Такмичење се састоји у решавању једног задатог случаја из области Права међународне продаје робе и Арбитражног права и састоји из два дела: писменог и усменог, а сви тимови су дужни да се ставе како у улогу тужиоца тако и у улогу туженог у поступку пред међународном арбитражом, коју у овом случају чини преко 600 најистакнутији професори и арбитара из целог света који се баве овом облашћу права. Језик на коме се пишу тужба и одговор на тужбу као и језик на коме се износе усмени аргументи пред арбитражом јесте енглески језик, што је од посебног значаја ако се узме у обзир да су се наши студенти ове године на путу до 16-ине финала састали са тимовима искључиво из земаља где је енглески језик званичан језик (тим Џоипур универзитета из Индије, тимови Беркли, Пејс и  Френклин Пирс универзитета из САД, тим Кингс Колеџ Универзитета у Лондону из Енглеске и у 16-ини финала тим Викторија Велингтон универзитета са Новог Зеланда). 

 

Припреме за такмичење трајале су шест месеци, а тим у  саставу: Ивана Стојшић, Урош Живковић, Ивана Обућина, Ивана Нинчић, Милица Стојановић, Велимир Живковић и Иван Тодоровић (Лидија Пејчиновић је учествовала у писању тужбе), спремао се под вођством доц. др Владимира Павића и мр Милене Ђорђевић, уз помоћ њихових млађих колега Марка Јовановића и Угљеше Грушића, иначе некадашњих чланова moot court тима Факултета, а данас асистената на Факултету. Захваљујући издашној подршци самог Правног факултета и бројних спонзора, тим се припремао и у Минхену, Мадриду и Загребу, а у Београду је у периоду од 27. до 29. марта уприличено сјајно организовано припремно такмичење – Belgrade Open, на којем је узело учешће 17 факултета из 14 земаља региона и света (САД, Мексико, Сингапур, Нови Зеланд и др). Више о томе видети на: http://www.ius.bg.ac.rs/vesti.htm#Belgrade_Open_Premoot

О јачини београдског турнира најбоље говори податак да се чак 10 тимова са овог турнира пласирало у финалну рунду такмичења у Бечу, укључујући и тим са Новог Зеланда, овогодишњег победника овог престижног међународног такмичења. Такође, сва четири тима из прошлогодишњег финала такмичења препознала су значај београдског турнира и ове године узели учешће на њему. Значају овог припремног такмичења допринела је и чињеница да је 27. марта Правни факултет организовао и велику међународну арбитражну конференцију на којој је узело учешће 16 истакнутих међународних стручњака из ове области у својству панелиста и 6 у својству модератора. Више о томе видети на: http://www.ius.bg.ac.rs/vesti.htm# Belgrade_Arbitration_Conference .

 

Чланови београдског тима дуго ће памтити поштовање својих колега, студената других факултета на сам помен имена тима којем припадају, гужву у публици која је пратила сваки њихов наступ, као и константне похвале њихове аргументације и правне логике од стране публике и арбитара, међу којима су били и чувени немачки професор арбитражног права др Клаус Питер Бергер, као и вишеструко награђивани арбитражни стручњак и амерички професор Марк Кантор. За крај, с правом се може рећи да су студенти права, као Факултет са кога долазе, вратили Београд на мапу светских центара арбитражног права и правног образовања, где му је и место судећи по резултатима које годинама остварује.