Студентске теме
 


Пракса у Raiffeisen банци  

Raiffeisen банка вам пружа могућност да обавите праксу у одељењима која имају потребу за правном струком.

Услови:

·         потребно је да сте апсолвенти са малим бројем испита до краја студија

·         просек оцена мора бити преко 8.0

·         праксу ћете моћи да обављате у периоду од октобра у трајању од минимум месец дана до три месеца

Сви заинтересовани студенти могу се јавити до 30.09.2011. путем маил-а:

danijela.rakic@raiffeisenbank.rs

dubravka.vickovic@raiffeisenbank.rs


Конкурс - Правна клиника за избегличко право

Правни факултет Универзитета у Београду и канцеларија УНХЦР-а у Београду /UN High Commissioner for Refugees/ позивају шесту генерацију студената III, IV године и апсолвенте Правног факултета Универзитета у Београду да се пријаве на учешће у раду Правне клинике за избегличко право и право азиланата. Програм Правне клинике траје два семестра. Теоријски део ће се одржавати током зимског семестра на Правном факултету у Београду, петком од 14-16 часова. Током оба семестра биће организован и практични рад студената у домаћим невладиним организацијама које се баве правном заштитом тражилаца азила, избеглица и интерно расељених лица. У другом семестру, предвиђена је посета УНХЦР-у, Канцеларији за азил и разним другим институцијама које се баве заштитом избеглица и азиланата.

Свим студентима који успешно заврше програм биће додељен сертификат. Најуспешнији студенти имаће могућност да похађају домаће и регионалне семинаре, као и да обављају праксу у канцеларији УНХЦР-а у Београду, другим УН агенцијама, невладиним организацијама и државним институцијама.

Рок за предају пријава је 28. септембар 2011.године, а настава почиње у петак 7. октобра. Пријаве са кратком биографијом и мотивационим писмом слати асистенту мр Бојани Чучковић на е-маил . У пријави обавезно навести број индекса, контакт телефон, е-маил и знање страних језика.

Списак студената примљених на Правну клинику за избегличко право >>


Стипендије Unicredit банке

Unicredit банка је објавила конкурсе за стипендије:

Конкурс 1 >>

Конкурс 2 >>


Конкурс за летњу школу о заштити животне средине

Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Правним факултетом из Caen-а, Француска (Université de Caen-Basse-Normandie), Међународним институтом за људска права и мир из Француске (Institut international des droits de l’homme et de la paix) и Секретаријатом за заштиту животне средине Београда, објављује конкурс за упис полазника на Летњу школу о заштити животне средине. Школа ће се одржати од 10. октобра до 16. октобра 2011. године. Рок за подношење пријава је 1. октобар 2011. године. Пријаве са кратком биографијом слати асистенту мр Бојани Чучковић на e-mail


Формирање тима за међународно такмичење

Правни факултет Универзитета у Београду позива студенте и последипломце Правног факултета да у понедељак, 12. септембра у 17 часова, у конференцијској сали, присуствују састанку поводом формирања тимова Правног факултета за међународна такмичења из области Медијације (ICC Mediation Moot) и Медијског права (Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition). О могућностима учешћа на овим такмичењима 2012. године студенте ће упознати асистенти Марко Јовановић и Вук Цуцић, тренери тимова факултета.

Будите део тима који побеђује!

За додатне информације можете контактирати тренере на е-маил адресе: Марко Јовановић, Вук Цуцић.

http://www.ius.bg.ac.rs/moot/aboutmootwillem.htm


Студијско путовање студената програма Master in European Integration                           

Студијско путовање наших студената на програму Master in European Integration, која је имала за циљ упознавање с радом институција Европске уније у Стразбуру и Бриселу, успешно је остварена од 14. до 21. јуна 2011. године. Укупно 15 студената генерације 2010/2011 пратили су проф. др Драгица Вујадиновић, доцент др Танасије Маринковић и асс. мр Маја Лукић.

У Европском суду за људска права г-ђа Aysegül Uzun Маринковић је студентима одржала предавање о функционисању Суда, а затим је судија проф. др Драгољуб Поповић говорио о пракси Суда у предметима у којима је тужена Србија. У Савету Европе је студентима одржано предавање о улози ове институције у успостављању и унапређивању анти-дискриминационе политике уопште, као и у односу на Србију. У Европском парламенту, студенти су имали предавање и дискусију на тему функционисања тог тела.

Током једнодневне радне посете Европској комисији у Бриселу, студентима је омогућено да чују три предавања - прво на тему функционисања Европске уније и посебно Европске комисије – г. Ludo Tegenbosch, “Role and Functioning of European Institutions, Justice Freedom and Security, друго на тему “Rule of Law and Judicial Reform in Enlargement” од стране г. Wolfgang Nozar, које је посебно обухватило питање реформе правосуђа у Србији и предстојећих мера за њено унапређење, и треће од стране г. Lars-Erik Forsberg на тему “Relations between the EU and Serbia“, које се посебно односило на текући поступак придруживања Србије ЕУ. При том, друго и треће предавање су одржали представници Европске комисије који су директно ангажовани на пословима придруживања Србије ЕУ и реформе правосуђа.

У понедељак 20. јуна, у поподневним часовима, Њ.Е. Амбасадор Србије у Краљевини Белгији г. Радомир Диклић примио је учеснике студијског путовања у амбасади наше земље заједно с Њ.Е. Амбасадором Србије при штабу НАТО др Браниславом Милинковићем, као и заменицом амбасадорке при ЕУ г-ђом Ксенијом Миленковић-Миливојевић. На тај начин су највиши дипломатски представници Србије при ЕУ и НАТО указали велику част Правном факултету Универзитета у Београду, као и студентима и наставницима програма Master in European Integration. Након излагања, задржали су се у разговору са студентима читавих два и по сата.


Финансијска помоћ политички ангажованим студентима - фондација КАС

Немачка Фондација Конрад Аденауер је 2002. године започела програм финансијске помоћи политички ангажованим студентима завршних година факултета,постдипломцима и докторантима у Србији и Црној Гори.

Политичка ангажованост студената не подразумева искључиво  активност у оквиру неке од демократски оријентисаних странака у Србији , већ  ангажованост у / или  невладиним или  студентским организацијама.

Неопходно је:

·         Добро познавање немачког или енглеског језика.

·         Доња граница просека оцена на студијама је 8,5.

·         Право на стипендију могу остварити студенти од 3. године студија, као и постдипломци И докторанти.

·         Старосна граница кандидата је до 30 година старости.

·         Кандидат не сме бити у сталном радном односу.

 

Рок за подношење пријаве је 10. септембар 2011 године.

 

Пријавна документација се доставља лично или поштом на адресу:

Фондација Конрад Аденауер;

Назнака:конкурс за доделу стипендије;

Краља Петра  бр. 3, 11 000 Београд.

Радно време од 09:00-17:00 часова.

Студенти који буду изабрани у ужи круг биће позвани на разговор са члановима  Комисије за доделу  стипендије у просторијама Фондације Конрад Аденауер у Београду у улици Краља Петра бр.3.

Разговор са изабраним кандидатима биће на енглеском језику.

Новчана подршка исплаћује се изабраним студентима у месечном интервалу, а  стипендисти су у обавези да Фондацији достављају доказ о току студија. Уколико стипендиста прекине или напусти студије, обавезан је да новац врати Фондацији.

Стипендија обухвата финансијску подршку од 100 евра месечно у трајању од једне године.

Поред финансијске помоћи изабраним кандидатима се нуди могућност   похађања  курса немачког језика, као и припрема за полагање теста ЗД на Коларцу у Београду.

Поред финансијске подршке, студентима је омогућено и политичко образовање уз студије.

У оквиру семинара Конрад Аденауер Фондација планира да повезује своје стипендисте са стручњацима високог ранга из земље и иностранства у циљу вођења дискусија о политичкој теорији и пракси.

 

За све информације заинтересовани студенти могу да се обрате Катарини Пешић  на e-mail:  katarina.pesic@kas.de или на телефоне  (011/3285 209,-210,-211 ).
 

Потребна документација >>

Формулар за пријаву >>


Graduates Testing Tool

PricewaterhouseCoopers је посвећен развоју и унапређењу знања и вештина студената у целој нашој земљи. Имајући поменуто у виду, определили смо се да креирамо нови програм за потребе тестирања кандидата – Graduates Testing Tool који ће нам помоћи да извршимо процену кандидата и дамо квалитетну повратну информацију свим кандидатима који се пријаве, без обзира да ли су одлучили да прихвате посао у PwC или траже друге могућности за запослење.

Будући да је тест тренутно у фази развоја, желели бисмо да га понудимо факултетима и студентима како бисмо им помогли у избору и будућем развоју каријере.

Тест обухвата проверу способности нумеричког и логичког расуђивања кандидата искључиво на основу способности, а не на основу радног искуства кандидата. По завршетку теста кандидати добијају допунски извештај са информацијама које им могу бити од користи при избору будућег посла. Тест такође може имати сврху пробног теста који кандидати решавају приликом пријављивања за посао у PwC а након стицања дипломе VII степена стручне спреме.

Израда овог теста неће утицати на вашу евентуалну будућу пријаву за посао нити резултате након одржаног пословног интервјуа.

Крајњи рок за израду тестова је 1. јул 2011. године.

Да бисте се припремили за израду тестова имаћете прилику да урадите пробни тест. Пробни тестови биће вам доступни по успешном пријављивању на систем, а пре почетка израде правог теста.

За приступ тесту идите на: http://mte.psl.com/portal/PwC_srSP/Register/

Уколико се у току тестирања јаве проблеми техничке природе, не заборавите да сви програми за блокирање поп-уп прозора треба да буду искључени у току израде теста. 

Тестирање се може обавити са било којег рачунара који има приступ интернету.

