Студентске теме
 


Волонтирање у Народној канцеларији председника Републике

Разговор са волонтерима у Народној канцеларији председника Републике обавиће се у понедељак, 10.03.2007.године у 10 часова, код др Монике Милошевић у кабинету 131. Овај циклус праксе почиње 1.октобра и траје 4 месеца. Моле се студенти да на разговор понесу свој CV.


Стипендије Конрад Аденауер

Немачка Фондација Конрад Аденауер је 2002. године започела програм финансијске помоћи политички ангажованим студентима завршних година факултета и постдипломцима у Србији и Црној Гори. У току академске године 2002/2003, додељено је 39 стипендија политички ангажованим студентима и постдипломцима из Србије и Црне Важно је напоменути да политичка ангажованост студената не подразумева само активност у оквиру неке од демократских странака у Србији и Црној Гори, већ општу политичку ангажованост у невладиним и студентским организацијама. Стипендија није ограничена само на студенте друштвених наука, а доња граница просека оцена на студијама је 8,5. Право на стипендију могу остварити студенти од 3. године студија, као и постдипломци. Рок за подношење пријаве је 31.август 2007. Студенти који буду изабрани у ужи круг биће позвани на разговор са члановима Комисије за доделу стипендија у просторијама Фондације Конрад Аденауер у Београду. Новчана подршка исплаћује се изабраним студентима у месечном интервалу, а стипендисти су у обавези да Фондацији достављају доказ о току студија. Уколико стипендиста прекине или напусти студије, обавезан је да новац врати Фондацији. Стипендија обухвата финансијску подршку од 100 евра месечно у трајању од једне године. Поред финансијске подршке, студентима је омогућено и политичко образовање уз студије. У оквиру семинара Конрад Аденауер Фондација планира да повезује своје стипендисте са стручњацима високог ранга из земље и иностранства у циљу вођења дискусија о политичкој теорији и пракси. Предвиђено је да се стипендистима омогући и похађање курса немачког језика. За све информације заинтересовани студенти могу да се обрате нашем сараднику Саши Хаџахметовић на е-маил: sasah@kas-bg.com или на телефоне (011/3285 209 или 3285 210 ).

http://www.kas.de/proj/home/pub/45/1/dokument_id-11106/index.html


Бесплатно пробно тестирање за ILEC

Почетком ове године British Council је подржао организацију прве Међународне београдске недеље права и том приликом представио своје програме и најавио скоро увођење новог испита – ILEC (International Legal English Certificate) који је намењен управо студентима права и младим правницима.

Прво и потпуно бесплатно пробно тестирање за ILEC испит ће се одржати у суботу, 18. августа. То значи да ће сви заинтересовани моћи да полажу три модула испита и тако се упознају са формом ILEC-а и истовремено провере своје знање. Страница која говори о ILEC-у се налази на адреси http://www.britishcouncil.org/sr/serbia-exams-ilec-3.htm а ту се може пронаћи и линк ка формулару за онлајн регистрацију). Регистрација кандидата ће трајати до 20. јула.

Ово је прилика за наше студенте и младе правнике да добију међународни сертификат о познавању енглеског из области права. За додатна питања могуће је обратити се Жељку Јовановићу (Customer Services Manager), British Council Serbia, тел. (+381 11) 3023 820, или на адресу: zeljko.jovanovic@britishcouncil.org.yu

www.britishcouncil.org/serbia 

Обука за рад са електронском правном базом-уручени нови сертификати

На Правном факултету су 18. јуна 2007. године свечано уручени сертификати о обучености за рад са електронском правном базом Параграф Нет 101 студенту који су обуку завршили у летњем семестру. Додели су присуствовали декан проф. Мирко Васиљевић, руководиоци обуке проф. др Стеван Лилић и др Драган Прља, као и представници Компаније Параграф.

Пројекат обуке за рад са електронском правном базом Параграф Нет у оквиру предмета Правна информатика започет је 2005. године и до сада је обуку завршило више од 400 студената нашег факултета. Како је истакао декан Мирко Васиљевић, она представља прави пример имплементације Болоњске декларације јер ће сертификат о оспособљености за рад са правном базом Параграф Нет бити евидентиран у Диплома Супплемент као једно од посебних вештина и знања које је студент стекао за време студија. Ово је једна од бројних активности којом Правни факултет Универзитета у Београду настоји да образовни програм прилагоди Болоњској декларацији и да студентима пружи поред теоријских и практична знања.


Консултације Проф. Футера са студентима, поводом конкурса за стипендије у Нотингхаму

Обавештавају се студенти да ће у четвртак, 31.маја 2007.године у 15.30 часова у сали за седнице Проф. Футер са Универзитета у Нотингхаму одржати консултације за студенте који су заинтересовани за студије на овом факултету и који су се приjавили за њихову стипендију.


Апсолвентско вече
 
-02. ЈУЛ 2007. ГОДИНЕ
-РЕСТОРАН "ПЛАТО" V СПРАТ БЕОГРАђАНКЕ
-ВОДИТЕЉ ПРОГРАМА: ДЕЈАН ПАНТЕЛИЋ
-БЕНД: ДЕНИС И ОБУЛЕ
-МЕНИ:
            - КОКТЕЛ ДОБРОДОШЛИЦЕ (ДВЕ ВРСТЕ ПУНЧА СЛУЖЕЊЕ ДО 22:15h У НЕОГРАНИЧЕНИМ КОЛИЧИНАМА)
            - ВЕЧЕРА (БОГАТ ШВЕДСКИ СТО)
            - ДЕСЕРТ
            - ПИЋЕ: ПИВО (ПЛАТИШ ЈЕДНО ДОБИЈЕШ ДВА), ОСТАЛА ПИЋА СЕ ПЛАЋАЈУ ПО РЕДОВНИМ ЦЕНАМА
-ЦЕНА: СТАНДАРДНА - 25 Е, ВИП - 35 Е
-ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЈЕ ДО 15. ЈУНА 2007 ГОДИНЕ
-ИНФОРМАЦИЈЕ И ПРИЈАВЉИВАЊЕ У КАНЦЕЛАРИЈИ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА БР.166 ОД 11-13h

Студентска пракса у Народној канцеларији председника Републике Србије

Разговор за волонтирање у Народној канцеларији обавиће се у среду 9.маја од 13.30 - 15 часова и у четвртак 10.маја од 17 - 18.30 часова у кабинету бр.131 код др Монике Милошевић.


