Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Студентске теме 


Летње школе, стипендије, мобилност и праксе

Тренутно су отворени позиви за мобилност студената Правног факултета Универзитета у Београду у оквиру Еразмус+ програма на Бечком универзитету за економију и бизнис, Сарланд Универзитету, Рома Тре Универзитету, Универзитету у Амстердаму и Универзитету у Љубљани.

Више информација доступно је на линку https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/open-calls


2020 Global Korea Scholarship: Стипендија Владе Републике Кореје за постдипломске студије (мастер или докторске)

Конкурс Комитета Токио фонда Универзитета у Београду

University of Vienna - univie: summer school for International and European Studies 2020, Формулар за пријаву

Стипендијски програм Best of South-East

Летња школа - University Paris II Pantheon -Assas, курсеви и брошура

Студенти заинтересовани за праксу у ЈКП „Београдски водовод и канализација“ у поступцима извршења који се воде пред надлежним судовима и јавним извршитељима,могу се пријавити путем маил адресе milena.zigic@bvk.rs

Universidade da Coruña

CALL FOR SCHOLARSHIPS to attend the INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL 2020

The ISS 2020 will take place from 20th to 31st of July.

These scholarships will cover tuition fees, accommodation and meals in a university hall of residence (during ISS period -19th July and 1st August included-). Travel expenses are your own responsibility. Please check the details on https://www.udc.es/en/iss/courses/call-for-scholarships-2020/

Those students who do fulfil the requirements for these scholarships but, unfortunately, are not selected, may be beneficiaries of a discount.

Take this opportunity and have a look at our wide variety of courses: https://www.udc.es/en/iss/cursos-2020/

Студентска радионица у оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја: "Шта је заједничко судским споровима о креми, котлу, чоколади и филму? Интелектуална својина, наравно!"

На Правном факултeту Универзитета у Београду одржаће се предавање на тему „Шта је заједничко судским споровима о креми, котлу, чоколади и филму?

Интелектуална својина, наравно!“ у сарадњи са адвокатском канцеларијом Karanović & Partners.

Адвокати ће са студентима поделити своје искуство у оквиру права интелектуалне својине кроз занимљиве примере из праксе.

Предавање ће бити одржано у среду, 18. марта у 17:10 часова у Амфитеатру VII.


Пријава за онлајн курс "Борба против трговине људима и заштита жртава трговине људима"

Сви студенти заинтересовани да похађају ХЕЛП курс учење на даљину на тему Борба против трговине људима и заштита жртава трговине људима могу се пријавити проф. др Ивани Крстић на мејл ikrstic@ius.bg.ac.rs. најкасније до 15. априла до 15 часова. Курс почиње 21. априла и траје до 1. јуна 2020. године. За курс се могу пријавити студенти треће и четврте године редовних студија, као и студенти на вишим нивоима студија (мастер и докторске). Ипак, предност приликом уписа имају студенти треће године студија који похађају предмет Људска права и којима ће успешно окончан курс бити рачунат као део предиспитних обавеза. Сви студенти ће добити сертификат Савета Европе.

Уз пријаву послати биографију у којој је обавезно наведена имејл адреса и број телефона, године студија и смер, као и просечна оцена. У сабџекту-у мејла навести Пријава за ХЕЛП курс.

HELP Borba protiv trgovine ljudima

Iustoria 2020: конференција одложена за октобар

Драги учесници и потенцијална публико,

нажалост, ширење корона вируса по Европи приморало је и нас, као и организаторе многих других међународних скупова и догађаја, да одложимо конференцију. У Србији је засад забележен свега један случај корона вируса, али јасно је да се он још увек шири, те да владе све већег броја земаља саветују опрез или забрањују путовања. У тим условима, одржавање међународне конференције у марту би могло представљати здравствени ризик, а свакако би многим учесницима из иностранства долазак био отежан или немогућ.

Разматрали смо да конференцију свеједно одржимо тако што ће они који не могу лично да дођу учествовати преко Скајпа, али то би се ипак негативно одразило на општи начин рада и нарочито квалитет дискусија. А с обзиром на то како смо лепе теме прикупили и какав би диван потенцијал за дискусију носио сусрет њихових излагача уживо - сматрамо да би то била штета и да је боље да све одложимо и одржимо како ваља кад се за то стекну услови. Будући да је лето неизвесно из више разлога (можда се епидемија још не смири, а ту су свакако летовања и испитни рокови), одлучили смо да конференцију померимо оквирно за средину октобра. Обавестићемо вас о тачним датумима ускоро!

