Vesti/Događaji   

 


Proslava Dana fakulteta

Slava i Dan Pravnog fakulteta svečano su obeleženi na Krstovdan, 27. septembra 2010. godine. Proslava je započela slavskim obredom i sečenjem slavskog kolača, u čemu su učestvovali i crkveni velikodostojnici. Povodom slave, iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije je uputio prigodno pismo Dekanu, kolektivu i studentima.

Na svoj dan studenti i profesori Pravnog fakulteta dobili su i fitnes centar, koji su, sa dekanom Pravnog fakulteta prof. dr Mirkom Vasiljevićem, svečano otvorili ministar prosvete prof. dr Žarko Obradović i prorektorka za organizaciju i finansije Univerziteta u Beogradu prof. dr Nevenka Žarkić-Joksimović.

Proslava Dana fakulteta je nastavljena Svečanom akademijom, uz učešće hora KUD „Lola“,  u amfiteatru „Radomir Lukić“ gde su studentima koji su završili školovanje dodeljene diplome, a najavljen je i konkurs za 100 stipendija koje Pravni fakultet dodeljuje najboljim studentima osnovnih i diplomskih akademskih studija. 

Ministar prosvete je , čestitajući diplomcima Pravnog fakulteta, istakao da Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu u svom sastavu ima vrhunske pravne stručnjake i predavače i da je rasadnik novih političkih i drugih kadrova bitnih za funkcionisanje države, kao i da je strateški cilj države veći broj visoko obrazovanih ljudi, zarad bržeg ekonomskog razvoja i  evropskih integracija. Obradović je ocenio da je to moguće postići većim ulaganjem u prosvetu i donošenjem Nacionalne strategije za obrazovanje. Takođe je poručio diplomcima Pravnog fakulteta, ali i onima koji to tek treba da postanu, da je na njima veliki posao - uvođenje evropskih standarda u pravni sistem Srbije.   

Dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci prof. dr Vitomir Popović je, čestitajući na uspesima beogradskom Pravnom fakultetu, izrazio nadu da će ta dva fakulteta "jednoga dana biti u jednoj, a ne dve države", što je propraćeno velikim aplauzom.   

Dekan beogradskog Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević poručio je diplomcima da nema veće vrednosti od profesionalne savesti i pozvao državu da za mlade ljude koji završavaju školovanje na ovom fakultetu pronađe posao. On je rekao da je obezbeđivanjem novih 100 stipendija najboljim studentima u narednoj školskoj godini Pravni fakultet dokazao svoju socijalnu odgovornost i tom prilikom je istakao da sredstva za to nisu obezbeđena od studentskih školarina, već prihodima Izdavačkog centra Fakulteta, kao i od bivših studenata koji se vraćaju Fakultetu za različite forme edukacije.

U sklopu proslave Dana fakulteta otvoren je II Sajam pravne knjige.

                    


Konferencija u čast dr Christe Jessel Holst "Reforma privatnog prava u jugoistočnoj Evropi" 23-24.09.2010 

 

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je u periodu od 23. do 24. septembra 2010. godine u Konferencijskoj sali održana Konferenciju u čast dr Kriste Jesel Holst sa Maks Plank Instituta za uporedno i međunarodno privatno pravo iz Hamburga, (Nemačke), a pod nazivom Reforme privatnog prava u Jugo-istočnoj Evropi- Private Law Reform in South East Europe.

Konferenciju su zajednički organizovali Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Udruženje pravnika u privredi.

U radu Konferencije su učestvovali brojni naučnici iz zemlje i inostranstva, a u dvodnevnim sesijama su se razmatrala pitanja iz poslovnog, građanskog i međunarodnog privatnog prava.

Radovi sa uspešno okončane konferencije biće objavljeni u zborniku radova Liber Amicorum Christa Jessel-Holst.


