Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Студентске теме 


ЕЛСА Београд 

Вас позива да се пријавите на јубиларну

X ЕЛСА-ина школа за будуће лидере – Лидерство

ЕЛСА (Европско удружење студената права и младих правника) вас позива да се пријавите на јубиларну X ЕЛСА-ину школу за будуће лидере – Лидерство која ће се одржати од 09. до 12. марта 2018. на Златибору (студентско одмаралиште Ратко Митровић).

У првом делу семинара обрађују се лидерске вештине (јавни наступ, тимски рад, писање пројеката, управљање временом), тренинге воде тренери са вишегодишњим искуством, а друга половина је посвећена централној теми. Претходне централне теме биле су Маркетинг, Међународни кривични суд, Право и институције ЕУ, Борба против корупције, Безбедност у Србији и региону, Борба против тероризма, Преговарање у праву, Савремени изазови – мигрантска криза, Изазови и проблеми младих. С обзиром да је ово јубиларна десета ЕЛСА-ина школа за будуће лидере, централна тема је управо Лидерство. Сматрамо да је ово врло актуелна и значајна тема, која ће подстаћи студенте да буду активнији. Предавања ће одржати еминентни стручњаци, пре свега млади успешни људи различитих професија. Полазници добијају сертификате.

Сви заинтересовани кандидати треба да пошаљу CV на elsabelgrade@gmail.com најкасније до 03. марта са назнаком "За ЕЛСА-ину школу за будуће лидере" (у пријави обавезно назначити да ли је кандидат буџетски или самофинансирајући студент ). Најбољи кандидати добијају пуну стипендију, која покрива смештај, пун пансион и радне материјале. Сви учесници плаћају превоз.

Све информације:

Марко Штетин

+381 66 324 252


Нови циклус програма праксе у грчким компанијама “Грчком иницијативом до радног искуства”

Под патронатом Амбасаде Грчке у Београду, Хеленско привредно удружење Србије у сарадњи са Универзитетом у Београду – Центром за развој каријере, четврту годину заредом организује тромесечну праксу за студенате у компанијама-чланицама Удружења.

Програм под називом “Грчком иницијативом до радног искуства” намењен је студентима завршних година основних и мастер студија који желе да стекну прва радна искуства , повежу се са тржиштем рада и умреже у грчко пословање у Србији. Кроз програм је до сада прошло преко 60 студената који су квалитет праксе у евалуацијама оценили високим оценама, а најбољи су по обављеној пракси добили посао.

Ове године у програму ће учествовати компаније: Alumil YU Industry, ЛГ Хемија, Mercure Belgrade Excelsior Београд, Клееманн Лифтови, Intelli, Јуниор, Еурофаст глобал, Инос Балкан, Еуробанк и Еко Сербиа. Са свим наведеним компанијама Универзитет у Београду има потписане споразуме о сарадњи на пољу организације и реализације студентске праксе.

Конкурс ће бити отворен до недеље 11.марта 2018.године (до поноћи).

Пријављивање студената ће се обављати преко портала www.studentskapraksa.com

*Неопходно је да кандидати направе кориснички налог у зони за студенте. Студенти који су заинтересовани да се пријаве за праксу морају обавезно да додају на свом профилу биографију – ЦВ. После стандардних корака верификације налога преко е-поште студенти могу да приступе бази пракси, у којој се налазе детаљни описи отворених позиција за праксу и дугме за пријаву.

Селекцију кандидата ће обављати компаније учеснице у периоду до 16. марта 2018.
Програм праксе ће трајати од 19. марта до 15. јуна 2018.

Највећи број места за праксу ове године отворен је за студенте Економског, Машинског и Електротехничког, а отворене су позиције и за студенте Саобраћајног, Архитектонског, Грађевинског, Хемијског, Технолошко-металуршког, Географског, Филозофског и других факултета из групације друштвено-хуманистичких наука.


Стручна пракса у општини Чукарица

Пријавите се за тринаести циклус стручне праксе у општини Чукарица

Канцеларија за младе општине Чукарица организује тринаести циклус стручне праксе намењен студентима завршних година високошколских установа и дипломцима са пребивалиштем или боравиштем на територији општине Чукарица.

