Такмичење Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Овогодишњи проблем бавио се, између осталог, патолошким арбитражним клаузулама, питањима везаним за надлежност арбитражног трибунала, могућношћу спајања поступака који произлазе из различитих уговора који предвиђају надлежност исте арбитражне институције, избором меродавног права односно домашајем аутономије воље уговорних страна у том погледу, а посебно интересантно питање било је питање примене Конвенције УН о уговорима о међународној продаји робе (Бечка конвенција) на уговор о продаји софтвера.

Такмичење се одвијало у две фазе. У првом, писаном делу такмичења, тимови су на основу задатог случаја састављали писане поднеске (тужбу и одговор на тужбу), док у другој, усменој фази такмичења, тимови су симулирали поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе тужиоца, односно туженог, пред трочлано арбитражно веће које чине реномирани професори, адвокати и стручњаци из разних земаља. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим је имао четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењивао је оба говорника једног тима оценама од 1 до 50. На основу збира 24 добијене оцене по тиму, на крају четвртог дана такмичења сачињена је ранг листа тимова, од којих су се најбоља 64 тима (од укупно 290 пријављених) квалификовала за финалне наступе, који су се даље одвијали по систему елиминације.

У прва четири дана квалификација наши студенти су,такмичивши се против тимова из САД  (Fordham University School of Law), Шведске (University of Stockholm), Енглеске (School of Oriental and African Studies) и Туниса (Faculty of Legal, Political and Social Sciences), остварили запажене наступе, врсно познавање релевантне правне материје и изванредне адвокатске вештине. Овакав наступ београдског тима омогућио је нашем Факултету да десету годину за редом добије награду за пласман у финалне рунде такмичења.  Вредно је истаћи да је овакав континуитет у пласману у финалну рунду такмичења прави куриозитет и да га осим београдског Универзитета има само још и индијски Национални универзитет правних наука из Калкуте.

У финалним рундама такмичења које су одржане 15. и 16. априла на Правном факултета Универзитета у Бечу београдски тим је с успехом прескочио прве три лествице – у 1/32 финала наши студенти су били успешнији од правног факултета Универзитета у Единбургу из Шкотске, у 1/16 финала од Универзитета Пенсилванијa, САД, а у 1/8 финала од Универзитета Џорџија из САД. У четвртфиналу, наш тим је савладан од Националног правног факултета из Индиjе, који се касније пласирао и у финале такмичења где је у узбудљивој завршници поражен од универзитета Дикин из Аустралиjе. Вреди напоменути да jе београдски тим, поред немачког тима са универзитета у Хаjделбергу, jедини тим коjи jе обезбедио пласман у четвртфинале такмичења, а да ниjе са енглеског говорног подручjа.  Поред нашег факултета, Хајделберг факултета из Немачке, Националног правног факултета из Индиjе и Дикин универзитета из Аустралије, у четвртфинале такмичења пласирали су се још и тимови Дјук и Флорида универзитета из САД, тим Сиднејског универзитета из Аустралије и Окланд универзитет са Новог Зеланда. Иза њих, у коначном пласману, остала су 282 факултета, укључујући и тимове са универзитета Јејл, Харвард, Колумбија, Фрајбург, Минхен, Отава, Велингтон, Кингс колеџ, Квин Мери, Архус, Сингапур и других реномираних факултета који су на претходним такмичењима остваривали запажене резултате.

Успех у финалним рундама усменог наступа није и једини успех београдског тима на овогодишњем такмичењу у Бечу. Дан касније, 17. априла, на свечаној церемонији доделе награда најбољим факултетима, београдски тим је добио још два вредна признања: једно екипно, а једно индивидуално. Наиме, квалитет правне аргументације на енглеском језику нашег тима препознат jе не само у усменом већ и у писаном делу такмичења, те jе стога и тужба београдског тима добила награду као једна од најквалитетнијих (Honorable Mention Award) од укупно 290 тужби. С друге стране, међу лауератима награда за најбоље говорнике у конкуренцији преко 2000 студената права из целог света, сасвим заслужено нашло се и име нашег студента четврте године Игора Радовановића, чији су усмени наступи оцењени просечном оценом од преко 46 поена (на скали од 1 до 50).

Тим који је представљао Правни факултет Универзитета у Београду на такмичењу у Бечу чинили су:  Kevin Bassney, Марија Вићић, Милош Вукотић, Маја Добрић, Вања Ђуричић, Милица Маричић, Игор Радовановић и Милена Радосављевић, студенти IV године и мастер студија, док су Душан Митровић и Нина Младеновић учествовали у изради тужбе. Студенти су се за ово такмичење вредно припремали осам месеци под руководством  проф. др Владимира Павића и доц. др Милене Ђорђевић, као тренера тима, којима су у овом захтевном послу значајну помоћ пружали и асистенти Марко Јовановић и Урош Живковић, студенткиња мастер студија Дина Прокић, као и друге колеге са Факултета и бројни бивши учесници овог престижног такмичења, данас успешни правници у разним правничким професијама, који су своје драгоцено време посветили припремама нашег тима у Београду, и својим коментарима и сугестијама на усмене наступе наших студената помогли да квалитет аргументације београдског тима буде на нивоу који је приказан, препознат и похваљен у Бечу.

Остаће забележено и да је Правни факултет Универзитета у Београду имао и велики тим “навијача” на такмичењу у Бечу, јер су наступе нашег Факултета, поред чланова тима, редовно пратиле и наше колеге које су на такмичењу учествовали као арбитри, неколицина бивших чланова тима – данас адвоката у престижним београдским адвокатским канцеларијама, као и представници адвокатских канцеларија које су својим донацијама помогле учешће нашег Факултета на овом међународном такмичењу.

            

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на припремна такмичења и такмичење у Бечу својим великодушним донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Енергопројект холдинг, Banca Intesa, банка Societe generale и адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Harrison Solicitors, Петрикић & партнери, Баклаја & Игрић, Wolf Theiss,  Марић и Мујезиновић у сарадњи са Kinstellar, Завишин-Семиз-Прерадовић, Николић-Кокановић-Оташевић, Јоксовић, Стојановић и партнери, Томић-Стевић-Дулић, Ненад Станковић & партнери,  Блечић & партнери, адв. канц. Тодоровић, и адвокати Лука и Рајна Андрић, Мирослав Пауновић и Душан Сивчев,  као и адвокатска комора Београда, извршитељ Марко Вукићевић, JП Спортско рекреативни центар Милан Гале Мушкатировић и IGP – инфо привреда доо.

Београдски Vis Moot тим у медијима >>