Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

 


Proslava Dana fakulteta

Slava i Dan Pravnog fakulteta svečano su obeleženi na Krstovdan, 27. septembra 2014. godine. Proslava je započela slavskim obredom i sečenjem slavskog kolača.

Sečenju slavskog kolača prisustvovali su rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević i učesnici 6. Kongresa pravnika Evrope i Mediterana

Proslava Dana fakulteta je nastavljena Svečanom akademijom, uz učešće akademskog hora  „Obilić“,  pod dirigentskom palicom prof. dr Darinke Matić Marović,  u amfiteatru „Radomir Lukić“ gde su studentima koji su završili školovanje dodeljene diplome.

Studentima su se obratili dekan Pravnog fakulteta prof. Dr Sima Avramović, Jean-François Dubos, predsednik Fondacije za kontinentalno pravo, kao i prof. dr Yianna Karibali-Tsiptsiou sa Aristotelovog Univerziteta u Solunu.

Nakon zvaničnog dela akademije, u drugom delu pristupilo se podeli diploma diplomcima i masterima.


6. Kongres pravnika Evrope i Mediterana - Pravda i privredni rast

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je 25. i 26. septembra održan 6. Kongres pravnika Evrope i Mediterana na temu: "Pravda i privredni rast" koji je organizovala Fondacija za kontinentalno pravo u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Pravosudnom akademijom, Ambasadom Republike Francuske u Republici Srbiji, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Republike Srbije.

Kongres je okupio preko 250 učesnika iz sledećih država: Alžira, Nemačke, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Egipta, Mađarske, Italije, Libana, Maroka, Poljske, Portugalije, Rumunije, Francuske i Srbije.

Opšta tema ovogodišnjeg Kongresa pravnika Evrope i Mediterana, "Pravda i ekonomski rast", razmatrala se u svetlu četiri aspekta: stručnog obrazovanja predstavnika pravosudnih profesija; ekspertize i veštačenja; kontrole sudske odluke; i izvršenja sudskih odluka. Kongres je imao za cilj da istakne doprinos kontinentalnog prava ekonomskom prosperitetu i socijalnoj harmoniji. O svim ovim pitanjima raspravljali su tokom dva dana na Pravnom fakultetu sudije, advokati, javni beležnici, izvršitelji, stečajni upravnici, pravnici iz privrednih društava i kompanija, profesori, studenti i mnogi drugi.


Bilten Acta Diurna broj 47

  Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 47 zabeležio je događaje od aprila do juna 2014. godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Studenti Pravnog fakulteta osvojili debatni turnir u Rijeci

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Miloš Rafailović i Nikola Sugaris, osvojili su debatni turnir "Rijeka Open 2014" koji je održan od 9. do 12. avgusta u Hrvatskoj.

Ovo takmičenje, koje je organizovala Riječka debatna unija, je imalo medunarodni karakter, učestvovala su 32 tima, a sve debate vođene su na engleskom jeziku.

"Naši studenti su titulu najboljih debatera izborili nakon tri dana takmičenja na teme kako mediji treba da prenose strahote ratova, da li treba oduzeti Rusiji organizaciju Svetskog fudbalskog prvenstva 2018, da li SAD treba da povuče svu finansijsku i vojnu pomoć Izraelu", navod se u saopštenju NO "Otvorena komunikacija" dostavljenom Tanjugu.

Finalna debata je održana na Trsatskoj gradini, srednjovekovnoj tvrdavi koja dominira Rijekom i bila je otvorena za javnost. Tema finala je bila "Ovaj dom žali zbog uspona konzumerizma", a protivnici našim debaterima su bili studenti iz Nemačke, Švedske i Amerike.

Mesto najboljeg govornika turnira je osvojila Georgiana Mihut, studentkinja iz Finske, dok je Sugaris bio četvrti, a Rafailović šesti govornik.

Osim njih na takmičenju je učestvovao još jedan tim iz Srbije Andrijana Kulezić sa Pravnog fakulteta i Smiljana Čupić, studentkinja master studija Fakulteta Politickih nauka Univerziteta u Beogradu.

Naredni turnir na kome će učestvovati nekoliko studenata iz Beograda je "Ljubljana IV" koji će biti održan sledećeg vikenda u Sloveniji.

(vest Tanjug)


Naš student Maša Mišković – dobitnik glavne nagrade Kluba SUPERSTE Erste Banke

Student generacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Maša Mišković  je na Konkursu Erste Banke za mlade talente iz Srbije proglašena  za pobednika u oblasti društvenih i humanističkih nauka u kategoriji do 27 godina i postala član Kluba SUPERSTE Erste Banke.

Erste Banka nagrađuje aktivne, talentovane i kreativne mlade koji su postigli izuzetne rezultate u oblastima kojima se bave, podstiču uključivanje drugih u rad, i razvijaju sistem vrednosti u kojem je profesionalni uspeh važan koliko i odgovornost prema zajednici u kojoj žive.

Devetočlani stručni žiri proglašava za pobednike one koji imaju zapažene rezultate u oblastima kojima se bave, ali i angažovanje šire od obaveznog - iniciranje i/ili učešće u posebnim ili inovativnim projektima u oblasti formalnog obrazovanja, osvojene nagrade itd. u oblasti prirodnih, društvenih nauka i umetnosti.


Održan okrugli sto na temu “Nostrifikacija diploma i ulazak u EU”

Na okruglom stolu “Nostrifikacija diploma i ulazak u EU” održanom 12. juna u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srpskog siti kluba iz Londona raspravljalo se o izmenama Zakona o visokom obrazovanju kojima bi trebalo rešiti problem priznavanja stranih diploma radi zapošljavanja u Srbiji.

Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđana Verbića, traganje za najboljim rešenjem koje će omogućiti da taj postupak bude što kraći i da košta što manje je ujedno i suštinski razlog da se ovo važno pitanje što pre nađe u skupštinskoj proceduri. Učesnici skupa su istakli da priznavanje stranih visokoškolskih isprava radi zapošljavanja u Srbiji treba razdvojiti od priznavanja radi nastavka obrazovanja, napominjući da su oba postupka sada u nadležnosti Univerziteta i neopravdano dugo traju. Miloš Stefanović iz organizacije Srpski siti klub, smatra da bi rešavanje ovog problema osim što bi imalo simboličan značaj za školovane kadrove koji hoće da se vrate u Srbiju, omogućilo bi i otvaranje tržišta rada.

Ministar Verbić je takođe istakao da svaki univerzitet odlučuje koga će primiti na školovanje i da bi takvo rešenje trebalo zadržati i za ubuduće, ali da Zakonom treba propisati ista pravila za sve visokoškolske ustanove. Ministar je dalje naveo da će u Nacrtu izmena zakona o visokom obrazovanju biti precizirano koje telo i pod kojim uslovima će se baviti profesonalnim priznanjem, kao i da se prilikom priznavanja radi zapošljavanja posebno mora voditi računa o regulisanim profesijama kao što su medicina, pravo, pedagogija i bezbednost.

Dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović istakao je da je u našoj zemlji mnogo manji problem priznavanje diploma radi nastavka školovanja od profesionalnog priznavanja diploma. On dodaje da su pojedini kandidati, koji su se školovali na prestižnim svetskim univerzitetima čekali priznavanje svojih diploma i po godinu dana. On je naročito istakao da zbog činjenice da u mnogim državama u okruženju postoje univerziteti sumnjivih kvaliteta, važno je da i akademska zajednica bude uključena u politiku celokupnog sistema priznavanja stranih diploma radi zapošljavanja, kao neka vrsta konsultativnog tela. Takođe, dekan Avramović smatra da iako je u mnogim evropskim zemljama profesionalno priznavanje u nadležnosti specijalizovanih tela, da treba izbeđi birokratizaciju priznavanja, što će se najbolje postići uvođenjem nadzora od strane akademske zajednice. Prema njegovim rečima, nije samo ključno pitanje kako ovaj proces ubrzati, već i sačuvati našu zemlju od mogućih diploma lošeg kvaliteta.


Bilten Acta Diurna broj 46

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 46 zabeležio je događaje od januara do marta 2014.godine značajne za Fakultet i njegove članove.


