Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји

 

Почетак наставе на Жан Моне модулу у другој пројектној години

У конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду 11. априла 2019. године започела је настава на Жан Моне модулу у другој пројектној години. Школску годину је отворио проф. др Душан В. Поповић, управник Модула. Наставу на курсу „Споразуми о слободној трговини и европске интеграције земаља југоисточне Европе (FTA-SEE)“ похађају студенти Мастера европских интеграција, други мастер студенти и запослени у јавној управи, судству и адвокатури. Прво предавање на тему „Заштита конкуренције на основу споразума о стабилизацији и придруживању и CEFTA” одржао је проф. Душан Поповић. Наредна предавања држаће проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић, проф. др Јане Светиев (Yane Svetiev), доц. др Марко Јовановић и Андријана Мишовић. Више информација о пројекту доступно је на адреси: jmm.ius.bg.ac.rs


Успех наших студената на такмичењу из међународног стечајног права

Након квалификација на основу квалитета писаних поднесака, студенти Правног факултета у Београду су учествовали у завршној фази такмичења из области међународног стечајног права – The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot 2019. Такмичење су заједнички организовали Singapore Management University (SMU) School of Law и Queensland University of Technology School of Law, уз подршку INSOL International и International Insolvency Institute, од 29. до 31. марта 2019. године у Сингапуру.

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду су са успехом наступали против тимова University of Vancouver School of Law, University of Leiden Law School и Queensland University of Technology School of Law, након чега су се пласирали у наредну фазу такмичења. У четвртфиналу су наступали против SMU School of Law. Наши студенти су показали завидан ниво знања из области међународног стечајног права и доказали да могу да конкуришу великим светским универзитетима у тој области. Према речима арбитара, оба тима су била изједначена по квалитету наступа али је ипак дата предност SMU School of Law, чиме је тим Правног факултета рангран као један од осам најбољих у конкуренцији од двадесет и једног пријављеног тима. Победник такмичења је NLI University School of Law из Индије док је другопласирани био University of Vancouver School of Law, a треће место су делили домаћин такмичења SMU School of Law и National University of Singapore Law School.

Тим Правног факултета у Београду су чинили студенти основних и мастер академских студија: Анђелија Милићевић, Александра Чворовић, Андреј Зорић и Павле Ерић. Ментор студентског тима је био Никола Илић, асистент на Правном факултету, док су припремама руководили и својим саветима помагали проф. др Вук Радовић и проф. др Бранко Радуловић.

Учешће на међународном такмичењу је могуће захваљујући помоћи доц. др Милене Ђорђевић координатора moot court активности на факултету, као и управе Правног факултета. Такође, одлазак тима у Сингапур не би био могућ без велике помоћи и подршке донатора: IFC и Пројекат за решавање проблема задужења и престанка пословања у региону Западног Балкана, Deloitte Србија, Адвокатско ортачко друштво Моравчевић Војновић и партнери, Wolf Theiss Србија и адвокатска канцеларија Косић.


Посета делегације Руског државног универзитета правосуђа

Делегација Руског државног универзитета правосуђа (Российский государственный университет правосудия), коју су чинили проректор, проф. др Никитин и др Опаљев (Опалев), посетила је Правни факултет Универзитета у Београду 27. марта. Они су са деканом, проф. др Зораном Мирковићем, разговарали о сарадњи две установе. У мају би Правни факултет требало да посети ректор Руског државног универзитета правосуђа, проф. др Jeршов (Ершов). Том приликом требало би да буде потписан споразум о сарадњи.

Руски државни универзитет правосуђа основао је Врховни суд Руске Федерације 1998. године. Поред програма за стручно усавршавање судија, судских сарадника и приправника, Руски државни универзитет правосуђа организује и основне, магистарске и докторске студије права. Руски државни универзитет има 24.000 студената у 11 градова у Русији.


 Одржано предавање „Бик који боде у Законоправилу Светога Саве“ у клубу Forvm Romanvm

Прво предавање клуба Forvm Romanvm у летњем семестру одржала је проф. др Милена Полојац 29. марта 2019, на тему „Бик који боде у Законоправилу Светога Саве“, а у част 800 година од доношења Савиног Номоканона. Професорка је приказала врло специфичан институт санкционисања случајева када бик који је склон бодењу убије другог бика, слободног човека или роба. Настала у правима старе Месопотамије, ова установа је даље еволуирала у Мојсијевим законима, одакле је ушла и у Законоправило Светог Саве, али са врло необичном модификацијом – за разлику од библијске забране конзумације меса убијеног бика бодача, у више рукописа Законоправила се налази одредба да се његово месо једе. Иако није могуће коначно утврдити када је и да ли намерно или случајно настала ова измена у најстаријем српском правном зборнику, проф. Полојац је изнела многа занимљива тумачења и хипотезе који су пружили плодан терен за даљу дискусију.


Одржано предавање "Упознавање са радом Високог комесаријата Организације Уједињених нација за људска права"

У четвртак, 28. марта 2019. године, гђа Драгана Корљан, координатор Јединице за правду, заштиту и социјална права у оквиру Одељења за посебне поступке Канцеларије високог комесаријата ОУН за људска права из Женеве, посетила је Правни факултет Универзитета у Београду, на којем је и сама дипломирала, и одржала предавање на тему "Упознавање са радом Високог комесаријата Организације Уједињених нација за људска права".  Гђу Корљан студенти су први пут имали прилику да упознају у Женеви, у априлу 2018. године, приликом студијског путовања и семинара у Уједињеним нацијама који је организован на иницијативу Клуба за Уједињене нације Правног факултета. Сада је одржала веома информативно предавање, које је омогућило нашим студентима да се упознају с радом Уједињених нација и Високог комесаријата за људска. Предавању су уз велики број студената такође присуствовали проф. др Ивана Крстић и асистенткиња Марија Влајковић са Катедре за међународно право и међународне односе на Правном факултету Универзитета у Београду, као и Никола Петровић, омладински делегат Републике Србије при Уједињеним нацијама. Одржано представљање књиге "Алојзије Степинац – држава, црква, надбискуп (1934-1941)"

У четвртак, 21. марта 2019. године одржано је у амфитеатру „Слободан Јовановић“ Правног факултета Универзитета у Београду представљање књиге академика Љубодрага Димића и др Николе Жутића  Алојзије Степинац – држава, црква, надбискуп (1934-1941) коју је објавила издавачка кућа Филип Вишњић.

Представљање ове књиге је пригодним речима отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Зоран Мирковић. Поред аутора, књигу су својим излагањима представили др Милан Кољанин, проф. др Александар Животић и проф. др Борис Беговић. Говорећи о Алојзију Степинцу, академик Димић је нагласио да је он, иако није био у животном добу која га није препоручивала за тако високу функцију, 1934. године постао не само први човек Хрватске бискупске конференције, већ и фигура око које су почели да се сабирају сви они који су имали екстремно националистичке погледе и који нису гајили много љубави за југославенску државу. Говорећи о књизи, професор Беговић је нагласио да је реч о пажње вредном историографском подухвату. Књига је писана јасним, језгровитим стилом, заснована је на обиљу примарних и секундарних историјских извора, а читаоцу нуди не само јасне, недвосмислене и добро образложене закључке, него и обиље материјала за накнадна размишљања – о историјској личности Алојзија Степинца и његовом времену, али и, генерално, о феноменима нетолеранције, искључивости и бескрупулозности, на које нико нема монопол. У време објављивања ове књиге још увек није извесно да ли ће за католике блажени Алојзије Степинац бити проглашен за свеца. За оне који једног дана буду доносили ту одлуку, налази ове књиге, сматра Беговић, допадало се то њима или не, биће незаобилазни.


