Studentske teme
 


Volontiranje u Narodnoj kancelariji predsednika Republike

Razgovor sa volonterima u Narodnoj kancelariji predsednika Republike obaviće se u ponedeljak 10.09.2007.godine  u 10h kod dr Monike Milošević, u kabinetu 131. Ovaj ciklus prakse počinje 1.oktobra i trajaće 4 meseca. Mole se studenti da ponesu svoj CV.


Stipendije Konrad Adenauer

Nemačka Fondacija Konrad Adenauer je 2002. godine započela program finansijske pomoći politički angažovanim studentima završnih godina fakulteta i postdiplomcima u Srbiji i Crnoj Gori. U toku akademske godine 2002/2003, dodeljeno je 39 stipendija politički angažovanim studentima i postdiplomcima iz Srbije i Crne Važno je napomenuti da politička angažovanost studenata ne podrazumeva samo aktivnost u okviru neke od demokratskih stranaka u Srbiji i Crnoj Gori, već opštu političku angažovanost u nevladinim i studentskim organizacijama. Stipendija nije ograničena samo na studente društvenih nauka, a donja granica proseka ocena na studijama je 8,5. Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti od 3. godine studija, kao i postdiplomci. Rok za podnošenje prijave je 31.avgust 2007. Studenti koji budu izabrani u uži krug biće pozvani na razgovor sa članovima Komisije za dodelu stipendija u prostorijama Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu. Novčana podrška isplaćuje se izabranim studentima u mesečnom intervalu, a stipendisti su u obavezi da Fondaciji dostavljaju dokaz o toku studija. Ukoliko stipendista prekine ili napusti studije, obavezan je da novac vrati Fondaciji. Stipendija obuhvata finansijsku podršku od 100 evra mesečno u trajanju od jedne godine. Pored finansijske podrške, studentima je omogućeno i političko obrazovanje uz studije. U okviru seminara Konrad Adenauer Fondacija planira da povezuje svoje stipendiste sa stručnjacima visokog ranga iz zemlje i inostranstva u cilju vođenja diskusija o političkoj teoriji i praksi. Predviđeno je da se stipendistima omogući i pohađanje kursa nemačkog jezika. Za sve informacije zainteresovani studenti mogu da se obrate našem saradniku Saši Hadžiahmetović na e-mail: sasah@kas-bg.com ili na telefone (011/3285 209 ili 3285 210 ).

http://www.kas.de/proj/home/pub/45/1/dokument_id-11106/index.html


Besplatno probno testiranje za ILEC

Početkom ove godine British Council je podržao organizaciju prve Međunarodne beogradske nedelje prava i tom prilikom predstavio svoje programe i najavio skoro uvođenje novog ispita – ILEC (International Legal English Certificate) koji je namenjen upravo studentima prava i mladim pravnicima.

Prvo i potpuno besplatno probno testiranje za ILEC ispit će se održati u subotu, 18. avgusta. To znači da će svi zainteresovani moći da polažu tri modula ispita i tako se upoznaju sa formom ILEC-a i istovremeno provere svoje znanje. Stranica koja govori o ILEC-u se nalazi na adresi http://www.britishcouncil.org/sr/serbia-exams-ilec-3.htm a tu se može pronaći i link ka formularu za onlajn registraciju). Registracija kandidata će trajati do 20. jula.

Ovo je prilika za naše studente i mlade pravnike da dobiju međunarodni sertifikat o poznavanju engleskog iz oblasti prava. Za dodatna pitanja moguće je obratiti se Željku Jovanoviću (Customer Services Manager), British Council Serbia, tel. (+381 11) 3023 820, ili na adresu: zeljko.jovanovic@britishcouncil.org.yu

www.britishcouncil.org/serbia 


Obuka za rad sa elektronskom pravnom bazom - uručeni novi sertifikati

Na Pravnom fakultetu su 18. juna 2007. godine svečano uručeni sertifikati o obučenosti za rad sa elektronskom pravnom bazom Paragraf Net 101 studentu koji su obuku završili u letnjem semestru. Dodeli su prisustvovali dekan prof. Mirko Vasiljevič, rukovodioci obuke prof. dr Stevan Lilić i dr Dragan Prlja, kao i predstavnici Kompanije Paragraf.

Projekat obuke za rad sa elektronskom pravnom bazom Paragraf Net u okviru predmeta Pravna informatika započet je 2005. godine i do sada je obuku završilo više od 400 studenata našeg fakulteta. Kako je istakao dekan Mirko Vasiljević, ona predstavlja pravi primer implementacije Bolonjske deklaracije jer će sertifikat o osposobljenosti za rad sa pravnom bazom Paragraf Net biti evidentiran u Diploma Supplement kao jedno od posebnih veština i znanja koje je student stekao za vreme studija. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti kojom Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu nastoji da obrazovni program prilagodi Bolonjskoj deklaraciji i da studentima pruži pored teorijskih i praktična znanja.


Konsultacije Prof. Footera sa studentima, povodom konkursa za stipendije u Notinghamu

Obaveštavaju se studenti da će u četvrtak, 31.maja 2007.godine u 15.30 časova u sali za sednice Prof. Footer sa Univerziteta u Notinghamu održati konsultacije za studente koji su zainteresovani za studije na ovom fakultetu i koji su se priavili za njihovu stipendiju.


Apsolventsko veče

-02. JUL 2007. GODINE
-RESTORAN "PLATO" V SPRAT BEOGRADJANKE
-VODITELJ PROGRAMA: DEJAN PANTELIĆ
-BEND: DENIS I OBULE
-MENI:
               - KOKTEL DOBRODOŠLICE (DVE VRSTE PUNČA SLUŽENJE DO 22:15h U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA)
               - VEČERA (BOGAT ŠVEDSKI STO)
               - DESERT
               - PIĆE: PIVO (PLATIŠ JEDNO DOBIJEŠ DVA), OSTALA PIĆA SE PLAĆAJU PO REDOVNIM CENAMA
-CENA: STANDARDNA - 25 E, VIP - 35 E
-PRIJAVLJIVANJE JE DO 15. JUNA 2007 GODINE
-INFORMACIJE I PRIJAVLJIVANJE U KANCELARIJI STUDENTSKOG PARLAMENTA BR.166 OD 11-13h

Studentska praksa u Narodnoj kancelariji predsednika Republike Srbije

Razgovor za volontiranje u Narodnoj kancelariji obaviće se u sredu 9.maja od 13.30 - 15h i u četvrtak 10.maja od 17 - 18.30h u kabinetu br.131 kod dr Monike Milošević.


