку понуду нашег главног града и пожелео присутнима да Београд постане често одредиште њихових путовања. Мр Милена Ђорђевић, асистент Правног факултета Универзитета у Београду и генерални секретар организационог одбора Belgrade Open Pre-Moot-а захвалила се Туристичкој организацији Београда на великодушној помоћи у организовању овог важног сусрета и изразила наду да ће се успешна сарадња две институције наставити и у будућности, те да ће заједничким напорима Туристичке организације Београда и Правног факултета Универзитеа у Београду још много гостију из иностранства имати прилику да открије и упозна све благодети које нуди наш главни град. 

Након коктела у Скупштини Града, сви студенти и учесници V Belgrade Open Pre-Moot турнира су имали прилику да у специфичном амбијенту кафане Павле Корчагин – окружени својеврсним подсетницима из периода старе Југославије – заокруже утиске о београдском припремном турниру.

Овако успешна организација Belgrade Open Pre-Moot-а свакако не би била могућа без помоћи бројних институција и адвокатских канцеларија које су Правном факултету Универзитета у Београду помогле у овом великом задатку. То су: GIZ Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу, Спољнотрговинска арбитража при Привредној комори Србије, Град Београд, Туристичка организација Београда, адвокатске канцеларије Карановић-Николић,  Моравчевић-Војновић-Здравковић ОАД у сарадњи са Schönherr, CMS Reich Rohrwig Hainz д.о.о. и Америчка привредна комора у Србији. Чланови организационог одбора били су: професор др Мирко Васиљевић, професор др Гашо Кнежевић, професор др Владимир Павић, асистент мр Милена Ђорђевић, асистент Марко Јовановић и сарадник у настави Урош Живковић, док су у непосредној организацији догађаја несебично помогли бројни студенти-волонтери.

Галерија слика са Belgrade Open Pre-Moot-а: 1>>  2>>  3>>

Други о нама >>