Vesti/Događaji   
 

Proslava Dana Fakulteta

Dan Pravnog fakulteta i njegov 166. rođendan svečano je obeležen nizom aktivnosti 27. septembra 2007. u prisustvu velikog broja zaposlenih, studenata, gostiju i medija. Kako je Krstovdan slava Fakulteta, proslava je započela slavskim obredom i sečenjem slavskog kolača u čemu su učestvovali i crkveni velikodostojnici.

Potom je na konferenciji za medije otvorena nova multimedijalna sala po najvišim tehničkim standardima koja omogućuje direktnu video komunikaciju sa vodećim fakultetima u svetu, učenje na daljinu, kao i simultano prevođenje predavanja, seminara i konferencija. Dekan prof. dr Mirko Vasiljević je istakao da je Pravni fakultet jedna od retkih ustanova u Srbiji  koja se može pohvaliti ovako savremenom salom, kao i da je u svakom pogledu Fakultet modernizovan i spreman za akreditaciju. Rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Branko Kovačević je ovom prilikom odao priznanje našem Fakultetu ocenom da prednjači u opremljenosti i da je postao najreprezentativniji fakultet u Beogradu.

Povodom Dana Fakulteta otvoren je i sajam knjiga u izdanju Centra za publikacije Pravnog fakulteta sa sniženim cenama i do 70% za veliki broj knjiga, stručne literature i časopisa.

Posebno svečano je bilo u poslednjem delu programa kada je dodeljeno 480 diploma mladim pravnicima koji su diplomirali tokom protekle školske godine, sa kojima je radost ovog trenutka podelio veliki broj prisutnih rođaka i prijatelja.

              


Svečana akademija povodom stogodišnjice časopisa Arhiv za pravne i društvene nauke

Svečana akademija povodom stogodišnjeg jubileja časopisa Arhiv za pravne i društvene nauke (1906-2006) održana je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 21. septembra 2007. godine u suorganizaciji nekadašnjeg i sadašnjeg izdavača časopisa - Pravnog fakulteta i Udruženja pravnika Srbije. Akademiju su obeležili pozdravni govori, prigodni prilozi i besede o razvoju pravnog obrazovanja, nauke i našeg najstarijeg pravnog časopisa, promocija jubilarnog godišnjaka Arhiva u dva toma, kao i bogat umetnički program.

Svečanom akademijom je predsedavao prof. dr Slobodan Perović, predsednik organizacionog odbora proslave, a pozdravne reči uputili su premijer Srbije dr Vojislav Koštunica čije je pismo pročitano, predsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske prof. dr Rajko Kuzmanović, rektori beogradskog i banjalučkog univerziteta prof. Branko Kovačevič i prof. Stanko Stanić, dekani pravnih fakulteta iz Podgorice, Skoplja i Beograda profesori Zoran Rašović,  Gale Galev i Mirko Vasiljević. Istoriju visokoškolskog pravnog obrazovanja u Srbiji ilustrovao je film o Beogradskom univerzitetu i posebno njegovom Pravnom fakultetu, a o sto godina Arhiva govorili su prof. dr Miodrag Orlić, predsednik Udruženja pravnika Srbije, i prof. dr Branko Lubarda, glavni i odgovorni urednik časopisa. 

Akademiji su prisustvovali mnogobrojni gosti i saradnici časopisa sa pravnih i drugih fakulteta iz regiona, iz naučnih i pravosudnih institucija, advokatske komore i drugi istaknuti pravnici. Akademski hor "Obilić" pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović doprineo je prigodnim muzičkim programom da časopis Arhiv svečano proslavi ulazak u svoj drugi vek na mestu na kojem je započeo svoju dugu i plodnu istoriju pre sto godina.

       

                      


Prva letnja škola na Pravnom fakultetu

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i beogradska kancelarija Evropskog foruma Alpbah (IG Alpbah Beograd) osnovan 1945. godine u Insbruku, našli su zajednički interes da organizuju Alpbah letnju školu o evropskim integracijama (ASSEI), sa ciljem unapre­đenja znanja mladih pravnika, ekonomista i politikologa iz 10 zemalja regiona iz oblasti evrop­skih integracija i regionalne saradnje.