Konkurs za izbor najboljeg studentskog eseja

Mreža za unapređenje poslovnog okruženja, uz podršku Vlade Republike Slovačke, objavljuje Konkurs za izbor najboljeg studentskog eseja na jednu od sledeće dve teme:

1.     Mladi na tržištu rada u Srbiji

2.     Komparativna analiza nezaposlenosti mladih u regionu Zapadnog Balkana

Najbolja tri rada biće novčano nagrađena (fond nagrada iznosi bruto 100 hiljada dinara) i publikovana.

Pravo da učestvuju na konkursu imaju studenti redovnih i postdiplomskih studija, koji nisu stariji od 26 godina, i koji nisu u radnom odnosu.

Rok za slanje radova je 15. jun 2007. godine. Rezultati konkursa će biti saopšteni tokom leta, a nagrade će biti uručene početkom septembra.

Radovi se mogu slati isključivo elektronskim putem na adresu office@poslovnamreza.org

Smernice za pisanje i slanje radova:
          Max 15 strana teksta
          Slova Times New Roman, veličina 12 pt, levo poravnanje, prored 0 pt, razmak između paragrafa 6 pt.  


Formiranje tima za međunarodno takmičenje

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu poziva studente III, IV godine,apsolvente i poslediplomce Pravnog fakulteta da u petak, 11.maja u 13:30 časova u slušaonici VIII (sudnica), prisustvuju sastanku povodom formiranja tima Pravnog fakulteta za XV međunarodno takmičenje iz oblasti Međunarodnog privrednog prava i Arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Budite deo tima koji pobeđuje!

O mogućnostima učesća na ovom takmičenju 2007/08 godine studente će upoznati docent dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević, treneri tima fakulteta.

Za dodatne informacije možete kontaktirati trenere na e-mail adrese: Milena Đorđević, Vladimir Pavić.


II mesto našeg tima na regionalnom takmičenju

U Beogradu je 14. i 15. aprila 2007. godine održano prvo regionalno takmičenje u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u organizaciji Mladih pravnika Srbije, a pod pokroviteljstvom Švedskog helsinškog komiteta za ljudska prava. Učestvovalo je jedanaest pravnih fakulteta iz pet država regiona (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije) koje su predstavljali njihovi izabrani klubovi, a naš Fakultet je zastupao Klub Slobodan Jovanović u sastavu: Milica Stojanović, Jovana Stevović, Mateja Đurovic, Veljko Grković, Milica Novaković i Uroš Živković. Treneri Kluba su bili asistenti Pravnog fakulteta u Beogradu: mr Ivana Krstić i mr Tanasije Marinković.

Beogradski Pravni fakultet je zauzeo drugo mesto, a pritom je osvojio i prvo mesto u pisanju podnesaka, što je sastavni deo ovog takmičenja. Pobednik je bio Klub Vladimir Bajer sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Više o takmičenju >>


Prijava za kurs "Business Law in the USA"

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu poziva studente IV godine, apsolvente i poslediplomce Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, da se prijave za učešće u dvonedeljnom kursu na engleskom jeziku, pod nazivom “Business Law of the USA

Kurs se održava na Pravnom fakultetu u Beogradu (Amf. VIII – sudnica) u periodu od 7-17. maja 2007. godine, i to ponedeljkom, utorkom i četvrtkom od 13:30 do 15:20 (ukupno 12 časova). Predavač je ugledni američki advokat Alen Burchett, član kalifornijske Advokatske komore i osnivač prestižne advokatske kancelarije Stewart Humpherys Burchett & Molin, LLP.

Na kursu će se posebno obrađivati sledećih pet pravnih oblasti:
1.    The American legal system, law school and the practice of law.
2.    Contracts, sales, leases, cyber law and e-commerce.
3.    Business torts (civil wrongs), product liability, litigation and alternative dispute resolution.
4.    Forms of business organization.
5.    Property law and secured transactions.

U toku trajanja kursa studenti su oslobođeni redovnih fakultetskih aktivnosti. Po završenom kursu učesnici dobijaju odgovarajući sertifikat.  

Rok za predaju prijava je 27. april 2007. godine. Maksimalan broj učesnika je ograničen na 40. Prijave se predaju Nataši Simović, sekretaru dekana Pravnog fakulteta u Beogradu ili na e-mail: pravni@ius.bg.ac.rs. U prijavi treba navesti ime i prezime, broj indeksa, godinu studija, prosečnu ocenu i kontakt telefon.

Spisak studenata primljenih na kurs "Business Law of the USA" >>


Alan Watson Foundation Website

Postavljena je internet prezentacija Fondacije Alan Votson – www.alanwatson.org. U okviru delatnosti našeg Fakulteta, Alan Watson Foundation je posvećena podsticanju naučno-istaživačkog rada iz oblasti uporednog prava i pravne istorije. Fondacija nosi naziv po čuvenom profesoru Alanu Votsonu sa Univerziteta u Džordžiji, počasnom doktoru Univerziteta u Beogradu. Internet stranicu su izradili i uređuju studenti Ana Batrićević i Viktor Milosavljević.

Prezentacija sadrži mnoštvo korisnih informacija vezanih za uporedno pravo, pravnu istoriju, kao i difuzionističke tendencije u pravu. Na njoj su takođe dostupni i radovi nagrađeni na konkursu koji Fondacija svake godine raspisuje. Misija Fondacije sastoji se u inspirisanju i nagrađivaju uspeha naših studentata. Osnovan je takođe i Online Comparative Law Forum, na kome su postavljeni značajni naučni radovi iz pomenutih oblasti, obaveštenja, kao i rasprave.

Na novoosnovanom Alan Watson Foundation Website-u će takođe uskoro biti objavljivane i druge elektonske publikacije iz oblasti uporednog prava i pravne istorije. Tokom svog boravka u Beogradu od 23. aprila do 2. maja, prof. Votson će ostvariti niz kontakata vezanih za proširenje delatnosti Fondacije sa dobrotvornim ciljem da se podstaknu studenti našeg Fakulteta na naučno-istraživački rad u oblasti uporednog prava i pravne istorije.


Veliki uspeh naših studenata - osvojeno III mesto  na međunarodnom takmičenju

Studenti i postdiplomci Pravnog fakulteta ostvarili su veliki uspeh osvojivši  III mesto na prestižnom internacionalnom takmičenju iz međunarodnog privrednog prava i prava arbitraže – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, koje je po 14. put održano u Beču оd 28.marta dо 6.аprila 2007. godine.