Одржана конференција “Principles, facts, socio-legal studies”

18. марта 2019. године српска секција Међународног удружења за правну и социјалну филозофију (Internationale Vereinigung für Rechts- und Sozialphilosophie - IVR) организовала је међународну конференцију на тему “Principles, facts, socio-legal studies”. Излагачи из иностранства и из земље говорили су о правним принципима, о разлици између правних принципа и правних правила, о чињеницама у праву и расуђивању у вези са чињеницама, као и о савременим социлошким приступима праву. У раду конференције су излагањима учествовали проф. др Мартин Боровски (Martin Borowski - Универзитет у Хајделбергу), проф. др Ђовани Тузет (Giovanni Tuzet - Универзитет Бокони), др Хорхе Александер Портокареро Киспе (Jorge Alexander Portocarrero Quispe - Univerzitet u Hajdelbergu), Универзитет у Хајделбергу), доц. др Дамир Бановић (Универзитет у Сарајеву), проф. др Јасминка Хасанбеговић, проф. др Миодраг Јовановић и проф. др Горан Дајовић (Универзитет у Београду). Конференцију је испред српске секције ИВР-а организовао доц. др Бојан Спаић, а чланови организационог одбора конференције били су проф. др Јасминка Хасанбеговић (председница Организационог одбора) и проф. др Миодраг Јовановић (члан Организационог одбора).


Нови курс немачког језика за студенте права

Дана 11. марта 2019. године у Београду је отпочео нови курс немачког језика за студенте права и остале правнике који већ поседују знање општег немачког језика. У овом облику курс се одржава преко петнаест година, а заједнички га организују Правни факултет Универзитета у Београду и Немачка фондација за међународну правну сарадњу (ИЗР) из Бона.

https://www.irz.de/index.php/en/lead-story


 Наши студенти освојили друго место на међународном припремном такмичењу у Милану

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXVI такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су 7. и 8. марта 2019. г. учествовали на припремном такмичењу у Милану.

 

 

 

 

 

 

 

Италијанска асоцијација за арбитражу и Миланска арбитражна комора ове године су четврти пут организовали припремно такмичење у Милану, које је окупило 18 тимова из девет европских земаља. Током два дана такмичења, наши студенти су наступали против студената из Италије (Bocconi University, University of Milan, Roma Tre University), Финске (Helsinki University), Немачке (Passau University, Mainz University) и Француске (Sciences Po Law School). Следећа етапа у припремама наших студената ће бити међународно припремно такмичење у Минхену, на коме наш тим већ неколико година за редом учествује и остварује запажене успехе.

Наш тим је на AIA-CAM Pre-Moot заузео друго место, са свега 0.2 поена ралике у просечном броју бодова од провопласираног тима Универзитета Црне Горе, док је треће место припало Универзитету из Милана – Bocconi. Београдски тим је на овом такмичењу пратила доц. др Милена Ђорђевић, која је била и говорник на арбитражној конференцији у оквиру панела “Requests for the Production of Documents: Ally or Foe?”, коју је организовала Миланска арбитража.

Београдски овогодишњи Vis Moot тим је састављен од осам студената четврте године и мастер студија: Стефан Петровић, Стефан Станимировић, Љубиша Вулић, Давид Вучинић, Матија Савовић, Уна Драганић, Мила Ђорђевић и Теодора Вујошевић. Тим спремају доц. др Милена Ђорђевић и асистент Урош Живковић, а помажу им Ивана Бараћ, Сара Стојковић и Андреа Николић.


Посета и предавање амбасадорке Израела, Њ.Е. Алоне Фишер-Кам

   У среду, 6. марта 2019. године, Њ.Е. Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Србији, посетила је Правни факултет Универзитета у Београду. На састанку у деканату Правног факултета, којем су присуствовали декан проф. др Зоран Мирковић, продекан за наставу проф. др Бојан Милисављевић, продекан за финансије проф. др Татјана Јованић, продекан за научни и стручни рад проф. др Марко Ђурђевић и проф. др Борис Беговић, као и председница Клуба за Уједињене нације Сара Петровић и секретар Клуба за УН, Теодора Вишњић, Њ.Е. гђа Фишер-Кам је разговарала са присутнима о могућој будућој сарадњи Факултета и израелских академских институција.

     Амбасадорка је затим одржала интерактивно предавање за студенте на тему “Држава Израел – 70 година, достигнућа, изазови и могућности”. Поред политичких тема, географског и историјског приказа региона, актуелних проблема и могућих путања ка њиховом решавању, Њ.Е. је говорила и о сарадњи Израела и Србије у области инвестиција, напомињући да су израелски привредници интензивније започели своје инвестиције у Србији још 2000. године. Амбасадорка је истакла како су близина, као и сличан менталитет Израела и Србије, управо оно што олакшава пут израелских инвестиција у Србији, уз предвиђања да ће се пријатељски односи наставити. Напоменуто је и да је у децембру 2017. године прослављено 25 година дипломатских односа Израела и Србије. На самом крају предавања, у виду одговора на једно од многих питања учесника, Њ.Е. је нагласила важност добрих односа Уједињених нација и Израела, као и наду да ће УН убудуће бити простор за мирнији дијалог, те да ће се непријатељски став неких држава према Израелу изменити, како би се достигла права једнакост чланица УН-а.


Одржан семинар „Приступање Републике Србије Светској трговинској организацији“

У понедељак, 4. марта 2019. године, одржан је семинар под називом „Приступање Републике Србије Светској трговинској организацији“. Семинар је организовао Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду под покровитељством Факултета, а у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, амбасадом Швајцарске Конфедерације и „IDEAS“ центром из Женеве, који је био и спонзор догађаја. Конференцијска сала Правног факултета је била пуна студената који су се упознавали са сложеним процесом приступања Светској трговинској организацији (СТО) и начином њеног унутрашњег функционсиања из више аспеката. Семинар су отворили доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу на Правном факултету Универзитета у Београду, гђа Урсула Лаубли (Ursula Läubli), директорка за сарадњу Амбасаде Швајцарске Конфедерације, која је уз поздраве говорила и о подржци коју Швајцарска Конфедерација пружа Републици Србији у приступању СТО, и Сара Петровић, председница Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду која је уједно била и модератор семинара. 

Прво предавање на тему „Приступање у СТО – историја, структура, тренутно стање“, одржала је гђа Ана Варианик (Anna Varyanik), службеник за правне послове из Дивизије за приступање, СТО. Друго предавање из перспективе преговарачког тима Републике Србије за приступање СТО,  одржала је гђа Оливера Јоцић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација на тему „Преговори Републике Србије за приступање СТО – тренутно стање”. Гђа Бојана Тодоровић, бивши шеф преговарачког тима Републике Србије за приступање СТО одржала је треће предавање на тему „Билатерални преговори у процесу приступања СТО – примери из праксе преговарања Републике Србије“. Затим је своје знање и искуство са студентима поделила гђа Ива Дробњак, старији саветник за политику „IDEAS“ Центра из Женеве која је говорила на тему „Научене лекције из досадашње праксе приступања СТО“ Семинар је завршен предавањем доц. др. Марка Јовановића, са Правног факултета Универзитета у Београду на тему „Правне импликације процеса приступања СТО“. Након сваког предавања, студенти су имали прилику да постављају питања и тиме започну разноврсну дискусију у оквиру појединачних области семинара.


Одржан XI редовни семинар СУЕАП

На Правном факултету у Београду је 27. фебруара 2019. године одржан XI редовни семинар Српског удружења за економску анализу права (СУЕАП). На семинару је излагао асис. Никола Илић на тему: „Заштита проналазака у радном односу: правноекономска анализа“, у присуству професора и асистената правних факултета у Београду и Новом Саду, као и почасног члана СУЕАП проф. др Љубомира Маџара. Током излагања је посебно истакнуто да правна решења која се односе на заштиту проналазака утичу на темпо технолошког прогреса, а да технолошки прогрес условљава привредни раст и економски развој, због чега је изложена тема значајна и са правног и са економског становишта. Семинару су присуствовали студенти основних и мастер студија и адвокати из неколико реномираних адвокатских канцеларија, које се у пракси сусрећу са практичним питањима у вези заштите права интелектуалне својине.


Посета делегације нашег Факултета Јасеновцу и Правном факултету у Бањалуци

Делегација Правног факултета Универзитета у Београду коју су чинили декан професор др Зоран Мирковић, продекани професор др Mарко Ђурђевић и професор др Бојан Милисављевић, професор др Борис Беговић и професор др Игор Вуковић, посетила је 5. фебруара ове године спомен подручје на коме се некада налазио логор Јасеновац и положила венац у знак сећања на све његове жртве.