Конкурс за избор најбољег студентског есеја

Мрежа за унапређење пословног окружења, уз подршку Владе Републике Словачке, објављује Конкурс за избор најбољег студентског есеја на једну од следеће две теме:

1.     Млади на тржишту рада у Србији

2.     Компаративна анализа незапослености младих у региону Западног Балкана

Најбоља три рада биће новчано награђена (фонд награда износи бруто 100 хиљада динара) и публикована.

Право да учествују на конкурсу имају студенти редовних и постдипломских студија, који нису старији од 26 година, и који нису у радном односу.

Рок за слање радова је 15. јун 2007. године. Резултати конкурса ће бити саопштени током лета, а награде ће бити уручене почетком септембра.

Радови се могу слати искључиво електронским путем на адресу office@poslovnamreza.org

Смернице за писање и слање радова:
–          Маx 15 страна текста
–          Слова Times New Roman, величина 12 pt, лево поравнање, проред 0 pt, размак између параграфа 6 pt.  


Формирање тима за међународно такмичење

Правни факултет Универзитета у Београду позива студенте ИИИ, ИВ године,апсолвенте и последипломце Правног факултета да у петак, 11.маја у 13:30 часова у слушаоници VIII (судница), присуствују састанку поводом формирања тима Правног факултета за XV међународно такмичење из области Међународног привредног права и Арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Будите део тима који побеђује!

О могућностима учешћа на овом такмичењу 2007/08 године студенте ће упознати доцент др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић, тренери тима факултета.

За додатне информације можете контактирати тренере на е-маил адресе: Милена Ђорђевић, Владимир Павић.


II место нашег тима на регионалном такмичењу

У Београду је 14. и 15. априла 2007. године одржано прво регионално такмичење у симулацији суђења пред Европским судом за људска права у организацији Младих правника Србије, а под покровитељством Шведског хелсиншког комитета за људска права. Учествовало је једанаест правних факултета из пет држава региона (Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Србије) које су представљали њихови изабрани клубови, а наш Факултет је заступао Клуб Слободан Јовановић у саставу: Милица Стојановић, Јована Стевовић, Матеја Ђуровиц, Вељко Грковић, Милица Новаковић и Урош Живковић. Тренери Клуба су били асистенти Правног факултета у Београду: мр Ивана Крстић и мр Танасије Маринковић.

Београдски Правни факултет је заузео друго место, а притом је освојио и прво место у писању поднесака, што је саставни део овог такмичења. Победник је био Клуб Владимир Бајер са Правног факултета у Загребу.

Више о такмичењу >>


Пријава за курс " Business Law of the USA"

Правни факултет Универзитета у Београду позива студенте IV године, апсолвенте и последипломце Правног факултета Универзитета у Београду, да се пријаве за учешће у двонедељном курсу на енглеском језику, под називом “Business Law of the USA

Курс се одржава на Правном факултету у Београду (Амф. VIII – судница) у периоду од 7-17. маја 2007. године, и то понедељком, уторком и четвртком од 13:30 до 15:20 (укупно 12 часова). Предавач је угледни амерички адвокат Alen Burchett, члан калифорнијске Адвокатске коморе и оснивач престижне адвокатске канцеларије Stewart Humpherys Burchett & Molin, LLP.

На курсу ће се посебно обрађивати следећих пет правних области:
1.    The American legal system, law school and the practice of law.
2.    Contracts, sales, leases, cyber law and e-commerce.
3.    Business torts (civil wrongs), product liability, litigation and alternative dispute resolution.
4.    Forms of business organization.
5.    Property law and secured transactions.

У току трајања курса студенти су ослобођени редовних факултетских активности. По завршеном курсу учесници добијају одговарајући сертификат.  

Рок за предају пријава је 27. април 2007. године. Максималан број учесника је ограничен на 40. Пријаве се предају Наташи Симовић, секретару декана Правног факултета у Београду или на е-mail: pravni@ius.bg.ac.rs. У пријави треба навести име и презиме, број индекса, годину студија, просечну оцену и контакт телефон.

Списак студената примљених на курс "Business Law of the USA" >>


Alan Watson Foundation Website

 

Постављена је интернет презентација Фондације Алан Вотсон – www.alanwatson.org. У оквиру делатности нашег Факултета, Алан Wатсон Фоундатион је посвећена подстицању научно-истаживачког рада из области упоредног права и правне историје. Фондација носи назив по чувеном професору Алану Вотсону са Универзитета у Џорџији, почасном доктору Универзитета у Београду. Интернет страницу су израдили и уређују студенти Ана Батрићевић и Виктор Милосављевић.

Презентација садржи мноштво корисних информација везаних за упоредно право, правну историју, као и дифузионистичке тенденције у праву. На њој су такође доступни и радови награђени на конкурсу који Фондација сваке године расписује. Мисија Фондације састоји се у инспирисању и награђивају успеха наших студентата. Основан је такође и Online Comparative Law Forum, на коме су постављени значајни научни радови из поменутих области, обавештења, као и расправе.

На новооснованом Alan Watson Foundation Website-у ће такође ускоро бити објављиване и друге електонске публикације из области упоредног права и правне историје. Током свог боравка у Београду од 23. априла до 2. маја, проф. Вотсон ће остварити низ контаката везаних за проширење делатности Фондације са добротворним циљем да се подстакну студенти нашег Факултета на научно-истраживачки рад у области упоредног права и правне историје.

