Studentske teme
 


Otvorena studentska računarska laboratorija

Na Fakultetu je 13. juna 2005. otvorena nova, moderno opremljena studentska kompjuterska laboratorija sa 21 kompjuterom. Svečanosti otvaranja prisustvovali su dekan prof Mirko Vasiljević, prodekani, nastavnici, studenti i mediji. Studenti će kompjutersku laboratoriju koristiti za obuku iz predmeta Pravna informatika, za pisanje seminarskih radova, prijavljivanje ispita, za pretraživanja propisa, literature i članaka u domaćim i stranim časopisima (direktni linkovi za pretraživanje stranih časopisa preko akademske mreže dati su na vebsajtu Fakulteta u delu Biblioteka). Laboratorija se nalazi u prizemlju zgrade, ispred čitaonica Biblioteke.

 

<<nazad


Regionalno takmičenje Balkan Case Challenge

Veći broj studenata našeg Fakulteta učestvovao je na takmičenju Balkan Case Challenge, koje organizuje medjunarodna nevladina organizacija WUS-Austria (www.wus-austria.org), u kategoriji Law Moot Court koja predstavlja simulaciju rada Medjunarodnog suda pravde. Na nacionalnom takmičenju za SCG sudije su bili pravni savetnici pri misiji OEBS i asistenti našeg Fakulteta Ivana Krstic, Bojan Milisavljevic i Aleksandar Gajic. Najbolje plasirani studenti su, pored novčanih nagrada, dobili šansu da učestvuju u medjunarodnom finalu u Sarajevu od 5. do 9. maja 2005. godine. Nekoliko naših studenata, rasporedjeni u nacionalno mešovite timove, postigli su različite rezultate, a najveći uspeh ostvarila je apsolvent Jasna Džudželija kao član tima koji je pobedio u kategoriji Law Moot Court. Nagrada za pobednike je jednomesečna stipendija na Univerzitetu Karl-Franc u Gracu.

<<nazad


Pobednici konkursa za eseje na temu Peace Through International Justice

Ambasador Holandije u Srbiji i Crnoj Gori Barend van der Hajden, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, i prodekan doc. dr Miodrag Jovanović, uručili su 20. juna 2005. godine sertifikate za letnju školu u Hagu studentima našeg Fakulteta Aleksandri Milić i Predragu Petkoviću, pobednicima konkursa za najbolje eseje na temu “Mir kroz međunarodno pravo”. Letnja škola će trajati od 28. jula do 14. avgusta, sadržaće pet tečajeva, a dvoje naših studenata imaće priliku da se dodatno edukuju na renomiranoj Akademiji za međunarodno javno pravo. Troškove boravka i letnje škole za pobednike konkursa finansiraju ambasada Holandije i opština Hag.

Šest studenata koji su ušli u uži izbor su:

Aleksandra Milić
Predrag Petković
Predrag Vidaković
Marko Tasić
Ana Stavrić
Borivoje Obradović

Glasanjem su određena dva najbolja, a to su
Aleksandra Milić i Predrag Petković.

<<nazad


Studenti kod ministra Ljajića

Tomislav Momirović, student prodekan i predstavnici Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu razgovarali su 30. maja sa Rasimom Ljajićem, Ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, o događajima na Pravnom fakultetu povodom tribine “Istina o Srebrenici”. Tokom razgovora studenti su istakli da Studentski parlament Pravnog fakulteta u Beogradu osuđuje sve zločine koji su se dogodili na prostorima bivše Jugoslavije, nezavisno od etničke i verske pripadnosti žrtava i da se nada da će svi zločinci biti privedeni pravdi. Sa Ministarstvom su dogovorene  dalje akcije s ciljem promovisanja verske, nacionalne i rasne tolerancije.

<<nazad


Takmičenje pravnih fakulteta u besedništvu

Takmičenje pravnih fakulteta u besedništvu održano je 19.maja 2005. na Pravnom fakultetu u Nišu. Učestvovalo je 11 pobednika sa pravnih fakulteta u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci.

U veoma jakoj konkurenciji, naši studenti su se odlično plasirali: Marko Kulić je osvojio prvo mesto u kategoriji zadata tema »Gospodo porotnici moj klijent je nevin« i proglašen je za apsolutnog pobednika takmičenja, a Dragoslav Otašević je sa temom »Čudna šuma« u kategoriji slobodna tema podelio prvo mesto sa Sanjom Jefić, studentom Pravnog fakulteta u Nišu.