У Бањалуци је 5. фебруара ове године у организацији Српског просветног и културног друштва  „Просвјета“, а у сали Академије наука Републике Српске одржано представљање зборника „Правни поредак Независне Државе Хрватске“. Зборник су представили његови уредници професор др Борис Беговић и професор др Зоран Мирковић, као и један од аутора професор др Игор Вуковић, а о зборнику је говорио историчар професор Драган Давидовић из Бањалуке.

 

 

 

Делегација Правног факултета Универзитета у Београду присуствовала је 6. фебруара ове године обележавању 44. године рада и развоја Правног факултета Универзитета у Бањалуци. У свом обраћању скупу декан Правног факултета Универзитета у Београду професор др Зоран Мирковић указао је на неке елементе из историје европских универзитета значајних за данашње универзитетско делање, изазове с којима се данас суочавају правни факултети, као на тесну везу између Правног факултета у Бањалуци и Правног факултета у Београду, која треба да се негује и унапређује на обострано задовољство.
Велики успех студената нашег факултета

Са великим задовољством вас обавештавамо да се тим студената Правног факултета Универзитета у Београду квалификовао за усмене рунде међународног такмичења „The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot“, најпрестижнијег студентског такмичења у области међународног стечајног права. Усмене рунде такмичења ће се одржати од 29. до 31. марта на Сингапурском Универзитету за Менаџмент, у Сингапуру, уз подршку INSOL International и International Insolvency Institute.

У конкуренцији факултетских тимова са престижних светских универзитета, наш тим се пласирао у завршну фазу такмичења као једини тим са Балкана, а заједно са једанаест других тимова из САД, Канаде, Велике Британије, Аустралије, Сингапура итд. Независни стручњаци и судије из области међународног стечајног права су детаљно прегледали писане поднеске свих регистрованих тимова и оценили поднесак београдског тима као један од најбољих. Чланови нашег тима, Анђелија Милићевић, Александра Чворовић, Андреј Зорић и Павле Ерић, су се интензивно припремали више од пет месеци како би на најбољи начин представили наш факултет. Студенти истражују и припремају се под вођством тренера Николе Илића, асистента на Правном факултету, док цео тим предводе двојица професора, проф. др Вук Радовић и проф. др Бранко Радуловић, чији су савети, искуство и посвећеност пружили студентима огромну подршку.

Учешће нашег тима на усменим рундама у Сингапуру је могуће захваљујући помоћи доц. др Милене Ђорђевић, између осталог, координатора moot court активности на Факултету, као и управе Факултета. Такође, одлазак нашег тима у Сингапур не би био могућ без помоћи и подршке наших донатора: IFC и Пројекат за решавање проблема задужења и престанка пословања у региону Западног Балкана, Deloitte Србија, Wolf Theiss Србија, Адвокатско ортачко друштво Моравчевић Војновић и партнери и адвокатска канцеларија Косић.


Oдржана је трибина представљања Финансијског Универзитетa при Влади Руске Федерације

На Правном факултету Универзитета у Београду 31.1.2019. одржана је трибина представљања Финансијског Универзитет при Влади Руске Федерације из Москве. Подршку пројекту и реализацији пружили су, поред нашег Факултета,  Амбасада Руске Федерације у Републици Србији, Руски дом из Београда као и Адвокатска комора Београда. Интернационална консалтинг група (ICG) из Београда и њен сарадник, Наталија Радивојевић, студент амбасадор Финансијског Универзитета, студент мастер студија Правног факултета Универзитета у Београду и стипендиста РОССОТРУДНИЧЕСТВО-а организовали су овај догађај са циљем упознавања младих са могућностима студирања у Руској Федерацији.

Трибина је отворена обраћањима продекана за међународну сарадњу, доц. др Јелене Лепетић, г. Василија  Галактионова, заменика директора Руског дома и секретара Управног одбора Адвокатске коморе Београда, г. Драгослава Љубичановића. Потом је уследило предавање Наталије Радивојевић, која је говорила о историјату и развоју, као и могућности студија и поступку аплицирања на Финансијски Универзитет при Влади Руске Федерације. Представљени Универзитет је један од најстаријих и водећих образовних институција Руске Федерације са више од 50 000 студената и преко 3000 предавача, 15 факултета, 10 московских кампуса, 27 регионалних филијала и 19 различитих специјалистичких института. Посебан значај Универзитет придаје међународној сарадњи: Универзитет обавља академску размену са 55 високошколских установа широм света, а на њему тренутно студира 1300 страних студената из више од 60 земаља. У оквиру Универзитета делује Припремни факултет, где се студенти из иностранства током једногодишње наставе интензивно усавршавају у знању руског језика и стручне терминологије неопходне за наставак студија на високошколским установама Руске Федерације.

Наталија Радивојевић је изнела и своја лична искуства и позвала присутне студенте да искористе одличне могућности студирања у Русији. Трибини су присуствовали и г. Алексеј Жуков, први секретар Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, више професора и сарадника Правног факултета Универзитета у Београду, представници адвокатске струке и многи студенти.


 Свечана академија поводом дана Светог Саве

У недељу, 27. јануара 2019. одржана је свечана академија поводом дана Светог Саве. После наступа академског хора "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" под руководством диригента Ђорђа Станковића, академију је отворио декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић. У својој беседи он је скренуо пажњу на то како се ове године навршава 800 година од стварања аутокефалне Српске православне цркве, те је говорио о достигнућима и значају Саве Немањића - Светог Саве - за ту цркву, али и за српску државу и право. Нарочита пажња је у беседи посвећена Савином Законоправилу (Номоканону), његовом саставу и значају како за средњовековну српску државу, тако и после њеног пада, до данашњег дана. текст беседе

Затим су додељене награде истакнутим студентима. Пре свега, уручена је награда студенту генерације 2014/15, Стефану Петровићу (текст говора), који је студије завршио са просеком 10,00. Награда из фондације др Драгољуба Атанацковића за најбољег дипломираног студента за одличан успех из предмета са Катедре за кривично право припала је Александру Квастеку.

Затим су додељене награде из фондације проф. др Мирка Васиљевића. Награду за најуспешнијег студента генерације у износу од 500 евра у динарској противвредности поделили су Стефан Петровић и Теодора Веруовић, који су основне студије завршили са просечном оценом 10.00.

Награду у износу од 500 евра у динарској противвредности за најбољe урађен рад из области Компанијског права добио је Стефан Јовановић, студент четврте године, за рад под насловом: „Претварање затворених друштава у јавно акционарско друштво – pro et contra“.

Награду студенту основних академских студија са социјалним потребама који редовно испуњава своје статутарне обавезе у износу од по 250 евра у динарској противвредности добило је троје студената: Стеган Рвовић из Пријепоља, студент четврте године, Јелена Булајић из Приштине, такође студент четврте године и Немања Михајловић из Панчева, студент треће године.

На крају је уследила традиционална додела диплома студентима основних и постдипломских студија.

Галерију фотографија можете погледати овде


Oтворена стална изложбена поставка „Проф. др Живојин Перић – живот и дело“

У оквиру прославе Савиндана, у 13 сати свечано је отворена стална изложбена поставка „Проф. др Живојин Перић – живот и дело“, аутора проф. др Јовице Тркуље. Изложба уприличена поводом обележавања стопедесет година од рођења професора Перића, који је био и дописни члан Српске академије наука и уметности, представља документе из живота и најзначајније радове нашег великог професора на двадесет и два паноа постављена у слушаоници III, која носи његово име. Свечаности је присуствовао и публици се обратио академик проф. др Владимир Костић, председник САНУ, а изложбу су отворили својим пригодним говорима декан проф. др Зоран Мирковић и Јован Жан Ивановић, праунук професора Перића.

Галерију фотографија  можете погледати овде


Одржано XXV јубиларно Такмичење у беседништву студената Правног факултета

27. јануара 2019. године у чувеној  "петици", амфитеатру Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво "Institutio oratoria", одржано је јубиларно XXV Такмичење у беседништву студената Правног факултета.

Такмичило се 11 студената у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација). Овога пута задате теме су биле "Да би се признала туђа вредност, најпре треба имати своју" (Артур Шопенхауер) и "Hoc est regnum: nolle regnare cum possis"; (Права власт  је не хтети владати, мада би могао) - Сенека.

 Жири су сачињавали проф. др Љиљана Мркић-Поповић - редовни професор ФДУ, књижевник Ратомир-Рале Дамјановић, Иван Бекјарев, драмски уметник, др Зоран Мирковић, декан Правног факултета и др Сима Аврамовић - редовни професор Правног факултета у Београду.

Галерију фотографија са такмичења можете погледати овде

Победници такмичења:

укупни победник: БОЈАНА ПЕТРОВИЋ, студент четврте године

награда публике: БОЈАНА ПЕТРОВИЋ, студент четврте године
 

у задатој теми:

1.  Никола Масал, студент четврте године

2. Љубица Павловић, студент треће године

3. Василије Марковић, студент четврте године
 

у слободној теми:

1. Бојана Петровић, студент четврте године

2. Јанко Балшић, студент четврте године

док су трећу награду поделили:

​3. Петар Колашинац, студент четврте године

3. Павле Новевски, студент четврте године 

у импровизацији:

1 .Жарко Здравковић, студент мастер студија 

Према суду публике најбољи такмичари су били:

Бојана Петровић, прва награда

Никола Масал, друга награда

Петар Колашинац, трећа награда

Награду за најправничкији говор,

у знак сећања на адв. Вељка Губерину, коју додељују адвокат Владимир Маринков (унук адв. Вељка Губерине) и адвокат Зора Добричанин-Никодиновић добила је:

Љубица Павловић, студент треће године

Такмичење је, на опште задовољство публике, и овога пута водио ванредни професор др Војислав Станимировић, духовитим стиховима на актуелне теме. У програму у паузи док је заседао жири публику је одушевио хор Дечјег културног центра Београд.

Одржавање овог такмичења су поред Правног факултета као покровитеља, омогућили: Скупштина града Београда, Адвокатска комора Србије, Адвокатска комора Београда, Параграф леx, Актив бригадира студената и професора Правног факултета у Београду, Адвокатска канцеларија Боровић, Адвокатска канцеларија Атељевић, Марко Вукићевић, јавни извршитељ, адвокат Зора Добричанин-Никодијевић, адвокат Владимир Маринков, адвокат Милош Пејовић, адвокат Душан Милић, адвокат Славица Граховац, Адвокатска канцеларија Шошкић, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа -Досије студиo

Галерију фотографија са тамичења можете погледати овде


Учешће наше студенткиње на Међународном омладинском форуму иницијативе „Појас и пут“

Студенткиња треће године Правног факултета Универзитета у Београду, Ђина Главчић Костић, учествовала је на Међународном омладинском форуму иницијативе „Појас и пут“ (International Youth Forum on Belt and Road Initiative) од 27-30. децембра 2018. године, одржаном у граду Хангџоуу у Кини.

Форум је одржан под покровитељством Академије за међународну стратегију и право Џеђанг Универзитета (Zhejiang University) и Међународне академије за „Појас и Пут“ (IABR, Хонг Конг), чији је циљ, поред слободно одабраних презентација чланова тимова, било промовисање излазеће збирке чланака на тему Young Belt and Road: Opportunities in Central and Eastern Europe за кинеске студенте у чијем је састављању учествовало 16 тимова из европских земаља - чланица 16+1 платформе.

Ђина је стипендирани аутор дела политичко-правног чланка о структури Србије с уставно-правног становишта, уз идејну подршку професора Марка Станковића, и презентације „The Effect of Ius-naturalism to Young Belt and Road Initiative Goals Fulfillment” у којој је идеју јуснатурализма и размене универзалних правних и академских идеја повезала са циљевима иницијативе и смањењем образовних и културних баријера.

Тим Србија био је састављен од укупно три члана, од којих су друга два српски студенти у иностранству – студент мастер студија у Кини и студенткиња основних студија у Америци.

„Појас и пут“ је широка развојна стратегија кинеских власти, коју је 2013. године предложио председник Си Ђинпинг, а за циљ има повезивање и сарадњу са Евроазијским земљама кроз инфраструктурне, економске и културне пројекте.


Округли сто о Нацрту акционог плана за постизање родне равноправности на Правном факултету Универзитета у Београду

У понедељак, 17. децембра 2018. године, у Конференцијској сали Правног факултета одржан је Округли сто на коме је изложен и разматран Нацрт акционог плана за постизање родне равноправности на Правном факултету Универзитета у Београду. Овај документ је исход рада оствареног у оквиру факултетског Центра за људска права, а уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (OSCE).

            Нацртом плана су обухваћене различите активности, од преиспитивања меродавних извора права и предлагања њиховог унапређења зарад постизање родне равноправности студената и запослених, до анализе наставног програма и појединачних силабуса, као и присуства родно одређених стереотипа и предрасуда у систему вредности наставникâ и сарадникâ у педагошким приступима у настави и комуникацији са студентима. Нацртом плана су предвиђене и мере које могу допринети спречавању и делотворнијој заштити од родно засноване дискриминације студената, кандидатâ за избор у звање и за запослење, наставникâ, сарадникâ и демонстраторâ на Правном факултету. Овај корпус питања укључујe и мере везане за старање о развоју кадрова на Правном факултету, као и мере које могу допринети лакшем помирењу професионалних и породичних дужности запослених, односно факултетских и породичних дужности студената, те заштиту запослених и студената од сексуалног узнемиравања.

             Правни факултет је расадник будућих носилаца правосудних функција, те је самим тим изузетно значајно из каквих уџбеника, са каквим педагошким приступима и системима вредности и, уопште, у каквим условима будуће судије, тужиоци и адвокати уче. И не само то, он је својеврсна српска национална школа за државну администрацију, дакле, из њега се регрутују и будући државни секретари, министри и други јавни функционери - они који креирају друштвену и политичку климу у којој сви живимо и радимо. Другим речима, није у питању само ствар од унутрашњег значаја за унапређење наставног и научноистраживачког рада на Правном факултету Универзитета у Београду, већ Нацрт акционог плана за постизање родне равноправности има и ширу, општедруштвену улогу. То су препознале бројне колеге са факултетâ и научноистраживачких института из Београда, Новог Сада и Ниша, које су својим присуством пружиле подршку изради овог документа.

Скуп је отворен поздравним речима декана Правног факулета Универзитета у Београду проф. др Зорана Мирковића, ректорке Универзитета у Београду проф. др Иванке Поповић, шефa Одељења за демократизацију Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији Џона Клејтона (John Clаyton), управнице Института правних и друштвених наука и Центра за људска права проф. др Иване Крстић, и потредседнице Владе Републике Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић. Након тога су проф. др Драгица Вујадиновић, проф. др Танасије Маринковић и проф. др Љубинка Ковачевић представили кључне аспекте Нацрта акционог плана, за чим је уследила дискусија. Своје садржајне коментаре о Нацрту акционог плана изнели су ректорка проф. др Иванка Поповић, потредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за високо образовање доц. др Бојан Тубић, професори Правног факултета Универзитета у Београду др Дејан Поповић и др Владимир Павић, професорка Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Даша Духачек, професорка Филолошког факултета Универзитета у Београду др Јелена Филиповић, професорка Факултета безбедности Универзитета у Београду др Вања Роквић, научна саветница Института друштвених наука др Зорица Мршевић, Тања Игњатовић из Аутономног женског центра, асистент Стефан Душанић и студенти Правног факултета Универзитета у Београду. Модераторка округлог стола била је проф. др Драгица Вујадиновић.


Свечана додела Мастер 2 диплома из области европских студија

На Правном факултету Универзитета у Београду, 21. децембра 2018. године одржана је свечана додела француских државних диплома Мастер 2 из области европских студија, обележавајући тиме 22 године академске сарадње са Европским универзитетским центром из Нансија, Универзитета у Лорени (Le Centre Européen Universitaire de Nancy, Université de Lorraine).

Церемонија доделе диплома почела је поздравним речима професора др Бранка М. Ракића, управника Мастер 2 студија на Правном факултету, професора др Ивa Птија (Yves Petit), директора Европског универзитетског центра у Нансију, Универзитета у Лорени, као и продекана за међународну сарадњу доц. др Јелене Лепетић, који су честитали студентима на успешно завршеној години мастер академских студија.