Promocija zbornika Uvod u pravo Francuske

U petak, 9. maja, u Francuskom kulturnom centru, odrzana je promocija zbornika Uvod u pravo Francuske, zajedničkog poduhvata Instituta za Uporedno pravo i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na promociji su govorili: Fransoa Gzavije Denio - ambasador Francuske, asistent Filip Bojić, prof. dr Vladan Petrov i docent dr Miloš Jovanovic - ispred Pravnog fakulteta, i dr Jovan Ćirić, direktor Instituta za Uporedno pravo i dr Oliver Nikolić, ispred Instituta za Uporedno pravo. Promociji su prisustvali, između ostalih, i pomoćnica ministra pravde Ljiljana Blagojević, sudija Ustavnog suda Tomislav Stojković, prof. dr Đorđe Ignjatović, predstavnici Francuske ambasade u Beogradu, predstavnici OEBS-a i dr.


Naš student Nemanja Osmajlić - prvak evrope u karateu


U nemačkom gradu Drezdenu od 9 - 11. maja 2014. godine održano je Evropsko prvenstvo u šotokan karateu u verziji SKIF, na kom je učestvovalo 24 zemlje.
Naš student i reprezentativac Srbije u karateu, Nemanja Osmajlić, osvojio je zlatnu medalju u borbama ekipno. Reprezentacija Srbije je na putu do zlatne medalje savladala reprezentaciju Rumunije, Rusije, Belgije i u finalu reprezentaciju Danske. Nemanji Osmajliću je ovo treća uzastopna titula prvaka Evrope od kada nastupa za reprezentaciju Srbije i brani boje naše zemlje.
 


18. letnji seminar iz antičke pravne istorije

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 2. do 4. maja organizovan je osamnaesti Letnji seminar iz antičke pravne istorije. Ovaj skup zatvorenog tipa je jedan od najprestižnijih naučnih skupova u ovoj disciplini. Učestvovali su članovi Austrijske i Mađarske akademije nauka, direktor Maks Plank istraživačkog kolegijuma za pravnu istoriju, profesori univeziteta u Beču, Gracu, Milanu, Frankfurtu, Tibingenu, Bohumu, Magdeburgu, Triru, Segedinu, Solunu, Ljubljani, Zagrebu i Tokiju, kao i naučni podmladak i studenti posdiplomskih studija sa ovih univerziteta. Zvanični jezici skupa su bili nemački, engleski, francuski, italijanski i latinski jezik. Domaćini ovogodišnjeg seminara bili su dekan profesor dr Sima Avramović i docent dr Andreja Katančević.


Škola ekološkog prava

U organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji i Arhus centra Kragujevac, u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 22. aprila 2014. godine, održana je druga po redu Škola ekološkog prava. Škola je okupila studente završnih godina osnovnih studija, studente master i doktorskih studija kao i predstavnike civilnog društva. Tom prilikom, održana su izlaganja i otvorene diskusije na teme: Primena Arhuske konvencije u Srbiji i praksa Suda pravde Evropske unije, Pravo na pristup informacijama u oblasti zaštite životne sredine, Učešće javnosti u kreiranju politike zaštite životne sredine – pravni okvir i praksa, Pravo na pravnu zaštitu u ekološkim stvarima, Sudska praksa u oblasti zaštite životne sredine, Uloga ekološkog prava u sprovođenju koncepta održivog razvoja, Uloga mreže Arhus centara u sistemu zaštite životne sredine u Srbiji.

U radu škole su učestvovali: Stanojla Mandić, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; Tina Janjatović, samostalna savetnica Odeljenja za harmonizaciju i razvoj propisa u oblasti zaštite životne sredine u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine; Darinka Radojević, savetnica Ministarke državne uprave i lokalne samouprave; Olivera Zurovac-Kuzman, savetnica Odeljenja za evropsku bezbednost i saradnju – Misija OEBS-a u Srbiji; Tatjana Đurković, viša asistentkinja programa zaštite životne sredine Odeljenja za evropsku bezbednost i saradnju – Misija OEBS-a u Srbiji; Sreten Đorđević, advokat; Mirko Popović, koordinator projekata Beogradske otvorene škole i Srđan Matović, koordinator projekata udruženja ,,Arhus centar” Kragujevac i menadžer Škole ekološkog prava. Školom ekološkog prava je rukovodila doc. dr Mirjana Drenovak-Ivanović koja je održala i uvodno izlaganje. Ovogodišnja Škola ekološkog prava je, kao i prethodna, naišla na veliko interesovanje, zbog čega je prijemna komisija imala težak zadatak da od 150 prijavljenih kandidata odabere 75 najboljih.


Veliki uspeh naših studenata na “međunarodnoj olimpijadi prava” u Beču

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu će, posle sjajnih rezultata na pripremnim turnirima u Milanu, Minhenu i Beogradu, na dvadeset prvom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom u periodu od 11. do 17. aprila 2014. godine u Beču plasirao među osam najboljih fakulteta sveta u konkurenciji preko 2000 studenata prava sa 290 fakulteta iz 66 zemalja sveta, osvojivši time peto mesto u konačnom plasmanu timova na usmenom delu takmičenja. Istovremeno, tužba koju su sačinili naši studenti ocenjena je kao jedna od najboljih (Honorable Mention Award), a student Igor Radovanović je ovo vredno priznanje (Honorable Mention Award) osvojio u kategoriji za najboljeg individualnog govornika na takmičenju. Time su naši studenti nastavili seriju uspeha koje već deset godina za redom postižu studenti našeg Fakulteta na ovom takmičenju uključujući brojne plasmane u finalne runde takmičenja (2005-2013.), osvojeno treće (2007.) i peto mesto (2011.) u usmenim rundama, prvu nagradu za najbolju tužbu 2013. godine, kao i desetine nagrada za najbolje pisane podneske i najbolje govornike (Honorable Mention Award) na ovom takmičenju (2008-2013.).

Više o tome >>


VI Beogradska arbitražna konferencija

Tradicionalno okupljanje svetskih stručnjaka u oblasti arbitraže i ovog proleća je bilo organizovano u Beogradu. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je 4. aprila 2014. godine bio domaćin događaja koji je već postao njegov zaštitni znak i koji svake godine okuplja sve veći broj učesnika – šeste godišnje Beogradske arbitražne konferencije. Ovogodišnja konferencija bila je posvećena ključnim faktorima efikasnosti arbitražnog postupka: ovlašćenjima arbitara i autonomiji volje strana u sporu.

Ceremonija otvaranja počela je pozdravnim obraćanjem dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesora dr Sime Avramovića, koji je učesnike podsetio na uspeh ranijih beogradskih arbitražnih konferencija i izrazio veliko zadovoljstvo što Pravni fakultet ima priliku da bude organizator i domaćin ovako značajnog skupa. Ispred Nemačke arbitražne institucije (DIS), koja je suorganizator Beogradske arbitražne konferencije, učesnicima se obratila Karolin Behtel (Caroline Bechtel) koje je prenela zadovoljstvo uprave DIS-a što Nemačka arbitražna institucija doprinosi organizovanju Beogradske arbitražne konferencije. Takođe, ona je učesnicima ukratko predstavila usluge koje pruža Nemačka arbitražna institucija i istakla specifičnosti arbitraže pod okriljem ove institucije. U ime GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, koji pomaže u organizaciji Beogradske arbitražne konferencije još od njenog prvog sastanka, učesnike je pozdravila Adela Latja (Adela Llatja), koja je izrazila zadovoljstvo što GIZ već godinama podržava ovako uspešan poduhvat. Pozdravljajući učesnike, dr Judit Kniper (Judith Knieper) iz UNCITRAL-a je podsetila na aktivnosti ove Komisije na polju razvoja arbitražnog prava i istakla najvažnije novosti u tom pogledu. Konačno, dr Miroslav Paunović, predsednik Udruženja za arbitražno pravo je rekao da je Udruženje ponosno što se priključuje krugu organizatora Konferencije i upoznao učesnike sa najnovijim dešavanjima na polju razvoja arbitražnog prava u Srbiji.

Više o tome >>


VII Belgrade Open Pre-Moot

Nakon izuzetno posećene šeste Beogradske arbitražne konferencije na našem Fakultetu je u subotu 5. i nedelju 6. aprila 2014. godine održan sedmi Belgrade Open Pre-Moot, beogradski pripremni turnir za vodeće svetsko takmičenje iz prava međunarodne prodaje robe i međunarodne trgovinske arbitraže Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ove godine beogradski turnir je ugostio preko 500 učesnika – studenata, trenera, arbitara – i okupio ekipe sa 56 univerziteta iz 26 zemalja sveta: od Severne i Južne Amerike, preko Evrope i Azije, do Australije i Okeanije. Kao i ranijih godina, beogradski turnir je pobudio veliko interesovanje pravnih fakulteta iz celog sveta, tako da je i ovaj put lista čekanja za upražnjeno mesto na turniru bila dugačka. Po broju učesnika, beogradski turnir je izrastao u najveće svetsko pripremno predtakmičenje za učešće na takmičenju Willem C. Vis. 