Beogradski studenti su na ovaj način pokazali da se svojim znanjem, sposobnostima i stečenim veštinama nalaze na visini najboljih svetskih pravnih fakulteta, a beogradski Pravni fakultet da se na njemu Međunarodno privredno pravo i arbitraža izučavaju i predaju bolje nego na većini svetskih fakulteta.

Na ovom takmičenju koje predstavlja svojevrsno svetsko prvenstvo u  Međunarodnom trgovinskom pravu učestvovalo je 178 fakulteta iz preko 50 zemalja sveta. Takmičenje se odvija na engleskom jeziku i sastoji se iz dva dela: pismenog i usmenog, u kojima se studenti nadmeću u advokatskim veštinama pisanja tužbe i odgovora na tužbu, kao i zastupanja stranke pred međunarodnom trgovinskom arbitražom.

Više o tome >>

           


Seminar u Pragu - International Security and NATO

Program se sastoji od predavanja i diskusija na temu evro-atlanstkih integracija, uključujući susrete sa češkim i stranim diplomatima, predstavnicima vojske, bezbednosnih organa kao i nevladinih organizacija. Sve troškove osim putnog osiguranja snosi Ministarstvo spoljnjih poslova Češke Republike. Ovo podrazumeva: povratnu avionsku kartu Beograd-Prag, vizu, smeštaj, hranu i lokalni transport po Pragu. Seminar se održava od 20-27.maja 2007.godine.

Rok za podnošenje prijava je 22. april 2007. godine.

Više informacija možete pronaći na stranicama:
http://www2.project-eaf.org/sr/page-nasi-projekti/


Fudbalski turnir

  • Turnir se održava od 16-19 aprila na terenima Ade Ciganlije

  • Učestvuju profesori, asistenti i studenti Pravnog fakulteta

  • Kotizacija po ekipi iznosi 2500 din

  • Sistem igranja 4 igraca i peti golman

  • Pobedničkom timu i najistaknutijim pojedincima vredne nagrade

  • Prijava ekipa do 13. aprila na telefone 063/1026585 i 064/2741126

 


International Legal English Certificate

Šta je ILEC?

ILEC (International Legal English  Certificate) je ispit kojim se utvrđuje da li  kanditat, kome engleski nije maternji jezik, može da koristi taj jezik u međunarodnom pravnom okruženju na efikasan način.

Čiji je to ispit?

ILEC je Cambridge ESOL ispit napravljen u saradnji sa TransLegal Grupom, najpoznatijom evropskom organizacijom lingvista i pravnika koji su stručnjaci za anglo-američki i evropski pravni sistem.

Za koga je ovaj ispit?

ILEC polažu studenti prava i pravnici koji nameravaju da se bave pravom u međunarodnom pravnom okruženju

ILEC je ѕa studente prava koji žele da:

  • nađu zaposlenje u međunarodnom komercijalnom pravnom kontekstu, na primer advokatskim kancelarijama, pravnim sektorima firmi i vladinim agencijama;

  • studiraju pravo u domenu gde se zahteva aktivno korišenje engleskog jezika bilo u matičnoj zemlji ili inostranstvu.

Ko priznaje ovaj ispit?

Ovaj ispit priznaju vodeće pravne organizacije i asocijacije kao što su Evropska asocijacija privrednih pravnika, Evropska asocijacija studenata prava, Međunarodna asocijacija mladih pravnika i Evropska komora mladih pravnika.

Kako izgleda ispit?

ILEC ispit se organizuje dva puta godišnje, u martu i novembru.

Ispit traje oko četiri sata i sastoji se iz četiri dela: čitanje, pisanje, slušanje i govor.

Autorizovani udžbenik za pripremu

Amy Krois-Lindner and TransLegal International Legal English

Udžbenik se može naći u knjižari Cambridge University Press-a “Join in”, Makedonska 30/1, 11000 Beograd

Dodatni materijal na Internetu

http://www.cambridge.org/elt/legalenglish/

http://www.translegal.com/cup/

Izvor dodatnih informacija: http://www.britishcouncil.org/serbia.htm


Razgovor o stipendijama za Notingem

Predstavnik Univerziteta u Notingemu, g-đa Aleksandra Broekema, posetiće Univerzitet u Beogradu i održati informativni sastanak sa studentima zainteresovanim za stipendije ovog univerziteta u sredu 21. marta 2007. godine u 12 časova na Univerzitetu u Beogradu, Studentski trg 1, sala broj 16.


Nemačke stipendije - Copernicus program

Program Copernicus usmeren je na studente pravnih, ekonomskih i drustvenih nauka iz zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope. Stipendija obuhvata prisustvovanje nastavi na Univerzitetu u Hamburgu, Berlinu ili Minhenu u trajanju od jednog semestra (tj. 4 meseca), nakon čega sledi dvomesečna praksa u nekom nemačkom preduzecu ili drzavnom organu. Ukupno trajanje stipendije je 6 meseci, a obuhvata plaćen smeštaj, školarinu, džeparac, troškove zdravstvenog osiguranja, kao i putne troškove.

Tekst konkursa


E-learning on the new EU programmes of 2007-2013 (pdf)

 


Master program na Kyushu University

 

In 1994, the Graduate School of Law at Kyushu University established Japan's first Master's level program taught entirely in English: the LL.M. program in International Economic and Business Law (IEBL).

 

Tekst konkursa

Izvor dodatnih informacija http://www.law.kyushu-u.ac.jp/english/llmlld/llmiebl.html

 


Konkurs "Dobrodošli u Nemačku"

Ambasada SR Nemacke u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju, nekoliko nemačkih fondacija i Evropskim pokretom u Srbiji raspisala je konkurs pod nazivom "Dobrodošli u Nemačku" za studente osnovnih i postdiplomskih studija od 18 do 26 godina - državljane Republike Srbije.

Cilj konkursa je da omogući da 55 studenata od 23. aprila do 9. maja 2007. g. otputuje na studijsko putovanje u Nemačku. Pobednici na konkursu dobijaju dvonedeljno putovanje sa pokrivenim troškovima vize (osiguranje i taksa), prevoza, smeštaja i hrane, a obezbeđen je i simboličan džeparac. Konkurs je otvoren do 12.marta, a bliži uslovi su dostupni na www.dobrodosliunemacku.org


Mladi pravnici Srbije - konkurs za top 10

Udruženje "Mladih pravnika Srbije", kao najveća strukovna organizacija koja okuplja mlade pravnike/ce, objavljuje KONKURS za izbor 10 najboljih mladih pravnika/ca u republici Srbiji.