 


Велики успех наших студената - освојено III место  на међународном такмичењу

Студенти и постдипломци Правног факултета остварили су велики успех освојивши  III место на престижном интернационалном такмичењу из међународног привредног права и права арбитраже – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, које је по 14. пут одржано у Бечу од 28.марта до 6.априла 2007. године.

Београдски студенти су на овај начин показали да се својим знањем, способностима и стеченим вештинама налазе на висини најбољих светских правних факултета, а београдски Правни факултет да се на њему Међународно привредно право и арбитража изучавају и предају боље него на већини светских факултета.

На овом такмичењу које представља својеврсно светско првенство у  Међународном трговинском праву учествовало је 178 факултета из преко 50 земаља света. Такмичење се одвија на енглеском језику и састоји се из два дела: писменог и усменог, у којима се студенти надмећу у адвокатским вештинама писања тужбе и одговора на тужбу, као и заступања странке пред међународном трговинском арбитражом.

Више о томе >>

             


Семинар у Прагу - International Security and NATO

Програм се састоји од предавања и дискусија на тему евро-атланстких интеграција, укључујући сусрете са чешким и страним дипломатима, представницима војске, безбедносних органа као и невладиних организација. Све трошкове осим путног осигурања сноси Министарство спољњих послова Чешке Републике. Ово подразумева: повратну авионску карту Београд-Праг, визу, смештај, храну и локални транспорт по Прагу. Семинар се одржава од 20-27.маја 2007.године.

Рок за подношење пријава је 22. април 2007. године.

Више информација можете пронаћи на страницама:
http://www2.project-eaf.org/sr/page-nasi-projekti/


Фудбалски турнир

  • Турнир се одржава од 16-19 априла на теренима Аде Циганлије
  • Учествују професори, асистенти и студенти Правног факултета
  • Котизација по екипи износи 2500 дин
  • Систем играња 4 играца и пети голман
  • Победничком тиму и најистакнутијим појединцима вредне награде
  • Пријава екипа до 13. априла на телефоне 063/1026585 и 064/2741126

 


International Legal English Certificate

Шта је ИЛЕЦ?

ИЛЕЦ (International Legal English  Certificate) је испит којим се утврђује да ли  кандитат, коме енглески није матерњи језик, може да користи тај језик у међународном правном окружењу на ефикасан начин.

Чији је то испит?

ИЛЕЦ је Cambridge ЕСОЛ испит направљен у сарадњи са ТрансЛегал Групом, најпознатијом европском организацијом лингвиста и правника који су стручњаци за англо-амерички и европски правни систем.

За кога је овај испит?

ИЛЕЦ полажу студенти права и правници који намеравају да се баве правом у међународном правном окружењу
ИЛЕЦ је ѕа студенте права који желе да:

·         нађу запослење у међународном комерцијалном правном контексту, на пример адвокатским канцеларијама, правним секторима фирми и владиним агенцијама;

  • студирају право у домену где се захтева активно коришење енглеског језика било у матичној земљи или иностранству.

Ко признаје овај испит?

Овај испит признају водеће правне организације и асоцијације као што су Европска асоцијација привредних правника, Европска асоцијација студената права, Међународна асоцијација младих правника и Европска комора младих правника.

Како изгледа испит?

ИЛЕЦ испит се организује два пута годишње, у марту и новембру.
Испит траје око четири сата и састоји се из четири дела: читање, писање, слушање и говор.

Ауторизовани уџбеник за припрему

Amy Krois-Lindner and TransLegal International Legal English
Уџбеник се може наћи у књижари Cambridge University Press-а “Join in”, Македонска 30/1, 11000 Београд

Додатни материјал на Интернету

http://www.cambridge.org/elt/legalenglish/
http://www.translegal.com/cup/
Извор додатних информација: http://www.britishcouncil.org/serbia.htm


Разговор о стипендијама за Нотингем

Представник Универзитета у Нотингему, г-ђа Александра Броекема, посетиће Универзитет у Београду и одржати информативни састанак са студентима заинтересованим за стипендије овог универзитета у среду 21. марта 2007. године у 12 часова на Универзитету у Београду, Студентски трг 1, сала број 16.


Немачке стипендије - Copernicus програм

Програм Copernicus усмерен је на студенте правних, економских и друштвених наука из земаља Централне и Југоисточне Европе. Стипендија обухвата присуствовање настави на Универзитету у Хамбургу, Берлину или Минхену у трајању од једног семестра (тј. 4 месеца), након чега следи двомесечна пракса у неком немачком предузећу или државном органу. Укупно трајање стипендије је 6 месеци, а обухвата плаћен смештај, школарину, џепарац, трошкове здравственог осигурања, као и путне трошкове.

Текст конкурса


E-learning on the new EU programmes of 2007-2013 (пдф)

 


Мастер програм на Kyushu University

 

In 1994, the Graduate School of Law at Kyushu University established Japan's first Master's level program taught entirely in English: the LL.M. program in International Economic and Business Law (IEBL).

 

Текст конкурса

Извор додатних информација http://www.law.kyushu-u.ac.jp/english/llmlld/llmiebl.html

 


Конкурс "Добродошли у Немачку"

Амбасада СР Немацке у сарадњи са Немачком организацијом за техничку сарадњу, неколико немачких фондација и Европским покретом у Србији расписала је конкурс под називом "Добродошли у Немачку" за студенте основних и постдипломских студија од 18 до 26 година - држављане Републике Србије.

Циљ конкурса је да омогући да 55 студената од 23. априла до 9. маја 2007. г. отпутује на студијско путовање у Немачку. Победници на конкурсу добијају двонедељно путовање са покривеним трошковима визе (осигурање и такса), превоза, смештаја и хране, а обезбеђен је и симболичан џепарац. Конкурс је отворен до 12.марта, а ближи услови су доступни на www.dobrodosliunemacku.org


Млади правници Србије - конкурс за топ 10

Удружење "Младих правника Србије", као највећа струковна организација која окупља младе правнике/це, објављује КОНКУРС за избор 10 најбољих младих правника/ца у републици Србији.

