Vesti/Događaji   
 

Međunarodna konferencija Univerzalna deklaracija - 60 godina kasnije

Povodom 200 godina Univerziteta u Beogradu, u okviru proslave Dana Pravnog fakulteta 27. i 28. septembra 2008. godine u konferencijskoj sali je održan međunarodni naučni skup Univerzalna deklaracija - 60 godina kasnije (Universal Declaration - 60 Years Later). Ovim događajem je obeleženo i šest decenija od usvajanja međunarodnog instrumenta na kojem je izgrađen današnji međunarodni sistem zaštite ljudskih prava. U prisustvu velikog broja zvanica i gostiju, konferenciju su svojim pozdravnim govorima otvorili prof. dr Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta, g. Lens Klark (Lance Clark), koordinator UN kancelarije u Srbiji, i gđa Rut Van Rijn (Ruth Van Rhijn), rukovodilac Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS u Srbiji, koji su pomogli u organizovanju konferencije kao i nemačka Fondacija za međunarodnu pravnu saradnju.

U dvodnevnom radu konferencije učestvovali su izlaganjima i diskusijama istaknuti profesori i stručnjaci sa stranih univerziteta i instituta, kao i naši eksperti za pitanja ljudskih prava i srodnih oblasti javnog i međunarodnog javnog prava. Program naučnog skupa je omogućio plodnu i konstruktivnu razmenu argumenata. Diskusija se nastavljala i na ručkovima i večerama na kojima je učesnicima konferencije predstavljena kuhinja i kultura našeg naroda, a poslednje večeri naši gosti su se upoznali sa lepotama Beograda ploveći brodom Jahting kluba. Na kraju, svi učesnici su izrazili zadovoljstvo radom konferencije, organizacijom i predusretljivošću organizatora i studenata volontera i iskazali spremnost da ponovo budu gosti našeg Fakulteta.

             


Proslava Dana Fakulteta

Slava i Dan Pravnog fakulteta svečano su obeleženi na Krstovdan 27. septembra 2008. godine. Proslava je započela slavskim obredom i sečenjem slavskog kolača, u čemu su učestvovali i crkveni velikodostojnici. Potom je svečano počela međunarodna konferencija Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima – 60 godina posle koju je Pravni fakultet organizovao uz podršku UN i OEBS u Srbiji, koja je nastavila sa radom po dvodnevnom predviđenom programu.

Svečana atmosfera se preselila u Amfiteatar Radomir Lukić, gde su najveći deo publike činili diplomirani studenti, magistri i specijalisti koji su svoje studije završili tokom prethodne školske godine. Ispred Beogradskog univerziteta pozdravila ih je prorektorka prof. Neda Bokan, a u ime države čestitke im je uputio ministar prosvete dr Žarko Obradović. Dekan Fakulteta prof. Mirko Vasiljević je bivšim studentima a sada mladim kolegama uputio važnu poruku da oni otklone propuste koje je napravila njegova generacija, a podsetio je da je naš Fakultet ispravio nepravdu u tumačenju istorijskih temelja pravničkog visokoškolskog obrazovanja u Srbiji koji se vezuju za 1808. godinu i Dositejevu Veliku školu. Voditelj programa doc. dr Voja Stanimirović je program začinio duhovitim komentarima, a od pozdravnih telegrama pročitao je dva, od predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović Škero i princa Aleksandra Karađorđevića. Za muzički deo programa se kao i uvek pobrinuo akademski hor Obilić KUD Branko Krsmanović, ovoga puta pod vođstvom mlade dirigentkinje Ivone Eklemović.

Poseban deo programa činile su besede o prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću, koje su izgovorili naši studenti nagrađivani za besedništvo: Ksenija Nikolić, Mario Đurić, Ivana Bulatović, Nikola Selaković i Jelena Arsić. Sve vreme su na videoplatnu kao moto stajale ispisane Dositejeve reči: „Nema gorih ljudi od onih koji se protive prosvećenju i obrazovanju naroda. Takvi da mogu i sunce bi ugasili.“ Na kraju je obavljeno svečano uručenje više stotina diploma magistrima, specijalistima i diplomiranim pravnicima koji su sa uspehom završili svoje studije.