U kategoriji improvizacije pobedio je Nenad Čečević, student Pravnog fakulteta u Nišu, a nagradu publike podelili su Sanja Jefić iz Niša i Radovan Mrkajić, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

<<nazad


Praktična nastava u sudu

Studenti treće i četvrte godine našeg Fakulteta su učestvovali u praktičnoj nastavi u Prvom opštinskom sudu, koju već četvrti put organizuje Udruženje mladih pravnika Srbije, u saradnji sa Američkim udruženjem pravnika i Fondom za otvoreno društvo. Posle dvonedeljne prakse oprobali su se u ulozi sudije, advokata, tužioca ili okrivljenog. Interesovanje za ovaj vid prakse je bilo izuzetno veliko, ponekad i veće no što su kapaciteti dozvoljavali.

Više od 700 studenata sa pravnih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu upoznalo se sa radom suda na ovaj način, a uskoro bi ovakva vrsta praktične nastave mogla da postane obavezna na svim pravnim fakultetima.

<<nazad


Naši studenti osvojili bronzanu medalju na svetskom on-line takmičenju ICODR

Dva tima studenata Pravnog fakulteta u Beogradu učestvovala su na svetskom on-line takmičenju u pregovaranju (ICODR) i osvojila treće mesto - bronzanu medalju  i peto mesto. Naši studenti, polaznici kursa Alternativni način rešavanja sporova koji na Pravnom fakultetu u Beogradu vodi gostujući profesor Linn Malley - medijator i advokat iz Mizurija (SAD), Fulbrajt stipendista i direktor ADR klinike na Pravnom fakultetu Univerziteta Ilinois - posle nekoliko meseci obuke, odmerili su snage sa prestižnim svetskim pravnim fakultetima na takmičenju u vansudskom načinu rešavanja sporova. Na anonimnom takmičenju do samog kraja, na kome je učestvovalo 38 timova, naši su pobedili studente Univerziteta Harvard, Univerziteta Merilend (koji su podelili osmo mesto) i Univerziteta Singapur  (koji se plasirao na 16.mesto).

Tim 1 koji je uspeo da se popne na postolje pobednika i osvoji BRONZANU MEDALJU činili su : Jelena Manić, Vanja Kljajević i Siniša Đurić.

Tim 2 koji se vrlo uspešno plasirao na peto mesto činili su: Jovana Stevović, Milan Radonić i Miloš Dilkić.

Takmičenje je održano u dve runde 20-28 februara i 2-6 marta 2005.godine. Više o takmičenju možete saznati iz izveštaja učesnika, a rezultate pogledati na vebsajtu http://www.odr.info/icodr2005_negotiation_results.php

<<nazad


Ponovo izlazi studentski list Pravnik

Pravnik broj 2. Sadržaj: Takmičenje u Beču, Praksa u narodnoj kancelariji, Novi zakon o Univerzitetu, Zakon o zaštićenom svedoku, Anketa: Polaganje ispita preko kolokvijuma, Nepoštovanje zakona, Intervju: Zoran Stojković, Akcija dobovoljnog davanja krvi, Pravnijada, Studentske zadruge, Renoviranje fakulteta, Ekstremni sportovi: Skijanje, Dramska sekcija, Zabava.

 

Studenti Pravnog fakulteta u Beogradu su marta 2005.godine obnovili izdavanje svog lista Pravnik. Glavni i odgovorni urednik Igor Marinković i nekoliko članova redakcije nagovestili su u Uvodnoj reči da će list izlaziti mesečno i informisati o zbivanjima na Fakultetu, kao i društvenim dešavanjima u gradu. Pravni fakultet je izdavač lista i primerci su besplatni. Zainteresovani studenti Fakulteta su pozvani na saradnju i ponudjeni su kontakti: tel. 064/1213-931, e-mail pravnikbg@yahoo.com ili lično u kancalariji broj 166 na Fakultetu.

