Студентске теме


Конкурс за учешће у програму Правна клиника

Правни факултет Универзитета у Београду објављује конкурс за учешће у програму П Р А В Н А  К Л И Н И К А једноипогодишњи програм обуке у практичним правним вештинама

ШТА МОЖЕМО ДА ВАМ ПОНУДИМО?  

 • ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОД ЕДУКАЦИЈЕ
 • МОДЕРНО ОПРЕМЉЕНУ »ЛАБОРАТОРИЈУ« ЗА ПРАВНИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ
 • МОГУЋНОСТ ДА РАДИТЕ СА СТВАРНИМ КЛИЈЕНТИМА У

Клиници за породично право
Клиници за облигационо право
Клиници за кривично право

ШТА ОЧЕКУЈЕМО ОД ВАС?

·         ДА СТЕ СТУДЕНТ/СТУДЕНТКИЊА  ИВ ГОДИНЕ ИЛИ АПСОЛВЕНТ/АПСОЛВЕНТКИЊА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА
·         ДА ИМАТЕ ПРОСЕЧНУ ОЦЕНУ 8 ИЛИ ВИШУ
·         ДА СТЕ СПРЕМНИ ЗА НОВЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА

УСПЕШНО ОКОНЧАЊЕ ПРОГРАМА ПРАВНА КЛИНИКА ПРИЗНАЈЕ СЕ КАО ОПЦИОНИ ПРЕДМЕТ СУДСКО ОРГАНИЗАЦИОНО ПРАВО НА IV ГОДИНИ СТУДИЈА НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ.

ПРИЈАВЕ НА КОНКУРС, ЗАЈЕДНО СА КРАТКОМ БИОГРАФИЈОМ И НАЗНАКОМ ЗА КОЈУ КЛИНИКУ СЕ КОНКУРИШЕ, ПОДНОСЕ СЕ НАЈКАСНИЈЕ ДО 10. ОКТОБРА  2008. ГОДИНЕ СЕКРЕТАРУ ПРАВНЕ КЛИНИКЕ  НА АДРЕСУ: МР НИКОЛА БОДИРОГА, АСИСТЕНТ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА (ЗА ПРАВНУ КЛИНИКУ), БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 67, 11000 БЕОГРАД ИЛИ НА Е-МАИЛ АДРЕСУ: bodiroga@ius.bg.ac.rs


Правна клиника за избегличко право и право азиланата

Правни факултет Универзитета у Београду и канцеларија УНХЦР-а у Београду /UN High Commissioner for Refugees/ позивају студенте  III, IV године и апсолвенте Правног факултета Универзитета у Београду да се пријаве на учешће у раду Правне клинике за избегличко право и право азиланата. Правна клиника ће се одржавати на Правном факултету у Београду, петком од 13.30-15.30. У другом семестру, предвиђена је посета УНХЦР-у и разним другим институцијама које се баве заштитом избеглица и азиланата.

Свим студентима који успешно заврше програм биће додељен сертификат. За најуспешније студенте постоји могућност учешћа на међународном Моот цоурт-у из Права избеглица, похађање домаћих  и регионалних семинара, као и пракса у канцеларији УНХЦР-а у Београду.

Рок за предају пријава је 1.октобар 2008.године, а настава почиње 10. октобра. Пријаве са кратком биографијом и мотивационим писмом слати на е-маил: kladarin@unhcr.org. У пријави обавезно навести број индекса, контакт и знање страних језика.


Кокалис стипендије за мастер студије на Harvard Kennedy school

The Kokkalis Program strives to support individuals committed to invigorating the public sector in Southeast and East-Central Europe by providing fellowships for study at Harvard’s John F. Kennedy School of Government.

Eligible to apply for a 2009 Kokkalis Fellowship are natives of Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Greece, Hungary, Kosovo, the Former Yugoslav Republic of Macedonia, Moldova, Montenegro, Romania, Serbia, Slovenia and Turkey who are applying for one of the following degree programs: Master in Public Policy (MPP); Master in Public Administration (MPA2); Mid-Career Master in Public Administration (MC/MPA); Master in Public Administration in International
Development (MPA/ID).

Those with academic and/or professional backgrounds in one of the following fields are encouraged to apply: public policy and administration, the non-profit sector, law, economics, social sciences, or related fields. Applicants should demonstrate a strong commitment to public service and the region of Southeast Europe.

Candidates must complete both the online HKS application for admission and Kokkalis Fellowship application. For more information, please visit the fellowships page.

 


Бесплатан курс за правну базу Параграф Нет

Правни факултет Универзитета у Београду и Компанија Параграф, на основу, Протокола о сарадњи, у оквиру наставе предмета Правна информатика за студенте Правног факултета организују

 бесплатни курс за рад са електронском правном базом Параграф Нет

Сви полазници који успешно заврше курс добијају Сертификат о оспособљености за основни ниво коришћења електронске правне базе Параграф Нет.
Обуке у трајању од 7 радних дана ће се одвијати сваког радног дана од 13 – 15
h у компјутерској учионици на Правном факултету током читаве школске године.
Број места је ограничен.

Посебне погодности Сертификата:
·   Сертификат ће се вредновати као Диплома супплемент у складу са Болоњском декларацијом
·   Посебно вредновање сертификата приликом полагања испита из предмета Правна информатика
·   Драгоцена помоћ приликом спремања испита из свих позитивно-правних предмета и код припреме правосудног испита
·   Повећане шансе при запошљавању кроз евидентирање у професионалној кадровској и сертификационој бази Параграф Нет која се непрекидно ажурира на интернет адреси
www.параграф.цо.yу

Пријављивање: путем телефона 011/2750-371
Рок за пријаве: до попуне предвиђеног броја полазника.

Додела сертификата за полазнике који су завршили курс у току школске 2007/2008 године, биће одржана у склопу прославе Дана факултета, 27.09.2008.године у 12 х, амфитеатар V.


Припремна настава за полагање  University of Cambridge exams

FCE           CAE           CPE

Наставу изводи Силвана Поповић, професор енглеског језика

Настава почиње 13. октобра 2008.

Тестирање се организује у следећим терминима –     Амфитеатар VI:

18.09.2008.    15.00-16.00
23.09.2008.    15.00-16.00
25.09.2008.    15.00-16.00
29.09.2008.    15.00-16.00
02.10.2008.    15.00-16.00
07.10.2008.    15.00-16.00
09.10.2008.    15.00-16.00
10.10.2008.    15.00-16.00

За ближе информације обратити се
Јасмини Алибеговић
, Служба за последипломске студије, тел. 3027 - 677


Курс: Организовани криминалитет - појам, појавни облици и сузбијање

Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) позива студенте IV године и апсолвенте Правног факултета Универзитета у Београду, са добрим познавањем енглеског језика, да се пријаве на учешће у тронедељном курсу  Организовани криминалитет- појам, појавни облици и сузбијање.

Курс ће се одржати на Правном факултету у Београду током октобра месеца 2008. године. Предавања ће држати професори Правног факултета, судије, тужиоци, адвокати ,  експерти ОЕБС-а, као и страни експерти.

Током курса ће бити организована посета и праћење суђења пред Посебним одељењим за организовани криминал Окружног суда у Београду као и практична вежба, симулација суђења за кривична дела организованог криминала.

По завршеном курсу и положеном завршном тесту учесници добијају одговарајући сертификат. Полазнику курса са најбољим резултатом на завршном тесту биће омогућена двомесечна пракса у Одељењу за владавину права и људска права Мисије ОЕБС-а у Београду.

Рок за предају пријава је 26 септембар 2008. године. Максималан број учесника је ограничен на 30. Пријаве се предају асистенту-приправнику Вањи Бајовић у писменој форми или електронски на: bajovic@ius.bg.ac.rs

У пријави је потребно навести: име и презиме, број индекса, годину студија, просечну оцену, оцене из предмета Кривично и Кривично процесно право, контакт телефон и Е-маил адресу. 

Управник курса: Проф. др Милан Шкулић

Списак полазника курса


 

Волонтирање у Народној канцеларији Председника републике

Република Србија

НАРОДНА КАНЦЕЛАРИЈА

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

 

 

 

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА

У НАРОДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ 

Обавештавамо студенте да је почео упис нове, дванаесте класе волонтера за рад у Народној канцеларији председника Републике.

Нови програм волонтирања у Народној канцеларији ће почети 6. октобра 2008. године.

Позивамо заинтересоване студенте да своје пријаве поднесу Урошу Новаковићу, предајом попуњених формулара за пријаву за учешће у програму волонтирања.

Формулари за пријаву се могу добити код Уроша Новаковића, 9. и 10. септембра од 11.30 до 12 часова и 23. и 24. септембра од 14 - 14.30 у кабинету А10, или преузети у електронској форми на интернет адреси:

http://www.ius.bg.ac.rs/informacije/formular volontiranje.doc

Пријава кандидата се врши код Уроша Новаковића у наведеним терминима у кабинету А10, или у електронској форми на е-маил адресу: uros.novakovic@ius.bg.ac.rs (Субјеkт: Народна канцеларија).

Крајњи рок за предају попуњених формулара је среда, 24. септембар 2008. године у 14.30h.