Технички захтеви:

За ПЦ:

-          Internet Explorer верзија 5.0  или новија

-          Netscape верзија 6.2 или новија

-          Мозила верзија 1.0 или новија

-          Опера верзија 6.0 или новија

            За Apple Mac:

-          Сафари верзија 1.0 или новија

Молимо да НЕ ЗАТВАРАТЕ интернет претраживач у току тестирања јер ће се у супротном ваш налог закључати.

За више информација можете нам се обратити на адресу: (Mariya Valeva mariya.valeva@rs.pwc.com or Mildreth Angelo mildreth.angelo@rs.pwc.com )


Конкурс “Добродошли у Немачку 2011”

Сада већ традиционално, пету годину за редом, Европски покрет у Србији и Амбасада Немачке у Србији расписали су конкурс "Добродошли у Немачку 2011".

Студенти основних, али од ове године и мастер студија старости до 25 година, уколико нису путовали у земље Европске Уније, имаће јединствену прилику да то учине ове године.

Услови за пријављивање на конкурс:

 1. Просечна оцена осам и више
 2. Друштвени активизам студената - хуманитарни или волонтерски рад, чланство или сарадња са невладиним организацијама, синдикатима, политичким партијама,

3.   Обавезно знање енглеског језика.

Пријављивање студената основних и мастер студија до 10. септембра.

Сви детаљи и услови конкурса, доступни су на www.dobrodosliunemacku.org

Летња пракса у Raiffeisen банци

Raiffeisen банка вам пружа могућност да обавите праксу током лета у одељењима која имају потребу за правном струком.

Наши услови су следећи:

 • потребно је да сте апсолвенти са малим бројем испита до краја студија
 • просек оцена мора бити преко 8.0
 • праксу ћете моћи да обављате у периоду од јула до септембра
Сви заинтересовани студенти могу се јавити до 24.06.2011. путем маил-а: danijela.rakic@raiffeisenbank.rs

Пракса у ЈП Електромрежа Србије

Конкурс за програм 1

Конкурс за програм 2


Конкурс за пету генерацију Школе нове политике

Иницијатива младих за људска права објављује конкурс за упис пете генерације студената и студенткиња Школе нове политике, која ће почети крајем септембра 2011. године.

Полазнице и полазници Школе обавезни су да присуствују свим предавањима и семинарима. Осмомесечна школа је подељена на три модула (тематске целине):

 1. Људска права

 2. Транзициона правда

 3. Евроинтеграције

Школа се одржава у Београду, Нишу и Новом Саду. У сваком од ових градова по 20 кандидата/киња слушаће једном недељно трочасовна предавања. Након одслушаних предавања, у оквиру сваког модула биће организовани семинари. Студенткиње и студенти Школе нове политике имају обавезу да напишу академски рад након сваког модула, као и policy paper на једну изабрану тему из програма Школе. Радови се пишу у сарадњи са менторима/кама. Набољи радови биће објављени у збирци радова алумниста/киња Школе нове политике.

За пријаву на конкурс потребно је доставити:

1)     Мотивационо писмо које би требало да садржи информације о Вама, о томе чиме се бавите и која су Ваша досадашња искуства. Такође би требало да Комисији за селекцију покаже који су Ваши циљеви и мотиви за пријављивање на НПС и која су Ваша очекивања као студента/киње НПС-а.

2)      Две препоруке особа са којима сте сарађивали, било из политичке партије/организације или Ваших професора/ки (аутентично потписане препоруке са бројем телефона и е-маил адресама особа које Вас препоручују)

3)      Попуњен упитник који можете преузети ОВДЕ.

Конкурсну документацију доставити лично или путем поште на следећу адресу:

(НПС апликација)
Иницијатива младих за људска права
Кондина 26/
II
11000 Београд, Србија

Или путем интернета на e-mail: nps@yihr.org (препоруке са потписом је потребно скенирати)

Ако имате додатна питања, молимо Вас да нас контактирате на nps@yihr.org.

Рок за пријаву је 15. јул 2011. Биће контактирани само кандидати/киње који уђу у ужи круг.


Наградни конкурс за израду есеја  

Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи  са водећом адвокатском канцеларијом у области привредног права у региону Карановић & Николић расписује наградни конкурс за израду есеја из области привредног права на тему Аутономија воље и диспозитивност одредаба закона о облигационим односима у привредном праву.

Право учешћа: студенти IV године и апсолвенти Правног факултета Универзитета у Београду

Процедура: есеј од 2-3000 речи послати на маил до 30 јуна 2011.године.

Награда: летња пракса код Карановић & Николић

Информације: мр Милена Ђорђeвић или на маил


Семинар Стање и перспективе адвокатуре у Србији и региону”

Студентски парламент Правног факултета у Београду Европско удружење студената права (ELSA) и Студентска унија Правног факултета  

Вас позивају на семинар регионалног карактера

Стање и перспективе адвокатуре у Србији и региону”

Семинар ће се одржати у на Правном факултету у Београду од 26. до 29. јуна 2011. (Радни дани ће бити 27. и 28., а први и последњи дан су предвиђени за долазак и одлазак учесника који нису из Београда.)

Пријаву можете преузети овде

Пријаве и кратак CV слати на маил elsabelgrade@gmail.com до 25.06.2011. (Рок је продужен)

Настављамо са организовањем квалитетних семинара за наше студенте. Учешћем на овом семинару имате прилике да чујете врхунске предаваче и упоредите стање и перспективе адвокатуре у земљи и окружењу. Полазници добијају сертификат.


Волонтирање у Народној канцеларији Председника Републике

Република Србија

НАРОДНА КАНЦЕЛАРИЈА

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

 

 

 

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА

У НАРОДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ 

Обавештавамо студенте да је почео упис нове, класе волонтера за рад у Народној канцеларији Председника Републике.

Нови програм волонтирања у Народној канцеларији ће почети 20.јуна 2011. године.

Позивамо заинтересоване студенте да своје пријаве поднесу асистенту Урошу Новаковићу, предајом попуњених формулара за пријаву за учешће у програму волонтирања.

Формулари за пријаву се могу добити код асистентa Уроша Новаковића, 30.05.2011.  од 13.30 - 14.00,   06 i 07.06.2011. од  11.30-12.00 у кабинету А10, или преузети у електронској форми

Пријава кандидата се врши код Уроша Новаковића у наведеним терминима у кабинету А10, или у електронској форми на е-маил адресу: uros.novakovic@ius.bg.ac.rs (Субјект: Народна канцеларија).

Крајњи рок за предају попуњених формулара је  07.06.2011. године, до 12.00 часова.

Више информација о структури, функцијама и активностима Народне канцеларије председника Републике можете добити на интернет адреси: www.narodnakancelarija.srbija.rs


Радионица за медије "Officina"

Радионица за медије „Officina“, која у септембру уписује шесту генерацију полазника, одржаће промоцију свог програма само за студенте Правног факултета  у среду, 25. 05. 2011. у 12.30, у амфитеатру IV.

Како изгледа деветомесечна обука за будуће новинаре и водитеље студентима Правног факултета покушаће да објасне ауторке Оfficin-иног програма Весна Дедић и Сања Маринковић,  ваше колеге са факултета, које су успешно завршиле овај програм, као и чланови Officinе, који су сад већ позната имена у свету новинарства.

После пет година рада и стотине полазника који су, не само стекли знања о новинарству, већ и овладали вештинама социјалне и емотивне интелигенције, предавачи Officinе могу да се похвале да тренутно не постоји ни један медиј у којем не раде као уредници, водитељи, новинари и сторy едиторy биши полазници Officine.

Ако сте заинтересовани да чујете детаље овог специфичног програма који је показао најбоље резултате од свих сличних ауторских програма за обуку новинара биће нам задовољство да се дружимо са вама  и да одговоримо на сва ваша питања.

Упис шесте генерације Officinе заказан је, као и увек, у септембру. Oбзиром на чињеницу да се у досадашњем раду показало да најбоље резултате постижу студенти пет београдских факултета, међу којима је и Правни факултет, ове године у циљу подизања квалитета, Officina ће представити на затвореним промоцијама- разговорима током маја и јуна свој програм.


Конкурс “Путујемо у Европу

Европски покрет у Србији у сарадњи Robert BOSCH фондацијом и уз подршку амбасада Републике Аустрије и Савезне Републике Немачке у Београду, расписује конкурс под називом «Путујемо у Европу» за студенте завршних година (основних и мастер студија) и апсолвенте факултета универзитета у Србији.

Циљ конкурса је да се омогући да 70 најбољих студената завршних година (студенти основних и мастер студија и апсолвенти) са државних и приватних универзитета у Србији лето 2011. године проведе као већина њихових вршњака из Европе, путујући и упознајући европске градове и народе.Победници на конкурсу добијају: Интер-раил карте (22 дана у континуитету), Visa картице Hypo банке са џепарцем, Делта Генерали путно осигурање, студентске картице ЕУРО26 и ИСИЦ, за путовање Европом према сопственом избору током лета 2011. године.

Конкурс >>

             


Стипендија - The Queen Jadwiga Fund

The Scholarships are open to candidates who are academics or doctoral students of institutions of higher education in the countries of Central and Eastern Europe, the countries of the former Soviet Union, and the Balkan countries.

Applications for a Scholarship should comprise:

·         an application letter addressed to the Rector of the Jagiellonian University       a fulfilled form 

·        a list of his/her academic achievements and publications

·         a research programme he/she intends to carry out during the Scholarship in Cracow

·         advisable a reference letter from an academic worker of the Jagiellonian University

·         a curriculum vitae

·         a photocopy of the passport page with a photo.