Za dva dana održavanja Belgrade Open Pre-Moot-a održano je preko 130 simulacija arbitražnih ročišta, kako na fakultetu, tako i u prostorijama advokatskih kancelarija Karanović/Nikolić, Nikolić, Kokanović i Otašević i u kancelarijama Američke privredne komore u Srbiji. Videti raspored ročišta>>

Učesnici beogradskog turnira su imali priliku da provere ubedljivost svojih argumenata pred poznatim i priznatim advokatima, sudijama, arbitrima i drugim stručnjacima iz prakse iz celog sveta. O uspešnosti beogradskog turnira govori i podatak da se ove godine čak četvrtina timova koji su učestvovali na Belgrade Open Pre-Moot-u plasiralo u eliminacione runde (najboljih 64 timova) na takmičenju Willem C. Vis u Beču, dva tima su se plasirala i u četvrtfinale ovog takmičenja, a jedan je svoj nastup u Beču završio u polufinalu.

      

Sponzori ovog velikog događaja su se potrudili da, pored napornih proba, učesnici ovogodišnjeg beogradskog Pre-Moot-a imaju i bogat društveni život. Njihovom podrškom organizovan je koktel povodom otvaranja beogradskog Pre-Moot-a u fakultetskom klubu Bona Fides (El Derecho), advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr i ove godine je napravila veliku žurku za sve učesnike u prostoru pozorišta „KPGT“ a zatvaranje Beogradskog pripremnog turnira se održalo u autentičnoj i prijatnoj atmosferi Skadarlije. Otvaranju samog Pre-Moot-a prethodio je svečani koktel za arbitre u prostorijama advokatske kancelarije Karanović/Nikolić.

     

Uspešno održavanje sedmog Belgrade Open Pre-Moot-a svojom nesebičnom pomoću i podrškom omogućili su GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu, Nemačka arbitražna institucija, Udruženje za arbitražno pravo, advokatske kancelarije Karanović/Nikolić, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr,  Nikolić, Kokanović i Otašević, kao i Američka privredna komora u Srbiji.

Galerija slika:

Ročišta na Fakultetu >>

Ročišta u adv. kanc. Karanović-Nikolić >>

Ročišta u Američkoj privrednoj komori u Srbiji >>

Pre-moot žurka u organizaciji adv. kanc. Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr >>


Predstavljanje Praktikuma o pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine u upravnom postupku i upravnom sporu

Predstavljanje Praktikuma o pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine u upravnom postupku i upravnom sporu održano je 4. aprila na Pravnom fakultetu u Beogradu. Autori ove publikacije su doc. dr Mirjana Drenovak-Ivanović i advokat Sreten Đorđević.

U ime Misije OEBS-a u Srbiji prisutnima se obratila Olivera Zurovac – Kuzman, savetnica na programu zaštite životne sredine, i najavila podršku OEBS-a u organizaciji obuka za predstavnike pravosuđa, državne službenike i civilni sektor koje će kao osnovnu literaturu imati Praktikum o pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine u upravnom postupku i upravnom sporu.

U ime Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine prisutnima se obratila Tina anjatović, nacionalna kontakt osoba za Arhusku konvenciju, koja je istakla da je praktikum izrađen u okviru projekta koji su zajednički realizovali Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Misija OEBS-a u Srbiji. Projekat je realizovan u cilju sprovođenja Strategije za primenu Arhuske konvencije koju je Vlada usvojila krajem 2011. godine.

Kritički osvrt na sadržinu Praktikuma su izložili Stanojla Mandić, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dr Dragoljub Todić, profesor na Institutu za međunarodnu politiku i privredu. Tom prilikom je istaknut poseban značaj koji Praktikum ima u razumevanju složene prirode prava na pristuo ekološkim informacijama, prava javnosti na učešće u donošenju ekoloških odluka i prava na pravnu zaštitu u ekološkim stvarima.

Praktikum na sveobuhvatan način analizira:

- postupak pristupa ekološkim informacijama i učešće javnosti u donošenju ekoloških odluka po zakonima koji normiraju poseban postupak učešća javnosti, kao i po zakonima koji ne normiraju poseban postupak učešća javnosti;

- aktuelnu upravnu i sudsku praksu o učešću javnosti u postupcima u oblasti zaštite životne sredine;

- aktuelnu praksu Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja;

- praksu Suda pravde EU o pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine;

- praksu Evropskog suda za ljudska prava o pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

Praktikum je namenjen državnim službenicima koji vode postupke sa elementima prava životne sredine i donose ekološke odluke uz obavezno učešće javnosti, predstavnicima civilnog sektora i javnosti, kao zaštitnicima kolektivnog interesa i direktnim učesnicima u postupku donošenja ekoloških odluka, sudijama upravne sudske materije, kao nosiocima realizacije trećeg stuba Arhuske konvencije koji se odnosi na pravo na pravnu zaštitu u ekološkim stvarima i studentima osnovnih i poslediplomskih studija koji se, u skladu sa Silabusom za predmet Ekološko pravo, upoznaju sa kompleksnom materijom prava na pravnu zaštitu u pitanjima od značaja za zaštitu životne sredine.


Potpisan Sporazum o saradnji Komore izvrsitelja i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu 

Studenti završne godine studija ubuduće će imati obaveznu praksu u kancelarijama privatnih izvršitelja članova Komore.

Pravni fakultet i Komora izvršitelja nameravaju da ovim putem uspostave dugoročnu saradnju, s ciljem da se pre svega ostvari razmena informacija i iskustva u pitanjima vezanim za nauku i praksu u oblasti prava.

Sporazum o saradnji potpisali su predsednik Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Prof. dr Sima Avramović.


Svečana akademija povodom petnaestogodišnjice NATO agresije

Dana 25. marta 2014. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Svečanom akademijom obeležena je petnaestogodišnjica NATO bombardovanja SRJ. Svečanost je održana u organizaciji Studentskog parlamenta u saradnji sa Univerzitetskom omladinom Beograda, a bila je jedna od najposećenijih do sada. Skup su svojim prisustvom uveličali mnogi državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, profesori, advokati, sudije, kao i veliki broj studenata.

Program je pozdravnim govorom svečano otvorio prodekan prof. dr Vladan Petrov, a zatim su se publici obratili predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić, ministar bez portfelja i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije gospodin Aleksandar Vulin, Njegovo Preosveštenstvo Episkop lipljanski G. Jovan - vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja, prof. dr Čedomir Antić – istoričar, bivši ambasador i ministar inostranih poslova SRJ gospodin Vladislav Jovanović, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Srbije gospodin Milovan Drecun i gospodin Nedeljko Popadić – pesnik. Celokupan događaj je propraćen i prigodnim muzičkim programom.

Svečana akademija je posvećena svim nevinim žrtvama bombardovanja i kasnijih dešavanja na Kosovu i Metohiji, a pre svega našim pilotima, braniocima srpskog neba, istinskim nosiocima „kosovskog zaveta“. Ideja manifestacije je da se u prvom redu studenti, a potom i šira javnost u Srbiji, bliže upozna sa uzrocima i povodima NATO agresije, kao i njenim posledicama. Lajtmotiv celokupnog događaja bila je želja organizatora da upute na nespornu uzročno posledičnu vezu između NATO bombardovanja i martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.


Svečana akademija povodom obeležavanja 10. godišnjice pogroma na Kosovu i Metohiji

Univerzitetska omladina Beograda je već petu godinu zaredom, u saradnji sa Studentskim parlamentom Pravnog fakulteta, obeležila godišnjicu pogroma nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Deseta godišnjica Martovskog pogroma se obeležava u okviru obeležavanja "Martovskih događaja" koje traje od 17. do 25. marta.

Skupu su prisustvovali ministar bez portfelja gospodin Aleksandar Vulin, raniji učesnici, nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta, predstavnici diplomatskog kora, kao i druge ugledne ličnosti.