Више информација о структури, функцијама и активностима Народне канцеларије председника Републике можете добити на интернет адреси: www.narodnakancelarija.srbija.yu

Конкурси  Фонда за младе таленте

Fond za mlade talente raspisao je

1. konkurs za stipendiranje 500 najboljih studenata iz Srbije upisanih na osnovne i master studije na univerzitetima u EU    -   obrazac za konkurs

2.konkurs za stipendiranje1.000 najboljih studenata završne godine osnovnih studija na univerzitetima čiji je osnivač država    -    obrazac za konkurs


Конкурс за једну стипендију за мастер програм «Европске студије» у Сарагоси

Институт за европске студије из Сарагосе (Шпанија) додељује студентима Правног факултета Универзитета у Београду једну стипендију за мастер програм «Европске студије» за академску 2008/2009. годину. Стипендија покрива трошкове школарине, а студент сам мора обезбедити средства неопходна за живот у Сарагоси током студија. За стипендију се могу пријавити само студенти који говоре шпански језик, на коме се одвија програм.

Заинтересовани студенти би требало да се хитно обрате доц.др Душану Поповићу (dusan.popovic@ius.bg.ac.rs) и да своју кандидатуру поднесу до 10. септембра 2008. године. Настава у Сарагоси почиње 28. октобра 2008. године. Више информација могуће је пронаћи и на сајту Института: www.riee.es


Стипендије Фондације Конрад Аденауер

Немачка Фондација Конрад Аденауер је 2002. године започела програм финансијске помоћи политички ангажованим студентима завршних година факултета и постдипломцима у Србији и Црној Гори. 

Важно је напоменути да политичка ангажованост студената не подразумева само активност у оквиру неке од демократских странака у Србији и Црној Гори, већ општу политичку ангажованост у невладиним и студентским организацијама.

Стипендија није ограничена само на студенте друштвених наука, а доња граница просека оцена на студијама је 8,5. Право на стипендију могу остварити студенти од 3. године студија, као и постдипломци. Рок за подношење пријаве је 30.септембар 2008.године.

Студенти који буду изабрани у ужи круг биће позвани на разговор са члановима Комисије за доделу стипендија у просторијама Фондације Конрад Аденауер у Београду.

Новчана подршка исплаћује се изабраним студентима у месечном интервалу, а стипендисти су у обавези да Фондацији достављају доказ о току студија. Уколико стипендиста прекине или напусти студије, обавезан је да новац врати Фондацији.

Стипендија обухвата финансијску подршку од 100 евра месечно у трајању од једне године.

Поред финансијске подршке, студентима је омогућено и политичко образовање уз студије.

У оквиру семинара Конрад Аденауер Фондација планира да повезује своје стипендисте са стручњацима високог ранга из земље и иностранства у циљу вођења дискусија о политичкој теорији и пракси. Предвиђено је да се стипендистима омогући и похађање курса немачког језика.

За све информације заинтересовани студенти могу да се обрате нашим сарадницима Катарини Пешић и Саши Хаџиахметовић на е-маил: pesic@kas-bg.com  или sasah@kas-bg.com или на телефоне  (011/3285 209 или 3285 210 ).

потребна документација >>          пријава >>      


Алпбах летња школа о Европским интеграцијама 2008. на ФПН

Друга АССЕИ летња школа је отворена за 30 студената завршних година основних ( IV година и апсолвенти)  и постдипломских студија (испод 35 година) Правних, економских и Факултета политичких наука у југоисточној Европи: Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Албанија, Румунија, Бугарска , Молдавија и Србија.

Алпбах летња школа има за циљ продубљивање знања о Европским интеграцијама како на регионалном тако и на међународном нивоу као и остваривање сарадње будућих  стручњака у области економије, права и политичких наука.

Летња школа ће бити одржана у периоду од 8 - 20. септембра 2008. на енглеском језику.

Рок за достављање апликација је 20. јул 2008. године.

Сви заинтересовани студенти и постдипломци могу се пријавити и боље информисати на сајту www.beoalpbach.org . Школа је бесплатна и трошкови партиципације и смештаја су плаћени.


Стипендија за семинар Европског форума Алпбах у Аустрији

Иницијативна група Алпбах Београд додељује студенту ИИИ или ИВ године Правног факултета стипендију за похађање семинара Европског форума Алпбах који се одржава од 14. до 30. августа 2008. године у Алпбаху - Аустрија.

Заинтересовани студенти који течно говоре енглески или немачки језик могу своје пријаве (ЦВ, мотивационо писмо и два писма препоруке професора) послати на alpbach.belgrad@yahoo.com до 10. јула 2008. године.

За ближе информације посетите www.beoalpbach.org.


Семинарска група за Увод у право

Поштоване најмлађе колегинице и колеге,

 ОБАВЕШТАВАМО

Вас да и ове школске 2008/2009. године од 1. октобра  наставља рад са студентима најмлађе генерације посебна

 СЕМИНАРСКА ГРУПА ЗА УВОД У ПРАВО

 и са великим задовољством Вас

 ПОЗИВАМО

             да постанете њени нови уважени чланови. То можете да учините најкасније до краја септембра месеца, тако што ћете одмах попунити пријаву, пријавити се на следећу e-mail aдресу: draganm@ius.bg.ac.yu са назнаком Семинарска група за Увод у право – пријава, непосредно се обратити г-ђици Милкици Стјепановић на тел. 011 3027669 током јуна, прве половине јула или друге половине августа месеца, све до краја септембра месеца или, пак, непосредно се обратити Шефу Семинарске групе, проф. др Драгану Митровићу, сваког уторка од 14 до 15,30 сати током септембра месеца, који у то време прима студенте у каб. 408 на другом спрату.

            Потребно је да у пријави наведете своје име и презиме, број индекса, e-mail aдресу и контакт-телефон, али је посебно пожељно да приликом пријављивања наведете које вас теме из Увода у право посебно интересују или које бисте теме били спремни да преко лета самостално спремите и изложите на неком од првих састанака Семинарске групе.

Циљ Семинарске групе за Увод у право јесте да студентима пружи једно додатно чисто хуманистичко, па самим тим и једно чисто теоријско правно знање. То је корисно, јер тако стечено знање постаје трајан део правне културе. И пракса је показала да је студентима прве године већ на самом почетку студија потребно да стекну додатна неопходна основна, општа и нова знања о држави, праву и њиховом односу оличеном у владавини, поретку и систему права, упознајући карактеристичне резултате правне науке, која је једна од најстаријих људских наука, као и да се упознају са правничким начином размишљања и закључивања. Без тога, није могуће успешно разумети и савладати друге важне позитивноправне дисциплине на наредним годинама студија, нити се касније исправно користити правом. Најзад, ништа мање важно, чланство и рад у Семинарској групи за Увод у право Вам омогућава да се упознате са својим предметним наставницима, радите заједно са њима, прибавите неопходне додатне поене и предности приликом полагања испита, као и да се међу собом дружите и стручно развијате.

            О првом радном састанку Семинарске групе, који ће бити одржан већ пред крај друге половине септембра месеца, бићете обавештени или e-mail-ом или телефонски. Такође, посебно обавештење о првом састанку биће благовремено истакнуто на огласној табли прве године.

            До тог првог сусрета крајем септембра месеца, коме се радујемо, срдачно Вас поздрављам у име свих наставника и сарадника са предмета Увод у право.

 

У Београду,                                                                  ШЕФ СЕМИНАРСКЕ ГРУПЕ
24. јуна 2008. године                      
                                 ЗА УВОД У ПРАВО

                                                                            Др Драган М. Митровић, ред. проф.

Пријава за рад  у семинарској групи Увод у право >>


Међународно такмичење у писању есеја

Студенти права и млади дипломци из Србије позвани су да учествују на међународном такмичењу у писању есеја на актуелну тему из области привредног права које организује међународна адвокатска канцеларија Schoenherr у сарадњи са ПРАВНИМ ФАКУЛТЕТОМ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ.

Финална рунда ће се одржати у Бечу где ће најуспешнији учесници из Србије, Мађарске, Украјине, Румуније и Бугарске имати прилику да покажу своје знање пред реномираним професорима и адвокатима, као и да освоје новчану награду у износу од 5.000,00 евра.

Конкурс је отворен до 30. септембра 2008. године.

Више о томе >>


Конкурс WUS AUSTRIA

Конкурс за студенте и младе дипломце из Србије - WUS AUSTRIA и Фонд Зоран Ђинђић нуде 50 стипендија одличним студентима завршне године студија и младим дипломираним студентима за тромесечну праксу у аустријским предузећима и јавним институцијама.

Конкурс је отворен до 9. јуна 2008. године. За одабране по овом кокурсу у августу ће бити организоан интензиван курс немачког језика, а тромесечна пракса ће започети од 15. септембра 2008. или од 15. јануара 2009. године. Стипендија покрива трошкове пута, визе, смештај, а додатно ће бити додељене и месечне стипендије.

Више о томе >>


Career Day - сајам запошљавања 23.маја на Факултету

Career Day

Ближи се крај студија, или су оне иза тебе. Уместо да паднеш у депресију при помисли на број незапослених правника, сад је прави тренутак да  јасно дефинишеш где хоћеш да радиш, у каквом окружењу и какав посао. Сада је тај момент у коме треба да прихватиш и одлучиш да твоја каријера и твоја будућност зависе искључиво од тебе самог.

