Tim Pravnog fakulteta na Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition 2013.

                      

Pripreme za ovo takmičenje trajale su šest meseci, a samo takmičenje obuhvata pismenu i usmenu fazu. U pisanom delu takmičenja studenti su imali zadatak da pripreme tužbu i odgovor na tužbu na osnovu činjenica problema koji je pripremio organizator. Ovaj deo takmičenja studenti su uspešno okončali sredinom januara meseca 2013. godine. Tokom februara i marta, studenti su se pripremali za usmene runde koje se održavaju u Vašingtonu, organizujući simulacije suđenja u sudnici na Pravnom fakultetu. U ulozi sudija našli su se mnogi domaći i strani istaknuti profesori, advokati i sudije iz različitih oblasti prava, kao i stručnjaci iz Ambasade SAD u Beogradu, OEBS-a, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije itd. Posebnu podršku student su imali od strane asistenata i profesora našeg Fakulteta, Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose, kao i od Uprave Fakulteta. Konačno, studenti su u aprilu mesecu uzeli učešće i u usmenom delu takmičenja na internacionalnim rundama u Vašingtonu gde su imali priliku da kvalitet svoje argumentacije provere u četiri nastupa, protiv četiri različita tima i pred dvanaest različitih sudija, uvaženih stručnjaka iz međunordnog javnog prava iz različitih zemalja sveta.

Tokom boravka u SAD naši studenti su imali priliku i da se upoznaju sa istaknutim predstavnicima naše dijaspore. Zahvljujući gospodinu Branku Terziću, koji je obezbedio i finansijsku podršku našem timu za put i boravak u Americi, studenti su se u Vašingtonu osećali kao kod kuće. Zahvaljujući podršci gospodina Branka Mikašinovića, naš tim je imao priliku da gostuje u informativnoj emisiji Voice of America, i da pred širokim auditorijumom predstavi svoje učešće na ovom takmičenju. Po završetku takmičenja, studentima je organizovana i poseta ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu, gde ih je primio šef konzularnog odeljenja, gospodin Milan Varadinović, diplomac našeg fakulteta. Nakon boravka u Vašingtonu, članovi Jessup tima posetili su i Njujork, gde im je organizovan prijem u zgradi predstavništva Misije Srbije pri UN-u, kao i poseta sedištu Ujedinjenih nacija, gde su se bliže upoznali sa radom najveće svetske međunarodne organizacije i posetili prostorije Generalne skupštine UN-a.

Ne zaboravljajući da je za svaki uspeh osim napornog rada potrebna i materijalna podrška, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i ovom prilikom želi da izrazi zahvalnost svim institucijama i pojedincima koji su podržali odlazak naših studenata na takmičenje u Vašingtonu svojim velikodušnim donacijama, odnosno, koji su njihov boravak u SAD učnili nezaboravnim kulturnim i obrazovnim iskustvom. Reč je o gospodi Branku Terziću, Branku Mikašinoviću, Milanu Varadinoviću, Tomi Fili i Aleksandru Popoviću, kao i Fondaciji Fulbrajt, Fondaciji Prestolonaslednika Aleksandra II za obrazovanje, Telekomu Srbije, Advokatskoj komori Beograda, Opštinama Stari Grad i Vračar, i Sekretarijatu za sport i omladinu Grada Beograda.

Gostovanje naših studenata u emisiji Voice of America možete videti ovde >>