Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји

Наши студенти освојили друго место на Светском универзитетском дебатном првенству на Тајланду

На управо завршеном Светском универзитетском дебатном првенству које се одржало на Тајланду наши студенти су остварили невероватан успех пласманом у финале турнира у отвореној категорији (главној категорији).

На светском дебатном првенству, које је ове године одржано 40. пут, Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић (Правни факултет у Београду) остварили су историјски успех пласманом у финале турнира, у коме су освојили друго место. На првенству је учествовало преко 1000 студената из целог света.

У отвореној категорији претежно се такмиче студенти којима је енглески матерњи језик. Милош и Јанко су други тим у историји овог такмичења који је стигао до финала ове категорије, а да није са енглеског говорног подручја. На путу до финала, они су победили тимове из Мелбурна, са Оксфорда, Харварда, Јејла, док су у самом финалу дебатовали против тимова са Оксфорда, Јејла и Маквари Универзитета у Сиднеју.

Такође, наш студент Ђорђе Радосављевић и Марта Васић (Факултет политичких наука у Београду) стигли су до четвртфинала у категорији енглески као други језик.

Поред овог огромног успеха, Милош Марјановић је проглашен за 2. најбољег говорника, а Јанко Ђорђевић за 4. најбољег говорника у категорији енглески као други језик, док је у категорији енглески као страни језик Марта Васић заузела 5. најбоље говорничко место, а Ђорђе Радосављевић 10. место.


Одржано предавање проф. др Александра Гајића на тему „The Role of International and EU Law in the Political Process“ у оквиру SEELS мреже

26. децембра 2019. године на Правном факултету Универзитета у Београду одржано је предавање проф. др Александра Гајића, главног правног саветника у Министарству спољних послова Републике Србије на тему „The Role of International and EU Law in the Political Process“. Предавање је одржано у оквиру SEELS (South Eastern European Law School) мреже и пројекта "Strenghtening the EU legal Studies in the SE Europe" чији је активни учесник Правни факултет Универзитета у Београду. Догађај је отворила продекан за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић, док је проф. др Маја Лукић Радовић, координатор на Правном факултету за спровођење SEELS пројекта упознала присутне са радом мреже као и активностима у оквиру самог пројекта. Након предавања професора др Александра Гајића и активне дискусије са студентима на актуелне теме међународног и европског права и политике, присутни су имали прилику да се кроз презентацију асистента Марије Влајковић боље упознају са радом научног часописа SEE Law Journal (SEE LJ) као и могућношћу објављивања у истом.Потписан Споразум о сарадњи између Правног факултета Универзитета у Београду и Националне академије за јавну управу

Београд, 25.12.2019 – Данас је у просторијама Правног факултета потписан Споразум о сарадњи између Националне академије за јавну управу (НАЈУ) и Правног факултета Универзитета у Београду. Споразум су потписали проф. др Зоран Мирковић , декан Правног факултета и Дражен Маравић, в.д. директора Националне академије за јавну управу, са циљем успостављања успешне и континуиране сарадње у спровођењу конкретних заједничких активности. Сарадња две институције имаће образовну, примењену и развојну димензију, а реализоваће се кроз повезивање и обједињавање научних и стручних ресурса обе стране.

„Кроз заједнички рад унапредићемо програмске и аналитичко - истраживачке активности, као и квалитет рада обе институције. Са једне стране студенти ће имати могућност стицања искуства и практичних знања у Академији, а са друге стране професори Правног факултета моћи ће да унапреде знања наших запослених и полазника обука, кроз организацију различитих трибина, предавања, конференција. Потписивање Споразума са Правним факултетом Универзитета у Београду, представља још један од начина ширења сарадње Академије и образовних институција у циљу унапређења процеса едукације и начина рада“, изјавио је Дражен Маравић, в.д. директора НАЈУ.

“Сарадња коју успостављају наше институције вишеструко ће допринети унапређењу квалитета прописа и стратешких докумената, као и професионалности, делотворности и ефикасности функционисања јавне управе на свим нивоима. Са друге стране, Академија и Правни факулетет ће омогућити да студенти, током свих фаза студија, добију практичну димензију која ће им олакшати укључивање у рад органа јавне управе и обезбедити одабир најквалитетнијих представника младих генерација, у јавном интересу”, изјавио је декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић.

