Takmičenje Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe. Ove godine, studenti su se bavili pitanjima dejstva višestepene klauzule o rešavanju sporova (konkretno dejstvom sporazuma o medijaciji kao preduslovom otpočinjanja arbitražnog postupka), posledicama prigovora neispunjenja procesnog sporazuma, saobraznošću robe sa propisima javnopravnog karaktera, mogućnostima prihvata ponude za izmenu ugovora ćutanjem, osnovima za oslobođenje dužnika od obaveze plaćanja naknade štete usled zadocnele isporuke u politički osetljivoj zemlji, kao i pravom dužnika da zahteva umanjenje iznosa naknade štete zbog poveriočevog propuštanja da preduzme mere radi sprečavanja ili smanjenja štete.

Takmičenje se sastojalo iz dve etape. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročlano arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca, a dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitara ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijene ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde, koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije.

U prva četiri dana kvalifikacija naši studenti su se takmičili sa timovima iz Nemačke (Giessen University), SAD (Columbia University), Indije (School of Excellence in Law) i Francuske (ESSEC). Pored visokih ocena, naši studenti su dobili i velike pohvale od svetski priznatih stručnjaka za međunarodno privredno i arbitražno pravo. Nažalost, iako je opšti utisak koji je naš tim ostavio i u finalnoj rudni takmičenja protiv tima sa Floride bio sjajan i na nivou prethodnih nastupa, članovi ovog arbitražnog veća su, uz pohvale oba fakulteta, odluku doneli u korist američkog fakulteta. Time je nastup našeg Fakulteta na ovom takmičenju okončan, ali tu nije bio i kraj priznanja kvalitetu beogradskog tima. Naime, 1. aprila, na svečanoj ceremoniji dodele nagrada najboljim Fakultetima, među laureatima nagrada za najbolje govornike u konkurenciji preko 2000 studenata prava iz celog sveta, našla su se i imena dva naša studenta – Marije Škundrić, studenta master studija trgovinskopravnog modula i Vojimira Kurtića, studenta četvrte godine privredno-pravnog smera. Tim pravnog Fakulteta su pored nagrađenih govornika činili Stefan Antonić, Velimir Živković, Bojana Jelisavac, Nenad Kovačević, Jovana Stevović i Marija Šćekić, dok su u pripremi pismenih podnesaka učestvovali i Aleksandra Lukić, Adriana Minović, Andrej Mićović i Aleksandra Simić. Pripremama studenata rukovodili su prof. dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević uz pomoć asistenta Marka Jovanovića, koji su na ovom takmičenju učestvovali i u svojstvu arbitara.

Pripreme našeg tima za ovo takmičenje trajale su šest meseci. Zahvaljujući podršci samog Pravnog fakulteta i brojnih sponzora naši studenti su imali priliku da učestvuju na pripremnom turnirima u Minhenu i Londonu, dok su u Beogradu bili domaćini
III Belgrade Open Pre-Moot-a. Neposredno pred početak samog takmičenja u Beču, naš tim je poslednje dorade svog nastupa obavio u prijateljskim susretima sa fakultetima iz Pitsburga i Bahreina. Ostaće zabeleženo i da je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu imao i najveći tim “navijača” na takmičenju u Beču, jer su nastupe našeg Fakulteta, pored članova tima, redovno pratile i naše kolege koje su na takmičenju učestvovali kao arbitri, nekolicina bivših članova tima – danas advokata u prestižnim beogradskim advokatskim kancelarijama kao i nekoliko studentkinja prava sa druge i treće godine studija, nadamo se budućih članova tima. Posebno godi i činjenica da se na spisku sponzora tima nalaze i imena nekoliko advokatskih kancelarija čiji su osnivači i partneri bivši članovi Moot tima Fakulteta, kao i veliki broj kancelarija na čijem spisku zaposlenih preovlađuju bivši učesnici ovog takmičenja. To je takođe jedan od značajnih pokazatelja na koji način naši studenti i šira pravnička javnost vrednuju rad na našem Fakultetu, i posebno, značaj učešća i uspeha našeg Fakulteta na ovom međunarodnom takmičenju.
Inače, tim koji je odneo pobedu na usmenom delu ovogodišnjeg takmičenja bio je tim Kings koledža (
King’s College) sa Univerziteta u Londonu, dok je nagrade za najbolju tužbu i najbolji odgovor na tužbu dobio tim fakulteta za Univerziteta Nju Saut Vejls (New South Wales) iz Australije.

                  

Članovi beogradskog tima dugo će pamtiti poštovanje svojih kolega iz inostranstva na sam pomen imena fakulteta koji predstavljaju, gužvu u publici koja je pratila svaki njihov nastup, kao i brojne pohvale koje su dobili za svoju argumentaciju i pravnu logiku. Tradicija postizanja uspeha na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju se tako nastavila i ove godine, a Beograd se i ovog proleća našao u vrhu svetskih centara arbitražnog prava i pravnog obrazovanja.

Utisci jednog takmicara  >>

Galerija slika >>