Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Forvm RomanvmForvm Romanvm, Клуб пријатеља Римског права и антике, постоји од 1970. године као специфичан облик наставе, у чијем се оквиру сваког петка у 19 часова одржи неко занимљиво предавање везано пре свега за римско право и антику, али и за друге области које могу занимати овај пробрани аудиторијум добрих студената - правну и политичку историју, културу, митологију... Предавачи на Форуму су били бројни истакнути страни и домаћи научници, а после предавања и увек живе дискусије, обично се наставља неформално дружење, често уз музику и гитару. Дуги низ година су организоване стручне екскурзије, на којима су студенти са својим професорима и асистентима до сада пропутовали скоро целу Европу, Тунис, Египат, итд., а раније је једном годишње организован бал Форума, што је традиција коју се надамо да ћемо обновити. Услови за чланство у Форуму су високе оцене из правноисторијских предмета - и, наравно, љубав према овој тематици и жеља за ширењем хоризоната. Једна од великих предности форумских активности - било да су у питању предавања, екскурзије, или само дружење у просторијама Форума - јесте што се нови чланови-студенти сусрећу са старима, који су сада афирмисани правници, стручњаци и бизнисмени. Тако овај Клуб има и функцију алумни друштва елитних студената различитих генерација.

Прослава јубилеја

Клуб љубитеља римског права и антике "Forvm Romanvm" прославио је 2015.године девети луструм – 45 година свог постојања. Свечана форумска скупштина одржана је 23. октобра на Правном факултету Универзитета у Београду. Свечаност је отворена академском химном "Gaudeamus" у извођењу академског хора "Шпанац", који је и надаље анимирао присутне разноврсним музичким програмом, закључно са химном Форума.

После поздравних речи председника Форума, нашег декана проф. др Симе Аврамовића, приступљено је избору нове управе. За новог председника Форума изабран је доц. др Војислав Станимировић. За потпредседнике су изабрани доц. др Андреја Катанчевић и доц. др Нина Кршљанин, за секретара Немања Јеремић, а за благајника Амина Кајевић. Уведена је и нова форумска установа – Сенат, у чији састав су изабрани чланови оснивачи Форума - Павле Пашајлић, Дејан Поповић, Радмила Васић, Смиљка Крнета, Милкица Бекјарев, а од млађих Владимир Милетић - Деда.

Форумашима се потом обратио један од новоизабраних сенатора, проф. др Дејан Поповић, са беседом у којој је кроз симпатичне детаље, фотографије и слајд-шоу подсетио на неке најистакнутије форумаше који нису више са нама – професоре Драгомира Стојчевића, Обрада Станојевића, Гашу Кнежевића и Мирослава Милошевића. Затим су се присутнима обратили страни гости и дугогодишњи пријатељи Форума – Герхард Тир, један од најугледнијих европских правних историчара, некадашњи декан Правног факултета у Минхену и професор у Грацу, сада члан Аустријске академије наука и председник њеног Одељења за античку правну историју, као и Калиопи Папаконстантину, професор историје грчког и римског права на Правном факултету Универзитета у Атини. Будући да професор Тир од претходне прославе четрдесетогодишњице Форума носи звање Цезара, на овој прослави је био овенчан ловоровим венцем. У својој поздравној беседи на латинском језику предложио је да проф. Сима Аврамовић буде изабран за почасног председника клуба, што су форумаши свесрдно подржали.

Уследио је опуштенији део свечаности – форумски филм и слајд-шоу у режији новог председника, Војислава Станимировића. Чули смо беседу о Форуму и старог "дописног члана" и форумског зета, глумца Ивана Бекјарева, као и студентску беседу на тему тога како постати успешан. Све је завршено натпевавањем старије и млађе генерације форумаша уз звуке гитаре, док су заинтересовани касније наставили дружење и прославу у ресторану пригодног античког имена – "Амфора".

Форумска предавања

2016.

