Студентске теме


Робне Куће Београд д.о.о. 

Објављују конкурс за радно место у Београду

 

 Дипломирани правник - приправник

(2 извршиоца)

Ако сте тек завршили Правни факултет и желите да стекнете радно искуство у иновативној и просперитетној компанији, ако је ваша просечна оцена током студирање била преко 8 (осам), у свакодневном раду користите компјутер и имате добро знање енглеског језика, позивамо вас да се придружите нашем тиму и  пошаљите своју  радну биографију (ЦВ) и пратеће писмо најкасније до 20. августа 2009. године на адресу:

РК Београд
Макензијева 57
11000 Београд

или

на е-маил: konkurs@rkbeograd.rs

Биће контактирани само кандидати који уђу у ужи избор.


Резултати наградног конкурса адв. канцеларије Карановић-Николић

Победници конкурса за израду есеја из области пословног права на тему:
''Последице неизвршења обавезе уношења капитала у друштво са ограниченом одговорношћу'' су:
1. Петар Митровић
2. Ивана Нинчић
3. Ксенија Сорајић
4. Милица Шљукић
Горе наведени студенти ће имати прилику да се током четворонедељне плаћене летње праксе у овој реномираној адвокатској канцеларији упознају са радом адвоката из области привредног права и стекну корисна практична знања и искуства из ове области.
Свим награђеним студенима честитамо и желимо успешан рад!


Конкурс за друштвено активне студенте друге, треће и четврте године факултета

Амбасада Савезне Републике Немачке у Београду и Европски покрет у Србији расписали су конкурс „Добродошли у Немачку“ за 60 друштвено активних студената друге, треће и четврте године факултета универзитета у Србији, који до сада нису путовали у иностранство или боравили у некој земљи чланици ЕУ. Победници на конкурсу ће имати прилику да  проведу две недеље у студијској посети Немачкој и упознају њене политичке, економске и културне особености.

ОСНОВНИ КРИТЕРИЈУМИ на основу којих ће жири извршити селекцију студената су:

1.    Пријаве могу поднети искључиво држављани и држављанке Републике Србије

2.    Друштвени активизам кандидата - хуманитарни или волонтерски рад, чланство или сарадња са невладиним организацијама, синдикатима, политичким партијама (кандидат-кандидаткиња подноси писмо препоруке или неки други документ којим потврђује свој ангажман)

3.    Да су студенти друге, треће или четврте године факултета (кандидат подноси потврду о упису године)

4.    Успех студента-студенткиње:

·         Просечна оцена 8 и више (кандидат подноси оригинал потврду о положеним     испитима и просечној оцени)

·         Дужина студирања

5.    Знање страног језика – знање енглеског је обавезно, а знање немачког ће представљати предност

 

Приоритет ће имати они кандидати који до сада нису путовали у иностранство или немају пасош.

Пријавни формулар, упутство за конкурисање и додатне информације о конкурсу сви заинтересовани кандидати могу преузети са web site-a пројекта:  www.dobrodosliunemacku.org.

Конкурс је отворен од 30. јуна до 03. септембра 2009. године.

Пријаве се шаљу искључиво поштом на адресу:

Европски покрет у Србији
За конкурс „Добродошли у Немачку“ 
Краља Милана 31/II
11 000 Београд

Током септембра, 100 студената ће бити позвано на разговор након чега ће бити одабрано 60 најбољих који ће путовати средином октобра и средином новембра 2009. године у две групе по 30.

Пројекат се реализује уз подршку Савезног министарства за привредну сарадњу и развој (БМЗ), Министарства иностраних послова, државне канцеларије покрајине Баварске, Немачке организације за техничку сарадњу (ГТЗ), Баварског Универзитетског центра за средњу, источну и јужну Европу (БАYХОСТ) и немачких политичких фондација ФЕС, КАС, ХБС, ФНС, ХСС.


Проглашен победниик наградног конкурса ГЛН

Комисија Правног факултета Универзитета у Београду и међународне адвокатске канцеларије Gide Loyrette Nouel прогласила је студенткињу Јелену Шушу за победницу овогодишњег наградног конкурса из пословног права. Колегиница Шуша је написала рад на тему „Контрола концентрација у праву конкуренције ЕУ и Србије“. Награда која се састоји из тромесечног плаћеног стажа у канцеларији ГЛН биће свечано уручена у понедељак, 29. јуна 2009. године у Деканату Правног факултета. Организатори се још једном захваљују свим студентима на учешћу на овогодишњем конкурсу.


Резултати наградног конкурса ГЛН

Одлуком комисије Правног факултета Универзитета у Београду и међународне адвокатске канцеларије Gide Loyrette Nouel , у ужи избор за победника наградног конкурса из пословног права прошли су радови студената Јелене Шуше и Стефана Добрице. Студенти који су прошли у ужи избор ће бити позвани на разговор са комисијом до краја недеље. Победник или победници конкурса ће бити проглашен(и) наредне недеље. Правни факултет и Gide Loyrette Nouel  се захваљују свим студентима који су учествовали на овогодишњем конкурсу.


Позив за Семинарску групу из Увода у право

Поштоване најмлађе колегинице и колеге,

ОБАВЕШТАВАМО

Вас да и ове школске 2009/2010. године од 1. октобра наставља свој рад са студентима најмлађе генерације посебна 

СЕМИНАРСКА ГРУПА ЗА УВОД У ПРАВО

и са великим задовољством Вас

ПОЗИВАМО

          да постанете њени нови чланови. То можете да учините најкасније до краја септембра месеца, тако што ћете одмах попунити пријаву на полеђини овог позива, пријавити се на следећу e-mail aдресу: milos.zdravkovic@.ius.bg.ac.yu са назнаком Семинарска група за Увод у право – пријава или се непосредно обратити г-ђици Милкици Стјепановић на тел. 011 3027669 током јуна, све до краја септембра месеца.

          Потребно је да у пријави наведете своје име и презиме, број индекса, e-mail aдресу и контакт-телефон. Такође, потребно је да постанете члан неке од 10 група за вежбе из Увода у право, што можете да учините и накнадно, непосредним обраћањем односном руководиоцу вежби почетком октобра месеца. То је важно због лакшег заједничког рада на састанцима Семинарске групе током првог семестра, као и због погодности које стичете вашим чланством у Семинарској групи.

Циљ Семинарске групе за Увод у право јесте да студентима пружи једно додатно чисто хуманистичко, па самим тим и једно чисто теоријско правно знање. То је корисно, јер тако стечено знање постаје трајан део правне културе. И пракса је показала да је студентима прве године већ на самом почетку студија потребно да стекну додатна неопходна основна, општа и нова знања о држави, праву и њиховом односу оличеном у владавини, поретку и систему права, упознајући карактеристичне резултате правне науке, која је једна од најстаријих људских наука, као и да се упознају са правничким начином размишљања и закључивања. Без тога, није могуће успешно разумети и савладати друге важне позитивноправне дисциплине на наредним годинама студија, нити се касније исправно користити правом.

          О првом радном састанку Семинарске групе, који ће бити одржан већ почетком октобра месеца 2009. године, бићете посебно обавештени на огласној табли прве године или на сајту Семинарске групе.

          До тог првог сусрета почетком октобра месеца, коме се радујемо, срдачно Вас поздрављамо.

У Београду,                                                                   НАСТАВНИЦИ И САРАДНИЦИ
24. јуна 2009. године                         
                      СЕМИНАРСКЕ ГРУПЕ ЗА УВОД У ПРАВО


Конкурс за Еуробанк ЕФГ школарине

Четврту годину за редом, Еуробанк ЕФГ ће доделити 100 школарина у вредности од по 1.000 евра најбољим студентима завршних година основних/интегрисаних студија који похађају државне универзитете у Србији.

