Велики успех наших студената на арбитражној олимпијади у Бечу

 

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду, после победе на припремном такмичењу у Милану и освојеног другог места у Мадриду, као и сјајних издања на нетакмичарским припремним турнирима у Минхену и Београду, је на деветнаестом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном од 30. марта до 5. априла 2012. године у Бечу освојио рекордних седам награда, три у екипној и четири у појединачној конкуренцији. По броју освојених награда на овом реномираном међународном такмичењу још се само Универзитет у Фрајбургу (Немачка) ове године може похвалити оваквим успехом. Успех је још већи ако се узме у обзир да се на такмичењу у Бечу за награде надметало преко 2000 студената са 282 универзитета из 67 држава света.

            

 

Такмичење Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Ове године, студенти су се бавили решавањем проблема који је обухватао следећа правна питања: могућност изузећа адвоката из арбитражног поступка због сукоба интереса тј. блиских професионалних и личних веза са председником арбитражног већа према одредбама правила кинеске CIETAC арбитраже, последице доцње у испоруци робе, услови за ослобођење од одговорности, накнада штете због губитка пословног угледа и утицај корупције на могућност накнаде штете.

Такмичење се састојало из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације.

У прва четири дана квалификација наши студенти су се такмичили са тимовима из Аустралије (Victoria University Melbourne), Узбекистана (Westminster University of Тashent), Француске (University of Cergy-Pontoise) и Немачке (University of Saarland), и по броју освојених поена у ова четири наступа омогућили да наш Факултет осму годину за редом добије награду за пласман у финалну рунду такмичења у коју улазе 64 најбоља факултета на основу резултата после прва четири дана такмичења.  Вредно је истаћи да је овакав континуитет у пласману у финалну рунду такмичења прави куриозитет и да га осим београдског факултета има само још и индијски Национални Универзитет правних наука из Калкуте. Осим тога, квалитетом своје правне аргументације на енглеском језику, и усмене и писмене, београдски тим је обезбедио чак четири награде за најбоље говорнике и две награде за најбоље писмене поднеске (тужбу и одговор на тужбу).  Традиција постизања успеха на овом престижном међународном такмичењу се тако наставила и ове године, а Београд се и овог пролећа нашао у врху светских центара арбитражног права и правног образовања.

Награде за најбоље говорнике на такмичењу добиле су: Јелена Арсић, Мина Срећковић, Ања Тасић и Анђелка Тодоровић, а поред њих тим Правног Факултета на овом такмичењу чинили су и Вања Вујновић, Стефан Голубовић, Марина Николић, Ана Одоровић, Ана Петровић и Анђа Савић, док је Владан Петковић учествовао у изради тужбе.  Припремама студената руководили су проф. др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић уз помоћ асистента Марка Јовановића и сарадника у настави Уроша Живковића, који су на овом такмичењу учествовали и у својству арбитара.

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на ова припремна такмичења својим великодушним донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Народна банка Србије, Железнице Србије, Телеком Србије, Град Пожаревац, банка Societe generale, Чачанска банка, Општина Рашка, као и адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, Моравчевић-Војновић-Здравковић у сарадњи са Schoenherr, CMS Београд, Wolf Theiss, Harrison solicitors, Николић-Кокановић-Оташевић, Живковић & Самарџић, Микијељ-Јанковић & Богдановић, Баклаја & Игрић, Мујезиновић у сарадњи са Clyde & Co, Блечић & partners, Prica & partners, адв. Мирослав Пауновић, адв. Ненад Станковић и адв. Рајна Андрић.