Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

 


Obeleženi Slava i  Dan fakulteta

Slava (Krstovdan) i Dan Pravnog fakulteta, svečano su obeleženi 27. septembra 2012. godine. Sa početkom u 9:30 časova pristupilo se obredu lomljenja slavskog kolača, uz prisustvo zaposlenih na Pravnom fakultetu i brojnih gostiju. Istim povodom, svečano je otvoren drugi deo stalne izložbene postavke muzeja Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu „Pravni fakultet – osnivanje i razvoj – 1808-2012“, dok je u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ održana svečana akademija i tradicionalna dodela diploma.

Drugi deo stalne izložbene postavke otvorili su dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević i ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković.

Dekan je istakao da je stalna izložbena postavka muzeja prilog snaženju Pravnog fakulteta kao institucije koja ima dvovekovnu tradiciju i da će kao takva omogućiti da se svi oni koji budu posećivali Pravni fakultet uvere da Srbija „ima institucije koje neguju pravo kao trajnu vrednost, kao najbolji katalizator i regulator društvenih odnosa“.

Dekan se posebno zahvalio autorskom timu postavke, kao i svim saradnicima koji su doprineli realizaciji ovog projekta, praćenog katalogom koji sadrži dokumenta izložena u postavci.

Ministar Nikola Selaković, koji je kao asistent na Pravnom fakultetu i sam bio član fakultetskog tima za izbor dokumenata, čestitao je dekanu na uspešnoj realizaciji ovog poduhvata, ali i na njegovim ukupnim rezultatima koje je ostvario na poziciji dekana tokom prethodnih osam godina, istakavši da Srbija može da se ponosi Pravnim fakultetom, koji je zajedno sa njom rastao.

Svečana akademija, uz učešće akademskog hora „Obilić“ sa dirigentom prof. Darinkom Matić-Marović na čelu, održana je u amfiteatru „Radomir D. Lukić“. Diplomcima se prvo obratio ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, koji ih je podsetio na neka slavna imena iz srpske pravne istorije, ali i na ideale kojima treba da teže. Poželeo im je da njihove diplome budu „spasonosna znamenja koja će Srbiju osloboditi jarma nepravde“.

Poslednji put u svojstvu dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Mirko Vasiljević obratio se diplomcima uz osvrtanje na razvoj Pravnog fakulteta tokom osmogodišnjeg perioda u kojem je kroz tri uzastopna mandata bio na njegovom čelu.

Uz poruku diplomcima da su jedino nalozi njihove profesionalne savesti i njihovih profesionalnih uverenja nalozi istine i pravde, prof. dr Mirko Vasiljević poželeo im je ličnu i profesionalnu sreću, a njegove završne reči ispraćene su velikim aplauzom i ovacijama u znak priznanja za osmogodišnju posvećenost koju je prof. Vasiljević pružio razvoju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i unapređenju standarda njegovih studenata.

Svečanost je završena dodelom diploma diplomiranim pravnicima, a po prvi put dodeljene su i diplome master pravnicima.


Predavanje Nika Vujičića na Pravnom fakultetu

U organizaciji Univerziteta u Beogradu, Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i Sekcije mladih i perspektivnih lidera u okviru Srpske asocijacije menadžera, 21. septembra 2012. godine u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održano je motivaciono predavanje Nika Vujičića.

Nik Vujičić je srpskog porekla, a živi u Australiji. Rođen je sa retkim tetra-amelija poremećajem – nema ruke od ramena, a umesto nogu ima mala stopala. Širom sveta je poznat po veoma inspirativnim motivacionim govorima, a do sada je posetio 24 zemlje i govorio pred više od tri miliona ljudi.

Uz veliki broj studenata koji su ispunili amfiteatar, predavanju su prisustvovali predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu prof. dr Sima Avramović, supruga predsednika Republike Srbije gospođa Dragica Nikolić, Ana i Vlade Divac, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, rektori univerzitetâ i roditelji Nika Vujičića.

Vlade Divac, zahvaljujući čijoj fondaciji je održano ovo predavanje, istakao je da je Nik primer da nikada ne treba odustati od svojih snova i da se upornošću i voljom snovi mogu pretvoriti u javu, dok je prof. dr Sima Avramović rekao da su predavanja Nika Vujičića o životu, vrednostima i o snazi volje, koja je „najveće svetsko čudo“.

Nik je ovom prilikom poručio studentima da ne treba sebe da smatraju gubitnicima čak i ako posle završenog fakulteta ne dobiju posao. Napomenuo je da se „verom u Boga i u sebe“ može postići sve, a da nas spoljni izgled ne čini onim što u suštini jesmo.

I tokom, a i na kraju govora, trajali su aplauzi i ovacije prisutnih, uz neskrivene emocije izražene i suzama i smehom.

Zbog velikog interesovanja, prenos predavanja iz čuvene „Petice“ bio je obezbeđen i na velikom video bimu postavljenom na Platou Slobodana Jovanovića ispred zgrade Pravnog fakulteta uz podršku kompanije „Telenor“, a mogao je da se prati i putem Interneta.

 


Bilten Acta Diurna broj 38 - 39

 

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 38-39 zabeležio je događaje od aprila do avgusta 2012.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Konferencija u čast profesora Svetozara Pejovića

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu bio je domaćin velike i veoma značajne međunarodne konferencije Law, Rules and Economic Performance, održane 9. i 10. septembra 2012. godine. Konferencija je upriličena u čast Svetozaru Pejoviću, profesor emeritusu  na Texas A&M univerzitetu i počasnom doktoru nauka Univerziteta u Beogradu. Profesor Pejović je tokom pola veka naučnog i akademskog života, koji je započeo upravo na Pravnom fakultetu u Beogradu, ostavio izuzetan doprinos u velikom broju oblasti, a pre svega ekonomskoj analizi svojine i novoj institucionalnoj ekonomiji, zbog čega je i bio naveden kao jedan od vodećih ekonomista današnjice u drugom i trećem izdanju Who is Who in Economics.

Konferenciji je prisustvovalo preko 40 učesnika sa 25 referata iz SAD, Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Ukrajine i Srbije. Konferenciju je u ime Fakuleteta, otvorio svojim pozdravnim govorom novi dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović, a zatim se skupu obratila i prof. Aleksandra Jovanović  u ime organizacionog odbora konferencije. Sam početak konferencije bio je posvećen detaljnom pregledu naučnog doprinosa profesora Pejovića, ali i intelektualnom uticaju koji je ovekovečen u zbirci osvrta sačinjenoj od preko trideset autora koji su imali prilike da sarađuju sa profesorom Pejovićem. Drugi deo konferencije bio je posvećen tematskim celinama koje su odražavale glavna akademska interesovanja profesora Pejovića – odnosu kulture i tranzicije, ekonomskoj analizi svojinskih prava, odnosu vladavine prava i privrednog rasta, odnosu precedentnog prava i ekonomske efikasnosti i pitanjima tranzicije i preduzetništva. Na kraju konferencije učesnicima se obratio profesor Pejović evocirajući ključne trenutke u svojoj naučnoj karijeri i ideje koje su tu karijeru usmeravale, kao i kolege koje su imale presudan uticaj na njegov akademski život.