Како би помогао студентима да пронађу најбоље могуће запослење, Правни факултет ће и ове године 23. маја од 10х- 18х организовати CAREER DAY, на коме ће се као и до сада окупити представници најбољих адвокатских канцеларија, ревизорских кућа и других великих компанија које ће нудити дипломираним правницима и студентима права: посао, летњу праксу или могућност волонтирања… Ово је твоја прилика која може да ти одреди будућност. И зато се треба припремити стратешки:

1.      Прикупи основне информације о учесницима Career Day

На сајту Правног факултета ће бити благовремено истакнута листа свих учесника. Информисање о твојим потенцијалним послодавцима ће ти донети вишеструке користи: уштедећеш себи време  јер ћеш знати које те фирме интересују; послодавцима ћеш се представити као озбиљан и заинтересован кандидат; знаћеш које квалитете компанија тражи код својих запослених па ти та информација може помоћи приликом писања ЦВ-ја или приликом интервјуисања за посао. - списак учесника

2.      Напиши ЦВ, одштампај и понеси са собом на Career Day

Форму за писање ЦВ-ја можеш пронаћи на сајту http://znanje.infostud.com/saveti/Kako_napisati_biografiju_CV/34

Оно што би сваки ЦВ требало да садржи су општи подаци, затим подаци о образовању, о досадашњем радном искуству, вештине које познајеш (знање страних језика, познавање рада на рачунару), а могу и остали подаци (интересовања, хоби и остало што би могло бити релевантно будућем послодавцу).

3.      Припреми се за могући интервју

Насмеши се, пристојно се обуци, буди позитиван, самоуверен, оптимистичан, паметан… И веруј да се снови остварују.


Стипендије за докторске студије у Кини

Стипендије за докторске студије које нуди Зхејианг универзитет из Кине односе се на мастере испод 40 година старости. Стипендије покривају трошкове школарине, смештаја, здравственог осигурања, као и месечну стипендију од 1400 јуана.

Крајњи рок за подношење комплетних пријава Међународном колеџу Зхејианг универзитета је 20. мај 2008. године за јесењи семестар 2008. године, односно 20. септембар 2008. године за пролећни семестар који почиње 2009. године. Комплетна листа неопходне документације и услова конкурса налази се у прилогу >>


Конкурс "Путујемо у Европу"

Прилику да месец дана проведу путујући и истражујући земље Европске уније и ове године имаће 200 најбољих студената из Србије. Право учешћа имају младићи и девојке са завршних година факултета, с просечном оценом студирања изнад 8,5 и добрим знањем једног страног језика. У предности ће бити кандидати који нису путовали у иностранство или који немају пасош.

Традиција да сваке године студенти из Србије путују Европом наставила се и ове године уз подршку Скупштине града и Амбасаде Аустрије у Београду и седам аустријских компанија.

На путовање, које се организује већ четврту годину заредом, 15. јула кренуће ће 200 студената. Њихова прва станица биће Беч, одакле ће после пријема са званичницима аустријских власти кренути широм Старог континента. Осим бесплатних интер-рејл карти и мултишенгенгенских виза путници ће добити и студентске картице ЕВРО 26 и ИСИЦ, као и џепарац. Једини задатак путника биће да представе позитивне стране Србије грађанима Европе.

http://www.putujemouevropu.org/


Конкурс за есеј из права конкуренције

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ у сарадњи са водећом адвокатском канцеларијом у области привредног права у региону КН Карановић & Николић расписује НАГРАДНИ КОНКУРС за израду есеја из области права конкуренције, на тему

"ПРЕЋУТНИ СПОРАЗУМИ И УСАГЛАШЕНЕ ПРАКСЕ КАО ОБЛИК КАРТЕЛСКОГ ПОНАШАЊА"

Право на учешће на конкурсу имају студенти IV године и апсолвенти Правног факултета Универзитета у Београду. Есеј треба да буде обима између 2,000 и 3.000 речи компјутерски обрађеног текста. Радове треба слати електронским путем, на е-маил адресу: milena@ius.bg.ac.rs

Крајњи рок за предају радова је 30. мај 2008. године. Студенти, чији есеји буду оцењени као најбољи, имаће прилику да буду награђени плаћеном летњом праксом у реномираној адвокатској канцеларији КН Карановић & Николић.

За додатне информације можете се обратити директно мр Милени Ђорђевић, или на е-маил адресу hr@karanovic-nikolic.co.yu

Плакат >>

Правни факултет Универзитета у Београду и адв. канцеларија Карановић & Николић објављују резултате наградног конкурса за израду есеја из области права конкуренције, на тему

"ПРЕЋУТНИ СПОРАЗУМИ И УСАГЛАШЕНЕ ПРАКСЕ КАО ОБЛИК КАРТЕЛСКОГ ПОНАШАЊА".

Прилику да учествују у програму плаћене летње праксе у реномираној адвокатској канцеларији КН Карановић & Николић, као аутори награђених есеја, имаће студенткиње:

Јована Стевовић и Адриана Миновић


Волонтирање у Народној канцеларији Председника републике

Република Србија

НАРОДНА КАНЦЕЛАРИЈА

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

 

 

 

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА

У НАРОДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ 

Обавештавамо студенте да је почео упис нове, једанаесте класе волонтера за рад у Народној канцеларији председника Републике.

Нови програм волонтирања у Народној канцеларији ће почети 2. јуна 2008. године.

Позивамо заинтересоване студенте да своје пријаве поднесу Урошу Новаковићу, предајом попуњених формулара за пријаву за учешће у програму волонтирања.

Формулари за пријаву се могу добити код Уроша Новаковића, уторком од 17 до 20 часова у кабинету А10, или преузети у електронској форми на интернет адреси:

http://www.ius.bg.ac.rs/informacije/formular volontiranje.doc

Пријава кандидата се врши код Уроша Новаковића у наведеним терминима у кабинету А10, или у електронској форми на е-маил адресу: uros.novakovic@ius.bg.ac.rs (Subject: Narodna kancelarija).

Крајњи рок за предају попуњених формулара је петак, 23. мај 2008. године, у 13 часова.

Више информација о структури, функцијама и активностима Народне канцеларије председника Републике можете добити на интернет адреси: www.narodnakancelarija.srbija.yu


БАТ - програм запошљавања и студентске праксе

British American Tobacco (BAT) представља програм запошљавања (Management Trainee) и студентске праксе (Internship Programme) у среду, 23.04.2008.године у 13.30, Сала за конференције.

Линк са додатним информацијама:

http://znanje.infostud.com/ustanove/files/ustanova_5/ManagementTraineeandInternshipprogramme.doc


Курс  LITIGATION AND ARBITRATION IN THE UNITED STATES

Правни факултет организује од 5. до 16. маја кратак курс на тему LITIGATION AND ARBITRATION IN THE UNITED STATES.

Предавач је Mr. Charles Goldberger, Esq (advokatska kancelarija McCullough, Goldberger & Staudt, LLP, New York).

Предавања су на енглеском језику. Оквирне теме курса погледајте овде >>.
Право учешћа имају студенти завршних година студија и апсолвенти. Пријава треба да садржи
 просек оцена студента на досадашњим студијама, број индекса и контакт телефон. Пријаве се до 23. априла могу предати госпођи Смиљки Биланков у Служби последипломских студија. Максималан број полазника курса је 20. Имена изабраних студената, заједно са прецизним распоредом предавања, биће објављен 25. априла на факултетском сајту.

СПИСАК ПОЛАЗНИКА КУРСА И ОБАВЕШТЕЊЕ О НАСТАВИ >>


Позив за учешће на такмичењу из Међународног привредног и арбитражног права

Правни факултет Универзитета у Београду позива студенте III, IV године, апсолвенте и последипломце Правног факултета да у петак, 18.априла у 14.30 часова, у слушаоници VIII (судница)  присуствују састанку поводом формирања тима Правног факултета за XVI међународно такмичење из области Међународног привредног права и Арбитражног права Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot.

О могућностима учешћа на овом такмичењу 2008/09.године студенте ће упознати доцент др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић, тренери тима Факултета.

Будите део тима који побеђује!

За додатне информације можете контактирати тренере на е-маил адресе: milena@ius.bg.ac.rs, pavic@ius.bg.ac.rs


Стипендије Љубљанског универзитета

Позив за Scholarshipс Application for International Student Exchange for Students from South East Europe

The following must be attached to the application:

- confirmation of enrolment in the current academic year,
- confirmation of passed examinations and combined average gr ade scores, short resume,
- personal statement outlining why the candidate has enrolled for study and reasons for choice of the study program and Institution selected for such study,recommendations from two professors; each recommendation is to be placed in its own sealed envelope and signed by the writer of the recommendation along the edge of the seal of the envelope; such signature i s to be taped over with clear adhesive tape,
application form, learning agreement signed by Home institution and Host institution.

Candidates must send their application together with all supporting documents to: Komisija za stipendije Stipendijskega skl ada UL, Univerza v Ljubljani, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana.

All information concerning the selection procedure for scholarships is available to candidates from Urska Ravnik, tel. 01/2418 572 or electronic mail: urska.ravnik@uni-lj.si

Applications for scholarships for the 2008/2009 academic year must be submitted by candidates by April 15, 2008.


Стипендије за Грац

Нови програм Best of South-East за одличне студенте и дипломиране економисте и правнике из југоисточне Европе успоставили су заједно Steiermärkische Sparkasse банка и Karl-Franzens Универзитет у Грацу. Програм укључује финансијску помоћ за једногодишњи боравак са курсевима и практичном обуком или стажирањем. Потребно је врло добро знање енглеског и добро знање немачког језика. Рок за пријаву је 25. април 2008.