Прво предавање у 2016. години одржала је 11. јануара проф. др Емилија Масон из CNRS-а (француског Националног центра за научна истраживања), на тему "Ново откриће древне хијерогамије у Чудесној долини у Француској." Проф. Масон је приказала публици и ранија налазишта и природу у Чудесној долини, али фокус је био на недавно откривеном цртежу који приказује сцену светог брака – фигуре мушкарца и жене под покровитељством змије која вероватно представља божанство земље и плодности. Форумаши су добили детаљнији извештај о овом открићу чак и од француских медија, јер су тамо прецизније информације о локацији налазишта држане у тајности зарад његовог очувања.

11. марта 2016, у сарадњи са Српским културним колом "Деспот Стефан Лазаревић", организовано је предавање Дејана А. Милића "Српски политички говор модерног доба". Некадашњи студент нашег факултета и победник такмичења у беседништву, а у међувремену предавач реторике на више факултета и курсева, одржао је предавање о значајним говорима политичких личности у Србији од времена Првог устанка па скоро до данашњих дана. После предавања, које је напунило амфитеатар VI, уследила је дужа, жива и занимљива дискусија.

25. марта 2016. године Форум је поново посетио стари пријатељ, проф. Виктор Кастелани (Victor Castellani) са Универзитета у Денверу. У предавању под називом "Tribulations and Trials of Orestes: Self-Help and Morality, Politics and Rule of Law in Conflicted Athens" приказао је, кроз две различите концепције трагедије о Оресту, промену вредносних схватања и перцепције самопомоћи и судова у античкој Атини. У свом препознатљивом динамичном и духовитом стилу проф. Кастелани је успео да приближи присутнима изузетно сложену и значајну проблематику о којој је говорио.

5. маја 2016. године форумску "сезону" је затворио професор Пјетро Ло Јаконо (Pietro Lo Iacono) са Универзитета Лумса у Палерму, предавањем "Crucifix in the public schools: Lautsi case". Поред представљања овог занимљивог и контроверзног случаја Европског суда за људска права, проф. Ло Јаконо је отворио и питања попут примерености религијских обележја у другим установама (нпр. судовима), те се на ову и друге теме развила дужа и интересантна дискусија.

18. новембра 2016. прво предавање одржала је проф. емеритус Филозофског факултета Универзитета у Београду, Мирослава Мирковић, на тему „Пропадање и пад Римског царства“. Великом броју заинтересованих форумаша (из Форума смо прешли у амф. II) испричала је о последњим вековима Рима и о факторима који су га постепено слабили, да би на крају омогућили његов пад. Било је речи о увођењу праксе да синови, чак и као деца, наслеђују очеве, те о растућем утицају више категорија људи на власт (њихових мајки, евнуха, војсковођа), као и о корупцији која се све више ширила и чинила државни апарат све дисфункционалнијим.

22. новембра 2016. године проф. др Жика Бујуклић одржао је своје традиционално предавање о Хиландару. Испоставило се да смо се раније забројали, те да је ово било већ (јубиларно) тридесет пето овакво предавање. Публика састављена од студената и професора, форумаша и чланова Алумни клуба уживала је у историјским и правним причама, путописима и анегдотама са Свете горе.

2. децембра 2016. године Форум је посетио др Срђан Пириватрић из Византолошког института САНУ и одржао предавање под насловом „Династички брак у византијско-српским политичким односима у доба Немањића.“ Главни фокус у оквиру ове опсежне теме бачен је на бракове Стефана Првовенчаног и Евдокије, те затим краља Милутина и Симониде. Др Пириватрић је анализирао политичку позадину закључивања ових бракова као, пре свега, политичких инвестиција Ромејског царства, а затим и њихове реалне последице. После предавања уследила је изузетно жива и занимљива дискусија.