Стручна пракса обављаће се у одређеним одељењима Општинске управе (економија, право, архитектура, грађевинарство, политичке науке и култура).

Програм стручне праксе одвијаће се у периоду од 5. марта до 4. јуна 2018. године. Потребно је да до 23. фебруара пошаљете своју радну биографију са фотографијом на e-mail: volonteri@cukarica.rs и да нагласите у којем сектору желите да похађате програм стручне праксе.

Циљ пројекта јесте да се кандидатима омогући да кроз тромесечну стручну праксу у изабраном одељењу стекну прво практично искуство и знање које ће им бити од користи у даљој професионалној каријери.

Више информација можете добити на број телефона: 011/3052-119.


Волонтирање у Сектору правних послова ЈКП Београдски водовод и канализација

Обавештавамо све студенте заинтересоване за стицање праксе у извршним, парничним и стечајним поступцима да могу контактирати Службу заступања ЈКП „Београдски водовод И канализација” ради пријаве и добијања детаљнијих информација путем е-маил адресe milena.zigic@bvk.rs.


УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ КОНКУРС

за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената за 2017. годину

У циљу подстицања бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења, студентима основних академских студија, односно интегрисаних академских студија, Универзитет у Београду сваке године додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години.

Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу се подносити на конкурс.

Награђени радови се штампају у посебном зборнику, чији је уредник проректор за науку и објављују се на интернет страници Универзитета.

Рок за пријављивање радова на конкурс је 15. март 2018. године.

У прилогу сваког рада доставља се запечаћена коверта на којој је назначена шифра рада, а у којој су подаци о аутору рада и то: име и презиме, година студија, студијски програм, контакт адреса и телефон.

Радови се достављају у штампаној и електронској форми - непотписани, са шифром и кратком стручном оценом факултета

Радове предати  на шалтеру број 1, контакт особа тел: 30 27 672  Злата Пејаковић  или на е-маил   zlata@ius.bg.ac.rs


JЕДАНАЕСТА ВИРТУС НАГРАДА ЗА ФИЛАНТРОПИЈУ

Траг фондација објављује почетак конкурса за ВИРТУС награду за филантропију која се ове године додељује у сарадњи са Европском унијом, Фондацијом Ч.С. Мот и Фондацијом браће Рокфелер (РБФ).

ВИРТУС награда је установљена 2007. године као прва и најзначајнија награда за филантропију у Србији.

Награда има за циљ да препозна и јавно истакне компаније, предузећа и појединачне дародавце који на стратешки начин, дугорочно подржавају развој заједница и тако дају најбољи пример другима. 

Кроз ВИРТУС награду, Траг фондација већ 11 година промовише и стимулише филантропију у нашој земљи и подстиче већи број компанија и појединаца да се укључе у програме или иницијативе за опште добро.

ВИРТУС награда за 2017. годину биће додељена у пет главних категорија:

- Главна награда за допринос компаније на националном нивоу

- Награда за допринос локалној заједници у којој компанија послује

- Награда за мало и средње предузеће

- Награда за дугорочно партнерство између пословног и непрофитног сектора

- Награда за индивидуални допринос филантропији

У области индивидуалне филантропије, ове године посебно охрабрујемо пријаве за филантропе старости до 30 година за специјалну награду за 2017. годину.

Кандидате за награде у свим категоријама могу да предложе сви заинтересовани грађани, непрофитне организације, медији, ПР и маркетиншке агенције и саме компаније и предузећа које реализују програме из области корпоративне филантропије

Пријава за конкурс почиње 16. јануара и трајаће све до 14. фебруара 2018. године.

Церемонија проглашења добитника биће одржана у Београду, у другој половини марта 2018. године.

О добитницима награда одлучиваће независни жири који чине угледни појединци и стручњаци из света привреде, цивилног сектора, медија и маркетинга.

Додатне информације и детаљни услови конкурса доступни су на званичном вебсајту ВИРТУС награде док су пријавни формулари доступни на www.tragfondacija.org/virtus17

За више информација контактирајте Марију Митровић, менаџерку програма филантропије Траг фондације

слањем мејла на filantropija@tragfondacija.org


ВОЛОНТЕРСКА ПРАКСА У НАЦИОНАЛНОМ УДРУЖЕЊУ МЕДИЈАТОРА СРБИЈЕ (2 кандидата)

Позиција : Волонтер на период од три месеца, од 15. јануара 2018. године, са могућношћу продужења. Флексибилно радно време, минимум 4 сата дневно, складу са потребама Удружења.