Надамо се да разумете разлоге који су нас мотивисали на ову одлуку, као и да учесницима из иностранства она неће изазвати превелике трошкове. (Напомињемо свима који су резервисали летове са компанијом Air Serbia да је могућа бесплатна промена термина лета управо због проблема изазваних корона вирусом.) Потрудићемо се да и у октобру обезбедимо смештај у студентском дому током конференције за све којима буде потребан. Надамо се да ћете сви моћи да дођете у Београд у новом термину - а у сваком случају остаје отворена могућност за објављивање радова у нашем часопису!

Коначно, пошто је конференција одложена, разумно је и да продужимо рок за слање радних верзија радова, тако да нам радове можете слати до 15. августа. Наравно, сви који стигну раније ће бити добродошли и објавићемо их унапред на веб страници конференције.


Курс "Вештине управљања каријером" - отворено пријављивање

Универзитетски центар за развој каријере током актуелног семестра реализује нови циклус курса "Вештине управљања каријером" за студенте Универзитета у Београду.

Курс је намењен пре свега студентима завршних година основних и матер студија који желе да спремније закораче у ново поглавље развоја каријере након факултета. Кроз различите активности, задатке, алате за самопроцену, вежбе и ресурсе полазници ће добити одговоре на питања као што су:

Који су моји квалитети? Како видим своју каријеру? Које опције ми стоје на располагању? Зашто и како се планира каријера? Како се постављају циљеви?  Како и где могу да тражим посао?  Како да се успешно представим послодавцу? и многа друга.

Курс обухвата седам недељних сусрета (предавања, радионица и симулација)  у трајању од два до три сата и реализују се средом са почетком у 12 часова.

Почетак курса је 26. фебруара.

Број места је ограничен, а заинтересовани могу да се пријаве путем ФОРМУЛАРА.

Рок за пријављивање је 21. фебруар у 12č.

Курс су осмислили и воде саветници Универзитетског Центра за развој каријере. Основни циљ курса је да студенте оспособи за управљање каријером, припреми за укључивање у тржиште рада и пружи подршку у преузимању активне улоге у будућем каријерном развоју. Успешно похађање курса полазницима доноси уверење о похађању, додатне ЕСПБ бодове, као и упис ове ваннаставне активности у додатак дипломи.

Више информација о курсу, структури, садржају, као и пријавни формулар студенти могу наћи овде: www.razvojkarijere.bg.ac.rs/vuk


Пријавите се за нови циклус програма KАДАР ДА БУДЕМ KАДАР/a>

Београд, 18. 11. 2019. - Универзитет у Београду – Центар за развој каријере са задовољством позива студенте завршних година и дипломиране студенте да се пријаве за учешће у програму KАДАР ДА БУДЕМ KАДАР, који ће се реализовати у периоду од 9. до 13. децембра 2019. године. 

Уколико студирате или сте недавно дипломирали на Универзитету у Београду, нисте до сада били у прилици, а јако бисте желели да унапредите вештине неопходне за наредне каријерне кораке и успешну транзицију у свет рада, ово је програм за вас!

Шеснаести циклус програма обухватиће тренинге неких од најзначајнијих вештина као што су: комуникационе вештине, презентационе вештине, управљање временом, лични бренд и тимски рад.

Студенте ће током недељу дана вештинама учити стручњаци из области управљања људским ресурсима компанија, Delhaize Serbia, GI group, DHL International као и независни тренери из области развоја кадрова. Реализацију овог циклуса програма подржала је компанија Nestle Adriatic S.

Циљ програма “Kадар да будем кадар” је унапређење вештина младих дипломаца и студената који желе да побољшају своје шансе на тржишту рада, помоћ у ефикаснијем прилагођавању променама које се дешавају у свету модерног пословања као и развијање проактивног става према личној и професионалној будућности. Од 2010. године, од када се програм реализује учествовало преко 450 полазника и 60 предавача и тренера.

Позивају се студенти да искористе прилику за учење, усавршавање, умрежавање и још многа тога! 