Utvrđen predlog kandidata za izbor dekana i članova Saveta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Komisija za utvrđivanje predloga kandidata za izbor dekana i članova Saveta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu objavila je rezultate glasanja članova Nastavno-naučnog veća, koje je održano 18. 06. 2012. godine.

Prema rezultatima glasanja, za dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, utvrđen je predlog: dr Sima Avramović, redovni profesor.

Komisija je takođe utvrdila predlog za članove Saveta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prema rezultatima izbora, iz reda nastavnika izabrani su:
1. Kovačević dr Ljubinka, docent
2. Radović dr Vuk, docent
3. Davinić dr Marko, docent
4. Vuković dr Igor, docent
5. Ilić dr Goran, vanredni profesor
6. Ilić-Popov dr Gordana, redovni profesor
7. Mirković dr Zoran, vanredni profesor
8. Karanikić-Mirić dr Marija, docent
9. Vukadin dr Emilija, redovni profesor.

iz reda saradnika izabrani su:
1. Đokić mr Ivan, asistent
2. Cucić Vuk, asistent
3. Kostić mr Svetislav, asistent
4. Jovanović Marko, asistent

iz reda vannastavnih radnika izabrani su:
1. Kokanović Branka
2. Pavlović Petar


Prisustvovanje studenata konstitutivnoj sednici Narodne skupštine i polaganju zakletve predsednika Republike

Studenti Pravnog fakulteta, koje je predvodio prof. dr. Vladan Petrov, prisustvovali su 31. maja 2012. godine konstitutivnoj sednici Narodne skupštine na kojoj su narodni poslanici položili zakletvu, a dvoje izabranih studenata i posebnoj sednici na kojoj je zakletvu položio predsednik Republike. Studente su, na najvišem nivou, dočekali zaposleni u Službi Narodne skupštine. Na početku konstitutivne sednice, na inicijativu predsedavajućeg, pozdravili su ih svi prisutni narodni poslanici.

Posle polaganja zakletve predsednika Republike, dvoje studenata prisustvovalo je svečanom koktelu, na kojem su imali priliku da razgovaraju sa narodnim poslanicima, predsednikom Republike, visokim državnim funkcionerima, stranim diplomatskim predstavnicima itd.


Veliki uspeh naših studenata na sportskom takmičenju u Parizu

Sportsko društvo “Viktorija“ Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovalo je na “Tournoi des 5 Ballons” u Parizu, najvećem sportskom studentskom takmičenju, od 22 do 27. aprila. 2012.godine. Sportsko društvo su predstavljale: ženska odbojkasška ekipa, muška fudbalska ekipa, muška rukometna ekipa i muška košarkaška ekipa.

 

 

Svi timovi Pravnog fakulteta su osvojili medalje na “Tournoi des 5 Ballons” u Parizu, najvećem sportskom studentskom takmičenju - ženska odbojkaška ekipa je osvojila zlatnu medalju, muška rukometna ekipa je osvojila srebrnu medalju, muška fudbalska i košarkaška ekipa su osvojile bronzanu medalju.

Informacije o turniru možete videti na sajtu turnira   Tournoi des 5 Ballons.

 

Pogledajte snimak gostovanja naših sportista na Studiju B >>


Bilten Acta Diurna broj 36 - 37

Bilten aktivnosti Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 36 - 37 od januara do marta 2012. godine značajne za Fakultet i njegove članove.
 


Potpisivanje protokola o saradnji

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Srpsko kulturno kolo "Despot Stefan Lazarević" potpisali su 20. aprila 2012. godine protokol o saradnji, kojim je predviđena zajedničko organizovanje naučnih skupova, predavanja, kulturnih manifestacija i stručnih ekskurzija, kao i izdavanje publikacija i obeležavanje značajnih istorijskih jubileja u vezi sa događajima i ličnostima srpske kulture, a naročito srpske pravne istorije.

Takođe, protokolom je utvrđeno i da će se svake godine na Krstovdan, 27. septembra organizovati dodeljivanje priznanja "Vitez despotovog reda" za istaknute društvene delatnike u tri oblasti u kojima je despot Stefan Lazarević bio istaknut - pravo, književnost i humanost.

Protokol o saradnji potpisali su u ime Pravnog fakulteta dekan prof. dr Mirko Vasiljević, a u ime SKK "Despot Stefan Lazarević" asistent Nikola Selaković.


Veliki uspeh naših studenata na arbitražnoj olimpijadi u Beču

 

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, posle pobede na pripremnom takmičenju u Milanu i osvojenog drugog mesta u Madridu, kao i sjajnih izdanja na netakmičarskim pripremnim turnirima u Minhenu i Beogradu, je na devetnaestom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom od 30. marta do 5. aprila 2012. godine u Beču osvojio rekordnih sedam nagrada, tri u ekipnoj i četiri u pojedinačnoj konkurenciji. Po broju osvojenih nagrada na ovom renomiranom međunarodnom takmičenju još se samo Univerzitet u Frajburgu (Nemačka) ove godine može pohvaliti ovakvim uspehom. Uspeh je još veći ako se uzme u obzir da se na takmičenju u Beču za nagrade nadmetalo preko 2000 studenata sa 282 univerziteta iz 67 država sveta.

   

 

Takmičenje Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe. Ove godine, studenti su se bavili rešavanjem problema koji je obuhvatao sledeća pravna pitanja: mogućnost izuzeća advokata iz arbitražnog postupka zbog sukoba interesa tj. bliskih profesionalnih i ličnih veza sa predsednikom arbitražnog veća prema odredbama pravila kineske CIETAC arbitraže, posledice docnje u isporuci robe, uslovi za oslobođenje od odgovornosti, naknada štete zbog gubitka poslovnog ugleda i uticaj korupcije na mogućnost naknade štete.

Više o tome >>


V Belgrade open pre-moot

          

Poslednji martovski vikend ove godine tradicionalno je obeležio Belgrade Open Pre-Moot, beogradski pripremni turnir za najveće svetsko takmičenje iz prava međunarodne prodaje robe i međunarodnog arbitražnog prava Willem C. Vis koje se svakog proleća, već devetnaest godina za redom, održava u Beču. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa GIZ Open Regional Fund for South East Europe organizuje pripremne turnire za ovo takmičenje od 2008. godine, tako da je ove godine proslavljen mali jubilej – peta uzastopna godina održavanja Belgrade Open Pre-Moot-a. Tokom tog vremena, beogradski pripremni turnir je izrastao u najveći pripremni turnir za takmičenje Willem C. Vis u Evropi okupivši ove godine preko 400 učesnika – arbitara, akademskih trenera i studenata sa 37 univerziteta iz 26 država iz celog sveta – Evrope, Azije, Australije, Severne i Južne Amerike (videti raspored ročišta i spisak arbitara). Kao i prethodnih godina, Belgrade Open pre-moot-u je prethodila Beogradska arbitražna konferencija.