 

Scholarship award amounts to 1500 zl per month. Scholarship holders will receive also an accommodation in a student house and basic medical care. Applications should be sent to arrive not later than by 15st June 2011

To the following address: Office of  ublic Affairs Uniwersytetu Jagiellonskiego, ul. Pilsudskiego 8/1 31-109 Krakow, Polska. /Envelopes should be marked "Fundusz Krolowej Jadwigi"/

More information: http://www.bi.uj.edu.pl/wlasne-fundusze-stypendialne

e-mail: fundusze.stypendialne@uj.edu.pl


Стипендија Владе Републике Македоније

Влада Републике Македоније додељује стипендију кандидату из Републике  Србије за  академску 2011/2012. годину на Универзитету „Свети апостол Павле" у Охриду.

Стипендија подразумева повратну авионску карту на релацији Скопље -матична земља једном годишње, покривене трошкове школарине, смештаја и исхране у Студентском дому „Никола Карев" у Охриду, бесплатно издавање визе и дозволе за боравак, здравствено осигурање и месечни џепарац у износу од 5.000 денара (око 8.100 динара).

Настава је организована на енглеском језику, а детаљне информације о факултетима Универзитета „Свети апостол Павле" у Охриду могу се наћи на интернет адреси: http://www.uist.edu.mk/faculties.htm 

Кандидат коме буде одобрена стипендија потписаће уговор о стипендирању са Министарством за образовање и науку Републике Македоније.

На интернет страници Министарства за образовање и науку Републике Македоније постављен је сајт http://www.mon.gov.mk посредством којег ће заинтересовани кандидати моћи директно да се пријаве електронским путем, најкасније до 1. августа 2011. године


Позив за пријаву радова - Студентска ревија за привредно право

 

Редакција Студентске ревије за привредно право позива све заинтересоване колеге, превасходно студенте пословноправног усмерења, да напишу приказ или рад по сопственом избору теме из области права и привреде. Прикази се могу односити на усвојене прописе или предлоге, најзначајније примере из судске праксе и праксе органа јавне управе, као и извештаје и студије. Поред приказа, пружамо вам могуцност да објавите и своје успешно одбрањене семинарске радове или чланке из области пословноправних и управноправних дисциплина, што не искључује могућност разматрања радова који дисциплинарно спадају у друге гране права или неправне дисциплине, уколико имају одговарајући значај или доприносе бољем разумевању односа права и привреде.

Потенцијалну тему о којој бисте желели да пишете, молимо пријавите до 1. јуна 2011., уз обавезно навођење неких од извора које бисте користили приликом писања. Постоји могућност да је тема коју бисте предложили већ заузета, зато скрећемо пазњу да предност има онај ко пре пријави тему.

Редакција ће вас обавестити о подобности предложене теме најкасније до 15. јуна, док је рок за предају прилога 10. јул 2011.

Прилози који не буду написани у складу са пропозицијама датим у Упутству за ауторе неће бити разматрани: http://www.ius.bg.ac.rs/revijapp/Uputstvo%20za%20autore.pdf

Сви студентски радови подлежу рецензији, након које ће одабрани радови бити објављени у другом броју Студентске Ревије за привредно право. Уколико се одлучите да предложите свој семинарски рад или чланак, молимо да имате у виду да рад мора бити препоручен од стране ментора или професора Правног факултета.

Теме за приказе и радове послати на: revijapp@ius.bg.ac.rs

Молимо да у емаил-у наведете пуно име и презиме, број индекса, годину студија и смер.

Више информација:

Редакција Студентске ревије за привредно право 


Формирање тима за међународно такмичење

Правни факултет Универзитета у Београду позива студенте завршних година и последипломце Правног факултета да у понедељак, 16.маја у 12 часова, у амфитеатру  VIII (судница) присуствују састанку поводом формирања тима Правног факултета за XIX међународно такмичење из области Међународног привредног права и Арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. О могућностима учешћа на овом такмичењу 2011/12 године студенте ће упознати проф. др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић, тренери тима факултета.

Будите део тима који побеђује!

За додатне информације можете контактирати тренере на е-маил адресе: Mилена Ђорђевић, Владимир Павић.

http://www.ius.bg.ac.rs/moot/aboutmootwillem.htm


Регионалне мастер студије права интелектуалне својине

Правни факултет Универзитета у Скопљу и Центар за право интелектуалне својине Универзитета у Стразбуру објављују конкурс за упис на регионалне мастер студије права интелектуалне својине. Студије се одвијају у Скопљу, на енглеском језику, а међу предавачима налазе се и професори Правног факултета у Универзитета Београду. Програм се реализује у оквиру заједничког Темпус програма. За више информација посетити:

http://www.ceipi.edu/index.php?id=9784&L=2    или  www.ip.ukim.edu.mk


Летња пракса у Unicredit банци у Минхену или Лондону

You wish to spend the summer in the city and gain practical experience in a multinational company? Then choose now: Our Summer Internship Program.

Start: July 4th, 2011 in Munich or London.

In addition to your practical experience in a European financial institution, you can benefit from a great  framework: Take the chance of soft skills training, networking events or a get-together with the senior management. During your internship every intern is assigned a mentor for support and advice.

More information about the Summer Internship Program >>

Apply now >>

                                             


Пракса за чланове ЕЛСА-е Београд у Првом основном суду у Београду

Трајање: пракса ће трајати месец дана, почев од 9. маја 2011. године.

Број практиканата: за сваки циклус праксе биће ангажовано по шесторо практиканата који ће у складу са преференцијама и организационим могућностима бити распоређени у одређено одељење.

Радно време: Пола радног времена (4 сата), три радна дана у недељи.

Место обављања праксе: у просторијама суда - Устаничка бр. 14, бивши Пети општински суд (парнично одељење), Бул. Михаила Пупина бр. 16, бивши Четврти општински суд (ванпарнично одељење, одељење радних спорова, оставинско одељење...), Савска бр. 17а, Палата правде (кривично и истражно одељење, земљишно књижно одељење); могућност комбиновања са теренским радом.

Опис послова:

Пракса ће се обављати у сарадњи са додељеним менторима и другим запосленим лицима у суду. Обухвата присуствовање судским поступцима, обављање пратећих административних послова и друге задатке за које ментор процени да је практикант у могућности да изнесе.

Пракса није плаћена.

Услови за учешће на конкурсу:

 • чланство у ЕЛСА-и Београд
 • озбиљност и мотивисаност у раду

 У зависности од одељења суда за које практикант конкурише:

 • положен испит из Кривичног права и Кривичног процесног права, за обављање праксе у кривичном и истражном одељењу
 • положен испит из Облигационог права, Грађанског процесног права, Наследног права и Породичног права за обављање праксе у парничном, ванпарничном и  извршном одељењу
 • Радно право за обављање праксе у одељењу радних спорова
 • Стварно право за обављање праксе у земљишно књижном одељењу

Начин пријављивања:

Попуњен апликациони формулар послати на маил  до 5. маја 2011. године

За више информација о начину пријављивања контактирати

Јелисавета Тасев, потпредседница за СТЕП ЕЛСА Београд, jelisaveta.tasev@gmail.com


Размена студената између Универзитета у Београду и Хелсинкију

Обавештавамо вас да је на основу Споразума између Универзитета у Хелсинкију и Универзитета у Београду, Универзитет у Хелсинкију понудио студентима нашег Универзитета две стипендије за академску 2011/12 (једна за зимски, једна за летњи семестар). Стипендија би требало да покрије трошкове смештаја и исхране, док је обавеза студента да покрије трошкове визе, путне трошкове, трошкове међународног здравственог осигурања током наведеног периода и евентуалне додатне личне трошкове. Трошкови школарине су према Споразуму покривени.

Заинтересовани кандидати морају обавезно приложити следећу конкурсну документацију:  

·         Попуњен и потписан пријавни образац

·         Попуњен и потписан Уговор о учењу (Learning agreement)

·         Списак положених испита

·         Сертификат о знању језика   (http://www.helsinki.fi/exchange/howtoapply/index.html#LanguageRequirements)

·         Препоруку

·         Мотивационо писмо

·         Копију прве стране пасоша

Напомињемо да Универзитет у Београду номинује кандидате за размену, те је неопходно комплетну конкурсну документацију доставити Универзитету у Београду, Студентски трг 1, најкасније до 10. маја 2011. године за кандидате који конкуришу за зимски семестар 2011/12 године. Документација кандидата директно послата у Хелсинки, без номинације Универзитета, неће бити прихавћена.

 Детаљније информације и одговарајући формулари доступни су преко следећих линкова:

 http://www.helsinki.fi/exchange/

 http://www.helsinki.fi/exchange/howtoapply/application%20info%201112.pdf

 http://www.hoas.fi/www/hoaswww.nsf/sp3?open&cid=Content1082A

Кандидати који конкуришу за летњи семестар 2011/12 могу документацију доставити Универзитету у Београду најкасније до 15. октобра 2011. године.

За сва евентуална питања можете се обратити Одељењу за међународну сарадњу Универзитета у Београду (контакт: Љубица Стаменковић, тел: 011/ 3207 455).


Семинар из политичког ПР-a на ФПН

Ако сте заинтересовани за област политичког  ПР-а, позивамо Вас да се пријавите на трећи по реду семинар “ПР даyс 2011“, који организује ПР Теам Факултета политичких наука. На семинару ће се кроз предавања и радионице полазници упознати са политичким маркетингом, изборним кампањама, активностима портпарола, одговорностима стручњака за односе са јавношћу у дипломатским представништима. За време ПР дана, у хотелу Балкан ће бити постављена изложба „Политички времеплов“.

Предавачи на семинару ће бити професор Факултета политичких наука др Синиша Атлагић, ПР менаџер мр Милош Чирич, директор ПР агенције Прагма Цвијетин Миливојевић, портпарол Демократске странке Јелена Триван, портпарол Српске напредне странке Никола Селаковић, ПР председника  Владе Републике Србије Данијел Апостоловић, ПР менаџер Сања Милосављевић.