9. децембра 2016. имали смо предавање проф. др Јована Бабића, професора етике на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Тема на коју је говорио је била „Етика простора: Територије, границе и суверенитет“. Предавање је пружило више углова гледања на проблематику територијалне поделе Земљине кугле, граница и припадности одређеној држави или нацији, а једно од најзанимљивијих питања је било право државе на ограничавање слободе кретања појединца, а, тачније, теоријски и практични однос између ограничавања права уласка у одређену државу и изласка из ње.

16. децембра 2016. године др Иван Јордовић, професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, одржао је предавање “Једнакост као извор слободе и принуде у Атини и Спарти”. Почевши са Клистеновом реформом која је резултовала рађањем атинске демократије и њеним последицама, анализиране су дистинкције атинске и спартанске државности. Уследио је осврт на појмове олигои (мањина, односно битни), хомојои (слични) као и на мање познате аспекти спартанске државности. Отворена је и тема раздвајања приватног и јавног живота у ова два полиса, затим узроци и последице различитог схватања једнакости, као и схватања и последице атинског схватања слободе. Ову материју публика је дочекала са великим интересовањем, а проф. Јордовић искористио је прилику да упозна присутне и са актуелним аргументима и анализама стручњака из других земаља.

Последње форумско предавање у 2016. години, 23. децембра, одржао је наш професор Зоран Мирковић, на тему „Настанак Правног факултета у Београду“. Ова изузетно занимљива прича све време је ишла на два колосека који су се смењивали и преплитали. Један је приказивао развој Београдског универзитета – и посебно Правног факултета у оквиру њега - још од његових почетака у Великој школи 1808. године, под руководством Доситеја Обрадовића и Ивана Југовића, па све до модерних промена у ХХ веку. Друга линија предавања се бавила моделима универзитета у нововековној Европи, са нарочитим фокусом на аустријско образовање од времена Марије Терезије и Хумболтов универзитет у Немачкој – па је приказан утицај ових узора на развој српског високог образовања. После веома садржајног предавања уследила је и интензивна и занимљива дискусија.

2015.

У петак, 25. септембра 2015. одржано је прво предавање јубиларне четрдесет пете године клуба "Forvm Romanvm". Гост Форума био је др Паоло Ангелини (Paolo Angelini) са Католичког Универзитета у Левену (Белгија), а тема његовог излагања била је "The influence of Byzantine law among the Slavs". Фокус предавања је био утицај ромејског (византијског) права на бугарски Закон судњи људем и на кодификацију српског цара Стефана Душана, а извучене су и извесне паралеле у развоју ова два правна система и утицају не само чисто правних, већ и политичких и религијских разлога на рецепцију грчко-римског права. После предавања се развила жива дискусија у којој су отворена нека важна питања односа ромејског и словенских права.

Прво предавање после јубилеја, 6. новембра 2015, одржала је проф. емерита Филозофског факултета Универзитета у Београду, Мирослава Мирковић, на тему "Зашто Ромул нема оца? Мит, историја и социологија." Публика је имала прилику да сазна не само мање познате детаље приче о оснивању Рима, већ и много занимљивости о начину рачунања сродства и улогама жена и мушкараца у то време, као и неке њене нове идеје о сродству у раном Риму, о чему је објавила књигу на енглеском језику. Проф. Мирковић је скренула пажњу и на извесне мотиве који се понављају у легендама о првим римским краљевима, а указала је и на потенцијалне паралеле између раног римског и грчког права.

У петак, 13. новембра 2015. године проф. др Жика Бујуклић одржао је у амф. V своје традиционално – и то јубиларно тридесето – предавање о Хиландару. Прича о свему од значаја Свете Горе у средњем веку до њеног изгледа и организације данас, уз приказивање многобројних слајдова је потрајала скоро три сата, а о занимљивости материје сведочи и чињеница да за то време ентузијазам публике није јењавао.
У сарадњи са Општим семинаром Правног факултета, у среду 18. новембра 2015, проф. др Натале Рампацо са Напуљског универзитета "Федерико II" одржао је предавање The Roots of International Law: Roman Concepts. Имали смо прилику да чујемо нешто о римском јавном праву (које код нас не улази у редовни курикулум), о различитим односима Римљана са суседним државама и народима и принципима који су ту примењивани, као и посебним религијским процедурама које су пратиле дипломатске радње и нарочито објаву рата.