Tekst konkursa


Konkurs nemačke ambasade za kratki esej

U kontekstu predsedavanja Nemačke Evropskom Unijom, nemačka ambasada u Beogradu i DAAD raspisuju konkurs za kratki esej "Srbija u Evropi". Rok podnošenja eseja 15.mart 2007.godine.

Tekst konkursa >>


Stipendije za Nottingham

After the 2006 successful intake of postgraduate students from Serbia the University of Nottingham is again offering a number of full tuition fee scholarships for postgraduate study for students graduating from Serbian universities for entry to Nottingham in September 2007.
There are 22 scholarships with full/100% tuition fees available at The University of Nottingham for entry in September 2007 for Masters courses in the following Schools:1.Business  2. Economics*  3. Education  4. Law   5. Computer Science

*Some PhD scholarships may be available at the discretion of the School.
Applicants must be classified as overseas students for fee purposes and be applying for full time study.
Applications for postgraduate places in these Schools should be made to the University
http://www.nottingham.ac.uk/prospectuses/postqrad/introduction/applying/

Students holding offers from the University should apply for the scholarships on the forms provided at
http://www.nottingham.ac.uk/international/ online orms/scholarships/application _page.php

Applications for the scholarships should be submitted online by5 May 2007. - produžen rok prijave do 19.maja 2007.godine
 
More >>

Najnovije informacije: Brifing1, Brifing2

Procedura za UK vize - isključivo elektronski na adresu www.britishembassz.gov.uk/serbia

Istovremeno vam dostavljamo informacije o načinu polaganja i terminima za prijavljivanje IELTS testove, koje bi studenti Univerziteta u Beogradu trebalo da polože ukoliko su zainteresovani da nastave studije u Notingemu. Napominjemo da je, prema sugestijama koje smo dobili iz Notingema, optimalan termin za prijavljivanje za polaganje IELTS testa 02.mart 2007.godine, za testiranje koje će se održati 14.aprila 2007.godine, a koji bi studenti trebalo da ispoštuju kako bi na vreme mogli da konkurišu za stipendije.

Informacije o polaganju engleskog jezika


Konkurs za učešće u programu Pravna klinika

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu objavljuje konkurs za učešće u programu Pravna klinika - jednogodišnji program obuke u praktičnim pravnim veštinama. Pravna klinika Vam nudi: interaktivni metod edukacije, moderno opremljenu "laboratoriju" za pravno obrazovanje, mogućnost da radite sa stvarnim klijentima u Klinici za porodično pravo, Klinici za obligaciono pravo i Klinici za krivično pravo.
Vi treba da ste student/studentkinja IV godine ili apsolvent Pravnog fakulteta, da imate prosečnu ocenu 8 ili više i da ste spremni za nove metode učenja.
Uspešno okončanje programa na Pravnoj klinici priznaje se kao opcioni predmet Sudsko organizaciono pravo na IV godini studija na Pravnom fakultetu.
Prijave na konkurs, zajedno sa kratkom biografijom i naznakom za koju kliniku se konkuriše, podnose se najkasnije do 1. marta 2007.godine sekretaru Pravne klinike na adresu: Mr Nikola Bodiroga, asistent Pravnog fakulteta (za Pravnu kliniku),Bulevar kralja Aleksandra 67,11000 Beograd ili na e-mail adresu makiato@infosky.net/ bodiroga@ius.bg.ac.rs


XIII takmičenje u besedništvu

U prepunoj "petici" pred oko hiljadu slušalaca održano je 27.januara 2007. godine finale XIII takmičenja u besedništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na ovom takmičenju koje ima lepu tradiciju na Fakultetu i koje je uvek izazivalo ogromno interesovanje učestvovalo je 14 finalista od ukupno pedesetak prijavljenih takmičara. Za ukupnog pobednika takmičenja odlukom žirija proglašen je apsolvent Miloš Stanković, a nagrađena su i tri najbolje plasirana studenta u tri kategorije takmičenja (improvizacije, slobodna i zadata tema), kao i nosilac nagrade publike. Spisak nagrađenih studenata >>

                        


Posao u Evropskom sudu za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu organizuje program zapošljavanje mladih pravnika u sekretarijatu Suda.

Program je namenjen mladim pravnicima koji će sarađivati sa timom pravnika iz svih zemalja članica Saveta Evrope, uključujući i sudije pred ovim Sudom. Program obuhvata dva nivoa stručnosti: a) mlađi pravnici; b) pripravnici sa dvogodišnjim iskustvom. Informacije su dostupne na adresi:

http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/4A8AD5FC-CF62-49D8-AF41-E6A8655493D2/0/BrochureEnglish.pdf


Grčke stipendije - Onazis fondacija

www.onassis.gr
THIRTEENTH (13th)FOREIGNERS' FELLOWSHIPS PROGRAMME 
ACADEMIC YEAR: October 2007 - September 2008
Deadline for Submission of Candidatures:28th FEBRUARY, 2007 
 
The Foundation announces the thirteenth (13th) annual Programme of research grants and educational scholarships 
starting on October 1st, 2007, which is addressed to non Greeks, full Members of National Academies, University 
Professors of all levels (Ph.D. holders), postdoctoral researchers (Ph.D. holders), artists, elementary and secondary
school teachers of the Greek language as a foreign one, post-graduate students and Ph.D. candidates. 
 
Dalje>>

Stipendije Bavarskog ministarstva nauke
 

Bavarsko ministarstvo nauke, istraživanja i umetnosti otvorilo je poziv za prijavu kandidata iz Bugarske, Hrvatske, Česke Republike, Madjarske,

Poljske, Rumunije, Srbije i Slovačke da konkurišu za stipendije u školskoj 2007/2008. godini. Stipendije su namenjene finansiranju postdiplomskih i doktorskih studija na Univerzitetima u Bavarskoj. Stipendija se odobrava na godinu dana, može se dva puta produžavati a najviše do 3 godine.

Rok za podnošenje prijava je 15. februar 2007. godine.