ASSEI letnja škola organizovana je u periodu od 10. do 21. septembra, prema modelu i programu Alpbah letnje škole koju već 15 godina organizuju Evropski forum Alpbah i Institut za međunarodno javno pravo, evropsko pravo i međunarodne odnose Univerziteta u Ins­bruku. Dvonedeljni program ove letnje škole na našem fakultetu pohađala su 32 studenta sa univerziteta iz Ljubljane, Rijeke, Bijeljine, Podgorice, Skoplja, Sofije, Bu­kurešta, Prištine, Niša i Beograda. Osnovna znanja iz oblasti evropskog prava svih 10 dana letnje škole studentima je znalački prenosio prof. dr Fridl Vajs sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beču, a kao gostujući predavači na Letnjoj školi na teme evropskih integracija i srodne teme u kontekstu pristupa Republike Srbije Evropskoj uniji učestvovali su i: dr Erhard Busek, specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, dr Verona Ehold, koordinator programa pri Evropskom forumu Alpbah, dr Tomas Mejer, menadžer GTZ kancelarije u Beogradu, dr Tanja Miščević, direktor Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji, dr Jelica Minić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, mr Vladimir Petrović, saradnik Instituta za modernu istoriju, kao i asistenti našeg Fakulteta mr Tanasije Marinković i mr Milena Đorđević.

Pored redovnog pohađanja nastave, studenti su imali priliku da tokom svog dvonedeljnog boravka u Beogradu obiđu i značajne znamenitosti Srbije i Beograda, uključujući posetu Belom dvoru gde ih je dočekala princeza Katarina Karađorđević, fruškogorske manastire i gimnaziju u Sremskim Karlovcima, kao i da uživaju u srpskoj tradicionalnoj muzici i folkloru u izvođenju KUD Lola.

21. septembra, na svečanoj dodeli diploma u slušaonici VIII našeg Fakulteta – sudnici za praktičnu nastavu, koordinatori kursa prof. dr Ljiljana Radulović i prof. dr Emilija Vukadin sa našeg Fakulteta i Tamara Pupić iz IG Alpbah Beograd čestitale su studentima na uspešno položenim ispitima na Letnjoj školi i poželele puno sreće u daljem školovanju i radu. Tom prilikom posebno su pohvaljeni za izuzetne rezultate na ispitu Marko Ketler i Tomaž Brcar iz Slovenije, kao i naš student Miloš Bingulac. Uz prigodan koktel u fakultetskom klubu završen je rad ovogodišnje Alpbah letnje škole u nadi da će ona od ove godine postati tradicionalna i da će Pravni fakultet i IG Alpbah Beograd i iduće godine uspešno sarađivati u njenom realizovanju.

                   


Alpbah veče na Pravnom fakultetu

17. septembra 2007. godine, u okviru Letnje škole o evropskim integracijama koju su zajednički organizovali Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i IG Alpbah Beo­grad u amfiteatru V Pravnog fakulteta održano je prvo Alpbah veče – tribina o Evropskoj budućno­sti Srbije. Na njoj su učestvovali: dr Erhard Busek, specijalni kooridnator Pakta za stabilnost Jugo­istočne Evrope i direktor Evropskog foruma Alpbah sa izlaganjem na temu Srbija u regionu Jugoistočne Evrope, Božidar Đelić, potpredsednik vlade Republike Srbi­je koji je govorio o odnosima Srbije i EU, Dušan Petrović, ministar pravde u vladi Republike Srbije, koji je obavestio skup o preduzetim koracima Srbije u reformi pravosuđa u kontekstu evropskih integracija, Dragan Velikić, ambasador Republike Srbije u Beču sa izlaganjem na temu Evropa B i pojam Drugog i prof. dr Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa izlaganjem Značaj pravničkog obrazovanja za evropsku integraciju Srbije.

 

Skup je izazvao veliko interesovanje domaće javnosti i medija te je najveći amfiteatar na Fakultetu, poznata  „Petica“ ugostila više stotina studenata, profesora i zvanica na visokom nivou – ambasadora, predstavnika državnih ustanova i međunarodnih organizacija. Po završetku tribine, razgovor je nastavljen na koktelu u studentskom klubu Bonafides na Pravnom fakultetu.