Pravni fakultet sa uspehom organizovao Letnju školu „Zabrana diskriminacije osoba sa invaliditetom“

Pravni fakultet je u periodu od 20. do 24. septembra bio domaćin letnje škole „Zabrana diskriminacije osoba sa invaliditetom“, u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo iz Beograda, kao i Pravnim fakultetom iz Caen-a i Međunarodnim institutom za ljudska prava i mir iz Kaena (Caen-a) u Normandiji, Francuska. Letnja škola je bila namenjena studentima prava, predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom, organa javne vlasti, medija, kao i drugima koji su zainteresovani ili odgovorni za borbu protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Među polaznicima petodnevnog programa bilo je 95 studenata, kako sa beogradskog Pravnog fakulteta, tako i 18 studenata pravnih fakulteta iz regiona - iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i 5 studenata iz Francuske.

Članovi Organizacionog odbora Letnje škole bili su prof. dr Jovica Trkulja u svojstvu predsednika, prof. dr Branko Rakić kao zamenik predsednika, dr Damjan Tatić, asistent mr Svetislava Bulajić, asistent mr Maja Lukić kao sekretar, Branka Kokanović, Filip Bojić i Viktor Živojinović.

Cilj Letnje škole “Zabrana diskriminacije osoba sa invaliditetom” je bio upoznavanje polaznika sa pravima osoba sa invaliditetom, kao i sa problemima u vršenju tih prava. Škola je težila da: 1) odgovori na otvorena pitanja diskriminacije osoba sa invalididiteom, 2) na sistematski i multidisciplinaran način osvetli sadašnje stanje i naznači puteve prevazilaženja slabosti postojeće pravne regulative u oblasti zaštite osoba sa invaliditetom, i 3) olakša primenu novih normativnih rešenja saobraženih svetskim standardima u ovoj oblasti.

Na svečanom otvaranju škole, u prepunom amfiteatru „Đorđe Tasić“, polaznike i goste su pozdravili i poželeli im uspešan rad dekan Fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, g. Saša Janković, Zaštitnik građana Republike Srbije, dr Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije, g. Vladimir Pešić, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije, i upravnik letnje škole i profesor našeg Fakulteta dr Jovica Trkulja.  

Program >>


Bilten Acta Diurna broj 29

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 28 zabeležio je događaje od aprila do avgusta 2010.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

XIX susret pravnika u privredi - Vrnjačka banja

U Vrnjačkoj Banji su od 26. do 28. maja, u organizaciji Udruženja pravnika u privredi Srbije i njegovog časopisa „Pravo i privreda“, održani 19. tradicionalni majski susreti pravnika u privredi, sa temom „Privreda i pravna odgovornost“.

Rad na Susretu je organizovan kroz sekcije i okrugle stolove u prisustvu oko 500 učesnika (pravnika iz privrede, pravosuđa, uprave i drugih organizacija), uz učešće 90 podnosilaca referata iz zemlje, kao i iz Nemačke, Makedonije,  Crne Gore i Republike Srpske. Usvojene su sledeće poruke


Pravni fakultet kupuje pet platana

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, čija se zgrada nalazi na Bulevaru kralja Aleksandra na broju 67 i koji baštini tradiciju dugu 202 godine, potpisivanjem ugovora o donaciji sredstava za kupovinu pet platana sa JKP „Zelenilo Beograd“ pridružio se akciji obnove drvoreda na Bulevaru.


Bilten Acta Diurna broj 28

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 28 zabeležio je događaje od januara do marta 2010.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Naši studenti ponovo među najboljima na međunarodnom takmičenju u Beču

                          

Na sedamnaestom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom od 26. marta do 1. aprila 2010. godine u Beču, tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ponovo je ostvario sjajne rezultate. U konkurenciji čak 252 fakulteta iz preko 60 zemalja sveta, odnosno među više od 2000 studenata prava, naš Fakultet se šestu godinu za redom plasirao u finalnu rundu takmičenja (u koju ulazi 64 najbolja fakulteta na kvalifikacionom delu turnira) i osvojio čak dve nagrade za najbolje govornike. Ovim rezultatom se Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu našao u društvu svega dva svetska Fakulteta koji mogu da se pohvale ovakvim zavidnim rezultatom. Činjenica da je pri tom, naš Fakultet jedini sa neengleskog govornog područja (drugi fakultet koji se može pohvaliti ovakvim uspehom je National University of Juridical Sciences iz Indije) dodatno daje na značaju ovakvog kontinuiranog uspeha naših studenata na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju.