Циљ програма „Еуробанк ЕФГ Школарине“ је да награди младе и успешне дипломце и на тај начин допринесе промовисању европских вредности, као и друштвено-економском напретку целокупне заједнице у Србији.

Критеријуми аплицирања за “Еуробанк ЕФГ Школарину” за 2009. годину су просек оцена 9,5 и више, ангажованост у ваннаставним активностима, висок ниво знања страних језика, награде које је студент добио у току школовања, лидерски потенцијал и интересовање за развој друштвене заједнице. Лауреати Еуробанк ЕФГ Школарина за 2008/9. годину неће моћи поново да конкуришу ове године.

Конкурс је отворен од 1.септембра до 26.октобра.

цело обавештење >>


Стипендије за мастер студије у Риму

Универзитет у Риму “Тор Вергата”, уз подршку Министарства спољних послова Италије нуди стипендије за похађање Мастер студија у Италији.

више о томе >>
формулар


Обавештење у вези са наградним конкурсом ГЛН

Обавештавају се учесници наградног конкурса из пословног права којег организују Правни факултет Универзитета у Београду и међународна адвокатска канцеларија Gide Loyrette Nouel да ће резултати прве селекције кандидата (ужи избор) бити саопштени у петак, 19. јуна 2009. године. До кашњења долази услед болести неких од чланова комисије. Моле се кандидати који то до сада нису урадили да своје емаил адресе доставе доц. др Душану Поповићу ради лакшег контакта.


Летња школа Економске политике - ЕСПИ Институт

ЕСПИ Институт организује 12-ту летњу школу Економске политике. Летња школа ће се одржати у периоду од 15-24.јула 2009.године. За више информација: http://www.institutespi.org/eng/2009summerschool.htm


Наградни конкурс адв. канцеларије Карановић-Николић

Правни факултет Универзитета у Београду и реномирана адвокатска канцеларија из области привредног права Карановић-Николић организују наградни конкурс за израду есеја из области пословног права  на тему

''Последице неизвршења обавезе уношења капитала у друштво са ограниченом одговорношћу''.

Право учешћа на конкурсу имају студенти редовних и последипломских студија на Правном факултету Универзитета у Београду.

Есеј треба да буде обима између 2.000 и 3.000 речи компјутерски обрађеног текста.

Радове треба слати електронским путем, на е-маил адресу асистента мр Милене Ђорђевић до 3. јула 2009. године.

Студенти, чији есеји буду оцењени као најбољи, имаће прилику да буду награђени плаћеном летњом праксом у адв. канцеларији Карановић-Николић.

Додатна упутства за израду есеја - анализа случаја >>


Међународни симпозијум:  „Шпански модел транзиције могуће поруке за Балкан

Мегатренд универзитет уз помоћ и у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шпаније и Шпанском фондацијом за транзицију организовати 12. јуна ове године међународни симпозијум на тему „Шпански модел транзиције – могуће поруке за Балкан“ (El modelo español de Transición: posibles mensajes para los Balcanes). Овај симпозијум резултат је дугогодишње успешне сарадње између Мегатренд универзитета (Сектор за Латинску Америку и Карибе Геоекономског факултета), Универзитетског истраживачког института Ортега и Гасет (Instituto Universitario de Investigación Ortega y Gasset) који је део истоимене фондације, Краљевског Института Елкано за међународне и стратешке студије (Real Instituto Elcano para los estudios internacionales y estratégicos) и недавно основане Шпанске фондације за транзицију.

На свечаној инаугурацији Симпозијума ће говорити проф. др Мића Јовановић, ректор Мегатренд универзитета, Њ.Е. Injigo de Palasio Espanja, амбасадор Краљевине Шпаније и амбасадор Станимир Вукићевић, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије. Затим ће, у првој сесији симпозијума, шпански стручњаци за питање транзиције као и директни учесници у том процесу приказати своја искуства и изнети стечене поуке. Потврђено је учешће префосора Чарлса Пауела, председника Шпанске фондације за транзицију, Karlosa Malamuda Riklesa са Instituta Elkano, проф. Emilija Lamo de Espinose, као и господина Rafaela Arijas Salgada, бившег министра за развој, министра за територијалну администрацију, члана две Владе Адолфа Суареса и посланика УЦД (Унија демократског центра), а садашњег високог званичника опозиционе Народне партије (Partido Popular – PP) и директора Групе Carrefour España. У другој сесији Симпозијума излагаће представници наше земље, потом Републике Српске, као и Федерације БиХ, Републике Македоније и Републике Црне Горе. Потврнено је уводно излагање мр Трива Инђића, саветника председника Србије и бившег амбасадора наше земље у Шпанији.

Након резимеа сесија Симпозијум ће бити усмерен на дискусију и закључке. Коначно, Симпозијум ће бити званично затворен на коктелу који ће амбасадор Паласио де Еспања уприличити у резиденцији за учеснике Симпозијума и званичнике.

Студенти се могу пријављивати на e-маил студентског парламента  до 6. јуна 2009. године.


Посета студената Фабрици знања

Група студената Правног факултета Универзитета у Београду је  учествовала у пројекту ‘Фабрика знања’ који је у периоду од 11. до 15. маја 2009. године у циљу промоције нових технологија и пословне понуде у области информатичке технологије организовала компанија ComTrade Group у Београду. Током посете, студентима нашег факултета председник ComTrade Group-а, господин Веселин Јевросимовић, представио је компанију,  разна софистицирана софтверска решења и производни погон фабрике. Нашим студентима је одржано и предавање о спречавању злоупотребе интернета чиме су студенти права упознати са могућим начинима кршења закона који регулишу ову област. Студентима је представљено и неколико техничко-технолошких иновација, попут робота и полуроботизованих машина чијим се даљим развојем може допринети развоју глобалног друштва.

У име нашег факултета Захвалницу студентима за подршку и допринос развоју овог пројекта као и досадашњу успешну сарадњу примила је наша колегиница Тина Даљевић, студент IV године која је била и један од координатора пројекта за студенте нашег факултета, чиме је посета студената и завршена.

                                                


Стипендија за мастер студије у Сарагоси

Институт за европске студије из Сарагосе (www.riee.es) по други пут додељује једну стипендију за мастер «XXIIème Programme» (мастер програм европских студија) студентима Правног факултета у Београду. Мастер студије трају од краја октобра 2009. године до краја јуна 2010. године. Стипендија покрива трошкове школарине, који иначе износе око 8000 евра, а стипендиста сам покрива трошкове смештаја и превоза. Стипендија је намењена дипломираним правницима (четири године студија) који су диплому стекли на Правном факултету Универзитета у Београду и који говоре шпански језик. Добитника стипендије одредиће Институт за европске студије у Сарагоси. Биографију на шпанском језику доставити доц. др Душану Поповићу до 25. јуна 2009. године на мејл Душана Поповића.


Избори за студентски парламент

Априла месеца 2009. године одржани су студентски избори Правног факултета Универзитета у Београду. На изборима су учествовали студенти окупљени на две изборне листе, а победу је однела листа број 1 – Листа за студенте. За нове чланове студентског парламента 21. маја уприличен је свечани пријем у Деканату.