                 


Bilten događaja Acta Diurna br.21

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 20 zabeležio je događaje tokom aprila i maja 2008.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Svečana akademija Prosvetiteljska misija Dositeja Obradovića

Povodom 200 godina Univerziteta u Beogradu i otvaranja izložbe Prosvetiteljska misija Dositeja Obradovića 28. maja 2008. godine u amfiteatru V Pravnog fakulteta Univerziteta u Beo­gradu održana je svečana akademija o životu i radu Dositeja Obradovića. Pozdravne reči uputili su velikom broju prisutnih prof. dr Branko Kovačević, rektor Beo­gradskog univerziteta i prof. dr Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta, istakavši osnivanje Velike škole 1808. kao začetak visokog obrazovanja u Srbiji i značajnu ulogu Dositeja kao prvog ministra prosvete na početku stvaranja moderne srpske države.

Na temu Dositej kao čovek govorio je Stevan Bugarski, a na temu Dositej Obradović i Velika škola doc. dr Zoran Mirković, koji je iz istoriografskog ugla obrazložio stav da rađanje Univerziteta u Beogradu, a pogotovo njegovog Pravnog fakulteta, treba vezati za beogradsku Veliku školu (1808–1813) jer je bila napravljena po modelu višeg, i posebno višeg pravničkog obrazovanja u Habzburškom carstvu.

Ovom prilikom emitovan je i kratak dokumentarni film Dositej – učitelj za sva vremena u produkciji RTS-a. Na kraju programa, uz prigodan koktel, svečano je otvorena izlož­ba o prosvetiteljskoj misiji Do­siteja Obradovića u holu ispred biblioteke Pravnog fakulteta


Fakultet akreditovan među prvima

U prvom krugu akreditacije fakulteta u Srbiji Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu potvrdio je svoj kvalitet kao prvi fakultet društvenih nauka koji je dobio novu licencu za rad po standardima koje je uveo Zakon o visokom obrazovanju iz 2005. godine. Uverenja o akreditaciji ustanova i studijskih programa svečano su uručena 23. maja 2008. u Palati Srbije dekanima 13 fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša i rektoru Univerzitata u Novom Pazaru. Istovremeno je akreditovano više od 200 studijskih programa.

Čestitajući dekanima akreditovanih fakulteta, rektor Beogradskog univerziteta prof. Branko Kovačević je istakao zajednički cilj da postanemo deo jedinstvenog evropskog prostora i izrazio nadu da će akreditacija doprineti poboljšanju kvaliteta studija. Dekan Pravnog fakulteta prof. Mirko Vasiljević je istakao značaj akreditacije za uvodjenje reda u visokom obrazovanju i otklanjanje onih institucija koje su „zalutale“ u proces visokog obrazovanja, vodjene možda više komercijalnim pobudama nego motivima edukacije i misijom obrazovanja mladih.

Uručenjem prvih uverenja o akreditaciji započet je proces kroz koji treba da prodje 170 fakulteta, koliko ih trenutno ima u Srbiji, a ceo postupak izdavanja novih licenci za rad bi trebalo da bude završen do juna 2009. godine.


XVII susret pravnika u privredi Srbije

Veći broj nastavnika i asistenata našeg Fakulteta učestvovao je sa referatima u radu Sedamnaestog susreta pravnika u privredi Srbije, koji je održan 14-16. maja 2008. godine u Vrnjačkoj banji sa temom „Korporativno upravljanje“. Urednik Susreta je prof. Mirko Vasiljević, dekan našeg Fakulteta, organizator je Udruženje pravnika u privredi Srbije i njegov časopis Privreda i pravo, a Pravni fakultet je među ustanovama koje su podržale Susret i tokom njegovog trajanja predstavio je svoju izdavačku delatnost koja je značajna i u ovoj oblasti.