Уследило је свечано уручење диплома “Etudes Européennees, 2e année, spécialité Droit de la Construction européenne” студенткињама Тамари Делић, Милици Илић, Теодори Јанковић, Еви Јурић, Николији Недељковић, Ани Плавшић, Марини Стојић и Милици Томић, које су похађале и студије Мастера европских интеграција на Правном факултету, те завршиле програм дупле дипломе (double diplôme).

Након одржане доделе, професор Ив Пти, одржао је предавање новој генерацији студената Мастер 2 академских студија у 2018/2019. години.  


Победа наших студената на такмичењу 'Осуди дискриминацију'

На Шестом националном такмичењу у симулацији суђења из области заштите од дискриминације "ОСУДИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ" које организује Повереник за заштиту равноправности уз подршку Фондације за отворено друштво, проглашени су победници у 3 категорије - најбољи тим, најбољи говорник и најбољи поднесак. Победници у све 3 категорије били су чланови тима "Хипатија" са Правног факултета у Београду, Тијана Мартиновић, Стефан Јовановић и Наталија Ђукић,које је припремала проф. др Ивана Крстић.

Обраћајући се финалистима Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да Србија има изузетне младе правнике спремне за сузбијање дискриминације и унапређење равноправности који верују у људска права слободу и достојанство.
На овогодишњем такмичењу учествовало је 17 тимова са свих акредитованих правних факултета у Републици Србији, из Новог Пазара, Новог Сада, Ваљева, Ниша и Београда, а од њих чак 6 са нашег Факултета. У полуфиналне усмене рунде (8 најбољих тимова) квалификовала су се и 3 наша тима - тим проф. Крстић и два које је припремао доц. др Иван Ђокић.

Иначе,симулација суђења је хипотетичко решавање правних случајева у којем студенти кроз симулацију свих корака у судском процесу стичу практично знање и искуство и могућност за креативан и изазован рад. Такмичари су припремом писаних поднесака и снагом усмене аргументације, успешно излагали и бранили правне ставове на основу задатог проблема из области заштите од дискриминације, из перспективе тужиоца и из перспективе туженог.

Судије на овогодишњем такмичењу били су познати правници и правнице, судије Уставног и Врховног касационог суда, чланови Удружења тужилаца, Државног правобранилаштва и експерти из области људских права међу којима Боса Ненадић, Лидија Ђукић, Катарина Андрић Манојловић, Милан Антонијевић, Братислав Ђокић, Ненад Вујић, Небојша Ђуричић и други.

http://ravnopravnost.gov.rs/rs/proglaseni-pobednici-sestog-nacionalnog-takmicenja-u-simulaciji-sudenja/


ОДРЖАН СЕМИНАР О РЕШАВАЊУ СПОРОВА У СВЕТСКОЈ ТРГОВИНСКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

На Правном факултету Универзитета у Београду 10. и 11. децембра одржан је семинар „Dispute Settlement in the World Trade Organization“. Семинар је водила гђа Шериз М. Валес, заменица директора женевског Саветодавног центра за право Светске трговинске организације и некадашњи канадски дипломата и адвокат, а о појединим аспектима ове теме слушаоцима је говорио и г. Јосип Перван, програмски директор Центра Идеас, швајцарске организације која пружа подршку државама кандидатима за учлањење у Светску трговинску организацију, који је иначе и сам био члан преговарачког тима Републике Хрватске приликом њеног учлањења у СТО и ЕУ. Говорници су током семинара обрађивали и анализирали питања места и значаја система решавања спорова у праву СТО, институционални и процесни оквир система решавања спорова, питања тактике и стратегије у заступању држава пред панелима за решавање спорова и Апелационим телом, као и проблем трговинских ратова у модерном добу. Актуелност теме, адекватан избор разматраних питања и стручност говорника наишли су на велико интересовање наших студената на свим нивоима студија, па је семинар, који се у потпуности одржавао на енглеском језику, похађало преко 30 слушалаца. Семинар је организован у склопу сарадње Правног факултета са Центром Идеас која је званично започета потписивањем Меморандума о сарадњи маја 2016. године и у оквиру које је до сада већ организован један семинар о правном оквиру трговине услугама у СТО, као и неколико научних конференција у области међународног трговинског права и права СТО. Испред Правног факултета организацију овог семинара су координирали доценти др Милена Ђорђевић и др Марко Јовановић.


 Посета представника високошколских институција Јужнокавкаског региона

У среду, 28. новембра 2018. године Правни факултет Универзитета у Београду посетили су представници високошколских институција Јужнокавкаског региона из Азербејџана, Јерменије и Грузије. Циљ посете делегације, коју су чинили декани и продекани правних факултета Државног универзитета у Тбилисију, Универзитета „Григол Робакидзе“, Универзитета Грузије, Француског универзитета у Јерменији и Државног универзитета у Бакуу, био је иницирање размене искустава региона Југоисточне Европе и Јужнокавкаског региона, као и разматрање могућности за спровођење заједничких пројеката.

Делегацију професора права, представника GIZ-а и Мреже правних факултета Југоисточне Европе (South East European Law School Network - SEELS) дочекали су доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу, проф. др Татјана Јованић, продекан за финансије и др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу.

Након поздравних речи представника Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Томас Гигерих са Европа института Сарланд Универзитета, који је један од најважнијих стратешких партнера SEELS-а, представио је облике сарадње овог института са SEELS мрежом и указао на потенцијал за сарадњу са правним факултетима Јужнокавкаског региона. Проф. Гигерих је посебно указао на успех Форума умрежавања за сарадњу у области правног образовања, који је омогућио кохерентну сарадњу преко националних граница како у настави, тако и у истраживањима.

Након презентације посвећене активностима и циљевима Европа института, одржана је радионица на којој су разматране могућности сарадње и конкретни кораци које је потребно предузети. Радионици су присуствовали и доц. др Бојана Чучковић и др Филип Бојић, који су са присутнима поделили своја искуства везана за учешће у пројектима који су имплементирани у оквиру SEELS мреже.

Др Томас Мајер, руководилац програма GIZ-а, предложио је да представници из Јужнокавкаског региона добију статус посматрача на састанцима управног одбора SEELS мреже, да би се упознали са активностима SEELS-а и проценили да ли имају интерес да оснују сличну мрежу у свом региону. Саветник за прикупљање финансијских средстава и развој организација у високом образовању Мануел Унтен Канаширо се сложио са овим предлогом и указао на пројектне могућности у случају оснивања мреже правних факултета Јужнокавкаске регије. Након тога уследила је конструктивна дискусија.


 Докторанткиња Мина Јовановић лауреат награде Међународног удружења за жигове

Докторанткиња Правног факултета Универзитета у Београду Мина Јовановић овогодишњи је лауреат награде "Tomorrow’s Leader Award" коју додељује INTA - Међународно удружење за жигове. Ово признање додељује се сваке године двома младим адвокатима који су дали посебан допринос развоју права жига кроз свој активизам на различитим пољима практичног рада. У конкуренцији великог броја стручњака широм света, наша студенткиња освојила је ову награду као потврду преданог рада на унапређењу постојеће праксе и посебног доприноса популаризацији права интелектуалне својине. Под менторством проф. др Душана Поповића, као и кроз рад у адвокатској канцеларији "Живко Мијатовић и партнери", својим научним радовима и практичним вештинама наша студенткиња потврдила је место које домаћа струка заузима на светској сцени права интелектуалне својине.


Одржана конференција "Људска права у 21. веку" у сарадњи са САНУ

У просторијама Српске академије наука и уметности и Правног факултета Универзитета у Београду, одржана је 9. и 10. новембра међународна конференција названа „Људска права у 21. веку“. Заказана поводом седамдесет година од потписивања Универзалне декларације о људским правима, ова конференција окупила је више од двадесет истакнутих стручњака из области људских права широм света.