Изложбу „Политички времеплов“ отвориће потпредседник Владе РС и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који ће својим предавањем и затворити семинар.

Пружање неопходних информација о политичком комуницирању подстаћи ће студенте да се у будућности активно баве овим темама и критички расуђују о политичким порукама и садржајима у изборним кампањама.

ПР дани се одржавају од 17. до 20. маја 2011, а по завршетку предавања, свим учесницима биће уручени сертификати.

Заинтересовани студенти се могу пријавити преко сајта pr.fpn.bg.ac.rs. Крајњи рок за пријаву је 10. мај 2011. године.


Предавање: Anti-formalism and the structure of Anglo-American commercial law

Професор John Glover са  RMIT University, Melbourne Australia Graduate School of Businessnd Law, одржаће предавање: Anti-formalism and the structure of Anglo-American commercial law 21.04.2011.године у 17, амфитеатар VIII.

Биографија John Glover

Предавање - Anti-formalism and the structure of Anglo-American commercial law

Anti-formalism and the structure of Anglo-American commercial law - power point


Велика Ускршња акција

Фонд “Осмех на дар” организује велику Ускршњу акцију за децу са смањеном интелектуалном способношћу из дома у Сремчици.

Позивамо суграђане да сваког радног дана у периоду  15. до 22. априла (од 10 до 16 часова) посете наш штанд у холу Правног факултета у Београду и донесу слаткише, прибор за украшавање и осликавање јаја (темпере, четкице, корпице, налепнице и сл.) као и другу ускршњу декорацију коју ће активисти фонда у недељу 24. априла на Ускрс однети штићеницима дома Сремчица. 

Поред посете дому и деци која се у њему налазе биће организовано дружење активиста и аниматора са штићеницима дома у виду фарбање ускршњих јаја, цртања и играња са децом.

Придружите нам се и помозите нам да улепшамо ускршње празнике деци из дома Сремчица!


Студентска пракса у градским предузећима

Универзитет у Београду и Град Београд су потписивањем протокола о сарадњи у области организовања и реализовања Универзитетске радне праксе, дефинисали реализовање овог програма једном годишње.  У програму Универзитетске радне праксе ове године учествује 20 градских предузећа и 12 унутрашњих организационих јединица Градске управе у којима ће преко 197 студената завршних година и апсолвената имати прилику да обави четворомесечну стручну праксу уз подршку ментора почевши од 1. јуна 2011.  године.

На конкурс који је отворен од 13. априла до 1. маја 2011. године могу се пријавити сви заинтересовани студенти завршних година тако што ће попунити електронски формулар на сајту Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду (www.razvojkarijere.bg.ac.rs).

На наведеном сајту налази се и интегрални текст конкурса и водич кроз конкурс ради лакшег проналажења жељених позиција за обављање праксе. (http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/index.php?websection=bgpraksa2011)

Излазећи у сусрет молбама студената да се продужи рок за пријаву за програм БГ ПРАКСА 2011 због спојених празничних дана и немогућности да прибаве потребну документацију за пријаву, и узимајући у обзир чињеницу да су кандидати током пријављивања имали техничких потешкоћа са формуларом због преоптерећености сервера, обавештавају се заинтересовани студенти да могу да се пријаве за жељене позиције до 5. маја у поноћ.


Журка фудбалске екипе ПФ у циљу одласка на турнир у Паризу

Фудбалска екипа Правног факултета Универзитета у Београду сакупља средства за одлазак на Међународни турнир у Паризу, и у том циљу организује журку 10.04.2011. у 23ч, клуб Бона Фидес, са које ће сва прикупљена средства ући у фонд за одлазак. Информације на телефон 064/9046132.

Фудбалска екипа Правног факултета Универзитета у Београду је добила званичан позив за учествује на традиционалном студентском међународном турниру „Тournoi des cinq balloons 2011“ у Паризу који се одржава у континуитету више од тридесет година. Учешће узимају студенти из земаља Европе, Азије, Африке и Америке.

Турнир представља окупљање младих људи истих струковних афинитета где кроз дружење и спортско надметање стичу нова знања, контакте и познанства која ће их оплеменити, како на личном тако и на професионалном плану. Планира се долазак 1000 (хиљаду) студената из преко 20 (двадесет) земаља, који ће учествовати на поменутој манифестацији. Турнир ће бити одржан у периоду од 17. до 22. априла 2011. године.


Обележавање годишњице "Мартовског погрома"

Студентски парламент Правног факултета обележиће годишњице „Мартовског погрома“ (17. марта) и бомбардовања СРЈ (24. марта) низом активности у периоду од 17. до 24. марта 2011. године.

У холу Факултета биће постављена изложба фотографија под називом „Опростити, не и заборавити“, која ће бити отворена у оквиру конференције под називом „Мартовска насиља“ 17. марта 2011. године у 18 часова.

Предавања ће одржати: 

 1. Епископ јегарски др Порфирије (Перић),
 2. Др Ђорђе Вукадиновић, главни уредник часописа Нова српска политичка мисао,
 3. Др Сима Аврамовић, професор Правног факултета Универзитета у Београду.

Поводом обележавања дванаесте годишњице од бомбардовања СРЈ, 24. марта 2011. године у 18 часова одржаће се конференција под називом „Милосрдни анђео“.

     Предавања ће одржати:

 1. Божидар Делић, генерал у пензији,
 2. Милован Дрецун, војни аналитичар и новинар,
 3. Др Радомир Ковачевић, радиолог,
 4. Др Александар Јакшић, професор Правног факултета Универзитета у Београду,
 5. Др Бојан Милисављевић, доцент Правног факултета Универзитета у Београду.

Ask Judge Crawford – Питајте Судију Крофорда

Judge Dale Crawford – Visiting Judge for the Ohio Supreme Court, Mediator and Arbitrator of the American Arbitration Association will be available for Consultations for all interested students on  the following dates, in ROOM 204.

Wednesday, March 16 at 12h
Friday, March 18th at 12h
Tuesday, March  22nd at 12h
Thursday, March 24th at 12h

Power point presentation: American Criminal Law Serbia 2011
                                    History of American Justice

                                             Persuasion in the Courtroom


Курс код судије Дејла Крофорда

Подсећамо све студенте који су се пријавили или који су заинтересовани да похађају курс cудије Дејла Крофорда, да она почињу данас 14. марта 2011.г. у 17ч у просторији 158.

За детаљне информације можете се обратити Наташи Јеличић на 3027-725 или на маил


Волонтерска пракса у адв. канцеларији Трифковић за чланове ЕЛСЕ

Трајање: најмање 1 месец.

Радно време: Пола радног времена (од 18-20 ч), понедељком, средом и петком у поподневним цасовима у канцеларији и одлазак на суђења у преподневним часовима. Другачије радно време је могуће у складу са могућностима послодавца, факултетским обавезама практиканта и према договру са ментором.

Пракса није плаћена.  

Услови за учешће на конкурсу:

 • Статус студента/студенткиње II, III, IV године основних студија или последипломских студија или апсолвент/апсолвенткиња Правног факултета, Универзитета у Београду
 • Необновљена ни једна година студија током студирања
 • чланство у ЕЛСА-и Београд
 • озбиљност и мотивисаност у раду

Начин пријављивања:

Попуњен апликациони формулар послати на elsabgstep@gmail.com  до 15. марта 2011. године у 00.00

За више информација о начину пријављивања контактирати:  elsabgstep@gmail.com

За више информација о послодавцу погледати: www.advokattrifkovic.rs

Апликациони формулар >>


Конкурс спортског друштва VICTORIA

У току марта месеца Спортско друштво "VICTORIA" позива све заинтересоване студенте да се пријаве за конкурс за такмичарске екипе и на тај начин представљају наш факултет на домаћим и иностраним такмичењима.

Спортско друштво "VICTORIA" основано је 2007.године и за својих пет година постојања остварује значајне резултате у домаћим и иностраним такмичењима студената. Спортско друштво у својој организацији броји шест такмичарских екипа, и то: мушка кошарка, женска кошарка, мушка одбојка, женска одбојка, мушки фудбал и мушки рукомет.

Сви заинтересовани студенти нашег факултета могу се пријавити капитенима такмичарских екипа у периоду од 10.3. до 20.3.2011 године.

·         Фудбал - Филип Исаиловић              063/862 45 40
·         Рукомет – Горан Вучић                    064/5444 057
·         Кошарка (м) – Коста Никитовић        062/829 83 24
·         Кошарка (ж) – Александра Лукић     064/001 85 86
·         Одбојка (м) – Никола Синђелић        065/50 80 777
·         Одбојка (ж) – Бојана Стојановић       063/8326 126

 СПОРТСКИ ПОЗДРАВ
 СД "VICTORIA"


Акција добровољног давања крви на Правном факултету - 14.03.2011.

У понедељак 14. марта 2011. Институт за трансфузију крви Србије организује традиционалну акцију добровољног давања крви на Правном факултету од 10 до 15ч. Ваших 5 минута је нечији цео живот. Будите хумани и учините и себе и друге срећним. Ваше мало може бити много онима који немају ни мало. Очекујемо вас у великом броју! Хвала!


Међународне парламентарне стипендије

Немачки Бундестаг у сарадњи са три универзитета у Берлину нуди стипендије висококвалификованим и политички заинтересованим младим особама из земаља источне и југоисточне Европе. Младим људима из Србије пружа се могућност да у току петомесечног боравка у Немачкој у периоду од 1. марта до 31. јула 2012. године упознају политички систем Савезне Републике Немачке и Европске уније. Стипендисти ће у оквиру праксе активно учествовати у раду канцеларије једног од посланика Бундестага и тако се упознати са парламентарним системом и политичким процесом доношења одлука.