Učestvovalo je oko 700 pravnika iz privrede, pravosuđa, uprave i drugih organizacija iz zemlje i inostranstva, a podneto je oko 90 referata na osnovnu i posebne teme: privredna društva – preduzeća, privatizacija i stečaj, privredni ugovori i sporovi – sudski i arbitražni, poslovno pravo EU i pravo konkurencije, banke i osiguravajuća društva, intelektualna prava, monopoli, finansijsko tržište, porezi, radni odnosi. Susret je završen usvajanjem sledećih Poruka >>


Prvi na takmičenju iz Međunarodnog humanitarnog prava

Naši studenti su osvojili prvo mesto na nacionalnom takmičenju iz Međunarodnog humanitarnog prava, koje je održano 19. do 23. aprila 2008. u prostorijama Crvenog krsta. Pored našeg tima, takmičili su se i studenti Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta iz Novog Sada, Pravnog fakulteta iz Niša, Policijske akademije i Vojne akademije. Osvajanjem prvog mesta naši studenti su obezbedili učešće na prestižnom međunarodnom takmičenju Jean Piktet, koje se svakog aprila održava u drugoj državi.

Naš tim su činili Veljko Grković, Mia Fukuda i Marko Vujetić. Trener tima bila je asistentkinja dr Ivana Krstić, a u pripremama je pomagala i Anđela Simić, naša studentkinja i dugogodišnja aktivistkinja Crvenog krsta.

 

Više o tome >>

 

 


Drugi na takmičenju iz ljudskih prava

Drugo regionalno takmičenje u poznavanju jurisprudencije Evropskog suda za ljudska prava održano je 18-19. aprila 2008. u beograskoj Palati pravde. Na takmičenju simulacije suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava učestvovalo je deset ekipa sa pravnih fakulteta iz četiri države, bivše jugoslovenske republike. Tim našeg Fakulteta je osvojio odlično drugo mesto, a pobednička titula mu je „za dlaku“ izmakla i ponovo pripala ekipi iz Zagreba.

Uspeh našem Fakultetu doneli su studenti Marija Šćekić, Ksenija Sorajić, Miona Mihailović, Jasna Mitić, Nenad Kovačević, Stefan Antonić i Marko Labus. Pripremao ih je Marko Jovanović, diplomirani student našeg Fakulteta i najbolji student generacije, specijalista prava EU, master međunarodnog prava i doktorant na pariskom Pravnom fakultetu Panteon Sorbona. Izuzetnu pomoć i podršku u pripremi tima pružile su asistentkinja dr Ivana Krstić i prošlogodišnja učesnica takmičenja Milica Stojanović.

Više o tome >>


Komemoracija Prof. dr Dragošu Jevtiću

Fakultetski oproštaj od Prof. dr Dragoša Jevtića, penzionisanog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održan je na komemorativnoj sednici 8.05.2008. godine u prisistvu porodice, nastavnika, saradnika i penzionisanih profesora našeg Fakulteta. Dekan prof. Mirko Vasiljević je otvorio komemoraciju upućujući porodici izraze dubokog saučešća u ime nastavnika, asistenata i generacija studenata kojima je prof. Jevtić ostao u lepoj uspomeni. O naučnom radu prof. Dragoša Jevtića govorila je dr Ljubica Kandić, redovni profesor Pravnog fakulteta u penziji, a tople reči o prof. Jevtiću kao čoveku i kolegi izgovorio je šef Katedre za pravnu istoriju prof. dr Miroslav Milošević.

Oproštajna reč prof. dr Ljubice Kandić >>

Oproštajna reč prof dr Miroslava Miloševića >>


Bilten događaja Acta Diurna br.20

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 20 zabeležio je događaje tokom februara i marta 2008.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Među najboljima na svetskom takmičenju

Na petnaestom takmičenju studenata prava iz arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, koje je održano od 15. do 20. marta 2008. u Beču, tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ponovio je sjajne uspehe svojih kolega iz prethodnih godina. Po četvrti uzastopni put naši studenti su se plasirali u finale takmičenja u konkurenciji 203 fakulteta iz celog sveta. Prošle godine su tome dodali i treće mesto na usmenom nastupu, a ove godine naš tim je jedan od dobitnika nagrada za najbolju tužbu, a naša studentkinja Jovana Stevović je među laureatima prestižne nagrade za najboljeg govornika. Tim su pored Jovane činili i: Vuk Cucić, Miloš Kuzman, Nikola Marković, Marija Marošan, Ivan Nonković, Milica Novaković, Sanja Panjković, Milan Radonić, Raško Radovanović i Dina Simonović. Višemesečne pripreme sa njima vodili su doc. dr Vladimir Pavić, mr Milena Đorđević i Uglješa Grušić.