Osim velikog broja učesnika Belgrade Open Pre-Moot može da se pohvali i vanserijskim kvalitetom pripreme studenata, jer se među učesnicima beogradskog pripremnog turnira redovno nalaze univerziteti koji takmičenje u Beču završavaju na nekom od prvih deset mesta. O kvalitetu Belgrade Open Pre-Moot-a dodatno svedoči i veliko interesovanje za učešće na ovom događaju. Naime, zbog ograničenih smeštajnih mogućnosti, preko deset fakulteta koji su ove godine želeli da dođu u Beograd ali su se kasno prijavili, nažalost nisu mogli da budu uvršćeni u krug učesnika.

Turnir je svečano otvoren u amfiteatru „Radomir Lukić“, nakon čega su advokatske kancelarije koje su pomogle organizaciju ovog događaja priredile koktel za sve učesnike u fakultetskom klubu Bona Fides (El Derecho).

Tokom dva dana, 24. i 25. marta, održano je preko 100 arbitražnih ročišta. Kako toliki broj susreta prevazilazi prostorne kapacitete Pravnog fakulteta, neka ročišta su se održavala u prostorijama advokatske kancelarije Karanović-Nikolić i Američke privredne komore, koorganizatorima takmičenja.

      

više o tome >>


IV Beogradska arbitražna konferencija

Beograd je i ovog proleća bio centar okupljanja brojnih velikih imena iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže gde se – sada već tradicionalno – 23. marta 2012. godine održala četvrta Beogradska arbitražna konferencija. Nakon velike posećenosti u prethodne tri godine i sve većeg interesovanja međunarodne stručne javnosti, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je uz podršku Nemačke arbitražne institucije (DIS), GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, Ministarstvo obrazovanja i nauke Republike Srbije i Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Srbije okupio preko 300 učesnika iz celog sveta kao i deset istaknutih međunarodnih stručnjaka koji su u dva panela raspravljali o krivičnopravnim i etičkim problemima u arbitražnom postupku, odnosno uticaju nacionalnih pravnih kultura i tradicija na zakone o arbitraži.

Konferenciju je otvorio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor dr Mirko Vasiljević. Pozdravljajući prisutne, Dekan je podvukao posvećenost našeg Fakulteta održavanju naučnih skupova iz oblasti arbitraže i istakao važnost ove grane prava u savremenom dobu. Dekan se takođe zahvalio na dugogodišnjoj podršci GIZ Otvorenom fondu za Jugoistočnu Evropu i preneo prisutnima da je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu potpisao memorandum o saradnji sa nemačkom arbitražnom institucijom (DIS), koja će se od sledeće godine priključiti krugu suorganizatora Beogradske arbitražne konferencije. Ništa manju zahvalnost Pravni fakultet duguje i ostalim donatorima na nesebičnoj pomoći u organizaciji ovog značajnog događaja. Konačno, profesor Vasiljević je poželeo prisutnima skori ponovni dolazak u Beograd i izrazio nadu da će ih sve ponovo videti na narednoj, petoj beogradskoj arbitražnoj konferenciji 2013. godine.

Prisutne su zatim pozdravili i predsednik Spoljnotrgovinske arbitraže, profesor dr Gašo Knežević, predstavnica GIZ Otvorenog fonda za Jugoistočnu Evropu dr Judit Kniper i generalni sekretar Nemačke arbitražne institucije gospodin Jens Bredov.

Više o tome >>


Okrugli sto o temama iz oblasti alternativnog rešavanja trgovinskih sporova  

U saradnji sa nemačkim Otvorenim regionalnim fondom za jugoistočnu Evropu (GIZ), Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je 24. marta 2012. godine bio domaćin regionalnog okruglog stola posvećenog alternativnim načinima rešavanja trgovinskih sporova. Ovaj skup je imao za cilj da izvrši ocenu reformi koje su u regionu zapadnog Balkana učinjene u oblasti arbitražnog prava i prava medijacije, kao i rodne ravnopravnosti u ovim oblastima. Na sastanku je razmatrana i usklađenost regionalnih propisa iz oblasti arbitraže i medijacije sa relevantnim odredbama model-zakona donetih pod okriljem Komisije UN za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL). Sastankom je predsedavala dr Judit Kniper iz GIZ ORF a u radnom predsedništvu su bili advokat dr Fabijan fon Šlabrendorf, partner u advokatskoj kancelariji Clifford Chance iz Frankfurta i g. Jens Bredov, generalni sekretar Nemačke arbitražne institucije (DIS). Sastanku je prisustvovao i bivši generalni sekretar UNCITRAL-a a sadašnji potpredsednik londonskog Međunarodnog arbitražnog suda (LCIA) dr Jernej Sekolec. O temama iz relevantnih oblasti izveštavali su profesori i asistenti sa fakulteta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Srbije. Nacionalni referat za Srbiju i Crnu Goru podneo je asistent Marko Jovanović a o temama koje su bile predmet skupa govorila je i asistent mr Milena Đorđević. Na sastanku su i ove godine posebno pohvaljeni napori Pravnog fakulteta usmereni ka popularizaciji ovih načina rešavanja trgovinskih sporova kako kroz uvođenje ovih predmeta u nastavni plan osnovnih i master studija, tako i kroz obuku studenata za moot court takmičenja, organizaciju godišnje arbitražne konferencije i petog jubilarnog turnira Belgrade Open Pre-Moot.

 


Učešće naših studenata na međunarodnom takmičenju iz medijskog prava

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, nakon pobede na prošlogodišnjem takmičenju, ponovo učestvovao na takmičenju iz međunarodnog medijskog prava –Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition, održanom od 21. do 24. marta 2012. godine. Takmičenje je ove godine, pored finalne runde u Oksfordu, obuhvatilo i dva regionalna takmičenja, u Indiji za univerzitete iz Jugoistočne Azije i Kataru za timove sa Bliskog Istoka, kao i nacionalno takmičenje u Avganistanu. Ukupno se u svim rundama takmičilo 54 univerziteta iz 21 zemlje sa pet kontinenata. U finalnu rundu u Oksfordu se na osnovu pisanih podnesaka i pobeda na kvalifikacionim takmičenjima, plasiralo 33 tima.

U kvalifikacionim rundama, studenti Pravnog fakulteta su se sastali sa timovima iz Nigerije, Engleske i Indije. Uprkos dve pobede, naš tim nije ušao u četvrtinu finala. Naime, iako su dobili jednak broj poena za usmena izlaganja, tim NALSAR Univerziteta iz Indije (NALSAR University of Law, Hyderabad, India), koji je bio i ukupni pobednik takmičenja, pobedio je naš tim na osnovu ocena dobijenih za pisane podneske. Naš tim je osvojio 14. mesto u ukupnom plasmanu.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su činili Katarina Žarković, Tamara Momirov, Marko Živanović, Bogdan Basara, Tijana Radovanović i Dejan Vulović. Trener tima je asistent Vuk Cucić.

Više o tome >>

 


Učešće naših studenata na takmičenju iz međunarodne trgovinske medijacije

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovali su na VII godišnjem takmičenju iz međunarodne trgovinske medijacije (International Commercial Mediation Moot Competition) koje je održano od 3. do 8. februara 2012. godine u Parizu. Iako su naši studenti pokazali zavidan nivo znanja i uvežbanosti tokom četiri kvalifikaciona susreta, nažalost nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala i nastave takmičenje u eliminacionim rundama. Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu činili su studenti četvrte godine: Bojana Todorović, Jovana Lakić, Dubravka Stijović i Dušan Mitrović. Za takmičenje su ih spremali asistent Marko Jovanović i saradnik u nastavi Uroš Živković, a veliku pomoć i podršku tokom priprema pružili su i prof. dr Vladimir Pavić i asist. mr Milena Đorđević.

Takmičenje iz međunarodne trgovinske medijacije od 2006. godine svakog februara organizuje Odeljenje za alternativno rešavanje sporova Međunarodne trgovinske komore u Parizu (International Chamber of Commerce ICC), u nastojanju da unapredi kvalitet obrazovanja studenata prava, pruži im što bolji i neposredniji uvid u praktične aspekte medijacije i promoviše medijaciju kao jedan od mogućih vidova vansudskog rešavanja međunarodnih trgovinskih sporova. Ove godine na takmičenju je učestvovalo oko 400 studenata u okviru 66 timova iz 32 zemlje sa svih kontinenata. Pristup takmičenju nije slobodan, već nakon isteka roka za prijavu učesnika organizacioni odbor takmičenja odlučuje koje će prijave prihvatiti. Prilikom odlučivanja organizacioni odbor daje prednost timovima koji su već učestvovali, timovima sa fakulteta na kojima je medijacija uvršćena u redovni kurikulum, kao i o ravnomernoj regionalnoj zastupljenosti. Zato je već i sama mogućnost učestvovanja na takmičenju svojevrsna privilegija i priznanje našem Fakultetu.

Na takmičenju se rešavaju hipotetički sporovi koje treba rešiti putem medijacije. Pre svakog susreta timovi predaju kratak pisani plan strategije koju će primeniti tokom medijacije. U svakom susretu rešava se različit problem, a vreme za medijaciju je ograničeno na 85 minuta. Postupkom rukovodi profesionalni medijator, a učesnike boduju i o pobedniku odlučuju dvoje sudija, koji su takođe profesionalni medijatori, advokati ili profesori. Nakon četiri kvalifikaciona susreta, 16 najuspešnijih timova prelazi u osminu finala i dalje se bori po sistemu eliminacije.

Ove godine slučajevi koji su se rešavali na takmičenju ticali su se međunarodne prodaje robe, ugovaranja zajedničkog poslovnog poduhvata (joint venture) u oblasti novih farmaceutskih tehnologija i ugovora o pružanju usluga. Naši studenti su tokom takmičenja nastupali protiv timova Univerziteta iz Otave (Kanada), američkog Ratgers univerziteta, indijskog univerziteta Gudžarat i Erazmovog univerziteta iz Amsterdama (Holandija). Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je Pravni fakultet Univerziteta Južni Teksas iz Sjedinjenih Američkih Država. Učešće naših studenata na takmičenju iz medijacije omogućio je Zavod za udžbenike.


Još jedan međunarodni uspeh naših studenata

Na pripremnom turniru za 19. svetsko takmičenje iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial

Arbitration Moot, održanom od 20. do 21. marta 2012. godine u Madridu u organizaciji Carlos III univerziteta , tim studenata našeg Fakulteta osvojio je visoko drugo mesto u konkurenciji 15 timova iz 11 zemalja Evrope, Latinske Amerike i Australije.

Prošavši sve kvalifikacione runde sa najvišim ocenama naš tim se kvalifikovao za finale ovog turnira u kojem se, drugu godinu za redomu, našao sa timom Velington Univerziteta sa Novog Zelanda. Za razliku od prošle godine, iz ovog duela novozelanđani su izašli kao pobednici.

U susret izazovima koji naš tim čekaju u Beču, tim studenata koji ponosno predstavljali su naš Fakultet u Madridu činili su: Jelena Arsić, Stefan Golubović, Mina Srećković, Anja Tasić i Anđelka Todorović.

Nakon velikog uspeha naših studenata u Milanu, Minhenu i Madridu ove godine, poslednji prirpemni okršaji sa kolegama iz inostranstva pre finalnog takmičenja održaće se ovog vikenda (24. i 25. marta 2012. godine) u Beogradu gde će se na V Belgrade Open Pre-Moot turniru takmičiti čak 36 timova iz 25 zemalja sveta.


Poseta Narodnoj banci Srbije

Članovi tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na devetnaeastom godišnjem takmičenju iz Prava međunarodne prodaje robe i Arbitražnog prava Willem C. Vis zajedno sa Dekanom Pravnog fakulteta, prof. dr Mirkom Vasiljevićem, prof. dr Gašom Kneževićem, prof. dr Vladimirom Pavićem, asist. mr Milenom Đorđević i asist. Markom Jovanovićem posetili su Narodnu banku Srbije u sredu 14. marta 2012. godine.

 

Tokom posete studenti su najpre imali priliku da obiđu Muzej Narodne banke, gde su se upoznali sa principima rada, značajem i bogatom prošlošću ove institucije, a zatim je za njih i njihove profesore upriličen prijem kod guvernera NBS, prof. dr Dejana Šoškića i njegovih saradnika: g-đe Ljiljane Veljić, direktora Direkcije za usklađenost poslovanja i poslove kontrole operativnog rizika, g-dina Mirka Petrovića, generalnog direktora Direkcije za zakonodavno-pravne poslove, prof. dr Jelene Perović, savetnice guvernera i g-dina Andreja Jankovića, asistenta guvernera za pravne i ekonomske poslove.

Tokom prijema guverner Šoškić je podsetio na veze i isprepletanost pravne i ekonomske struke i pohvalio značaj aktivnosti našeg Fakulteta na unapređenju nastave prava i promovisanju naše zemlje u inostranstvu. Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević se u ime prisutnih zahvalio guverneru Šoškiću na pomoći koju je Narodna banka Srbije pružila timu naših studenata, kao i  na časti koju su guverner i njegovi saradnici ukazali našem Fakultetu ovim prijemom. Naši studenti su guvernera i njegove saradnike upoznali sa tokom priprema za učešće na takmičenju i ukratko objasnili sa kakvim izazovima će se susresti za dve nedelje u Beču. Na kraju prijema, Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević je guverneru Šoškiću uručio prigodne poklone u znak zahvalnosti Fakulteta za pažnju i pomoć Narodne banke Srbije i pozvao guvernera da prisustvuje velikom pripremnom turniru koji će se sledećeg vikenda održati na našem Fakultetu, a guverner i njegovi saradnici su našim studentima poželeli mnogo sreće i uspeha na takmičenju u Beču i studente na put ispratili sa velikodušnom donacijom.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu koristi i ovu priliku da se zahvali Narodnoj banci Srbije na pomoći pruženoj u pripremi naših studenata za odlazak na međunarodno takmičenje iz Prava međunarodne prodaje robe i Arbitražnog prava koje se u periodu od 30. marta do 5. aprila održava u Beču.


Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u polufinalu takmičenja iz evropskog i međunarodnog poreskog prava

Na takmičenju iz međunarodnog i evropskog poreskog prava koje je ove godine održano od 27. februara do 04. marta u Luvenu u Belgiji tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je ušao u polufinale.  Iako su, pored jednog univerziteta iz SAD, predstavljali jedini univerzitet koji nije iz države članice Evropske unije,  naši studenti Slobodanka Kolundžija, Nebojša Jovanović, Nebojša Pejin i Slobodan Trivić su posle priprema koje su vodili asistent mr Svetislav V. Kostić i Dejan Mraković LL.M iz konsultantske kuće Deloitte uspeli  da budu među najboljima na takmičenju u okviru koga je ključno bilo poznavanje upravo poreskog prava Evropske unije.   

 


Predavanje Iana Forestera (Ian Forrester) QC, na Pravnom fakultetu

Na dan kada je Srbiji priznat status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, 1. marta 2012. godine, profesor Ian Forester održao je predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na temu: "Izazovi i prilike koje pristupanje Srbije Evropskoj uniji stvara za srpske pravnike". Profesor Forester nosi ugledni naslov Kraljičinog advokata (Queens Counsel). Takođe, partner je u White & Case,  jednoj od vodećih advokatskih kancelarija na svetu i jedan od ključnih članova njene briselske kancelarije.

Predavanje je otvorio docent dr Dušan Popović, koji je predstavio prof. Forestera i izrazio zadovoljstvo i zahvalnost Pravnog fakulteta na mogućnosti da svojim studentima priredi predavanje tako uglednog stručnjaka.

Profesor Forester je posebno stručan za pravo zaštite konkurencije, trgovinsko pravo i pravo intelektualne svojine i ima veliko iskustvo u najznačajnim postupcima pred Evropskom komisijom. Takođe, šef je pro bono prakse White & Case na globalnom nivou i ima veliko iskustvo na planu ljudskih i ustavnih prava građana, stečeno posebno pred Evropskim sudom za ljudska prava. Profesor Forester je položio pravosudne ispite u pet jurisdikcija i gostujući je profesor prava Evropske unije na Univerzitetu u Glazgovu. Detaljnije o prof. Foresteru dostupni su na: http://www.whitecase.com/iforrester/

Svoje predavanje prof. Forester je strukturisao tako što je slušaoce proveo kroz osnovne dimenzije prava EU, uključujući i najvažnije sudske presude, s tim što je izlaganje prožeo osvrtima na verovatne posledice ujednačavanja srpskog prava s odgovarajućom dimenzijom prava EU.

Prof. Forester je ukazao na važnost pažljive analize dosadašnjih postupaka pristupanja EU, kako bi Srbija izbegla greške svojih prethodnika. Takođe, upozorio je da je svako pristupanje samosvojan i izuzetno složen i nepredvidljiv postupak. Zbog toga, iako pre svega znači ogroman napredak, pristupanje će, po prof. Foresteru, verovatno prouzrokovati i neke neželjene posledice, koje je teško predvideti.

Jedna od ključnih teza predavačevih bila je poziv pravnicima da promisle unapred o načinu na koji se Srbija menja pristupanjem EU, kao i da postanu svesni da će jačanje vladavine prava neizbežno ojačati ulogu i uticaj, ali i povećati odgovornost pravnika u srpskom društvu.

U diskusiji koja je usledila, odgovarajući na pitanja publike prof. Forester je izložio svoje utiske o čuvenom postupku Evropske komisije protiv firme Microsoft, u kome je neposredno učestvovao. Takođe, pokušao je da sažme savete studentima za uspešnu karijeru. Pored što vrednijeg studiranja i što boljeg znanja stranih jezika, pažnju je privukao i poziv da nikad ne zanemare pro bono praksu, kao izraz društvene odgovornosti svakog pravnika.

Slušaoci predavanja su bili raznovrsni - studenti Pravnog fakulteta, od prve godine do mastera, pravnici praktičari, kako partneri najvećih beogradskih kancelarija tako i brojni advokati i pripravnici, ali i članovi organa izvršne vlasti, među kojima je bilo i onih na višim položajima.


Novi međunarodni uspesi naših studenata

Na pripremnom turniru za 19. svetsko takmičenje iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom 2. marta 2012. godine u Milanu u organizaciji Milanske arbitražne komore, tim studenata našeg Fakulteta osvojio je prvo mesto u konkurenciji timova iz Italije, Francuske, Švajcarske i Finske. Beogradski fakultet su na ovom takmičenju predstavljale studentkinje IV godine studija i master studija: Jelena Arsić, Anja Tasić, Ana Petrović i Vanja Vujnović, sa kojima je bio i Uroš Živković, saradnik u nastavi u svojstvu trenera tima.

Braneći titulu prvaka od prošle godine, tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu našao se tako drugi put za redom na prvom mestu liste koju su činili, između ostalog i timovi prestižnih pravnih fakulteta Univerziteta u Friburu, Univerziteta iz Lozane, Bokoni Univerziteta, Univerziteta iz Milana i poznate pariske visoke škole Sijons Po.

Ceo tekst >>


Predavanje NJ.E. Aleksandra Vasiljeviča Konuzina, ambasadora Ruske Federacije, na Pravnom fakultetu

Njegova ekselencija, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, gospodin Aleksandar Vasiljevič Konuzin, održao je 27. februara 2012. godine predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na temu „Međunarodno pravo – zakonitosti i politika“.

Predavanje je otvorio dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Mirko Vasiljević, koji je pozdravio ambasadora Konuzina i istakao veliki značaj  prijateljstva srpskog i ruskog naroda u izuzetno teškim vremenima za Srbiju i očuvanje njene teritorijalne celovitosti.

Ambasador Konuzin se osvrnuo na veoma složene međunarodne odnose i na tzv. političku celishodnost, kojom se često izbegava poštovanje međunarodno pravnih normi.

On je u svom izlaganju istakao veliki doprinos koji Ruska Federacija ima kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija i kao značajan politički faktor uopšte. Osvrnuo se i na ulogu međunarodnih sankcija, koje uglavnom otežavaju život stanovnika, a ne režima protiv kojih su uperene.

Kao veoma bitno istakao je međunarodno pravosuđe, koje se mora aktivnije boriti protiv najtežih povreda međunarodnog prava.

Nakon predavanja, ambasador je odgovarao na brojna pitanja prisutnih, koja su se najviše odnosila na odnose Srbije i Rusije i međunarodni položaj Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji.

Govor NJ.E. ambasadora Konuzina >>


Svečana akademija povodom Dana Svetog Save

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 27. januara 2012. godine tradicionalno je, svečanom akademijom i dodelom nagrada i diploma, obeležen Dan Svetog Save.

Svečanost je održana u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ u prisustvu brojnih gostiju, diplomaca i nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta, a počela je Svetosavskom i akademskom himnom u izvođenju akademskog hora „Obilić“ sa dirigentom Dejanom Milivojevićem.