Сам научни скуп, који су поменуте установе и организовале, отворили су академици Владимир Костић и Тибор Варади, а уводно предавање одржао је Бен Ференц (Ben Ferencz), некадашњи тужилац у Нирнбершким суђењима. Међу учесницима конференције, осим професора Правног факултета Универзитета у Београду (др Иване Крстић, др Миодрага Јовановића и др Танасија Маринковића) и других говорника из Србије (др Виолете Беширевић, др Дамјана Татића, др Горана Башића, др Вукашина Поповића и др Ивице Радовића), били су професори, судије, адвокати и академици из Немачке, Белгије, Турске, Енглеске, Јапана, Русије, Холандије, Италије, САД, Мађарске, Црне Горе, Бугарске и Хрватске. Зборник радова са конференције биће објављен у заједничком издању Центра за издаваштво Правног факултета Универзитета у Београду и Српске академије наука и уметности.


 Конференција „Сто година од уједињења – формирање државе и права“

Поводом стогодишњице уједињења јужнословенских народа и формирања њихове заједничке државе, на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је, 26. и 27. новембра 2018. године, конференција „Сто година од уједињења – формирање државе и права“

Конференцију је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Мирковић, уједно и копредседник организационог одбора ове конференције, указујући на то да су у њеној припреми постављање две основне хипотезе. Прва, да је правни поредак који је стваран после уједињења био у складу са стандардима времена, усаглашен са савременим европским законодавствима тог времена, да за њима није заостајао. Друга, да је унификација права, „правно уједињење“ било успешније од политичког, тј. да је на правном плану нова држава била успешнија него на политичком. Учеснике конференције је поздравио академик Владимир С. Костић, председник САНУ, указујући на то да расветљавање прошлости помаже при осмишљавању будућности.

Наведене хипотезе тестиране су из различитих углова – из аспеката различитих области права. На првом панелу су изложени реферати којима је успостављен оквир унутра кога су учесници конференције тестирали наведене хипотезе. Академик Љубодраг Димић, који је изложио реферат припремљен заједно са проф. др Миром Радојевић, дописним чланом САНУ, разјаснио је историјски контекст уједињења, процесе који су довели до њега и указао на својеврсну хаотичност тог времена, у коме су политичке одлуке диктирале дневне промене на фронтовима. Проф. др Бојан Милисављевић је детаљно истражио међународноправни аспект уједињења и то два његова елемента: међународне односе, у којима се бележе тектонске промене, и Париску мировну конференцију, чијим је резултатима правно окончан Велики рат. Проф. др Милош Здравковић је из правнотеоријског угла разматрао процес формирања државе без консензуса оних који живе у њој, па је указао на то да је такав недостатак консензуса довео до својеврсне „правне патологије“.

Започињући, својим излагањем о уставном идентитету нове државе, други панел, проф. др Танасије Маринковић се надовезао на налаз о недостатку консензуса у уставотворном процесу. Док су политички прогласи пре уједињења, попут Крфске декларације, тежили ка консензусу, отелотвореном у квалификованој већини потребној за доношене устава, Видовдански устав је усвојен (малом) апсолутном већином. Мањкавост уставотворног процеса, независно од тога у којој мери је он био усаглашен са европским уставноправним достигнућима тог времена, довела је до хроничног незадовољства прегласаних. Проф. др Горан Илић је детаљно размотрио успостављање јединствене судске власти у новој држави, где се већ из разлика у самим називима судова може сагледати и разлика у традицији, што је свакако отежавало овај успешно изведен задатак. Поред тога указао је и на основе карактеристике новог кривичног процесног права, које је било у складу са савременим решењима у овој материји. Проф. др Марко Давинић се бавио организацијом и деловањем управних судова нове државе, дакле судова на којима свако може да потражи заштиту управо од те државе, и јасно је показао да је управноправни систем који је успостављен у новој држави по свим својим параметрима био један од најмодернијих у Европи.

Трећи округли сто се бавио војском, црквом и просветом. Др Миле Бјелајац је у свом реферату на тему формирања јединствених оружаних снага осветлио, не само след догађаја који су довели до тог формирања, неко и неке значајне дилеме везане за, данашњим речником речено, цивилну контролу војске. И показало да су те дилеме и сукоб цивилног и војног врха поводом ње уобичајени за Европу тог времена. Доц. др Далибор Ђукић и доц. др Душан Ракитић изложили су основне налазе свог реферата о државно-црквеном праву, пружајући информацију да је у Архиву Југославије пронађен примерак Правилника о поступку пред шеријатским судовима (423 члана) донетог у међуратном периоду (за који се мислило да је изгубљен), као и преписка у којој најбољи познаваоци шеријатског права тог времена у Француској високо оцењују његов садржај. Академик Љубодраг Димић је јасно је уочио разлоге због којих се толико каснило у доношењу школских закона и због чега је јединствени наставни програм за основне школе донесен тек крајем тридесетих година прошлог века.

Други дан конференције започео је панелом посвећеном унификацији грађанског права. Проф. др Владимир Павић је јасно показао да је и у оквиру Двојне монархије, у оним њеним покрајинама које су припале новој држави, постојала колизија норми грађанског права, заснована на дубоким културним разликама, које су се уједињењем само увећале. Но, показало се да то није био разлог дисфункционалности нове државе. Проф. др Зоран Мирковић је анализирао процес домаће унификације грађанског права и то поређењем поступака и резултата са две државе које су на развалинама различитих царства настале после Великог рата: Пољске и Чехословачке. Показало се да је у свим овим земљама сложеност овог посла била препрека унификацији, а не било какав политички разлог, уколико је постојао. Насупрот томе, нагласио је проф. др Вук Радовић, трговачко право, за које је културно наслеђе ирелевантно, брзо је напредовало. Доц. др Нина Кршљанин је пажњу посветила „суживоту“ два наслеђена система регистрације непокретности: земљишнокњижном и тапијском, проблемима који су настали из тог суживота и начинима на који су се ти проблеми решавали.

Последња два реферата била су посвећена правноекономским темама. Проф. др Дејан Поповић је у свом реферату о унификацији пореског система указао на сву сложеност наслеђеног стања, као и на јасан приоритет унификације система посредних пореза, како би се унутар нове државе створило јединствено тржиште. Проф. др Борис Беговић је у свом излагању о успостављању монетарне уније показао да је успостављање динара као јединствене валуте имало исте ефекте. Из оба реферата произлази да је у оним случајевима у којима је постојала економска нужда унификације, она остварена релативно брзо, уз примену савремених правних решења.

Закључак конференције јесте да је правни поредак који је стваран после уједињења у највећој мери био у складу са стандардима времена, тј. усаглашен са савременим европским законодавствима. Надаље, оцењено је да је унификација права, „правно уједињење“ било успешније од политичког, тј. да је на правном плану нова држава била успешнија него на политичком.

Прерађени и допуњени реферати са ове конференције биће објављени у зборнику радова који ће бити објављен у 2019. години. 


ELSA Day - “ From Zero to Hero “

"ELSA Day" је интернационални пројекат који се сваке године одржава из области људских права. Први пут је одржан 20. марта 2013. године и тада је читава ЕЛСА мрежа радила заједно на реализацији јединственог форума за људска права, како би дискутовала о међународним и европским стандардима заштите и имплементације људских права. Форум је био удружен под слоганом "all different, all together", идејом која се враћа на ЕЛСА-ину визију. Од тада је организација наставила да демонстрира залагање за људска права кроз организовање, сваке године, различитих активности које омогућавају студентима права да буду независни и критички чланови друштва.

28. новембра 2018. у амфитеатру VII је одржана интерактивна панел дискусија “FROM ZERO TO HERO”, коју је свечано отворила продекан за међународну сарадњу др Јелена Лепетић. Учеснике је поздравила и професор Правног факултета Универзитета у Београду др Драгица Вујадиновић, која се осврнула на значај образовања и могућности које се пружају, као и развој образовних институција, првих Универзитета и самог система образовања, првенствено кроз историју Србије. Такође, нагласила је да и поред свих напора да се образовање подигне на виши ниво постоје струје које се противе подстицају образовања, а изражена је и дискриминација, нарочито девојчица.

            Након тога учесницима су приказана четири кратка видео снимка који су приказали каква је свакодневница ученика и студената из различитих крајева света, њихов систем образовања, (не)постојање дискриминације (позитивна, полна, расна), као и социјални, економски и културни утицај на образовање и развој деце и младих на одређеној територији (начин и услови за живот и студирање, врста транспорта до образовне институције, опремљеност образовних институција (дигитализација образовног система – коришћење рачунара и интернета за потребе образовања).