Teme objavljenih tekstova u prvom broju Pravnika navedene u Sadržaju lista su sledeće: Retorika, Debatni turnir, Praksa u sudovima, Bolonjska deklaracija, Stepenovanje, Agencija za zapošljavanje, Ukidanje promena, Intervju: Borivoje Borović, Parlament, Studentski klub, Apsolventska ekskurzija, Bekpeking, Reportaža: Kosovo i Metohija.

<<nazad


Stipendije za program Masters of International Law and Economics

Ambasada Švajcarske u Beogradu obavestila je Pravni fakultet da je Vlada Švajcarske obezbedila 10 stipendija za program u oblasti medjunarodnog trgovinskog sistema Masters of International Law and Economics / MILE Programme/  koji  već nekoliko godina organizuje Svetski trgovinski institut za diplomirane studente prava, ekonomije i srodnih studija. Stipendije pokrivaju školarinu, putne troškove i boravak u Bernu, gde se održava nastava na engleskom jeziku tokom 34 nedelje. Aplikacije za stipendije za školsku 2005-2006 godinu podnose se do kraja aprila direktno Svetskom trgovinskom institutu, na adresu www.wti.org gde se mogu naći i sve potrebne informacije.

<<nazad


Veliki međunarodni uspeh naših studenata

Studenti Pravnog fakulteta u Beogradu su u periodu 17-24. marta 2005. godine učestvovali na XII međunarodnom takmičenju Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot koje je održano u Beču >>>

<<nazad


Konkurs za najbolje eseje na temu Peace Through International Justice

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije u Beogradu i opštinom Hag organizuje  konkurs za najbolje eseje na temu Peace Through International Justice >>>

<<nazad


Održano je takmičenje u besedništvu

U prepunom amfiteatru V, takmičenju koje je održano 27. januara 2005. godine, prisustvovalo je preko 1.000 slušalaca, medju kojima je bio i veliki broj uglednih gostiju >>>

<<nazad


Volonterski rad u Narodnoj kancelariji Predsednika Republike

Januara 2005. godine potpisan je Protokol o saradnji između Pravnog fakulteta u Beogradu i Narodne kancelarije Predsednika Republike, koju zastupa direktor Dragan Đilas. Predmet ovog Protokola je uspostavljanje međusobne saradnje radi ostvarenja dobrovoljnog rada studenata četvrte godine i poslediplomaca u različitim odeljenjima Narodne kancelarije (socijalno, pravno, projekti, prijemno) u trajanju od tri do šest meseci. Posle odabira i obuke koju vode univerzitetski profesori, studenti volonteri će biti angažovani u radu sa građanima najviše tri sata nedeljno. Studenti i poslediplomci će dobiti potvrde za seminare koje su pohađali, kao i potvrdu o volontiranju u Narodnoj kancelariji Predsednika Republike.

Fakultet je u okviru realizacije ovog Protokola odredio prof. dr Mariju Draškić da prati rad volontera i vrši procenu kvaliteta njihovog rada,  zajedno sa ovlašćenim licima Narodne kancelarije. Kontakt podaci prof. Marije Draškić su: kabinet 285, telefon 3027-664, e-mail:  maja@ius.bg.ac.rs

Prijavljivanje je zavrseno 28.02.2005

<<nazad


Jelena Jovičić student generacije 2003/2004.

Član 5. Pravilnika o nagrađivanju studenata Univerziteta u Beogradu

Nagrada "Student generacije" dodeljuje se po jednom studentu sa svakog fakulteta, koji je diplomirao u toku prethodne školske godine, u redovnom roku predviđenom statutom fakulteta, sa najvišom prosečnom ocenom na tom fakultetu.

Predlog za nagradu utvrđuje fakultet i dostavlja ga Univerzitetu do 31. januara

Student generacije na Pravnom fakultetu u Beogradu za školsku 2003/2004. godinu je JOVIČIĆ JELENA ( broj indeksa 2000-72 upisala prvu godinu Pravnog fakulteta 6. jula 2000. godine, diplomirala 12. oktobra 2004. godine sa prosečnom ocenom 9,67 )

<<nazad


Tomić Aleksandra nagrađena iz Fonda dr Dragoljub Atanacković

Fond Dr Dragoljuba Atanackovića, Profesora Pravnog fakulteta u Beogradu osnovan je 23 decembra 1997. godine. Osnivač fonda je supruga profesora dr Dragoljuba Atanackovića  profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Mirjana Atanacković.

