У финалним рундама такмичења сваки од осам тимова финалиста имао је прилику да једном изнесе аргументе у улози тужиоца и једном у улози туженог пред судским већима састављеним од угледних стручњака из ове области. Оцењивано је како познавање чињеница случаја и релевантних правних извора, тако и организација, структура и стил излагања, као и способност студената да одговоре на постављена питања од стране чланова судског већа, а нарочито убедљивост у излагању, односно способност студената да чињенице задатог случаја изложе у прилог својој процесној улози, чак и ако су чињенице проблема такве да више иду у корист супротној страни.

             

Судије на симулацији суђења били су угледни адвокати и стручњаци из ове области, представници невладиног сектора и директор Правосудне академије, као и судије Врховног касационог суда и Апелационог суда у Нишу: Лидија Ђукић, Душан Игњатовић, Љубица Милутиновић, Ненад Вујић, Вида Петровић Шкеро, Милан Антонијевић, Дејан Укропина, Славољуб Царић, Вања Мацановић, Александар Оленик, Славољупка Павловић и Ивана Рађеновић. Они су својим професионалним приступом допринели да симулације на такмичењу изгледају као праве судске парнице.

На основу највишег збира оцена у два финална наступа 20. децембра у велико финале такмичења, које је одржано 21. децембра, пласирала су се два тима:  „Љуботен” и „Маја” – оба су чинили студенти нашег факултета. У првом финалном наступу, према оценама петочланог судског већа, победу је однео тим „Маја”. Успешнији у другом наступу био је тим „Љуботен”. У неизвесној завршници победнички пехар отишао је у руке тима „Љуботен”, који је у укупном збиру поена са финалних рунди имао свега пет поена више од другопласираног тима „Маја” (укупно 885, односно 880, од максималних 1000 поена).

       

Првопласирани тим „Љуботен”, који су чинили студенти Гаврило Николић, Милица Жаркић и Лидија Радуловић, а које је за ово такмичење спремала доц. др Ивана Крстић, за награду је освојио пут у Брисел у седиште Еquinet-а. Другопласирани тим „Маја”, који су чинили студенти Стефан Aндоновић, Марко Тешановић и Митар Симоновић, а које је за такмичење спремао проф. др Миодраг Јовановић, за награду су добили по таблет рачунар. Награде финалистима такмичења уручила је судија Вида Петровић Шкеро, која је председавала судијским већем које је оцењивало наступе финалиста.

На основу највише просечне оцене на усменим наступима (48,5 од максималних 50 поена) прво место у говорништву освојила је Милица Жаркић из тима „Љуботен” и такође као награду добила таблет рачунар. Другопласирани у конкуренцији за награду у говорништву био је наш студент Марко Тешановић (просечна оцена 46,68) из тима „Маја”, а трећепласирани наш студент Гаврило Николић (просечна оцена 45,56) из тима „Љуботен”. Награду победници у говорништву уручила је Јелена Манић Петрониколос из UNDP-a, која је дала неизмерни допринос организацији овог такмичења.

Награда за најбоље написане поднеске припала је тиму „Ђеравица” са Правног факултета Универзитета у Новом Саду, док је високо друго место освојио тим Дупљак који су чиниле студенткиње нашег Факултета Бранислава Јовановић и Миљана Тајић, а које је за такмичење спремала доц. др Љубинка Ковачевић. Диплому за најбоље написану тужбу добио је тим „Љуботен", а диплому за најбоље написан одговор на тужбу добио је тим „Ђеравица”. Награде најбољим тимовима у овој категорији уручила је повереница за равноправност проф. др Невена Петрушић, која је искористила и ову прилику да се захвали свим учесницима такмичења на уложеном труду и раду и доприносу промоцији ове важне теме. Истовремено, проф. Петрушић обавестила је присутне да ће Повереник за равноправност и наредне године организовати ово такмичење и позвала их да на њему поново узму учешће.

       

 

Учеснике великог финала такмичења у симулацији суђења из области заштите од дискриминације 24. децембра 2013. године примио је декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, и том приликом им честитао на постигнутим резултатима и пожелео пуно среће у даљем раду. Истовремено, декан се захвалио студентима што су својим успесима допринели да витрине музеја Правног факултета Универзитета у Београду буду богатије за још два вредна признања.