Програм за упоредно медијско право и политику Центра за друштвене и правне студије Универзитета у Оксфорду (Programme in Comparative Media Law and Policy (PCMLP) at the University of Oxford's Centre for Socio-Legal Studies) већ седму годину за редом успешно организује међународно такмичење студената из области међународног медијског права. На овогодишњем такмичењу, одржаном априла 2013. године, учешће је узело преко 80 универзитета из више од 30 земаља са шест континената. Поред финалне рунде у Оксфорду, такмичење је обухватило и три регионална такмичења, у Индији за универзитете из југоисточне Азије, Катару за тимове са Блиског Истока, Београду за тимове из југоисточне Европе, као и национално такмичење у Авганистану. У финалну рунду у Оксфорду се на основу писаних поднесака и победа на квалификационим такмичењима, пласирало 40 тимова.

Такмичење се састоји у решавању једног задатог случаја из области међународног медијског права. Ове године, студенти су се бавили решавањем проблема који је обухватио како класична питања медијског права, као што су питања односа права на слободу говора и права на приватност и обима права на приватност јавних личности, тако и актуелна питања везана за регулисање слободе говора на друштвеним мрежама и одговорности посредника на Интернету. Такмичење се састоји из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, медијских посленика и државе, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред замишљеним Универзалним судом за људска права износећи аргументе пред трочлано судијско веће.

Након победе у Оксфорду 2011. године, Правном факултету Универзитета у Београду је 2012. године указана велика част да, заједно са Универзитетом у Оксфорду, организује регионално такмичење за подручје југоисточне Европе.

Универзитет у Београду је ове године по други пут организовао регионалну рунду такмичења. Учешће у овом подухвату узело је преко 40 такмичара и тренера, као и преко 30 судија из редова стручњака за медијско право из Албаније, Босне и Херцеговине, Грчке, Италије, Мађарске, Македоније, Румуније, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Организовање такмичења у Београду финансијски су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Мисија ОЕБС у Србији.

Пријем добродошлице за учеснике такмичења одржан је у Дому Народне скупштине у петак, 13. децембра од 20 до 22 часа. Учесницима такмичења су се том приликом обратили госпођа Гордана Предић, државна секретарка у Министарству културе и информисања, господин Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу и проф. др Драгољуб Поповић, судија Европског суда за људска права.

Завршна церемонија и проглашење победника одржано је на Краљевском двору у недељу, 15. децембра, од 18 до 20 часова. ЊКВ престолонаследник Александар II Карађорђевић и Никола Селаковић, министар правде и државне управе Републике Србије поздравили су учеснике такмичења и уручили награде победницима.

Победник такмичења је тим Правног факултета из Загреба. У финалну рунду такмичења у Оксфорду су се квалификовали и тимови из Ниша и Солуна.

Уз такмичење одржана је и панел дебата о уређењу медија на интернету. Поздравни говор одржао је господин Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу, а говорници били Саша Мирковић, помоћник министра културе и информисања Србије, Невена Ружић, помоћница генералног секретара Службе Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Србије, Борис Бергант, стручњак Европске радиодифузне уније и проф. др Снежана Трпевска, стручњак Академије о медијском праву у југоисточној Европи.

Организатори светског такмичења у Оксфорду и учесници регионалне рунде похвалили су ниво организације такмичења на Правном факултету Универзитета у Београду.

Посебну захвалност желимо да изразимо Марку Живановићу, Невени Кривокапић, Тамари Момиров и Сави Павловићу, нашим студентима који су нам свесрдно помогли у организацији такмичења.