Skupu su se obratili: Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Miroslav Toholj, predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Majkl Frojnd, predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva, prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, Zoran Garić, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prigodan umetnički program izveli su članovi ansambla "Kosovski božuri" sa umetničkim rukovodiocem Ivanom Žigon na čelu.

Studenti, ali i svi zainteresovani građani, mogu da posete i dve izložbe fotografija koje su postavljene na Fakultetu (Inter arma silent enim leges i Ukradeno detinjstvo).


Uspešne pripreme naših studenata za međunarodno takmičenje u Beču

U sklopu priprema za učešće na ovogodišnjem XXI takmičenju iz prava međunarodne prodaje robe i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su tokom februara i marta boravili na pripremnim turnirima u Milanu i Minhenu. Beogradski Vis Moot tim ove godine čini osam studenata četvrte godine prava i master studija: Igor Radovanović, Kevin Bassney, Maja Dobrić, Marija Vićić, Milena Radosavljević, Milica Maričić, Miloš Vukotić i Vanja Đuričić. Tim kao i prethodnih jedanaest godina spremaju prof. dr Vladimir Pavić i doc. dr Milena Đorđević. U pripremama tima svesrdno im pomažu i asistenti Marko Jovanović i Uroš Živković.

Milanski pripremni turnir organizovala je Milanska arbitražna komora (Camera arbitrale di Milano). Naši studenti su se na ovom skupu susreli sa timovima Pravnog fakulteta iz Ciriha, Katoličkog univerziteta iz Milana i Državnog univerziteta iz Milana i u tim susretima ostvarili odlične rezultate. U ukupnom plasmanu beogradski tim je bio šesti od 12 timova koji su na ovom takmičenju uzeli učešće, dok je Univerzitet iz Torina odneo je pobedu na ovom turniru. Beogradski tim je na ovom takmičenju u svojstvu trenera pratio asistent Uroš Živković.
Ovogodišnji jubilarni deseti minhenski pripremni turnir organizovao je Pravni fakultet Univerziteta Ludvig-Maksimilijan iz Minhena. Tokom dva dana, naši studenti su nastupali protiv studenata sa Univerziteta u Berlinu, američkog Univerziteta Ratgers, Univerziteta u Bazelu, Univerziteta Pasau, domaćina iz Minhena, Univerziteta u Frajburgu i poljskog Univerziteta Kozminski. U konkurenciji 18 univerziteta, naši studenti su osvojili visoko treće mesto, ostvarivši pobedu u šest od sedam rundi u kojima su nastupali i zaostajući pritom samo 0,7 bodova u prosečnoj oceni za prvoplasiranim Univerzitetom Ratgers iz SAD. Tim je na ovom takmičenju u svojstvu trenera pratio asistent Marko Jovanović, a u pripremama naših studenata za usmene nastupe svesrdno mu je pomagala i Dina Prokić, prošlogodišnja članica beogradskog Vis Moot tima.

Sledeća etapa u pripremama naših studenata je tradicionalni beogradski pripremni turnir Belgrade Open Pre-Moot na našem Fakultetu, koji će, 5. i 6. aprila 2014. godine, okupiti veliki broj timova sa svih kontinenata u završnim pripremama za takmičenje u Beču koje počinje 11. aprila.

Učešće naših studenata na ovim pripremnim turnirima, kao i na završnom turniru u Beču ne bi bila moguća bez velikodušne podrške naših donatora. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu koristi i ovu priliku da se zahvali: adv. kanc. Karanović Nikolić, adv. kanc. Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr, adv. kanc. Petrikić i partneri, adv. kanc.Wolf Theiss, adv. kanc.Harrisons solicitors, adv. kanc. Baklaja Igrić, adv. kanc. Nikolić, Kokanović, Otašević, adv. kanc. Joksović, Stojanović i partneri, adv. kanc. Tomić Stević Dulić, adv. kanc. Stanković i partneri, adv. kanc. Todorović, advokatu Dušanu Sivčevu, advokatu Miroslavu Paunoviću, adv. kanc. Andrić, Advokatskoj komori Beograda, Energoprojekt holding ad., Banca Intesa ad, Societe generale ad, JP Milan Gale Muškatirović i privatnom izvršitelju Marku Vukićeviću.

 


Potpisan  Sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ekološkog fonda „Ecotopia

19. februara 2014. godine u Dekanatu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu potpisan je Sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ekološkog fonda „Ecotopia”. Potpisivanju sporazuma su prisustvovali prof. dr Sima Avramović, Dekan Pravnog fakulteta, Aleksandra Srebrenov, Osnovač i direktor Ekološkog fonda ”Ecotopia” i doc. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, rukovodilac studija za inovaciju (specijalizaciju) znanja iz oblasti „Ekološko pravo“.

U skladu sa Sporazumom, Pravni fakultet u saradnji sa Ekološkim fondom ”Ecotopia” organizuje studije za inovaciju (specijalizaciju) znanja iz iblasti Ekološko pravo. Nastava na studijama će ubuhvatiti sledeće celine: načela prava zaštite životne sredine; pravo na pristup ekološkim informacijama; pravo javnosti i NVO na učešće u donošenju odluka u ekološkim stvarima; integrisano sprečavanje i kontrola zaštite životne sredine; procena uticaja i strateška procena uticaja na životnu sredinu; pravni okvir izdavanja odobrenja i uslova za namerno uvođenje u životnu sredinu genetički modifikovanih organizama; kaznenopravna zaštita životne sredine; građanskopravna zaštita životne sredine i odgovornost za štetu; ekološko pravo i principi ekološke politike Evropske unije; sistem trgovine emisijama gasova s efektom staklene bašte na međunarodnom i na nivou Evropske unije.

Nastava obuhvata 72 časa i sastoji se od predavanja i radionica (workshops), a izvodiće je nastavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugi istaknuti domaći i strani stručnjaci. Nastava će biti organizovana petkom i subotom. Pravo upisa imaju sva zainteresovana lica sa završenim odgovarajućim fakultetom. Polaznici po uspešno završenim studijama za inovaciju znanja stiču diplomu.

Svečanost povodom početka nastave biće organizovana 15. marta 2014. godine, sa početkom u 11 časova, u Sali za sednice Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


Otvaranja Foruma za diplomatiju i međunarodne odnose

6. februara je na Fakultetu je održana svečanost povodom otvaranja Foruma za diplomatiju i međunarodne odnose. Tim povodom obratili su se Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović, koordinator Foruma doc. dr Bojan Milisavljević, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović kao i direktor The National Democratic Institute Thomas Kelly. Predviđeno je da Forum traje dva semestra, a pohađaju ga studenti završnih godina Pravnog fakulteta, studenti master studija, studenti Fakulteta političkih nauka, Policijske akademje, Istorije.

Forum je namenjen sticanju praktičnih znanja iz oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa, i u tom smislu organizovaće se posete institucijama, predavanja ambasadora, zvaničnika, simulacije.


6. SAJAM PRAVNE KNJIGE U OKVIRU SVETOSAVSKIH DANA

Na 6. sajmu pravne knjige održanom 26. i 27. januara na Pravnom fakultetu svoja izdanja izlagalo je deset poznatih izdavača pravne knjige i to: Službeni glasnik, English book, Intermex, Dosije, Data Status, Clio, Poslovni biro, Glosarijum, Paragraf Co i Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta.

U nameri da doprinese razvoju obrazovanja i proširi krug čitalacke publike, s posebnim popustima prilikom kupovine knjiga, Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta organizovao je ovaj sajam i okupio poznate izdavače pravne knjige.

U vreme trajanja sajma, u Konferencijskoj sali Fakulteta održana je prezentacija knjige ”Pojam prava” H.Harta, u izdanju Centra za izdavaštvo i Službenog glasnika. Knjiga pravnog filozofa i teoretičara, koja se smatra najvažnijim delom u anglosaksonskoj teoriji prava u poslednji pola veka, izazvala je pažnju najšire javnosti.

O navedenoj knjizi govorili su:prof. dr Dragan Mitrović, Upravnik Centra za izdavaštvo i informisanje,doc.dr Goran Dajović, prof.dr Dušan Vranjanac i Miodrag Radojević urednik Glasnikove Pravne biblioteke.

U ponudi izdavača na 6. sajmu pravne knjige našlo se više stotina naslova iz pravne oblasti, a najveće interesovanje izazvale su knjige Centra za izdavaštvo koje su prodavane s popustom od 25 do 50%.