Kontinurani uspeh našeg Fakulteta na ovom takmičenju rezultat je kakvim se može pohvaliti mali broj fakulteta na svetu. Izvanredan plasman u usmenom i pismenom delu takmičenja je pokazao da se na našem Fakultetu studenti uče veštinama argumentovanog pravničkog govora i pisane reči na najvišem nivou, kao i sposobnosti da to izraze na engleskom jeziku. To je ocena najistaknutijih profesora i arbitara iz celog sveta koji se bave ovom oblašću prava, koji su predstavljali međunarodnu arbitražu na ovom svetskom takmičenju.

Više o tome>>


Međunarodno takmičenje Belgrade Open

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je imao čast da 7-9. marta 2008. po prvi put bude domaćin pripremnog turnira za najveće pravničko takmičenje na svetu - Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot - koje se već 15 godina održava u Beču, a ove godine okuplja čak 203 pravna fakulteta iz celog sveta. Na beogradskoj rundi takmičenja iz međunarodnog privrednog prava i arbitraže – Belgrade Open – učestvovalo je 15 timova sa pravnih fakulteta iz 13 zemalja regiona i sveta, sa preko 120 takmičara i 50 arbitara - uglednih pravnika, advokata, sudija i profesora. Pored našeg Fakulteta, glavni organizatori takmičenja bili su GTZ Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu i Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije, a kao pokrovitelji skupa takmičenje su pomogle i advokatske kancelarije Karanović & Nikolić, CMS Beograd i Moravčević, Vojnović & Zdravković u saradnji sa Schonherr.

Takmičenje je svečano otvoreno u petak 7. marta u amfiteatru II našeg Fakulteta, u prisustvu svih učesnika i donatora tima, kada su se gostima obratili prodekan za nastavu prof. dr Ljiljana Radulović ispred Fakulteta, prof. dr Gašo Knežević ispred Arbitraže, Miloš Baltić ispred GTZ kancelarije, gđa Monika Kanafolja, pravni savetnik Komisije UN za međunarodno privredno pravo, kao i doc. dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević ispred organizacionog tima našeg Fakulteta. Po prethodno dogovorenom programu, studenti su 8. i 9. marta imali priliku da isprobaju svoje argumente pred arbitražnim tribunalom. Takmičenje se odvijalo u šest prostorija na Fakultetu specijalno opremljenih za ovu priliku: pravna klinika, sudnica, konferencijska sala, sala za sednice, seminar za javno pravo i forum romanum.

Ovaj događaj je pratio i bogat program gostoprimstva sa organizovanim ručkovima i večerama, a posebno treba istaći i prijem u Domu Narodne skupštine Republike Srbije 8. marta sa obilaskom značajnih prostorija, kada su se u plenarnoj sali učesnicima takmičenja obratili gospodin Marko Danilović, zamenik sekretara Skupštine, rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Branko Kovačević i dr Radivoje Petrikić, partner u CMS kancelariji. Na osnovu evaluacija koje su učesnici takimičenja popunili, kao i usmenih i pismenih komentara, opšti je utisak da je organizacija ovog takmičenja na najbolji način reprezentovala naš Fakultet, grad i našu zemlju.

                  


Bilten događanja Acta Diurna br.19

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 19 zabeležio je događaje оd decembra 2007. do januara 2008.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Studenti sprečeni da uđu na KiM

U petak 22.02.2008. više stotina studenata Pravnog fakulteta krenulo je put Kosovske Mitrovice da iskažu podršku svojim kolegama posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, zajedno sa studentima Poljoprivrednog, Saobraćajnog, Učiteljskog fakulteta, FON-a i više nastavnika.

