Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Студентске теме 

 


Додељене награде Секције за криминологију

Секција за криминологију је у јуну 2013 године расписала конкурс за наградни темат на тему “Еколошки криминалитет”. У априлу је Одбор за оцену радова донео једногласну одлуку о приспелим радовима. Свечана додела награда одржана је 29. маја 2015. године у Сали за седнице Правног факултета. Новчану награду за прво место обезбедила је адвокатска канцеларија “Фила” из Београда. Сви награђени добили су комплете књига чији су дародавци Правни факултет у Београду и издавачка кућа “Досије”. Првонаграђени рад биће објављен у часопису Ревија за криминологију и кривично право, а другонаграђени у тематском зборнику Казнена реакција у Србији.

Прво место освојила је Невена Маринковић, студенткиња треће године Правног факултета у Београду, а награду јој је уручио адвокат Михајло Бакрач из адвокатске канцеларије “Фила”.

Друго место заузео је Александар Стевановић, студент треће године Правног факултета у Београду, а награду му је уручио декан Правног факултета у Београду проф. др Сима Аврамовић.

Треће место заузео је Павле Грбовић, такође студент треће године Правног факултета у Београду. Награду му је уручио декан Правног факултета у Крагујевцу и председник Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу проф. др Станко Бејатовић.

 

Одбор је посебно похвалио и радове Данка Нововића, студента четврте године Правног факултета у Београду и рад Катарине Малетић, студенткиње треће године Правног факултета у Београду.


Семинар Пут закона

Студентска асоцијација за међународну сарадњу (САМС) је 27. марта учествовала  у раду семинара ''Пут закона'' који је за студенте Правног факултета и Факултета политичких наука организован у Народној скупштини Србије.

Отварајући семинар, потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић је истакао да је за студенте Правног факултета и Факултета политичких наука битно да познају процедуру доношења закона, како би што боље разумели и политички систем.

Од закона које усвоји Народна скупштина у великој мери зависи квалитет и динамика реформских процеса, посебно имајући у виду европске интеграције Србије и потребу усклађивања домаћег законодавства са европским и светским стандардима, истакао је потпредседник Народне скупштине.

Потпредседник Маринковић је указао да је Народна скупштина усмерена на доношење закона који ће створити што бољи привредни амбијент за инвестиције, подстицање економије и повећање запослености у Србији.

Доношењу закона треба да претходи широка јавна расправа, нагласио је Маринковић и додао да је поред доношења квалитетних законских решења, од изузетног значаја и њихова ефикасна примена.

Студентима је током семинара детаљно представљена процедура доношења закона, од тога ко су Уставом утврђени предлагачи, процедура упућивања у скупштинску процедуру и разматрања на седницама надлежних одбора и на седници Народне скупштине, па до изгласавања у Народној скупштини и упућивању председнику Републике на потписивање указа о проглашењу закона.

Секретарка Одбора за привреду и финансије Владе Републике Србије Драгица Перишић, представила је процедуру припреме нацрта закона, његовог разматрања, прихватања на седници Владе и упућивања у скупштинску процедуру у форми предлога закона.

О процедури разматрања предлога закона који је упућен Народној скупштини, говорио је заменик генералног секретара Народне скупштине Бранко Маринковић, док је народна посланица Олгица Батић представила могућности народних посланика да амандманима делују на унапређење квалитета предложених закона у Народној скупштини.

Представили су и процедуру и ток расправе о предлогу закона на седницама одбора и на седници Народне скупштине.

Студенти су се интересовали у којој мери Уставом утврђени предлагачи – Влада, народни посланици и 30.000 грађана, користе своје право предлагања закона. Интересовали су се и за начин комуникације грађана са њиховим представницима у Парламенту, као и за процедуру за расписивање референдума.


Victoria Fisher Memorial Prize

 

 

Mеђународне парламентарне стипендије

 

 

Straniak Academy for Democracy and Human Rights - пријава продужена до 21. јуна

 

LL.M. in International Commercial Law and Dispute Resolution

 


Трибина на тему ‘’Утицај тероризма на глобалну безбедност’’

На Правном факултету Универзитета у Београду у понедељак 16. марта са почетком у 19 часова ,у организацији Студентске асоцијације за међународну сарадњу , одржана је трибина на тему ‘’Утицај тероризма на глобалну безбедност’’.

Амфитеатар  II је тога дана био мали да прими бројне студенте заинтересоване да своје знање обогате речју стручњака који су врсни стручњаци у својим професионалним областима.

Професор др Драган Симеуновић, професор на Факултету политичких наука, својим излагањем је отворио трибину. Он је са научно-стручног аспекта дао близе одређење тероризма као друштвеног и политичког феномена, уједно истичући да је веома тешко појам тероризма ограничити оквирима једне дефиниције. Својим излагањем професор Симеуновић је обухватио и историјски развој тероризма, као и порекло самог термина.

Говорећи о тероризму са религијског аспекта своје виђење је изнео муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић.

Професор др Мирољуб Јевтић , стручњак у области исламизма, говорио је о исламским радикалним покретима у свету - покретима заснованим на религији. Такође, професор Јевтић је са присутнима поделио своја искуства са бројиних светских конференција.

Занимљивим примерима из свакодневног живота, завршну реч је дао новинар и публициста Миломир Марић.


Учешће Клуба за Уједињене нације Правног факултета на БИМУН-у 2015

Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду је први пут оформио делегацију и узео учешће на Београдском моделу Уједињених нација - БИМУН 2015, који је трајао од 18. до 22. марта . Одбор Клуба за модел Уједињених нација, који чине председница Милена Николић и чланови Милица Шкаро и Немања Безаревић, припремао је претходних месеци  две делегације.

Милена Николић и Милица Шкаро су ове године и чланице тима Београдског модела Уједињених нација те су својим искуством припремале чланове у циљу што успешнијег дебитовања Клуба за Уједињене нације на конференцији. На припремним састанцима чланови су се припремали да на најбољи начин представе земљу коју заступају и Клуб за Уједињене нације. Том приликом су истраживали тему конференције, изучавали принципе и рад тела УН, упознали се са процедуралним правилима и усавршавали писање докумената за конференцију и састављање резолуције..

Шефови делегација су били Немања Безаревић и Дарко Дедовић који су узели учешће у симулацији рада Савета безбедности. Као чланови делегација Клуб су представљали и: Варвара Алексић (Скупштина за животну средину), Петар Аџић (Економски и социјални савет), Тамара Бајчић (Економски и социјални савет), Христина Војводић (Скупштина за животну средину), Немања Војиновић (Савет за људска права), Милош Димић (Савет безбедности), Радмила Додер (Савет за људска права), Александар Живановић (Економски и социјални савет), Сандра Живковић (Скупштина за животну средину), Никола Јерковић (Савет безбедности - кризни комитет), Мина Радоњић (Скупштина за животну средину) и Филип Симовић (Савет безбедности - кризни комитет).

Након свечаног отварања, делегати су подељени по комитетима, након чега су започела заседања у Народној скупштини Републике Србије, Канцеларији за дијаспору и Привредној комори Србије. Наши чланови су се истакли у жустрим дебатама и лобирању. Последњих дана конференције, вредно се радило на изради предлога резолуције у складу са добијеним комитетским темама. Конференција је завршена гласањем чланова комитета о предложеном тексту, након чега су сви сениорски комитети (Савет безбедности, Савет безбедности -кризни комитет, Савет за људска права, Економски и социјални савет и Скупштина за животну средину) усвојили предложене резолуције.

Чланови Клуба су остварили бројне контакте са студентима из Шпаније, Италије, Холандије, Турске, Немачке, Марока, Азербејџана, Словеније током националне вечери, БИМУН забаве и свечаног бала.

Ово искуство је значајно за чланове Клуба, обзиром да су на конференцији  активним учешћем упознали дипломатију у пракси. Клуб је задовољан успешним дебитовањем и исказаним потенцијалом чланова, и на предстојећим моделима Уједињених нација могу се очекивати значајни резултати и награде.


Предавање проф. др Весне Кесић

Комитет за међународну сарадњу студената медицине (IFMSA – Serbia) у сарадњи са студентским парламентом Правног факултета Универзитета у Београду и продеканом проф. др Владаном Петровом организовали су предавање „Зашто студенти права треба да чују о раку грлића материце?“. Предавање је одржала проф. др Весна Кесић, а студенти Правног факултета су имали прилику да се упознају са проблематиком рака грлића материце, као и са важношћу превенције и редовног гинеколошког прегледа. На крају предавања представљен је рад Комитета за међународну сарадњу студената медицине у циљу успостављања сарадње студената ова два факултета.


Посета студената Правног факултета из Косовске Митровице

18.03. 2015. године Студентски парламент Правног факултета Универзитета у Београду угостио је студенте Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Гостима је приређен богат програм. Студенти из Митровице су са својим домаћинима посетили Народну скупштину Републике Србије, Уставни суд Републике Србије, као и Правни факултет, где су их угостили декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић и наши студенти. Циљ ове посете је успостављање тешње сарадње између студената ова два факултета, размена искустава и знања, као и планирање и реализација будућих заједничких активности. У ту сврху је потписан Меморандум о сарадњи ова два Студентска парламента.


Први Студентски привредно политички форум

Двадесет шестог и двадесет седмог фебруара, у просторијама Привредне коморе Србије, одржан је први Студентски привредно политички форум. Догађај је организован од стране Студентске асоцијације за међународну сарадњу, чије је седиште на Правном факултету у партнерству са Центром за едукацију и друштвену еманципацију младих. Током два дана преко сто студената имало је прилику да чује излагања државних званичника, привредника, професора и сазнају више о међународним и домаћим политичким и економским дешавањима и поставе питања у вези са оним што их је занимало.

Форум је почео излагањем потпредседника Владе Зоране Михајловић, председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, државног секретара у Министарству омладине и спорта Ненада Боровчанина и организатора скупа.

Студентски су такође имали прилику да чују излагање Славенка Гргуревића, председника Уније послодаваца Србије, Бранислава Филиповића, директора DOT Company и Наташе Башић, менаџера за људске ресурсе Делез групе. Студенти су били врло заинтересовани у вези практичних ствари из сфере бизниса и пословања и поставили бројна питања предавачима.

Први дан завршен је панел дискусијом на тему „Србија и Несврстани – могућности и шансе за будуће младе предузетнике“. Професор Факултета за медију и комуникације Зоран Ћирјаковић је на занимљив начин говорио о културолошким препрекама пословању у земљама „трећег света“, док је Ненад Васић, са Института за међународну политику и привреду говорио о међународноправном и политичком аспекту ове сарадње.

Излагањем потпредседника Народне скупштине и председника Економског кокуса проф. др. Владимира Маринковића започет је други дан Форума. Господин Маринковић говорио је о улози законодавне власти у побољшању привредног амбијента и повећања запослености младих, као и активностима које парламент намерава да предузме у том погледу. Млади, односно високо образовање били су тема и панел дискусије на којој су учествовали проф. др. Слободан Пајовић, ректор Мегатренд универзитета, Наталија Ристић, председник Студентског парламента Факултета политичких наука, Марија Јовановић, из Центра за развој каријере и саветовање београдског Универзитета, Огњен Поповић, потпредседник за сарадњу са привредом Студентског парламента Универзитета у Београду и Снежана Клашња, помоћник министра у Министарству омладине и спорта.

Из света предузетништва, што је младе посебно занимало, гости Форума били су Зоран Илић, оснивач Биомелема и Владимир Николић, оснивач Лимунда. Њихова излагања студенти су оценили највишим оценама, а предавачи су се потрудили да што боље представе развојни пут њихових компанија и дају им савете уколико намеравају да се баве предузетништвом.

Панел дискусија на тему привредне сарадње наше земље са Европском Унијом и Русијом била је последње излагање које су учесници имали да чују. Драгомир Карић, проф. др. Ненад Бијелић, са Економског факултета, др. Драган Ђукановић, са Института за међународну политику и привреду и Владан Матић, из Министарства спољних послова изнели су своје погледе на тренутну политичку и економску ситуацију наше земље и у том смислу позицију Србије у односу на Европску Унију и Русију.

Форум је окончан доделом сетификата учесницима који су били не само са Правног и Факултета политичких наука, већ и са Економског, Биолошког и других, што сведочи о заинтересованости студената из разних области за политичке и привредне токове и квалитету организације самог Форума. Учесници су Форум напустили задовољни са жељом да се од овог форума, чији је радни назив „Студентски Давос“, направе традиционални сусрети студената на годишњем нивоу.


Уручене потврде полазницима прве генерације Форума за дипломатију и међународне односе

24. фебруара 2015. год. у Сали за конференције, полазницима прве генерације Форума за дипломатију и међународне односе уручене су потврде о успешно завршеном програму.
У исто време уручене су захвалнице предавачима и онима који су током два семестра помогли рад Форума.

Присутне је испред управе Факултета поздравио декан Правног факултета Универзитета у Београду Проф. др Сима Аврамовић а потом су се окупљенима обратили Проф. др Бојан Милисављевић старији координатор, Проф. др Бранко Ракић, г. Живадин Јовановић у име Београдског форума за свет равноправних , г. Ненад Белчевић у име Националног института за демократију, др. Душко Димитријевић у име Института за међународну политику и привреду и г. Марко Антић млађи координатор.

Додели су присуствовали полазници нове генерације.

Након доделе потврда и захвалница уприличен је пригодан коктел.


Студирање у Француској и стипендије Владе Француске

Плакат >>


Конкурси Фондација и Задужбина

Управни одбор Фонда „Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“ расписује следеће конкурсе:

К О Н К У Р С за доделу награде студенту Правног факултета Универзитета у Београду слабијег материјалног стања, који је са одличним успехом завршио мастер академске студије

К О Н К У Р С за доделу награде студенту Правног факултета Универзитета у Београду слабијег материјалног стања, који је са одличним успехом завршио основне академске студије

Одбор Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића, која делује у оквиру Универзитета у Београду, донео је одлуке о расписивању више конкурса:

- за доделу  20 награда за стручне радове студената из области правних и економских наука за школску 2014/2015 годину >>   Форма за писање рада >>

- за доделу 40 стипендије студентима Универзитета у Београду за школску 2014/2015 годину >>

- за партиципацију трошкова школарине студентима докторских академских студија за школску 2014/2015 годину >>

Jавни  позив за давање помоћи за лечење и набавку медицинских помагала студентима универзитета у Београду -  Задужбинa Драгољуба Маринковића >>

Конкурс за доделу стипендија Фонда Милана Стевановића-Смедеревца и супруге Даринке за школску 2014/2015. годину >> 

Конкурс за доделу стипендија задужбине Љубице М. Здравковић за школску 2014/2015. годину >>

Конкурс за доделу стипендија Фондације Косте Мигрића >>


Округли сто - Мисија ОЕБС-а у Србији: У сусрет председавању Србије ОЕБС-ом

Европско удружење студената права (ELSA) из Београда у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), 10. децембра 2014. године, реализовала је Округли сто са темом "Мисија ОЕБС-а у Србији: У сусрет председавању Србије ОЕБС-ом“, у Конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду.

Програм је свечано отворен излагањем заменика шефа Мисије господина Мајкла Ујехаре и поздравним говором продекана за наставу др Владана Петрова.

Представници ОЕБС-а у Србији информисали су младе о раду Организације за европску безбедност и сарадњу, Мисији ОЕБС-а у Србији и приоритетима председавања Србије ОЕБС-ом.

О историјским коренима, структури, улози и безбедносном концепту ОЕБС-а говорио је специјални саветник Владимир Биланџић. Правни саветник Мирослав Јанковић, говорио је о слободи медија уз осврт на области у којима је Мисија активна, како би помогла јачању и развоју медија у Србији. О владавини права и реформи правосуђа, говорио је правни саветник Холгер Хембах, који нас је упознао са сарадњом ОЕБС-а и органа власти у њиховим настојањима да изврше реформу правосуђа у Републици Србији.
 


Конкурс за доделу сто стипендија Правног факултета

Конкурс за доделу сто стипендија Правног факултета

Коначна ранг листа за 100 стипендија Правног факултета


Студенти нашег факултета бронзани на универзитетском футсал првенству Европе 

Футсал репрезентација Правног факултета Универзитета у Београду је, на најмасовнијем футсал првенству универзитетских селекција Европе, одржаном у Риму од 13. до 16. новембра, освојила треће место и бронзану медаљу. У изузетно јакој конкуренцији 36 држава Европе, наша репрезентација, као једини представник Републике Србије, успела је да оствари до сада највећи успех у историји футсала на Правном факултету и Универзитету у Београду.

Селекција нашег факултета је тесно поражена у полуфиналу од потоњих шампиона из Чешке Република, док је у борби за бронзану медаљу убедљиво савладала универзитетску репрезентацију из Хрватске.

Овим изванредним резултатом учињена је значајна промоција нашег Факултета и Универзитета у европским оквирима, што чини велику част нашим студентима спортистима и њиховом селектору доц. др Владимиру Вулетићу.

 


Пракса и волонтирање за студенте у адвокатским канцеларијама

ЕЛСА - Волонтирање у адвокатској канцеларији

Пракса у адвокатској канцеларији Цвјетићанин 


Одржан курс из Увода у упоредно приватно право

Др Паскал Хашем, адвокат у циришкој канцеларији r & Karrer и предавач на Правном факултету Универзитета у Базелу одржао је од 3. до 7. новембра 2014. године курс из Увода у упоредно приватно право (Introduction into Comparative Private Law) за студенте треће и четврте године као и мастер студенте нашег Факултета. Курс је, поред општих тема упоредног права као што су настанак и развој упоредноправног метода, преглед главних светских правних система и приказ рада организација за међународну унификацију права, обухватао и нека од најкарактеристичнијих питања упоредног приватног права, попут правног дејства понуде, различитих облика заступништва и правних средстава доступних у случају повреде уговора. Курс је одржан на енглеском језику а број заинтересованих слушалаца далеко је премашио број расположивих места.

Др Паскал Хашем је био специјални известилац Саветодавног већа за примену Конвенције УН о уговорима о међународној продаји робе приликом формулисања мишљења бр. 10 (Уговорна казна за повреду уговора за који је меродавна Бечка конвенција). Држао је предавања на Универзитету Цинхуа у Пекингу и Универзитету Билги у Истанбулу. Области његовог професионалног интересовања су облигационо право, међународно трговинско право и упоредно право. Предавање др Хашема у Београду још један је знак и иначе добре сарадње правних факултета у Београду и Базелу, као и потврда настојања Правног факултета Универзитета у Београду да својим студентима омогући додатне облике усавршавања и стицања знања.


Линк новог сајта Секције за криминологију >>


Хуманитарна акција САМС-а "Недеља хуманости''

Студентска асоцијација за међународну сарадњу САМС је организовала 24.10.2014. године хуманитарну акцију ''Недеља хуманости'', која је између осталог подразумевала скупљање помоћи на Правном факултету, Универзитета у Београду. На нашем пулту студенти су прикупили неопходну помоћ за угрожене породице из Обреновца, које су настрадале у мајским поплавама које су погодиле нашу државу. Поред помоћи скупљене на Правном факултету, организовано је хуманитарно вече у кафићу Фрак, где су студенти и други гости донирали новчану помоћ угроженима.

Ова акција је наставак велике акције коју су студентске организације спроводиле за време поплава чиме САМС жели да пошаље поруку да је помоћ угроженима и даље потребна.

 

 

 


Прва студентска конференција из теорије и филозофије права

У Конференцијској сали Правног факултета у Београду је у петак, 17. октобра 2014., одржана студентска конференција из теорије и филозофије права на тему „Теорија и пракса људских права“. Уједно, ово је и прва Конференција студентског карактера која је организована на Правном факултету, будући да студенти до сада нису имали прилике да на овај начин учествују у свету правне науке на нашем факултету. Циљ Конференције је био да помогне младим и талентованим студентима, заинтересованим за област теорије и филозофије права, да стекну искуство у писању научних радова, аргументацији и јавном наступу.