Неке од договорених активности сарадње односе се још и на заједничко учествовање у реализацији националних и међународних научно-развојних, истраживачких и стручних пројеката из области права, развој нових иновативних технологија, процеса и услуга, насталих применом властитих или туђих резултата научноистраживачког рада, међусобну доступност стручне и научне литературе, али и развој издавачке делатности у областима од обостраног интереса.


Forvm Romanvm: др Џорџ Самјуели одржао предавање "NATO, ICTY and Serbia"

Последње предавање у клубу Forvm Romanvm у 2019. години одржао је 20. децембра др Џорџ Самјуели (George Szamuely), сарадник Института за глобалну политику (Global Policy Institute) из Лондона, политички аналитичар и колумниста - а за нашу земљу, ипак, најпознатији и најзначајнији као аутор књиге "Bombs for Peace: NATO's Humanitarian War on Yugoslavia". Већ на самом почетку предавања др Самјуели је нагласио да је рат у Југославији - рат Запада против ње - почео 1991. године, а да, по његовом мишљењу, траје и дан данас. Предавање се бавило интервенцијом западних сила у сукоб у Југославији (примарно радом Бадинтерове комисије), које је наш гост окарактерисао као грабљење идеалне прилике да се разруши јака држава на Балкану која је често представљала сметњу њиховим геополитичким плановима. Затим се др Самјуели фокусирао на рад Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију ('Хашког трибунала'), подвлачећи у којој мери је његово функционисање било у супротности са како правилима, тако и дотадашњом праксом Уједињених нација, и показујући на бројним примерима како су суд и тужилаштво били удружени у подухвату да српску страну по сваку цену прикажу као злочинце и узрочнике сукоба. Као једну препознатљиву нит која се провлачи кроз све фазе западне интервенције на тлу (бивше) Југославије истакао је непринципијелност и неконзистентност у примени правних начела и норми - оно што је истицано као опште правило у једном случају, пренебрегавано је онда када западним силама није одговарало. (Примера ради, неповредивост граница југословенских република истицана је као непремостива препрека за припајање Србији делова Хрватске или Босне и Херцеговине насељених српским становништвом, али је потпуно игнорисана у случају једностраног отцепљења Косова.) Предавање је изазвало дугу и живу дискусију, у којој је проминентну улогу играо и проф. др Бранко Ракић, некадашњи правни саветник Слободана Милошевића, који је поделио са присутнима неке слабије познате чињенице о раду Трибунала, али и о историјској димензији европске и нарочито балканске политике западних сила.

Више фотографија можете видети овде


 Одржана научна конференција „150 година од доношења Устава Србије из 1869. године“

На Правном факултету Универзитета у Београду у понедељак, 16. децембра 2019. године, одржана је научна конференција „150 година од доношења Устава Србије из 1869. године“. Овом конференцијом обележен је јубилеј најдуговечнијег устава Кнежевине и Краљевине Србије. Скуп су прикладним говорима отворили вишегодишњи професор правне историје на нашем Факултету, др Драгољуб Поповић и декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић. Рад конференције одвијао се у две сесије. У првој сесији расветљене су историјске околности доношења Устава из 1869. године, чему су посебно допринеле колеге са Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и његове уводне одредбе. У оквиру ове сесије излагали су проф. др Сузана Рајић, доц. др Данко Леовац, доц. др Нина Кршљанин и истраживач сарадник мс Данијел Радовић. Друга сесија углавном је била посвећена ставовима савременика о Уставу из 1869. године. У оквиру ове сесије своје реферате представили су проф. др Зоран Мирковић, доц. др Далибор Ђукић и асс. др Урош Станковић. Обе сесије окончане су занимљивим дискусијама у којима су колеге које се баве различитим аспектима српске историје имали прилику да размене ставове, информације и резултате својих истраживања. 