U ime Univerziteta u Beogradu prisutnima se obratio prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Vojislav Leković, koji je naglasio da Pravni fakultet pripada grupi velikih fakulteta Univerziteta u Beogradu i izrazio nadu da će mlade generacije nastaviti svetlu tradiciju svojih učitelja.

Prof. dr Slobodan Jauković, pomoćnik ministra prosvete i nauke, čestitao je školsku slavu „slavnom fakultetu, i ne samo slavnom, nego najvažnijem i presudno važnom kada je u pitanju budućnost ove zemlje“.

Diplomcima se, osmu godinu zaredom, a povodom Savindana, obratio i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, koji im je čestitao diplomiranje i „licencirani ulazak u profesionalnu arenu života“ i poželeo im da budu snaga Srbije.

Nakon prigodnog muzičkog programa, besedu o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju održao je čuveni književnik Slobodan Rakitić. On je podsetio na činjenice iz života i dela Svetoga Save i istakao njegov značaj za kulturu i obrazovanje srpskog naroda, ali i za srpsku državu ne samo u srednjem veku, nego i u moderno doba.

Po završetku svečanog dela programa, dodeljene su i nagrade iz fondova.

Nagrađeni studenti iz Fonda „Profesor dr Mirko Vasiljević“ su: Aleksandra Višekruna (najbolji student generacije), Adriana Minović i Marko Matović (za najbolje urađen rad iz oblasti kompanijskog prava – rad je urađen u koautorstvu). Pošto je Upravni odbor Fonda doneo odluku da proširi fond za nagrade kad je reč o kategoriji studenata sa socijalnim potrebama koji redovno izvršavaju svoje statutarne obaveze, umesto jedne, kako je definisano Pravilima Fonda, dodeljene su dve nagrade u iznosu od 500 evra i četiri nagrade u iznosu od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. Te nagrade su dobili: Tijana Maksimović i Nikola Savić – 500 evra i Ana Stojiljković, Jelena Vučićević, Aleksandar Đorđević i Uroš Pešić – 250 evra.

Dodeljene su i nagrade Fonda „Dragoljub Atanacković“ za najboljeg studenta generacije 2007/2008. godine za postignut odličan uspeh iz predmeta Katedre za krivično pravo, koju je dobila Jovana Veličković, kao i iz Fonda „Alan Votson“ koju je dobio Vladimir Petrović (druga nagrada), dok je novčanu pomoć Fonda „Radivoj B. Vasović, viši pravni savetnik i njegova porodica“ dobila Jelena Zakonović.

Predstavnici Uprave fakulteta uručili su diplome magistrima (5), specijalistima (3), kao i pohvalnice  najboljim studentima  I, II, III i IV godine studija sa prosečnom ocenom 9,00 – 10.00  (ukupan broj 366), a na kraju i diplome novoj generaciji diplomiranih pravnika (300).

Akademci nagrađeni iz fondova i student generacije osim pohvalnica i knjiga, dobili su i novčane nagrade.

 

Najbolji diplomirani student generacije 2007/2008. godine je Aleksandra Višekruna, sa prosečnom ocenom 10,00.


XVIII takmičenje u besedništvu

Na Savindan 27. januara 2012. godine u amfiteatru Akademik Radomir D. Lukić, pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i u organizaciji Centra za besedništvo „Institutiooratoria“ održano je XVIII takmičenje studenata prava u besedništvu. Takmičarskoj večeri je prethodio trenutak sećanja na nedavno preminulog prof. dr Obrada Stanojevića, redovnog profesora Pravnog fakulteta u penziji i čoveka koji je za svoga dekanstva 1993. godine osnovao takmičenje studenata prava u besedništvu. Nakon minuta ćutanja i obraćanja prof. dr Sime Avramovića, koje je bilo posvećeno osnivaču Centra za besedništvo prikazan je kraći film sa delovima govora profesora Stanojevića.

XVIII takmičenje bilo je povod dodele najvišeg besedničkog priznanja – besedničke hrisovulje, koja je dodeljena dvojici ljudi koji su svojim delovanjem dala neizmeran doprinos razvoju besedništva. Prva hrisovulja je posthumno dodeljena prof. dr Obradu Stanojeviću, utemeljivaču Centra za besedništvo i tvorcu našeg takmičenja, a primila ju je profesorova ćerka Miljana Bajić. Druga hrisovulja je dodeljena dekanu Pravnog fakulteta prof. dr Mirku Vasiljeviću, koji je za svoga dekanstva prepoznao značaj takmičenja i nesebično doprinosio njegovom održavanju i afirmisao njegov značaj.

Za učešće na ovogodišnjem takmičenju prijavilo se preko šezdeset studenata, od kojih je nakon priprema i kvalifikacija odabrano njih 14 koji su se nadmetali u tri kategorije (slobodna tema, zadata tema i improvizacija), a njihove besedničke sposobnosti ocenjivao je žiri koji su činili: dr Ljiljana Mrkić-Popović – rektor Univerziteta umetnosti i profesor FDU, dr Mirko Vasiljević – dekan Pravnog fakulteta, mr Daniela Blaževska – predavač Retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju, Branislav Lečić – dramski umetnik, Ratomir Rale Damjanović – književnik, Dragoljub Đorđević – predsednik Advokatske komore Beograda i dr Sima Avramović – redovni profesor Pravnog fakulteta.

Pobednici takmičenja:  ukupni pobednik MARKO KRSTAJIĆ,  nagrada publike: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ;  za zadatu temu: 1.Ilija Jacanović, student četvrte godine, 2. Nikola Petrović, student prve godine, 3. Jovana Kovačević, student četvrte godine;  za slobodnu temu: 1. nagradu su podeliliAnđela Bogojević, student master studija i Marko Krstajić, student četvrte godine, 2.Andrijana Mišović, student četvrte godine, 3.nagrada nije dodeljena;  za improvizaciju: 1.Aleksandar Kostić, student četvrte godine, 2. Aleksandra Kondžulović, student četvrte godine, 3.nagrada nije dodeljena

Nagradu „Mladi Evropljanin“ koju dodeljuje European Forum Alpbach dobio je: Ilija Jacanović

Takmičenje su svojim nastupima uveličali hor Vox Slavicum i gudački kvartet Alexia, dok je u pauzi tokom većanja žirija i ove godine govorio pobednik takmičenja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju Nikola Zdravković.

Za održavanje ovog takmičenja pored Pravnog fakulteta kao pokrovitelja, omogućili su: Industrija obuće „Beograd“, Kompanija Dunav osiguranje, Fond „Luka i Saša Banović“, Advokatska komora Srbije, Advokatska kancelarija Ateljević, Paragraf Lex, Izdavački centar Pravnog fakulteta, Izdavačka kuća Dosije, Muzej u Prištini, advokat Miloš Pejović, Internet portal „Moje pravo“, Izdavačka kuća Klio, Štamparija Doga d.o.o. i advokat Vitomir Knežević.