     

Više o tome >>


III Belgrade Open Pre-Moot

             

Nakon odličnog odjeka koji su imala poslednja dva beogradska pripremna turnira za najveće svetsko takmičenje studenata prava Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je odlučio da i ove godine bude domaćin budućim stručnjacima za međunarodno privredno i arbitražno pravo iz celog sveta. Ovogodišnja beogradska runda priprema – Belgrade Open Pre-Moot - održana je od 19. do 21. marta 2010. godine i okupila je timove 22 fakulteta iz 16 zemalja sveta (Albanija, Austrija, Brazil, Indija, Italija, Južna Koreja, Makedonija, Meksiko, Nemačka,  Poljska, SAD, Srbija, Turska, Hrvatska, Švajcarska i Španija). Videti program Pre-Moot-a >>

Na takmičenju je u svojstvu arbitara učestovavalo preko 100 uglednih pravnika, advokata i profesora iz preko 20 zemalja sveta
(videti spisak arbitara), a tokom vikenda je održano preko 60 arbitražnih sesija. Zainteresovanima, uključujući i studente, tako je pružena mogućnost da steknu uvid u način na koji se odvija arbitraža. Tipična arbitraža je zatvorena za javnost, tako da je prilika da se posmatra način na koji ona funkcioniše, tokom ovog studentskog takmičenja u Beogradu, bila jedinstvena.

Radni deo beogradskog turnira pratio je i bogati prateći program društvenih aktivnosti, uključujući i organizovane ručkove i večere, kao i obilaske centralnih delova grada. Galerija slika >>1   >> 2   >> 3

Pored našeg Fakulteta, organizatori turnira Belgrade Open bili su Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu (GTZ) i Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije, a kao pokrovitelji skupa takmičenje su pomogli i Skupština grada Beograda, i advokatske kancelarije Karanović – Nikolić, CMS Beograd i Moravčević Vojnović Zdravković u saradnji sa Schoenherr. Ispred Pravnog fakulteta najveći teret organizacije ovog velikog i zahtevnog događaja poneli su asistent mr Milena Đorđević, prof. dr Vladimir Pavić i asistent Marko Jovanović. Njihov posao je bio olakšan bezrezervnom podrškom Uprave, a nesebičnu pomoć im je pružila i ekipa naših studenata – volontera, predvođena Dragutinom Nenezićem, studentom master studija na našem Fakultetu.

O kvalitetu i visokim standardima organizacije beogradskog turnira i kvaliteta učesnika svedoči i činjenica da se čak 10 fakulteta sa beogradskog spiska učesnika plasirano u finalnu rundu takmičenja koje se krajem marta održalo u Beču, a na kojem je učestvovalo čak 252 fakulteta iz preko 60 zemalja sveta. Dodatno, vredno je spomena da su za beogradski turnir 2011. godine već počele da stižu prijave.

 


II Belgrade Arbitration Conference

                     

Nakon velikog uspeha i izuzetne naučne i medijske pažnje u domaćim ali i svetskim okvirima koje je izazvala prošlogodišnja beogradska arbitražna konferencija, Pravni fakultet je odlučio da i ove godine okupi svetsku pravničku elitu na naučnom forumu posvećenom aktuelnim pitanjima primene alternativnih načina rešavanja sporova u međunarodnom poslovnom okruženju, pod nazivom - Belgrade Arbitration Conference Combining Mediation and Arbitration in International Business Practice. Ovaj događaj je u Beograd doveo najeminentnije svetske stručnjake koji se bave ovom oblašću, uključujući i dugogodišnjeg sekretara Komisije UN za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL) dr Jerneja Sekoleca.