Текст конкурса


Конкурс немачке амбасаде за кратки есеј

У контексту председавања Немачке Европском Унијом, немачка амбасада у Београду и ДААД расписују конкурс за кратки есеј "Србија у Европи". Рок подношења есеја 15.март 2007.године.

Текст конкурса >>


Стипендије за Nottingham

After the 2006 successful intake of postgraduate students from Serbia the University of Nottingham is again offering a number of full tuition fee scholarships for postgraduate study for students graduating from Serbian universities for entry to Nottingham in September 2007.
There are 22 scholarships with full/100% tuition fees available at The University of Nottingham for entry in September 2007 for Masters courses in the following Schools:1.Business  2. Economics*  3. Education  4. Law   5. Computer Science

*Some PhD scholarships may be available at the discretion of the School.
Applicants must be classified as overseas students for fee purposes and be applying for full time study.
Applications for postgraduate places in these Schools should be made to the University
http://www.nottingham.ac.uk/prospectuses/postqrad/introduction/applying/

Students holding offers from the University should apply for the scholarships on the forms provided at
http://www.nottingham.ac.uk/international/ online orms/scholarships/application _page.php

Applications for the scholarships should be submitted online by5 May 2007. - продужен рок пријаве до 19.маја 2007.године
 
Мore >>

Најновије информације: Брифинг1, Брифинг2

Процедура за УК визе - искључиво електронски на адресу www.britishembassz.gov.uk/serbia

Истовремено вам достављамо информације о начину полагања и терминима за пријављивање ИЕЛТС тестове, које би студенти Универзитета у Београду требало да положе уколико су заинтересовани да наставе студије у Нотингему. Напомињемо да је, према сугестијама које смо добили из Нотингема, оптималан термин за пријављивање за полагање ИЕЛТС теста 02.март 2007.године, за тестирање које ће се одржати 14.априла 2007.године, а који би студенти требало да испоштују како би на време могли да конкуришу за стипендије.

Информације о полагању енглеског језика


Конкурс за учешће у програму Правна клиника

Правни факултет Универзитета у Београду објављује конкурс за учешће у програму Правна клиника - једногодишњи програм обуке у практичним правним вештинама. Правна клиника Вам нуди: интерактивни метод едукације, модерно опремљену "лабораторију" за правно образовање, могућност да радите са стварним клијентима у Клиници за породично право, Клиници за облигационо право и Клиници за кривично право.
Ви треба да сте студент/студенткиња ИВ године или апсолвент Правног факултета, да имате просечну оцену 8 или више и да сте спремни за нове методе учења.
Успешно окончање програма на Правној клиници признаје се као опциони предмет Судско организационо право на ИВ години студија на Правном факултету.
Пријаве на конкурс, заједно са кратком биографијом и назнаком за коју клинику се конкурише, подносе се најкасније до 1. марта 2007.године секретару Правне клинике на адресу: Мр Никола Бодирога, асистент Правног факултета (за Правну клинику),Булевар краља Александра 67,11000 Београд или на е-маил адресу makiato@infosky.net/ bodiroga@ius.bg.ac.rs


XIII такмичење у беседништву

У препуној "петици" пред око хиљаду слушалаца одржано је 27.јануара 2007. године финале XIII такмичења у беседништву студената Правног факултета Универзитета у Београду. На овом такмичењу које има лепу традицију на Факултету и које је увек изазивало огромно интересовање учествовало је 14 финалиста од укупно педесетак пријављених такмичара. За укупног победника такмичења одлуком жирија проглашен је апсолвент Милош Станковић, а награђена су и три најбоље пласирана студента у три категорије такмичења (импровизације, слободна и задата тема), као и носилац награде публике. Списак награђених студената >>

                        


Посао у Европском суду за људска права

Европски суд за људска права у Стразбуру организује програм запошљавање младих правника у секретаријату Суда.

Програм је намењен младим правницима који ће сарађивати са тимом правника из свих земаља чланица Савета Европе, укључујући и судије пред овим Судом. Програм обухвата два нивоа стручности: а) млађи правници; б) приправници са двогодишњим искуством. Информације су доступне на адреси:

http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/4A8AD5FC-CF62-49D8-AF41-E6A8655493D2/0/BrochureEnglish.pdf


Грчке стипендије - Оназис фондација

www.onassis.gr
THIRTEENTH (13th)FOREIGNERS' FELLOWSHIPS PROGRAMME 
ACADEMIC YEAR: October 2007 - September 2008
Deadline for Submission of Candidatures:28th FEBRUARY, 2007 
 
The Foundation announces the thirteenth (13th) annual Programme of research grants and educational scholarships 
starting on October 1st, 2007, which is addressed to non Greeks, full Members of National Academies, University 
Professors of all levels (Ph.D. holders), postdoctoral researchers (Ph.D. holders), artists, elementary and secondary
school teachers of the Greek language as a foreign one, post-graduate students and Ph.D. candidates. 
 
Даље>>

Стипендије Баварског министарства науке
 

Баварско министарство науке, истраживања и уметности отворило је позив за пријаву кандидата из Бугарске, Хрватске, Ческе Републике, Мадјарске,

Пољске, Румуније, Србије и Словачке да конкуришу за стипендије у школској 2007/2008. години. Стипендије су намењене финансирању постдипломских и докторских студија на Универзитетима у Баварској. Стипендија се одобрава на годину дана, може се два пута продужавати а највише до 3 године.

Рок за подношење пријава је 15. фебруар 2007. године.