Fond je osnovan radi negovanja uspomene na profesora Dragoljuba Atanackovića, njegova dela iz oblasti krivičnog prava i nagrađivanja studenata koji postižu uspehe u toj oblasti odnosno radi dodeljivanja nagrade diplomiranom studentu Pravnog fakulteta u Beogradu sa najvećom prosečnom ocenom iz grupe predmeta Katedre za krivične nauke.

Nagrađeni diplomirani student iz ovog fonda za ostvaren uspeh u školskoj 2003/2004. godini je TOMIĆ ALEKSANDRA

<<nazad


Najbolji studenti u školskoj 2003/2004. godini

Spisak studenata sa prosečnom ocenom 9,00 do 10,00 - uspeh postignut u školskoj 2003 / 2004. godini >>>

<<nazad


Odluka o konkursima “Zadužbine Milivoja Jovanovća i Luke Ćelovića”

Odbor “Zadužbine Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića” Univerziteta u Beogradu, raspisao je u skladu sa voljom zadužbinara tri konkursa za dodelu nagrada  studentima  Pravnog fakulteta u Beogradu. Komisija Pravnog fakulteta u sastavu: dr Olivera Vučić, prodekan za nastavu, dr Miodrag Jovanović, prodekan za nauku, dr Žika Bujuklić, dr Marko Đurđević i dr Goran Ilić donela je sledeće odluke:

“Nagrada Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića” za stručne radove dodeljuje se sledećim studentima: Nikola Selaković, br. dos. 2002/117 (20.000,oo dinara), Tamara Banduka, br. dos. 2001/236 (20.000,oo dinara),  Vladimir Leposavić, br. dos. 2003/386 (7.000,oo dinara), Tijana Ristić, br. dos. 2003/138 (6.500,oo dinara) i Aleksandra Stepanović, br. dos. 2002/478 (6.500,oo dinara).

Deset stipendija iz “Zadužbine Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića”, za školsku 2004/2005. godinu, u visini od 3.000,oo dinara,  dobili su sledeći studenti: studenti II godine studija: Andreja Katančev. br. dos. 2003/28, prosek 10,oo,  Marija Mićić, br. dos. 2003/321, prosek 10,oo, Vladimir Marković, br. dos. 2003/282, prosek 10,oo i Jadranka Ninić, br. dos. 2003/264, prosek 9,80; studenti III godine studija: Ivana Marković, br. dos. 2002/1811, prosek 10,oo, Dejan Milovanović, br. dos. 2002/125, prosek 9,75 i Bojan Terzić, br. dos. 2002/208, prosek 9,41; studenti IV godine studija: Marija Maksimović, br. dos. 2001/566, prosek 9,76,  Ivana Đeranić, br. dos. 2001/92, prosek 9,42 i Miloš Perišić, br. dos. 2001/67, prosek 9,30.

“Zadužbina Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića”, participacija troškova školarine nezaposlenom studentu poslediplomskih studija u iznosu od 15.000,oo dinara, sa prosekom na osnovnim studijama preko 9,00 dobio je student poslediplomac: Jovan Prodanović, br. dos. 2003/116, student II godine poslediplomskih studija.

Spisak nagrađenih studenata poslat je prof. dr Ivanu Juraniću, predsedniku Odbora “Zadužbine Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića”

<<nazad


Konkurs za prijem studenata prve godine magistarskih studija čije se obrazovanje finansira iz budžeta republike srbije za školsku 2004/2005. godinu

Na osnovu Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu magistarskih studija na univerzitetima i fakultetima čiji je osnivač Republika za školsku 2004/2005. godinu >>>

<<nazad


Izabran Studentski parlament

Na Pravnom fakultetu u Beogradu u četvrtak 9. decembra održani su izbori za Studentski parlament.

Na izbore je izašlo 1411 studenata od čega je njih 887 glasalo za Listu «Evropski pravni» koju čine Nezavisna asocijacija studenata, ELSA, Studentska asocijacija, Studentska unija PF, TEU, Ekvilibrijum i Studentska desnica. Za listu studentske organizacije «Centar» glasalo je 408 studenata dok je za nezavisnu listu «Opušteno» glasalo njih 110.