Novi broj biltena Acta Diurna br.16 o događajima u aprilu i maju 2007.godine

Bilten Pravnog fakulteta Acta diurna broj 16 zabeležio je događaje u aprilu i maju 2007.godine značajne za Fakultet i njegove članove. 

Piraeus banka na Fakultetu

Na Fakultetu je 7. juna 2007. svečano otvorena poslovnica Piraeus banke, nekoliko meseci nakon zatvaranja prethodne banke. Piraeus banka trenutno posluje u 33 poslovnice na teritoriji Srbije i zapošljava 424 bankarska stručnjaka, a poslovnim planom je zacrtano stvaranje mreže od 70 poslovnica do 2009. godine.

Otvaranjem ove poslovnice omogućeno je zaposlenima na Fakultetu kao i  studentima da na jednostavan i brz način obavljaju sve svoje bankarske transakcije u prostoru Fakulteta. Pored šaltera za rad sa strankama Piraeus banka je takodje instalirala i  bankomat u ulazu u prostorije banke.

                                   


XVI Susret pravnika u privredi Srbije

Veći broj profesora i asistenata našeg fakulteta učestvovao je na XVI Susretu pravnika u privredi Srbije koji je održan u Vrnjačkoj Banji od 16. do 18. maja 2007. godine sa temom «PRAVO I ZAŠTITA INVESTITORA». Pred više od 500 učesnika (pravnika iz privrede, pravosuđa, uprave i drugih organizacija), govorilo je oko 90 referenata iz zemlje i profesora i advokata iz Austrije, Nemačke, Rusije, Crne Gore i Republike Srpske. U okviru Susreta radila su dva okrugla stola sa temama "Zaštita potrošača" i "Investicioni sporovi i porezi". Na kraju savetovanja usvojene su sledeće poruke>> 


Novi bilten Acta Diurna u februaru i martu 2007.godine

Bilten Pravnog fakulteta Acta diurna broj 15 zabeležio je događaje u februaru i martu 2007.godine značajne za Fakultet i njegove članove. 

Priznanja Fakultetu za osvojeno III mesto na svetskom studentskom takmičenju

Uspeh studenata našeg Fakulteta koji su osvojili III mesto 2007. godine na međunarodnom fakultetskom takmičenju iz Međunarodnog privrednog prava i Arbitražnog prava - Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot izazvao je značajnu pažnju naše javnosti. Za studente, trenere tima i članove Uprave Fakulteta organizovani su tim povodom prijemi u Rektoratu, Predsedništvu i Vladi Republike Srbije. Zajednički utisak Rektora Univerziteta u Beogradu prof. dr Branka Kovačevića, Predsednika Srbije Borisa Tadića i Predsednika Vlade dr Vojislava Koštunice je da ovakav uspeh naših studenata zavređuje svaku pohvalu kao najveće priznanje visokom školstvu Srbije.

Na adresu Fakulteta stigli su brojni telegrami pohvale, kako sa domaćih adresa tako i iz inostranstva, uključujući i naše ambasade širom sveta. One su upućene neposrednim učesnicima, Pravnom fakultetu, kao i društvenim institucijama. Uspeh naših studenata na ovom takmičenju tumači se kao priznanje ne samo Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu već i institucijama Srbije, jer su naši studenti svojim znanjem i umećem pokazali da Srbija pridaje veliki značaj poštovanju i primeni međunarodnog prava i mirnom rešavanju međunarodnih sporova.  Naši studenti bili su ambasadori Srbije i pokazali su da se njihova znanja, sposobnosti i stečene veštine nalaze na visini najboljih svetskih pravnih fakulteta, a njihova pamet i entuzijazam obezbedili su našem Fakultetu najširu podršku na putu do finala - do III mesta među 178 fakulteta iz preko 50 zemalja sveta. Tim studenata koji je predstavljao Pravni fakultet činili su: Branka Babović, Miloš Bingulac, Ksenija Boreta, Dragana Jandrić, Marko Jovanović (student generacije 2006), Nataša Lalatović, Marija Marošan, Aleksandar Ugljevarević i Olga Cvetković. Za ovo prestižno takmičenje studente su pripremali asistent mr Milena Đorđević i docent dr Vladimir Pavić.