Svečana akademija povodom dana Svetoga Save

Dan Svetoga Save - 27. januara 2014. godine, tradicionalno je obeležen na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu svečanom akademijom i dodelom nagrada i diploma.

Svečanost je održana u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ u prisustvu brojnih gostiju, diplomaca i nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta, a počela je Svetosavskom i akademskom himnom u izvođenju akademskog hora „Obilić“ sa dirigentom prof. emeritusom Darinkom Matić Marović na čelu.

Nakon prigodnog muzičkog programa, obeleženog izvođenjem soliste baritona Vladimira Andrića, prvaka beogradske opere, diplomcima se u ime Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje obratio prof. dr Srđan Stanković, čestitajući im i školsku slavu i završetak studija, uz osvrtanje na značaj reči i besedništva za pravničku struku.

Besedu o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju održao je akademik Ljubomir Maksimović, direktor Vizantološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, ističući istorijski značaj Svetoga Save za kulturu i obrazovanje srpskog naroda, ali i za srpsku državu.

Uspešan završetak studija diplomcima je čestitao i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović, podsetivši ih na protekle godine, brige i strepnje, ali i lepe trenutke koje su doživeli tokom studija, istovremeno ukazujući na vrednost koju ima diploma Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, imajući u vidu činjenicu da je Univerzitet u Beogradu pozicioniran među 400 najboljih svetskih univerziteta.

Po završetku svečanog dela programa, dodeljene su i nagrade fondova i fondacija.

Nagradu Fonda „Dragoljub Atanacković“ za najboljeg studenta generacije 2009/2010. godine za postignut odličan uspeh iz predmeta Katedre za krivično pravo dobio je Uroš Balčin, sa prosekom 9,79.

Studenti koji su dobili nagrade Fondacije „Profesor dr Mirko Vasiljević“ su: Maša Mišković (najbolji student generacije), Miloš Vukotić (za najbolje urađen rad iz oblasti trgovinskog prava) i Jelena Todić (za najbolje urađen rad iz oblasti politike i akata organizacija Ujedinjenih nacija o društvenoj odgovornosti kompanija - nagrada koja je vid podrške dr Eda Korljana ciljevima Fondacije i studentima Pravnog fakulteta). Pošto je Upravni odbor Fondacije, imajuću vidu priloge prof. dr Ljubice Škara Vidojević i drugih pojedinačnih darodavaca, doneo odluku da proširi fond za nagrade kad je reč o kategoriji studenata sa socijalnim potrebama koji redovno izvršavaju svoje statutarne obaveze, umesto jedne, kako je definisano Statutom Fondacije, dodeljene su tri nagrade u iznosu od 500 evra i šest nagrada u iznosu od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. Te nagrade su dobili: Jelena Brkić, Milica Ristić i Sergej Milić – 500 evra i Anđela Zdravković, Jovana Milošević, Jelena Vulović, Nemanja Šikman, Dragan Jovanović i Dejan Nikolić – 250 evra.

Novčanu nagradu fondacije „Fond Radivoj B. Vasović, viši pravni savetnik i njegova porodica“ dobile su Tatjana Plačić i Amra Muhotić.

Predstavnici Uprave fakulteta uručili su pohvalnice najboljim studentima  I, II, III i IV godine studija sa prosečnom ocenom 9,00 – 10.00  (ukupan broj 366) i diplome novoj generaciji diplomiranih pravnika (89).

Najbolji student generacije 2009/2010. godine je Maša Mišković, sa prosečnom ocenom 10,00. 


XX TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU

  

26. januara 2014. godine u amfiteatru Akademik Radomir D. Lukić, pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i u organizaciji Centra za besedništvo „Institutio oratoria“ održano je XX takmičenje studenata prava u besedništvu. 

Takmičenju su prisustvovali Nikola Selaković, ministar pravde i državne samouprave, predsednici sudova, profesori, advokati i brojni studenti.

Studenti su se nadmetali u tri kategorije (slobodna tema, zadata tema i improvizacija), a njihove besedničke sposobnosti ocenjivao je žiri koji su činili: dr Ljiljana Mrkić-Popović – rektor Univerziteta umetnosti i profesor FDU, Branislav Lečić – dramski umetnik, Ratomir Rale Damjanović – književnik, mr Daniela Blaževska – predavač Retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju,i dr Sima Avramović – dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

 

Pobednici takmičenja:

ukupni pobednik SANJA LAKIĆ, II godina

 nagrada publike: MARKO ŠUKALO, II godina

 

za zadatu temu:

  1. Sanja Lakić, student II godine

  2. Milovan Gligorević, student I godine

  3. Milan Đokić, student III godine

     

za slobodnu temu:

 1. Mina Bogdanović, student IV godine studija

2. Nikola Vrbanović, student IV godine

3. Stefan Nešić, student III godine

 

 za improvizaciju:

  1. Marko Šukalo, student II godine

  2. Kruna Maksimović, student IV godine

  3. Verica Miškov, student III godine

 

Nagradu „Mladi Evropljanin“ koju dodeljuje
European Forum Alpbach dobila je:

Mina Bogdanović, student IV godine

 

Takmičenje je, kao i ranijih godina, duhovito vodio docent dr Vojislav Stanimirović, a u programu je učestvovao Hor "Equilibrium".

Za održavanje ovog takmičenja pored Pravnog fakulteta kao pokrovitelja, omogućili su: Fond „Luka i Saša Banović“, Advokatska komora Srbije, Advokatska komora Beograda, European Forum Alpbach, Gimnazija „Kosta Cukić“, Valinvest d.o.o., Advokatska kancelarija Borović, Advokatska kancelarija Ateljević, Advokatska kancelarija Karanović-Nikolić, Advokat Zdenko Tomanović, Advokat Goran Petronijević, Advokat Miloš Pejović, Studentski parlament Pravnog fakulteta, Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta, IP Službeni glasnik, Izdavačka kuća „Dosije studio“, Paragraf lex, Pravni portal „Moje pravo“, Štamparija Doga d.o.o. (digitalna i ofset grafika), Marko Vukićević, izvršitelj.


               Pobednici sa prethodnih takmičenja 


Bilten Acta Diurna broj 45

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 45 zabeležio je događaje od oktobra do decembra 2013.godine značajne za Fakultet i njegove članove.


Predavanje ambasadora Majkla Devenporta, šefa delegacije EU u Republici Srbiji

U prepunoj konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Majkl Devenport, održao je 16. januara predavanje na temu „Serbia’s efforts towards the European Union integration from the perspective of the European Union”. Učesnicima skupa najpre se obratio profesor Sima Avramović, Dekan Pravnog fakulteta, koji se zahvalio ambasadoru Devenportu što je učinio čast Pravnom fakultetu prihvativši poziv da održi predavanje studentima. Ambasadora Devenporta je potom predstavio profesor Dejan Popović, bivši ambasador Republike Srbije u Velikoj Britaniji. U svom predavanju ambasador Devenport je izneo ključne tačke politike Evropske unije kada je u pitanju proces proširenja, da bi se potom zadržao na pojedinim pitanjima u vezi sa procesom pregovora između Evropske unije i Srbije koji će početi sledeće nedelje. Predavanje ambasadora Devenporta organizovano je prvenstveno za studente master programa Master evropskih integracija koji se već šestu godinu uspešno realizuje na engleskom jeziku na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Međutim, predavanje je naišlo na veliko interesovanje studenata ne samo drugih modula master i doktorskih studija, već i studenata osnovnih studija, ali i nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Po održanom predavanju, ambasador je odgovarao na pitanja studenata i zadržao se u razgovoru sa njima.

 


Dodeljeno 100 stipendija Pravnog fakulteta

Po peti put, sada već tradicionalno, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu dodelio je 25. decembra stipendije svojim studentima skromnog materijalnog stanja koji redovno ispunjavaju svoje obaveze. Novčanu pomoć u iznosu od 10.000,00 dinara tokom školske godine dobijaće 20 studenata druge, 30 treće, 40 četvrte godine i 10 studenata koji pohađaju master studije.

Na svečanosti upriličenoj u konferencijskoj sali ugovore o stipendijama studentima su uručili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović.

Dekan je u obraćanju studentima rekao da oni zaslužuju materijalnu podršku Fakulteta, i pozvao i druge fakultete  da slede ovaj primer, svaki u granicama svojih mogućnosti.