Чланови студентског парламента су: Ана Булатовић,  Стефан Драгојевић,  Немања Недељковић, Мирко Панајотовић,  Светислав Мађаревић,  Ана Љубисављевић,  Милош Митровић,  Александар Момић,  Владан Миљковић,  Милош Митровић,  Милош Вазура,  Филип Бојић,  Милић Константиновић,  Владимир Грковић,  Зоран Сретеновић,  Новак Ракчевић,  Михаило Лалић,  Ана Јеленковић,  Марко Матовић,  Петар Митровић, Нађа Јовановић,  Ђорђе Мрвошевић,  Тамара Балаћ,  Владан Михаиловић,  Александар Томовић.

Студент-продекан : Филип Бојић

Председник парламента : Милош Вазура

Чланови савета факултета : Марко Матовић
                                         Анина Тодоровић
                                         Кристина Босиљчић
                                         Марко Вранић

Чланови универзитетског парламента : Срђан Сандић
                                                        Владимир Антонијевић
                                                        Марко Антић


                               

Experiencing Europe
Serbian Young Professionals in Austria – Zoran Djindjic Internship Program

Фонд др Зоран Ђинђић и WUS Austrija под покровитељством Аустријске агенције за развој трећу годину за редом расписују конкурс за програм “Искусити Европу – млади српски професионалци у Аустрији”. Конкурс ће бити отворен до 31. маја 2009. а право учешћа имају студенти завршних година и млади стручњаци са првим радним искуством. Кандидати који буду задовољили критеријуме добиће прилику да проведу три месеца на пракси у компанијама и институцијама широм Аустрије.

Презентација програма ће се одржати у четвртак, 21. маја у 19ч у амфитеатру VII на Правном факултету. Алумни чланови Фонда др Зоран Ђинђић програма “Искусити Европу – млади српски професионалци у Аустрији” , студенти Правног факултета, упознаће вас ближе са програмом стипендија. Бивши стипендисти поделиће своја искуства, информације о самом процесу селекције и биће спемни да одговоре на сва ваша питања.


Pегионални симпозијум

На Правном факултету у Београду 8. и 9. маја биће одржан регионални симпозијум на тему "Утицај правне регулативе на побољшање пословног окружења" у организацији Студентског парламента Правног факултета уз подршку Међународне финансијске корпорације (IFC - World Bank Group) и ГТЗ ( Регионални Фонд за Југоисточну Европу Немачке Савезне Владе).

Предавачи на семинару ће бити из државних институција, међународних организација, професори Београдског Универзитета.

За учествовање на семинару неопходно је познавање енглеског језика због предавача са другог говорног подручја.

Број места за домаће учеснике је ограничен на 50, због најављеног доласка студената из региона.

За све полазнике је обезбеђена стручна литература.
ЦВ послати на адресу ius.parlament@gmail.com  до 4. маја.

 


Волонтирање у Народној канцеларији Председника Републике

Република Србија

НАРОДНА КАНЦЕЛАРИЈА

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

 

 

 

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА

У НАРОДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ 

Обавештавамо студенте да је почео упис нове, четрнаесте класе волонтера за рад у Народној канцеларији Председника Републике.

Нови програм волонтирања у Народној канцеларији ће почети прве недеље јуна 2009. године.

Позивамо заинтересоване студенте да своје пријаве поднесу Урошу Новаковићу, предајом попуњених формулара за пријаву за учешће у програму волонтирања.

Формулари за пријаву се могу добити код Уроша Новаковића, 18.05.2009. од 16-19ч и  20.05.2009. од 12-12.30ч  у кабинету А10, или преузети у електронској форми на интернет адреси:

http://www.ius.bg.ac.rs/informacije/formular volontiranje.doc

Пријава кандидата се врши код Уроша Новаковића у наведеним терминима у кабинету А10, или у електронској форми на е-маил адресу: uros.novakovic@ius.bg.ac.rs (Субјеkт: Народна канцеларија).

Крајњи рок за предају попуњених формулара је уторак, 20.05.2009. године до  12.30ч.

Више информација о структури, функцијама и активностима Народне канцеларије председника Републике можете добити на интернет адреси: www.narodnakancelarija.srbija.yu
 

Попуст од 50% за представу ‘Хамлет’

Са великим задовољством можемо да вас позовемо 4. и 5. маја да погледате представу "Хамлет", Виљама Шекспира у извођењу Краљевског драмског театра из Стокхолама на Великој сцени Народног позоришта.

Превод је обезбеђен.
Попуст за студенте је 50%.
ДОБРО ДОШЛИ У НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ


Пракса за правнике

Универзитет у Београду – Центар за развој каријере и саветовање студената је потписао меморандум о разумевању са Јавним предузећем ЕЛЕКТРОМРЕЖА. Тим меморандумом је предвиђенода студенти обаве праксу у овом предузећу.

У овом циклусу ту могућност добиће 9 студената и дипломаца Универзитета у Београда.

Право да конкуришу имају студенти и дипломци Правног, Електротехничког и Грађевинског факултета.

Пракса траје 3 месеца, уз менторску подршку, плаћене трошкове превоза и осигурања. За правнике је обезбеђена пракса у сектору за правне послове за дипломираног правника (1 позиција) и потребно је испунити следеће услове:

 • дипломирани правник Универзитета у Београду

 • заинтересованост за рад у области имовинско правних односа

 • спремност за теренски рад и путовање

 • висока мотивисаност за рад у струци

Потребно је послати биографију, мотивационо писмо, и копију дипломе или уверења о дипломирању на е-маил адресу до 27.04.2009


Пријава за посету Окружном затвору у Београду и КПЗ Сремска Митровица

Катедра за кривично право је донела одлуку да и ове године у оквиру наставних активности организује посету Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици, Окружном затвору у Београду и Специјалној затворској болници у Београду.

Како ће се посета Окружном затвору у Београду и СЗ болници обавити у три наврата на дане 27. априла, 28. априла и 29. априла 2009 године, а посета КПЗ Сремска Митровица на дан 30. априла 2009. године, то је потребно да се заинтересовани студенти пријаве Милици Ковачевић (каб. 122), у времену од 12 часова до 15 часова сваког радног дана закључно са  24. априлом 2009. године.

Имајући у виду да је при свакој од планираних посета број посетилаца ограничен на 50, то наглашавамо да се за посету могу пријавити само студенти друге године, са правосудног смера.

О свим техничким детаљима у вези са извођењем посете студенти ће бити обавештени накнадно.

Листе студената по данима за посету затвору: 27.04.   28.04   29.04   30.04.


Формирање тима за међународно такмичење

Правни факултет Универзитета у Београду позива студенте завршних година и последипломце Правног факултета да у уторак, 5.маја  у 14 часова, у амфитеатру  ИВ присуствују састанку поводом формирања тима Правног факултета за XВИИ међународно такмичење из области Међународног привредног права и Арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. О могућностима учешћа на овом такмичењу 2009/10 године студенте ће упознати доцент др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић, тренери тима факултета.

Будите део тима који побеђује!

За додатне информације можете контактирати тренере на е-маил адресе: Милена Ђорђевић, Владимир Павић.

http://www.ius.bg.ac.rs/moot/aboutmootwillem.htm

 

 


CEE Vienna International Tax Law Summer School

For the first time the Institute for Austrian and International Tax Law  organizes the “CEE Vienna International Tax Law Summer School” at the WU, the Vienna University of Economics and Business. This program comprises a week of intensive work on scientific topics, provided by professors and experienced research assistants, covering the practice of double tax treaties and European tax law. The English program addresses to students from Central Eastern European (CEE) countries, which have experience in the national law of their home countries and are interested in practicing tax law after finalizing their studies. http://www.wu-wien.ac.at/cee/aktuelles/cee_summerschool

The main target group are students who are already well advanced in their studies and close to graduation or are pursuing PhD studies. The program is limited to about 20 students in order to ensure high quality. Renowned partners from the business community support the program.