     

Više o takmičenju>>


Novi broj biltena Acta Diurna broj 14 o događajima u decembru i januaru 2007.godine

Bilten Pravnog fakulteta Acta diurna broj 14 zabeležio je događaje iz decembra 2006. i januara 2007. godine značajne za Fakultet i njegove članove. 

Korupcija na univerzitetima: intervju dekana prof. dr Mirka Vasiljevića agenciji Beta


Komemoracija Prof. dr Stevanu Vračaru

Fakultetski oproštaj od Prof. dr Stevana Vračara, penzionisanog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održan je na komemorativnoj sednici 28.02.2007. godine u prisistvu porodice, brojnih prijatelja i poštovalaca, nastavnika, saradnika i penzionisanih profesora našeg Fakulteta. Dekan prof. Mirko Vasiljević je otvorio komemoraciju tužnom konstatacijom da naši stari i mladi nastavnici ubrzano odlaze. O ličnosti i angažmanu Prof. Vračara govorio je Prof. dr Kosta Čavoški, a njegove naučne rezultate ukratko je predstavio Prof. dr Budimir Košutić.
 

Biografija Prof.dr Stevana Vračara >>


Komemorativna sednica posvećena doc. dr Olgi Popović - Obradović

Na Pravnom fakultetu je 1. februara 2007. godine održana komemorativna sednica posvećena dr Olgi Popović Obradović, docentu na predmetu Nacionalna istorija države i prava, na kojoj su se nastavnici i saradnici Fakulteta oprostili od kolegnice koja nas je prerano napustila. Komemorativnu sednicu je otvorila prodekan prof. Aleksandra Jovanović, o naučnom radu dr Olge Popović Obradović govorio je šef Katedre za pravnu istoriju prof. dr Miroslav Milošević, a tople reči prijateljskog opraštanja uputio joj je prof. dr Sima Avramović.

Biografija dr Olge Popović Obradović >>

Oproštajna reč prof. dr Miroslava Miloševića >>


Proslava dana Sv.Save uz nagrade, diplome i pohvalnice

Kao i svake godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 27. januara 2007. godine svečano je obeležen Dan Sv. Save. Najveći amfiteatar V koji nosi ime "akademik Radomir Lukić" i ovom prilikom zauzeli su do poslednjeg mesta studenti i poneki roditelj, nastavnici i saradnici, kao i uvaženi gosti. Svečanost je započela svetosavskom i akademskom himnom koje je izvelo AKUD “Lola” i rečima iz Žitija Svetog Save koje je izgovorio voditelj student Nikola Selaković. Svetosavsku besedu o Rastku Nemanjiću - Sv. Savi nadahnuto je govorio prof. Žika Bujuklić. Prisutne je pozdravio prorektor Beogradskog univerziteta prof. Branko Medojević, a dekan prof. Mirko Vasiljević je u svojoj reči upućenoj studentima istakao važnu poruku da, nasuprot raznim negativnim pojavama u društvu, u svojoj pravnoj delatnosti slušaju samo naloge svoje savesti i profesionalne odgovornosti.

Dekan prof. dr Mirko Vasiljević je potom uručio nagrade, diplome i pohvalnice

Nagrada "student generacije" dodeljena je Marku Jovanoviću, najboljem diplomiranom studentu koji je studije završio u roku i diplomirao 15.09.2006. godine sa prosečnom ocenom 9,71.

Nagrada iz Fonda dr Dragoljub Atanacković dodeljena je Ivani Petrović kao najboljem studentu - diplomiranom pravniku na pravosudnom smeru (diplomirala 9.10.2006. godine sa prosečnom ocenom 9.58).

Dve prve nagrade iz Fonda Alan Votson (profesor Univerziteta u Čikagu, SAD, i počasni doktor Univerziteta u Beogradu) dodeljene su Ani Batrićević i Nikoli Selakoviću za radove na temu "Dušanov zakonik i pravni transplanti".

Uručene su diplome magistrima (2) i specijalistima (30), diplome diplomiranim pravnicima (preko 300)  i na kraju  pohvalnice najboljim studentima  I, II, III i IV godine studija sa prosečnom ocenom  od 9,00 do 10.00 i svim položenim ispitima sa prethodne godine studija.

