Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Studentske teme

 


Dodeljene nagrade Sekcije za kriminologiju  

Sekcija za kriminologiju je u junu 2013 godine raspisala konkurs za nagradni temat na temu “Ekološki kriminalitet”. U aprilu je Odbor za ocenu radova doneo jednoglasnu odluku o prispelim radovima. Svečana dodela nagrada održana je 29. maja 2015. godine u Sali za sednice Pravnog fakulteta. Novčanu nagradu za prvo mesto obezbedila je advokatska kancelarija “Fila” iz Beograda. Svi nagrađeni dobili su komplete knjiga čiji su darodavci Pravni fakultet u Beogradu i izdavačka kuća “Dosije”. Prvonagrađeni rad biće objavljen u časopisu Revija za kriminologiju i krivično pravo, a drugonagrađeni u tematskom zborniku Kaznena reakcija u Srbiji.

Prvo mesto osvojila je Nevena Marinković, studentkinja treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, a nagradu joj je uručio advokat Mihajlo Bakrač iz advokatske kancelarije “Fila”.

Drugo mesto zauzeo je Aleksandar Stevanović, student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, a nagradu mu je uručio dekan Pravnog fakulteta u Beogradu prof. dr Sima Avramović.

Treće mesto zauzeo je Pavle Grbović, takođe student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu. Nagradu mu je uručio dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu i predsednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu prof. dr Stanko Bejatović.

 

Odbor je posebno pohvalio i radove Danka Novovića, studenta četvrte godine Pravnog fakulteta u Beogradu i rad Katarine Maletić, studentkinje treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu.


Seminar Put zakona

Studentska asocijacija za međunarodnu saradnju (SAMS) je 27. marta učestvovala  u radu seminara ''Put zakona'' koji je za studente Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka organizovan u Narodnoj skupštini Srbije.

Otvarajući seminar, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković je istakao da je za studente Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka bitno da poznaju proceduru donošenja zakona, kako bi što bolje razumeli i politički sistem.

Od zakona koje usvoji Narodna skupština u velikoj meri zavisi kvalitet i dinamika reformskih procesa, posebno imajući u vidu evropske integracije Srbije i potrebu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim i svetskim standardima, istakao je potpredsednik Narodne skupštine.

Potpredsednik Marinković je ukazao da je Narodna skupština usmerena na donošenje zakona koji će stvoriti što bolji privredni ambijent za investicije, podsticanje ekonomije i povećanje zaposlenosti u Srbiji.

Donošenju zakona treba da prethodi široka javna rasprava, naglasio je Marinković i dodao da je pored donošenja kvalitetnih zakonskih rešenja, od izuzetnog značaja i njihova efikasna primena.

Studentima je tokom seminara detaljno predstavljena procedura donošenja zakona, od toga ko su Ustavom utvrđeni predlagači, procedura upućivanja u skupštinsku proceduru i razmatranja na sednicama nadležnih odbora i na sednici Narodne skupštine, pa do izglasavanja u Narodnoj skupštini i upućivanju predsedniku Republike na potpisivanje ukaza o proglašenju zakona.

Sekretarka Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije Dragica Perišić, predstavila je proceduru pripreme nacrta zakona, njegovog razmatranja, prihvatanja na sednici Vlade i upućivanja u skupštinsku proceduru u formi predloga zakona.

O proceduri razmatranja predloga zakona koji je upućen Narodnoj skupštini, govorio je zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine Branko Marinković, dok je narodna poslanica Olgica Batić predstavila mogućnosti narodnih poslanika da amandmanima deluju na unapređenje kvaliteta predloženih zakona u Narodnoj skupštini.

Predstavili su i proceduru i tok rasprave o predlogu zakona na sednicama odbora i na sednici Narodne skupštine.

Studenti su se interesovali u kojoj meri Ustavom utvrđeni predlagači – Vlada, narodni poslanici i 30.000 građana, koriste svoje pravo predlaganja zakona. Interesovali su se i za način komunikacije građana sa njihovim predstavnicima u Parlamentu, kao i za proceduru za raspisivanje referenduma.


Victoria Fisher Memorial Prize

 

Međunarodne parlamentarne stipendije

 

 

Straniak Academy for Democracy and Human Rights - prijava produžena do 21. juna

 

LL.M. in International Commercial Law and Dispute Resolution


Tribina na temu ‘’Uticaj terorizma na globalnu bezbednost’’

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u ponedeljak 16. marta sa početkom u 19 časova ,u organizaciji Studentske asocijacije za međunarodnu saradnju , održana je tribina na temu ‘’Uticaj terorizma na globalnu bezbednost’’.

Amfiteatar  II je toga dana bio mali da primi brojne studente zainteresovane da svoje znanje obogate rečju stručnjaka koji su vrsni stručnjaci u svojim profesionalnim oblastima.

Profesor dr Dragan Simeunović, profesor na Fakultetu političkih nauka, svojim izlaganjem je otvorio tribinu. On je sa naučno-stručnog aspekta dao blize određenje terorizma kao društvenog i političkog fenomena ,ujedno ističući da je veoma teško pojam terorizma ograničiti okvirima jedne definicije. Svojim izlaganjem profesor Simeunović je obuhvatio i istorijski razvoj terorizma, kao i poreklo samog termina.

Govoreći o terorizmu sa religijskog aspekta svoje viđenje je izneo muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić.

Profesor dr Miroljub Jevtić , stručnjak u oblasti islamizma, govorio je o islamskim radikalnim pokretima u svetu - pokretima zasnovanim na religiji. Takodje, profesor Jevtić je sa prisutnima podelio svoja iskustva sa brojinih svetskih konferencija.

Zanimljivim primerima iz svakodnevnog života, završnu reč je dao novinar i publicista Milomir Marić.


Učešće Kluba za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta na BIMUN-u 2015

Klub za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je prvi put oformio delegaciju i uzeo učešće na Beogradskom modelu Ujedinjenih nacija - BIMUN 2015, koji je trajao od 18. do 22. marta . Odbor Kluba za model Ujedinjenih nacija, koji čine predsednica Milena Nikolić i članovi Milica Škaro i Nemanja Bezarević, pripremao je prethodnih meseci  dve delegacije.

Milena Nikolić i Milica Škaro su ove godine i članice tima Beogradskog modela Ujedinjenih nacija te su svojim iskustvom pripremale članove u cilju što uspešnijeg debitovanja Kluba za Ujedinjene nacije na konferenciji. Na pripremnim sastancima članovi su se pripremali da na najbolji način predstave zemlju koju zastupaju i Klub za Ujedinjene nacije. Tom prilikom su istraživali temu konferencije, izučavali principe i rad tela UN, upoznali se sa proceduralnim pravilima i usavršavali pisanje dokumenata za konferenciju i sastavljanje rezolucije..

Šefovi delegacija su bili Nemanja Bezarević i Darko Dedović koji su uzeli učešće u simulaciji rada Saveta bezbednosti. Kao članovi delegacija Klub su predstavljali i: Varvara Aleksić (Skupština za životnu sredinu), Petar Adžić (Ekonomski i socijalni savet), Tamara Bajčić (Ekonomski i socijalni savet), Hristina Vojvodić (Skupština za životnu sredinu), Nemanja Vojinović (Savet za ljudska prava), Miloš Dimić (Savet bezbednosti), Radmila Doder (Savet za ljudska prava), Aleksandar Živanović (Ekonomski i socijalni savet), Sandra Živković (Skupština za životnu sredinu), Nikola Jerković (Savet bezbednosti - krizni komitet), Mina Radonjić (Skupština za životnu sredinu) i Filip Simović (Savet bezbednosti - krizni komitet).

Nakon svečanog otvaranja, delegati su podeljeni po komitetima, nakon čega su započela zasedanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Kancelariji za dijasporu i Privrednoj komori Srbije. Naši članovi su se istakli u žustrim debatama i lobiranju. Poslednjih dana konferencije, vredno se radilo na izradi predloga rezolucije u skladu sa dobijenim komitetskim temama. Konferencija je završena glasanjem članova komiteta o predloženom tekstu, nakon čega su svi seniorski komiteti (Savet bezbednosti, Savet bezbednosti -krizni komitet, Savet za ljudska prava, Ekonomski i socijalni savet i Skupština za životnu sredinu) usvojili predložene rezolucije.

Članovi Kluba su ostvarili brojne kontakte sa studentima iz Španije, Italije, Holandije, Turske, Nemačke, Maroka, Azerbejdžana, Slovenije tokom nacionalne večeri, BIMUN zabave i svečanog bala.

Ovo iskustvo je značajno za članove Kluba, obzirom da su na konferenciji  aktivnim učešćem upoznali diplomatiju u praksi. Klub je zadovoljan uspešnim debitovanjem i iskazanim potencijalom članova, i na predstojećim modelima Ujedinjenih nacija mogu se očekivati značajni rezultati i nagrade.


Predavanje prof. dr Vesne Kesić

Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA – Serbia) u saradnji sa studentskim parlamentom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prodekanom prof. dr Vladanom Petrovom organizovali su predavanje „Zašto studenti prava treba da čuju o raku grlića materice?“. Predavanje je održala prof. dr Vesna Kesić, a studenti Pravnog fakulteta su imali priliku da se upoznaju sa problematikom raka grlića materice, kao i sa važnošću prevencije i redovnog ginekološkog pregleda. Na kraju predavanja predstavljen je rad Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine u cilju uspostavljanja saradnje studenata ova dva fakulteta.


Poseta studenata Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice

18.03. 2015. godine Studentski parlament Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ugostio je studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Gostima je priređen bogat program. Studenti iz Mitrovice su sa svojim domaćinima posetili Narodnu skupštinu Republike Srbije, Ustavni sud Republike Srbije, kao i Pravni fakultet, gde su ih ugostili dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović i naši studenti. Cilj ove posete je uspostavljanje tešnje saradnje između studenata ova dva fakulteta, razmena iskustava i znanja, kao i planiranje i realizacija budućih zajedničkih aktivnosti. U tu svrhu je potpisan Memorandum o saradnji ova dva Studentska parlamenta.


Prvi Studentski privredno politički forum

Dvadeset šestog i dvadeset sedmog februara, u prostorijama Privredne komore Srbije, održan je prvi Studentski privredno politički forum. Događaj je organizovan od strane Studentske asocijacije za međunarodnu saradnju, čije je sedište na Pravnom fakultetu u partnerstvu sa Centrom za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih. Tokom dva dana preko sto studenata imalo je priliku da čuje izlaganja državnih zvaničnika, privrednika, profesora i saznaju više o međunarodnim i domaćim političkim i ekonomskim dešavanjima i postave pitanja u vezi sa onim što ih je zanimalo.

Forum je počeo izlaganjem potpredsednika Vlade Zorane Mihajlović, predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta Nenada Borovčanina i organizatora skupa.

Studentski su takođe imali priliku da čuju izlaganje Slavenka Grgurevića, predsednika Unije poslodavaca Srbije, Branislava Filipovića, direktora DOT Company i Nataše Bašić, menadžera za ljudske resurse Delez grupe. Studenti su bili vrlo zainteresovani u vezi praktičnih stvari iz sfere biznisa i poslovanja i postavili brojna pitanja predavačima.

Prvi dan završen je panel diskusijom na temu „Srbija i Nesvrstani – mogućnosti i šanse za buduće mlade preduzetnike“. Profesor Fakulteta za mediju i komunikacije Zoran Ćirjaković je na zanimljiv način govorio o kulturološkim preprekama poslovanju u zemljama „trećeg sveta“, dok je Nenad Vasić, sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu govorio o međunarodnopravnom i političkom aspektu ove saradnje.

Izlaganjem potpredsednika Narodne skupštine i predsednika Ekonomskog kokusa prof. dr. Vladimira Marinkovića započet je drugi dan Foruma. Gospodin Marinković govorio je o ulozi zakonodavne vlasti u poboljšanju privrednog ambijenta i povećanja zaposlenosti mladih, kao i aktivnostima koje parlament namerava da preduzme u tom pogledu. Mladi, odnosno visoko obrazovanje bili su tema i panel diskusije na kojoj su učestvovali prof. dr. Slobodan Pajović, rektor Megatrend univerziteta, Natalija Ristić, predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta političkih nauka, Marija Jovanović, iz Centra za razvoj karijere i savetovanje beogradskog Univerziteta, Ognjen Popović, potpredsednik za saradnju sa privredom Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu i Snežana Klašnja, pomoćnik ministra u Ministarstvu omladine i sporta.

Iz sveta preduzetništva, što je mlade posebno zanimalo, gosti Foruma bili su Zoran Ilić, osnivač Biomelema i Vladimir Nikolić, osnivač Limunda. Njihova izlaganja studenti su ocenili najvišim ocenama, a predavači su se potrudili da što bolje predstave razvojni put njihovih kompanija i daju im savete ukoliko nameravaju da se bave preduzetništvom.

Panel diskusija na temu privredne saradnje naše zemlje sa Evropskom Unijom i Rusijom bila je poslednje izlaganje koje su učesnici imali da čuju. Dragomir Karić, prof. dr. Nenad Bijelić, sa Ekonomskog fakulteta, dr. Dragan Đukanović, sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Vladan Matić, iz Ministarstva spoljnih poslova izneli su svoje poglede na trenutnu političku i ekonomsku situaciju naše zemlje i u tom smislu poziciju Srbije u odnosu na Evropsku Uniju i Rusiju.

Forum je okončan dodelom setifikata učesnicima koji su bili ne samo sa Pravnog i Fakulteta političkih nauka, već i sa Ekonomskog, Biološkog i drugih, što svedoči o zainteresovanosti studenata iz raznih oblasti za političke i privredne tokove i kvalitetu organizacije samog Foruma. Učesnici su Forum napustili zadovoljni sa željom da se od ovog foruma, čiji je radni naziv „Studentski Davos“, naprave tradicionalni susreti studenata na godišnjem nivou.


Uručene potvrde polaznicima prve generacije  Foruma za diplomatiju i međunarodne odnose  

24. februara 2015. god. u Sali za konferencije, polaznicima prve generacije Foruma za diplomatiju i međunarodne odnose uručene su potvrde o uspešno završenom programu.
U isto vreme uručene su zahvalnice predavačima i onima koji su tokom dva semestra pomogli rad Foruma.

Prisutne je ispred uprave Fakulteta pozdravio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Prof. dr Sima Avramović a potom su se okupljenima obratili Prof. dr Bojan Milisavljević stariji koordinator, Prof. dr Branko Rakić, g. Živadin Jovanović u ime Beogradskog foruma za svet ravnopravnih , g. Nenad Belčević u ime Nacionalnog instituta za demokratiju, dr. Duško Dimitrijević u ime Instituta za međunarodnu politiku i privredu i g. Marko Antić mlađi koordinator.

Dodeli su prisustvovali polaznici nove generacije.

Nakon dodele potvrda i zahvalnica upriličen je prigodan koktel.
 


Studiranje u Francuskoj i stipendije Vlade Francuske

Plakat >>


Konkursi Fondova i Zadužbina 

Upravni odbor Fonda „Radivoj B. Vasović, viši pravni savetnik i njegova porodica“ raspisuje sledeće konkurse:

K O N K U R S za dodelu nagrade studentu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu slabijeg materijalnog stanja, koji je sa odličnim uspehom završio master akademske studije

K O N K U R S za dodelu nagrade studentu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu slabijeg materijalnog stanja, koji je sa odličnim uspehom završio osnovne akademske studije

Odbor Zadužbine Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića, koja deluje u okviru Univerziteta u Beogradu, doneo je odluke o raspisivanju više konkursa:

- za dodelu  20 nagrada za stručne radove studenata iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka za školsku 2014/2015 godinu >>    Forma za pisanje rada >>

- za dodelu 40 stipendije studentima Univerziteta u Beogradu za školsku 2014/2015 godinu >>

- za participaciju troškova školarine studentima doktorskih akademskih studija za školsku 2014/2015 godinu >>

Javni  poziv za davanje pomoći za lečenje i nabavku medicinskih pomagala studentima univerziteta u Beogradu -  Zadužbina Dragoljuba Marinkovića  >>

Konkurs za dodelu stipendija Fonda Milana Stevanovića-Smederevca i supruge Darinke za školsku 2014/2015. godinu  >> 

Konkurs za dodelu stipendija zadužbine Ljubice M. Zdravković za školsku 2014/2015. godinu  >>

Konkurs za dodelu stipendija Fondacije Koste Migrića >>


Okrugli sto - Misija OEBS-a u Srbiji: U susret predsedavanju Srbije OEBS-om

Evropsko udruženje studenata prava (ELSA) iz Beograda u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), 10. decembra 2014. godine, realizovala je Okrugli sto sa temom "Misija OEBS-a u Srbiji: U susret predsedavanju Srbije OEBS-om“, u Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Program je svečano otvoren izlaganjem zamenika šefa Misije gospodina Majkla Ujehare i pozdravnim govorom prodekana za nastavu dr Vladana Petrova.

Predstavnici OEBS-a u Srbiji informisali su mlade o radu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Misiji OEBS-a u Srbiji i prioritetima predsedavanja Srbije OEBS-om.

O istorijskim korenima, strukturi, ulozi i bezbednosnom konceptu OEBS-a govorio je specijalni savetnik Vladimir Bilandžić. Pravni savetnik Miroslav Janković, govorio je o slobodi medija uz osvrt na oblasti u kojima je Misija aktivna, kako bi pomogla jačanju i razvoju medija u Srbiji. O vladavini prava i reformi pravosuđa, govorio je pravni savetnik Holger Hembah, koji nas je upoznao sa saradnjom OEBS-a i organa vlasti u njihovim nastojanjima da izvrše reformu pravosuđa u Republici Srbiji.


Konkurs za dodelu sto stipendija Pravnog fakulteta

Konkurs za dodelu sto stipendija Pravnog fakulteta

Konačna rang lista za 100 stipendija Pravnog fakulteta


 

Studenti našeg fakulteta bronzani na univerzitetskom futsal prvenstvu Evrope 

Futsal reprezentacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, na najmasovnijem futsal prvenstvu univerzitetskih selekcija Evrope, održanom u Rimu od 13. do 16. novembra, osvojila treće mesto i bronzanu medalju. U izuzetno jakoj konkurenciji 36 država Evrope, naša reprezentacija, kao jedini predstavnik Republike Srbije, uspela je da ostvari do sada najveći uspeh u istoriji futsala na Pravnom fakultetu i Univerzitetu u Beogradu.

 

Selekcija našeg fakulteta je tesno poražena u polufinalu od potonjih šampiona iz Češke Republika, dok je u borbi za bronzanu medalju ubedljivo savladala univerzitetsku reprezentaciju iz Hrvatske.

Ovim izvanrednim rezultatom učinjena je značajna promocija našeg Fakulteta i Univerziteta u evropskim okvirima, što čini veliku čast našim studentima sportistima i njihovom selektoru doc. dr Vladimiru Vuletiću.

 


Praksa i volontiranje za studente u advokatskim kancelarijama

ELSA - Volontiranje u advokatskoj kancelariji

Praksa u advokatskoj kancelariji Cvjetićanin


Održan kurs iz Uvoda u uporedno privatno pravo

Dr Paskal Hašem, advokat u ciriškoj kancelariji r & Karrer i predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bazelu održao je od 3. do 7. novembra 2014. godine kurs iz Uvoda u uporedno privatno pravo (Introduction into Comparative Private Law) za studente treće i četvrte godine kao i master studente našeg Fakulteta. Kurs je, pored opštih tema uporednog prava kao što su nastanak i razvoj uporednopravnog metoda, pregled glavnih svetskih pravnih sistema i prikaz rada organizacija za međunarodnu unifikaciju prava, obuhvatao i neka od najkarakterističnijih pitanja uporednog privatnog prava, poput pravnog dejstva ponude, različitih oblika zastupništva i pravnih sredstava dostupnih u slučaju povrede ugovora. Kurs je održan na engleskom jeziku a broj zainteresovanih slušalaca daleko je premašio broj raspoloživih mesta.

Dr Paskal Hašem je bio specijalni izvestilac Savetodavnog veća za primenu Konvencije UN o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe prilikom formulisanja mišljenja br. 10 (Ugovorna kazna za povredu ugovora za koji je merodavna Bečka konvencija). Držao je predavanja na Univerzitetu Cinhua u Pekingu i Univerzitetu Bilgi u Istanbulu. Oblasti njegovog profesionalnog interesovanja su obligaciono pravo, međunarodno trgovinsko pravo i uporedno pravo. Predavanje dr Hašema u Beogradu još jedan je znak i inače dobre saradnje pravnih fakulteta u Beogradu i Bazelu, kao i potvrda nastojanja Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu da svojim studentima omogući dodatne oblike usavršavanja i sticanja znanja.


Link novog sajta Sekcije za kriminologiju >>


Humanitarna akcija SAMS-a "Nedelja humanosti''

Studentska asocijacija za međunarodnu saradnju SAMS je organizovala humanitarnu akciju '' Nedelja humanosti'', koja je između ostalog podrazumevala skupljanje pomoći na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Na našem pultu studenti su prikupili neophodnu pomoć za ugrožene porodice iz Obrenovca, koje su nastradale u majskim poplavama koje su pogodile našu državu. Pored pomoći skupljene na Pravnom fakultetu, organizovano je humanitarno veče u kafiću Frak, gde su studenti i drugi gosti donirali novčanu pomoć ugroženima. Ova akcija je nastavak velike akcije koju su studentske organizacije sprovodile za vreme poplava čime SAMS želi da pošalje poruku da je pomoć ugroženima i dalje potrebna.

 

 

 


Prva studentska konferencija iz teorije i filozofije prava

U Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta u Beogradu je u petak, 17. oktobra 2014., održana studentska konferencija iz teorije i filozofije prava na temu „Teorija i praksa ljudskih prava“. Ujedno, ovo je i prva Konferencija studentskog karaktera koja je organizovana na Pravnom fakultetu, budući da studenti do sada nisu imali prilike da na ovaj način učestvuju u svetu pravne nauke na našem fakultetu. Cilj Konferencije je bio da pomogne mladim i talentovanim studentima, zainteresovanim za oblast teorije i filozofije prava, da steknu iskustvo u pisanju naučnih radova, argumentaciji i javnom nastupu.

Od 20 studenata koji su tokom leta poslali svoje apstrakte, izabrano je 8 najboljih za izlaganje na Konferenciji. Pored izlagača, na Konferenciji su učestvovali i komentatori, koji su za potrebe Konferencije pripremili stručne komentare radova izlagača. Priliku da izlažu na Konferenciji imali su, kako studenti osnovnih studija, tako i studenti master i doktorskih studija.