Више о томе:
Best of South-East_Deutsch.pdf 
Best of South-East_English.pdf 
Формулар за пријаву: Bewerbungsformular_application form.doc 


Акција "Књигом на Космет"

Савез студената Београда, у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ у Београду, покреће акцију „Књигом на Космет“. Акција је само једна у низу активности Савеза, којом се жели показати саосећање, солидарност и подршка нашим сународницима на Косову и Метохији.

Циљ акције је да студенти Универзитета у Београду издвоје барем по једну књигу из своје стручне литературе, напишу посвету и поклоне библиотеци Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Књиге би биле скупљане на факултетима и у просторијама Савеза студената Београда, у Балканској 4, а по завршетку акције, биле би придодате знатном броју публикација које ће поклонити Универзитетска библиотека „ Светозар Марковић“ у Београду.

Позив на акцију >>


Коперникус стипендије за Немачку

Студентско друштво Коперникус нуди студентима основних студија из централне и источне Европе сваког семестра око 15 стипендија за област права, економије и друштвених наука. Програм стипендија обухвата наставу на универзитетима у Хамбургу, Минхену или Берлину током једног семестра (летњег или зимског) а након тога двомесечну праксу у немачкој компанији или јавној институцији.

Стипендија покрива смештај, месечне животне трошкове, трошкове здравственог осигурања, путне трошкове и студентске таксе.

Од 1995. додељено је више од 400 стипендија.

E-mail: goran.vulinovic@copernicus-stipendium.de

Web: www.copernicus-stipendium.de 

Copernicus Informationen >>

Copernicus Poster>>


Спортски турнир - пријава

СПОРТСКО ДРУШТВО „ВИKТОРИА“

 Правног факултета Универзитета у Београду

 ОРГАНИЗУЈЕ ТРАДИЦИОНАЛНИ
 

ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ И БАСКЕТУ 
 

 • ОД 14-17 АПРИЛА НА  ТЕРЕНИМА АДЕ ЦИГАНЛИЈЕ

 • УЧЕШЋЕ ПО ЕКИПИ ФУДБАЛ: 2500 ДИН, БАСКЕТ: 1200 ДИН

 • СИСТЕМ ИГРАЊА: ФУДБАЛ 4+1, БАСКЕТ 3 НА 3

 • ПРИЈАВЕ ДО 11.О4.2008 ГОД. ЖРЕБ ЋЕ СЕ ОБАВИТИ 12.04.2008.

ПРИЈАВА ЕКИПА НА СЛЕДЕЋЕ ТЕЛЕФОНЕ: ФУДБАЛ 065/9999-619,  БАСКЕТ 064/132-78-33


Наградни конкурс Gide Loyrette Nouel

Правни факулет Универзитета у Београду и реномирана међународна адвокатска канцеларија Gide Loyrette Nouel расписују конкурс за израду есеја из области пословног права за студенте четврте године основних академских студија, студенте дипломских академских (мастер) студија, студенте специјалистичких студија и апсолвенте Правног факултета у Београду.

Студенти треба поштом (препоручено) да доставе рад написан на српском језику на једну од понуђених тема до 30. априла 2008. године на адресу: Правни факултет, асист. др Душан Поповић (за наградни конкурс ГЛН), Булевар краља Александра 67, 11000 Београд. Рад мора имати минимум 5 страна формата А4 компјутерски обрађеног текста у формату Times New Roman, 12 пт, line spacing 1,5.

Ове године понуђене су следеће теме:

-          Правни режим слободних професија

-          Business Judgment Rule

Студенти који се пријаве на конкурс морају имати активно знање енглеског језика. Познавање другог страног језика је предност. Одлуку о шест најбољих радова донеће до 30. маја 2008. године комисија у саставу: проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Весна Бесаровић, г. Франсоа д'Орнано (ГЛН), асист. др Душан Поповић, гђица Милена Манојловић (ГЛН). Аутори шест најбољих радова биће позвани да свој рад представе пред трочланом комисијом. Том приликом биће проверено и њихово познавање енглеског језика.

Комисија ће оценити кандидате и објавити резултате о три најбоља кандидата до 30. јуна 2008. године.

Троје студената који после писмене и усмене провере буду одабрани као најбољи биће награђени тромесечном плаћеном праксом у GLN Support International ogranak у Београду (www.gide.com)

Представљање конкурса ће бити у уторак, 11.03.2008.године у 13ч, амфитатар  VIII (судница).


Такмичење у писању кратких есеја

The Hague Essay Competition

 International Courts in The Hague: A comparison between the ICTY and the ICJ and their respective contributions to the international rule of law from the perspective of victims of international crimes.

Various international courts in The Hague have jurisdiction to deal with international crimes, such as genocide. These courts include the international criminal courts on the one hand, id est: the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) and the International Criminal Court (ICC), and on the other hand the more general UN Court, the International Court of Justice (ICJ). The precise mandate and jurisdiction of these Courts and the modalities of their functioning vary to a great extent.

You are invited to write an essay of 1200 words about the role of international tribunals in addressing international crimes, thereby focussing on the ICTY versus the ICJ. In the essay, the main differences between the ICTY and the ICJ should first be explained. On the basis of these differences, the courts should be assessed. The leading question for this exercise is: what kind of international court is most appropriate to address international crimes properly from the perspective of victims of these crimes?

The deadline for handing in the essay is 14 March 2008.
 Hand in your essay at miodrag@ius.bg.ac.rs
  The essay must be no longer than 2 A-4 pages and must be typed in English with single-line spacing!

Winning essays
The 15 best essays of students from the University of Zagreb, Sarajevo and Belgrade will be selected by two juries: one of your university, and one jury of the Grotius Centre for International Legal Studies, Campus The Hague - Leiden University. The winners of the essay competition will be announced in April. They will come to The Hague, The Netherlands to visit several international organizations, have interesting lectures from international law experts and enjoy the cultural and nightlife of the city.

The trip will take place from Sunday 4 until Sunday 11 May. The trip is fully arranged and offered to you by the City of The Hague.

-Full week in the beautiful city of The Hague
-Workshop at the ICTY
-Visit the ICTY, ICC and ICJ
-Interesting lectures by international law experts
-Meeting colleagues from other universities
-diners & drinks, culture & fun!


АПЕЛ - КОСОВО www.mojepravo.net

 


Позив на такмичење Balkan Case Challenge

World University Service (WUS)-Austria канцеларија у Београду организује Serbia Case Challenge 19-20. априла 2008. као квалификационо такмичење за Balkan Case Challenge такмичење (које ће бити одржано  6-11. јула 2008. у Бечу). Такмичење је базирано на методи case-study и обухвата као једну од такмичарских дисциплина Law Moot Court - симулацију/студију правног случаја Међународног суда правде, за коју се могу пријавити студенти треће и четврте године и последипломци Правног факултета. Победници Serbia Case Challenge такмичења директно ће се пласирати на финално такмичење у Бечу.

Заинтересовани студенти се могу пријавити преко сајта www.bcchallenge.org

Рок за пријављивање је 31. март 2008. 

Balkan Case Challenge 2008>> 


Курс Писање правних докумената

Курс Писање правних докумената одржаће се у летњем семестру школске 2007/08. године.

Право пријаве имају студенти Правног факултета у Београду треће и четврте године студија, односно студенти који су положили Облигационо право и један од процесних предмета  - Грађанско процесно право или Кривично процесно право.

Пријаве се подносе Одсеку за наставу и студентска питања најкасније до 15. фебруара 2008. године, а уз доказе о испуњености тражених услова потребно је навести још и  просечну оцену у досадашњем студирању.

Неблаговремене пријаве неће се узети у обзир.

Списак примљених студената биће објављен на огласним таблама и на  интернет страници Факултета.

Настава ће се одржавати у амфитеатру VIII (судница) од 13,30h, а почиње у четвртак 21. фебруара 2008. године.

Наставу ће изводити: Вида Петровић-Шкеро, председница Врховоног суда Србије, мр Александар Трешњев, судија Другог општинског суда, доцент др Горан Илић и професор др Радмила Васић.

Студенти који су примљени за похађаје курса дужни су да материјале преузму  у уторак 19. фебруара 2008. године од 12h до 13h у кабинету проф. др Радмиле Васић (211).

Распоред предвиђених тема и предавача биће накнадно објављен.

списак примљених студената


Конкурс за доделу новчане награде најбољем редовном студенту 2006/07.године

Хуманитарна организација „Стара Рашка" из Београда на основу члана 52. Статута расписује

КОНКУРС

За доделу новчане награде најбољем редовном студенту школске 2006/2007. године, чији родитељи живе у Рашкој области, на студијама следећих факултета Београдског универзитета:

 • Пољопривредни факултет, одсек за ратарство
 • Ветеринарски факултет и
 • Правни факултет

Појединачна награда износи 30.000 динара.

При учешћу на конкурсу потребно је приложити:

 • потврду факултета о успешности студирања у 2006/2007. години,
 • извод из матичне књиге рођених (оригинал или копија) и 
 • уверење  о  месту пребивалишта  за  родитеље, издато од стране службе унутрашњих послова
  општине становања.

Молбе се подносе до 15. фебруара 2008. године, на адресу 11080 Београд, Палмира Тољатија 62/20. Додатне информације на тел. 011/21-36-423.


Стажирање у институцијама за ратне злочине

Иницијатива младих за људска права је расписала конкурс за стипендије у оквиру War Crimes Law Internship Program-а. Програм омогућава најбољим изабраним студентима/студенткињама  стажирање у Међународном кривичном суду за бившу Југославију, Већу за ратне злочине при Окружном суду и Тужилаштву за ратне злочине у Београду, документационим центрима и удружењима жртава у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској. Права учешћа имају студенти завршних година права и друштвених наука.