               

Foto galerija >>


Komemorativna sednica posvećena Prof. dr Ivanu Maksimoviću

Na komemorativnoj sednici 11. januara 2007. godine profesori i saradnici Pravnog fakulteta su se oprostili od akademika dr Ivana Maksimovića, redovnog profesora našeg Fakulteta u penziji. Sednicu je otvorila prodekan prof. Aleksandra Jovanović, a o istaknutim rezultatima naučnog, akademskog i profesionalnog rada profesora Maksimovića su govorili njegovi najbliži saradnici dr Dragutin ŠoškiĆ, redovni profesor u penziji i prof. dr Miroljub Labus.

Oproštajne reči prof. dr Miroljuba Labusa >>


Novi broj biltena Acta Diurna o događajima u oktobru i novembru 2006.godine

Bilten Pravnog fakulteta Acta diurna broj 13 zabeležio je događaje od oktobra do novembra 2006. godine značajne za Fakultet i njegove članove. 

Otvoren Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 12.12.2006. zvanično je otvoren Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu. Centar su otvorili Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Aleksandar Karađorđević, čija je fondacija za kulturu i obrazovanje pokrenula inicijativu, Prof. dr Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu i Prof. dr Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu. Svečanom otvaranju prisustvovali su i Slobodan Vuksanović, ministar za prosvetu i sport Republike Srbije, prorektori Univerziteta u Beogradu, dekani fakulteta, članovi Krunskog Saveta i Upravnog odbora Fondacije Prestolonaslednika Aleksandra za kulturu i obrazovanje, brojni saradnici i prijatelji Centra, kao i predstavnici kompanija, stranih kulturnih centara i studentskih organizacija.

Centar, koji se nalazi na Pravnom fakultetu, namenjen je svim studentima Univerziteta u Beogradu, koji će u njemu biti u prilici da se upoznaju i povežu sa poslovnim svetom i da steknu praktične veštine od značaja za pozicioniranje na tržištu rada u Srbiji. Osnovna ideja je da se studentima i diplomcima pruži pomoć i savet prilikom zasnivanja radnog odnosa, istraživanja mogućnosti za zapošljavanje tokom ili posle određenih studija i pronalaženja karijere koja odgovara njihovim interesovanjima, sposobnostima i talentima. Ova stručna univerzitetska služba imaće za cilj da izađe u susret svim potrebama studenata i diplomaca tokom procesa razvoja njihove karijere obezbeđivanjem informacija i savetovanja koje bi im pomoglo da dođu do odgovora na svoja pitanja i dileme prilikom pozicioniranja na tržištu rada. Pored informativno-savetodavnih usluga centar će studentima pružiti i priliku da se povežu sa poslovnim svetom i steknu neophodne praktične veštine kroz različite radionice, predavanja i stručnu praksu, kao i putem internet stranice koja je u pripremi www.razvojkarijere.bg.ac.yu.  

Centar će primati studente svakog radnog dana od 10 do 13 i 14 do 16 časova u prostorijama na Pravnom fakultetu, tel. 3027-732.

                                     

 

Izabrani dekan i prodekani Fakulteta

U proteklih mesec dana izabrana je Uprava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U zakonom predviđenom postupku predložen je kao jedini kandidat i tajnim glasanjem članova Nastavno-naučnog veća ponovo izabran za Dekana profesor Mirko Vasiljević, čiji je dosadašnji uspešan dvogodišnji rad sumiran u Izveštaju Uprave za 2004-2006 >>

Savet Pravnog fakulteta je potvrdio taj izbor, kao i predlog Dekana da prodekani u narednom trogodišnjem periodu budu: prof. Ljiljana Radulović, prodekan za nastavu, prof. Aleksandra Jovanović, prodekan za finansije i doc. Miodrag Jovanović, prodekan za naučni i stručni rad. Upoznajte Dekana i prodekane >>


Novi broj biltena Acta Diurna o događajima od jula do septembra 2006.godine

Bilten Pravnog fakulteta Acta diurna broj 12 zabeležio je događaje od jula do septembra 2006. godine značajne za Fakultet i njegove članove. 

Svečani početak studija prve bolonjske generacije

Po običaju na Pravnom fakultetu početak nove školske godine je 2.oktobra 2006. obeležen svečano za prvu generaciju studenata koja će studirati po novom nastavnom planu prilagođenom bolonjskom programu. Najveći Amfiteatar Radomir Lukić nije mogao da primi sve nove brucoše (oko 1.800) kojima je dobrodošlicu u pravnu struku poželeo ministar pravde Zoran Stojković.

