Нови међународни успеси наших студената

 

На припремном турниру за 19. светско такмичење из међународног трговинског и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном 2. марта 2012. године у Милану у организацији Миланске арбитражне коморе, тим студената нашег Факултета освојио је прво место у конкуренцији тимова из Италије, Француске, Швајцарске и Финске. Београдски факултет су на овом такмичењу представљале студенткиње IV године студија и мастер студија: Јелена Арсић, Ања Тасић, Ана Петровић и Вања Вујновић, са којима је био и Урош Живковић, сарадник у настави у својству тренера тима.

Бранећи титулу првака од прошле године, тим Правног факултета Универзитета у Београду нашао се тако други пут за редом на првом месту листе коју су чинили, између осталог и тимови престижних правних факултета Универзитета у Фрибуру, Универзитета из Лозане, Бокони Универзитета, Универзитета из Милана и познате париске високе школе Сијонс По.

Након четири напорне рунде, студенти нашег Факултета освојили су највише поена од свих учесника овог припремног такмичења и показали још једном да образовање из међународног трговинског и арбитражног права које су стекли у Београду не заостаје по квалитету које њихове колеге добијају на најпознатијим европским универзитетима.

Генерални конзул Републике Србије у Милану, госпођа Ивана Пејовић указала је велику част нашим студентима и угостила их на пријему након припремног такмичења, где је наш тим прославио успешно окончано учешће на овом турниру.

Истовремено са припремним турниром у Милану, други део београдског тима који ће наш факултет представљати на финалном турниру у Бечу узео је учешће на припремном такмичењу у Минхену где је учествовало 18 факултета из 11 земаља света. И на овом такмичењу наши студенти су показали сјајне говорничке способности на енглеском језику освојивши високо друго место по укупном броју поена. Правни факултет немачког универзитета из Хајделберга имао је свега два поена више од нашег тима, док су студенти из Фрајбурга, Минхена, Париза, Мадрида, Москве, Беча и други, у укупном пласману остали иза београдског тима. Тим Правног факултета је на овом такмичењу представљало шест студената IV године студија и мастер студија Правног факултета: Стефан Голубовић, Марина Николић, Ана Одоровић, Анђа Савић, Мина Срећковић и Анђелка Тодоровић, а у Минхену је са њима у својству тренера био и асистент Марко Јовановић.

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на ова припремна такмичења својим великодушним донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Народна банка Србије, Железнице Србије, Телеком Србије, Град Пожаревац, банка Societe generale, Чачанска банка, Општина Рашка, као и адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, Моравчевић-Војновић-Здравковић у сарадњи са Schoenherr, CMS Београд, Wolf Theiss, Harrison solicitors, Николић-Кокановић-Оташевић, Живковић & Самарџић, Микијељ-Јанковић & Богдановић, Баклаја & Игрић, Блечић & partners, адв. Мирослав Пауновић, адв. Ненад Станковић и адв. Рајна Андрић.

Само такмичење Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе и има две фазе. У првом, писменом делу, тимови састављају писмене поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца и два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитра оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде које се даље одвијају по систему елиминације.

Ове године, такмичење ће се одржати од 31. марта до 5. априла 2012. године, a поред припремних турнира у Милану и Минхену наши студенти су учествовали и на предтакмичењу у Базелу у периоду од 24-26. фебруара, док ће своје адвокатске вештине испробати и на турниру у Мадриду у периоду од 19. до 22. марта. Коначну проверу пред такмичење у Бечу  наши студенти ће имати у Београду, у периоду од 24. до 25. марта, кад наш Факултет организује V Belgrade Open Pre-Moot за који се регистровало 36 тимова из 25 земаља света и преко 170 арбитара из земље и иностранства. Иначе, наш тим на овом такмичењу већ годинама бележи сјајне резултате укључујући и високо пето место освојено 2011. године у конкуренцији 264 факултета из преко 60 земаља света, треће место освојено 2007. године у конкуренцији 177 факултета, као и многобројне награде за најбоље говорнике и најбоље писмене поднеске. Коначно, свега два факултета на свету, укључујући и наш факултет, већ седам година за редом на финалном турниру у Бечу успевају да се пласирају у финалне рунде (од 32, односно 64 тима), што је резултат вредан поноса.

Студенте за такмичење у Бечу већ десет година за редом припремају професор др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић.