Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Студентске теме 

 


Састанак поводом формирања тима за такмичење из медијског права

Позивамо све студенте који су заинтересовани да учествују на такмичењу из медијског права:

„Monroe E. Price Moot Court Competition”

да присуствују састанаку поводом формирања тима 18. септембра у 19 часова у конференцијској сали, да чују уводно излагање о такмичењу. За додатне информације, можете послати е-мејл на:  zivanovicmarko91@gmail.com или на  vukcucic@ius.bg.ac.rs


Семинар кривичног права – Граница нужне одбране у теорији и пракси

  

У организацији Студентског парламента Правног факултета, 18. и 19. маја одржан је Семинар кривичног права – Граница нужне одбране у теорији и пракси, у Конференцијској сали Правног факултета. Семинару је присуствовало више од сто студената, а садржајно предавање је обухватало стручну анализу проблема прекорачења граница института нужне одбране са научног аспекта и непосредног упознавања учесника са случајевима из кривично-правне области.

Продекан за наставу Правног факултета, професор др Владан Петров поздравио је учеснике уводним излагањем. Предавачи на Семинару били су професори Правног факултета – Професор др Милан Шкулић, професор Др Игор Вуковић, доцент др Иван Ђокић, судија Другог основног суда Ања Зрелец, адвокати Горан Петронијевић, Вељко Делибашић и Југослав Тинтор.

Учесницима су по завршетку предавања додељени Сертификати за учешће на овогодишњем Семинару, потписани од стране Декана Правног факултета Универзитета у Београду, професора доктора Симе Аврамовића.


Предавање адвокатица Наташе Лалатовић Ђорђевић и Тање Шумар из канцеларије Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гости Правног факултета Универзитета у Београду, 15. маја 2017. године у 15:20 у амф. VI, биће адвокатице Наташа Лалатовић Ђорђевић и Тања Шумар из канцеларије Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, које ће студентима одржати предавање на тему "Судови и арбитражно право: два примера из праксе".

Више информација о предавачима и пољима рада адвокатске канцеларије „Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr“ можете наћи на сајту: http://www.schoenherr.rs/

 

 

 

 

 


Предавање адвоката Драгана Псодорова из канцеларије Јоксовић, Стојановић и партнери

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гост Правног факултета Универзитета у Београду, 15. маја 2017. године у 17:10 у амф.

VI, биће адвокат Драган Псодоров из адвокатске канцеларије Јоксовић, Стојановић и партнери, који ће студентима одржати предавање на тему "Адвокат као могући непријатељ своје странке?".

Адвокат Драган Псодоров ће студентима представити тему која није опште позната, а која се односи на проблеме које адвокат може проузроковати својој странци приликом заступања пред арбитражом или судом, уколико занемари своју основу улогу и стави неке друге интересе испред интереса своје странке.

Више информација о предавачу и пољима рада адвокатске канцеларије „Јоксовић, Стојановић и Партнери“ можете наћи на сајту: www.jsplaw.co.rs

 

 


Предавање судије Апелационог суда др Миодрага Мајића

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гост Правног факултета Универзитета у Београду, 10. маја 2017. године у 13:30 у амф.VIII (судница), биће судија Апелационог суда у Београду др Миодраг Мајић који ће студентима одржати предавање на тему "О судијском позиву - између начела и реалности".

 

 

 

 

 

 

 

 


Предавање и радионица на тему: "Поступак реституције и рехабилитације - утицај процесних одредби на правичност"

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гости Правног факултета Универзитета у Београду, 8. маја 2017. године од 15:20 - 17.00 у амфитеатру VI, биће адвокати Иван Петровић и Милорад Гајић из адвокатске канцеларије Јанковић, Поповић, Митић који ће студентима одржати предавање и радионицу на тему:  Поступак реституције и рехабилитације- утицај процесних одредби на правичност. Учешће на радионици је отворено за све студента Правног факултета.


 

 

 

 

 


Предавање "Бесплатна правна помоћ"

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гост Правног факултета Универзитета у Београду, 8. маја 2017. године од 17:10 - 19.00 у амфитеатру VI, биће Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права (Yucom), који ће студентима одржати предавање на тему:

Бесплатна правна помоћ. Учешће на предавању је отворено за све студента Правног факултета.

 

 

 

 

 


Радионица: Од циља до мотивације преко успешне комуникације

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гости Правног факултета Универзитета у Београду, 24. априла 2017. године од 15:20 - 19.00 у амфитеатру VI, биће Светлана Анђелковић - Милошевић и Душан Ђокић из адвокатске канцеларије Анђелковић, који ће  студентима одржати радионицу на тему:  Од циља до мотивације преко успешне комуникације. Учешће на радионици је отворено за све студента Правног факултета.      

 

 

 

 

 

 

 


Предавање: Сарадња страних и домаћих адвокатских канцеларија у међународним арбитражним поступцима                                

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гости Правног факултета Универзитета у Београду, 26. априла 2017. године у 13:30 у амфитеатру VIII (судница), биће Philip Punwar, партнер у међународној адв. канцеларији Baker Botts и адвокат Ненад Станковић, партнер у адв.канцеларији Станковић и партнери из Београда, који ће са студентима поделити искуства на тему "Сарадња страних и домаћих адвокатских канцеларија у међународним арбитражним поступцима".       

 

 

 

 

 

 

                            


Семинар "The Art of Advocacy"

Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Удружењем за арбитражно право и адвокатским канцеларијама Станковић и партнери и Baker Botts у среду, 26. априла 2017. године са почетком у 17:30 часова у конференцијској сали Факултета организује семинар на тему Вештине заступања ("The Art of Advocacy"). На семинару ће, између осталог, бити разматране теме које се тичу разлика између англосаксонског и континенталног права, оцене доказа, као и оснивања, рада и развоја арбитражних институција. Радни језик семинара је енглески. Учешће на семинару је слободно и не захтева претходну регистрацију.

 

 

 

 

 

 


CMS Београд: Предистражни поступак у области привредног криминалитета – правим корацима до правилног вођења поступка

Адвокатска канцеларија CMS Београд у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду организује предавање на тему „Предистражни поступак у области привредног криминалитета – правим корацима до правилног вођења поступка“ које ће се одржати 29.03.2017. године у амфитеатру VIII Правног факултета (судница) са почетком у 13:30 часова.

Предавачи су Недељко Велисављевић (партнер у CMS Београд) и Ненад Ковачевић (адвокат у CMS Београд), који ће са учесницима предавања приказати најбитније одлике предистражног поступка у области привредног криминалитета као и практичне изазове са којима се сусрећу адвокати као и корпоративни клијенти током овог поступка.

Анализирајући примере из праксе као и хипотетичке ситуације, предавачи ће заједно са студентима извести закључке о томе који су то прави кораци којима ће се на најбољи начин заштити права и интереси корпоративних клијената у фази предистраге. Предавачи ће такође посебан нагласак ставити на важност правилног вођења ове фазе поступка и од које је користи за корпоративне клијенте правовремена и адекватна асистенција њихових адвоката.

Више информација о адвокатској канцеларији и предавачима може се наћи на https://cms.law/en/SRB/.

За потврду присуства на предавању потребно је послати е-мeјл на адресу svetlana.sarcevic@cms-rrh.com.


Предавање проф. др Јање Хојник: EU law on 'buy national' campaigns – balancing single market and protectionist motives by Member States

У оквиру Мастера европских интеграција, у организацији Редакције Студентске ревије за привредно право, у понедељак 27. марта са почетком у 16 часова (сала за конференције у анексу), проф. др Јања Хојник, ванредни професор и продекан за истраживање и међународну сарадњу Правног факултета Универзитета у Марибору одржаће гостујуће предавање. Предавање ће се одржати на тему „EU law on 'buy national' campaigns – balancing single market and protectionist motives by Member States“. Ово предавање је повезано са оквирном темом новог тематског броја Студентске ревије за привредно право, у вези са којим се управо формирају заједничке истраживачке групе састављене од студената основних и постдипломских студија, које ће се бавити одређеним питањима етичких и еколошких аспеката друштвене одговорности у пољопривредној производњи.

 

 

 

 


Јован Никчевић - Уговор о грађењу и FIDIC модели уговора

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гост Правног факултета Универзитета у Београду, 27. мaртa 2017. године у 17:10 у амфитеатру VI, биће Јован Никчевић, извршни директор за правне послове Енергопројекта који ће студентима одржати предавање на тему "Уговор о грађењу и FIDIC модели уговора".

 

 

 

 

 

 

 

 


Баклаја Игрић Тинтор: У сумњи – да нико крив не буде ослобођен

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гост Правног факултета Универзитета у Београду, 27. мaртa 2017. године у 15:20 у амфитеатру VI, биће адвокатска канцеларија Баклаја Игрић Тинтор и адвокат Југослав Тинтор, који ће студентима одржати предавање на тему "У сумњи – да нико крив не буде ослобођен".

У оквиру предавања студентима ће бити представљени конкретни случајеви и ситуације из судске праксе у којима je јавни интерес ефикасне борбе против криминалитета често односио превагу над основним принципом на којем би кривични поступак требао да почива – у сумњи у корист окривљеног и циљем кривичног поступка – да нико невин не буде осуђен.

Предавање је осмишљено као радионица која подразумева активно укључивање студената у дискусију, како би се поводом основних проблема и дилема у кривичном поступку, сагледаних из перспективе адвоката кривичара - чуле различите идеје и размишљања.

 

 


Предавање: Започињање ICSID арбитраже – колико је важан припремни период?

Адвокатска канцеларија СОГ / Самарџић, Орешки & Грбовић у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду организује предавање на тему „Започињање ICSID арбитраже – колико је важан припремни период?” које ће се одржати 20.03.2016. године у амфитеатру VI Правног факултета са почетком у 17:10 часова у оквиру предавања из вештине Симулација суђења и студија случаја.

Предавачи, Милан Самарџић (партнер) и Игор Радовановић (старији сарадник), поделиће са вама на практичном примеру изазове са којима се адвокати суочавају приликом припреме аргументације и доказа за започињање арбитраже између инвеститора и државе (инвестор-стате арбитратион). Посебан акценат случаја биће на актуелним питањима међународног и домаћег приватног права, као и на темпоралној примени права обзиром да извор спора проистиче из једне, наизглед безазлене, одлуке општинског органа из раних 70-их.

Више информација о адвокатској канцеларији и предавачима може се наћи на www.sog.rs.

За потврду присуства на предавању потребно је послати e-mail на адресу office@sog.rs.


Предавање судије Врховног касационог суда, Љубице Милутиновић: Медијација – алтернатива судском решавању спорова стање и перспективе

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гост Правног факултета Универзитета у Београду, 20. мaртa 2017. године у 15:20 у амфитеатру VI, биће Љубица Милутиновић, судија Врховног касационог суда, која ће студентима одржати предавање на тему "Медијација - алтернатива судском решавању спорова: Стање и перспективе".

 

 

 

 

 

 

 


Кaрaнoвић & Никoлић: Упрaвљaњe eмoциjaмa у рaдним спoрoвимa - вишe oд прaвa

У оквиру предмета/вештине Симулација суђења и студија случаја гост Правног факултета Универзитета у Београду, 13. мaртa 2017. године у 15:20 у амфитеатру VI, биће адвокатска канцеларија Карановић & Николић и адвокати Андреј Јеленковић и Вaлeнтинa Ђорђић, који ће студентима одржати предавање на тему "Управљање емоцијама у радним споровима – више до права".

Радни спорови често поред правне комплексности покрећу и велики број егзистенцијалних, социјалних и врло личних питања и проблема. Адвокат у таквим ситуацијама мора да буде способан да чита туђе емоције, успостави контролу и да увек у виду има бизнис и стратешке циљеве свог клијента.

Пoдeлићeмo сa вaмa нaшa искуствa и знaњa и рaдуjeмo сe дa чуjeмo вaшe идeje и рaзмишљaњa.

Пријаве за учешће можете послати на: start@karanovic-nikolic.com или преко Карановић & Николић Facebook странице.


Конкурс Универзитетa у Београду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената за 2016. годину

Текст конкурса >>


Летње школе, стипендије, мобилност и праксе

ИТО стипендијеапликациони формулар образац за пријаву

 

Пракса у Рајфазен банци

 

Летња школа "Reflecting Ethnicity in Legal Education"  -  Application form

 

Летња школа  "Pro bono"

 

Summer School "Reflecting Ethnicity in Legal Education" - Call for application - Application form

 

Волонтирање у Амбасади  САД

 

ЕВС - Европски волонтерски сервис у Сегедину

 

Мобилност у Француској

 

Стручна пракса у Електропривреди Србије

 

Летња пракса у НИС-у

 

Летњи програм Амстердамског центра за међународно право 

 

Конкурс за мастер студије у Грчкој, Универзитет Piraeus, и једна стипендија

 

Стручна пракса у ГО Чукарица

 

Плаћена пракса у eFront-u

 

Летња пракса у Народној банци Србије

 

Coca Cola пракса

 

Летња пракса у адвокатској канцеларији Петрикић & партнери АОД у сарадњи са CMS Reich-Rohrwig Hainz

 

Летња школа у Сарбрикену  у оквиру пројекта SEE-EU Cluster of Excellence in European and International Law - Програм - апликациони формулар  - продужена пријава до 31.маја

 

Pécs Debate Academy 2017 Summer School and Culture Week  - Application form - Preliminary program  

 

Summer School Solution Design_University of Maribor

 

DAAD стипендије

 

2017-2018 Youth of Excellence Scheme of China (YES CHINA) Master Program in East China University of Political Science and law (ECUPL), LL.M. Program in International Economic Law

 

Конкурс за докторске студије - Стипендија Универзитета у Торину

 

Карановић & Николић – програм за приправнике

 

Волонтирање у Институту за међународну политику и привреду

 

Стипендије Фондације Конрад Аденауерформулар

 

Moscow Summer School “Global Challenges 2017”

 

European Summer Course "A Continent in Troubled Times - EU's Perspectives in a Changing World" 16-27 August 2017 in Otzenhausen, Germany

 

Scholarship offered by Symbiosis International University, India

 

Стипендије Владе Републике Индонезије

 

Antall József Summer School

 

Стипендије за школовање у Руској федерацији

 

Стипендије за бесплатно учење страног језика

 

Летња школа у Аустрији 
 

Летња школа у Немачкој - Франкфурт на Мајни
 

Стипендије Владе Француске
 

BEST OF SOUTH-EAST Scholarship Program 2016/2017
 


Курс пословног преговарања

На Правном факултету 9. новембра отпочео је други по реду курс пословног преговарања под називом Харвардски метод, под покровитељством организације Студентска асоцијација за међународну Сарадњу (САМС) и Центра за проучавање глобализације (ЦГС). Курс се састојао од три предавања која су реализована у периоду од 9-23.11.2016.године. Предавања је држао проф. Дејан С. Милетић, председник ЦГС-а, проф. на МА студијама на Филолошком факултету Универзитета у Београду, који је кроз серију предавања и вежби представио полазницима методе посебних вештина како би се брзо и ефикасно обучили за овај тип преговарања који је настао на Харwард Лаw Сцхоол. Овај метод је изучаван у целом свету као тренутно најефикаснији и најсврсиходнији облик преговарања. На крају курса полазници су добили међународно признат сертификат на свечаној додели којој је присуствовао и Јован Ковачевић, председник Трилатеталне комисије и један од оснивача East-West bridge-a.

линк до странице: https://www.facebook.com/SAMSbgd/?fref=ts


Конкурси Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица

Конкурс Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица за основне студије >>

Конкурс Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица за мастер студије >>


Конкурс за 100 стипендија Правног факултета

Коначна ранг листа за 100 стипендија Правног факултета


14. конкурс Програм стипендија немачке привреде за обављање стручних пракси у Немачкој Зоран Ђинђић

Фондација др Зоран Ђинђић у сарадњи са Одбором немачке привреде за Источну Европу и немачким Министарством за економску сарадњу и развој четрнаесту годину заредом расписује конкурс за Програм стипендија немачке привреде Зоран Ђинђић.

Конкурс је намењен студентима основних и мастер студија, као и дипломцима са првим радним искуством. Студенти економских и инжењерских наука, технологије, пољопривреде и новинарства, као и студенти права са добрим знањем немачког језика имају прилику да се од јуна следеће године упознају са организацијом, процесима и функционисањем успешних немачких компанија радећи на пракси у трајању од три до шест месеци у предузећима и институцијама у Немачкој.

Конкурс је отворен до 11. новембра 2016. године. Више о Програму, условима и начину конкурисања можете пронаћи на https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/
 


КОНКУРСИ ФОНДОВА И ЗАДУЖБИНА

Конкурс за доделу стипендија фондације Милана Стефановића-Смедеревца и супруге Даринке за школску 2016/2017. годину >>

Конкурс за доделу стипендија Фондације Нови добротвори >>

Конкурс за доделу стипендија Фондације Ђоке Влајковића >>

Одбор Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића, која делује у оквиру Универзитета у Београду, донео је одлуке о расписивању више конкурса:

- за доделу 40 стипендије студентима Универзитета у Београду за школску 2016/2017 годину >>

- за партиципацију трошкова школарине студентима докторских академских студија за школску 2016/2017 годину >>

Конкурс за доделу стипендија задужбине Љубице М. Здравковић за школску 2016/2017. годину >>

Конкурс за доделу стипендија Фондације Косте Мигрића >>

Конкурс за доделу стипендија Фондације Mилана Стефановића-Смедеревца и супруге Даринке >>


Конкурси Фондације проф др. Мирко Васиљевић

Конкурс Фондације - студент са социјалним потребама

Конкурс Фондације за најбољи рад


Одлука о наградима Фондације проф. др Мирко Васиљевић


Конкурс МКСЈ за есеј на тему: Суђења за ратне злочине као важан елемент суочавања с прошлошћу

Текст конкурса >>


САМС и ОССИ-"Како до студија у иностранству?"

Десетог октобра, на Правном факултету, одржано је предавање, на тему "Како до студија у иностранству?", у организацији САМС-а (Студентска асоцијација за међународну сарадњу) и ОССИ-ја (Организација српских студената у иностранству). Добродошлицу гостима пожелео је председник САМС-а, Стефан Магазин, истакавши да је циљ одласка у иностранство усавршавање младих људи, и имплементација стеченог знања у нашој земљи, по повратку, а не погубни "одлив мозгова". Затим је говорила Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу на Правном факултету, о мобилности, односно о једносеместралном студирању на неком од признатих универзитета у Европи, али и о опцијама за одлазак на мастер студије, и стипендијама. Том приликом отворила је своја врата за сва питања, у терминима за консултације, као и детаљније упућивање у програме за размене. О личним искуствима, и раду ОССИ-ја, упутио је присутне Александар Јаковљевић, дугогодишњи председник, и неко ко је своје школовање у иностранству почео од краја основне школе, преко Америке и Европе, па све до далеке Азије. Одговарајући на питања о стипендијама, условима, и личним импресијама, потпуно је задовољио критеријуме препуне суднице, за коју се тражило место више. Савет да студенти никако не пропусте могућност размене, и студирања у иностранству, дао је и Тарас Стојковић, истакавши да је и сам студирао на неколико континената, и препричавајући своје утиске из Канаде и Аустралије у којима је стекао дипломе. За крај, најмлађи ОССИ-јевац, Петар Шепарац, студент треће године Правног факултета, поделио своја искуства приликом аплицирања за студирање у Аустрији, које ће започети следећег марта. 


Конкурси за Правне клинике


Припремна настава за полагање University of Cambridge Exams    FCE    CAE   CPE

Наставу изводи Силвана Поповић, наставник за предмет  Енглески језик.

Настава почиње 11. октобра 2016.

Тестирање се организује у следећим терминима –     FORUM ROMANUM:

27.09.2016.    13.00
03.10.2016.    13.00
06.10.2016.    17.00
07.10.2016.    17.00
10.10.2016.    17.00

Више информација о Кембриџ курсевима и сертификатима може се добити путем e-mail адресе: sylvana@ius.bg.ac.rs


даље 2015/2016>>

даље 2014/2015>>

даље 2013/2014 >>  

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.