Студентски живот

Фондација Осмех на дар је основана фебруара 2009. године као продужетак истоимене традиционалне новогодишње акције помоћи деци на Косову и Метохији, од стране Правног факултета Универзитета у Београду и групе студената нашег факултета. Представља прву институцију тог типа у Републици Србији, а и шире. Заснована је на принципима солидарности, транспарентности и политичке неутралности и тренутно окупља студенте готово свих факултета, са свих  универзитета у Србији, а подржава га велики број људи добре воље свих узраста. 

Поред помоћи деци на Косову и Метохији, фондација Осмех на дар помаже и болесној и деци са посебним потребама, а бави се и образовним активностима, као и промоцијом културе и спорта широм Србије.

Најпознатија и највећа акција Фондације је новогодишња акција која се спроводи већ пуних 12 година (ове године ће бити 13. акција) широм Србије, али и Лике, Далмације и Славоније. У претходних 12 година подељено је преко 20 000 пакетића и раширено небројано више дечијих осмеха.

Акција која се годинама спроводи на више локација истовремено је и Васкршња акција, а Фондација је до сада организовала и на десетине спортских манифестација и фестивала (најпознатији је Осмехов фестивал лампиона у Новом Саду који посети око 10 000 људи).

Резултат свих ових активности јесу акције помоћи и опремања здравствених институција (куповина пулсних оксиметара, ЕКГ апарата...) и образовних институција (куповина КСАФА апарата за Специјалну школу из Врања, реновирање ламината у школи на КиМ, куповина преко 40 табли за школе на Косову и Метохији, донације компјутера, наставног и дидактичког материјала, опремање библиотека...). Издвајамо и донације на десетине компјутера деци из вишедетних породица или социјално угроженој деци, помоћ у виду основних животних намирница за преко 40 социјално угрожених породица, помоћ у виду беле технике за породице погођене поплавама, као и помоћ у провођењу акција за здравствено угрожену децу и младе (активирањем СМС бројева или покретањем медијских апела за помоћ).

Све збирно ове акције је спровело неколико хиљада младих људи, кроз 700 акција и контакт са преко 600 институција. Уз стицање непроцењивог искуства за будуће радно онгажовање кроз  „Осмех“ су многи склопили пријатељства за цео живот. :)

Конкурс за пријем нових чланова Фондације Осмех на дар је константно отворен и можете се пријавити  поруком на фб страници Osmeh na dar или мејлом на адресу: budiaktivista@osmehnadar.org.

Више о раду Фондације: www.osmehnadar.org 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299