Kako je izborni cenzus bio 30 procenata u parlament je ušla samo lista «Evropski pravni» koja je jedina ispunila pomenuti kriterijum osvojivši preko 60% glasova.

Parlament ima 21 poslanika: Raketić Đorđe TEU, Marko Milutinović SUPF, Nikola Vojinović SUPF, Filip Đoković NAS, Olivera Šljivić SD, Marija Jakšić SD, Jovana Panić SD, Milorad Nikolić SA, Tomislav Momirović SUPF, Jovan Knežević TEU, Jelena Milić ELSA, Miroslav Kamel Ekvilibrijum, Aleksandar Jolović NAS, Gradimir Dragutinović TEU, Aleksandar Milovanović SA, Rade Babović SA, Đorđe Krivokašić Ekvilibrijum, Jelena Adamović Ekvilibrijum, Miroslav Nikolić ELSA, Marko Milojević ELSA i Vlado Dragović NAS.  

<<nazad


Poziv na takmičenje u besedništvu 27. januara 2005.

PRAVNI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU
I

INSTITUTIO ORATORIA –
CENTAR ZA BESEDNIŠTVO POZIVAJU VAS NA

TAKMIČENjE U BESEDNIŠTVU

KOJE ĆE SE ODRŽATI NA SV. SAVU, 27. JANUARA 2005. GODINE U SLEDEĆIM KATEGORIJAMA :

1. SLOBODNA TEMA ( priprema takmičar, treba da ima veze sa pravom, politikom i pravdom )
2. ZADATA TEMA
    a) GOSPODO POROTNICI,  MOJ KLIJENT JE NEVIN
    b) JEDNOM BEOGRADSKOM BULEVARU DAO BIH  NAZIV ...
3. IMPROVIZACIJA ( temu takmičar dobija neposredno pred takmičenje, a nastupa po redosledu koji se odr
eđuje  « lutrijski « ) 

  • PRAVO UČEŠĆA IMAJU SVI REDOVNI I SAMOFINANSIRAJUĆI STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA.

  • ONI TAKMIČARI KOJI OSVOJE JEDNO OD PRVA TRI MESTA DOBIJAJU NOVČANE NAGRADE I DIPLOME.

  • SASTAV ŽIRIJA BIĆE SAOPŠTEN NAKNADNO

  • ZAINTERESOVANI TREBA DA SE PRIJAVE NA ŠALTER IV G-đi BRANISLAVI ŠUKOVIĆ

<<nazad


Nagrada iz Fonda Nenad Еftimovski dodeljena Jeleni Jovičić, diplomiranom pravniku

Ovogodišnja nagrada iz “Fonda Nenad Eftimovski” dodeljena je 19. novembra Jeleni Jovičić, diplomiranom pravniku. Gospođa Dragica Eftimovska, osnivač fonda iz 1987. godine, uručila je osamnesti put nagradu najboljem diplomiranom studentu Pravnog fakulteta. Jelena Jovičić je studije prava upisala školske 2000/01. godine a diplomirala 12. oktobra 2004. godine sa prosečnom ocenom 9,67. Predlog za dodeljivanje ove nagrade učinjen je od strane Upravnog odbora Fonda koji čine članovi Katedre za pravno-ekonomske nauke Pravnog fakulteta. Nagrada se zasniva na izvanrednom uspehu tokom studija i posebno iz ekonomske grupe predmeta, zbog čega je Jeleni Jovičić dodeljena i pohvalnica od strane Katedre za ekonomsko-pravne nauke, koju je uručila prof. dr  Emilija Vukadin, zamenik šefa Katedre. 

<<nazad


Veče poezije na Fakultetu

U organizaciji Sekcije za besedništvo pri studentskoj organizaciji “Centar” 10. novembra je održano Veče poezije u prostorijama kluba Forum Romanum. Događaj  je bio zamišljen kao govorna vežba studenata koji redovno učestvuju u radu ove sekcije, a prerastao je u malu kulturnu manifestaciju. Pored dvadesetak studenata prisustvovala je i publika, koja je gotovo dva sata slušala poeziju Dučića, Rakića, Šantića, Bodlera, Jevrićeve, Vojvodića, Zubca, Kostića, Ahmatove, Hljebnjikova… U planu je održavanje tematskih večeri poezije svakog meseca.

<<nazad


   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299