На конкурс могу да се пријаве дипломирани студенти који су држављани Републике Србије, имају добро знање немачког језика и који су рођени после 1. марта 1982. године. Детаљније информације о програму, формулари за пријављиванје и аплицирање могу се наћи на web страници: www.bundestag.de/ips

Рок за предају апликација је 30. јун 2011. године.

На Правном факултету Универзитета у Београду заинтересовани кандидати могу да се обрате мр Данки Стојаковић, наставнику немачког језика, кабинет 281, да би добили потребне брошуре и даље информације.


III ЕЛСА-ина школа за будуће лидере

ЕЛСА-ина школа за будуће лидере је четвородневни семинар на тему: Право и институције Европске уније који ће се одржати у Крупњу, у хотелу Гранд, у периоду од 3. марта до 6. марта.

Право учешћа имају студенти Правног факултета Универзитета у Београду.

Програмом III ЕЛСА-ине школе за будуће  лидере су обухваћене следеће теме:
·         историја развоја Европске уније и процес интеграције Западног Балкана у ЕУ,
·         економски систем Европске уније,
·         правосудна заштита у Европкој унији и
·         политички систем Европске Уније.

Партиципација за учешће на семинару износи 2.000 динара. Смештај, превоз и храна су обезбеђени.

Пријављивање се врши слањем попуњеног апликационог формулара на е-маил адресу elsabelgrade@gmail.com са назнаком „Пријава на конкурс“.  

Конкурс је отворен од 24. фебруара до 1. марта 2011.године до 15ч.

Сви учесници и учеснице ће бити обавештени 1.марта у вечерњим часовима о статусу њихових пријава.

За све додатне информације, пошаљите е-маил на elsabelgrade@gmail.com

Пријавни формулар >>


Почео са радом Клуб љубитеља шаха

Обавештавају се  сви заинтересоване студенти  да је први пут на нашем факултету почео са радом Клуб љубитеља шаха. Овом приликом позивамо заинтересоване да нам се придруже свакe среде (од 2.марта 2011.године) у просторији Forum Romanum-а од 17-19 часова у неговању и представљању ове племените, витешке вештине на нашем факултету.
Клуб љубитеља шаха


Конкурс Универзитета у Београду

У циљу подстицања бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења, студентима основних академских студија, односно интегрисаних основних академских и мастер студија, као и студентима основних студија започетих по прописима који су важили до доношења Закона о високом образовању, Универзитет у Београду сваке године додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години.

Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу се подносити на конкурс.

Награђени радови се штампају у посебном зборнику, чији је уредник проректор за науку и објављују се на интернет страници Универзитета.

Рок за пријављивање радова на конкурс је 15. мај текуће године.

У прилогу сваког рада доставља се запечаћена коверта на којој је назначена шифра рада, а у којој су подаци о аутору рада и то: име и презиме, година студија, студијски програм, контакт адреса и телефон.

Радови се достављају у штампаној и електронској форми -непотписани,   са   шифром   и   кратком   стручном   оценом   факултета сараднику у настави, Филипу Бојићу, на e-mail


Стипендије Француске Владе

Као и сваке године, Влада Француске доделиће стипендије за универзитетску 2011/2012. годину за студенте из Србије који желе да наставе студије у Француској - ниво мастер 2 или докторат. Студенти ће моћи да се пријаве за следеће програме:

Стипендије Министарства иностраних и европских послова које додељује Одељење за сарадњу и културну делатност Амбасаде Француске у Србији за мастер 2 студије  (стипендије од 10 месеци) и докторате (стипендије се додељују у трајању од 6 месеци сваке године за период од 3 године); заступљене су све области.

Стипендије Министарства за имиграцију, национални идентитет и солидарни развој које додељују: ЦампусФранце, мрежа инжењерских школа "Н+и" и Амбасада Француске у Србији; 8 стипендија у трајању од годину дана биће додељено за ниво мастер 2, искључиво за техничке и научне дисциплине.

Сви детаљи око услова за конкурисање као и критеријуми доступни су на сајту Француског културног центра (www.ccf.org.rs) и Амбасаде Француске у Србији ( www.ambafrance-srb.org).


Студентска награда Француско-Српске Привредне Коморе

текст конкурса >>

формулар за пријаву >>

правилник награде >>


Конкурс за новчану награду најбољем редовном студенту

Конкурс за новчану награду најбољем редовном студенту школске 2009/10 године, чији родитељи живе у Рашкој области..

текст конкурса >>


Конкурс за стипендије Crédit Agricole International Talents

Француско Министарство за спољне и европске послове (МАЕЕ) и Crédit Agricole S.A установили су 2009. године програм за стипендирање страних студената на високим студијама у Француској. Овај програм биће обновљен и у универзитетској 2011/2012 години.

Програм кофинансираних стипендија Crédit Agricole International Talents за универзитетску 2011/2012. годину намењен је страним студентима, искључиво држављанима 9 земаља: Грчке, Хонг Конга (Кине), Италије, Јапана, Пољске, Србије и Сингапура, који студирају у својој земљи и једино они могу да конкуришу за овај програм.

За универзитетску 2011/2012, биће додељено 10 стипендија. Крајњи рок за подношење кандидатура је 26. март 2011. године. Резултати конкурса биће објављени 26. априла 2011. године.

текст конкурса и услови >>
call for aplication >>
aplication form >>


Пракса у адв.канцеларији Томановић

1. Пракса се обавља у периоду од 1.02-21.02.2011 године.

2. Пракса обухвата активан рад и упознавање са свим аспектима пружања адвокатских услуга.

3. Укупан број полазника -10 студената (треће и четврте године).

4. Полазницима зимске праксе исплаћује се студентска накнада за рад.

5. Пријаве се подносе путем е-маила или поштом.

6. Рок за пријављивање  27.01.2011.године

7. Обавештење о примљеним студентима на Праксу- 28.01.2011. 

 

Предност имају студетнти који нису похађали Летњу Праксу.

Тel: 3675- 042,  3675-043,  3675-096,  3679-087         
e-mail:  lawoffice@tomanovic.rs ,   lawofficetomanovic@yahoo.com  


Волонтирање у Народној канцеларији Председника Републике

Република Србија

НАРОДНА КАНЦЕЛАРИЈА

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

 

 

 

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА

У НАРОДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ 

Обавештавамо студенте да је почео упис нове, осамнаесте класе волонтера за рад у Народној канцеларији Председника Републике.

Нови програм волонтирања у Народној канцеларији ће почети крајем фебруара 2011. године.

Позивамо заинтересоване студенте да своје пријаве поднесу асистенту Урошу Новаковићу, предајом попуњених формулара за пријаву за учешће у програму волонтирања.

Формулари за пријаву се могу добити код асистентa Уроша Новаковића, 01.02.2011.  од 15.00 - 15.30,   02, 08, i 10.02.2011. од  12.00-12.30 у кабинету А10, или преузети у електронској форми

Пријава кандидата се врши код Уроша Новаковића у наведеним терминима у кабинету А10, или у електронској форми на е-маил адресу: uros.novakovic@ius.bg.ac.rs (Субјект: Народна канцеларија).

Крајњи рок за предају попуњених формулара је  15.02.2011. године, до 17.00 часова.

Више информација о структури, функцијама и активностима Народне канцеларије председника Републике можете добити на интернет адреси: www.narodnakancelarija.srbija.rs


LLM in European Law - University Gant

текст конкурса >>


Конкурс за волонтерску праксу у удружењу "Грађанске иницијативе"

Трајање праксе: током 2011. године почев од марта према распореду који ће изабрани практиканти/волонтери уговорити са ГИ.

Радно време: до два пута недељно по 2-3 сата. Могуће је другачије радно време према обиму посла и договору са ГИ.

Место обављања праксе: у просторијама ГИ у Симиној 9а у Београду, уз теренски рад (рад ван просторија послодавца) по потреби.


Опис послова:
1. помоћ око организације округлих столова и конференција
2. достављање документације различитим институцијама (министарства, пореска управа, ПИО, РФЗЗО …
3. допринос изради наративних и финансијских извештаја
4. ажурирање електронских база података
5. комуникација и контактирање сарадника путем телефона
6. учешће на различитим пројектима ГИ у складу са потребама
7. самостални рад уз подршку других запослених и волонтера

Пракса није плаћена.
ГИ покривају трошкове превоза у вези са радом на терену. Практикант може да користи фиксни телефон у канцеларији и Интернет. ГИ обезбеђују радни материјал и освежење током радног времена.

Начин пријављивања:

Попуњен апликациони формулар послати на
elsabgstep@gmail.com до 15. фебруара 2011. године. Апликациони формулар и више информација о начину пријављивања можете добити обраћањем на мејл: jelisaveta.tasev@gmail.com


За више информација о ГИ погледати
http://www.gradjanske.org/


Пројекат Model Security

Фонд TransConflict Serbia са задовољством најављује нови пројекат под називом Model Security’, чији је основни циљ да студентима из Србије омогући прилику да учествују у симулацији редовних активности и процеса доношења одлука водећих безбједносних актера, укључујући НАТО, ОСЦЕ, ЕУ и УН. 

Све информације о пројекту и начинима пријављивања за учешће можете наћи на wеб страници http://www.transconflict.com/security/model-security/ или упитом на једну од следећих контакт адреса: modelsecurity@transconflict.com или mirjana.kosic@transconflict.com.

Крајњи рок за слање пријава је петак,  04. фебруар 2011. године. 

Учешће у симулацији је отворено за студенте политичких наука, међународних односа, безбедности, права и економије (укључујући и Мастер студије). Кандидати заинтересовани за учешће се могу пријавити слањем свог ЦВ-а, заједно са мотивационим писмом (максимално 500 речи), у којем ће навести разлог због којег желе учествовати у симулацији. Оба документа морају бити на енглеском језику, који ће бити и језик кориштен током симулације. 