Bilten Acta Diurna broj 34+35

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 34+35 zabeležio je događaje od septembra do decembra 2011.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Slobodan Jovanović (1869–1958) - povratak u Srbiju

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta u Beogradu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, Ambasade Srbije u Londonu i Srpske pravoslavne crkve, 8. decembra ove godine u Beograd su posle 53 godine počivanja na londonskom groblju Kensal Grin, preneti posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića, jedne od najznamenitijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Posebna zahvalnost za realizaciju ovog čina pripada profesoru Stevanu K. Pavloviću, istoričaru iz Sautemptona, koji je dao saglasnost za ekshumaciju posmrtnih ostataka Slobodana Jovanovića iz groba koji je pripadao njegovom ocu Kosti St. Pavloviću, sekretaru i rođaku Slobodana Jovanovića. Porodica Pavlović i drugi brojni pripadnici srpske dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu više od pola veka starali su se o grobu Slobodana Jovanovića u Londonu.

Ovim povodom, u amfiteatru II Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji nosi ime Slobodana Jovanovića, 10. decembra održana je komemorativna sednica na kojoj su o njegovom liku i delu govorili prof. dr Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu i akademik Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Obraćajući se prisutnima, prof. dr Mirko Vasiljević je izneo osnovne biografske podatke o Slobodanu Jovanoviću i podsetio na inicijative i aktivnosti koje je Pravni fakultet preduzimao kako bi se ispravila istorijska nepravda koja je učinjena ovom korifeju kad je osuđen kao „izdajnik i ratni zločinac“ na višegodišnju robiju uz gubitak svih političkih i građanskih prava, konfiskaciju celokupne imovine i gubitak državljanstva. Posebno je istakao da će se dug prema Slobodanu Jovanoviću odužiti ako uz sve ove aktivnosti „neprestano u svoj lični i zajednički posao unosimo, koliko god možemo, i istrajnosti, istinoljubivosti, pravdoljubivosti, iskrenog patriotizma i samopregora koji je naš, u svemu veliki, profesor Slobodan Jovanović unosio u svoja dela.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević podsetio je na stavove Slobodana Jovanovića o visokom školstvu i na aktivnosti tokom njegovih rektorskih mandata, posebno naglasivši da se zalagao za osnivanje studentskih domova, ustanovljavanje studentskih stipendija i raznih olakšica za siromašne studente.

Akademik Nikola Hajdin osvrnuo se na period kada je Slobodan Jovanović izabran prvo za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije za doprinos pravnim naukama (1905), a potom i za redovnog člana tri godine kasnije. On je naglasio da su se dela Slobodana Jovanovića, uprkos zabrani, proučavala na Beogradskom univerzitetu te da je on svojim ukupnim angažmanom u društvenom životu Srbije „ostavio dubok trag i u svom i u našem vremenu“.

Uz brojne intelektualce, komemorativnoj sednici prisustvovali su najbliži srodnici Slobodana Jovanovića, kao i: ambasador Srbije u Londonu prof. dr Dejan Popović, koji je u skladu sa svojom nadležnošću preduzeo osnovne radnje u vezi sa organizacijom ekshumacije posmrtnih ostataka Slobodana Jovanovića u Londonu, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kao i visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Posle komemorativne sednice, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, student prodekan Marko Antić, predsednik Studentskog parlamenta Miloš Vazura i članica Studentskog parlamenta Elvira Đukić otkrili su na platou ispred Pravnog fakulteta ploču sa nazivomPlato Slobodana Jovanovića”.

Uz najviše državne i vojne počasti i prisustvo predsednika Republike Srbije, ministara u Vladi Republike Srbije, brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života i drugih poštovalaca njegovog lika i dela, posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića položeni su u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

U Organizacionom odboru za prenošenje posmrtnih ostataka Slobodana Jovanovića iz Londona u Beograd bili su i profesori Pravnog fakulteta akademik prof. dr Danilo Basta, koji je i autor knjigePet likova Slobodana Jovanovića, i prof. dr Sima Avramović.


Dodeljeno 100 stipendija Pravnog fakulteta

Po treći put, sada već tradicionalno, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu dodelio je 8. decembra stipendije svojim studentima skromnog materijalnog stanja koji redovno ispunjavaju svoje obaveze. Novčanu pomoć u iznosu od 10.000,00 dinara tokom školske godine dobijaće 20 studenata druge, 30 treće, 40 četvrte godine i 10 studenata koji pohađaju master studije.

Na svečanosti upriličenoj u konferencijskoj sali ugovore o stipendijama studentima su uručili ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević.

Ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović čestitao je studentima stipendistima, ali i Pravnom fakultetu, „jer sredstva kojima raspolaže nesebično deli sa svojim studentima“, istakavši da je po tome još uvek jedina visokoškolska institucija u Srbiji. On je istakao da je akcija Pravnog fakulteta vredna poštovanja i pozvao sve obrazovne institucije da slede taj primer, a novinare da ovu vest, kao nešto što je pozitivno i za pohvalu, stave na naslovne strane.

Pozdravljajući studente stipendiste, dekan prof. dr Mirko Vasiljević je izrazio nadu da će ovaj čin biti prepoznat kao čin ljubavi, pobede, harmonije i saradnje, naglasivši da je ponosan što je proteklih godina saradnja sa studentima bila uspešna. Takođe je izneo podatak da je Pravni fakultet svojim studentima izašao u susret i tako što su u gotovo istom iznosu kao što je iznos za finansiranje 100 stipendija (deset miliona dinara), studenti koji nisu u finansijskoj mogućnosti da pokriju troškove školovanja, a po posebnim molbama i dokazima, oslobođeni plaćanja školarine u celosti ili u odgovarajućim delovima.

Studentima se obratio i prodekan za nastavu prof. dr Žika Bujuklić, koji im je poželeo uspešno studiranje uz nadu da će im u tome pomoći i ova stipendija, dok je u ime studenata Pravnom fakultetu, sa dekanom prof. dr Mirkom Vasiljevićem na čelu, zahvalio student prodekan Marko Antić.


Profesor dr Goran Ilić odlikovan francuskim Ordenom Akademske Palme u rangu viteza

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio odlikovao je 28. oktobra 2011. godine, u ime ministra prosvete, Ordenom Akademske Palme u rangu viteza četvoro zaslužnih ličnosti Srbije, koje su, svaka u svoj oblasti, posebno doprinele širenju znanja i jačanju veza između Francuske i Srbije. Odlikovanje se već 200 godina dodeljuje istaknutim francuskim i stranim ličnostima, koje kroz svoje akademsko i profesionalno angažovanje doprinose jačanju ugleda Francuske u svetu. Među odlikovanima je i dr Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i sudija Ustavnog suda Srbije.

Obraćajući se dobitnicima, domaćin svečanosti, ambasador Francuske je poručio da su oni, obavaljajući svoj posao, već dugo doprinose obrazovanju novih generacija u Srbiji, a to ulaganje u budućnost Srbije je od neprocenjive važnosti. "Vaša privrženost francuskom jeziku, uveren sam, vas povezuje. Uprkos svim teškoćama, uvek ste se zalagali da unapredite razmenu između Francuske i Srbije, da ojačate njihove intelektualne spone i da izgradite radno okruženje u kome će nauka, kulturna blaga i učenje francuskog da prosperiraju", rekao je Denio. Uručivši odlikovanje Goranu Iliću, on je ukazao na kvalitet njegovog rada i lično zalaganje, kojim je učestvovao u pisanju mnogih zakona Srbije i procesu prilagođavanja srpskog pravosuđa principima EU.