О послодавцу : Национално удружење медијатора Србије (НУМС) основано је 25.10.2014. као добровољно, независно, невладино, непрофитно и нестраначко удружење, са циљем промоције медијације као алтернативног начина решавања сукоба и унапређења услова за примену медијације у свим областима. Један од најважнијих задатака НУМС-а је подизање свести грађана и других корисника о предностима и доступности медијације у свим сферама друштвеног живота. Тренутно, Удружење броји 268 чланова из целе Србије и настоји да омогући боље услове за примену медијације, као и стручно усавршавање и стицање искустава из области медијације. За више информација о раду Удружења посетите www.nums.rs

Опис радног ангажовања : Због повец́аног обима посла, НУМС тражи мотивисане и комуникативне особе, са израженим интересовањем за медијацију и вансудско решавање спорова, да се придруже нашем динамичном тиму. Волонтери ц́е радити директно са Председником Удружења, члановима и запосленима на пружању административне и техничке подршке у свакодневном раду канцеларије Удружења у Београду, организовању поступака медијација и других планираних догађаја и активности Удружења.

Током праксе волонтери ће имати прилику да се упознају са организацијом рада непрофитног удружења медијатора, припремом и организацијом медијацијских састанака, редовно комуницирати са медијаторима – члановима удружења, као и са грађанима и привредним субјектима заинтересованим за решавање спорова путем медијације, те помагати у изради различитих извештаја и анализа, као и у припреми предлога пројеката које спроводи Удружење. Ово је одлична прилика за посвећене кандидате за стицање искуства у области медијације и вансудских начина решавања спорова.

У току трајања праксе, волонтерима ће бити омогућено бесплатно похађање петодневне Основне обуке за посреднике – медијаторе, која је један од услова за упис у Регистар посредника Министарства правде.

Квалификације кандидата : Завршна година, мастер, или недавно дипломирани студент основних студија; изражено интересовање за медијацију и вансудско решавање спорова; активно знање енглеског језика; одличне интерперсоналне и комуникацијске вештине и вештине односа са клијентима; способност организације и управљања вишеструким задацима у динамичном окружењу; познавање рада на рачунару, укључујуц́и и употребу друштвених мрежа; способност рада као део тима или индивидуално; отвореност за изазове и изражена мотивација за стицањем нових знања и вештина.

За пријаву пошаљите CV и кратко мотивационо писмо на енглеском језику на office@nums.rs.


Упитник о миграцијама студената

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, спроводи истраживање о плановима студената у вези са будућим миграционим кретањима, како унутар Републике Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље.

Циљ истраживања јесте обезбеђивање поузданих података који ће се користити као добра основа за управљање миграцијама младих високообразованих људи. Такође, послужиће за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повољног амбијента за младе да остану у Србији, односно да се након завршетка студијских програма у иностранству врате у земљу.

Подаци се прикуплјају на свим факултетима, академијама и високим школама које имају акредитоване студијске програме.

Молимо вас да одвојите пар минута вашег времена и попуните упитник који је доступан на: http://www.stat.gov.rs/MigracijeStudenata/

Напомињемо да РЗС никада не објављује личне податке које прикупи током својих истраживања. Јавно могу бити коришћени само подаци сведени на просек на нивоу комплетног узорка.

Унапред вам се захваљујемо на сарадњи.


