Учешће наших студената на међународном такмичењу из медијског права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, након победе на прошлогодишњем такмичењу, поново учествовао на такмичењу из међународног медијског права –Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition, одржаном од 21. до 24. марта 2012. године. Такмичење је ове године, поред финалне рунде у Оксфорду, обухватило и два регионална такмичења, у Индији за универзитете из Југоисточне Азије и Катару за тимове са Блиског Истока, као и национално такмичење у Авганистану. Укупно се у свим рундама такмичило 54 универзитета из 21 земље са пет континената. У финалну рунду у Оксфорду се на основу писаних поднесака и победа на квалификационим такмичењима, пласирало 33 тима.

У квалификационим рундама, студенти Правног факултета су се састали са тимовима из Нигерије, Енглеске и Индије. Упркос две победе, наш тим није ушао у четвртину финала. Наиме, иако су добили једнак број поена за усмена излагања, тим НАЛСАР Универзитета из Индије (NALSAR University of Law, Hyderabad, India), који је био и укупни победник такмичења, победио је наш тим на основу оцена добијених за писане поднеске. Наш тим је освојио 14. место у укупном пласману.

Тим Правног факултета Универзитета у Београду су чинили Катарина Жарковић, Тамара Момиров, Марко Живановић, Богдан Басара, Тијана Радовановић и Дејан Вуловић. Тренер тима је асистент Вук Цуцић.

Такмичење Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition састоји се у решавању једног задатог случаја из области међународног медијског права. Ове године, студенти су се бавили решавањем проблема који је обухватио како класична питања медијског права, као што су питања односа права на слободу говора и права на приватност, обима права на приватност јавних личности, заштите деце и малолетника у медијима, ограничења слободе говора ради заштите националне безбедности, тако и актуелна питања везана за регулисање слободе говора на друштвеним мрежама, одговорности посредника на Интернету, геолокације и праћења уз помоћ савремених информационих и комуникационих технологија. Централни правни извор је Универзална декларација о људским правима Уједињених нација из 1948. године, чији члан 19 гарантује слободу говора. Други правни извори које су студенти изучавали су Европска конвенција о људским правима, Америчка конвенција о људским правима, Афричка повеља о људским правима и правима народа, Међународни пакт о грађанским и политичким правима, као и конвенције и препоруке других међународних организација, нарочито Савета Европе и ОЕБС-а. Студентско истраживање је обухватило и праксу Европског суда за људска права, Интер-Америчког суда за људска права, Афричког суда за људска права и права народа, Комитета за људска права УН, Врховног суда САД, као и национална законодавства различитих држава.

Такмичење се састојало из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, медијских посленика и државе, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред замишљеним Универзалним судом за људска права износећи аргументе пред трочлано судијско веће. На усменом делу такмичења у прва два дана сваки тим има три наступа. Тим Правног факултета је наступао два пута у улози државе, а једном у улози тужиоца, оператера Интернет сајта. На сваком сусрету сваки од троје судија оцењује оба говорника једног тима и на тај начин се добија две трећине укупних поена у једном мечу. Преостала трећина поена се добија упоређивањем оцена добијених за писане поднеске једног и другог тима. Најбољих 8 тимова, са највише победа, прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације.

Правни факултет Универзитета у Београду овом приликом жели да изрази захвалност институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на ова припремна такмичења својим великодушним донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Министарство културе, информисања и информационог друштва, Мисија ОЕБС-а у Србији и адвокатска канцеларија Стојковић & Прекајски.