Full time students from the Central Eastern European (CEE) area are invited to apply for the program, by April 30, 2009 at the latest. Participation in the program is free for the selected students. In individual cases subsidies for travel and accommodation expenses can be offered. Please find further details on the program and the application under www.wu-wien.ac.at/taxlaw.

Contact:

Institute for Austrian and International Tax Law
Althanstraße 39-45
1090 Vienna, AUSTRIA
Section 5, 4th Floor
Phone: +43/1/313 36/4890
Fax: +43/1/313 36/730
E-Mail: astrid.mathias@wu-wien.ac.at


Конкурс за наградни темат из криминологије

СЕКЦИЈА ЗА КРИМИНОЛОГИЈУ
СРПСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА КРИВИЧНОПРАВНУ ТЕОРИЈУ И ПРАКСУ

Расписује

КОНКУРС

ЗА НАГРАДНИ ТЕМАТ

на тему:

Утицај културних  фактора на криминалитет

Право учествовања имају студенти млађи од 25 година који похађају одговарајући смер високошколске установе у Србији на којој се као наставни предмет изучава криминологија.

Штампани примерак рада у обиму до једног ауторског табака (до 16 куцаних страна, фонт Times New Roman, величина слова 12, проред 2), потписан шифром, послати на адресу: Правни Факултет (за Проф. др Ђорђа Игњатовића), Булевар Краља Александра 67, 11000 Београд, са назнаком ЗА НАГРАДНИ ТЕМАТ.

Име и презиме аутора, адресу, број телефона, е-маил, годину студија и назив високошколске установе коју похађа, послати на исту адресу у посебној коверти, на чијој полеђини треба написати шифру.

Рок за достављање радова је 1. март 2010. године.

Одлуку о наградама донеће одбор за оцену радова који именује Председништво Секције.

Кандидати који заузму прва три места на конкурсу добиће одговарајуће дипломе. Аутору првопласираног рада биће додељена новчана награда, а рад ће бити објављен у часопису Ревија за криминологију и кривично право. Аутору другопласираног рада биће додељен комплет књига.

За додатне информације можете се обратити мр Биљани Симеуновић-Патић на е-маил адресу biljasp@hotmail.com или на е-маил адресе Секције које се налазе на њеном сајту: http://kriminolog.sekcija.tripod.com


Летња школа федерализма у Швајцарској

Division of Power and Democratic Governance in Multicultural Societies

Programme

August 24 – September 11, 2009

First week - Federalism: Theoretical Concepts and Institutional Designs
with Professors Eva Maria Belser, Peter Hänni, Bernhard Waldmann, et al.

Second week - Decentralisation: Opportunities and Challenges for Multicultural Societies
with Prof. Nico Steytler and Dr. Robert Schütze

Third week - Diversity: Multiculturalism, Democracy and Human Rights
with Prof. Mohammad Hammouri, Dr. Hashim Jalal and Ms. Hala Barbara

Overall working method: Inputs from professors and experts are combined with group work and discussions. The final grades for the attribution of diplomas result from the written paper, exams and participation throughout the course.

Papers: Students are requested to present the situation in their home countries, based on their papers submitted by August 10. (The papers are prepared on the basis of a questionnaire distributed in advance)

During the first two weeks the participants have the possibility to fine-tune their papers and complement them with new insights. The final version has to be submitted by Thursday, September 3. The selected best papers are subsequently published in the IF’s “Students’ best papers Series”. The students are encouraged to actively refer to their papers during discussions and workshops, and to share their experiences.

цела брошура >>
информације за пријављивање >>
формулар за пријаву >>


Курс "The Evolution of the US Constitution"

Правни факултет позива своје студенте да се пријаве на курс  "The Evolution of the US Constitution" који ће, у периоду од 30. марта до 10. априла 2009. године, водити амерички предавач William Polk. Курс ће се одржавати понедељком, средом и петком, од 17,00 до 18,30 часова.

У оквиру курса посебно ће бити обрађене следеће теме:

The historical antecedents of the Constitution;
Тhe formation of the Constitution, and its provisions, and the tensions between the legislature, executive, and judiciary, and between the states and federal government;
The origins of judicial review during the period 1803-1820;
Slavery, the Constitution and the Supreme Court to the Civil War, 1861;
The second constitutional revolution, occasioned by the passage of the 13th, 14th,and 15th Amendments;
The formalist era, 1890 to 1937;
The Progressive and Legal Realist movements, 1900-World War II;
The two world wars, and the Cold War in the 20th century and their effect on civil rights;
Race and civil liberties since 1930, and the end of legalized school segregation;

The Warren Court revolution in personal liberties, 1954-1970s, including the expansion of the reach of the equal protection and due process clauses of the Constitution;

The conservative reaction, 1980s to the present, and the contest between the two current schools of thought on constitutional interpretation, the textualists and the "living Constitution" advocates.

За учешће на курсу неопходно је добро познавање енглеског језика. Рок за пријаву је 29. март 2009, а пријаве, у форми краћег мотивационог писма на енглеском језику, слати асист. др Танасију Маринковићу на e-mail


Наградни конкурс Gide Loyrette Nouel

Правни факултет Универзитета у Београду и реномирана међународна адвокатска канцеларија Гиде Лоyретте Ноуел по други пут организују наградни конкурс за израду есеја из области пословног права на коме могу учествовати студенти ИВ године основних академских студија, студенти специјалистичких студија, студенти дипломских академских (мастер) студија и апсолвенти Правног факултета Универзитета у Београду. Услов за пријаву на конкурс је познавање енглеског језика.

Заинтересовани студенти треба да напишу есеј на српском језику од минимум пет А4 страна компјутерски обрађеног текста (Times New Roman, 12pt, line spacing single) на једну од понуђених тема:

-          Основни капитал друштва са ограниченом одговорношћу: за и против

-          Затворено акционарско друштво

-          Контрола концентрација у праву Србије и ЕУ.

Рад треба доставити поштом (препоручено) до 15. маја 2009. године на адресу:

Правни факултет Универзитета у Београду
доц. др Душан Поповић
- за наградни конкурс GLN -
Булевар краља Александра 67
11000 Београд.

Конкурсна комисија коју чине представници Правног факултета и канцеларије GLN ће до 1. јуна 2009. године направити ужи избор најбољих радова, чији аутори ће бити позвани на разговор са Комисијом који ће се обавити на енглеском језику. Комисија ће до 30. јуна 2009. године одабрати до три најбоља кандидата који ће као награду добити плаћени тромесечни стаж у GLN Support International – огранак у Београду (www.gide.com).


Семинар на тему: "Законодавни поступак и казнено законодавство"

На Правном факултету Универзитета у Београду у периоду од 4. до 5. марта 2009. године одржати семинар на тему: ЗАКОНОДАВНИ ПОСТУПАК И КАЗНЕНО ЗАКОНОДАВСТВО.

Семинар се одржава у сарадњи четири државна Правна факултета (Правни факултет у Београду, Правни факултет у Новом Саду, Правни факултету Крагујевцу и Правни факултет у Нишу), Канадске агенције за међународни развој (CIDA) и канадског конзорцијума Genivar – Универзитет у Отави.  