Konferencijska sala našeg Fakulteta bila je mala da primi preko 200 pravnika iz Srbije, regiona i dvadesetak zemalja sveta, uključujući i profesore i advokate iz Brazila, Meksika, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država, koji su se prijavili za učešće na Konferenciji, pa je zato ovaj međunarodni skup održan u amfiteatru ''Radomir Lukić''. Ovako veliki broj učesnika najbolje govori o značaju događaja i aktuelnosti teme skupa (videti Program konferencije).

Kao što dolikuje ovakvom događaju, radnom delu Konferencije prethodilo je svečano otvaranje. Učesnike su pozdravili i poželeli im uspešan rad profesori Sima Avramović, u svojstvu presednika Saveta Univerziteta, Gašo Knežević, u svojstvu predsednika Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Srbije i dr Judit Kniper ispred GTZ Otvorenog fonda za jugoistočnu Evropu.

Teme kojima se Konferencija bavila bile su podeljene u dve celine: prvi panel se bavio pitanjima odnosa arbitraže i medijacije kao i upotrebom tehnika medijacije u arbitraži, dok se drugi panel bavio temama u vezi sa povećanom upotrebom višestepenih klauzula o rešavanju sporova i problemima njihovog sprovođenja. Prvi panel je okupio renomirane učesnike iz Hrvatske, Austrije i SAD, a njime je predsedavao dr Jernej Sekolec. Na drugom panelu referate su podneli učesnici iz Velike Britanije, Austrije i Švajcarske, a u dužnost predsedavajućeg poverena je prof. Lukasu Mistelisu (Loukas Mistelis) sa Kvin Meri koledža Univerziteta u Londonu.

Po broju učesnika, renomeu i stručnosti govornika, kvalitetu referata i akutelnosti izbranih tema, beogradska Konferencija o arbitražnom pravu i medijaciji predstavlja jedan od najinteresantnijih naučnih događaja ovog proleća, ne samo u regionalnim već i u svetskim okvirima. To je bio nepodeljeni utisak svih učesnika ovog značajnog naučnog skupa. Štaviše, o značaju Konferencije svedoči i činjenica da je njeno održavanje zvanično podržala i Komisija UN za međunarodno trgovinsko pravo  (UNCITRAL).

Članovi organizacionog odbora Konferencije bili su prof. dr Mirko Vasiljević, prof. dr Gašo Knežević, prof. dr Vladimir Pavić, asistent mr Milena Đorđević i asistent Marko Jovanović. Pored Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, glavni organizatori Konferencije bili su nemački Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu (GTZ), Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije i Skupština grada Beograda. Značajnu pomoć, zahvaljujući kojoj je učešće na Konferenciji bilo besplatno, pružili su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Ambasada Kraljevine Holandije i advokatske kancelarije Baklaja Igrić Mujezinović u saradnji sa Clyde & Co, Karanović – Nikolić, CMS Beograd, Moravčević Vojnović Zdravković u saradnji sa Schoenherr.

Galerija slika sa Konferencije >>

Video zapis toka Konferencije  >> 1  >> 2  >> 3 >> 4


XVI takmičenje u besedništvu

I ove godine u organizaciji Centra za besedništvo – Institutio oratoria Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na Savindan 27. januara 2010. godine, održano je XVI takmičenje studenata prava u besedništvu. Već poznata kulturna manifestacija, koja je postala jedan od glavnih svetosavskih događaja u našoj prestonici i brend našeg fakulteta, i ovog puta je privukla veliki broj poklonika leporečja Čuvena „petica“, amfiteatar „Akademik Radomir D. Lukić“ i ovoga puta bila je premala za sve one koji su hteli da prisustvuju ovom jedinstvenom takmičenju.

