Светско такмичење из медијског права се организује у Оксфорду већ шесту годину за редом. На претпрошлом такмичењу, иако је први пут узео учешће, тим Правног факултета Универзитета у Београду освојио је прво место и награду за најбоље написане писане поднеске. Поред финалне рунде у Оксфорду, и регионалне рунде за земље Југоисточне Европе одржане на Правном факултету Универзитета у Београду, такмичење ће ове године обухватити и регионалне рунде у Индији за универзитете из Југоисточне Азије, Њујорку за земље Северне и Јужне Америке и Катару за тимове са Блиског Истока. Из изложеног се може видети да је Београду, Србији, као и самом региону Југоисточне Европе, указана посебна част организовањем регионалне рунде, имајући у виду да је наш регион у погледу броја становника неупоредиво мањи од осталих региона који имају своја квалификациона такмичења.

Такмичење се састоји у решавању једног задатог случаја из области међународног медијског права. Ове године, студенти су се бавили решавањем проблема који је обухватио како класична питања медијског права, као што су питања односа права на слободу говора и права на приватност, обима права на приватност јавних личности, заштите деце и малолетника у медијима, ограничења слободе говора ради заштите националне безбедности, тако и актуелна питања везана за регулисање слободе говора на друштвеним мрежама, одговорности посредника на Интернету, геолокације и праћења уз помоћ савремених информационих и комуникационих технологија. Централни правни извор је Универзална декларација о људским правима Уједињених нација из 1948. године, чији члан 19 гарантује слободу говора. Други правни извори које студенти изучавају и користе су Европска конвенција о људским правима, Америчка конвенција о људским правима, Афричка повеља о људским правима и правима народа, Међународни пакт о грађанским и политичким правима, као и конвенције и препоруке других међународних организација, нарочито Савета Европе и ОЕБС-а. Студентско истраживање обухвата и праксу Европског суда за људска права, Интер-Америчког суда за људска права, Афричког суда за људска права и права народа, Комитета за људска права УН, Врховног суда САД, као и национална законодавства различитих држава. Такмичење се састоји из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, медијских посленика и државе, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред замишљеним Универзалним судом за људска права износећи аргументе пред трочлано судијско веће.

Пријем добродошлице поводом организовања такмичења је одржан на Белом двору у петак, 14. децембра. Учесницима такмичења су се обратили професор др Драгољуб Кавран, члан Крунског Савета, Гордана Предић, државни секретар у Министраству културе и информисања, професор др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, као и професор др Монро Прајс (Monroe Price), оснивач такмичења. Такмичење је свечано затворено 16. децембра 2012. године свечаним коктелом на Правном факултету Универзитета у Београду на којем су додељене награде најуспешнијим учесницима на овом такмичењу.

Правни факултет Универзитета у Београду користи и ову прилику да се захвали донаторима такмичења и Краљевској породици Србије на несебичној подршци у организацији овог такмичења, као и свим судијама на такмичењу који су упркос својим пословним и породичним обавезама одвојили драгоцено време за учешће на овом такмичењу. Посебну захвалност за помоћ у организацији и самом спровођењу такмичења Факултет дугује и студентима нашег факултета који су без предаха помагали у припреми и одржавању овог такмичења. То су: Богдан Басара, Дејан Вуловић, Стефан Драгојевић, Миња Ђокић, Вања Ђуричић, Катарина Жарковић, Марко Живановић, Милица Јаначковић, Невена Кривокапић, Адриана Миновић, Тамара Момиров, Сава Павловић, Тијана Радовановић и Петар Радосављев. Правни факултет је поносан што међу својим студентима има такве ентузијасте који су без намере да себи прибаве какву корист спремни да се ангажују у интересу Факултета.

По окончању такмичења, на адресу Факултета стижу бројне похвале у погледу квалитета организације, непристрасности и гостољубивости, како од наших колега, организатора такмичења у Оксфорду, тако и од стране самих учесника, студената и судија. Надамо се да ће регионално moot court такмичење из медијског права, заједно са сличним такмичењем из међународне трговинске арбитраже, израсти у традицију и постати један од симбола препознатљивости квалитета образовања на Правном факултету Универзитета у Београду, како у земљи, тако и у свету.