Конкурс је продужен до 10. фебруара 2008. године. Више детаља на адреси Иницијативе младих за људска права: www.yihr.org

Позив на енглеском језику >>


Стипендије за мастер студије у Лондону

University College of London (School of Slavonic and Eastern European Studies) у сарадњи са Foreign and Commonwealth Office, Open Society Institute - OSI, Фондом за отворено друштво и Београдском отвореном школом расписује КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈЕ за једногодишње последипломске студије (МА) у школској 2008/09 из области:
 
 • MA in Political Economy of Russia and Eastern Europe
 • MA in Politics, Security and Integration
 • MA in Central and South-East European Studies

 
Додељује се укупно пет (5) стипендија за кандидате из Бугарске, Македоније, Молдавије и Србије. Стипендија покрива школарину, трошкове боравка и повратну авионску карту.
 
За стипендије могу конкурисати лица стално насељна у Србији, са факултетском дипломом (минимум просек оцена 8.00) и/или дипломом магистра. Предност ће бити дата студентима који се нису школовали у иностранству.
 
Кандидати који прођу први круг селекције полажу тест енглеског језика (ИЕЛТС/ТОЕФЛ) у Београду у организацији Београдске отворене школе.
 
Сви кандидати су ОБАВЕЗНИ да попуне Admissions Application Form и оригинал пошаљу на адресу факултета до четвртка 21. фебруара 2008. (препоручује се да кандидати доставе пријаву факултету у Лондону и пре одређеног рока, а свакако до 21.2.2008. јер пријава МОРА стићи факултету до тог дана) док фотокопију те апликације заједно са два примерка апликације за стипендију МОРАЈУ до четвртка 21. фебруара 2008. послати поштом (мора стићи у канцеларију до 21.2.2008.) или донети у канцеларију Београдске отворене школе.
 
Формуларе можете наћи у прилогу имејла и на сајту Београдске отворене школе на
http://www.bos.org.yu/soc/.
 
Корисни линкови:
 
 www.ucl.ac.uk/scholarships
 www.ucl.ac.uk/prospective-students/graduate-study
 www.ucl.ac.uk/prospective-students/scholarships/graduate/uclsseesfco/index
 
Информације о програмима и стипендији можете добити у просторијама Београдске отворене школе, сваког радног дана од 10 до 17 часова: Масарикова 5/16, канцеларија 1614, тел: +381 11 30 61 371 или путем имејла на
anica@bos.org.yu. Конакт особа је Аница Миленковић.


Бесплатна школа компјутера

Rotaract Club Београд-Центар у срадањи са Правним факултетом Универзитета у Београду , због великог интересовања судената наставља акцију ПЦ Школа. Похађање ПЦ Школе је апсолутно бесплатно, предавања ће држати чланови Rotaract Clubа Београд Центар. Поред једног предавача сваког часа, три асистента ће пратити студенте током предавања, којима ће се студенти слободно обраћати за помоћ.

Предавања су искључиво усмерена ка стицању практичног знања и никакво предзнање рада на рачунару није потребно. Предаваће се основе коришћења оперативног система Windows, основе коришћења Интернета и основе коришћења пословних апликација(Microsoft Office paket: Word, Excel,Powerpiont).

Предавања ће трајати месец дана, часови ће се одржавати два пута недељно у поподневним терминима у просторијама Правног факултета(тачни термини и списак полазника ће накнадно бити објављени).

Право на бесплатну едукацију имају студенти Правног факултета Универзитета у Београду који су факултет уписали пре 2004. године, из разлога што млађе генерације имају могућност додатне едукације путем предмета Правна информатика.

Рок за пријаву до 15 фебруара 2008. године.

За додатне информације посетите адресу www.rtc-beogradcentar.org.yu

Сва места за похађање курса су попуњена.


БИМУН 2008 – позив за учешће

Удружење за Уједињене нације Србије припрема пету међународну студентску конференцију "БЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ МОДЕЛ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА - БИМУН 2008", која ће се одржати у Београду од 27. до 30. марта 2008. године. На скупу ће учествовати студенти друствених наука из целог света. БИМУН студентима пружа могућност да у пракси боље упознају актуелна међународна питања и начине њиховог решавања у оквиру УН, да примењују основна дипломатска начела, као и доприноси развијању њихових личних вештина (јавног наступа, преговарања, вођења дебате и постизања компромиса).

Студенти преузимају улоге дипломата УН, представљају различите земље И расправљају о темама које су на дневном реду. Учесници као делегати разрађују стратегију, припремају резолуције, преговарају и решавају конфликте, у складу са процедуром УН. ''БИМУН 2008'' биће прилика за нова искуства, дипломатске дебате и повезивање младих лидера из Србије, региона и других земаља. Радни језик БИМУН конференције је енглески.

 "Београдски медународни модел УН - БИМУН 2008" обухватиће симулације заседања следећих органа УН на наведене теме:

- САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ
"Опасност ширења нуклеарног оружја: Ситуација у Ирану"

- ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА - ВИ Комитет
"Јачање улоге Уједињених нација-ревитализација Генералне скупштине"

- САВЕТ ЗА ЉУДСКА ПРАВА
"Права избеглица и расељених лица на Западном Балкану"

- КОМИТЕТ ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ УНЕСКА:
"Очување Светске баштине и одрживи развој".

На пленарном БИМУН форуму тема је ''Глобална акција у вези климатских промена''.

На Конкурс за ''БИМУН 2008'' могу се пријавити студенти и постдипломци факултета друштвених наука (старости до 29 година), који добро знају енглески језик, уз обавезу да попуне Апликациони формулар и напишу мотивационо писмо (до 250 речи).

Пријављивање: од 15. децембра 2007. до 31. јануара 2008. године.

Најбољи учесници це добити новчану награду и учешће на пројекту ''БИМУН плус''. Пројекат ''БИМУН 2008'' подрзан је од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије.

За даље информације о самој конференцији и процедури пријаве за одредени комитет, посетите сајт: www.unaserbia.org.yu (БЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ МОДЕЛ УН).


Хуманитарна акција за децу КиМ

Студентски парламент и ове године успешно спроводи хуманитарну акцију "Осмех на дар" у којој прикупља поклон пакетиће за децу са Косова и Метохије. Акцију су покренули студенти уз подршку Декана Правног факултета и организације "Наша Србија", а под покровитељством Татјане Тадић. У циљу прикупљања што већег броја пакетића које ће студенти 28. децембра лично предати деци из најугроженијих делова Косова и Метохије позивамо све људе добре воље да се прикључе студентској акцији.


Конкурс Министарства науке за младе докторанте и пост докторанте

Министарство науке објављује конкурс за стипендије младим истраживачима-докторантима и укључује их у реализацију научноистраживачких пројеката, који се финансирају из Буџета Републике, а реализују у институтима, истраживачкоразвојним јединицама и на факултетима, Министарство науке  ће стипендирати постдокторско усавршавање  младих истраживача - доктора наука у престижним научноистраживачким организацијама у иностранству.

Рок за пријаву је 20.децембар 2007.

Више обавештења и обрасце за пријаву можете наћи на веб адреси:

http://www.mntr.sr.gov.yu/cir/index.php?option=com_content&task=view&id=421&Itemid=39


Презентација адвокатске канцеларије

Да ли ћете у понедељак 10. децембра 2007. године доћи на факултет да науичите нешто ново или да изградите своју будућност? То зависи само од вас! Успешна каријера је увек производ ваших способности, тајминга и помало среће и зато не пропустите презентацију канцеларије “Карановић&Николић”, коју ћемо одржати у Судници, амфитеатар VIII Правног факлутета, 10. Децембра 2007. године са почетком од  12.00 часова!

Презентацију која је намењена свим заинтересованим студентима, а превасходно студентима IV године, апсолвентима и последипломцима ће отворити проф. Др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета. Ту ћете моћи да чујете више о искуствима ваших старијих колега, који раде у канцеларији “Карановић&Николић”, али и детаљније да се информишете о отвореним позицијама, могућностима за даље усавршавање кроз праксу и још много тога.

Уколико желите да примените своје до сада стечено знање и искуство радећи у тиму најбољих, понесите свој CV и аплицирајте! Крените крупним корацима у сусрет својој будућности време и место поласка 10.12.2007., фоаје Правног факултета од 10.00 до 17.00ч.


Волонтирање у Народној канцеларији Председника Републике

Република Србија

НАРОДНА КАНЦЕЛАРИЈА

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

 

 

 

  

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА

У НАРОДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ 

Обавештавамо студенте да је почео упис нове, десете класе волонтера за рад у Народној канцеларији председника Републике.
 

Нови програм волонтирања у Народној канцеларији ће почети 4. фебруара 2008. године.
 

          Позивамо заинтересоване студенте да своје пријаве поднесу асис. мр Мирјани Марковић, предајом попуњених формулара за пријаву за учешће у програму волонтирања.

Формулари за пријаву се могу добити код асис. мр Мирјане Марковић, понедељком од 14 до 17 часова у кабинету бр. 129, или преузети у електронској форми на интернет адреси:

 

 http://www.ius.bg.ac.rs/informacije/formular volontiranje.doc

 

Пријава кандидата се врши код асис. мр Мирјане Марковић, сваког понедељка, од 14 до 17 часова, у кабинету бр. 129 или у електронској форми на e-mail адресу: mirjanam@ius.bg.ac.yu (Subject: Народна канцеларија).