Nakon himne Svetom Savi, koju je izveo hor KUD-a „Branko Cvetković“, takmičenje je otvorio dekan Pravnog fakulteta, akademik prof. dr Mirko Vasiljević, a pozdravnu besedu održao je direktor Centra za besedništvo, prof. dr Sima Avramović. 

Ove godine takmičilo se 13 studenata Pravnog fakulteta u sve tri kategorije (slobodna tema, zadata tema i improvizacija), a stručni žiri je radio u sledećem sastavu: dr Ljiljana Mrkić-Popović (predsednik žirija) – rektor Univerziteta umetnosti i profesor FDU, Branislav Lečić  - dramski umetnik, dr Mirko Vasiljević - dekan Pravnog fakulteta, Vojkan Nedić - predsednik Advokatske komore Beograda, Rale Damjanović - književnik i dr Sima Avramović - redovni profesor Pravnog fakulteta. Zadate teme su bile: Ni po babu, ni po stričevima i misao patrijarha Pavla Čoveku je teško živeti među ljudima, a kamoli mežu neljudima.

Po odluci žirija ovogodišnji laureati su: ukupni pobednik – Jelena Arsić, studentkinja III godine našeg fakulteta, koja je nastupila u kategoriji slobodna tema. Prva nagrada u kategoriji zadata tema pripala je Mirjani Milosavljević, studentkinji III godine, a u improvizaciji najbolji je bio apsolvent Veljko Smiljanić. Drugu nagradu u slobodnoj temi osvojila je Ksenija Nikolić (III godina) koja je besedila o bolonjskom procesu, u improvizaciji Nenad Jevremović (III godina), a u zadatoj temi Miloš Janković (III godina) koji je dobio i nagradu „Mladi Evropljanin“ Evropskog Foruma Albah. Treća nagrada u slobodnoj temi dodeljena je Ivani Stradner (apsolvent), a u zadatoj Tamari Momirov (I godina).


Dan Sv.Save - proslava, nagrade i diplome

Na Pravnom fakultetu je 27. januara 2010. godine svečano obeležen Dan Svetog Save. U prepunom amfiteatru V »Radomir Lukić« skup je, kao i obično, otvoren sjajnim muzičkim programom horom  »Obilić« pod dirigentskom palicom profesora Fakulteta muzičke umetnosti Darinke Matić Marović. Brojnoj publici i mnogim uglednim gostima pozdravnu reč uputili su dekan Pravnog fakulteta profesor Mirko Vasiljević, rektor Univerziteta profesor Branko Kovačević i  ministarka pravde Snežana Malović. Kao i prethodih godina profesor Žika Bujuklić je, uz video prezentaciju, nadahnutom besedom o Svetom Savi izazvao aplauz.

Posle besede, nagrađene izuzetnim aplauzom prisutnih, dekan prof. dr Mirko Vasiljević je ovom prilikom uručio veliiki broj nagrada, pohvalnica i diploma našim studentima: nagradu najboljem studentu generacije Jeleni Obradović koja je studije završila 21.10.2009. godine sa prosečnom ocenom 10,00. Nagrada iz Fonda dr Dragoljub Atancković dodeljena je Milici Samardžić kao najboljem studentu (diplomiranom pravniku ) na pravosudnom smeru ( diplomirala 29.09.2009. godine sa prosečnom ocenom 9,06 ). Dodeljene su nagrade iz Fonda Alan Votson i to : druga nagrada Tišma Mladenu, treća nagrada Nikolić Marku. Akademci nagrađeni iz fondova dobili su i novčane nagrade.