Пријављивање се врши путем електронског формулара који се налази на сајту Центра: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/kadar-da-budem-kadar

Позив за пријављивање отворен је до 4. децембра 2019. године. Број места је ограничен а пријава неопходна.


 Размена студената Правног факултета Универзитета у Београду и Правног факултета Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије конкурс 2019

Отварамо пријаву за студентску размену са Правним факултетом Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Руске Федерације за пролећни семестар школске 2019/2020. године. Конкурс је отворен за највише пет студената основних студија нашег Факултета.

Да би се пријавили за конкурс, студенти морају испуњавати следеће услове:

1.      да су студенти бар 2. године основних студија;

2.      да знају руски језик у довољној мери да на њему прате наставу – минимум ниво А2 (доказано било званичним сертификатом или провером током интервјуа на Факултету) .

            Наши студенти у Белгороду неће плаћати школарину, али остале трошкове у начелу сносе самостално. Постоји могућност конкурисања за смештај у студентском дому.

Заинтересовани студенти се моле да своју пријаву, уз потврду о досадашњим оценама, CV и мотивационо писмо (на руском или српском језику), пошаљу до 15. новембра 2019. асистенткињи Маши Мишковић (masa.miskovic@ius.bg.ac.rs).

Кандидати који уђу у ужи избор ће бити контактирани ради интервјуа.

Резултати конкурса ће бити објављени до 20. новембра 2019.

            Информације о Правном факултету Белгородског универзитета студенти могу наћи на веб страницама Универзитета и Факултета.

            Кратке промотивне филмове о Факултету и о целом Универзитету можете погледати на линк филм и о линк Универзитет.

Плакат


Семинар Комисије за заштиту конкуренције 12.11.2019.

Комисија за заштиту конкуренције, у сарадњи са Комисијом за фер трговину Јапана организује серију семинара за студенте основних, мастер и докторских студија свих универзитета у Србији. Сви будући академци који се пријаве на EVENTS@KZK.GOV.RS и тако обезбеде своје место на једном од семинара,  биће у прилици да се упознају са основним принципима политике заштите конкуренције, уз представљање конкретних примера из праксе борбе против картела и других облика кршења конкуренције. Семинари ће бити одржани : у БЕОГРАДУ, 12.НОВЕМБРА (Педагошки музеј, Узун Миркова 14); НИШУ, 13.НОВЕМБРА (зграда Универзитета, Универзитетски трг 2);  НОВОМ САДУ, 14.НОВЕМБРА (зграда Универзитета др Зорана Ђинђића 1). Програм скупа можете погледати овде.


ПРАВНИЈАДА 2019.

Као и претходних jеданаест година, и ове године Студентски парламент Правног факултета организоваће сада већ традиционалну ,,Правнијаду'', највећу конференцију студената права на овим просторима.

Учесницима ,,Правнијаде'' биће на располагању шест панела из различитих сфера правничког живота, на којима ће као предавачи учествовати како професори Правног факултета у Београду, тако и представници правничке праксе.

Наравно, поред свог неспорног научног и стручног карактера, ,,Правнијада'' несумњиво има и своју другу страну- ону која је пре свега оријентисана на дружење студената права са различитих факултета, па и на склапање нових и трајних пријатељстава.

Најзад, када је реч о техничким детаљима: овогодишња ,,Правнијада'' ће се одржати од 5. до 8. децембра 2019. године на Златибору, у смештајним капацитетима студентског одмаралишта ,,Ратко Митровић''. Студентски парламент овим путем позива све заинтересоване студенте да не пропусте овако лепу прилику како за стицање и усавршавање знања из области права, тако и за незаборавно и квалитетно дружење.


КОНКУРСИ ФОНДОВА И ЗАДУЖБИНА

Конкурс за доделу награде  „Професор др Драгољуб Атанацковић“

Обавештавају се студенти да могу конкурисати за доделу награде „Професор др Драгољуб Атанацковић“ у складу са правлима која се налазе овде.
Пријаву на конкурс послати на адресу pravni@ius.bg.ac.rs
 до 15. јануара 2020. године.
Пријава треба да садржи:
име и презиме студента, број досијеа /индекса/, адресу, контакт  телефон.  Уз пријаву приложити доказ о завршеним студијама са положеним испитима и  просечном оценом.