Више информација можете пронаћи на страницама:

http://www-cgi.uni-regensburg.de/Einrichtungen/Bayhost/englisch/stipendien_e.shtml

http://www-cgi.uni-regensburg.de/Einrichtungen/Bayhost/stipendien.shtml


Стипендије за Универзитет у Питсбургу - САД

The University Center for International Studies at the University of Pittsburgh requests applications for the H. J. Heinz Company Foundation Fellowship Program. The program begins August 1, 2007 and ends July 31, 2008. The Heinz Fellowship was established in 1982 by an endowment from the H.J. Heinz Company Foundation to the University of Pittsburgh’s University Center for International Studies (UCIS). The Fellowship provides for one year of practical, professional, non-degree educational experiences through the University of Pittsburgh in Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Heinz Fellowships are granted to individuals from developing countries who have already demonstrated potential as future leaders in the government, non-profit, or private sectors. The goal is to improve, early in a career, the Fellows’ capacities to contribute to the development of their country and to enhance their understanding of the United States. This is accomplished through a year of attending selected courses and participating in practical professional activities while based in Pittsburgh. Course participation as part of the Heinz Fellowship does not earn credit towards an academic degree.

The Heinz Fellowship competition is open to men and women from developing countries who are early in their careers and whose record of accomplishment indicates strong potential for leadership and achievement in business, government, public service, or other relevant professions upon return to their home country.

March 15, 2007  -  Deadline for receipt of complete Fellowship application package.

Цео текст >>


Програми ЈСПС - "Invitation Fellowship for Research in Japan"

Јапанско друштво за промоцију науке (Japan Society for the Promotion of Science - ЈСПС) расписало је конкурс за програме стипендирања под називом “Invitation Fellowship for Research in Japan”, којим се страним научницима на постдипломским и постдокторским студијама даје могућност истраживања у Јапану у краћем (14-60 дана) или дужем периоду (2-10 месеци). Стипендијом су покривени дневни трошкови, цена повратне карте, као и трошкови превоза унутар Јапана.

Коначне предлоге за коришћење ове стипендије поднеће јапанске институције или научници, који желе да угосте страног научника у Јапану.

Рок за пријављивање је 30. септембар 2007. године.

Више информација доступно је на страници   http:/www.jsps.go.jp/English/e-inv/main.htm


Летња школа о јавној управи, Универзитет у Болоњи

Third Edition of the Summer School on  Public Management (SSPUM 2007) will be held at the Forli Campus of the University of Bologna, in Italy, from 18 to 29 June 2007.

The School is designed principally for doctoral students and junior faculty  who wish to develop new knowledge and methodological skills for their  research in public sector organizations.

Даље >>


Стипендије за мастер и докторске студије на McGill University

The O'Brien Fellowship was established in 2005 through a very generous gift  from David O'Brien for outstanding Masters or Doctoral students studying in  the area of human rights and legal pluralism in the Faculty of Law, McGill  University.  The O'Brien Fellows become members of the Centre for Human  Rights and Legal Pluralism, an interdisciplinary research group dedicated to  studying legal and cultural issues related to human rights. The Fellows will  find a stimulating and supportive environment in the McGill Faculty of Law,  whose scholars possess a unique perspective on multiple legal traditions,  and whose students learn a rich mix of common, civil and international law,  in both French and English.

Даље >>


Стипендија за мастер ИИ у Палерму

Мастер ИИ "Међународно пословање и државна политика" у Палерму које стипендира Министарство спољних послова Италије, организатор: Centro Ricerche e Studi Direzionali – ЦЕРИСДИ (Палермо) у сарадњи са Универзитетом у Катанији, дужина трајања курса - 12 месеци, почетак курса 1.02.2007, рок пријаве на конкурс: 15.01.2007.

Документа за пријаву: формулар ЦЕРИСДИ (српски), формулар ЦЕРИСДИ (италијански), формулар амбасаде


Летња школа у Бечу

Летња школа на Универзитету у Бечу  - пријава за стипендије до 28.2.2007, пријава на конкурс за школу до  30.4.2007.

Више о летњој школи

http://www.univie.ac.at/sommerhochschule


Београдски међународни Модел Уједињених нација - БИМУН 2007

’’Београдски међународни Модел Уједињених нација - БИМУН 2007’’ представља међународну омладинску конференцију, на којој ће се одржати симулација заседања органа УН на следеће теме:
 

·    САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ

Опасност ширења нуклеарног оружја: Ситуација у Ирану”

·    ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА – ВИ Комитет

”Јачање улоге Уједињених нација” 

·    САВЕТ ЗА ЉУДСКА ПРАВА

 Права националних мањина у југоисточној Европи”

·    КОМИТЕТ ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ УНЕСКА:

 Заштита угрожене баштине у конфликтним областима”.

Цео текст конкурса >>


Универзитет у Београду

Универзитет у Риму 
»La Sapienza«

Универзитет у Сарајеву

Конкурс за мастер студије три Универзитета на енглеском језику

К О Н К У Р С

за упис на мултидисциплинарне мастер студије на енлеском језику

које организују заједно Универзитет у Београду, Универзитет у Риму “La Sapienza” и Универзитет у Сарајеву, област :

»УПРАВЉАЊЕ ДРЖАВОМ И ХУМАНИТАРНЕ АКТИВНОСТИ«

Студије су намењене образовању у области јавне управе и хуманитарних активности. Студије трају три семестра. Осам модула у току зимског семестра ће у виду предавања и радионица бити одржано паралелно у Београду и Риму. Професори са Универзитета “La Sapienza” ће током првог семестра гостовати у Београду. У другом семестру биће обезбеђене стипендије за наставак студија у Риму (у трајању од најмање месец дана). Други семестар подразумева истраживачки рад (интернсхип) из области из које ће кандидат радити завршни рад. Трећи семестар је  израда завршног рада.
Услови уписа: Дипломирани студенти свих профила, са знањем енглеског језика, старости до 35. година. Уз молбу са образложењем зашто се конкурише и кратком биографијом на енглеском језику, поднети  диплому о завршеном факултету са просечном оценом и потврду о знању енглеског језика. Кандидати полажу пријемни испит (есеј на енглеском језику, и интервју).
Рангирање кандидата извршиће се на основу просечне оцене на основним студијама и резултата пријемног испита. Упис је ограничен на 30 студената.
Конкурс је отворен до 15. јануара 2007.