Putovanje je bilo organizovano i pripremljeno, dobijeno je odobrenje međunarodne uprave za nesmetani ulazak na Kosmet i potvrđeno je pre polaska. Ipak, kolona od sedam duplih autobusa sa studentima zaustavljena je na administrativnom prelazu Jarinje. Deo studentskih autobusa je prošao punkt UNMIK policije ali je zaustavljen od KFORA malo dalje na drugom punktu. Usledili su uzaludni pregovori, a studenti su se našli u neprijatnoj situaciji oružanog okruženja, pogotovo oni između dva punkta, koje su snage KFORA višesatno blokirale sa obe strane. Suočeni sa ovim, studenti koji su ostali na putu odlučili su da mirnim sedenjem protestuju pred oružanom silom, a nezadovoljstvo i nervozu onih blokiranih su nastojali da umire rektor Beogradskog univerziteta prof. Branko Kovačević i dekan Pravnog fakulteta prof. Mirko Vasiljević. Kada su na administrativnu granicu pristigle nove oružane snage, tenkovi KFOR-a, specijalci i oklopni transporteri, bilo je definitivno jasno da nema prolaza: velika univerzitetska kolona se okrenula sa velikom tugom, u tišini koja je govorila rečitije od reči. Nastavila je put ka manastiru Studenica.

               


Apel Pravnog fakulteta povodom Kosova i Metohije

                                                                                                       english

APEL PRAVNOG FAKULTETA
UNIVERZITETA U BEOGRADU

 Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na svojoj sednici od 19. februara 2008. godine, jednoglasno je usvojilo sledeću izjavu:

-          sledeći svoju profesionalnu dužnost;

-          privrženi ideji prava i pravičnosti, koja je skoro dva veka u samoj osnovi Pravnog fakulteta kao institucije i njegovog naučnog i stručnog delovanja;

-          polazeći od fundamentalnih načela međunarodnog prava, utvrđenih u Povelji UN i Helsinškom aktu o bezbednosti i saradnji u Evropi, kao i Ustava Republike Srbije,

Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je duboko pogođeno flagrantnim kršenjem pravnih pravila koja su u samom temelju pravnog poretka organizovane međunarodne zajednice, načela nediskriminacije i jednakih prava svih država.

Samoproglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, protivno obavezujućoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom se s jedne strane potvrđuje teritorijalni integritet Srbije, a s druge strane postavlja okvir za rešenje kosmetskog pitanja na temeljima suštinske autonomije, ne samo da je atak na teritorijalnu celovitost Republike Srbije, već i na fundamentalni princip vladavine prava u međunarodnim odnosima.

Apelujemo na sve međunarodne aktere da se vrate poštovanju prava, jer je samo na taj način moguće očuvati mir i stabilnost, kako u regionu, tako i u drugim delovima sveta, što je pretpostavka za ostvarenje i drugih visokih ciljeva postavljenih u Povelji UN. 

________________________________________
                                                                                        
 

Studenti Pravnog fakulteta

Univerziteta u Beogradu

Apel - Kosovo

Kao članovi akademske zajednice duboko smo potreseni događajima na Kosovu. Kao što je poznato, parlament srpske pokrajine Kosovo, koji je pod upravom misije OUN, protivpravno i jednostrano proglasio je nezavisnost. Ova odluka doneta je protivno međunarodnom pravu i važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koja poziva na sporazumno rešenje budućeg statusa Kosova i na suštinsku autonomiju u okviru Republike Srbije. Ukoliko međunarodna zajednica da svoj pristanak ovom protivpravnom činu, međunarodno priznate granice Srbije će biti pogažene, suverenost Srbije potisnuta i petnaest procenata njene terirotitorije odsečeno. Nakon jedne dekade albanske represije po etničkoj osnovi, političari na Kosovu dokazuju da se ova pokrajina pretvara u etničku albansku državu, koja neće služiti svim svojim građanima, već samo jednoj etničkoj grupi.

Pozivamo na međunarodnu vladavinu prava kroz nepriznavanje lažne države Kosovo zato što je to jedini način za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i u drugim delovima sveta.