Ministar prof. dr Tomislav Jovanović je pozdravio ovaj predlog i poželeo studentima da novac od stipendija ulože u znanje.

Pravni fakultet Univerziteta u beogradu je prva i jedina visokoškolska ustanova koja na ovaj način stipendira studente isključivo iz svojih sredstava.


Veliki uspeh naših studenata na moot court takmičenju iz oblasti zaštite od diskriminacije

 

U periodu od 20. do 21. decembra 2013. godine održane su finalne runde Prvog nacionalnog takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije (Moot Court), koje je organizovao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u partnerstvu sa Pravosudnom akademijom, a uz podršku UNDP-a. Cilj ovog takmičenja sastojao se kako u doprinosu razvoju pravnog obrazovanja u ovoj oblasti, tako i unapređenju ravnopravnosti u Republici Srbiji, a od takmičara se očekivalo da najpre u pisanim podnescima a zatim i u usmenim izlaganjima, u zavisnosti od procesne uloge u kojoj su se nalazili, utvrde, odnosno ospore, da li je bilo diskriminacije porodilje M.J., koja je nakon povratka na posao u Balkansku banku a.d. posle porodiljskog bolovanja prebačena na niže radno mesto iako je u prethodnom periodu njen rad bio ocenjivan najvišim ocenama.

Na takmičenju su učestvovala 22 tima studenata sa devet akreditovanih pravnih fakulteta iz cele Srbije, od kojih čak osam sa našeg fakulteta. Timove studenata sa našeg fakulteta spremali su prof. dr Miodrag Jovanović, doc. dr Ivana Krstić, doc. dr Ljubinka Kovačević, doc. dr Bojana Čučković i asistenti dr Maja Lukić i Vuk Cucić. Naši studenti su osvojili vredne nagrade u sve tri kategorije: za najbolje pisane podneske, za najbolja usmena izlaganja i za najboljeg/u govornika/cu.

Od učesnika ovog takmičenja očekivalo se najpre da na osnovu činjenica zadatog slučaja iz oblasti zaštite od diskriminacije (koji je obuhvatao materijale na preko 30 strana) u zadatom roku pripreme tužbu. Dvadeset i jedan tim je uspešno odgovorio na ovaj zahtev, a na osnovu najviših ocena tužbi u drugi krug takmičenja plasiralo se dvanaest timova od kojih šest sa našeg fakulteta. Najbolji “tužioci” imali su zatim zadatak da na osnovu tužbe drugog tima učesnika takmičenja pripreme odgovor na tužbu. Svih dvanaest timova je u zadatom roku odgovorilo i na ovaj zahtev. Najbolji rezultati u pisanom delu takmičenja (zbir ocena za podnetu tužbu i odgovor na tužbu) odredio je i učesnike finalnog – usmenog dela takmičenja koje se odigralo u periodu od 20. do 21. decembra u prostorijama Pravosudne akademije Republike Srbije. Od osam finalista, četiri su bili timovi koje su činili studenti našeg Fakulteta. Pored njih u usmene runde takmičenja plasirala su se tri tima sa niškog pravnog fakulteta i jedan sa novosadskog pravnog fakulteta. Svi timovi na takmičenju su nastupali pod imenima koja odgovaraju nazivima planinskih vrhova u Republici Srbiji nadmorske visine od preko 2000m, što je simbolično odgovaralo uverenju organizatora da će takmičari svojim trudom i radom biti na visini poverenog zadatka.

Više o tome >>


Naučni skup: Ustav Kraljevine Srbije od 1888. godine : 125 godina od donošenja Ustava

U ponedeljak, 23. decembra 2013. godine, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, održan je naučni skup na temu „Ustav Kraljevine Srbije od 1888. godine : 125 godina od donošenja Ustava“. Prisutne učesnike, studente i goste pozdravili su: dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Sima Avramović; prodekan Pravnog fakulteta, prof. dr Vladan Petrov; prodekan Kriminalističko-policijske akademije, prof. dr Darko Simović i specijalni savetnik ministra prosvete, Aleksandar Rastović. Skup je, u ime predsednika Republike, otvorio prof. dr Oliver Antić, savetnik Predsednika. U svečanom delu skupa, studenti Kriminalističko-policijske akademije izveli su scenski prikaz rada Ustavotvornog odbora 1888. godine. U radnom delu skupa, učestvovali su ugledni profesori ustavnog prava, međunarodnog javnog prava, pravne istorije, istoričari i dr. Svojim prisustvom i završnim izlaganjem o tome kako se piše Ustav i koje su karakteristike dobrog ustava, ovaj skup je uveličao prof. dr Ratko Marković.

 


Seminar o pregovorima za priključivanje STO  

U ponedeljak, 16. decembra 2013. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održan je jednodnevni seminar o pregovorima za priključivanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Naš Fakultet je ovaj seminar organizovao u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije, švajcarskim Državnim sekretarijatom za privredna pitanja i Centrom „Ideas“ iz Ženeve. Imajući u vidu da je Srbija daleko odmakla u postupku pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji, seminar je privukao veliku pažnju kako naših studenata sa osnovnih, master i doktorskih studija, tako i stručnjaka iz prakse, pre svega zaposlenih u organima državne uprave.

Na otvaranju seminara učesnike su, u ime organizatora, pozdravili gospodin Žan-Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji, gospodin Josip Pervan ispred Centra „Ideas“ i profesor našeg Fakulteta, dr Miroljub Labus, pod čijim je rukovodstvom kao ministra u Vladi SRJ i započet postupak pristupanja Srbije STO. Seminar je bio podeljen u tri dela.

Prvi deo bio je posvećen istorijatu Svetske trgovinske organizacije. U okviru ovog dela, profesor dr Predrag Bjelić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, je upoznao učesnike sa razvojem ideje međunarodne trgovinske integracije, od zaključenja Opšteg sporazuma o carinama i trgovini i dokumenata koji su mu neposredno prethodili, do Urugvajske runde pregovora i zaključivanja Sporazuma iz Marakeša kojim je osnovana Svetska trgovinska organizacija.

Drugi deo seminara bavio se pitanjem pregovora u okviru Svetske trgovinske organizacije, i to ne samo spoljnim aspektom ove teme, tj. pitanjem pregovora za pristupanje novih članica, već i njenim unutrašnjim delom – pitanjem pregovora u okviru same STO, usmerenih ka daljem produbljivanju trgovinske integracije među postojećim članicama Organizacije. Tako je gospodin Nikolas Imboden iz Centra „Ideas“ upoznao učesnike sa tokom i rezultatima devete ministarske konferencije koje je održana od 3. do 9. decembra 2013. godine na Baliju, na kojoj je učestvovao u svojstvu švajcarskog delegata, i govorio o perspektivama Doha-runde pregovora koja je još uvek u toku. Gospođa Bojana Todorović, pomoćnica ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija zadužena za Sektor multilateralne i regionalne ekonomske i trgovinske saradnje, govorila je o trenutnom statusu pregovora Srbije za priključivanje STO, kao i o reformama propisa iz oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja koje su već učinjene i koje tek treba da se obave.

U poslednjem, trećem delu seminara, gospodin Josip Pervan iz Centra „Ideas“, nekadašnji pregovarač Hrvatske u postupku priključivanja STO, govorio je o iskustvima Hrvatske u procesu učlanjenja u STO i predočio potencijalne teškoće sa kojima bi Srbija mogla da se susretne na istom putu. Poslednja tema kojom se seminar bavio bila je uticaj Svetske trgovinske organizacije na unifikaciju međunarodnog trgovinskog prava. Nakon uvodnog izlaganja o opštim odlikama pravnog okvira međunarodne trgovine među članicama STO koje je podneo asistent našeg Fakulteta Marko Jovanović, profesor dr Predrag Cvetković sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu je govorio o rastućem značaju stranih ulaganja u pravu Svetske trgovinske organizacije, dok je docent dr Milena Đorđević sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu istakla praktičan značaj proučavanja prava Svetske trgovinske organizacije, naročito u kontekstu specifičnog sistema rešavanja međunarodnih trgovinskih sporova u okviru ove organizacije.

Seminar je završen svečanom dodelom diploma svim učesnicima.        