Na samom početku, učesnicima se obratio dekan Fakulteta prof. dr Sima Avramović, podržavajući ovakav pionirski poduhvat i ohrabrujući studente na dalje usavršavanje u nauci. Zatim je studente pozdravio prof. Kenet Hima, profesor na Univerzitetu Vašington i gostujući profesor na Pravnom fakultetu. On je u svom obraćanju studentima ukazao na značaj pravne argumentacije, a zatim im poželeo uspešne nastupe. Izlaganja na Koferenciji su bila podeljena u četiri sesije, a uvodno predavanje je imala Andrijana Mišović, student doktorskih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, na temu „Primena člana 36 Bečke konvencije o konzularnim odnosima u praksi Sjedinjenih Američkih Država“. Potom je usledila prva sesija gde su svoje radove izlagali Marija Momić („Odluke Evropskog suda za ljudska prava kao izvor prava u Srbiji“) i Petar Mitrović („Sloboda veroispovesti i načelo svetovnosti u Srbiji“). U sledećoj sesiji izlagači su bili Maksim Milošević („Pravo na privatnost u ustavnom sistemu Srbije“) i Đorđe Marković („Predstavljanje nacionalnih manjina u Srbiji: rešenja i problemi“). Nakon kraće pauze, u drugom delu Konferencije izlagali su Sara Petrović („Ograničenje slobode izražavanja u cilju zaštite prava drugih“), Rada Mirić („Biračko pravo: problemi u teoriji i u praksi“), Sandra Dragović („Zaštita prava na porodični život u praksi Evropskog suda za ljudska prava“) i Andrej Stefanović („Korišćenje stranog prava u proširenju zaštite ljudskih prava od strane Vrhovnog suda SAD“). Komentatori su bili Balša Stevanović, Tatjana Sofijanić, Stefan Dušanić, Stefan Andonović, Katarina Tomić, Bogdan Vujović, Jovan Mićović i Dušan Miškulin. Sve četiri sesije iznedrile su zanimljive rasprave među prisutnima, koje su rezultovale veoma plodonosnim zaključcima. Konferencijske sesije su moderirali doc. Dr Goran Dajović, doc.dr Bojan Spaić, prof. Dr Miodrag Jovanović i doc. dr Andreja Katančević.

    

Organizator Konferencije je bilo Srpsko udruženje za pravnu i socijalnu filozofiju predvođeno, pre svega, nastavnicima i profesorima sa Katedre za teoriju, filozofiju i sociologiju prava Pravnog fakulteta u Beogradu, a Konferencija je organizovana uz podršku Pravnog fakulteta.


Poseta Narodnoj skupštini Republike Srbije

Članovi Studentske asocijacije za međunarodnu saradnju (SAMS) posetili su  Narodnu skupštninu na poziv potpredsednika Narodne skupštine Dr. Vladimira Marinkovića. Potpredsednik je upoznao naše studente sa radom Narodne skupštine, njihovom aktivnom zakonodavnom angažmanu, kao i spremnosti Narodne skupštine  i njega lično da Narodne skupštine približi građanima. Sa potpredsednikom su dogovorene naredne aktivnosti u cilju produbljivanja saradnje između studenata i narodnih predsetavnika kroz projekata „Kako nastaje zakon“, koji podrazumeva simulacija rada Narodne skupštine i skupštinskih odbora. Studenti su imali priliku da učestvuju u interaktivnom razgovoru sa gospodinom Marinkovićem i da dobiju odgovore na svoja pitanja, vezana za aktuelnosti na polju zakonodavnog rada. Nakon toga u pratnji vodiča obišli su sve značajne sale ovog Visokog doma.

 

 


Konkursi Fondacije "Prof. dr Mirko Vasiljević"

Konkurs za nagradu studentima osnovnih akademskih studija pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu za najbolje urađen rad iz oblasti trgovinskog, kompanijskog, berzanskog, stečajnog i saobraćajnog prava  >>

Konkurs za nagradu studentu osnovnih akademskih studija pravnog fakulteta univerziteta u Бeogradu sa socijalnim potrebama koji redovno ispunjava svoje statutarne obaveze >>

Rezultati konkursa Fondacije "Profesor dr Mirko Vasiljević"


   

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.