Uručene su diplome magistrima (4 ), specijalistima (12) , kao i pohvalnice najboljim studentima I,II,III i IV godine studija sa prosečnom ocenom od 9.00 - 10.00 ( 199 ), a na kraju i diplome diplomiranim pravnicima     ( 300 ). Kompletan spisak nagrađenih i pohvaljenih studenata>>


Bilten Acta Diurna br.27

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 27 zabeležio je događaje od oktobra do decembra 2009.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Četvrta humanitarna akcija prikupljanja novogodišnjih paketića za decu iz enklava sa teritorije Kosova i Metohije

U periodu od 7.– 23. decembra 2009. godine studentski fond Osmeh na dar organizovao je četvrtu po redu akciju prikupljanja novogodišnjih paketića za decu iz najugroženijih enklava sa teritorije Kosova i Metohije. Fondu i studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ove godine priključili su se studenti sledećih fakulteta: Bogoslovski, Fakultet organizacionih nauka, Saobraćajni, Filozofski, Filološki, Ekonomski, Akademija za diplomatiju i bezbednost i Fakultet informatičkih tehnologija. U okviru akcije, već drugu godinu za redom organizovana je i humanitarna žurka za studente i prijatelje fonda iz sveta kulture, umetnosti, medija i sporta sa ciljem  prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu novogodišnjih paketića. Ove godine pored Pravnog fakulteta svoj doprinos su dale i mnoge firme te je broj prikupljenih paketića dostigao 2000 (dve hiljade).

U periodu 25-27 decembra aktivisti fonda Osmeh na dar boravili su na Kosovu i Metohiji gde su podelili oko 1300 (hiljadu i tri stotine) paketića. Studentima su se u deljenju paketića priključili i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor Mirko Vasiljević, prodekan za nauku Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor Žika Bujuklić, kao i asistent mr. Nenad Tešić. Ostatak od oko 700 (sedam stotina) paketića biće podeljen najugroženijim mališanima sa teritorije Kosova i Metohije za pravoslavnu novu godinu, kao i za Savindan, 27. Januara, a deo paketića fond je namenio domu za autističnu decu na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Tokom dvodnevne posete južnoj srpskoj pokrajni aktivisti su obišli  nekoliko enklava i verskih znamenitosti.

ceo tekst >>

               

U okviru, sada već, tradicionalne novogodišnje akcije, 15. decembra 2009. godine u Beogradskom klubu 'Lava Bar', prvi studentski humanitarni fond 'OSMEH NA DAR' ugostio je studente Beogradskog univerziteta i prijatelje fonda iz sveta kulture, umetnosti, medija i sporta na humanitarnoj žurki 'Sakupljamo osmehe...', sa ciljem da prikupi novčana sredstva ѕa kupovinu novogodišnjih paketića.

Sa željom da, kao i prošle godine, mališanima uz paketić poklonimo i čestitku sa porukama prijatelja fonda i ove godine smo organizovali pravljenje velike čestitke na kojima su naši gosti ispisivali lične poruke mališanima.

gosti i slike sa zurke >>


Bilten Acta Diurna br.26

 

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 26 zabeležio je događaje od juna do septembra 2009.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Novi međunarodni uspeh studenata Pravnog fakulteta

Odlični rezultati studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim takmičenjima odavno više ne predstavljaju iznenađenje ni za naš Fakultet ali ni za kolege iz inostranstva. Pa ipak, vesti o novim uspesima se uvek dočekuju sa jednakom radošću i uzbuđenjem.   

Na takmičenju iz investicionog prava Foreign Direct Investment International Moot Competition koje je održano od 22. do 24. oktobra 2009. godine u Frankfurtu, u prostorijama Frankfurtskog međunarodnog arbitražnog centra, tim studenata našeg Fakulteta koji su činili Marija Škundrić i Velimir Živković osvojio je treće mesto. Takođe, naša studentkinja Marija Škundrić dobila je nagradu za najboljeg govornika u konkurenciji od 90 takmičara. Zahvaljujući njenom podvigu kao i izvanrednim nastupima drugog člana našeg tima, Velimira Živkovića, naš Fakultet je osvojio najviše poena u kvalifikacionom delu takmičenja. Nažalost, arbitri u polufinalnom susretu su odlučili da prednost daju timu američkog Univerziteta Peperdajn, koji je kasnije pobedio i u finalu i time osvojio ovogodišnji FDI Moot. Ipak, o izjednačenosti našeg i američkog tima dovoljno govori podatak da arbitri i nakon dugog većanja nisu mogli da usaglase stavove o pobedniku polufinalnog susreta, pa su odluku umesto jednoglasno, što je praksa na takmičenju, doneli većinom glasova.