Цео текст конкурса >>


Хуманитарна акција студената за децу Косова и Метохије

У периоду од 05-25. децембра 2006. одржава се хуманитарна акција “ОСМЕХ НА ДАР”, прикупљање новогодишњих пакетића за децу са Косова и Метохије у организацији студената Правног факултета у Београду. Циљ акције је прикупљање што већег броја пакетића, одлазак на Косово и Метохију и подела пакетића деци од стране студената нашег факултета. Ову хуманитарну акцију је подржао Правни факултет Универзитета у Београду, обезбедивши плакате, мајице промотерима акције са логом “ОСМЕХ НА ДАР” као и превоз до Косовске Митровице, где ће се студенти сусрести са децом и поделити им новогодишње пакетиће.

Позивају се студенти и наставници Правног факултета да се придруже покренутој акцији, припреме пакетић и тако подаре новогодишње изненађење једном детету. Пакетићи могу садржати играчке, друштвене игре, дечије књиге, слаткише и сличне предмете по личном избору. Пакетић се може оставити сваког радног дана до 25. децембра  од 11 - 17 х  у просторијама Студентског парламента ( кабинет 177 ) или контактирати на лок. 727 координаторе акције Александру Симић и Соњу Савић.


Реновиран клуб Бона фидес

Модеран и реновиран кафе клуб Бона фидес свечано је отворен 30. новембра 2006. године. Простор може да прими преко 150 гостију и значајно доприноси бољим условима боравка студената на Факултету.

Отварајући клуб декан проф. др Мирко Васиљевић је истакао: “Ова свечаност је завршни чин прославе 165 година постојања и рада Правног факултета. Надам се да ће у овом клубу бити више прилике за спонтаност и дружење.” Свечаном коктелу су присуствовали наставници, сарадници, ваннаставни радници, као и пензионисани наставници и ваннаставни радници Правног факултета. Декан је уручио пригодне поклоне пензионисанима, као и запосленима који су провели више од 20 година на Факултету.

                        


Додељене стипендије из фондације "Радомир Д. Лукић" за школску 2006/07.годину

Управни одбор Фондације "Радомир Д.Лукић"на седници одрзаној 27.11.2006. год донео је Одлуке о додели стипендија и једнократне материјалне помоћи за једанаест студената и млађих научних радника Правног факултета Универзитета у Београду за школску 2006/07. године.

Ценећи све пристигле пријаве, а пре свега материјално стање кандидата, просечну оцену током студирања и остале услове из Конкурса, Управни одбор Фондације доделио је годишње стипендије за девет редовних студената ИВ године Правног факултета и то:

Радан Турудић, Бојана Мићовић, Миљана Живадиновић, Јадранка Нинић, Ивана Маринко. Владимир Марковић, Јаков Аврамовић, Ненад Портић и Роберт Јовић. 

Једнократну материјалну помоћ Управни одбро Фондације "Радомир Д. Лукић" доделио је за објављивање магистарске тезе Дејану Девићу, а за део постдипломске школарине Вуку Васиљевићу.

Свечано потписивање Уговора о стипендирању и додели једнократне материјалне помоћи у присуству Декана, чланова Управног одбора Фондације и студената обавиће се у понедељак 11.12.2006.године у 13,00 у Деканату.


S/CG Challenge 2007 - LAW MOOT COURT - пријављивање до 20. јануара

S/CG Challenge 2007 je podtakmicenje Balkan Case Challenge 2007, a LAW MOOT COURT је део S/CG Challenge 2007. 
Победници С/ЦГ подтакмицења пласирају се на финално такмицење у Бечу, Аустрија у мају 2007. године. Law Moot 
Court  (LMC) је такмичење - симулација суђења пред Међународним судом правде намењено студентима права који се 
посебно интересују за међународно право.
Време одржавања: 9-12. март 2007. године.
Место одржавања: Хотел Парк, Нови Сад (www.hotelpark.co.yu).
Организатор: World University Service - Austrian Committee (WUS - Austria), Belgrade Office.
Све троскове сместаја, хране и превоза сноси WUS – Austria.
WUS Austrija trazi:
- студенте II, III, IV године студија или апсолвенте, али и постдипломце како државних тако и приватних правних 
факултета у Србији и Црној Гори;
- који се посебно интересују за међународно право;
- који говоре енглески језик;
- до 28 година старости;
- који очекују да ће завршити студије у наредне две године;
- који желе да прошире своје знање и стекну вредно практично искуство;
- који желе да освоје неку од награда и да учествују на финалу у Бечу.
Пријављивање се врши преко wеб стране

Dalje>>


Наградни конкурс за есеј из пореског права

Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са  светском консултантском фирмом Делоитте Београд  расписује  наградни конкурс за израду есеја из области пореског права, на тему  "Начело фактицитета у српском пореском праву"

Право на учешће на конкурсу имају студенти ИВ године и апсолвенти Правног факултета Универзитета у Београду.

Даље >>

Студенти чији су есеји изабрани као најбољи су:

ВЛАДИМИР ПЕРОВИЋ, бр. индекса 2000-02
ДРАГУТИН НЕНЕЗИЋ, бр. индекса 2003-09
НИКОЛА УРОШЕВИЋ, бр. индекса 200
3-637

Извештај Комисије>


Стипендије за летње школе у Вашингтону, Прагу и на Криту

Правни факултет, уз подршку Фонда за америчке студије, обезбеђује један број стипендија за летње школе које се 2007. године одржавају у Вашингтону, Прагу и на Криту. Основне информације о садржају летњих школа се могу добити на следећим сајтовима:

за Вашингтон   http://www.dcinternships.org/icpes/about/index.asp
за Праг          http://www.tfasinternational.org/aipes/about/
за Грчку        http://www.tfasinternational.org/iipes/about/

Крајњи рокови за пријаву су различити од 15. до 30. јануара 2007. године. Сви заинтересовани студенти треба најкасније до 15. децембра да се јаве проф. др Борису Беговићу на е-маил (begovic@ius.bg.ac.rs) и да доставе свој ЦВ у електронској форми.