Од 20 студената који су током лета послали своје апстракте, изабрано је 8 најбољих за излагање на Конференцији. Поред излагача, на Конференцији су учествовали и коментатори, који су за потребе Конференције припремили стручне коментаре радова излагача. Прилику да излажу на Конференцији имали су, како студенти основних студија, тако и студенти мастер и докторских студија.

На самом почетку, учесницима се обратио декан Факултета проф. др Сима Аврамовић, подржавајући овакав пионирски подухват и охрабрујући студенте на даље усавршавање у науци. Затим је студенте поздравио проф. Кенет Хима, професор на Универзитету Вашингтон и гостујући професор на Правном факултету. Он је у свом обраћању студентима указао на значај правне аргументације, а затим им пожелео успешне наступе. Излагања на Коференцији су била подељена у четири сесије, а уводно предавање је имала Андријана Мишовић, студент докторских студија на Правном факултету у Београду, на тему „Примена члана 36 Бечке конвенције о конзуларним односима у пракси Сједињених Америчких Држава“. Потом је уследила прва сесија где су своје радове излагали Марија Момић („Одлуке Европског суда за људска права као извор права у Србији“) и Петар Митровић („Слобода вероисповести и начело световности у Србији“). У следећој сесији излагачи су били Максим Милошевић („Право на приватност у уставном систему Србије“) и Ђорђе Марковић („Представљање националних мањина у Србији: решења и проблеми“). Након краће паузе, у другом делу Конференције излагали су Сара Петровић („Ограничење слободе изражавања у циљу заштите права других“), Рада Мирић („Бирачко право: проблеми у теорији и у пракси“), Сандра Драговић („Заштита права на породични живот у пракси Европског суда за људска права“) и Андреј Стефановић („Коришћење страног права у проширењу заштите људских права од стране Врховног суда САД“). Коментатори су били Балша Стевановић, Татјана Софијанић, Стефан Душанић, Стефан Андоновић, Катарина Томић, Богдан Вујовић, Јован Мићовић и Душан Мишкулин. Све четири сесије изнедриле су занимљиве расправе међу присутнима, које су резултовале веома плодоносним закључцима. Конференцијске сесије су модерирали доц. Др Горан Дајовић, доц.др Бојан Спаић, проф. Др Миодраг Јовановић и доц. др Андреја Катанчевић.

    

Организатор Конференције је било Српско удружење за правну и социјалну филозофију предвођено, пре свега, наставницима и професорима са Катедре за теорију, филозофију и социологију права Правног факултета у Београду, а Конференција је организована уз подршку Правног факултета.


Посета Народној скупштини Републике Србије

Чланови Студентске асоцијације за међународну сарадњу (САМС) посетили су Народну скупштнину на позив потпредседника Народне скупштине Др. Владимира Маринковића. Потпредседник је упознао наше студенте са радом Народне скупштине, њиховом активном законодавном ангажману, као и спремности Народне скупштине и њега лично да Народне скупштине приближи грађанима. Са потпредседником су договорене наредне активности у циљу продубљивања сарадње између студената и народних предсетавника кроз пројеката „Како настаје закон“, који подразумева симулација рада Народне скупштине и скупштинских одбора. Студенти су имали прилику да учествују у интерактивном разговору са господином Маринковићем и да добију одговоре на своја питања, везана за актуелности на пољу законодавног рада. Након тога у пратњи водича обишли су све значајне сале овог Високог дома.

 


Конкурси Фондације "Проф. др Мирко Васиљевић"

Конкурс за награду студентима основних академских студија правног факултета универзитета у Београду за најбоље урађен рад из области трговинског, компанијског, берзанског, стечајног и саобраћајног права  >>

Конкурс за награду студенту основних академских студија правног факултета универзитета у Београду са социјалним потребама који редовно испуњава своје статутарне обавезе >>

Резултати конкурса Фондације "Професор др Мирко Васиљевић" 
 


даље 2014/2015>>

даље 2013/2014 >>  

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

 

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.