Više informacija možete pronaći na stranicama:

http://www-cgi.uni-regensburg.de/Einrichtungen/Bayhost/englisch/stipendien_e.shtml

http://www-cgi.uni-regensburg.de/Einrichtungen/Bayhost/stipendien.shtml


Stipendije za Univerzitet u Pitsburgu - SAD

The University Center for International Studies at the University of Pittsburgh requests applications for the H. J. Heinz Company Foundation Fellowship Program. The program begins August 1, 2007 and ends July 31, 2008. The Heinz Fellowship was established in 1982 by an endowment from the H.J. Heinz Company Foundation to the University of Pittsburgh’s University Center for International Studies (UCIS). The Fellowship provides for one year of practical, professional, non-degree educational experiences through the University of Pittsburgh in Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Heinz Fellowships are granted to individuals from developing countries who have already demonstrated potential as future leaders in the government, non-profit, or private sectors. The goal is to improve, early in a career, the Fellows’ capacities to contribute to the development of their country and to enhance their understanding of the United States. This is accomplished through a year of attending selected courses and participating in practical professional activities while based in Pittsburgh. Course participation as part of the Heinz Fellowship does not earn credit towards an academic degree.

The Heinz Fellowship competition is open to men and women from developing countries who are early in their careers and whose record of accomplishment indicates strong potential for leadership and achievement in business, government, public service, or other relevant professions upon return to their home country.

March 15, 2007  -  Deadline for receipt of complete Fellowship application package.

Ceo tekst >>


Programi JSPS - "Invitation Fellowship for Research in Japan"

Japansko društvo za promociju nauke (Japan Society for the Promotion of Science - JSPS) raspisalo je konkurs za programe stipendiranja pod nazivom “Invitation Fellowship for Research in Japan”, kojim se stranim naučnicima na postdiplomskim i postdoktorskim studijama daje mogućnost istraživanja u Japanu u kraćem (14-60 dana) ili dužem periodu (2-10 meseci). Stipendijom su pokriveni dnevni troškovi, cena povratne karte, kao i troškovi prevoza unutar Japana.

Konačne predloge za korišćenje ove stipendije podneće japanske institucije ili naučnici, koji žele da ugoste stranog naučnika u Japanu.

Rok za prijavljivanje je 30. septembar 2007. godine.

Više informacija dostupno je na stranici   http:/www.jsps.go.jp/English/e-inv/main.htm


Letnja škola o javnoj upravi, Univerzitet u Bolonji

Third Edition of the Summer School on  Public Management (SSPUM 2007) will be held at the Forli Campus of the University of Bologna, in Italy, from 18 to 29 June 2007.

The School is designed principally for doctoral students and junior faculty  who wish to develop new knowledge and methodological skills for their  research in public sector organizations.

Dalje >>


Stipendije za master i doktorske studije na McGill University

The O'Brien Fellowship was established in 2005 through a very generous gift  from David O'Brien for outstanding Masters or Doctoral students studying in  the area of human rights and legal pluralism in the Faculty of Law, McGill  University.  The O'Brien Fellows become members of the Centre for Human  Rights and Legal Pluralism, an interdisciplinary research group dedicated to  studying legal and cultural issues related to human rights. The Fellows will  find a stimulating and supportive environment in the McGill Faculty of Law,  whose scholars possess a unique perspective on multiple legal traditions,  and whose students learn a rich mix of common, civil and international law,  in both French and English.

Dalje >>


Stipendija za master II u Palermu

Master II "Međunarodno poslovanje i državna politika" u Palermu koje stipendira Ministarstvo spoljnih poslova Italije, organizator: Centro Ricerche e Studi Direzionali – CERISDI (Palermo) u saradnji sa Univerzitetom u Kataniji, dužina trajanja kursa - 12 meseci, početak kursa 1.02.2007, rok prijave na konkurs: 15.01.2007.

Dokumenta za prijavu: formular CERISDI (srpski), formular CERISDI (italijanski), formular ambasade


Letnja škola u Beču

Letnja škola na Univerzitetu u Beču  - prijava za stipendije do 28.2.2007, prijava na konkurs za školu do  30.4.2007.

Više o letnjoj školi

http://www.univie.ac.at/sommerhochschule


Beogradski međunarodni Model Ujedinjenih nacija - BIMUN 2007

’’Beogradski međunarodni Model Ujedinjenih nacija - BIMUN 2007’’ predstavlja međunarodnu omladinsku konferenciju, na kojoj će se održati simulacija zasedanja organa UN na sledeće teme:
 

·    SAVET BEZBEDNOSTI

Opasnost širenja nuklearnog oružja: Situacija u Iranu”

·    GENERALNA SKUPŠTINA – VI Komitet

”Jačanje uloge Ujedinjenih nacija” 

·    SAVET ZA LJUDSKA PRAVA

 Prava nacionalnih manjina u jugoistočnoj Evropi”

·    KOMITET ZA SVETSKU BAŠTINU UNESKA:

 Zaštita ugrožene baštine u konfliktnim oblastima”.

Ceo tekst konkursa >>


Univerzitet u Beogradu

Univerzitet u Rimu 
»La Sapienza«

Univerzitet u Sarajevu

Konkurs za master studije tri Univerziteta na engleskom jeziku

K O N K U R S

za upis na multidisciplinarne master studije na enleskom jeziku

koje organizuju zajedno Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Rimu “La Sapienza” i Univerzitet u Sarajevu, oblast :

»UPRAVLjANjE DRŽAVOM I HUMANITARNE AKTIVNOSTI«

Studije su namenjene obrazovanju u oblasti javne uprave i humanitarnih aktivnosti. Studije traju tri semestra. Osam modula u toku zimskog semestra će u vidu predavanja i radionica biti održano paralelno u Beogradu i Rimu. Profesori sa Univerziteta “La Sapienza” će tokom prvog semestra gostovati u Beogradu. U drugom semestru biće obezbeđene stipendije za nastavak studija u Rimu (u trajanju od najmanje mesec dana). Drugi semestar podrazumeva istraživački rad (internship) iz oblasti iz koje će kandidat raditi završni rad. Treći semestar je  izrada završnog rada.
Uslovi upisa: Diplomirani studenti svih profila, sa znanjem engleskog jezika, starosti do 35. godina. Uz molbu sa obrazloženjem zašto se konkuriše i kratkom biografijom na engleskom jeziku, podneti  diplomu o završenom fakultetu sa prosečnom ocenom i potvrdu o znanju engleskog jezika. Kandidati polažu prijemni ispit (esej na engleskom jeziku, i intervju).
Rangiranje kandidata izvršiće se na osnovu prosečne ocene na osnovnim studijama i rezultata prijemnog ispita. Upis je ograničen na 30 studenata.
Konkurs je otvoren do 15. januara 2007.