Naše studente su za ovo takmičenje spremali asistenti Pravnog fakulteta Uglješa Grušić i Marko Jovanović, a dragocenu pomoć svojim savetima pružili su profesori Nebojša Jovanović i Vladimir Pavić, docent Dušan Popović i asistent Milena Đorđević.

Ovogodišnji Foreign Direct Investment International Moot Competition organizovali su Nemačka institucija za arbitražu (DIS), Centar za međunarodne pravne studije i Pravni fakultet Univerziteta Safolk. Takmičenje predstavlja simulaciju arbitraže pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID) i sastoji se iz dve faze. U prvoj fazi, timovi sastavljaju podneske za tužioca – privatnog ulagača i tuženog – državu prijemnicu ulaganja. U drugoj fazi simuliraju se usmene rasprave pred arbitražnim tribunalom. Nakon šest kvalifikacionih rundi, četiri najbolje plasirana tima odlaze u polufinale koje se zatim odvija po sistemu eliminacije. Na svom putu do trećeg mesta, naši studenti su se sastali sa dva indijska, dva poljska, jednim nemačkim i jednim britanskim univerzitetom.

Pored odličnih rezultata, o kvalitetu našeg tima svedoči i veliko interesovanje za susrete u kojima su se na jednoj od strana nalazili naši studenti. Među onima koji su pomno pratili nastupe naših studenata bio je i svetski priznati doajen arbitražnog prava, britanski profesor Martin Hanter, koji nije krio oduševljenje znanjem i veštinom koju su prikazali takmičari iz Beograda.

Takmičari i treneri duguju posebnu zahvalnost onima koji su neposredno omogućili da naš tim otputuje u Frankfurt, odmeri snage sa kolegama iz inostranstva i potvrdi kvalitet pravničkog obrazovanja na našem Fakultetu. Ovaj uspeh ne bi bio ostvaren bez velikodušne pomoći Uprave Fakulteta, profesora dr Gaše Kneževića, advokatske kancelarije dr Miroslava Paunovića, Opštine Voždovac i Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.


Humanitarni koncert „Pesma na dar“

U subotu, 3. oktobra 2009.godine, u Amfiteatru V Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu održan je humanitarni koncert “Pesma na dar”. Koncert  je organizovao Prvi studentski humanitarni fond Osmeh na dar, u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Manifestaciju je otvorio i zatvorio šef fakultetske službe za studentska pitanja, gospodin Ljubomir O. Vujović, inače višestruko nagrađivani pesnik, recitujući stihove svojih pesama „Takvi smo ti mi“ i „Zažmuri“, a na najlepše pesme iz južne Srbije kao što su „Žubor voda žuborila“, „Marijo ćero Marijo“, „Usnila je dubok sanak“, “Marijo deli bela kumrijo“ i druge, podsetili su nas  Danica Krstić, Bojana Nikolić, braća Teofilović i Merima Njegomir, uz pratnju sjajnog orkestra AKUD „Lola“. Pomenuti izvođači  su svojim izvrsnim glasovnim mogućnostima i sa dosta žara uspeli da probude najiskrenija osećanja kod publike, dok se u ulozi voditelja programa odlično snašao glumac Marko Živić.