Дискусиона трибина поводом случаја Топчидер

У среду, 15. децембра 2010. године, са почетком у 18 часова, у амфитеатру Института за судску медицину Медицинског факултета у Београду одржано је предавање посвећено случају Точидер. Иницијатива је потекла од проф. Слободана Савића који је у току редовне наставе на предмету Правна медицина понудио студентима да се као један облик добровољне ваннаставне активности одржи дискусиона трибина о случају који је још увек актуелан, а чије су правне импликације вишеструке. Иако се радило о необавезном предавању, које је одржано у поподневним сатима, када су временски услови били крајње неповољни због велике хладноће, у амфитетатру се окупило више од сто студената који су у току двочасовног разговора показали велико интересовање за случај, као и спремност и потребно знање за изузетно активну дискусију. Приложене фотографије саме за себе довољно говоре о атмосфери у амфитеатру. Све похвале младим будућим правницима који су показали да од њих у будућности оправдано треба много очекивати. 

                         


Пријава за предмет Писање правних аката

Студенти који су Правни факултет уписали школске 2007/08. године,  а четврту годину основних академских студија уписали ове, школске 2010/11. године, (који, дакле, студирају према новом Наставном плану), и који желе да у осмом семестру изаберу Писање правних аката као опциони предмет, треба да се најкасније до 15. јануара 2010. године пријаве на шалтеру I, под условом да су положили Кривично процесно право и Облигационо право.

Благовремено пријављивање је неопходно да би се, због специфичних услова у којима се настава обавља, настава, такође благовремено, организовала.

Упис осмог семестра и формални избор овог опционог предмете врши се према уобичајеном поступку и у за то предвиђеном времену.


Конкурс Фондације Алан Вотсон

Фондација Алан Вотсон расписује шести конкурс за школску 2010/11 годину, са темом

Правни транспланти код Валтазара Богишића

Право учешћа имају сви студенти Правног факултета Универзитета у Београду. Рад се предаје на српском или енглеском језику, а награђени радови се објављују на интернет страницама Фондације и Правног факултета. Наградни фонд износи 500 долара, које лично обезбеђује проф. Алан Вотсон. Рок за предају радова је 20. јануар 2011. године.


"БИМУН 2011'' – образовање за свет дипломатије

Удружење за Уједињене нације Србије припрема осму међународну студентску конференцију "БЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ МОДЕЛ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА - БИМУН 2011", која ће се одржати у Београду од 17. до 20. марта 2011. године. На скупу ће учествовати студенти друштвених наука из целог света.

БИМУН студентима пружа могућност да у пракси боље упознају актуелна међународна питања и начине њиховог решавања у оквиру УН, да примењују основна дипломатска начела, као и доприноси развијању њихових личних вештина (јавног наступа, преговарања, вођења дебате и постизања компромиса).

Студенти преузимају улоге дипломата УН, представљају различите земље и расправљају о темама које су на дневном реду. Учесници као делегати разрађују стратегију, припремају резолуције, преговарају и решавају конфликте, у складу са процедуром УН.

''БИМУН 2011'' биће прилика за нова искуства, дипломатске дебате и повезивање младих лидера из Србије, региона и других земаља. Радни језик БИМУН конференције је енглески.

''Београдски међународни модел Уједињених нација - БИМУН 2011'' обухватиће симулације заседања следећих органа УН на наведене теме:

 • САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ: ''Неширење оружја за масовно уништавање''

 • ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА - II комитет: ''Глобални споразум о климатским променама''

 • САВЕТ ЗА ЉУДСКА ПРАВА: ''Права миграната у југоисточној Европи''

 • КОМИТЕТ ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ УНЕСКА: ''Светска баштина и одрживи туризам''

 • БИМУН ПЛЕНУМ: ''УН и САД - нова ера мултилатерализма''

Најбољи учесници ће добити новчану награду и учешће на пројекту ''БИМУН плус''.

Начин конкурисања:

На Конкурс за ''БИМУН 2011'' могу се пријавити студенти и постдипломци факултета друштвених наука (старости до 29 година), који добро знају енглески језик, уз обавезу да попуне апликациони формулар и напишу мотивационо писмо (до 250 речи). Број места је ограничен - пријавите се на време.
 

Рок за конкурисање: 31.01.2011.

bimun.unaserbia@gmail.com
http://www.bimun-unaserbia.org


Пракса за студенте у Министарству трговине и услуга

На основу Споразума о сарадњи, Министарство трговине и услуга и Правни факултет Универзитета у Београду, позивају студенте који су одслушали предмет Облигационо право да се пријаве за праксу у Центру за заштиту потрошача, Масарикова број 5, палата „Београђанка“, у оквиру којег функционише Call центар за заштиту потрошача. Пракса подразумева долазак у просторије Центра једном недељно по два сата, три месеца, и учешће у правној анализи потрошачких проблема и сачињавање типских решења сличних спорних ситуација. Пријаве се врше до 20. децембра 2010. године на емаил: marija@ius.bg.ac.rs Уз пријаву је потребно доставити биографију. За праксу ће бити одабрано 10 студената. Студентима који успешно окончају програм волонтирања Министарство трговине и услуга додељује Потврду о обављеној пракси, а најбољима и препоруке.

Селекцију студената који се пријаве извршиће доцент др Марија Караникић Мирић.


Пета хуманитарна акција "Осмех на дар"

Први студентски хуманитарни фонд Осмех на дар по чпети пут за редом организује традиционалну акцију прикупљања новогодишњих пакетића за децу из најугроженијих енклава са територије Косова и Метохије, , Дневног боравка за аутистичну децу у Београду, као и децу из Универзитетске дечје болнице у Тиршовој и Института за здравствену заштиту мајке и детета др. Вукан Чупић.

Позивамо све људе добре воље да дају свој допринос у складу са могућностима и придруже се акцији.

Прилоге у виду слаткиша, нових играчака, школског прибора, дечијих књига можете оставити сваког радног дана од 1. до 23. децембра од 10 до 16 часова у холу Правног факултета, а од 6.12. акцији се придружују и следећи факултети: Фармацеутски, Саобраћајни, Економски, Филолошки, Филозофски, Машински, ФОН, Богословски, Академија за дипломатију и безбедност, Висока пословна, као и Висока политехничка школа.

У оквиру саме акције  Фонд  Осмех на дар организује и хуманитарну журку Скупљамо осмехе 16 децембра у клубу Cinema.

Дођите да се дружимо  и заједно сакупљамо осмехе!


Отворен Фитнес центар Правног факултета

                           

Од 1. новембра 2010. године студенти Правног факултета Универзитета у Београду поред вежби из Увода у право, Управног права, Трговинског права итд. могу да вежбају и у новоотвореном Фитнес центру на Факултету (улаз из Београдске улице, врата десно од улаза у Бонафидес) и то у следећим терминима: уторак – петак од 8-22ч и суботом од 9-16ч. Цена ове услуге износи 1200 дин за 12 термина. Присуство је обавезно, промена тренера и термина дозвољена без потписа декана, нема чип картица, а пиће у Бонафидесу по завршетку часа не само да је препоручљиво него је и надохват руке : )

Студенти, дођите, вежбајте са нама не само мождане вијуге већ и мишиће!

Галерија слика Фитнес центра >>

Информације на тел: 3027 780


ЕЛСА - Конкурс за израду есеја

Европско удружење студената права (ЕЛСА) расписује наградни конкурс за израду есеја на понуђене теме:

1.       Health Law
2.       Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму (за и против)
3.       Легализација проституције (за и против)

Право учешћа имају сви студенти Правног факултета Универзтитета у Београду. Есеј не сме да садржи мање од три и више од пет А4 страница компјутерски обрађеног текста (Times New Roman, 12pt, line spacing single).

Пријем радова је до 06. децембра 2010. године.

Прва награда: ШЕСТ ДАНА НА КОПАОНИКУ У ПЕРИОДУ ОД 12. ДЕЦЕМБРА ДО 17. ДЕЦЕМБРА (могућност присуства на Копаоничкој школи природног права)

Радове слати на е-маил


Волонтирај са осмехом

Први студентски хуманитарни фонд ''Осмех на дар*'' те позива да се придружиш петој по реду хуманитарној акцији прикупљања новогодишњих пакетића за децу са Косова и Метохије као и прикупљању неопходне помоћи за најугроженије дечје институције на територији Београда.

Ако желиш да будеш друштвено ангажован и да развијаш своје тимске и организационе способности, да упознајеш нове људе и помажеш онима којима је помоћ неопходна, пријави се да будеш волонтер Фонда ''Осмех на дар''.

Волонтерски рад подразумева трочасовно ангажовање у току једне радне недеље*

Волонтери могу учествовати у различитим активностима које се тичу сарадње са медијима или спонзорима, и могу бити део креативног, финансијског или организационог  тима Фонда ''Осмех на дар''.

Фонд ће сваком волонтеру уручити сертификат о волонтирању, и пружити могућност учествовања на курсевима професионалног усавршавања из области ПР-а, управљања пројектима и фандрејзинга. За оне којима је то потребно, Фонд ће посебно активним волонтерима давати *препоруке* о друштвеном ангажовању.

Начин пријаве:
Пошаљи кратак ЦВ и пријаву на
osmehnadar@gmail.com

Рок за пријаве: 26. новембар 2010.

Постани део тима - ширимо осмехе!


Сајам пракси 2010

Сајам пракси, у организацији Канцеларије за младе града Београда, под слоганом Почетак твоје каријере ове године одржава се  25. и 26. новембра 2010. године у хали 5 Београдског сајма. Сајам пракси који се одржава већ други пут окупиће преко 100 великих предузећа, друге привредне субјекте и организације спремне да младим људима понуде прилику за професионалну праксу  и стицање неопходног искуства пред почетак радне каријере. Како би сви заинтересовани за стицање стручне праксе дошли до неопходних информација на сајту www.kancelarijazamlade.rs од 8. новембра доступне су и информације о компанијама које на Сајму учествују и праксе које ће бити понуђене, а покренута је могућност постављања питања у вези са Сајмом. Радно време Сајма пракси је од 10ч  до 17ч , а улаз је бесплатан.