 


Dan Sv.Save - proslava, nagrade i diplome

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je 27. januara 2008. kao i svake godine svečano obeležen Dan Sv. Save u najvećem amfiteatru „Akademik Radomir Lukić“, poznatoj „petici“, koju su i ovom prilikom zauzeli do poslednjeg mesta studenti, nastavnici, saradnici, kao i uvaženi gosti. Rektor prof. Branko Kovačević je čestitao prisutnima školsku slavu i podsetio da ove godine Beogradski univerzitet proslavlja 200 godina postojanja i da je upravo Pravni fakultet bio pravno odelenje prve Visoke škole 1808. godine. Dekan Pravnog fakulteta prof. Mirko Vasiljević je u svom pozdravnom govoru posebno naglasio da budućnost Srbije predstavljaju obrazovani i vispreni mladi ljudi i da Fakultet želi da neguje taj potencijal. Kao i prethodih godina profesor Žika Bujuklić je, uz video prezentaciju, nadahnutom besedom o Svetom Savi izazvao oduševljeni aplauz. Akademski hor Obilić je uveličao svečanost pod iskusnom dirigentskom palicom prof. Darinke Matić-Marović.

U nastavku je Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević,  uručio  nagrade: 

Nagrada „student generacije dodeljena je Mateji Đuroviću koji je studije završio  13.04. 2007. godine  sa prosečnom ocenom 10,00. Nagrada iz Fonda dr Dragoljub Atanacković dodeljena je Katarini Dolović kao najboljem studentu (diplomiranom pravniku) na pravosudnom smeru (diplomirala 16.10. 2007. godine sa prosečnom ocenom 9.97). Dodeljene su nagrade iz Fonda Alan Votson i to: prva nagrada -  Mrkonjić Marku, druga nagrada – Perić Zoranu, treća nagrada – Vukčević Milici, pohvala – Petrović Stefanu. Akademci nagrađeni iz fondova i student generacije osim pohvalnice i knjiga, dobili su i novčane nagrade.

Uručene su diplome magistrima (11), specijalistima (27), kao i pohvalnice najboljim studentima  I, II, III i IV godine studija sa prosečnom ocenom 9,00 – 10.00, a na kraju i diplome diplomiranim pravnicima (oko 400).


XIV takmičenje u besedništvu

U nedelju, 27. januara 2008. na Savindan u amfiteatru akademik Radomir Lukić, održano je tradicionalno XIV obnovljeno takmičenje u besedništvu. Kao i prethodnih godina, čuvena „petica“ je bila pretesna da primi sve poklonike ove, danas retke veštine, koju baštini Institutio Oratoria – Centar za besedništvo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Početak takmičarske večeri uveličao je hor „Lola“, izvodeći akademsku himnu Gaudeamus i Svetosavsku himnu, u čast našeg prvog prosvetitalja i zakonodavca, a mnogobrojnu publiku pozdravili su domaćini: dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević i direktor Institutio Oratoria – Centra za besedništvo prof. dr Obrad Stanojević.

Kao i ranije, takmičari su se nadmetali u tri besedničke kategorije: u slobodnoj i zadatoj temi i improvizaciji. Ove godine zadate teme su bile Nevolja ovog sveta je što su mudraci puni sumnje, a budale tako sigurne (Bertrand Rasel) i Srcem se pravilno vidi. Ono što je suština ostaje nevidljivo očima (Sent-Egziperi); dok su improvizatori teme dobili na samom početku takmičenja: Ličnost kojoj se divim i Srbija nije ni na zapadu ni na istoku - ona je zapad na istoku i istok na zapadu.

Sveukupni pobednik je MIĆOVIĆ STOJAN, student IV godine; slobodna tema: I nagrada MIĆOVIĆ STOJAN, II nagrada BULATOVIĆ IVANA, apsolvent, III nagrada GVOZDENOVIĆ MILICA, student IV godine; zadata tema: I nagrada KULIĆ MARKO, student III godine, II nagrada OTAŠEVIĆ DRAGOSLAV, apsolvent; improvizacija: I nagrada NENEZIĆ DRAGUTIN, apsolvent, II nagrada TODOROVIĆ GORDAN, student III godine, III nagrada SPIRIĆ MILOŠ, apsolvent; nagrada publike: SPIRIĆ MILOŠ, apsolvent.