Ceo tekst konkursa >>


Humanitarna akcija studenata za decu Kosova i Metohije

U periodu od 05-25. decembra 2006. održava se humanitarna akcija “OSMEH NA DAR”, prikupljanje novogodišnjih paketića za decu sa Kosova i Metohije u organizaciji studenata Pravnog fakulteta u Beogradu. Cilj akcije je prikupljanje što većeg broja paketića, odlazak na Kosovo i Metohiju i podela paketića deci od strane studenata našeg fakulteta. Ovu humanitarnu akciju je podržao Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, obezbedivši plakate, majice promoterima akcije sa logom “OSMEH NA DAR” kao i prevoz do Kosovske Mitrovice, gde će se studenti susresti sa decom i podeliti im novogodišnje paketiće.

Pozivaju se studenti i nastavnici Pravnog fakulteta da se pridruže pokrenutoj akciji, pripreme paketić i tako podare novogodišnje iznenađenje jednom detetu. Paketići mogu sadržati igračke, društvene igre, dečije knjige, slatkiše i slične predmete po ličnom izboru. Paketić se može ostaviti svakog radnog dana do 25. decembra  od 11 - 17 h  u prostorijama Studentskog parlamenta ( kabinet 177 ) ili kontaktirati na lok. 727 koordinatore akcije Aleksandru Simić i Sonju Savić.


Renoviran klub Bona fides

Moderan i renoviran kafe klub Bona fides svečano je otvoren 30. novembra 2006. godine. Prostor može da primi preko 150 gostiju i značajno doprinosi boljim uslovima boravka studenata na Fakultetu.

Otvarajući klub dekan prof. dr Mirko Vasiljević je istakao: “Ova svečanost je završni čin proslave 165 godina postojanja i rada Pravnog fakulteta. Nadam se da će u ovom klubu biti više prilike za spontanost i druženje.” Svečanom koktelu su prisustvovali nastavnici, saradnici, vannastavni radnici, kao i penzionisani nastavnici i vannastavni radnici Pravnog fakulteta. Dekan je uručio prigodne poklone penzionisanima, kao i zaposlenima koji su proveli više od 20 godina na Fakultetu.

                        


Dodeljene stipendije iz fondacije "Radomir D. Lukić" za školsku 2006/07.godinu

Upravni odbor Fondacije "Radomir D.Lukić"na sednici odrzanoj 27.11.2006. god doneo je Odluke o dodeli stipendija i jednokratne materijalne pomoći za jedanaest studenata i mlađih naučnih radnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za školsku 2006/07. godine.

Ceneći sve pristigle prijave, a pre svega materijalno stanje kandidata, prosečnu ocenu tokom studiranja i ostale uslove iz Konkursa, Upravni odbor Fondacije dodelio je godišnje stipendije za devet redovnih studenata IV godine Pravnog fakulteta i to:

Radan Turudić, Bojana Mićović, Miljana Živadinović, Jadranka Ninić, Ivana Marinko. Vladimir Marković, Jakov Avramović, Nenad Portić i Robert Jović. 

Jednokratnu materijalnu pomoć Upravni odbro Fondacije "Radomir D. Lukić" dodelio je za objavljivanje magistarske teze Dejanu Deviću, a za deo postdiplomske školarine Vuku Vasiljeviću.

Svečano potpisivanje Ugovora o stipendiranju i dodeli jednokratne materijalne pomoći u prisustvu Dekana, članova Upravnog odbora Fondacije i studenata obaviće se u ponedeljak 11.12.2006.godine u 13,00 u Dekanatu.


S/CG Challenge 2007 - LAW MOOT COURT - prijavljivanje do 20. januara

S/CG Challenge 2007 je podtakmicenje Balkan Case Challenge 2007, a LAW MOOT COURT je deo S/CG Challenge 2007. 
Pobednici S/CG podtakmicenja plasiraju se na finalno takmicenje u Becu, Austrija u maju 2007. godine. Law Moot Court
 (LMC) je takmicenje - simulacija sudjenja pred Medjunarodnim sudom pravde namenjeno studentima prava koji se 
posebno interesuju za medjunarodno pravo.
Vreme odrzavanja: 9-12. mart 2007. godine.
Mesto odrzavanja: Hotel Park, Novi Sad (www.hotelpark.co.yu).
Organizator: World University Service - Austrian Committee (WUS - Austria), Belgrade Office.
Sve troskove smestaja, hrane i prevoza snosi WUS – Austria.
WUS Austrija trazi:
- studente II, III, IV godine studija ili apsolvente, ali i postdiplomce kako drzavnih tako i privatnih pravnih fakulteta u 
Srbiji i Crnoj Gori;
- koji se posebno interesuju za medjunarodno pravo;
- koji govore engleski jezik;
- do 28 godina starosti;
- koji ocekuju da ce zavrsiti studije u naredne dve godine;
- koji zele da prosire svoje znanje i steknu vredno prakticno iskustvo;
- koji zele da osvoje neku od nagrada i da ucestvuju na finalu u Becu.
Prijavljivanje se vrsi preko web strane
http://www.bcchallenge.org/application/how.php

Dalje>>


Nagradni konkurs za esej iz poreskog prava

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa  svetskom konsultantskom firmom Deloitte Beograd  raspisuje  nagradni konkurs za izradu eseja iz oblasti poreskog prava, na temu  "Načelo fakticiteta u srpskom poreskom pravu"

Pravo na učešće na konkursu imaju studenti IV godine i apsolventi Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dalje >>

Studenti čiji su eseji izabrani kao najbolji su:

VLADIMIR PEROVIĆ, br. indeksa 2000-02
DRAGUTIN NENEZIĆ, br. indeksa 2003-09
NIKOLA UROŠEVIĆ, br. indeksa 200
3-637

Izveštaj Komisije>


Stipendije za letnje škole u Vašingtonu, Pragu i na Kritu

Pravni fakultet, uz podršku Fonda za američke studije, obezbeđuje jedan broj stipendija za letnje škole koje se 2007. godine održavaju u Vašingtonu, Pragu i na Kritu. Osnovne informacije o sadržaju letnjih škola se mogu dobiti na sledećim sajtovima:

za Vašington   http://www.dcinternships.org/icpes/about/index.asp
za Prag          http://www.tfasinternational.org/aipes/about/
za Grčku        http://www.tfasinternational.org/iipes/about/

Krajnji rokovi za prijavu su različiti od 15. do 30. januara 2007. godine. Svi zainteresovani studenti treba najkasnije do 15. decembra da se jave prof. dr Borisu Begoviću na e-mail (begovic@ius.bg.ac.rs) i da dostave svoj CV u elektronskoj formi.