Крајњи рок за предају попуњених формулара је петак, 21. децембар 2007. године, у 17 часова.

Више информација о структури, функцијама и активностима Народне канцеларије председника Републике можете добити на интернет адреси: www.narodnakancelarija.srbija.yu


Последипломске стипендије за Оксфорд и Јорк

У сарадњи са Институтом за отворено друштво, United Kingdom Foreign and Commonwealth Office, Београдска отворена школа расписује  КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈЕ за студије на универзитету у Оксфорду у школској 2008/2009. години (OSI/FCO Chevening Scholarships in 2008/09) које омогућавају изузетним студентима из Србије стипендије за последипломске студије/научно-истраживачки рад, у трајању до једне године, унутар следећих потпрограма:

     Стипендије за научно-истраживачки рад на Универзитету Оксфорд у трајању од девет месеци као саставни део истраживачког рада у припреми докторске дисертације на матичној академској установи кандидата (у нашој земљи). Стипендије се додељују за друштвене, хуманистичке науке и екологију.

      Једногодишње последипломске студије на Универзитету Оксфорд (списак академских дисциплина може се добити на интернет адреси БОС-а)

    Последипломске студије из Политичке филозофије (Идеја толеранције) у трајању од 12 месеци на Универзитету Јорк.

За стипендије могу конкурисати лица, стално настањена у Србији, са одличним академским успехом и одличним знањем енглеског језика. Стипендија покрива све трошкове школарине, трошкове боравка и повратну авионску карту.

Рок за достављање попуњених образаца и остале документације за стипендију канцеларији Београдске отворене школе је ПОНЕДЕЉАК, 17. ДЕЦЕМБАР 2007.

Интернет адреса Београдске отворене школе: www.bos.org.yu и www.bos.org.yu/soc/

Адреса Београдске отворене школе: Масарикова 5/16, канцеларија 1614, ( тел.+381 11 30 61 371)

Цео текст конкурса >>


Бесплатан курс за правну базу Параграф Нет

Правни факултет Универзитета у Београду и Компанија Параграф, на основу, Протокола о сарадњи, у оквиру наставе предмета Правна информатика за студенте Правног факултета организују

 бесплатни курс за рад са електронском правном базом Параграф Нет

   Сви полазници који успешно заврше курс добијају Сертификат о оспособљености за основни ниво коришћења електронске правне базе Параграф Нет.
   Обуке у трајању од 7 радних дана ће се одвијати сваког радног дана од 13 – 15 х у компјутерској учионици на Правном факултету током читаве школске године.
Број места је ограничен.

Посебне погодности Сертификата:
·
   Сертификат ће се вредновати као Диплома супплемент у складу са Болоњском декларацијом
·
   Посебно вредновање сертификата приликом полагања испита из предмета Правна информатика
·
   Драгоцена помоћ приликом спремања испита из свих позитивно-правних предмета и код припреме правосудног испита
·
   Повећане шансе при запошљавању кроз евидентирање у професионалној кадровској и сертификационој бази Параграф Нет која се непрекидно ажурира на интернет адреси www.paragraf.co.yu

Пријављивање: путем телефона 011/2750-371
Рок за пријаве: до попуне предвиђеног броја полазника.


Стипендије за мастер на Кембриџу

Београдска отворена школа у сарадњи са Фондом за отворено друштво, United Kingdom Foreign and Commonwealth Office (FCO) и Cambridge Overseas Trust расписује КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈЕ за школску 2008/2009. годину из области друштвених и хуманистичких наука  (OSI Chevening Scholarships in the Social Sciences and the Humanities) које омогућавају изузетним студентима из Србије једногодишње последипломске студије (Мастер) на Универзитету Кембриџ (Mphil i LLM Law), из следећих области:

право - (моле се кандидати да пожуре ако се пријављују за LLM јер је рок за пријаву на сам Универзитет у Кембриџу 1. децембар 2007.), криминологија, студије управљања процесом развоја, образовање, енглески језик и примењена лингвистика, историја, историја и филозофија науке, међународни односи, менаџмент, филозофија, политичка филозофија и историја идеја, социјална антропологија.

За стипендије могу конкурисати лица, стално настањена у Србији, са одличним академским успехом и одличним знањем енглеског језика.

Стипендија покрива све трошкове школарине, трошкове боравка и повратну авионску карту. Кандидати који прођу први круг селекције полажу тест енглеског језика (ИЕЛТС или ТОЕФЛ).

Обрасци за пријаву на конкурс се могу наћи на интернет адреси Београдске отворене школе: www.bos.org.yu, док се информације о стипендијама могу добити у просторијама Београдске отворене школе: Масарикова 5/16, Београд, тел. +381 11 30 61 371, сваког радног дана од 10 до 17 часова или путем имејла.

Anica Milenkovic
Educational Coordinator
Belgrade Open School
Masarikova 5/16
11000 Belgrade, Serbia
phone: +381 11 3061 371
fax: +381 11 36 13 112
anica@bos.org.yu
www.bos.org.yu/soc


Конкурс “Coca-Cola таленти”

Уз подршку Министраства просвете компанија Coca-Cola HBC је расписала конкурс којим се бира 7 студената са свих факултета чији је основач Република Србија, а који су дали услов за трећу годину и имају просек оцена досадашњих студија најмање 8,5, познају рад на рачунару и говоре енглески језик. Овим програмом је предвиђено да се препознају они студенти који имају лидерске способности и да се током минимум две године студија развијају кроз тренинге, обуке, рад на конкретним и актуелним пројектима из пословања ове компаније, како би већ у току студирања стекли практична  знања и вештине у пословном окружењу компаније Coca-Cola HBC која послује на тржиштима 28 земаља.

Такође програм предвиђа и финансијску помоћ у износу од 2000 ЕУР по години студија.

Систем селекције који се спроводи у 4 фазе. Рок за пријављивање истиче 18.11.2007. у поноћ.

Контакт: Тијана Марковић
Public Affairs and Communication
Coca-Cola HBC Serbia and Montenegro

Adress: Батајнички друм 14-16
11 080 Земун, Београд, Србија
Phone: + 381 11 30 73 238
Fax:       + 381 11 30 73 215
Mobile: + 381 64 84 33 030
E-mail: tijana.markovic@cchbc.com


Награда 'Круна успеха' за најбоље дипломиране студенте БУ

Конкурс за доделу награда најбољим дипломираним студентима Универзитета у Београду

Награда „Круна успеха“

Најбољи дипломирани студенти Универзитета у Београду ове године биће други пут награђени „Круном успеха“, даром породице Петровић.

У жељи да се успех квалитетних, вансеријских студената адекватно препозна, породица Петровић уз подршку Његове Екселенције Амбасадора Швајцарске Федерације и професора Универзитета у Београду, наградиће два најбоља кандидата часовницима марке Ролекс на свечаности у Скупштини града Београда у децембру 2007.године,

За награду могу конкурисати студенти који су апсолвирали у шкплској 2006/07 години, без понављања, и дипломирали до истека свог апсолвентског стажа најкасније до 15.10.2007.године са просечном оценом вишом од 9.0.

Осим успешно завршетка студија, кандидати пишу кратак есеј на задату тему и после интервјуа комисија одлучује о добитницима награде.

Конкурс траје од 5.11.2007.године до 25.11.2007.године, до када кандидати за награду „Круна успеха“ треба да предају следећа документа:

 1. Детаљну биографију
 2. Фотокопију дипломе или потврду факултета о завршеним студијама
 3. Потврду о знању једног страног језика
 4. Фотографију новијег датума

Пријаве за конкурс потребно је донети на адресу фирме „Адвантаге“ д.о.о.  улица Тршћанска 2/6.

Детаљне информације о конкурсу налазе се на сајту www.krunauspeha.co.yu

Контакт телефони 011/38-21-578 и 064/92-72-901 доступни су радним данима од 10-16 часова.

 

Резултат конкурса:  Један од два добитника је Марко Јовановић, дипломирани правник и мастер међународног права, са Правног факултета Универзитета у Београду, који је био и студент генерације са просечном оценом 9,71.

Званично саопштење >>

 

                    


Међународна конференција “Косово и Метохија као глобални проблем” – позив за пријаву

У организацији Студентског парламента на Правном факултету Универзитета у Београду у периоду од 15. до 18. новембра одржаће се међународна конференција  “ КОСОВО И МЕТОХИЈА КАО ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМ ”.

Кроз низ предавања и панел дискусија, путем отвореног критичког дијалога разматраће се проблематика косовско-метохијског питања. Поред домаћих гостију у својству предавача учешће ће узети многи реномирани стручњаци из инострансва. Тридесетпет студената из Европе и региона  ће присуствовати конференцији у својству учесника, заједно са петнаест домаћих студената.

Сви заинтересовани студенти Правног факултета и Политичких наука се могу пријавити најкасније до 10. Новембра слањем маил-а на следећу адресу: studentski.parlament@ius.bg.ac.rs

Неопходни подаци које треба послати у пријави су:
- име и презиме, контакт (маил, тел);
- назив факултета, година и просечна оцена;
- број личне карте;
- потврда да сте студент матичног факултета ( треба понети за акредитовање у случају да сте избрани учешћесник конференције).
 Неопходно је знање енглеског као званичног језка конференције поред српског језика.  Списак одабраних студената за учешће на конференцији биће окачен на сајту Правног факултета 12. новембра.