Više o tome>> 


Bilten događanja Acta Diurna br. 18

Bilten Pravnog fakulteta Acta diurna broj 18 zabeležio je događaje оd oktobra do novembra 2007.godine značajne za Fakultet i njegove članove. 

Međunarodna konferencija „Kosovo i Metohija kao globalni problem“

Na Pravnom fakultetu je od 14. do 18. novembra 2007. održana međunarodna konferencija „Kosovo i Metohija kao globalni problem“. Pod sloganom „Pravni u odbrani prava“ skup su organizovali studenti Pravnog fakulteta pod pokroviteljstvom Studentskog parlamenta, uz tehničku i drugu podršku Fakulteta i uz pomoć Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Ministarstva prosvete, Ministarstva spoljnih poslova, Hotela Moskva, Jat ervejza i Ruskog Doma. Konferencija je započela svečanim otvaranjem u Domu Narodne skupštine 14. novembra, na kojem su govorili ministar za Kosovo i Metohiju u vladi Republike Srbije prof. dr Slobodan Samardžić, rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Branko Kovačević, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Mirko Vasiljević i Marko Milutinović, student-prodekan Pravnog fakulteta i student-prorektor Univerziteta u Beogradu.

U radu konferencije učešće su uzeli ugledni profesori naših i stranih fakulteta, od pariske Sorbone, jerusalimskog Hibru Univerziteta, Ruske Državne diplomatske akademije MDIM, Ruske Akademije nauka, do Džordžtaun i Milvoki Univerziteta u SAD, kao i profesori iz Danske, Indije i drugih zemalja. Pored neposrednih učesnika, moralnu podršku našim studentima pružili su brojni intelektualci, među njima i imena svetskog značaja poput Noama Čomskog i Johana Galtunga. U diskusijama je učestvovao i veći broj diplomata akreditovanih u Beogradu, među njima i nekoliko ambasadora koji su imali izlaganja, kao ambasador Ruske Federacije Aleksandar Nikolajevič Aleksejev, ambasador Turske Republike Hasan Servet Ektem i ambasador Republike Portugal Paulo Tiago Fernandes Žeronimo Da Silva. Kosovsko-metohijski problem je svestrano razmatran, od njegove istorijske i ustavne geneze do pravnih aspekata secesije i podele, kao i njegovo mesto u međunarodnim odnosima iz više perspektiva - evropsko-američke, bliskoistočne, globalne i evropske. Program konferencije >>

Značajno je da su konferenciji prisustvovali zainteresovani studenti iz dvadesetak zemalja koji su na poziv svojih kolega došli da se upoznaju sa argumentacijom vezanom za kosovsko-metohijski problem. Takođe, značajan trenutak za Pravni Fakultet predstavljalo je i uspostavljanje prve telekonferencije u istoriji Fakulteta i Beogradskog univerziteta. Telekonferencijskom vezom povezana je slikom i tonom prepuna konferencijska sala našeg Fakulteta sa Džordžtaun Univerzitetom i profesorom Čarlsom Kapčanom, članom američkog Saveta za spoljne odnose, sa kojim je vođena živa jednoiposatna diskusija suprotstavljenih argumenata. Na kraju četvorodnevne Konferencije, na predlog profesora Džordža Tomasa Radžu, usvojena je aklamacijom zajednička Rezolucija >>


Besplatna pravna pomoć - Pravna klinika

Pravna klinika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu pruža besplatnu pravnu pomoć siromašnim građanima i svim studentima Beogradskog univerziteta.