Cilj koncerta je bio podizanje svesti o malignim oboljenjima dece u našoj zemlji, a naročito ukazivanje na poteškoće sa kojima se susreću oboleli mališani i njihovi roditelji sa teritorije Kosova i Metohije. Voditelj je nakon priče o fondu i dosadašnjim akcijama, prisutnima izneo osnovne podatke o ovoj opakoj bolesti, koja je najčešći uzrok smrti dece do 15 godina, a studenti su, u saradnji sa kolegama sa Medicinskog fakulteta, izradili brošuru o malignim oboljenjima dece, u kojoj su izneli podatke o broju obolelih, procesu lečenja i preprekama sa kojima se susreću stanovnici južne pokrajne, koju je na poklon dobio svaki gost. Fond se još jednom zahvaljuje dr Ani Jovićević, specijalisti epidemiologu Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i dr Milanu Jakovljeviću direktoru Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici na nesebičnoj pomoći pri izradi brošure. Pored toga, zainteresovani su se na kraju koncerta mogli učlaniti u Fond ili ostaviti novčani prilog.

Pored mnogobrojnih studenata kako našeg tako i drugih fakulteta, i drugih gostiju, koncertu je prisustvovao i određen broj svršenih pravnika - advokata, zatim asistenata i članova uprave, kao i gospođa Neda Bokan, prorektorka za nastavu Beogradskog univerziteta, a profesori su još jednom potvrdili veliku humanost po kojoj su poznati, kako među studentima, tako i van Pravnog fakulteta.

Koncert je završen uz veliki naboj emocija zajedničkim izvođenjem pesme „Ajde Jano“ svih izvođača i članova Fonda Osmeh na dar, uz nadu da osmeha, humanosti i plemenitosti neće nedostajati i da će slične akcije imati svaki put sve veću podršku .

              


Svečana Akademija za brucoše Pravnog fakulteta

Početak školske godine generacije 2009/2010. svečano je  01. 10.2009. godine obeležen Akademijom u prepunom amfiteatru V „Radomir Lukić“.

Pored dekana i profesora Fakulteta, svečanosti su prisustvovali Snežana Malović, ministarka pravde, Žarko Obradović, Ministar prosvete, Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, Radovan Lazarević, predsednik Višeg trgovinskog suda, Vladimir Vučićević, specijalni tužilac, predstavnici Trgovinskog i opštinskih sudova u Beogradu, a telegram podrške poslala je i Bosa Nenadić, predsednik Ustavnog suda.

Obraćajući se studentima, ministarka pravde je posebno istakla: „Danas kada je proces ulaska Srbije u Evropsku Uniju nepovratan, upravo od ovog Fakulteta i vas njegovih studenata, očekujem da budete aktivni učesnici izgradnje prava usklađenog sa evropskim. Napravite pravosuđe u kome će biti mesta samo za odgovorne, savesne i hrabre sudije i advokate, jer zakoni vrede onoliko koliko i ljudi koji ih primenjuju.“

Žarko Obradović je budućim pravnicima poručio da se potrude i nauče što više i istakao: „Potrebno je da steknete široko znanje jer će mnogo stvari u državi zavisiti od vašeg mišljenja, tražiće se da zauzmete stav, a mi ćemo se potruditi da obrazovanje bude komplementarno sa evropskim i ide u korak sa svetskim.“

Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta, izrazio je nadu da je izbor studenata da upišu ovaj fakultet potvrda njihovih mladalačkih snova o pravu i pravdi.

Uz video prezentaciju o Fakultetu, dekan je slikovito predstavio njegovu organizaciju, kadrovsku strukturu i nameru da Fakultet očuva lidersku poziciju i tradiciju u pravničkom obrazovanju u regionu.

Svečanost su, uz burne aplauze prisutnih studenata i gostiju Fakulteta, kao i mnogo puta ranije muzikom ulepšali hor „Obilić“ AKUD „Krsmanović“ sa dirigentom Darinkom Matić Marović.

             


                                                                                              
dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

   

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299