Zahvaljući se na ukazanoj počasti, profesor Ilić je rekao da se nada da je svojim dosadašnjim radom uspeo da doprinese univerzitetskoj saradnji između Srbije i Francuske.

Svečanosti u ambasadi Republike Francuske prisustvovali su Snežana Malović, ministarka pravde, profesor dr Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Đorđe Ignjatović, dr Ljiljana Radulović i dr Dobrosav Milovanović, profesori Pravnog fakuleta u Beogradu, sudije Ustavnog suda Srbije i druge ugledne zvanice.


Novi trijumf naših studenata

Studenti Pravnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu još jednom su postigli izvanredan uspeh. Na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju iz Prava stranih ulaganja članovi beogradskog tima: Vladimir Bošković, Sonja Srećković i Tanja Šumar, dokazali su da visok kvalitet obrazovanja stečen na Pravnom fakultetu parira i najvećim svetskim univerzitetima.

Ove godine, trideset pet timova iz sedamnaest zemalja takmičili su se za prestižne nagrade, ali, samo je beogradski tim uspeo da osvoji odličja u sve četiri kategorije takmičenja. Najpre, beogradski tim je osvojio treće mesto u ukupnom plasmanu timova. Zatim je nagrađen trećim mestom za najbolje napisan podnesak u ime tužioca a pored toga je osvojio peto mesto na usmenom delu takmičenja, nakon eliminacije u četvrtini finala podeljenom odlukom tribunala i pobede u susretu za plasman od 5. do 8. mesta. Konačno, naš student Sonja Srećković osvojila je nagradu kao jedan od najboljih govornika na takmičenju u konkurenciji preko 100 takmičara. Beogradski tim su za takmičenje spremali asistent Marko Jovanović i saradnik u nastavi Uroš Živković, a veliku pomoć u pripremama pružili su profesor dr. Vladimir Pavić i asistent mr. Milena Đorđević koji su na takmičenju učestvovali i kao arbitri.

Ovogodišnji Moot je održan Londonu, Velika Britanija, na čuvenom Kings College-u od 4. do 6. novembra 2011. godine. Na Moot-u takmičari rešavaju hipotetički slučaj iz oblasti prava stranih ulaganja. Takmičenje se sastoji iz dva dela. Prvi podrazumeva pripremu i podnošenje pisanih podnesaka (u ime tužioca i u ime tuženog), nakon čega dolazi usmeni deo, tokom kojeg studenti iznose svoje argumente pred tročlanim arbitražnim većem simulirajući postupak pred investicionom arbitražom. 

 


Centar za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta na Sajmu knjiga

Centar za izdavaštvo i informisanje održao je u ponedeljak 24.10. u okviru 56.  Međunarodnog beogradskog sajma knjiga  promociju svojih novih izdanja. Na  promociji su govorili dekan akademik prof. dr Mirko Vasiljević, prof dr Sima  Avramović i prof dr Dragan Mitrović, a predstavljena su dela  CRKVENO PRAVO  autora Sergija Viktoroviča Troickog, kao i POLITIČKA PONEROLOGIJA - Naučna  studija o prirodi zla prilagođenog za političke svrhe autora Andžeja M.  Lobačevskog.

Takođe, prisutni su obavešteni o početku rada nove internet prezentacije  Centra, koja omogućava direktno poručivanje svih izdanja.


Svečana akademija za brucoše Pravnog fakulteta

Svečanom akademijom koja je održana 3. oktobra 2011. godine u prepunom amfiteatru „Radomir Lukić“, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu dočekao je 203. generaciju svojih studenata.

Dobrodošlicu brucošima poželeli su: rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević, predsednik Ustavnog suda Republike Srbije dr Dragiša Slijepčević, predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo Predrag Marković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Mirko Vasiljević i student prodekan Marko Antić.

Pre predviđenih obraćanja, minutom ćutanja odata je pošta radnicima koji su 29. septembra nastradali u Zemunu, kao i Aleksandru Putniku, Srbinu koji je u noći 1/2. oktobra ubijen u mestu Zrze nedaleko od Orahovca, na Kosovu i Metohiji.

Posle intoniranja državne himne „Bože pravde“ i akademske himne „Gaudeamus igitur“, rektor se obratio brucošima poželevši im sreću i uspeh u studiranju i pozvavši ih da ostanu da žive i rade u svojoj zemlji i da joj „plaćaju porez“, što znači i da će biti zaposleni.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević i predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović poručili su novoj generaciji studenata prava da će imati na raspolaganju širok spektar oblasti u kojima će moći praktično da primene znanja stečena na Pravnom fakultetu, dok ih je ministar Predrag Marković pozvao da čuvaju zgradu Fakulteta koja je odlukom Vlade Republike Srbije od 2007. godine proglašena za spomenik kulture i da budu „kulturni“.

Student prodekan Marko Antić je uputio brucoše na savete starijih kolega, da budu uporni i istrajni i da budu uvek svesni činjenice da su izabrali da studiraju na Pravnom fakultetu, fakultetu koji ima dvovekovnu tradiciju i jedan je od najprestižnijih i u Srbiji i u regionu.

Kroz sadržajnu video prezentaciju dekan prof. dr Mirko Vasiljević predstavio je brucošima Pravni fakultet, i rečima i slikom. Upoznao ih je sa istorijom Fakulteta i dostignućima nekih od njegovih velikih imena, sa visokim standardom uslova za rad i boravak na Fakultetu (biblioteka sa više od 200.000 publikacija i 10.000 časopisa, najsavremenije kompjuterske laboratorije, novi moderni toaleti, fitnes centar, studentski klub, muzej...), kao i sa potrebom čuvanja fakultetske imovine.

Dekan je izdvojio statističke podatke koji potvrđuju da je od upisanih 1500 studenata njih 70% završilo gimnaziju, dok je 61% upisanih kandidata imalo odličan i vrlo dobar uspeh u srednjoj školi. Ti podaci dokaz su da osnovu svake nove generacije brucoša Pravnog fakulteta u poslednjih nekoliko godina čine najbolji srednjoškolci.

Svečani početak školske godine uveličao je akademski hor „Obilić“ sa dirigentom Darinkom Matić-Marović na čelu, koji je izveo nekoliko kompozicija prilagođenih činjenici da je 3. oktobar u Beogradu proglašen za dan žalosti.

Otvaranju nove školske godine za generaciju 2011/2012. prisustvovali su i v.f. predsednika Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić, specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, republički javni pravobranilac Olja Jovičić, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i brojni drugi predstavnici državnih organa i pravosudnih institucija.

U sklopu proslave otvoren je treći sajam pravne knjige na Fakultetu na kome učestvuje 8 izlagača.


                                                                                              
dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.