Такмичење Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Ове године, студенти су се бавили питањима надлежности Миланске арбитраже за решавање конкретног спора, последицама повреде обавезе поверљивости арбитражног поступка и могућности изрицања привремене мере у том случају, саобразношћу робе са узорком и посебном сврхом уговора, обавезом купца да изврши адекватан, разуман преглед робе и последицама неадекватног прегледа, као и правним последицама изостанка благовременог и прецизног обавештења о несаобразности робе.

Такмичење се састојало из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације.

У прва четири дана квалификација наши студенти су се такмичили са тимовима из Уједињених арапских емирата (UAE University), САД (University of Georgia и Pace University) и Индије (Pune University). Поред високих оцена, наши студенти су добили и велике похвале од светски признатих стручњака за међународно привредно и арбитражно право. У финалним рундама које су одржане у среду 20. априла наш тим је био бољи најпре од Tulane University из САД, затим од Lincoln’s Inn из Велике Британије и коначно од Националног Универзитета правних наука из Индије. У четвртфиналу, на жалост, наш тим је савладан од Монтевидео универзитета из Уругваја, који се касније и пласирао у финале такмичења где је поражен од универзитета Отава из Канаде. Тиме је наступ нашег Факултета на овом такмичењу окончан, али ту није био и крај признања квалитету београдског тима. Наиме, 21. априла, на свечаној церемонији доделе награда најбољим факултетима, међу лауреатима награда за најбоље говорнике у конкуренцији преко 2000 студената права из целог света, нашла су се и имена три наша студента – Иве Паић, студента 4. године студија и Соње Срећковић и Бориса Радојчића, студената мастер студија на нашем Факултету. Тим Правног Факултета су поред награђених говорника чинили и Ана Аврамовић, Снежана Дабић, Мина Живадиновић, Војимир Куртић, Сара Пенђер, Иван Чавдаревић и Тања Шумар. Припремама студената руководили су проф. др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић уз помоћ асистента Марка Јовановића, који су на овом такмичењу учествовали и у својству арбитара.

Припреме нашег тима за ово такмичење трајале су шест месеци. Захваљујући подршци самог Правног факултета и бројних донатора наши студенти су имали прилику да учествују на припремном турнирима у Милану, Хановеру, Базелу и Мадриду, док су у Београду били домаћини IV Belgrade Open Pre-Moot-a. Са турнира у Милану и Мадриду наши студенти су се вратили као победници јер су ови пре-моот турнири били такмичарског карактера, а наши студенти на њима показали најбоље знање. Вреди поменути и да је чак 15 тимова са београдског припремног турнира ушло у финалне рунде топ 64 факултета у Бечу – што је резултат који говори о изузетном високом квалитету београдског припремног такмичења, који није остао непримећен међу многобројним учесницима такмичења у Бечу.

Остаће забележено и да је Правни факултет Универзитета у Београду имао и највећи тим “навијача” на такмичењу у Бечу, јер су наступе нашег Факултета, поред чланова тима, редовно пратиле и наше колеге које су на такмичењу учествовали као арбитри, неколицина бивших чланова тима – данас адвоката у престижним београдским адвокатским канцеларијама као и неколико студенткиња права са треће године студија, надамо се будућих чланова тима. Посебно годи и чињеница да се на списку донатора тима налазе и имена неколико адвокатских канцеларија чији су оснивачи и партнери бивши чланови Мoot тима Факултета, као и велики број канцеларија на чијем списку запослених преовлађују бивши учесници овог такмичења. То је такође један од значајних показатеља на који начин наши студенти и шира правничка јавност вреднују рад на нашем Факултету, и посебно, значај учешћа и успеха нашег Факултета на овом међународном такмичењу.