Након одгледаних видео снимка учесници су радили анкету која је за циљ имала да укаже на сличности и разлике које постоје у остваривању права на образовање у различитим крајевима света и да дају своје мишљење и оцену о систему образовања, предностима и манама тог система, као и да укажу шта је у том систему добра карактеристика, које недостатке има тај систем и како га унапредити. Учесници су такође оцењивали оценама од 1 до 10 систем образовања тих земаља.

Гостујући предавач био је Андреј Милић, адвокат, професор криминологије и помоћник директора за програм мастер студија у области људских права на St. Thomas University School of Law у Мајамију. У свом обраћању он је говорио о систему образовања у Америци, како изгледа студирање, какав је социјални живот студената, о трошковима студирања, стипендијама и радним местима где се може добити запослење приликом студирања. Након предавања се у делу намењеном за питања отворила дискусија о програмима размене за студенте где је предавач испричао своја искуства из Костарике, Шпаније и Немачке, а уједно и упоредио  системе образовања у тим земљама.

Цео догађај је, међу бројним догађајима других националних и локалних група из ЕЛСА мреже, изабран као добро осмишљен за обележавање ELSA Day-a и награђен промотивним материјалима Савета Европе.Свечаност поводом почетка наставе за другу генерацију студената Mастер академских студија из области менаџмента јавних набавки

 

На Правном факултету Универзитета у Београду 2. новембра је одржана свечаност поводом почетка наставе за другу генерацију студената мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки (Master in Public Procurement Managament - MPPM), који се реализује у сарадњи са Департманом за економију и финансије Универзитета „Тор Вергата“ у Риму, уз подршку Европске банке за обнову и развој (EBRD).

Након поздравне речи директора MPPM проф. др Добросава Миловановића, присутнима су се обратили: амбасадор Италије у Републици Србији Карло Ло Кашо, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, државна секретарка Министарства финансија Јелена Танасковић, проректор за финансије Универзитета у Београду проф. др Гордана Илић Попов и директорка Управе за јавне набавке Сандра Дамчевић. О важности овог регионалног програма говорио је и проф. др Сима Аврамовић, који је дао значајан допринос његовом успостављању 2017. године.

У име Универзитета “Тор Вергата” у Риму и Међународног програма из области јавних набавки (IMPPM), на који ће се ове школске године у Риму уписати седма генерација студената, присутнима се обратио господин Вељко Сикирица, док jе о подршци EBRD и о важности добре обуке за професионалце у области јавних набавки говорио господин Петер Табак.

Почасно предавање одржао је проф. др Драгољуб Кавран, признати експерт Уједињених нација за област јавне управе, а Бранимир Благојевић, председник алумни клуба IMPPM упознао је нову генерацију студената са предностима које ће им донети успешан завршетак овог програма.

Другу генерацију MPPM програма чини 28 студената из региона Западног Балкана, од којих су њих 27 корисници стипендије Европске банке за обнову и развој.


НАШИ СТУДЕНТИ ОСВОЈИЛИ ТРЕЋЕ МЕСТО НА ОСМОМ РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ КОМПАНИЈСКОГ ПРАВА

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је на осмом регионалном такмичењу студената права из области Компанијског права под називом Big Deal, одржаном у Београду, 29. и 30. новембра 2018. године, на енглеском језику, заузео треће место. Чланови тима ове године били су: Нада Бакрач, Наталија Ђукић, Никола Радовић (студенти четврте године студија), Милош Максимовић (студент мастер студија) и Душан Станковић (студент докторксих студија). Такмичење Big Deal представља симулацију трансакције преузимања и спајања привредних друштава. Након достављања due diligence извештаја и уговора о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу, што представља прву фазу такмичења, студенти су усмено презентовали извештај и уговор и одговарали на питања адвоката. Нада Бакрач је добила похвалу као најистакнутији студент, док је Наталија Ђукић добила праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић. Tим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Никола Ђорђевић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић,  доц. др Марко Јовановић и асис. Новак Вујичић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


 Успех наших студената на дебатном турниру на Оксфорду

На једном од најпрестижнијих и најстаријих дебатних турнира,The Oxford Inter-Varsity, који се одржава већ дуже од 50 година и на коме учествује преко 250 студената из целог света, на Оксфордском универзитету, наши студенти Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић дошли су до финала у отвореној категорији и освојили су друго место. Они су један од два тима који су у целој историји турнира успели да стигну до финала, а да нису са енглеског говорног подручја. На путу ка финалу победили су најбоље тимове са Харварда, Кембриџа, Дурхама и многе друге. Такође, они деле и друго говорничко место у категорији енглески као други језик.


 Новинари и студенти новинарства учествовали у Жан Моне радионици о европским интеграцијама

Пројектни тим Жан Моне модула организовао је 22. новембра 2018. године радионицу за новинаре и студенте новинарства на тему „Улога новинара у извештавању о споразумима о слободној трговини закљученим у процесу европских интеграција“. Радионицу су отворили проф. др Драгица Вујадиновић, управник Мастера европских интеграција, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Радионицу су водили: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић. Говорници су полазницима појаснили правни оквир европских интеграција, а пре свега Споразум о стабилизацији и придруживању и ЦЕФТА – Централноевропски споразум о слободној трговини. Посебна пажња придата је појашњавању адекватне терминологије коју треба користити приликом превођења појмова права Европске уније на српски језик. Више информација о Жан Моне модулу доступно је на сајту пројекта: jmm.ius.bg.ac.rs


 ПРАВНИЦИ ШАМПИОНИ СВЕТА! 

Универзитетска репрезентација Правног факултета Универзитета у Београду освојила је 4. Светско интеруниверзитетско првенство у футсалу (World InterUniversities Championship) које је управо завршено у Барселони. 

У конкуренцији 36 универзитета широм света, селекција Правног факултета је надмоћно освојила златну медаљу савладавши све противнике уз гол разлику 32:6! 

Пред правницима редом су у групи падали универзитети из Либана, Чешке и Француске. 

На путу до злата су, потом, савладане селекције из Катара, Енглеске, Русије да би, најзад, у финалу пред правницима морали да се поклоне футсалери из Мађарске. 

Селектор футсал селекције Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Владимир Вулетић, не крије одушевљење:

"Ово је највећи тријумф ове талентоване и сјајне генерације Правног факултета коју имам част да предводим. Подсећам да је Правни факултет шампион Лиге Универзитета у Београду, да ови момци чине окосницу футсал репрезентације Универзитета у Београду, универзитетског шампиона Србије и петопласиране репрезентације са Европских универзитетскиг игара у Коимбри. У времену када постоји евидентна криза универзитетског спорта, ово је доказ да се преданим и пожртвованим радом могу досегнути неслућене висине. Желим овом приликом да се захвалим Правном факултету, ФК Партизан и Фудбалском савезу Србије, који су пресудно омогућили да ова изузетна генерација добије прилику да постане светски универзитетски шампион!"

Председник Спортског друштва Викториа Правног факултета и дугогодишњи капитен, Никола Ристановић истиче:

"Велики рад носи велике резултате а ми смо показали колико је заједништво и међусобно поверење важна ствар у спорту. Ми увек верујемо у себе, гајимо победнички менталитет у готово да нема екипе која се у менталном приступу утакмици може поредити са нама. Правни факултет је дао Србији два репрезентативца у футсалу, Николу Матијевића и Страхињу Петрова  а то речито говори са каквим ентузијазмом и жељом ми бранимо боје нашег факултета и наше државе!"

Освајачи златне медаље и великог трофеја Светског ИнтерУниверзитетског шампионата су: Марко Бадовинаћ, Никола Ристановић, Страхиња Петров, Филип Минић, Срђан Бркић, Душан Мајсторовић са Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду, Јован Ристановић, Александар Фриц, Душан Панић, Огњен Радовић, Страхиња Пајчин, Марко Лазић и Марко Милићевић. 

Селектор је професор Правног факултета у Београду, др Владимир Вулетић а шеф наше делегације Матија Бурић.