Dekan profesor Mirko Vasiljević je novim studentima rekao da su "na pravom mestu" - na Fakultetu koji je tokom 165 godina postojanja bio i ostao lider u pravnom obrazovanju. To je obrazložio podacima koji govore o dugoj dobroj tradiciji, kao i isticanjem mnogih novina koje je Fakultet napravio u skorije vreme: od novog nastavnog plana, velikih tehnoloških inovacija za moderno izvođenje nastave, proširenih i kompjuterski opremljenih čitaonica, obogaćene biblioteke, uređene sudnice za praktičnu obuku i pravnih klinika, renovirane zgrade Fakulteta, do novih centara - Centra za zapošljavanje i Alumni kluba koji će okupiti diplomirane pravnike našeg Fakulteta. Njegove reči je pratila bogata video prezentacija o Fakultetu.

Svečanost je kao i svake godine ulepšao svojim umetničkim programom akademski hor "Obilić" pod sjajnim dirigentskim vođstvom profesorke Darinke Matić Marović.

           


Proslava 165 godina Pravnog fakulteta

Velika proslava 165 godina postojanja Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je imala više manifestacija tokom čitavog septembra. Glavna svečanost se odigrala  27.09.2006. sa prvom proslavom slave Fakulteta i Svečanom akademijom kojoj su prisustvovali mnogobrojni gosti, od premijera Republike Srbije dr Vojislava Koštunice i više ministara, članova diplomatskog kora, predsednika sudova i brojnih sudija, dekana i predstavnika mnogih fakulteta iz zemlje i inostranstva i drugih institucija, do penzionisanih profesora, nastavnika, asistenata i studenata Pravnog fakulteta.

Svečanu akademiju je lepim rečima o Fakultetu otvorio premijer dr Vojislav Koštunica kao predsednik organizacionog odbora proslave, a prigodnim govorom gostima se obratio i Dekan Fakulteta profesor Mirko Vasiljević. Ovom prilikom dodeljene su povelje Pravnog fakulteta za dugogodišnju uspešnu saradnju Vladi Republike Srbije, Univerzitetu u Beogradu, Gradu Beogradu, Univerzitetu u Nansiju,  Pravnom fakultetu Univerziteta Lomonosov u Moskvi i Maks Plank institutu u Hamburgu. Uz video prezentaciju o Fakultetu i umetnički program Fakultet je na dostojanstven način proslavio svoj veliki jubilej.

Uveče na prijemu u Skupštini grada Beograda domaće i strane goste Pravnog fakulteta pozdravio je gradonačelnik Nenad Bogdanović, a u ime stranih gostiju na toplom višednevnom prijemu u Beogradu zahvalio je profesor dr Stiv Pejović iz SAD.

Program proslave 165 godina Pravnog fakulteta >>

Foto galerija sa proslave >>


In memoriam: Prof.dr Jelena Danilović (1921 - 2006)

Dok su nesnosne avgustovske vrućine topile beogradski asfalt, tiho i nečujno napustila nas je profesorka Jelena Danilović, zašavši u devetu deceniju svoga života. Na dostojanstvenoj sahrani na Novom groblju u Beogradu, okupili su se oni do kojih je ta tužna vest uspela nekako da dospe. Međutim, mnogi njeni poštovaoci, prijatelji i kolege za to su saznali tek kada su se s otpočinjanjem školske godine opet otvorila vrata njene druge kuće, Pravnog fakulteta u Beogradu. Mada je od penzionisanja profesorke Danilović prošlo već dve decenije, ona je svojim delom, naučnom ostavštinom, intelektualnim duhom i dalje na njemu bila prisutna. Kao profesor Rimskog prava, uspevala je da tu izuzetno tešku materiju približi studentima i da postane pojam predavača kome je slavna "Petica" (najveći amfiteatar na Pravnom fakultetu) uvek bila pretesna. Svojom erudicijom, širokim poznavanjem pravne materije i efektnim izlaganjem, punim duha, ali i duhovitosti, postavila je visoke standarde, koji su drugima bili podsticaj i izazov.

tekst In memoriam >>


                                                                                            
dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299