Pravna klinika je interaktivni metod edukacije studenata prava, koji ima za cilj da ih obuči u nekim praktičnim veštinama, koje će im biti potrebne kako bi svoju buduću profesiju obavljali kompetentno, savesno i sa visokim profesionalnim moralom. Pritom, kliničko pravno obrazovanje ima dve glavne svrhe. Prvenstveni cilj jeste da studente uči praktičnim veštinama i profesionalnoj odgovornosti, dajući im mogućnost da pravo primenjuju na žive ljude u stvarnim životnim situacijama. Drugi glavni zadatak pravnih klinika jeste da obezbede besplatnu pravnu pomoć za siromašne, za izbeglice, za Rome, za žrtve porodičnog nasilja; jednom reči za ljude kojima preti rizik socijalne isključenosti. Ovu pravnu pomoć pružaju studenti koji su završili prethodnu posebnu obuku na Pravnoj klinici, profesori  i profesionalni advokati.

Pravna klinika radi sa klijentima prema sledećem rasporedu:

Klinika za porodično pravo: sredom od 15:20 – 16:45
Klinika za obligaciono pravo (ugovori i naknada štete): sredom od 16:45 – 18:00
Klinika za krivično pravo: sredom od 18:00 – 19:30.

Adresa:
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, soba 217.
Kontakt:
Profesor dr Marija Draškić, upravnica Pravne klinike, telefon 3027.664, email: maja@ius.bg.ac.yu


Izdavački nastup na Sajmu knjiga

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je prvi put ove godine učestvovao kao izdavač sa sopstvenim štandom na 52. Medjunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je održan od 22. do 28. oktobra 2007. godine. Taj izdavački nastup omogućila je bogata izdavačka delatnost ostvarena preko fakultetskog Centra za publikacije,  koji je tokom dve godine štampao preko sto novih naslova udžbenika, priručnika, monografija, zbornika i drugih knjiga.

U nastojanju da se predstavimo na najbolji način, oganizovani su i Sajamski susreti – susret s autorom tokom trajanja sajma kada su pojedini autori bili na štandu u neposrednom kontaktu sa posetiocima sajma i gostima po pozivu. Jedinstvena promocija izdanja Centra za publikacije Pravnog fakulteta, održana je 26. oktobra 2007. godine  u  18,00 časova, kada su prisustne pozdravili Dekan Fakulteta prof. Mirko Vasiljević, upravnik Centra za publikacije prof. Jovica Trkulja i glavni urednik časopisa Anali Pravnog fakulteta u Beogradu prof. Sima Avramović.

Samostalni nastup Fakulteta na sajmu knjiga je dobio značajan publicitet u medijima, a brojni studenti prava i drugi posetioci sajma su iskoristili priliku da dođu do fakultetskih izdanja uz popust od 20%. Na ovaj način je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu objavio da je njegova izdavačka delatnost u značajnom usponu i da se ubuduće može očekivati sve bogatija ponuda na tom planu.


Bilten događaja Acta Diurna br.17

Bilten Pravnog fakulteta Acta diurna broj 17 zabeležio je događaje оd juna do septembra 2007.godine značajne za Fakultet i njegove članove. 

Dobrodošlica brucošima

Svečanom akademijom u prepunom amfiteatru V obeležen je 1. oktobra 2007. početak nove školske godine za 166. generaciju studenata Pravnog fakulteta. Dobrodošlicu studentima poželeli su rektor Univerziteta prof. dr Branko Kovačević, ministar pravde Dušan Petrović i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević. Imali su mnoštvo poruka i saveta za mlade brucoše, između ostalog da uče kontinuirano tokom cele godine jer će jedino tako uspeti da daju godinu za godinom, što je podvukao rektor Kovačević, do toga da moraju verovati u sebe da bi uspeli da ostvare cilj sa kojim su ušli u ovo zdanje, što je istakao ministar Petrović koji je i sam bio student ovog Fakulteta. Dekan Fakulteta je rekao brucošima da su napravili pravi izbor fakulteta i našalio se: "Nadam se da ce ovaj amfiteatar biti jedina petica sa kojom ćete se družiti tokom studija."

Bogata video prezentacija pružila je novim studentima obilje informacija o Fakultetu, a svečanost je  kao i obično ulepšao umetnički program akademskog hora "Obilić".

                     


                                                                                              
dalje 2006/2007
>>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299