Програм рада семинара ће обухватити предавања и вежбе из следећих области:

1)     Опште излагање о законодавној техници (William A.W.Neilson, Professor Emeritus of Law, University of Victoria, Canada,

2)     Законодавни поступак и његов утицај на садржај конкретног законског текста, с посебним освртом на степен његове усаглашености са општеприхваћеним међународним правним стандардима (др Зоран Стојановић, редовни професор и Шеф Катедре за кривично право Правног факултета у Београду),

3)     Међународни правни стандарди и начин њихове имплементације у Законик о кривичном поступку Србије (др Станко Бејатовић, редовни професор и Декан професор Правног факултета у Крагујевцу),

4)     Компаративна решења о претходном кривичном поступку и њихова имплементација у српско кривичнопроцесно законодавство (др Војислав Ђурђић, редовни професор Шеф катедре за кривично право Правног факултета у Нишу),

5)     Правно мишљење Кривичног  одељења Врховног суда Србије и његов утицај на садржај казненог законодавства Србије (Јанко Лазаревић, председник Кривичног одељења Врховног суда Србије),

6)     Радна група за израду радне верзије законског текста и њен допринос квалитету законске норме (мр Јасмина Киурски, заменик Републичког јавног тужиоца Србије),

7)     Међународни правни стандарди у извршењу кривичних санкција и њихова импементација у српско извршно законодавство (др Снежана Соковић, редовни професор Правног факултета у Крагујевцу),

8)     Невладине организације и садржај казненог законодавства Србије (др Горан Илић, председник Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије),

9)     Општеприхваћени правни стандарди о малолетничкој делинквенцији и начин њихове имплементације у малолетничко кривично законодавство Србије (др Милан Шкулић, ванредни професор Правног факултета у Београду),

10) Поједностављене форме кривичног поступања и поступак њиховог озакоњења у Републици Србији (др Снежана Бркић, ванредни професор Правног факултета у Новом Саду),

11) Римски статут и друга међународна правна акта и поступак њихове имплементације у кривично законодавство Србије (др Бранислав Ристивојевић, доцент Правног факултета у Новом Саду).

О конкретном распореду предавања по данима, као и о предвиђеној сатници, студенти ће бити обавештени накнадно.

Сви студенти који буду завршили семинар ће добити одговарајуће сертификате, а постоји могућност да се за по двоје најбољих студената са сваког државног правног факултета који учествује у семинару, организује студентска посета релевантним институцијама у Канади.

Сви студенти друге, треће и четврте године студија, који су заинтересовани  за похађање семинара могу да се до 2. марта 2009. године јаве асистенту Ивану Ђокићу. Максималан број студената може бити 40.

Предност у избору студената који ће похађати семинар имају студенти са бољом просечном оценом и који су на вишим годинама студија.

Списак студента који ће похађати семинар ће бити објављен 2. марта 2009. године.

Списак студената за семинар


Курс енглеског трговачког правног језика

Курс је намењен онима који већ имају неко знање енглеског језика, а желели би да га побољшају и усаврше. Предавања имају у виду ниво средњег курса (интермедиате анд адванцед левел) за полазнике, који су заинтересовани да савладају енглески правни језик.

Предавања су намењена првенствено онима који већ имају извесна знања из области права, (али то није услов!), као и онима који су запослени као правници, или раде у рачуноводственој области, банкарству,и  трговини.

Садржина курса, који је усредсређен на стручни језик пословних операција, обухвата савладавање речи и израза у областима као што су преузимање и спајање предузећа, пословна кореспонденција, вежбање и усавршавање изговора, као и утврђивање основа граматике.

Предавач на курсу је господин John Heckles, коме је енглески, матерњи језик. После завршених студија на Универзитету у Бристолу, John је положио специјалистички курс из области права, рачуноводства и пореза у Енглеској. Касније је радио као адвокат са странкама (солицитор) у Енглеској, (између осталог једно дуже време у Лондону), стекавши велико искуство у области права, рачуноводства и финансијског планирања, као и изузетно познавање енглеске стручне, пословне и трговачке правне терминологије, идиоматских израза и пословног језика

За пријављивање и обавештења молимо Вас обратите се на адресу John Heckles, Удружење правника Србије, Крунска 74, Београд (тел. 011/244-6910, факс 011/ 244-3024, е-маил upj@EUnet.yu).

више о конкурсу >>


International F&B Cup  ”PRAVNI 2009”

 

Позивамо Вас на учешће у International F&B Cup   ”ПРАВНИ 2009”  у организацији Студентског Парламента Правног факултета у Београду.

 • време трајања:  прва фаза  од 23/24.02 - 27.02.2009.
                          друга фаза од 04 -  07.03.2009.

 • Куп: систем “ по  групама” + 1/4 , 1/2 , 1/1 финале

 • Број екипа: од 8 до 16 (прва фаза), 8 екипа (друга фаза)

 • Број играча: 4+1 (+ 5 резерви ),на списку доставити пре такмицења

 • Страни учесници из: Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Француске

 • Суђење: професионалне судије

 • Котизација: 5000 динара,уплата у готовини приликом пријаве

Рок за пријаву екипа и уплату котизације: субота 21.02.2009, место уплате канцеларија Студентског Парламента Правног факултета.

Контакт особа : Зоран Сретеновић Тел: 065 99 99 619


Конкурс за једну стипендију за мастер студије европског права у Француској

Регионални савет Лорене додељује једну стипендију за мастер студије европског права у Европском универзитетском центру Универзитета у Нансију за академску 2009/2010. годину. На конкурс се могу пријавити студенти који су завршили основне академске студије на Правном факултету Универзитета у Београду.

Стипендија износи 400 евра месечно и прима се током 10 месеци. Одлуку о добитнику стипендије доноси Европски универзитетски центар. Добитник стипендије ће по завршетку студија стећи диплому «Master 2 Etudes européennes: Option Droit de la construction européenne», која је еквивалентна српској дипломи мастера (пета година студија). Студије се одвијају на француском језику.

Биографију и мотивационо писмо на француском језику доставити мејлом доц. др Душану Поповићу до 5. априла 2009. године.

Летња школа европског права у Будимпешти

Универзитет у Сегедину (Мађарска) и Универзитет Лион 3 (Француска) организују летњу школу европског права у Будимпешти од 6. до 11. јула 2009. године. Похађање летње школе није бесплатно, али се студенти Правног факултета Универзитета у Београду могу пријавити за стипендије које би покриле трошкове школарине и смештаја на бази полупансиона. Одлуку о корисницима стипендија доносе организатори, тако да Правни факултет у Београду не може гарантовати да ће студенти заиста и бити одабрани, али ће помоћи својим студентима у поступку пријављивања.

Конкурс је отворен за студенте IV године основних академских студија, студенте дипломских академских (мастер) студија и студенте докторских студија. Летња школа се одвија на француском језику, те је познавање овог језика услов за пријаву на конкурс.

Заинтересовани студенти треба да пошаљу пријаву и ЦВ (пожељно на француском или енглеском језику) на мејл доц. др Душана Поповића најкасније до 5. марта 2009. године.

Конкурс за доделу стипендија

UniCredit Banka, Unidea – Fondacija UniCredit Grupe, Народна канцеларија и „1000 младих лидера Србије“ расписују конкурс за доделу 40 стипендија у износу од 2000 евра за друштвено ангажоване студенте државних и приватних универзитета са седиштем у Београду (стипендија ће бити умањена за износ пореза на стипендију, у складу са законом).

Рок за пријављивање за стипендију је 10. март 2009. године.

Више о конкурсу >>


Конкурс за доделу новчане награде

Хуманитарна организација ''Стара Рашка'' из Београда на основу члана 52. Статута расписује Конкурс за доделу  новчане  награде  најбољем  редовном студенту школске 2007/2008. године, са просечном оценом изнад 8, чији родитељи живе у Рашкој области, на студијама следећих факултета Београдског универзитета :

*   Пољопривредни факултет
*   Ветеринарски факултет и
*   Правни факултет.