Снимак отварања конференције можете погледати овде

Више фотографија можете видети овде


Forvm Romanvm: асс. др Урош Станковић говорио о законодавном раду Јована Хаџића

Последње предавање у јубиларном циклусу о Српском грађанском законику и Јовану Хаџићу одржао је 13. децембра 2019. године асс. др Урош Станковић са Правног факултета Универзитета у Новом Саду. Тема предавања била је "Законодавни рад Јована Хаџића у Кнежевини Србији 1837-1845". Откривајући нам резултате својих архивских истраживања, од којих неке још није ни објавио, др Станковић показао је како је круг закона којима је Хаџић био ангажован да се бави шири него што је познато. Поред Грађанског законика по којем се прославио и више закона из области уређења централних државних органа, где је његова улога позната стручњацима, Хаџић је имао удела у писању и закона о судовима, војсци, црквеним властима, а пред крај свог боравка у Србији ангажован је и за писање Кривичног законика! Постојала је чак и идеја да би га требало задужити да напише и коментар Грађанског законика, као и процесне законике и њихове коментаре - али сви ови подухвати су, нажалост, пропали када је због сукоба са Томом Вучићем Перишићем Хаџић отпуштен из државне службе. Предавање је било изузетно занимљиво и богато животним детаљима из преписке актера дешавања. 

Више фотографија на овом линку.


Иницијални састанак поводом пројекта "LAWGEM -право и род"

На Правном факултету Универзитета у Београду је 12. и 13. децембра одржан иницијални (тзв. kick off) састанак поводом имплементације међународног научног пројекта Erasmus Plus KA203 – Стратешко партнерство у високом образовању, који је Универзитет у Београду, као координатор, добио, за конкретни пројектни подухват под називом: Нови квалитет образовања кроз образовање за родну равноправност - Стратешко партнерство за изградњу мастер студијског програма ПРАВО И РОД (`New Quality in Education for Gender Equality - Strategic Partnership for the Development of Master`s Study Program LAW AND GENDER` /LAWGEM/).

            У име Управе Правног факултета и у име објективно спреченог декана проф. др Зорана Мирковића, скуп је отворила продеканица за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић, након чега је присутне поздравила ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић. Такође, у својству највише представнице "придруженог партнера" LAWGEM пројекта, скуп је поздравила и  Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

            Носилац наведеног пројекта је Универзитет у Београду и његов Правни факултет,  док је координатор пројекта проф. др Драгица Вујадиновић. Поред Универзитета у Београду, чланови Конзорцијума коме је поверена имплементација пројекта су:  Правни факултет Универзитета LUMSA (Libera Università degli Studi Maria Ss. Assunta di Roma) из Палерма, Италија; Факултет за право, психологију и социјални рад Универзитета у Оребру (Örebro universitet), Шведска; Институт Европа Правног факултета Универзитета у Зарланду   (Universitat des Saarlandes), Немачка; и Универзитет у Кадизу (Universidad de Cadiz), Шпанија.

            На иницијалном састанку били су присутни представници свих чланица Конзорцијума, укупно њих 13 (четворо из Шпаније, и по троје из Немачке, Шведске и Италије), као и велики број чланова истраживачког тима Правног факултета Универзитета у Београду. Сви истраживачи су веома активно учествовали у разговорима о спровођењу пројекта, као и врло конкретно о прва два предвиђена интелектуална исхода LAWGEM пројекта, чије креирање је, заправо, већ у току, а то су курикулум мастер програма и упитник за емпиријско истраживање ставова о родној равноправности  наставника и сарадника свих чланица Конзорцијума.

Другог дана скупа, чланови истраживачког тима били су у прилици да присуствују предавању о родно осетљивом подучавању правних дисциплина, које је одржала проф. др Јохана Ниеми са Универзитета Турку из Финске. Ово предавање је организовано уз подршку Мисије ОЕБС у Београду, а представљало је лепо полазиште за отпочињање рада на изградњи силабуса за предмете будућег мастер студијског програма "Право и род".