Конкурси за награде из Фонда Радивој Б.Васовић,
основне студије, мастер студије

Одбор Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића, која делује у оквиру Универзитета у Београду, донео је одлуке о расписивању више конкурса:

- за доделу стипендије студентима Универзитета у Београду, пријава за стипендију

- за доделу  награда за стручне радове из области прaвних и економских наука - упутство за израду рада  - изјава уз конкурс

- за партиципацију трошкова школарине студентима докторских академских студија

- конкурс за доделу материјалне помоћи студентима

Конкурс за доделу стипендије из средстава Задужбине Љубице М. Здравковић

Фондација "Нови добротвори Универзитета" Конкурс за доделу стипендија, пријава за стипендију

Конкурса за доделу стипендије Фондације Милана Стефановића-Смедеревца и супруге Даринке,пријава за стипендију

Конкурс за доделу стипендије Фондације Косте Мигрића

Конкурс за доделу Награде Ђоке Влајковића

Конкурса Задужбине Ђоке Влајковића за финансијску подршку студентима у стручном и научном усавршавању, пријава

Оглас за давање у закуп стана површине 56 м2 у стамбено-пословној згради Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића, Београд, Андрићев венац бр. 12

Оглас за давање у закуп локала у приземљу са припадајућим подрумом у стамбено-пословној згради Задужбине Миливоја Јовановића И Луке Ћеловића , Београд, Ул. кнеза Милоша бр.2


Конкурс за Београдски међународни модел Уједињених нација ''БИМУН 2020''

Удружење за Уједињене нације Србије припрема јубиларну 17. међународну студентску конференцију "БЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ МОДЕЛ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА -  БИМУН 2020", која ће се одржати у Београду од 18. до 22. марта 2020. године.

Након шеснаест успешно организованих међународних конференција (2004-2019), БИМУН има велики углед међу успешним студентима и код значајних институција и међународних организација. БИМУН је постао једна од најпрестижнијих конференција Модела УН у Европи и окупља амбициозне студенте из целог света.

БИМУН студентима пружа могућност да у пракси боље упознају актуелна међународна питања и начине њиховог решавања у оквиру УН, да примењују основна дипломатска начела, као и доприноси развијању њихових личних вештина (јавног наступа, преговарања, вођења дебате и постизања компромиса).

Студенти преузимају улоге дипломата УН, представљају различите земље и расправљају о актуелним светским темама, у складу са процедуром УН.

"БИМУН 2020" биће прилика за нова искуства, дипломатске дебате и повезивање младих лидера из Србије и других земаља. Радни језик БИМУН конференције је енглески.

Београдски међународни модел Уједињених нација - БИМУН“ (18 - 22. март 2020), биће фокусирана на аспекте теме „Будуц́ност коју желимо, УН које су нам потребне“.

На конференцији ће бити академска симулација заседања органа УН на следеће теме:

* Савет безбедности: Климатска криза - претња међународном миру и безбедности

* Кризни комитет Савета безбедности: Ескалирајуће насиље на Арабијском полуострву

* ЕЦОСОЦ: Финансирање за одрживи развој

* Савет за људска права: Промоција и заштита људских права у контексту мирних протеста

* УНОДЦ - Комисија за опојне дроге (ЦНД): Сузбијање нелегалне производње и промета дрога.

Конкурс за пријављивање учесника на "БИМУН 2020" отворен је до 31. јануара 2020. године.

Могу се пријавити студенти основних и постдипломских студија до 29 година, који добро знају енглески језик, уз обавезу да попуне Апликациони формулар са мотивационим писмом.

До сада је 4.028 успешних студената из 76 држава учествовало на шеснаест БИМУН конференција.

Придружите се и планирајте учешће на "БИМУН 2020".

За више информација о конференцији "БИМУН 2020" и процедури пријаве за одређени комитет,

посетите: www.bimun-unaserbia.org.

Организациони тим „БИМУН 2019“
---
Удружење за Уједињене нације Србије

United Nations Association of Serbia
Belgrade International Model United Nations - BIMUN
Македонска 22, 11000 Београд, Република Србија;

Интернет: www.bimun-unaserbia.org,
E-mail: bimun.unaserbia@gmail.com


даље  2018/19>> 

даље  2017/18>> 

даље 2016/2017>>  

даље 2015/2016>>

даље 2014/2015>>

даље 2013/2014 >>  

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

 

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.