Стипендије за Мастер 2 у Француској

Француска Влада додељује за универзитетску 2007/2008 годину стипендије за постдипломске студије (ниво Мастер 2 у трајању од годину дана и то у следећим областима: Права (изузев права Европске Уније) Студије Књижевности, Лингвистике, Природних наука (физика, хемија, биологија, математика), Политичких наука, Архитектуре, Економије, Друштвених наука (филозофија, историја), Уметности. Потребно је имати завршене четворогодишње универзитетске студије (Мастер 1) најкасније до краја текуће универзитетске године. Такође се захтева добар ниво француског језика.

Заинтересовани кандидати треба да до 31. децембра 2006 приложе следеће: детаљну биографију, мотивационо писмо на француском (са детаљним описом предвиђених студија у Француској као и на који начин ће се исте уклопити у професионално напредовање студента), са назнаком француског универзитета, (одсека студија – Мастер 2 ) са којима је већ успостављен контакт. Треба приложити и копију и превод задње стечене дипломе, уз евентуалне препоруке које би потпомогле саму кандидатуру.

Све доставити на следећу адресу : Одељење за сарадњу И културну делатност Амбасаде Француске у Србији, Змај Јовина 11, 11000 Београд Е-маил: scac@ccf.org.yu


Андрассy-Гyула-Университает из Будимпеште: о ЛЛ.М. програмима и стипендијама 16.11.2006. у 11х

Представник Andrassy-Gyula-Universitaet из Будимпеште ће одржати презентацију на нашем Факултету 16.11.2006. у 11х у конференцијској сали

Више о томе >>


Undergraduate Exchange Program: SAD
The Undergraduate Exchange Program (UEP) supports students from Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia,
Macedonia, Moldova, Mongolia, Romania, and Serbia in the United States for one year of nondegree academic  
studies. Applicants must currently be enrolled as a second-year student at a university in their home country to
be eligible.
 
Participants attend a university or college in the United States for one year. While in the United States, grantees
agree to complete 25 hours a semester of community service work in an area of interest to them.  At the end of
the year, they are expected to return home to complete their degrees. Once back in their home 
country, grantees complete a community service internship or project.
Више о томе >>

British Council на Факултету 16.11.2006.г.

У  четвртак, 16.11.2006. British Council ће посетити Правни факултет, од 09.30-16.00 часова. Овом приликом биће постављен штанд где ће представници British Council-а разговарати са студентима о услугама и активностима које су намењене студентима и њиховом академском усавршавању.  Циљ посете је упознавање студената Правног факултета са могућностима за стицање сертификата међународно признатих 'Cambridge ESOL' испита имајући у виду Меморандум о сарадњи који је British Council потписао са Министарством просвете и спорта Републике Србије. Поред наведеног, представници British Council-а ће разговарати са студентима о културним и другим активностима које British Council организује.


Конкурс за доделу награда најбољим студентима БУ - Круна успеха

Породица Петровић, уз подршку професора Универзитета у Београду и Његове екселенције амбасадора Швајцарске Федерације, награђује најбоље дипломиране студенте Универзитета у Београду.

Желећи да се успех квалитетних и изузетних студената адекватно препозна, двоје најбољих кандидата биће награђени Ролеx часовницима. Награде ће бити уручене на свечаности током децембра текуће године.

За награду могу конкурисати студенти који су апсолвирали до 1.јуна 2005. године (без изгубљене године током студија), и дипломирали до 28. фебруара 2006. са просечном оценом вишом од 9,0. Кандидати се могу пријавити на конкурс у периоду од 30. октобра до 17. новембра 2006. године. Детаљан ЦВ са фотографијом, фотокопију дипломе и потврду о знању једног страног језика предати у згради Филозофског факултета, кабинет 370, радним данима од 14 до 16 часова.

Све потребне информације у вези са конкурсом могу се пронаћи на сајту www.krunauspeha.co.yu или на број телефона 3206-200

Добитник награде Круна успеха је дипломирани студент Правног факултета Валентина Цветковић. Саопштење и свечаност о додели награда >>


Стипендије за изузетне таленте - Eiffel

Обавештавамо Вас да је Министарство Иностраних Послова Француске отворило конкурс за школску 2007/2008 годину за стипендије Eiffel и за докторске студије Eiffel. Поред овог програма специфичних стипендија постоји и одабир 9 стипендиста Француске Амбасаде у Србији почев од децембра месеца за школску 2007/2008 годину.

Програм за изузетне таленте Eiffel односи се на 3 студијске области (право/политичке науке, економију/менаџмент, инжењерство).

Предност се даје нивоу Мастера (магистратуре), иако постоје могућности и за докторанте који своју тезу раде у коменторству. Да се не би оштетили кандидати који не говоре француски, стипендистима Eiffel-а омогуцено је учење француског језика, пре почетка студија као и током боравка у договору са њиховим високошколским установама. Стипендисти Eiffel-а примају месечну стипендију у висини од 1030 Евра уз коју имају и покривене трошкове (путовања, осигурања, култумих активности, итд.).

Више информација можете наћи на www.egide.asso.fr/eiffel или  контактирајте огранак ЕдуФранце у Београду (sandra.krstic@,ccf.org.yu ).