Презентација стипендија и програма Владе Француске

Позивамо вас на презентацију стипендија и програма Владе Француске, која ће се одржати на Правном факултету Универзитета у Београду у четвртак 21. децембра 2017. године у 11.30 часова у семинару 236. Мобилност студената представља приоритет за Амбасаду Француске и Француски институт у Србији, као и програми намењени наставницима и истраживачима. Сваке године студентима из Србије додељује се око 50 стипендија за ниво мастер 2 и докторске студије. Чекамо вас у што већем броју.

http://www.institutfrancais.rs/stipendije-vlade-francuske/


КОНКУРСИ ФОНДОВА И ЗАДУЖБИНА

Конкурс за доделу стипендије Задужбине Љубице М. Здравковић

Конкурс за доделу стипендија Фондације Нови добротвори

Конкурс за доделу стипендија Фондације Ђоке Влајковића

Одбор Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића, која делује у оквиру Универзитета у Београду, донео је одлуке о расписивању више конкурса:

- за доделу 30 стипендије студентима Универзитета у Београду

- за доделу 8 награда за стручне радове из области првних и економских наука - упутство за израду рада  - изјава уз конкурс

- за партиципацију трошкова школарине студентима докторских академских студија

Конкурс за доделу стипендија задужбине Љубице М. Здравковић

Конкурс за доделу стипендија Фондације Косте Мигрића

Конкурс за доделу стипендија Фондације Mилана Стефановића-Смедеревца и супруге Даринке


Размена студената Правног факултета Универзитета у Београду и Правног факултета Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије  

У складу са Анексом Споразума о сарадњи који је наш Факултет потписао са Правним факултетом Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије 18. октобра ове године, почев од следећег (летњег) семестра текуће школске године, започиње размена студената између наших факултета у трајању од једног семестра. Конкурс је отворен за највише 5 студената основних студија нашег Факултета.  

Да би се пријавили за конкурс, студенти морају испуњавати следеће услове:

  • да су студенти бар 2. године основних студија;

  • да знају руски језик у довољној мери да на њему прате наставу – минимум ниво А2 (доказано званичним сертификатом или провером током интервјуа на Факултету) .

Наши студенти у Белгороду неће плаћати школарину и биће им обезбеђен бесплатан смештај у студентском дому. Трошкове пута, исхране и евентуалне трошкове око визе сносе самостално.

Информације о Правном факултету Белгородског универзитета студенти могу наћи на веб страницама Универзитета и Факултета. Осим тога, можете погледати кратке промотивне филмове о Факултету и о целом Универзитету.

Заинтересовани студенти се моле да своју пријаву, уз потврду о досадашњим оценама, CV и мотивационо писмо (на руском или српском језику), пошаљу до краја новембра 2017. доц. др Нини Кршљанин. Кандидати који уђу у ужи избор ће затим бити контактирани ради интервјуа. Резултати конкурса биће објављени до 10. децембра.


Конкурси Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица

Конкурс Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица за основне студије >>

Конкурс Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица за мастер студије >>


Конкурс за сто стипендија Правног факултета


Конкурси Фондације проф др. Мирко Васиљевић

Одлука о наградама Фондације "Професор др Мирко Васиљевић"

Конкурс Фондације - студент са социјалним потребама

Конкурс Фондације за најбољи рад


Конкурси за Правне клинике

Конкурс Клиника за трговину људима и Клиника за анти-корупцију

Конкурс Правна клиника за питање дискриминације

Конкурс Правна клиника за еколошко право

Конкурс Правна клиника за азил - РОК ПРОДУЖЕН ДО 15.10.2017

Конкурс за Правну клинику - обука у практичним правним вештинама

Спискови примљених на Правне клинике за анти корупцију, сузбијање трговине људима и за питање дискриминације


Летње школе, стипендије, мобилност и праксе

Мобилност у Хрватској

Конкурс за доделу стипендија Републике Словеније за 2018/2019

 

Летња школа Универзитета у Бечу

 

Мобилност у Финској

 

Мобилност у Шведској

 

Best of South East 2107/2018

 

International Summer School  "Law and Business in the Globalizing World" at Kozminski University, Warsaw

 

Студентска пракса у адвокатској канцеларији Томановић

 

Стручна пракса у општини Чукарица

 

Хашка академија - лето 2018

 

Конкурс за практиканте у адвокатским и извршитељским канцеларијама

 

Летња школа Праг

 

Стипендија Табороши за студенте пословноправног смера

 

Волонтирање у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

Пракса у адвокатској канцеларији

 

Victoria Fisher Memorial Prize 2017

 

ИТО стипендијеапликациони формулар образац за пријаву


даље 2016/2017>>  

даље 2015/2016>>

даље 2014/2015>>

даље 2013/2014 >>  

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.