Coca Cola таленти

Дугорочни програм «Coca-Cola таленти» покренула је компанија Coca-Cola Hellenic Србија у партнерству са Министарством просвете Републике Србије и наменила га је најбољим студентима. Програм је помогла Народна канцеларија председника Републике, а од ове године и Универзитети у Београду. Нишу, Новом Саду, Новом Пазару и Приштини. Поред студентских организација које традиционално подржавају програм - АИЕСЕЦ, АЕГЕЕ, Студентска унија Србије, ЕСТИЕМ, ЕЕСТЕЦ, БЕСТ, прикључиле су се и организације  - СУПРА, ТИМ, ЕСФ, ИААС, НАПСЕР, ИФМСА Србија. Пројекат су подржали и Универзитетски центар за студенте са хендикепом Универзитета у Београду, Центар за развој каријере, Београдска отворена школа, NGO Initiatives, као и медијски партнери  Инфостуд, Б92, 24 сата.

Право учешча на конкурсу „Coca-Cola таленти“ имају студенти акредитованих државних и приватних факултета у Србији који су испунили услов за упис треће године студија,  имају просек 8,5  и виши, одлично говоре енглески језик и познају рад на рачунару.

Конкурс је отворен од 3.11.2010. до 3.12.2010, а више информација о програму „Coca-Cola таленти“ можете пронаћи на  www.cchbc-talents.co.rs.

За додатне информације обратите се овлашћеној агенцији за односе са јавношћу Coca Cola Hellenic Србија – McCann Erickson Public Relations, контакт особе: Јована Цакић 063/384-145 и Ивана Цукавац 063/385-042


Конкурс за доделу стипендија

Републичка фондација за развој научног и уметничког подмлатка упућује позив за пријављивање на Конкурс за доделу стипендија у школској 2010/2011.години >>


Конкурс за стажирање у Агенцији за борбу против корупције

Конкурс >>


Конкурси за награде из Фонда "Професор др Мирко Васиљевић" - за студенте Правног факултета

Конкурс за награду за најбоље урађен рад из области трговинског, компанијског, берзанског, стечајног и саобраћајног права >>

Конкурс за награду социјално најугроженијем студенту који редовно испуњава своје статутарне обавезе >>

Рок за предају докумената, за оба конкурса, је 31.12.2010.године.


Награда "Круна успеха" 2010

Уз подршку његове Екселенције амбасадора Швајцарске федерације и професора Универзитета у Београду породица Петровић пети пут награђује најбоље студенте.

За награду могу конкурисати студенти који су, без понављања иједне године студија,  апсолвенти у школској 2009/2010.години и дипломирали са просечном оценом вишом од 9.00 до истека свог апсолвентског стажа, најкасније до 1.11.2010.

Конкурс је отворен од 21. 10.2010. до 21.11.2010. до када се од потенцијалних кандидата очекује следеће:
1. Детаљна биографија
2. Фотокопија дипломе, или потврда факултета о завршеним студијама
3. Знање једног страног језика
4. Фотографија новијег датума

Пријаве за конкурс доставити на адресу “АДВАНТАГЕ” д.о.о. Тршћанска 2/6

Контакт телефон 011/30-88-489 и 060/20-60-271

Детаљније информације о награди налазе се на wеб сајту www.krunauspeha.rs


Конкурс Задужбине Љубице Здравковић

Конкурс за доделу две стипендије  студентима Универзитета у Београду, за школску 2010/2011. годину >>


Конкурси Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловић

Одбор Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића, која делује у оквиру Универзитета у Београду, донео је одлуке о расписивању више конкурса:

         - за доделу 24 стипендије студентима Правног и Економског факултета Универзитета у Београду за школску 2010/2011 годину >>
        
          - за доделу  6 награда за стручне радове студената из области правних и економских наука за школску 2010/2011. годину >>

        - за партиципацију у трошковима школарине студентима докторских академских студија
студентима Правног и Економског факултета >>


Наставак ЕЦДЛ обуке на Правном факултету

Pravni portal Mojepravo.net

Сви заинтересовани за укључивање, односно наставак ЕЦДЛ обуке, нека дођу у понедељак 25.10. 2010. у 16:00ч у рачунарску учионицу на Правном факултету ради настављања обуке или ради добијања допунских информација о курсу.

Мојеправо и Правни факултет у Београду омогућили су Вам бесплатно похађање и полагање једног ЕЦДЛ модула (Информације и комуникације) које није условљено полагањем или похађањем обука за остале модуле.

Обука за један модул траје 12 часова и одржава се у термину од 16:30- 19:00 ч. у рачунарској учионици Правног факултета.

За стицање ЕЦДЛ сертификата потребно је положити 4 модула по сопственом избору. Полагање ЕЦДЛ модула није условљено похађањем обуке.

Више информација можете добити:

®    на сајту www.mojepravo.net

®    на е-маил ecdl@mojepravo.net

®    телефоном на број 066/918-100-7

®    лично у рачунарској лабораторији Факултета (анекс 21) или на првом часу обуке у понедељак у 16:00ч


Курс Paragraf Lex-a

Курс се одржава у оквиру наставе из предмета Правна информатика, траје 8 дана (16 часова), а полазници који с успехом заврше курс стичу сертификата који издају Правни факлутет и Paragraf Co, који се студентима евидентира у Diploma Supplement.

Похађање курса студентима пружа мноштво бенефиција (10 предиспитних бодова из предмета Правна информатика, попуст приликом набавке Параграф Леxа, у свакој групи један студент добија бесплатну лиценцу Параграф Леxа, као и могућност освајања новчане награде на крају школске године).

Групе се формирају по редоследу пријављивања, а број полазника је ограничен. 

Курс прве групе полазника почиње 11.10.2010. 

Курсеви се одржавају сваким даном у терминима од 10:30-12:30ч, односно од 13 -15ч у компјутерској учионици на Правном факултету у Београду.

Студенти који због ограничења у броју полазника претходне школске године нису били обухваћени обуком, у пријави за курс могу унети ову напомену како би што пре дошли на ред.


Правни факултет додељује 100 стипендија

По други пут Правни факултет доделиће студентима 100 школарина у вредности од по 10.000 динара.

Конкурс >>

Коначна ранг листа - 100 стипендија Правног факултета


Конкурс Министарства просвете РС за доделу студентских кредита и стипендија за 2010/11

Конкурс Министарства просвете РС за доделу студентских кредита >>

Конкурс Министарства просвете РС за доделу студентских стипендија >>


European Tax College Moot Court Competition

Правни факултет Универзитета у Београду позива све заинтересоване студенте да се пријаве за учествовање на EUROPEAN TAX COLLEGE MOOT COURT COMPETITION 2010/2011, најпрестижнијем студентском такмичењу из међународног и европског пореског права које се одржава у Лувену (Белгија) од 27. фебруара до 05. марта 2011. године.

Заинтересовани студенти могу пронаћи све податке о овом такмичењу на његовој званичној интернет презентацији http://www.law.kuleuven.be/eutax/index.html

Заинтересовани студенти могу пронаћи све податке о овом такмичењу на његовој званичној интернет презентацији http://www.law.kuleuven.be/eutax/index.html

Право да се пријаве имају студенти основних студија који су положили испит из Пореског права, као и студенти који похађају мастер, односно докторске студије на Правном факултету Универзитета у Београду. 

Пријављивање се врши путем електронске поште на адресу skostic@ius.bg.ac.rs (асистент мр Светислав В. Костић), при чему је потребно доставити биографију (обавезно навести успех на студијама, оцену која је добијена на испиту из Пореског права и испитивач код кога је полагано) на енглеском језику и контакт податке.

Рок за подношење пријава је 11. октобар 2010. године. 

С обзиром на то да је званични језик такмичења енглески (како за писмени тако и за усмени део такмичења) неопходно је да студенти који се пријављују имају врло добро знање овог језика.

Према правилима такмичења тим сваког универзитета може да има највише 4 члана, док ће на припремну наставу бити примљено до 12 студената од који ће оних четворо који покажу најбоље резултате бити изабрани да представљају Правни факултет Универзитета у Београду.  Припремна настава биће извођена искључиво на енглеском језику. 

Припреме за такмичење ће почети од 16. октобра 2010. године и трајаће се до 26. фебруара 2011. године, при чему ће сви студенти моћи да учествују у припремама до 30. децембра, када ће бити изабран коначни тим од 4 студента који ће у Лувену представљати Правни факултет Универзитета у Београду.  Припремна настава, коју ће држати проф. др Гордана Илић-Попов, уз подршку асс. мр Светислава В. Костића, подразумеваће најмање 8 часова недељно, као и самостални рад студената (а по претходном договору и инструкцијама).

У припремама за такмичење учествоваће и спонзори тима Правног факултета Универзитета у Београду:  Deloitte, Ernst & Young, KPMG  и PriceWaterhouseCoopers.


Волонтирање у Народној канцеларији Председника Републике

Република Србија

НАРОДНА КАНЦЕЛАРИЈА

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

 

 

 

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА

У НАРОДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ 

Обавештавамо студенте да је почео упис нове, осамнаесте класе волонтера за рад у Народној канцеларији Председника Републике.

Нови програм волонтирања у Народној канцеларији ће почети 25.10 2010. године.

Позивамо заинтересоване студенте да своје пријаве поднесу асистенту Урошу Новаковићу, предајом попуњених формулара за пријаву за учешће у програму волонтирања.