Појединачна награда износи 30.000 динара.

При учешћу на конкурсу потребно је приложити :

*    потврду факултета  о  успешности  студирања у 2007/2008.  години,
*    извод из матичне књиге рођених (оригинал или копија) и
*   уверење  о  месту  пребивалишта  за   родитеље, издато  од  стране  службе унутрашњих послова општине становања.

Молбе се подносе до  20.  фебруара 2009. године,  на адресу 11080 Београд, Палмира Тољатија  62/20. Додатне информације -  тел. 011/21-36-423.


Конкурcи Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ 9 СТИПЕНДИЈА ЗАДУЖБИНЕ МИЛИВОЈА ЈОВАНОВИЋА И ЛУКЕ ЋЕЛОВИЋА СТУДЕНТИМА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ,  ЗА ШКОЛСКУ 2008/2009. ГОДИНУ

КОНКУРС ЗАДУЖБИНЕ МИЛИВОЈА ЈОВАНОВИЋА И ЛУКЕ ЋЕЛОВИЋА ЗА ПАРТИЦИПАЦИЈУ  У ТРОШКОВИМА ШКОЛАРИНЕ СТУДЕНТИМА ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ-ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТИМА ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ-ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА, ЗА ШКОЛСКУ 2008/2009. ГОДИНУ

Рок за пријаву на конкурс је од 28.01-11.02.2009.године.


Волонтирање у Народној канцеларији Председника Републике

Република Србија

НАРОДНА КАНЦЕЛАРИЈА

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

 

 

 

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА

У НАРОДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ 

Обавештавамо студенте да је почео упис нове, тринаесте класе волонтера за рад у Народној канцеларији Председника Републике.

Нови програм волонтирања у Народној канцеларији ће почети средином фебруара 2009. године.

Позивамо заинтересоване студенте да своје пријаве поднесу Урошу Новаковићу, предајом попуњених формулара за пријаву за учешће у програму волонтирања.

Формулари за пријаву се могу добити код Уроша Новаковића, 30.01.2009. од 11.30-12ч и  02.02.2009. од 11.30-12ч  у кабинету А10, или преузети у електронској форми на интернет адреси:

http://www.ius.bg.ac.rs/informacije/formular volontiranje.doc

Пријава кандидата се врши код Уроша Новаковића у наведеним терминима у кабинету А10, или у електронској форми на е-маил адресу: uros.novakovic@ius.bg.ac.rs (Субјеkт: Народна канцеларија).

Крајњи рок за предају попуњених формулара је уторак, 03.02.2009. године до  12ч.

Више информација о структури, функцијама и активностима Народне канцеларије председника Републике можете добити на интернет адреси: www.narodnakancelarija.srbija.yu
 

Позив за Serbia Case Challenge 2009.

WUS Austria канцеларија у Београду ће организовати студентско такмичење Serbia Case Challenge 2009. које ће бити одржано од 28. до 29. марта 2009.

Такмичење је базирано на case- study методу и састоји се из четири такмичарске дисциплине Law Mooth Court (симулација међународног суда правде), MEC- Model European Council (симулација заседања Европског Савета), ICT (информационе технологије) i Buisiness Case Competition (такмичење из бизниса).

Победници предтакмичења Serbia Case Challenge 2009 ће се директно пласирати на финално Balkan Case Challenge такмичење у Бечу, јул 2009. На финалном такмичењу учествоваће заједно са  студентима из осталих замаља региона као и студентима из Аустрије.

Крајњи рок за пријаву је 15.фебруар 2009.године

Више информација о самом такмичењу можете наћи на www.bcchallenge.org
 

Курс  "Права мањина"

Ако сте студент треће године и заинтересовани сте за материју мањинских права, Правни факултет по први пут организује опциони курс из ове области.

Нудимо вам:

 • Интердисциплинарни приступ (политичко-теоријски, правно-теоријски, међународно-правни, упоредно уставно-правни)

 • Гостујуће предаваче

 • Обезбеђен ридер са текстовима на српском језику

 • Најсавременију допунску литературу на енглеском језику

 • Стипендије за два најбоља студента за учешће на летњој школи о правима мањина у иностранству

Руководиоци курса: проф. др Миодраг Јовановић, асист. др  Ивана Крстић

Услови: пријава са просеком оцена, добро познавање енглеског језика и кратко мотивационо писмо (до 200 речи).

Рок за пријаву је 30. јануар 2009. године на мејл адресу

Број студената: максимално 25.

Настава почиње 9. фебруара 2009. године и одвијаће се понедељком у слушаоници VIII од 15.20-17.00. Списак примљених студената биће објављен 02. фебруара на wеб сајту Факултета www.ius.bg.ac.rs

Курс је део пројекта Course Portfolio Management (CEU) и изводи се уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.


Видео конференција “Правничко образовање и интернет”

На Правном факултету 11. децембра 2008. одржана је прва видео конференција за београдске студенте поводом обележавања педесет година од смрти Слободана Јовановића, која је била посвећена праву интернета и међународној комуникацији правничких идеја. Водећи професори Стивен Хикс, директор Suffolk University Law School програма за право међународне технологије, као и професор Крис Гибсон, један од водећих америчких стручњака за међународне спорове из области интелектуалне својине путем видео линка из Бостона са колегама из Београда разматрали су сарадњу државе у борби против сајбер криминала, проблеме међународне интернет трговине, као и коришћење интернета за унапређење правничког образовања.

Скуп је водио професор Томас Кениг, са Northeastern University из Бостона, који као Фулбрајтов стипендиста на Правном факултету овог семестра предаје курс Право интернета. Студенти београдске групе Internet Law приказали су резултате свог рада из сфера као што су сарадња држава у борби против сајбер криминала и информатичког тероризма, проблеми међународне интенет трговине, хармонизација правних принципа у безграничном свету сајбер простора.

Фондација Алан Вотсон (www.alanwatson.org) ће након завршетка курса обезбедити интернет страницу са информацијама о праву интернета у Србији, која ће саџати закључке са ове конференције, као и налазе полазника курса.

               


Посета адвокатској канцеларији Карановић - Николић

У оквиру програма Meet the Business First Hand – Сазнај из прве руке одвија се посета  адвокатској канцеларији Карановић – Николић, где ће се студентима права представити партнери и запослени,  показати како функционише велика адвокатска фирма. Ово је, такође прилика да се оствари интеракција измедју послодавца са једне, и будућих адвоката са друге стране, и да се дипломцима дају смернице при апликацији за посао.

Посета је  у среду, 28.01.2009. од 12-15ч,  Генерала Анрија 6. Број места је ограничен! Преузмите пријавни формулар са сајта www.razvojkarijere.bg.ac.yu, и пошаљите га на e-mail или се пријавите лично на адреси : Универзитет у Београду, Центар за развој каријере и саветовање студената, Студентски трг 1, (зграда Ректората), број телефона: 011 3207419.

 

 


Хуманитарна акција "Осмех на дар"

Позивају се сви професори, асистенти, студенти и сви људи добре воље да и ове године дају свој допринос и подрже хуманитарну акцију Осмех на дар, која ће се одвијати на Правном факултету у периоду од 10. до 26.децембра 2008. године.

Планирамо да ове године сакупимо преко хиљаду  новогодишњих пакетића (слаткиша, играчака и школског прибора), које ће студенти, након  завршетка акције, однети деци из најугроженијих делова Косова и Метохије.

Сви заинтересовани, који желе да се укључе, буду део успешног тима  и својим залагањем учине реализацију ове акције још успешнијом могу да се јаве у просторије Студентског Парламента или на osmehnadar@gmail.com.