Снимке са састанка и предавања можете видети овде

Више фотографија можете видети овде


Forvm Romanvm: проф. др Радослав Ераковић одржао предавање „Портрети савременика у дневничким записима Јована Хаџића“

6. децембра 2019. године циклус посвећен Српском грађанском законику и Јовану Хаџићу настављен је предавањем „Портрети савременика у дневничким записима Јована Хаџића“. Предавање је одржао проф. др Радослав Ераковић са Одсека за српску књижевност Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Сликајући својим речима живописне сцене, приказао нам је како су из визуре Јована Хаџића изгледали Кнез Милош и главни међу уставобранитељима, турски везир, руски и аустијски посланици... Од Хаџићевог првог путовања кроз Србију и тада политички ризичне посете Карађорђевом гробу, преко сукоба са Вуком Караџићем, па до протеривања Милоша и успостављања уставобранитељског режима, видели смо слику Србије која се тек ослобађа османске власти очима образованог пречанина, који је често имао проблема да се уклопи у окружење у Србији, али чији патриотизам се не може довести у питање. Проф. Ераковић нам је скренуо пажњу и на у широј јавности недовољно познато модерно реиздање Хаџићевог дневника из 2013, захваљујући којем се сви заинтересовани могу упознати са његовим успоменама.

Више фотографија на овом линку.


Одржана симулација "Anaxagoras of Clazomenae on Trial at Athens" под вођством проф. Виктора Кастеланија

6. децембра 2019. године клуб Forvm Romanvm поново је имао задовољство да буде домаћин сад већ традиционалне симулације античког суђења нашег драгог госта, професора Виктора Кастеланија (Victor Castellani) са Универзитета у Денверу. Ове године на оптуженичкој клупи атинске суднице нашао се ни мање, ни више, него Анаксагора, чувени грчки филозоф. На терет су му били стављени озбиљни преступи – софизам, атеизам, богохуљење и кварење омладине, а све то због његових контрoверзних учења, која су била трн у оку групи конзервативних грађана Атине. Учесници суђења били су студенти прве године са стручне групе за Упоредну правну традицију: магистрат је био Виктор Радомировић, на страни оптужбе говорили су Петра Станојевић, Мартин Марек и Анђела Ристановић, одбрану су представљали Никола Гашпарић, Јована Јовановић и Стефан Добраш, док је сам проф. Кастелани био Анаксагора лично. Иако је у судници било напето, поротници (које су представљали наши форумаши у публици) су одлучили да Анаксагора није крив, и тиме су показали да је Атина ипак била један напредан полис који је схватао и ценио значај науке и слободе мисли и говора.

Више фотографија на овом линку.


Одржан научни скуп "Живојин М. Перић: Личност и дело"

   У заједничкој организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Српске академије наука и уметности 5. и 6. децембра 2019. године одржан је научни скуп "Живојин М. Перић: Личност и дело". Ова конференција представљала је финални догађај у оквиру прошле године започетог обележавања 150-годишњице од рођења Живојина Перића (1868-1953), дугогодишњег професора нашег Факултета и дописног члана СКА (касније САНУ). Претходно је већ у оквиру јубилеја издата Библиографија Живојина М. Перића са хронологијом живота и рада (аутора Добрила Аранитовића и Јовице Тркуље) и организована стална изложбена поставка "Живојин М. Перић: Живот и дело" у слушаоници III Правног факултета, која носи његово име.

   На отварању скупа присутнима су се обратили председник САНУ, академик Владимир Костић, декан Првног факултета, проф. др Зоран Мирковић, и председница Организационог одбора, проф. др Марија Драшкић.

Снимак свечаног отварања можете погледати овде

  Рад конференције се одвијао у пет сесија. Прве две биле су посвећене доприносу који је Живојин Перић остварио у области грађанског права: у оквиру тога, прва се бавила различитим цивилистичким темама, а друга у целости облигационим правом. Трећа сесија била је посвећена теоријској мисли Живојина Перића, четврта његовим радовима о међународном праву и федерализму, док се пета сесија бавила Перићевим животом и интересовањима мање заступљеним у његовом делу. У раду конференције је учествовало преко двадесет учесника из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, међу којима је био велики број наставника Правног факултета Универзитета у Београду. У публици је било много како стручњака, тако и студената, а скупу је присуствовало и двоје чланова породице Перић.

Говор декана на затварању скупа можете видети овде

    У оквиру скупа одржана је и премијера документарног филма "Живојин Перић: професор мимо времена" режисера Николе Аврамова, снимљеног у продукцији Правног факултета у оквиру обележавања годишњице. Наши наставници учествовали су као гости и стручни консултанти при изради филма, а уз његову помоћ ће и шира јавност моћи да се упозна са ликом и делом професора Перића.

Више фотографија можете видети овде

Forvm Romanvm: проф. др Марко Ђурђевић говорио о  изменама и допунама Српског грађанског законика у првих 20 година његовог важења

29. новембра 2019. Форум је наставио циклус посвећен 175-годишњици Грађанског законика за Кнежевину Србију предавањем проф. др Марка Ђурђевића „Измене и допуне Српског грађанског законика у првих 20 година његовог важења“. Чули смо како су у овом почетном периоду измене, допуне и аутентична тумачења Законика спровођени путем кратких закона издаваних у службеном гласилу Кнежевине Србије, а да се тек касније приступило њиховом систематизовању и интегрисању у текст Законика. Ове првобитне интервенције се нису, како би се могло помислити, тицале оних области које су наишле на негативан одзив првих критичара Законика (Шероглића и Матића), већ су биле изазване потешкоћама на које су судови наилаизили у његовој примени и, по оцени професора Ђурђевића, нису представљале суштинску еволуцију Законика. После предавања се развила и занимљива дискусија како о Законику из 1844. године, тако и о његовом потенцијалном наследнику.

Више фотографија на овом линку.


Наши студенти победилина такмичењу из Компанијског права -  BIG DEAL

Тим Правног факултета Универзитета у Београду освојио је прво место на регионалном такмичењу из Kомпанијског права под називом Big Deal  у организацији TLA – Top-Tier Legal Adriatic које се одржава на енглеском језику. Наш Факултет су представљали: Мила Радосављевић, Душан Николић (студенти мастер студија), Никола Лазић, Душан Васиљевић и Катарина Милић (студенти четврте године), под менторством доц. др. Јелене Лепетић. Домаћин такмичења, које је одржано 28. и 29. новембра 2019. године, био је Правни факултет Универзитета у Крагујевцу. Такмичење Big Deal представља симулацију трансакције преузимања и спајања привредних друштава. Задатак студената био је да се ставе у улогу адвоката и да по обављеној анализи достављене документације сачинe due diligence извештај и уговор о продаји удела у друштву са ограниченом одговорношћу (share purchase agreement). Након представљања сачињених докумената и одговора на питања, у финале су прошли тимови Правног факултета Универзитета у Љубљани и Правног факултета Универзитета у Београду. Тимови су добили задатак да воде преговоре о уговору чланова друштва (shareholders’ agreement) и на најбољи начин заштите интересе свог клијента. Једногласном одлуком комисије победу је однео тим нашег Факултета, при чему су чак три студента из нашег тима проглашена за изузетне говорнике, што је преседан у историји овог такмичења. Мила Радосављевић, Душан Николић и Катарина Милић добили су могућност да обаве приправнички стаж у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић.

Тим Факултета се захваљује свима који су им помогли својим саветима и подршком.


Свечаност поводом отварања Жан Моне Катедра за европско еколошко право

У петак, 22. новембра 2019. године, у конференцијској сали Правног факултета је одржана свечаност којом је обележен почетка рада Жан Моне Катедре за европско еколошко право. На свечаности су представљени предавачи и теме које ће бити анализиране на Правној клиници за еколошко право, као првом у низу курсева организованих под окриљем Катедре.

На свечаности су говорили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, Горан Триван, министар заштите животне средине, Андреа Орицио, амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији, Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији, Милан Мариновић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерални секретар Стручне службе Заштитника грађана. Модератор скупа је била проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић, носилац Жан Моне Катедре за европско еколошко право.

Проф. др Зоран Мирковић је уручио Захвалницу амбасадору Мисије ОЕБС-а у Србији за подршку у организовању и раду Правне клинике за еколошко право коју је до сада похађало пет генерација студената основних, мастер и докторских студија.

Правни факултет Универзитета у Београду је одлуком Европске комисије о Жан Моне активностима у оквиру ЕРАЗМУС+ програма добио Жан Моне Катедру за европско еколошко право (Jean Monnet Chair in European Environmental Law). Програм рада Жан Моне Катедра за европско еколошко право траје од 1. септембра 2019. године до 1. септембра 2022. године. У извођњу наставе и активности које се организују у форми семинара, округлих столова, летњих школа, обука за државне службенике, обука за судије и тужиоце и конференција учествују и асистенткиње нашег факултета Бојана Тодоровић и Марија Влајковић.