27. новембра 2015. године доц. др Војислав Станимировић одржао је предавање "Прича о Мухамеду". Иако је фокус био на току Мухамедовог живота и настанку ислама, чули смо доста тога и о основним поставкама ове религије, њеном ставу према хришћанству и јудаизму, као и о односу данашњих муслиманских екстремних покрета према традиционалном исламском учењу.

4. децембра 2015. године одржано је предавање "Како идентификовати, зграбити и развити прилике у животу" доц. др Ивана Станковића, једног од водећих српских стручњака за маркетинг. Публика је, уз бројне анегдоте из ауторовог живота и личног искуства, чула све од основних принципа бизниса и маркетинга до савета за општи однос према вредностима у животу.

18. децембра 2015. гост Форума је био проф. др Слободан Јовић, енолог, са предавањем на тему "Вино – пиће богова". У опуштеној атмосфери, праћеној већим бројем песама на гитари, проф. Јовић је изнео све од основних поставки винске културе до занимљивих прича из боемског живота. Наравно, уз предавање је уприличена и дегустација вина.

22. децембра 2015. године, у сарадњи са Општим семинаром, проф. др Владан Петров и доц. др Небојша Порчић са Филозофског факултета Универзитета у Београду одржали су предавање на тему "Осам векова Велике повеље слобода". Било је речи како о историјским околностима доношења овог документа, тако и о еволуцији његове употребе кроз векове, закључно са значајем који има за модерну енглеску и светску уставност.

25. децембра је завршно предавање за 2015. годину одржао Лука Бренеселовић са Правног факултета Универзитета у Минхену. Предавање је било посвећено Валтазару Богишићу (па је таман било и у близини његовог рођендана), а као једно од најзанимљивијих питања је разматрано да ли се он заправо може сматрати припадником историјскоправне школе и шта се све (неретко погрешно) сматра ставовима ове школе.

 

У петак, 14. јануара 2011. године, у Сали за седнице Правног факултета одржан је заједнички састанак клуба Форум Романум и Општег семинара Правног факултета, на којем је представљено тротомно дело „Грађанска Европа“ председника Матице српске, академика Чедомира Попова. Иако је одржана на самом почетку јануарског испитног рока, ова промоција је привукла пажњу великог броја студената нашег факултета, којих је било преко стотину. Поред аутора, о овом драгоценом доприносу нашој историографији говорили су академик Михаило Војводић и историчар Славенко Терзић.

Након паузе током јануарског испитног рока, форумаши су се опет окупили 11. марта 2011. у амфитеатру VI, на предавању проф. др Смиље Марјановић-Душанић, редовног професора Филозофског факултета Универзитета у Београду, која је говорила на тему „Владарска светост у средњовековној Европи“. Преко 50 присутних студентата слушали су о разлозима, начинима и значају канонизације владара за свеце и о значају самог тог чина за утемељење државе, али и онога што је у Новом веку постала нација.

На Форуму је 18. марта 2011. године одржан разговор о књизи „Константин Велики“ проф. др Радивоја Радића, редовног професора Филозофског факултета, и шефа Семинара за византологију. Прича о животу и делу првог хришћанског владара, и доносиоца Миланског едикта, чијој се прослави 1700. годишњице ближимо, привукла је велики број студената свих година студија. Увек пуно занимљивости, предавање професора Радића трајало је дуже од два часа, а разговор са њим, студенти су наставили у неформалном делу вечери у Форуму.

 

Архива>>   Инфо>>


Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.