Број места је ограничен због малог капацитета конференциjске сале; зато молимо све заинтересоване да што пре пошаљу пријаве.

Студентски парламент
Правног факултета Универзитета у Београду
E
-mail: studentski.parlament@ius.bg.ac.rs
Телефон: (+381) 64 9246013      
Контакт особе: Александра Симић и Гордан Тодоровић

списак студената>>


Студентски кутак – Упоредна правна традиција

На сајту Фондације Алан Вотсон направљен је нови сервис „Студентски кутак“, намењен студентима који припремају испит из предмета Упоредна правна традиција. У оквиру интернет презентације Фондације, Студентски кутак садржи све информације и материјале који су неопходни за припремање испита, изворе који се користе на вежбама, као и ПоwерПоинт презентације са предавања. У Студентском кутку наћи ће се и сва литература намењена студентима који похађају стручну групу. У оквиру секције „Студентске теме“ биће објављивани најбољи радови студената и други садржаји. Студентима је доступан и Alan Watson Foundation Форум, предвиђен за полемике из области правне историје и упоредног права, који такође садржи корисну литературу. Позивају се сви студенти да својим идејама допринесу развоју Студентског кутка, који је управо њма и намењен. Електронску пошту слати на alan.watson@ius.bg.ac.rs.

Фондација Алан Вотсон је путем својих мултидисциплинарних активности ангажована на промовисању правне историје и упоредног права. Између осталог, она подстиче развој међународне сарадње у тим областима, олакшавање приступа информацијама, као и објављивање електронских публикација.


Конкурс за наградни темат из криминологије

СЕКЦИЈА ЗА КРИМИНОЛОГИЈУ
СРПСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА КРИВИЧНОПРАВНУ ТЕОРИЈУ И ПРАКСУ

Расписује

КОНКУРС

ЗА НАГРАДНИ ТЕМАТ

на тему:

 Применљивост криминолошких идеја у
 контроли криминалитета у нашим условима

Право учествовања имају студенти млађи од 25 година који похађају одговарајући смер високошколске установе у Србији на којој се као наставни предмет изучава криминологија.

Штампани примерак рада у обиму до једног ауторског табака (до 16 куцаних страна, фонт Тимес Неw Роман, величина слова 12, проред 2), потписан шифром, послати на адресу: Правни Факултет (за Проф. др Ђорђа Игњатовића), Булевар Краља Александра 67, 11000 Београд, са назнаком ЗА НАГРАДНИ ТЕМАТ.
 

Име и презиме аутора, адресу, број телефона, е-маил, годину студија и назив високошколске установе коју похађа, послати на исту адресу у посебној коверти, на чијој полеђини треба написати шифру.

Рок за достављање радова је 1. март 2008. године.

Одлуку о наградама донеће одбор за оцену радова који именује Председништво Секције.

Кандидати који заузму прва три места на конкурсу добиће одговарајуће дипломе. Аутору првопласираног рада биће додељена новчана награда, а рад ће бити објављен у часопису Ревија за криминологију и кривично право. Аутору другопласираног рада биће додељен комплет књига.
 

За додатне информације можете се обратити мр Биљани Симеуновић-Патић на е-маил адресу biljasp@hotmail.com или на е-маил адресе Секције које се налазе на њеном сајту: http://kriminolog.sekcija.tripod.com.


Конкурси задужбина и фондова на Универзитету

Одбори више задужбина и фондова на Београдском универзитету расписали су конкурсе за стипендирање у 2007/08. години:

Конкурс Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића >>

Конкурс Фонда Милана Стевановића-Смедеревца и супруге Даринке >>

Конкурс Задужбине Ђоке Влајковића >>

Конкурс Задужбине Љубице М. Здравковић >>


Конкурс Токио фонда за стипендије – магистранти и докторанти

Комитет Токио фонда Универзитета у Београду расписује конкурс за доделу стипендија на којем право учешћа имају кандидати који испуњавају следеће услове:

- да су студенти на магистарским студијама с одобреном темом магистарског рада или да имају одобрену тему докторске дисертације на једном од следећих факултета Универзитета у Београду: Филозофском, Филолошком, Економском, Правном и Факултету политичких наука,
- да су држављани Републике Србије,
- да су у тренутку закључивања конкурса млађи од 28 година,
- да су основне студије завршили са средњом оценом најмање 9,00 и да такав успех имају и на магистарским студијама,
- да говоре најмање два страна језика који се уче на факултету (од којих је један светски).

Пријава до 30. октобра 2007.

Више о томе >>


Програми и стипендије за Харвард - мастер и executive

У петак 26. октобра у амф. VIII (судница) са почетком у 19ч биће одржано представљање мастер и executive програма студија на Kennedy School of Government Универзитета Харвард, као и Kokkalis програма који кандидатима из балканских земаља пружа стипендије за те студије.

Представљање ће одржати Mikhala Stein, помоћница директора Kokkalis програма.

Позивница >
>


Стипендије Евробанке за најбољих 100 апсолвената

Конкурс који представља део програма "Инвестирамо у европске вредности" биће отворен до 31. октобра.
Право да конкуришу за Еуробанк ЕФГ школарину имају сви апсолвенти и студенти завршних година државних факултета у земљи који ће дипломирати до 31. октобра 2008. и имају просечну оцену 9,5 и више.
Додељује се 100 стипендија по 1000Е.

Поред просека оцена, критеријуми за доделу стипендија биће и остали академски резултати, ваннаставне активности, знање светских језика, награде које је студент добио током школовања и заинтересованост за развој локалне заједнице.

Студенти који су прошле године добили Еуробанк ЕФГ школарину неће моћи да конкуришу и ове године.
Информације о конкурисању за Еуробанк ЕФГ школарину заједно са пријавним формуларом студенти могу наћи на интернет страници Банке -
www.eurobankefg.co.yu и на факултетима.


Конкурс за стажирање у Центру за цивилно-војне односе

Након што је у септембру прва генерација стажиста успешно завршила тромесечно стажирање, Центар за цивилно-војне односе расписује конкурс за пријем нове генерације стажиста. Студентима, дипломцима и постдипломцима са факултета друштвених наука нуди се могућност да стекну увид у начин рада и функционисања истразивачког центра; да стекну искуство и упознају се са методологијом рада на истраживачким пројектима; могућност добијања стручне подршке за самосталан истраживачки рад и формално напредовање у академској каријери.

Циљ програма је увећање капацитета цивилног друштва на пољу реформе сектора безбедности и образовање младих стручњака у овој области.

Конкурс је отворен до 25.октобра 2007.године. а детаљи о конкурсу се налазе у прилогу >> 

Вебсајт Центра: www.ccmr-bg.org


Стипендије на Универзитету у Грацу

У току је други позив за пријављивање за стипендије програма „Go Styria“ на Универзитету у Грацу за летњи семестар 2008. године.

Информације на сајту http://www.uni-graz.at/bibwww_s-in_go_styria.htm


Курс Проф. Тома Јерсилда (САД)

Правни факултет Универзитета у Београду позива студенте IV године, апсолвенте и постдипломце Правног факултета Универзитета у Београду, са добрим познавањем енглеског језика, да се пријаве на учешће у двонедељном курсу, на коме ће се обрађивати следеће три теме:

1.Corporate Governance, including current international “best practices” and comparisons of various countries’ laws and practices;

2. Joint Ventures and other closely-held businesses;

3. International Investment and dispute resolution including international arbitration.

Курс се одржава на Правном факултету у Београду (Амф. VIII – судница) у периоду од 17-25. октобра 2007. године, и то средом, четвртком и петком од 13:30 до 15:20 (укупно 10 часова). Предавач је угледни амерички професор и адвокат Том Јерсилд.

Курс је намењен свим оним студентима који су заинтересовани да прошире знања стечена на Правном факултету у поменутим специјализованим областима и да се упознају са другачијим односом наставника према студентима. У току трајања курса студенти су ослобођени редовних факултетских активности. По завршеном курсу учесници добијају одговарајући сертификат.

Рок за предају пријава је 11. октобар 2007. године. Максималан број учесника је ограничен на 50. Пријаве се предају у деканату Наташи Симовић, пословном секретару декана. Пријава се подноси у писменој форми или електронски на: nsimovic@ius.bg.ac.rs 

У пријави треба навести име и презиме, број индекса, годину студија, просечну оцену и Е-маил адресу.

списак полазника >>


Позив за учешће на такмичењу из Међународног јавног права

Правни факултет Универзитета у Београду позива студенте III, IV године, апсолвенте и последипломце који добро владају енглеским језиком да се пријаве на конкурс за учешће у тиму факултета на најпознатијем такмицењу из Међународног јавног права, Jessup Moot Court 2008. Национално такмичење одржаће се у фебруару 2009. године, а најбољи тим пласираће се на међународно такмичење које ће бити одржано у априлу у Вашингтону, САД. Пријаве слати до 08. октобра на мејл ikrstic@ius.bg.ac.rs.


Правна клиника за избегличко право и право азиланата

Правни факултет Универзитета у Београду и канцеларија УНХЦР-а у Београду /UN High Commissioner for Refugees/ позивају студенте  III, IV године и апсолвенте Правног факултета Универзитета у Београду да се пријаве на учешће у раду Правне клинике за избегличко право и право азиланата. Правна клиника ће се одржавати на Правном факултету у Београду, петком од 14-16. У другом семестру, предвиђена је посета УНХЦР-у и разним другим институцијама које се баве заштитом избеглица и азиланата.