Трибина ,,Борба против тероризма на Куби"

У Свечаној сали Правног факултета Универзитета у Београду, 25. октобра 2018. године, у организацији Студентског парламента Правног факултета и Центра за развој односа Београда и Хаване, одржана је трибина под називом ,,Борба против тероризма на Куби - случај Петорице", у оквиру које је представљена књига ,,Шта почива са друге стране мора" аутора Стивена Кимбера, која говори о овом случају.

У име Правног факултета скуп је отворила доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу. Присутнима су се обратили Њ.Е. Данило Пантовић, амбасадор Републике Србије у Републици Куби, Њ.Е. Густаво Триста, амбасадор Републике Кубе у Републици Србији, Герардо Хернандез, народни посланик у Скупштини Републике Кубе, проректор Института за спољну политику у Хавани и носилац ордена Хероја Кубе, највишег одликовања Републике Кубе, као и Горан Петронијевић, адвокат, председник Комитета за одбрану ,,Петорице" у Србији.

Догађају су, поред студената, присуствовали и Њ.Е. Дија Надер де Ел Андари, амбасадорка Боливарске Републике Венецуеле у Републици Србији, посланици Народне скупштине Републике Србије, чланови Градског већа града Београда, као и одборници Скупштине града Београда.


Одржан VIII редовни семинар СУЕАП

31. октобра 2018. године Српско удружење за економску анализу права (СУЕАП) је организовало /span>VIII редовни семинар у свечаној сали за седнице Правног факултета, на коме је излагао проф. др Борис Беговић на тему: „Популизам у праву конкуренције: анатомија, дијагностика и могуће последице“.

Семинару су присуствовали професори Правног и Економског факултета Универзитета у Београду, професори Правног факултета Универзитета у Новом Саду, запослени у Комисији за заштиту конкуренције, адвокати из неколико реномираних канцеларија, као и студенти мастер и докторских академских студија.

Све информације о наредним активностима СУЕАП доступне су на интернет страници: www.slea.rs.

 


Скуп поводом почетка рада четврте генерације студената Правне клинике за еколошко право

У петак, 26. октобра 2018. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право за четврту генерацију студената. На свечаности овим поводом скупу су се обратили, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић, руководилац Правне клинике за еколошко право, Џон Клејтон, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији, Иван Карић, државни секретар Министарства заштите животне средине, Станојла Мандић, заменик Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерални секретар Заштитника грађана, Марија Милаковић, представник Правосудне академије и Катарина Вукшић представник Програма Уједињених нација за развој. Скупу су се обратили и секретари Правне клинике за еколошко право, Лазар Стевановић и Лука Ђорђевић, који су изнели искуства студената у раду Правне клинике за еколошко право и обављању праксе.

Правна клиника за еколошко право је почела са радом октобра 2015. год. Радом Правне клинике за еколошко право руководи проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У школској 2018/2019. год. траје два семестра. У првом семестру студенти имају интензиван интерактивни тренинг. Проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије, Право на приступ еколошким информацијама, Укључивање јавности у доношење еколошких одлука, Посебности управног поступка у стварима од значаја за заштиту животне средине, Накнада штете у животној средини: постојећа решења и нацрт Закона о одговорности за штету у животној средини и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Бранислава Вучковић, заменик јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, ће одржати предавање на тему Прикупљање доказа и вођење поступака у предметима са елементом заштите животне средине. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска заштита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на животну средину и издавање IPPC дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Судија Милан Мариновић ће одржати предавање о Прекршајима у области заштите животне средине. Проф. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У складу са Споразумом о сарадњи Правног факултета, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана, који је потписан марта 2016. године, студенти који похађају Правну клинику за еколошко право имају прилику да обаве студентску праксу у канцеларији Повереника и Заштитника грађана. Априла 2016. године потписан је и Споразум о сарадњи са Министарством заштите животне средине, а октобра 2017. године са Прекршајним судом. У другом семестру студенти имају прилику да раде са клијентима, које примају у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду. Новембра 2017. године, рад Правне клинике за еколошко право је подржало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, које кроз пројекат ,,Развој Правне клинике за еколошко право”, суфинансира програмске активности рада Правне клинике за еколошко право. Децембра 2017. године, потписан је Споразум о сарадњи са Регионалним центром за животну средину. У складу са Споразумом, студенти су били у прилици да пружају правне савете невладиним организацијама које су чланице РЕЦ-а.

3. маја 2018. године закључен је споразум између Правног факултет Универзитета у Београду и Програма Уједињених нација за развој (УНДП). На основу споразума, УНДП ће подржати рад студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула током израде нацрта закона у области заштите животне средине. Имајући у виду поступак хармонизације права Србије са правом ЕУ у области еколошког права, и чињеницу да до краја транспозиционог периода (2021) треба усвојити више од 110 законска и подзаконска акта у овој области, као и недостатак административног капацитета Министарства заштите животне средине, пре свега правника који познају еколошко право ЕУ, студенти Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула ће у периоду мај 2018/децембар 2018. год., бити у прилици да учествују у припреми нацрта планираних законских и подзаконских аката. У пројекту ће учествовати до 20 студената, подељених у неколико група, који ће радити под менторством координаторке Правне клинике за еколошко право проф. др Мирјане Дреновак-Ивановић. Како је Министарство заштите животне средине у систематизацији за период од 4 године, у оквиру потребних преко 300 нових радних места, определило 100 радних места за младе правнике са специјализованим знањем у области еколошког права, пројекат који повезује Правни факултет и Министарство заштите животне средине отвара могућност за даље усавршавање и запошљавање студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула. Пројектом је предвиђено и укључивање студената Правне клинике за еколошко право и студената мастер студија еколошко-правног под-модула у рад Одбора за заштиту животну средину Народне скупштине Републике Србије. Студенти ће бити у прилици да Народне посланике упознју са резултатима анализа спроведених у току припреме нацрта закона у области заштите животне средине.

Захваљујући сарадњи са Министарством за европске интеграције, у претходне две године је 5 студената Правне клинике за еколошко право, који су наставили мастер студије на еколошкоправном подмодулу, било у прилици да се усавршава на пословима преношења еколошког cquis-a, и запосли се у том Министарству.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 

Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Одржана радионица за привреднике у оквиру Жан Моне модула

Пројектни тим Жан Моне модула одржао је 16. октобра 2018. године радионицу за привреднике на тему „CEFTA споразум и пословна заједница југоисточне Европе“. Радионица, којој је присуствовало више од 60 привредника, одржана је у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД). Радионицу су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, г. Горан Ковачевић, потпредседник УО НАЛЕД-а, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Полазници семинара имали су прилику да се упознају са институционалним оквиром CEFTA споразума, могућностима за слободни промет робе и капитала, условима плаћања између ЕУ и држава југоисточне Европе, те праву настањивања и заштити конкуренције. Предавачи су били: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић.


Свечаност поводом почетка школске године

У понедељак, 1. октобра 2018. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 210. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" под руководством диригента Ђорђа Станковића.

Присутнима су се обратили ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, председница Уставног суда Весна Илић Прелић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић и проф. др Војислав Станимировић, као и председник студентског парламента, Урош Мијатовић.

Проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, поздравила је присутне, скренула пажњу на јубилеј 210 година постојања Универзитета у Београду, као и Правног факултета, истакла је значај те традиције и велики допринос Правног факултета данашњем међународном положају Универзитета у Београду, те пожелела бруцошима успех у студирању.

Весна Илић Прелић, председница Уставног суда Србије, пожелела је студентима да успешно започну и окончају студије, скренувши пажњу на значај институције у коју су ступили. Пожелела им је да истрају на одабраном путу упркос свим тешкоћама на које ће наићи, те да се потруде да постану добри правници - што значи да заволе право и да науче да правнички размишљају, да правилно тумаче и примењују право.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета - који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 210 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога - да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот.

"Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега би се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити," поручио је декан будућим правницима. (Овде можете видети цео текст говора.)

Видео запис

Правни факултет на друштвеним мрежама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информације о настави, студентском животу и садржајима у раду Правног факултета Универзитета у Београду можете наћи и на друштвеним мрежама.


даље 2017/2018 >>

даље 2016/2017 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.