Конкурс за "БИМУН 2009"

Удружење за Уједињене нације Србије припрема шесту међународну студентску конференцију БЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ МОДЕЛ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈАБИМУН 2009“ која ће се одржати у Београду од 05. до 08. марта 2009. године. На скупу ће учествовати студенти друштвених наука из целог света. Радни језик БИМУН конференције је енглески. На конкурс за БИМУН 2009” могу се пријавити студенти и постдипломци факултета друштвених наука (старости до 30 година), који добро знају енглески језик, уз обавезу да попуне Апликациони формулар и напишу мотивационо писмо (до 250 речи).

Београдски међународни модел Уједињених нација БИМУН 2009 обухватиће симулације заседања следећих органа УН на наведене теме:

-САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ:“Будућност мировних операција УН

-ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА – III комитет: “Спровођење Светског програма акције за младе- партиципација младих

-САВЕТ ЗА ЉУДСКА ПРАВА: “Родна равноправност у земљама југоисточне Европе

-КОМИТЕТ ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ УНЕСКА: “Очување баштине и климатске промене

-БИМУН ПЛЕНУМ: “УН и ЕУ: сарадња и надлежности

Пријављивање: од 25. новембра 2008. до 20. јануара 2009. године.

Најбољи учесници ће добити новчану награду и учешће на пројектуБИМУН плус”. За даље информације о самој конференцији и процедури пријаве за одређени комитет, посетите сајт: http://www.bimun-unaserbia.org/


Конкурс Фондације Анлаве - додела награде најбољем студенту

Услови конкурса:

 1. Просек на студијама
 2. Број објављених стручних радова
 3. Социјално – економски статус
 4. На конкурс се могу јавити студенти завршних година студија

Конкурс је отворен до 01.12.2008.године.

Пријаве се подносе Секретаријату Београдског Универзитета.

Свечана додела награда је на дан Анлаве клинике и Анлаве фондације – 27.јануара 2009.године у хотелу Интерконтинентал, са почетком у 17.30 часова


Награда "Круна успеха"

“Круна успеха”, награда намењена изузетним студентима Универзитета у Београду, у децембру ове године биће додељена трећи пут. Награда, у виду два Ролекс часовника, дар је породице Петровић, а успостављена је под покровитељством амбасаде Швајцарске федерације у Београду.

За награду могу конкурисати студенти који су, без понављања иједне године студија,  апсолвирали у школској 2007/2008.години И дипломирали са просечном оценом вишом од 9.00 до истека свог апсолвентског стажа, најкасније до 1.11.2008.

Конкурс је отворен од 15. 11.2008. до 1.12.2008. до када се од потенцијалних кандидата очекује следеће:
1. Детаљна биографија
2. Фотокопија дипломе, или потврда факултета о завршеним студијама
3. Знање једног страног језика
4. Фотографија новијег датума

Пријаве за конкурс доставити на адресу “ADVANTAGE” д.о.о. Тршћанска 2/6

Контакт телефон 011/38-37-204 И 064/92-72-901

Детаљније информације о награди налазе се на wеб сајту www.krunauspeha.co.yu


Семинар "Корупција - Болест транзиције?"

Учесници семинара могу бити само студенти завршних година Факултета правних, економских, политичких наука. Поред домаћих, предавања ће вршити и страни експерти у наведеној области. Сви полазници семинара ће добити одговарајућу литературу и сертификат.
ЦВ и мотивационо писмо, као и сва евентуална питања, послати на адресу ius.parlament@gmail.com до 17. новембра.

Списак учесника  

У случају одустанка појединих учесника, на семинар ће бити позвани други учесници који су на листи чекања.


Пројекат "Модел ОСЦЕ Сербиа 2009"

Жикић Фонд, у сарадњи са Мисијом Организације за безбедност и сарадњу у Европи у Србији - ОЕБС (Organisation for Security and Cooperation in Europe - OSCE) покреће образовни пројекат под називом “Модел ОСЦЕ Сербиа 2009”, који ће бити реализован кроз вишемесечну припрему студената за учешће у крајњој симулацији заседања Сталног већа ОЕБС-а (OSCE Permanent Council). У овај пројекат ће бити укључени одабрани студенти из пет универзитетских центара у Србији. 

"Model OSCE Serbia 2009" ће окупити око 70 учесника, првенствено студената, који ће представљати 30-35 земаља пуноправних чланица ОЕБС-а. Језик који ће се користити током конференције, као и током припреме за симулацију је енглески, а студентима ће бити додељене улоге различитих земаља које ће они потом представљати и чије ће интересе заступати. Вишемесечни програм припреме ће кулминирати  дводневном симулацијом конференције која ће бити организована у Палати Србије у марту 2009. године.

Конкурс за пријављивање је отворен 15. октобра, а крајњи рок за подношење пријава је 30. новембар 2008. Све информације везане за процес пријављивања, као и сам догађај, доступне су на званичном сајту "Model OSCE Serbia 2009" www.model-osce-serbia.org  или директним контактом Жикић Фонда на office.bg@zikic-foundation.org 


Могућност плаћене праксе у Међународној финансијској корпорацији ИФЦ

ИФЦ Београд у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду трази практиканта/ицу за рад на подруцју реформе пословног окрузења, и то конкретно на пословима везаним уз стварање и одрзавање регионалне мрезе дрзавних институција, струцњака и представника приватног сектора који раде на побољсању  пословног окрузења у земљама југоистоцне Европе.   

Заинтересовани кандидати, студенти III и висих година Правног факултета, треба да поседују добро знање  енглеског језика и да имају интереса за рад у динамицном радном окрузењу.

ЦВ на енглеском језику, као и сва евентуална питања, послати на адресу асистента мр Милене Ђорђевић - milena@ius.bg.ac.rs

Конкурс је отворен до 21. новембра 2008. године.


Конкурси Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ 24 СТИПЕНДИЈE ЗАДУЖБИНЕ МИЛИВОЈА ЈОВАНОВИЋА И ЛУКЕ ЋЕЛОВИЋА СТУДЕНТИМА ПРАВНОГ И ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ, ЗА ШКОЛСКУ 2008/2009. ГОДИНУ

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ “НАГРАДЕ МИЛИВОЈА ЈОВАНОВИЋА И ЛУКЕ ЋЕЛОВИЋА”

КОНКУРС ЗАДУЖБИНЕ МИЛИВОЈА ЈОВАНОВИЋА И ЛУКЕ ЋЕЛОВИЋА ЗА ПАРТИЦИПАЦИЈУ  У ТРОШКОВИМА ШКОЛАРИНЕ СТУДЕНТИМА ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ-ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА И  ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА, ЗА ШКОЛСКУ 2008/2009. ГОДИНУ


Кратак курс  “Free speech and Civil Liability for Defamatory Statements”

Кратак курс  “Free speech and Civil Liability for Defamatory Statements”, Professor Vincent Johnson, St. Mary’s University, San Antonio, Texas, US, 3-12. децембар 2008.године. Од Вас се очекује:

           1.       да сте студенти четврте године или апсолвенти
           2.       течно познавање енглеског језика
           3.       просечна оцена најмање 8,5

За све полазнике  курса литературе је унапред обезбеђена. Најуспешније полазници курса ће добити  сертификате.

Пријаве са биографијом се подносе електронским путем асистенту Мр Николи Бодирога на адресу bodiroga@ius.bg.ac.rs , до 25.11.2008.године.