Regionalno takmičenje iz međunarodnog medijskog prava

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu po drugi put je organizovao regionalnu rundu međunarodnog studentskog takmičenja iz oblasti međunarodnog medijskog prava za područje jugoistočne Evrope – II South East Europe Rounds of the Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition. Učešće u ovom poduhvatu uzelo je preko 40 takmičara i trenera, kao i preko 30 sudija iz redova stručnjaka za medijsko pravo iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Prijem dobrodošlice za učesnike takmičenja održan je u Domu Narodne skupštine u petak, 13. decembra od 20 do 22 časa. Učesnicima takmičenja su se tom prilikom obratili gospođa Gordana Predić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja, gospodin Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju i prof. dr Dragoljub Popović, sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Završna ceremonija i proglašenje pobednika održano je na Kraljevskom dvoru u nedelju, 15. decembra, od 18 do 20 časova. NJKV prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave Republike Srbije pozdravili su učesnike takmičenja i uručili nagrade pobednicima.

Pobednik takmičenja je tim Pravnog fakulteta iz Zagreba. U finalnu rundu takmičenja u Oksfordu su se kvalifikovali i timovi iz Niša i Soluna.

Uz takmičenje održana je i panel debata o uređenju medija na internetu. Pozdravni govor održao je gospodin Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, a govornici bili Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije, Nevena Ružić, pomoćnica generalnog sekretara Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije, Boris Bergant, stručnjak Evropske radiodifuzne unije i prof. dr Snežana Trpevska, stručnjak Akademije o medijskom pravu u jugoistočnoj Evropi.

Organizovanje takmičenja u Beogradu finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Misija OEBS u Srbiji.

Posebnu zahvalnost želimo da izrazimo Marku Živanoviću, Neveni Krivokapić, Tamari Momirov i Savi Pavloviću, našim studentima koji su nam svesrdno pomogli u organizaciji takmičenja.


Potpisan sporazum o poslovnoj saradnji između Pravnog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka

Pravni fakultet i Fakultet organizacionih nauka zaključili su danas Sporazum o poslovnoj saradnji. Ovaj sporazum ima za cilj da Pravni fakultet i FON kao vodeće obrazovne i naučne institucije u Republici Srbijistave na raspolaganje svoje kadrovske potencijale neophodne za restrukturiranje javnog sektora i dodatno obrazovanje zaposlenih u njemu, kako bi država, u što kraćem roku, bila u stanju da na adekvatan način izvršava sve obaveze koje su u procesu integrisanja u EU.

Ugovorne strane se obavezuju da će svoje teorijsko i empirijsko iskustvo uložiti u obuku kadrova iz javnog sektora u okviru reforme javnog sektora i procesa integracije Srbije u EU.


Konferencija “Izbor sudija u Republici Srbiji i državama regiona – norma, praksa, predlozi za promenu“

U petak, 29. novembra 2013. godine, u organizaciji Centra za javno pravo i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održana je naučna konferencija na temu „Izbor sudija u Republici Srbiji i državama regiona – norma, praksa, predlozi za promenu“. Okupljene su pozdravili prof. dr Vladan Petrov, prodekan Fakulteta i saradnik CJP-a, prof. dr Sima Avramović, dekan, prof. dr Edin Šarčević, predsednik CJP-a i Ljiljana Blagojević, pomoćnik ministra pravde i državne uprave. Referenti su bili prof. dr Irena Pejić, Ljiljana Blagojević, prof. dr Vladan Petrov, prof. dr Boris Ljubanović, prof. dr Darko Simović i docent dr Marko Stanković. U živoj diskusiji učestvovali su, između ostalih, prof. dr Momir Milojević, Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, Aleksandra Martinović, potpredsednica Ustavnog suda BiH, predstavnici Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije i dr. Raspravljana su mnoga pitanja od značaja za realizaciju načela nezavisnosti i načela odgovornosti sudstva u Srbiji i regionu.


Konferencija Constitutional Review and Democracy

Na Pravnom fakultetu je 23 i 24. novembra održana međunarodna konferencija Constitutional Review and Democracy, koja je održana u okviru projekta Konstitucionalizam i vladavina prava u izgradnji nacionalne države – slučaj Srbije, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Konferencija je okupila domaće i inostrane stručnjake iz oblasti ustavnog prava, evropskog prava, političke i pravne filozofije. Učesnike je na otvaranju pozdravio dekan, prof. dr Sima Avramović i tom prilikom je naglasio značaj održavanja ovakve konferencije za jedno tranziciono društvo, kakvo je srpsko.

U prvom delu konferencije, koja se pretežno bavila teorijskim aspektima razmatranja odnosa između sudske kontrole ustavnosti i demokratije, izloženi su radovi New Courts and Old Problems, Old Courts and New Problems (Mark Tašnet, Harvard), Always above the Law? Justification of Constitutional Review Revisited (Nenad Dimitrijević, Centralnoevropski univerzitet) i On the Defeasibility of the Abstract Case against Constitutional Review (Miodrag Jovanović, Pravni fakultet). Druga sesija je bila posvećena dinamičnim odnosima između najviših nacionalnih i evropskih sudskih instanci. Izloženi su sledeći radovi: Constitutional Review in a Democratic Deficit Setting: The Case of EU (Violeta Besirević, Pravni fakultet Union), The Authority of the European Human Rights Law (Tanasije Marinković, Pravni fakultet) i Ban on Political Parties in a Dialogue of Jurisdictions (Dragoljub Popović, Evropski sud za ljudska prava). U završnoj sesiji prvog dana konferencije izloženi su studije slučaja dve unekoliko specifične države – Holandije i Rumunije. Rad Review of Constitutionality in the Dutch System: Background, Practice and Present-Day Challenges predstavila je Elejn Mak (Erasmus univerzitet Rotterdam), dok je izlaganje na temu Activism of Romanian Constitutional Judge – Lost in Transition  imala Elena-Simina Tanasesku (Univerzitet u Bukureštu). Drugi konferencijski dan bio je posvećen zemljama koje su ili već prošle proces demokratske tranzicije (Španija) ili se još uvek nalaze u njemu (Bugarska, Mađarska, Srbija). Izloženi su sledeći radovi: Constitutional Justice and the Rule of Law: The Contribution of the Spanish Constitutional Court to the Consolidation of Democracy (Luis Gordiljo, Univerzitet Deusto, Bilbao), Finding Ways through the Clouds of Uncertainty, Searching for Paths in the Desert of Sorrow: The Functioning of Constitutional Justice in a Non-Consolidated Democracy (Martin Belov, Univerzitet u Sofiji), Constitutional Review and the Constitution-Making Majority – The Hungarian Example (Johana Frolih, Ustavni sud Mađarske) i The Role of the Constitutional Court of Serbia in Developing Constitutional Democracy – The Dispute on the Legal Nature of Representative Mandate (Vladan Petrov, Pravni fakultet).

Kao i u slučaju prethodnih konferencija održanih u okviru istog projekta, i radovi sa ovoga skupa će biti objavljeni u okviru edicije Democracy and the Rule of Law, holandske izdavačke kuće Eleven International Publishing, koju uređuje prof. dr Miodrag Jovanović. (za sekciju održanih aktivnosti)


Naši studenti osvojili prvo mesto u takmičenju iz Kompanijskog prava

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ostvarili su veliki uspeh pobedivši, već drugu godinu zaredom, na takmičenju iz Kompanijskog prava pod nazivom Big Deal u organizaciji advokatske kancelarije Janković, Popović & Mitić. Nakon kvalifikacija koje su održane 19. septembra i 29. oktobra i finala 18. i 19. novembra na engleskom jeziku u prostorijama kancelarije, tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, čiji su članovi studenti četvrte godine: Tatjana Sofijanić, Milica Žarkić, Maja Dobrić, Milica Šeperac i Rastko Pavlović, proglašen je za najbolji. Imajući u vidu da se radilo o simulaciji M&A transakcije, studenti su u kvalifikacijama sastavili i predstavili due diligence izveštaj i ugovor o prodaji udela društva sa ograničenom odgovornošću kao zastupnici kupca, da bi u finalu sastavili ugovor članova društva, kao zastupnici jednog od dva člana, koji je i zaključen nakon pregovora sa drugim finalistom, studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu kao zastupnika drugog člana društva sa ograničenom odgovornošću. Studentkinja Milica Žarkić proglešena je za jednog od dva najbolja učesnika na takmičenju.