Свим студентима који успешно заврше програм биће додељен сертификат. За најуспешније студенте постоји могућност учешћа на међународном Moot court-у из Права избеглица, похађање домаћих  и регионалних семинара, као и пракса у канцеларији УНХЦР-а у Београду.

Рок за предају пријава је 10.октобар 2007.године, а настава почиње 18.октобра. Пријаве са кратком биографијом и мотивационим писмом слати на е-маил: ikrstic@ius.bg.ac.rs. У пријави обавезно навести број индекса, контакт и знање страних језика.

списак полазника>>


Могућности за студије у Холандији

Nuffic is the Netherlands Organization for International Cooperation in Higher Education. Nuffic works in line with Dutch government policy to serve students and higher education institutions in three key areas: Capacity Building & Scholarships, Communication and Knowledge & Innovation.

In the next academic year, Dutch universities, universities of professional education and institutes for international education offer 1,300 courses taught in English. This number makes Holland the biggest provider of English-language higher education in continental Europe. 

All information can be found on our website www.studyin.nl.


Kurs Introduction Into the European Union Law

Правни факултет Универзитета у Београду, Центар за право Европске уније и Deutsche Stiftung fur Internationale Rechtliche Zusammenarbeit e.v.. позивају студенте III и IV године Правног факултета Универзитета у Београду, са добрим познавањем енглеског језика, да се пријаве на учешће у једнонедељном курсу Introduction Into the European Union Law. Курс се одржава на Правном факултету у Београду (конференцијска сала) у периоду од 22-26. октобра 2007. године. Предавачи су угледни професори из Немачке, Dr Friedemann Kainer i Dr.h.c. Helmuth Schroeter

У току трајања курса студенти су ослобођени редовних факултетских активности. По завршеном курсу учесници добијају сертификат.

Рок за предају пријава је 15. октобар 2007.године. Максималан број учесника ограничен је на 30. Пријаве се предају у Институту за правне и друштвене науке Правног факултета Универзиитета у Београду, кабинет 359, г-ђи Смиљки Биланков. У пријави треба навести има и презиме, број индекса, годину студија, општу просечну оцену и контакт телефон.

Списак полазника>>

Распоред предаванња>>


Стипендије за последипломске студије у Великој Британији

Британски савет у Србији позвао је све кандидате заинтересоване за последипломске студије у Великој Британији у школској 2008/09. години, да 2. октобра разговарају са представницима британске амбасаде, тог савета и бившим стипендистима о могућностима студирања у тој земљи.
 
Британска влада додељује изузетним студентима, чији је академски или професионални рад усмерен на међународно право, дипломатију, развој и руковођење инстутуцијама јавног сектора, новинарство и заштиту животне средине, "чивнинг" (цивнинг) стипендију за последипломске студије у тој земљи. Заинтересовани кандидати ће моћи да добију потребне информације од 12 до 16 сати у разговору са првим секретаром Британске амбасаде Кети Котрел, менаџером за образовање Британског савета Иваном Вуковојац и бившим стипендистима, наведено је у саопштењу. Додатне информације кандидати могу добити на сајту Британског савета.


Обавештење - студентске чип картице

СТУДЕНТИМА ЗА ДОМ ПОДЕЛА   СТУДЕНТСКИХ ЧИП КАРТИЦА ЋЕ БИТИ У ПЕТАК  28.09.2007  ОД 09 ДО 15

ОСТАЛИМ СТУДЕНТИМА ПОДЕЛА СТУДЕНТСКИХ ЧИП КАРТИЦА ЋЕ БИТИ У ПОНЕДЕЉАК  1.10.2007  ОД 09 ДО 15

СВИ СТУДЕНТИ КОЈИ СЕ НИСУ СЛИКАЛИ МОЛЕ СЕ ДА СЕ ЈАВЕ У КАБИНЕТ 10А РАДИ СЛИКАЊА

ПРЕУЗИМАЊЕ СТУДЕНТСКИХ ЧИП КАРТИЦА ВРШИ СЕ ИСКЉУЧИВО УЗ ЛИЧНУ КАРТУ ИЛИ ИНДЕКС


Конкурс Фондације Алан Вотсон

На трећем конкурсу који расписује Фондација Алан Вотсон за студенте Правног факултета Универзитета у Београду за школску 2007/08 годину, предвиђена је тема

Законоправило Св. Саве и правни транспланти

Право учешћа имају сви студенти Правног факултета Универзитета у Београду. Рад се предаје на српском или енглеском језику, а награђени радови се објављју на интернет страницама Фондације и Правног факултета. Наградни фонд износи 1.000 долара, које лично обезбеђује проф. др Алан Вотсон. Рок за предају радова је 30. децембар 2007. године.

Више о Фондацији и наградном конкурсу на вебсајту Фондације Алан Вотсон – www.alanwatson.org


Семинар у Прагу "Међународна безбедност и НАТО"

Удружење Јагелло 2000 и ове године припрема специјални програм за студенте из Србије под називом "Медјународна безбедност и НАТО", под покровитељством Министарства спољних послова Чешке Републике и у сарадњи са Масариковим универзитетом у Брну и Прашким институтом за безбедносне студије.

Програм ће се одржати у Прагу од 17. до 24. новембра 2007 и предвидјен је за 20 студената. Учешће је бесплатно, а организатори покривају све трошкове. Добродошли су студенти ИИИ, ИВ или В године, са било ког факултета а услови за учешће у програму су активно знање енглеског језика, интересовање за поменута питања и довољно познавање евро-атлантске проблематике које се доказује тестом.

Студенти који желе да учествују у овом програму треба да се најкасније до 21. октобра 2007. пријаве преко онлајн формулара на wеб адреси: www.project-eaf.org, где се такодје могу наћи детаљније информације о овом програму.

Више о томе >>


Стипендије за студенте у Аустрији

Посредством Аустријске амбасаде у Београду достављено нам је саопштење аустријског Савезног министарства за науку и истраживање да се за школску 2008/09. годину поново стављају на располагање стипендије за студенте, дипломце и научнике. Стипендије више неће бити расписиване путем брошуре већ путем Аустријске банке података за стипендије и унапређење истраживања (www <http://www.grants.at/> .grants.at), на немачком и енглеском језику.

Кандидатуре за стипендије у школској 2008/09. години треба подносити искључиво електронским путем преко интернет адресе:

<
http://www.scholarships.at/> www.scholarships.at.

Аустријска амбасада истиче два програма стипендија:

Програм стипендија Универзитета Франц Верфел (Franz Werfel)
Програм стипендија Универзитета Рихард Плашка (Richard Plaschka)


Конкурс за учешће у програму ПРАВНА КЛИНИКА

Правни факултет Универзитета у Београду објављује конкурс за учешће у програму П Р А В Н А  К Л И Н И К А једногодишњи програм обуке у практичним правним вештинама

ШТА МОЖЕМО ДА ВАМ ПОНУДИМО?  

 • ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОД ЕДУКАЦИЈЕ
 • МОДЕРНО ОПРЕМЉЕНУ »ЛАБОРАТОРИЈУ« ЗА ПРАВНИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ
 • МОГУЋНОСТ ДА РАДИТЕ СА СТВАРНИМ КЛИЈЕНТИМА У

Клиници за породично право
Клиници за облигационо право
Клиници за кривично право

ШТА ОЧЕКУЈЕМО ОД ВАС?

·         ДА СТЕ СТУДЕНТ/СТУДЕНТКИЊА  ИВ ГОДИНЕ ИЛИ АПСОЛВЕНТ/АПСОЛВЕНТКИЊА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА
·         ДА ИМАТЕ ПРОСЕЧНУ ОЦЕНУ 8 ИЛИ ВИШУ
·         ДА СТЕ СПРЕМНИ ЗА НОВЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА

УСПЕШНО ОКОНЧАЊЕ ПРОГРАМА ПРАВНА КЛИНИКА ПРИЗНАЈЕ СЕ КАО ОПЦИОНИ ПРЕДМЕТ СУДСКО ОРГАНИЗАЦИОНО ПРАВО НА IV ГОДИНИ СТУДИЈА НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ.

ПРИЈАВЕ НА КОНКУРС, ЗАЈЕДНО СА КРАТКОМ БИОГРАФИЈОМ И НАЗНАКОМ ЗА КОЈУ КЛИНИКУ СЕ КОНКУРИШЕ, ПОДНОСЕ СЕ НАЈКАСНИЈЕ ДО 6. ОКТОБРА  2007. ГОДИНЕ СЕКРЕТАРУ ПРАВНЕ КЛИНИКЕ  НА АДРЕСУ: МР НИКОЛА БОДИРОГА, АСИСТЕНТ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА (ЗА ПРАВНУ КЛИНИКУ), БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 67, 11000 БЕОГРАД ИЛИ НА Е-МАИЛ АДРЕСУ: bodiroga@ius.bg.ac.rs


Студирање на Универзитету у Грацу

Студенти заинтересовани за студирање /један семестер/ на Универзитету у Грацу, са којим је  Универзитет у Београду потписао сарадњу, треба да донесу попуњене формуларе http://www.uni-graz.at/en/bibwww_forms.htm#stud-in у ректорат у Београду, Одељење за међународну сарадњу, I спрат, канцеларија број 23, гђа Марина Кострица. Рок за конкурисање је 15.октобар за летњи семестар и 30.април за зимски семестар.


даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299