Stipendije za Master 2 u Francuskoj

Francuska Vlada dodeljuje za univerzitetsku 2007/2008 godinu stipendije za postdiplomske studije (nivo Master 2 u trajanju od godinu dana i to u sledećim oblastima: Prava (izuzev prava Evropske Unije) Studije Književnosti, Lingvistike, Prirodnih nauka (fizika, hemija, biologija, matematika), Političkih nauka, Arhitekture, Ekonomije, Društvenih nauka (filozofija, istorija), Umetnosti. Potrebno je imati završene četvorogodišnje univerzitetske studije (Master 1) najkasnije do kraja tekuće univerzitetske godine. Takođe se zahteva dobar nivo francuskog jezika.

Zainteresovani kandidati treba da do 31. decembra 2006 prilože sledeće: detaljnu biografiju, motivaciono pismo na francuskom (sa detaljnim opisom predviđenih studija u Francuskoj kao i na koji način će se iste uklopiti u profesionalno napredovanje studenta), sa naznakom francuskog univerziteta, (odseka studija – Master 2 ) sa kojima je već uspostavljen kontakt. Treba priložiti i kopiju i prevod zadnje stečene diplome, uz eventualne preporuke koje bi potpomogle samu kandidaturu.

Sve dostaviti na sledeću adresu : Odeljenje za saradnju I kulturnu delatnost Ambasade Francuske u Srbiji, Zmaj Jovina 11, 11000 Beograd E-mail: scac@ccf.org.yu


Andrassy-Gyula-Universitaet iz Budimpešte: o LL.M. programima i stipendijama 16.11.2006. u 11h

Predstavnik Andrassy-Gyula-Universitaet iz Budimpešte će održati prezentaciju na našem Fakultetu 16.11.2006. u 11h u konferencijskoj sali

Više o tome >>


The Undergraduate Exchange Program (UEP) supports students from Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia,
Macedonia, Moldova, Mongolia, Romania, and Serbia in the United States for one year of nondegree academic  
studies. Applicants must currently be enrolled as a second-year student at a university in their home country to
be eligible.

Participants attend a university or college in the United States for one year. While in the United States, grantees
agree to complete 25 hours a semester of community service work in an area of interest to them.  At the end of
the year, they are expected to return home to complete their degrees. Once back in their home 
country, grantees complete a community service internship or project.

British Council na Fakultetu 16.11.2006.g.

četvrtak, 16.11.2006. British Council će posetiti Pravni fakultet, od 09.30-16.00 časova. Ovom prilikom biće postavljen štand gde će predstavnici British Council-a razgovarati sa studentima o uslugama i aktivnostima koje su namenjene studentima i njihovom akademskom usavršavanju.  Cilj posete je upoznavanje studenata Pravnog fakulteta sa mogućnostima za sticanje sertifikata međunarodno priznatih 'Cambridge ESOL' ispita imajući u vidu Memorandum o saradnji koji je British Council potpisao sa Ministarstvom prosvete i sporta Republike Srbije. Pored navedenog, predstavnici British Council-a će razgovarati sa studentima o kulturnim i drugim aktivnostima koje British Council organizuje.


Konkurs za dodelu nagrada najboljim studentima BU - Kruna uspeha

Porodica Petrović, uz podršku profesora Univerziteta u Beogradu i Njegove ekselencije ambasadora Švajcarske Federacije, nagrađuje najbolje diplomirane studente Univerziteta u Beogradu.

Želeći da se uspeh kvalitetnih i izuzetnih studenata adekvatno prepozna, dvoje najboljih kandidata biće nagrađeni Rolex časovnicima. Nagrade će biti uručene na svečanosti tokom decembra tekuće godine.

Za nagradu mogu konkurisati studenti koji su apsolvirali do 1.juna 2005. godine (bez izgubljene godine tokom studija), i diplomirali do 28. februara 2006. sa prosečnom ocenom višom od 9,0. Kandidati se mogu prijaviti na konkurs u periodu od 30. oktobra do 17. novembra 2006. godine. Detaljan CV sa fotografijom, fotokopiju diplome i potvrdu o znanju jednog stranog jezika predati u zgradi Filozofskog fakulteta, kabinet 370, radnim danima od 14 do 16 časova.

Sve potrebne informacije u vezi sa konkursom mogu se pronaći na sajtu www.krunauspeha.co.yu ili na broj telefona 3206-200

Dobitnik nagrade Kruna uspeha je diplomirani student Pravnog fakulteta Valentina Cvetković. Saopštenje i svečanost o dodeli nagrada >>


Stipendije za izuzetne talente - Eiffel

Obaveštavamo Vas da je Ministarstvo Inostranih Poslova Francuske otvorilo konkurs za školsku 2007/2008 godinu za stipendije Eiffel i za doktorske studije Eiffel. Pored ovog programa specifičnih stipendija postoji i odabir 9 stipendista Francuske Ambasade u Srbiji počev od decembra meseca za školsku 2007/2008 godinu.

Program za izuzetne talente Eiffel odnosi se na 3 studijske oblasti (pravo/političke nauke, ekonomiju/menadžment, inženjerstvo).

Prednost se daje nivou Mastera (magistrature), iako postoje mogucnosti i za doktorante koji svoju tezu rade u komentorstvu. Da se ne bi oštetili kandidati koji ne govore francuski, stipendistima Eiffel-a omoguceno je učenje francuskog jezika, pre početka studija kao i tokom boravka u dogovoru sa njihovim visokoškolskim ustanovama. Stipendisti Eiffel-a primaju mesečnu stipendiju u visini od 1030 Evra uz koju imaju i pokrivene troškove (putovanja, osiguranja, kultumih aktivnosti, itd.).

Više informacija možete naći na www.egide.asso.fr/eiffel ili  kontaktirajte ogranak EduFrance u Beogradu (sandra.krstic@,ccf.org.yu ).