Конкурс Фондације Алан Вотсон

На четвртом конкурсу који расписује Фондација Алан Вотсон за студенте Правног факултета Универзитета у Београду за школску 2008/09 годину, предвиђена је тема

Правни транспланти и први српски устав од 1835. године

Право учешћа имају сви студенти Правног факултета Универзитета у Београду. Рад се предаје на српском или енглеском језику, а награђени радови се објављују на интернет страницама Фондације и Правног факултета. Наградни фонд износи 1.000 долара, које лично обезбеђује проф. др Алан Вотсон. Рок за предају радова је 30. децембар 2008. године.

Више о Фондацији и наградном конкурсу на вебсајту Fondacije Alan Votson – www.alanwatson.org


Call for submissions to the Trandafir International Business Writing Competition

Trandafir International Business Writing Competition sponsored by the journal of Transnational Law and Contemporary Problems (TLCP) at the University of Iowa College of Law located in Iowa City, Iowa.  The competition is open to all students and submissions are due by 5:00 p.m. Central Standard time on February 1, 2009.  The winner will receive a cash prize of $2,000 and publication in our academic journal. 

For more details about this competition, please consult our website at: 
http://www.uiowa.edu/~tlcp/html/trandafir_competition.html


Visegrad Scholarship Program

In the academic year 2009/2010, the International Visegrad Fund offers 400 semesters of Master's or Post-Master's (postgraduate) scholarships in 17 East and Central European countries.

Within the INTRA-VISEGRAD SCHOLARSHIPS, scholars from universities from the Visegrad Group (V4) countries (the Czech Republic, Hungary, Poland and Slovakia)can apply for 1- or 2-semester scholarships at all accredited public or private universities (or depts. of the Academies of Science) in V4 countries other than those of their citizenship.

Within the OUT-GOING SCHOLARSHIPS, scholars from V4 universities can apply for 1- or 2-semester scholarships at all accredited public or private universities in the following countries: Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Georgia, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia and Ukraine.

And within the IN-COMING SCHOLARSHIPS, scholars from the following countries can apply for 1- to 4-semester scholarships at all accredited public or private universities in V4 countries: Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Georgia, Macedonia, Moldova, Montenegro, the Russian Federation, Serbia and Ukraine

Deadline for applications is 31 January 2009
More information:
http://scholarships.visegradfund.org/


Стипендије  "Coca Cola таленти"

Маркетиншка Агенција McCann Erickson, Предузеће за маркетинг и тржишне комуникације (Моментум), организује пројекат под називом „Coca Cola таленти“ за клијента „Coca Cola Hellenic“.

Циљ је додела стипендија најбољим студентима треће академске године који ће у акцији учествовати.

Трајање велике промотивне кампање је од 15. октобра до 17. новембра 2008. године. Дводневне промоције ће бити одржане 16-17. октобра и 3-4. новембра.

Министарство просвете је подржало наведену акцију и дало своје препоруке да се у критеријуме одабира студената уврсти и критеријум материјалног и социјалног статуса студента.

Право учешћа на конкурсу Кока-Кола таленти имају студенти факултета који су дали услов за упис треће године студија, имају просек оцена 8,5 или више, и поседују одлично знање енглеског језика и рада на рачунару.

Конкурс је отворен од 15.октобра 2008.  до 15. новембра  2008. године.

Све информације о пријављивању и правилима конкурса налазе се на интернет страници www.cchbc-talents.co.rs


Сто стипендија Еуробанк ЕФГ

Еуробанк ЕФГ Штедионица а.д. Београд, Институт за међународно образовање (the Institute of International Education) објављује почетак програма   „Еуробанк ЕФГ ШКОЛАРИНА за најбоље студенте Србије,“ намењеног студентима државних универзитета.

Већ трећу годину заредом програм Еуробанк ЕФГ Школарина обезбеђује се за стотину најбољих студената универзитета чији је оснивач Република Србија. Ова иницијатива део је свеобухватног програма под називом „Инвестирамо у европске вредности“, којим Банка улаже у развој корпоратне друштвене одговорности путем помоћи образовању, здравству, инклузивном друштву и заштити животне средине. Својом укупном вредношћу од преко 3 милиона евра, пројекти корпоратне друштвене одговорности који се обављају под патронатом Еуробанк ЕФГ представљају највећу донацију коју једна страна компанија нуди у Србији за помоћ развоју кључних сегмената локалне заједнице.

Конкурс је отворен за све студенте који у 2008-2009. академској години похађају завршну годину основних студија на универзитетима чији је оснивач Република Србија, као и за апсолвенте који ће свој апсолвентски стаж по први пут започети у наведеном периоду. Такође, кандидати треба да имају остварен просек оцена изнад 9, 5, те да показују извандредну ангажованост у ваннаставним активностима, као и одличне комуникацијске способности и лидерски потенцијал.

Конкурс за стипендије отворен је од 01. до 31. октобра 2008. Све пријаве прегледаће и оценити независна стручна комисија коју ће сачињавати истакнути професори, професионалци из разних области и активисти невладиних организација. Лауреати ће примити стипендије у појединачном износу од 1. 000 евра на церемонији која ће се одржати у децембру 2008. године.

Информације о пријавама и пратећем материјалу у вези са донацијама Еуробанк ЕФГ у области образовања могу се наћи на званичној Интентет презентацији банке www.eurobankefg.rs <http://www.eurobankefg.rs>.


New Optional Class: Internet Law

The rise of the globalized Internet is forcing the rethinking of established legal, sociological, and economic principles. This cyber law course will not take a narrow, technical approach. We will examine issues such as computer crime, jurisdiction, free speech, intellectual property, defamation, privacy, business practices and cultural change in light of the impact of this radically new medium of communication.

This new course, Internet Law, will be taught in English by Professor Thomas Koenig, a Fulbright Scholar from Northeastern University in Boston. The class will meet Tuesdays and Thursdays at 7:30 p.m. in the Forum Romanum. The first meeting will be Tuesday, October 21 and the final class session will be Thursday, December 18. This class will receive credit as an optional course and, in addition, those who pass the class will be issued a certificate attesting to their expertise in the field of cyber law.

This class is open to all students of the University of Belgrade School of Law as well as those already holding law degrees. Students will be selected on the basis of their motivation, language skills and background in working with computers. If you are interested in enrolling in this class, please email a brief letter of motivation in English to alan.watson@ius.bg.ac.rs with “Internet Law” in the subject field by October 15, 2008. The application should describe your language skills, computer background and interest in this topic. An attached resume/CV will be useful, but not required.


Први састанак семинарске групе за Увод у право

Са великим задовољством

 ОБАВЕШТАВАМО И ПОЗИВАМО

све пријављене и заинтересоване студенте за рад у Семинарској групи, као и све наставнике из Увода у право, да присуствују

ПРВОМ

овогодишњем састанку који ће бити одржан у среду 8. октобра 2008. године у Сали за седнице са почетком у 18 сати, и предлажем следећи

ДНЕВНИ РЕД:

1.    Представљање нових чланова Семинарске групе и предметних наставника, упознавање са условима рада у Групи и договор око плана и начина рада до краја првог семестра;

2.    Излагање студента Игора Чанде на тему „Етимологија и употреба речи Право”.

До сусрета на првом састанку Семинарске групе за Увод у право, коме се радујем, срдачно Вас поздрављам у име свих наставника и сарадника са предмета Увод у право. 

У Београду,                                                                         ШЕФ СЕМИНАРСКЕ ГРУПЕ
24. септембра 2008. године                                  
                       ЗА УВОД У ПРАВО

                                                                                      Проф. др Драган М. Митровић, с. р.

Информације о раду семинарске групе:
http://www.ius.bg.ac.rs/seminarska_grupa/seminarskagrupaUvod.htm


даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299