Beogradski tim je za takmičenje pripremala asistent Jelena Lepetić. U pripremi su pomogli i advokati iz kacelarije Janković, Popović & Mitić, doc. dr Tatjana Jevremović-Petrović, prof. dr Dušan Popović i prof. dr Vuk Radović, kojima članovi tima duguju zahvalnost na podršci i savetima.

Više o takmičenju >>


Naš student Nemanja Osmajlić osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu

U Novom Sadu od 11-13. oktobra održano je Svetsko prvenstvo Šotokan karate organizacije.Na Svetskom prvenstvu je učestvovalo preko 2000 takmičara iz preko 50 zemalja.

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i reprezentativac Srbije u karateu, Nemanja Osmajlić, osvojio je bronzanu medalju u kategoriji seniori borbe ekipno. Takođe podsećamo da je Nemanja pre samo 6 meseci osvojio zlatnu i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Ovim povodom Osmajlića su primili  dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Sima Avramović i predsednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Dejan Stojanović, i čestitali mu na osvojenoj medalji i na ostvarenom uspehu, i zahvalili mu se što predstavlja i promoviše Pravni fakultet na najbolji način.

 

 


Novi veliki međunarodni uspeh naših studenata   

 

 

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu nastavljaju sa uspesima u takmičarskoj 2013. godini. Na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju iz Prava stranih ulaganja (Foreign Direct Investment Moot), koje je održano u Frankfurtu u prostorijama Frankfurtskog međunarodnog arbitražnog centra, u organizaciji Nemačke arbitražne institucije (DIS) od 24. do 26. oktobra 2013. godine, studenti - članovi beogradskog tima: Katarina Grga, Nikola Ilić, Dragana Nikolić, Dina Prokić, Anđelka Todorović i Bojana Todorović, još jednom su dokazali da visok kvalitet obrazovanja stečen na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu parira i najvećim svetskim univerzitetima.

Ove godine, šezdeset sedam timova iz dvadeset sedam zemalja sa svih pet kontinenata takmičili su se za prestižne nagrade, a beogradski tim se vratio sa nagradama u čak dve kategorije. Naime, beogradski tim je osvojio treću nagradu za najbolju tužbu na takmičenju, a naša studentikinja Bojana Todorović osvojila je nagradu kao jedan od deset najboljih pravnih zastupnika u konkurenciji od preko 200 takmičara. Uspeh naših studenata je utoliko veći jer će tri najbolje tužbe i odgovora na tužbu biti objavljeni u prestižnom časopisu TDM Journal (Transnational Dispute Management Journal). Štaviše, u ukupnoj konkurenciji, na osnovu zbira bodova osvojenih za tužbu, odgovor na tužbu i kvalifikacione usmene nastupe, naš tim je takmičenje završio rangiran kao osmi najbolji na svetu, ostavivši za sobom vrlo renomirane svetske univerzitete, kao što su: Univerzitet Lomonosov (Rusija), Džordžtaun (SAD), Monaš (Australija), Karlos III (Španija), Univerzitet iz Kjota (Japan), Jagelonijan (Poljska), Peperdajn (SAD), Safolk (SAD), Univerzitet iz Amsterdama (Holandija) i mnogi drugi.

Beogradski tim su za takmičenje spremali asistenti Marko Jovanović i Uroš Živković. Tim je naročito zahvalan Upravi fakulteta koja je svojim vanrednim angažovanjem omogućila odlazak naših studenata na takmičenje, kao i prof. dr Dušanu Popoviću, doc. dr Mileni Đorđević i prof. dr Vladimiru Paviću na pruženoj podršci i stručnim savetima.

Više o takmičenju >>


Centar za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta na Sajmu knjiga

Centar za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavio je svoju bogatu izdavačku delatnost na 58. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga od 20. do 27. oktobra 2013. godine. Na štandu Centra u hali 2, nivo A, posetioci sajma su imali mogućnost da po sajamskim sniženim cenama (za udžbenike 20% i sva ostala izdanja 50%) nabave kvalitetnu pravničku literaturu.

Promocija novih izdanja Centra za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu održana je u sali „Slobodan Selenić“ u hali 1 u sredu, 23. oktobra od 13,00 do 15,00 časova, u prisustvu brojnih gostiju i medija.

Na promociji su predstavljena tri nova izdanja Centra za izdavaštvo i informisanje, koja će, po svom značaju i kvalitetu, naći put do brojnih čitalaca pravničke struke.

Više o tome >>


Bilten Acta Diurna broj 43-44

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 43-44 zabeležio je događaje od maja do septembra 2013.godine značajne za Fakultet i njegove članove.


Svečana akademija za 205. generaciju brucoša na Pravnom fakultetu

Dobrodošlica za 205. generaciju brucoša Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u prepunoj „petici“ – amfiteatru „Radomir D. Lukić“ obeležena je po tradiciji svečano u prisustvu budućih studenata i brojnih gostiju.

Svečanu akademiju otvorio je akademski hor „Obilić“, pod dirigentskom palicom prof. emeritus Darinke Matić Marović, intoniranjem državne i akademske himne.

Svečanosti su pored brucoša, roditelja, medija, prisustvovali i zvaničnici državnih i pravosudnih institucija: rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda Srbije Dragomir Milojević, državni sekretar Ministarstva pravde Danilo Nikolić, republički javni pravobranilac Olja Jovičić, direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, predsednik Advokatske komore Beograda Slavko Jelovac, vršilac funkcije predsednika Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković.

Prisutne je u ime Univerziteta u Beogradu pozdravio rektor, prof. dr Vladimir Bumbaširević. On je u svom izlaganju podsetio na istorijske početke visokog obrazovanja u Srbiji, čiji koreni vode do 1808. godine i osnivanja Velike škole, među čijim đacima je bio i Vuk Stefanović Karadžić. Prof. Bumbaširević je naglasio da će nova generacija studenata imati priliku da studira na najstarijem fakultetu beogradskog univerziteta, stiče nova znanja i veštine, ostvari brojne kontakte i prijateljstva.

Gostima se pozdravnim govorom obratio ministar pravde i državne uprave Republike Srbije Nikola Selaković. On je poželeo brucošima da za 10 godina, na njegovom mestu bude neko od njih i da himna Srbije „Bože pravde“ bude samo himna, a ne i molitva, kao što je danas.  Uz želje da uspešno okončaju studije i steknu diplomu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ministar je brucošima čestitao početak nove akademske godine.

Brucoše i sve prisutne u ime Studentskog parlamenta, pozdravio je student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Stefan Tomašević. On je istakao da je Pravni fakultet stožer i lider intelektualnog i naučnog razvoja naše zemlje. Tomašević je podsetio da su u klupama Pravnog fakulteta sedeli najistaknutiji ljudi Srbije.

Prigodnim rečima, prisutnima se obratio vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda Srbije, Dragomir Milojević. On je, poželevši brucošima uspeh u novoj etapi života, naglasio da upravo oni treba da iskoriste znanje svojih profesora, koji će ih učiti i usmeravati kojim će se poslom dalje baviti i kako će poštovati zakone i pravničku struku. „Kao što mi očekujemo mnogo od vas, tako i vi treba da zahtevate mnogo od nas. Budite uporni i strogi prema sebi, ali se radujte uspesima koje postignete“, istakao je Milojević.

U ime domaćina, prisutnima se obratio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović. On je, govoreći o istorijskom razvoju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, podsetio na osnivanje Velike škole, kada je 13. septembra 1808. godine, Dositej Obradović održao govor o znanosti. Velika škola je tada imala tri razreda: prvi razred opšte obrazovni, drugi sa polovinom pravničkih predmeta i treći sa svim pravničkim predmetima. U današnju zgradu Pravnog fakulteta fakultet se uselio 1940. godine.

Predstavljajući Pravni fakultet, prof. Avramović je istakao da fakultet broji 110 nastavnika i saradnika, u svakoj generaciji upiše oko 1.500 studenata, da raspolaže modernim računarskim centrom i elektronskim bazama podataka. Dekan je upoznao studente i sa brojnim vannastavnim aktivnostima, stručnim grupama, vežbama, simulacijama suđenja, međunarodnim takmičenjima, koje im takođe mogu pomoći u učenju i sticanju znanja.

Uz najlepše želje brucošima, dekan je uputio poruku državi i svim nosiocima vlasti koji o tome odlučuju, da je sada pravo vreme da Univerzitet u Beogradu dobije status Nacionalnog Univerziteta u Beogradu.


                                                                                              
dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.