Формулари за пријаву се могу добити код асистентa Уроша Новаковића, 27.09.2010.  од 12.30 - 13.00,   29.09.2010.  од  13.30-14.00, 4.10.2010.године од 14.30-15.00, 14.10.2010.године од 11.30 - 12.00 у кабинету А10, или преузети у електронској форми

Пријава кандидата се врши код Уроша Новаковића у наведеним терминима у кабинету А10, или у електронској форми на е-маил адресу: uros.novakovic@ius.bg.ac.rs (Субјект: Народна канцеларија).

Крајњи рок за предају попуњених формулара је четвртак, 14.10.2010. године, до 12.00 часова.

Више информација о структури, функцијама и активностима Народне канцеларије председника Републике можете добити на интернет адреси: www.narodnakancelarija.srbija.rs


КУРС ’’Основни проблеми међународног кривичног права и међународног кривичног правосуђа’’

,Правни факултет Универзитета у Београду и Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) позивају студенте III и IV године и апсолвенте Правног факултета Универзитета у Београду да се пријаве за учешће на курсу ’’Основни проблеми међународног кривичног права и међународног кривичног правосуђа’’. Курс ће се одржати током зимског семестра на Правном факултету у Београду. Предавања ће држати професори Правног факултета, судије, тужиоци, адвокати, експерти ОЕБС-а, као и страни експерти.

Рок за предају пријава је 10 октобар 2010. године. Максималан број учесника је ограничен на 30. Пријаве са кратком биографијом и мотивационим писмом слати асистенткињи Вањи Бајовић на е-маил.

У пријави ОБАВЕЗНО навести број индекса, годину студија, просечну оцену, број испита пренетих из претходне године студија, контакт телефон и е-маил. Одлично знање енглеског језика је неопходно, имајући у виду да ће већина предавања као и завршни тест бити на енглеском језику.

Управник курса: Проф. др Милан Шкулић

Списак студената примљених на курс >>


Конкурс за Правну клинику

Правни факултет Универзитета у Београду

 објављује конкурс за учешће у програму П Р А В Н А  К Л И Н И К А
једно
ипогодишњи програм обуке у практичним правним вештинама

ШТА МОЖЕМО ДА ВАМ ПОНУДИМО?  

 • ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОД ЕДУКАЦИЈЕ
 • МОДЕРНО ОПРЕМЉЕНУ »ЛАБОРАТОРИЈУ« ЗА ПРАВНИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ
 • МОГУЋНОСТ ДА РАДИТЕ СА СТВАРНИМ КЛИЈЕНТИМА У

Клиници за породично право
Клиници за облигационо право
Клиници за питања дискриминације
Клиници за кривично право

ШТА ОЧЕКУЈЕМО ОД ВАС?

·         ДА СТЕ СТУДЕНТ/СТУДЕНТКИЊА  IV ГОДИНЕ ИЛИ АПСОЛВЕНТ/АПСОЛВЕНТКИЊА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА
·         ДА ИМАТЕ ПРОСЕЧНУ ОЦЕНУ 8 ИЛИ ВИШУ
·         ДА СТЕ СПРЕМНИ ЗА НОВЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА

УСПЕШНО ОКОНЧАЊЕ ПРОГРАМА ПРАВНА КЛИНИКА ПРИЗНАЈЕ СЕ КАО ОПЦИОНИ ПРЕДМЕТ СУДСКО ОРГАНИЗАЦИОНО ПРАВО НА IV ГОДИНИ СТУДИЈА НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ.

ПРИЈАВЕ НА КОНКУРС, ЗАЈЕДНО СА КРАТКОМ БИОГРАФИЈОМ И НАЗНАКОМ ЗА КОЈУ КЛИНИКУ СЕ КОНКУРИШЕ, ПОДНОСЕ СЕ НАЈКАСНИЈЕ ДО 10. ОКТОБРА  2010. ГОДИНЕ СЕКРЕТАРУ ПРАВНЕ КЛИНИКЕ  НА АДРЕСУ: МАРКО ЈОВАНОВИЋ, АСИСТЕНТ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА (ЗА ПРАВНУ КЛИНИКУ), БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 67, 11000 БЕОГРАД ИЛИ НА Е-МАИЛ АДРЕСУ: marko.jovanovic@ius.bg.ac.rs


Конкурс - Правна клиника за избегличко право

Правни факултет Универзитета у Београду и канцеларија УНХЦР-а у Београду /UN High Commissioner for Refugees/ позивају пету генерацију студената  III, IV године и апсолвенте Правног факултета Универзитета у Београду да се пријаве на учешће у раду Правне клинике за избегличко право и право азиланата. Програм Правне клинике траје два семестра. Теоријски део ће се одржавати током зимског семестра на Правном факултету у Београду, петком од 14-16 часова. Током оба семестра биће организован и практични рад студената у домаћим невладиним организацијама које се баве правном заштитом тражилаца азила, избеглица и интерно расељених лица – Praxisu и АПЦ-у. У другом семестру, предвиђена је посета УНХЦР-у, Канцеларији за азил и разним другим институцијама које се баве заштитом избеглица и азиланата.

Свим студентима који успешно заврше програм биће додељен сертификат. Најуспешнији студенти имаће могућност да похађају домаће  и регионалне семинаре, као и да обављају праксу у канцеларији УНХЦР-а у Београду, другим УН агенцијама, невладиним организацијама и државним институцијама.

Рок за предају пријава је 6.октобар 2010.године, а настава почиње у петак 15. октобра. Пријаве са кратком биографијом и мотивационим писмом слати асистенту мр Бојани Чучковић на е-маил . У пријави обавезно навести број индекса, контакт телефон, е-маил и знање страних језика.

Списак студената Правне клинике за избегличко право и право азиланата >>


Припремна настава за полагање University of Cambridge Exams

FCE           CAE           CPE

Наставу изводи Силвана Поповић, предавач за предмет Енглески језик

Кејмбриџ дипломе су међународно признате и представљају доказ изузетно високог нивоа знања енглеског језика који је неопходан приликом запошљавања или уписа на  редовне, последипломске и специјалистичке студије у великом броју земаља у Европи и свету.

Настава почиње 11.октобра 2010. 

Тестирање се организује у следећи терминима:

16,24,27. септембар,  1, 5, 6, 8. октобар од 15 до 16 часова –  Форум Романум 

За ближе информације обратити се  Јасмини Алибеговић, Служба за последипломске студије тел. 3027 - 677


Бесплатна обука и полагање ЕЦДЛ модула

 

Pravni portal Mojepravo.net

Сви заинтересовани за укључивање, односно наставак ЕЦДЛ обуке, нека дођу у понедељак 13.9.2010 у 16:00ч у рачунарску учионицу на Правном факултету ради договора о почетку обуке или ради добијања допунских информација.

Мојеправо и Правни факултет у Београду омогућили су Вам бесплатно похађање и полагање једног ЕЦДЛ модула (Информације и комуникације) које није условљено наставком похађања обука или полагањем осталих модула.

Обука за један модул траје 12 часова и одржава се у термину од 16:30- 19:00ч.

За стицање ЕЦДЛ сертификата потребно је положити 4 модула по сопственом избору.

Више информација можете добити:

®    на сајту www.mojepravo.net

®    на е-маил ecdl@mojepravo.net

®    телефоном на број 302-7711

®    лично у рачунарској лабораторији Факултета (анекс 21).


ЕФГ школарине

По јубиларни пети пут, Еуробанк ЕФГ доделиће 50 једнократних Школарина у вредности од по 1.000 евра најбољим студентима завршних година основних/интегрисаних студија који похађају државне универзитете у Србији.

Пријављивање за јубиларне Еуробанк ЕФГ Школарине почело је 6.септембра, а трајаће до 24. октобра 2010. До сада, Еуробанк ЕФГ је доделила 1.300 Школарина у укупној вредности од 1,3 милиона евра на тај начин поставши један од традиционалних стубова подршке високом образовању у земљи.

Еуробанк ЕФГ Школарина намењена је свим студентима завршне године академских и струковних студија и студентима који у школској 2010-2011. по први пут остварују статус апсолвента. Будући лауреати морају имати просек оцена преко 9,5, те показати лидерски потенцијал, добро познавање страних језика и интерес за развој локалне заједнице. Осим академских резултата, независна селекциона комисија ће вредновати и награде остварене током школовања, као и учествовање у ваннаставним активностима.  
 

Пријављивање кандидата и ове године обавља се путем он-лине обрасца, који се може учитати на wеб страници www.eurobankefg.rs , опција “Еуробанк ЕФГ Школарина“. У циљу подстицања рада и комуникације младих стручњака у савременом међународном окружењу, целокупна процедура обавља се на енглеском језику, док се пријављивање врши искључиво путем интернета. Конкурс и ове године администрира „Институт за међународно образовање“ (Institute of International Education), најстарија и највећа независна непрофитна међународна организација  са искуством у високом образовању. Избор кандидата обавља независна међународна стручна комисија у чијем саставу се налазе еминентни професори, стручњаци невладиних институција и признати професионалци из разних области. Све додатне информације о условима конкурса и начину аплицирања, студенти могу затражити путем мејл адресе eurobankefg-scholarships@iie.eu .


Конкурс за регионалне мастер студије - Master in Intellectual Property Law in Skopje

До 25. јула 2010. године отворен је конкурс за упис на регионалне мастер студије права интелектуалне својине које ће се од академске 2010/2011 године одвијати на Правном факултету Универзитета у Скопљу. Мастер студије се успостављају у оквиру Темпус пројекта у коме учествује и Правни факултет Универзитета у Београду. Студије трају четири семестра, настава се одвија на енглеском језику а наставу изводе професори из Скопља, Београда, Стразбура, Ниша, Солуна и Софије. Мастер диплому заједнички издају Универзитет у Скопљу и Универзитет у Стразбуру. За 40 најбољих кандидата обезбеђене су стипендије. Више информација о упису на регионални мастер права интелектуалне својине могу се наћи на сајту:  www.pf.ukim.edu.mk/en


даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299