Конкурс фондације "Радомир Лукић"

На основу одлуке Управног одбора Фондације "Радомир Лукић" расписује се Конкурс за доделу стипендија студентима Правног факултета Универзитета у Београду и других правних факултета на којима се настава изводи на српском језику, за школску 2006/07 годину. >>


Конкурс задужбине Љубице М. Здравковић

Одбор Задужбине Љубице М. Здравковић донео је одлуку о расписивању конкурса за додељивање стипендија Задужбине. >>


Конкурси задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића за школску 2006/2007.годину

Одбор Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића, која делује у оквиру Универзитета у Београду, донео је одлуке о расписивању више конкурса:

         - за доделу 20 стипендија студентима Правног и Економског факултета за школску 2006/2007 годину, као и за партиципацију у трошковима школарине постдипломцима истих факултета >>

         - за доделу Награде Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића за радове студената из области правних и економских наука >>


Introduction Into the European Union Law

Правни факултет Универзитета у Београду, Центар за право Европске уније и Deutsche Stiftung fur Internationale Rechtliche Zusammenarbeit e.v. позивају студенте ИИИ и ИВ године Правног факултета Универзитета у Београду, са добрим познавањем енглеског језика, да се пријаве на учешће у једнонедељном курсу Introduction Into the European Union Law. Курс се одржава на Правном факултету у Београду (конференцијска сала) у периоду од 23-27. октобра 2006. године. Предавачи су угледни професори из Немачке, Dr. Friedemann Kainer i Dr.h.c. Helmuth Schroeter.

У току трајања курса студенти су ослобођени редовних факултетских активности. По завршеном курсу учесници добијају сертификат.

Рок за предају пријава је 15. октобар 2006.године. Максималан број учесника ограничен је на 30. Пријаве се предају у Институту за правне и друштвене науке Правног факултета Универзиитета у Београду, кабинет 359, г-ђи Смиљки Биланков. У пријави треба навести има и презиме, број индекса, годину студија, општу просечну оцену и контакт телефон.

Списак студената изабраних за курс Introduction Into the EU Law


Правна клиника за избегличко право и право азиланата

Правни факултет Универзитета у Београду и канцеларија УНХЦР-а у Београду /UN High Commissioner for Refugees/ позивају студенте ИВ године и апсолвенте Правног факултета Универзитета у Београду да се пријаве на учешће у раду Правне клинике за избегличко право и право азиланата. Правна клиника ће се одржавати на Правном факултету у Београду, једном недељно у виду двочаса. У другом семестру предвиђена је посета УНХЦР-у и разним другим институцијама које се баве заштитом избеглица и азиланата.

Свим студентима који успешно заврше програм биће додељен сертификат. За најуспешније студенте постоји могућност учешћа на међународном Moot court-у из Права избеглица, похађање домаћих и регионалних семинара, као и пракса у канцеларији УНХЦР-а у Београду.

Рок за предају пријава је 6. октобар 2006.године, а настава почиње 12. октобра. Пријаве са кратком биографијом предају се у Институту за правне и друштвене науке Правног факултета Универзиитета у Београду, кабинет 359, г-ђи Смиљки Биланков, секретару Института.

Више информација о програму правне клинике можете добити на следеће е-маил адресе:

Дејан Кладарин, kladarin@unhcr.org

Ивана Крстић, ikrstic@ius.bg.ac.rs

Списак студаната изабраних за Правну клинику


Стипендије Немачке службе за академску размену (ДААД) за школску 2006/2007.год.

Немачка служба за академску размену (ДААД) расписује за школску 2007/2008. годину конкурс за доделу стипендија за стране студенте, постдипломце и наставно особље универзитета у коме су прецизно дати услови за конкурисање са роковима за подношење пријава. Конкурс је отворен за кандидате свих универзитета у Србији закључно са 10.11.2006.

Информације се могу добити на вебсајту Амбасаде СР Немачке у Београду (www.belgrad.diplo.de / Култура и образовање / Студирати у Немацкој) и на сајту ДААД-а www.daad.de. Преглед свих програма стипендија који ДААД нуди у Србији  можете наћи на: www.daad.de/stipendien. За директан приступ детаљним информацијама о свим програмима искористите базу података стипендија на: www.funding-guide.de.

ДААД представници и лектори на катедрама за немачки језик обављају консултације у вези студирања и стипендија у Немачкој:

у Београду:

Др Ралф Херманн
hermann@sezampro.yu

консултације у Гете Институту уторком и четвртком од 10 до 11.30 (осим од 28. 9. до 5. 10.)

у Новом Саду:

Јудитх Херзиг

judithherzig@yahoo.de

консултације на Филозофском факултету, катедра за германистику

Молимо вас да пре доласка на консултације прочитате информације на наведеним сајтовима и да пронађете ваш програм стипендије.

рок за конкурисање: 10-11-2006 

<<назад


Студентска пракса у Народној скупштини

Програм студентске праксе у Народној скупштини омогућиће младим стручњацима прилику да раде са народним посланицима, члановима скупштинских одбора, као и запосленима у Служби Народне скупштине и пружају помоћ у истраживању и обављању свакодневних активности. Овакав рад представља могућност за стицање корисног искуства и знања о раду Скупштине и развоју демократских институција.

Програм студентске праксе у Народној скупштини Републике Србије биће организован у два циклуса. Први циклус почиње 09. октобра 2006. и трајаће 4 месеца, а други почиње 19. фебруара 2006. и трајаће такође 4 месеца. Биће одабрано укупно 20 студената, од којих ће у оквиру сваког циклуса стажирати по 10 студената. Одабрани студенти ће обављати праксу 15 сати недељно, радећи у одбору или одељењу Службе, сходно њиховом интересовању и расположивим капацитетима.

Више о томе >> 

<<назад


Студентски дебатни клуб

Дебатни клуб Правног факултета Универзитета у Београду основан је 1998. године у оквиру универзитетске дебатне мреже – Отворена комуникација и до данас представља најактивнији студентски дебатни клуб. Стотине студената Правног, али и других факултета прошле су кроз барем основни програм овог дебатног клуба, учествујући у бројним локалним и међународним дебатним турнирима и одлазећи на кампове и школе дебате у земљи и иностранству. На Правном факултету је после 2000. године одржано и неколико међународних дебатних турнира.

Радом Дебатног клуба руководи доц. др. Миодраг Јовановић, уз активно учешће најбољих дебатера из претходних генерација. У академској 2006/07 години, контакт особа за активности Дебатног клуба ПФ биће Јована Митић (jovmitic@yahoo.com))

Више о томе >> 

<<назад


даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299