Konkurs fondacije "Radomir Lukić"

Na osnovu odluke Upravnog odbora Fondacije "Radomir Lukić" raspisuje se Konkurs za dodelu stipendija studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugih pravnih fakulteta na kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, za školsku 2006/07 godinu. >>


Konkurs zadužbine Ljubice M. Zdravković

Odbor Zadužbine Ljubice M. Zdravković doneo je odluku o raspisivanju konkursa za dodeljivanje stipendija Zadužbine. >>


Konkursi zadužbine Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića za školsku 2006/2007.godinu

Odbor Zadužbine Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića, koja deluje u okviru Univerziteta u Beogradu, doneo je odluke o raspisivanju više konkursa:

         - za dodelu 20 stipendija studentima Pravnog i Ekonomskog fakulteta za školsku 2006/2007 godinu, kao i za
participaciju u troškovima školarine postdiplomcima istih fakulteta >>
        

          -
za dodelu Nagrade Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića za radove studenata iz oblasti pravnih i ekonoms
kih nauka >>


Introduction Into the European Union Law

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Centar za pravo Evropske unije i Deutsche Stiftung fur Internationale Rechtliche Zusammenarbeit e.v. pozivaju studente III i IV godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa dobrim poznavanjem engleskog jezika, da se prijave na učešće u jednonedeljnom kursu Introduction Into the European Union Law. Kurs se održava na Pravnom fakultetu u Beogradu (konferencijska sala) u periodu od 23-27. oktobra 2006. godine. Predavači su ugledni profesori iz Nemačke, Dr. Friedemann Kainer i Dr.h.c. Helmuth Schroeter.

U toku trajanja kursa studenti su oslobođeni redovnih fakultetskih aktivnosti. Po završenom kursu učesnici dobijaju sertifikat.

Rok za predaju prijava je 15. oktobar 2006.godine. Maksimalan broj učesnika ograničen je na 30. Prijave se predaju u Institutu za pravne i društvene nauke Pravnog fakulteta Univerziiteta u Beogradu, kabinet 359, g-đi Smiljki Bilankov. U prijavi treba navesti ima i prezime, broj indeksa, godinu studija, opštu prosečnu ocenu i kontakt telefon.

Spisak studenata izabranih za kurs Introduction Into the EU Law


Pravna klinika za izbegličko pravo i pravo azilanata

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i kancelarija UNHCR-a u Beogradu /UN High Commissioner for Refugees/ pozivaju studente IV godine i apsolvente Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu da se prijave na učešće u radu Pravne klinike za izbegličko pravo i pravo azilanata. Pravna klinika će se održavati na Pravnom fakultetu u Beogradu, jednom nedeljno u vidu dvočasa. U drugom semestru predviđena je poseta UNHCR-u i raznim drugim institucijama koje se bave zaštitom izbeglica i azilanata.

Svim studentima koji uspešno završe program biće dodeljen sertifikat. Za najuspešnije studente postoji mogućnost učešća na međunarodnom Moot court-u iz Prava izbeglica, pohađanje domaćih i regionalnih seminara, kao i praksa u kancelariji UNHCR-a u Beogradu.

Rok za predaju prijava je 6. oktobar 2006.godine, a nastava počinje 12. oktobra. Prijave sa kratkom biografijom predaju se u Institutu za pravne i društvene nauke Pravnog fakulteta Univerziiteta u Beogradu, kabinet 359, g-đi Smiljki Bilankov, sekretaru Instituta.

Više informacija o programu pravne klinike možete dobiti na sledeće e-mail adrese:

Dejan Kladarin, kladarin@unhcr.org
Ivana Krstić,
ikrstic@ius.bg.ac.rs

Spisak studanata izabranih za Pravnu kliniku


Stipendije Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) za školsku 2006/2007.god.

Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD) raspisuje za školsku 2007/2008. godinu konkurs za dodelu stipendija za strane studente, postdiplomce i nastavno osoblje univerziteta u kome su precizno dati uslovi za konkurisanje sa rokovima za podnošenje prijava. Konkurs je otvoren za kandidate svih univerziteta u Srbiji zaključno sa 10.11.2006.

Informacije se mogu dobiti na vebsajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu (www.belgrad.diplo.de / Kultura i obrazovanje / Studirati u Nemackoj) i na sajtu DAAD-a www.daad.de. Pregled svih programa stipendija koji DAAD nudi u Srbiji  možete naći na: www.daad.de/stipendien. Za direktan pristup detaljnim informacijama o svim programima iskoristite bazu podataka stipendija na: www.funding-guide.de.

DAAD predstavnici i lektori na katedrama za nemački jezik obavljaju konsultacije u vezi studiranja i stipendija u Nemackoj:

u Beogradu:

Dr Ralf Hermann
hermann@sezampro.yu

konsultacije u Gete Institutu utorkom i četvrtkom od 10 do 11.30 (osim od 28. 9. do 5. 10.)

u Novom Sadu:

Judith Herzig

judithherzig@yahoo.de

konsultacije na Filozofskom fakultetu, katedra za germanistiku

Molimo vas da pre dolaska na konsultacije pročitate informacije na navedenim sajtovima i da pronađete vaš program stipendije.

rok za konkurisanje: 10-11-2006 

<<nazad


Studentska praksa u Narodnoj skupštini

Program studentske prakse u Narodnoj skupštini omogućiće mladim stručnjacima priliku da rade sa narodnim poslanicima, članovima skupštinskih odbora, kao i zaposlenima u Službi Narodne skupštine i pružaju pomoć u istraživanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ovakav rad predstavlja mogućnost za sticanje korisnog iskustva i znanja o radu Skupštine i razvoju demokratskih institucija.

Program studentske prakse u Narodnoj skupštini Republike Srbije biće organizovan u dva ciklusa. Prvi ciklus počinje 09. oktobra 2006. i trajaće 4 meseca, a drugi počinje 19. februara 2006. i trajaće takođe 4 meseca. Biće odabrano ukupno 20 studenata, od kojih će u okviru svakog ciklusa stažirati po 10 studenata. Odabrani studenti će obavljati praksu 15 sati nedeljno, radeći u odboru ili odeljenju Službe, shodno njihovom interesovanju i raspoloživim kapacitetima.

Višeo tome >> 

<<nazad


Studentski debatni klub

Debatni klub Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osnovan je 1998. godine u okviru univerzitetske debatne mreže – Otvorena komunikacija i do danas predstavlja najaktivniji studentski debatni klub. Stotine studenata Pravnog, ali i drugih fakulteta prošle su kroz barem osnovni program ovog debatnog kluba, učestvujući u brojnim lokalnim i međunarodnim debatnim turnirima i odlazeći na kampove i škole debate u zemlji i inostranstvu. Na Pravnom fakultetu je posle 2000. godine održano i nekoliko međunarodnih debatnih turnira.

Radom Debatnog kluba rukovodi doc. dr. Miodrag Jovanović, uz aktivno učešće najboljih debatera iz prethodnih generacija. U akademskoj 2006/07 godini, kontakt osoba za aktivnosti Debatnog kluba PF biće Jovana Mitić (jovmitic@yahoo.com)

Više o tome >> 

<<nazad

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299