Жан Моне Катедра за европско еколошко право ће објединити предмете и курсеве који су  до сада успешно развијани на нашем факултету како би се увођењем нових метода едукације и бољег повезивања програма омогућио даљи развој области еколошког права. Пројектом су планирани програми који ће омогућити едукацију не само студената основних, мастер и докторских студија у одласти еколошког права ЕУ и праксе Европског суда правде, већ и судија, адвоката, државних службеника.

Пројектом је предвиђено да се новине уводе у извођење наставе у оквиру 5 постојећих предмета (Еколошко право, Еколошко право и политика ЕУ, Правна клиника за еколошко право, Приступ правди у еколошким стварима, Заштита животне средине у управном поступку и управном спору), уз увођење 7 нових курсева (Изазови европског законодавства у примени система за трговину емисијама са ефектом стаклене баште, Промене управног поступка у циљу преношења еколошког acquis-а, Право климатских промена, Увод у еколошко право ЕУ, Утицај праксе ЕСП на промену еколошког права, Хармонизација права Србије са еколошким правом ЕУ, Системи обавештавања о еколошком праву ЕУ: извори и базе података). У програму је и нови курс за студенте основних студија Право климатских промена, као изборни предмет на 4. години студија (летњи семестар).


Forvm Romanvm: Проф. др Миодраг Орлић одржао предавање „Преднацрт Грађанског законика Републике Србије: наслеђе и нове идеје“

22. новембра 2019. треће предавање у циклусу клуба Forvm Romanvm о Српском грађанском законику одржао је проф. др Миодраг Орлић, доајен нашег грађанског права, инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске, председник Удружења правника Србије и дугогодишњи члан Комисије за израду Грађанског Законика. Тема његовог предавања била је „Преднацрт Грађанског законика Републике Србије: наслеђе и нове идеје“. Предавање је започео кратким представљањем тројице највећих српских законодаваца у области грађанског права – Јована Хаџића, Валтазара Богишића и Михаила Константиновића, као и страних утицаја који су њих формирали као научнике. Елегантно смењујући приказ ширег плана са конкретним примерима, проф. Орлић нам је приказао главна достигнућа и проблеме различитих фаза и покушаја кодификовања грађанског права у Србији. Нарочит акценат је бацио на значај законодавног рада професора Михаила Константиновића – како закона који су усвојени, тако и познате Скице за законик о облигацијама и уговорима – за доношење нове српске грађанскоправне кодификације. У публици је било свих од бруцоша до професора у пензији, а дискусија је додирнула и правноисторијска и позитивноправна питања, па и оно најважније питање de lege ferenda – какав мора бити законик да би заиста представљао вредност и за будуће генерације?


Друга регионална конференција из облигационог права

Правни факултет Универзитета у Београду био је домаћин Друге регионалне конференције из облигационог права, која окупља истакнуте цивилисте из земаља бивше Југославије. Конференцију су организовали проф. др Марија Караникић Мирић, проф. др Марко Ђурђевић и проф. др Милош Живковић. На конференцији, која је одржана 14. и 15. новембра, учествовало је 18 наставника из Словеније, Хрватске и Србије. Реферати о разним темама из облигационог права привукли су пажњу бројне публике и подстакли живу стручну расправу.

Излагали су: проф. др Миха Јухарт, проф. др Петер Грилц, проф. др Дамјан Можина и асист. др Кармен Лутман (сви са Правног факултета у Љубљани), затим доц. др Матија Дамјан, проф. др Татјана Јосиповић, проф. др Марко Баретић, проф. др Саша Никшић, доц. др Ивана Канцељак (сви са Правног факултета у Загребу), проф. др Марија Драшкић, проф. др Марко Ђурђевић, проф. др Марија Караникић Мирић, проф. др Милош Живковић, проф. др Наташа Петровић Томић, доц. др Ненад Тешић, доц. др Катарина Доловић Бојић, доц. др Снежана Дабић (сви са Правног факултета у Београду) и проф. др Душан Николић (са Правног факултета у Новом Саду).

Правни факултет у Загребу доделио је Правном факултету у Београду своју почасну плакету како би се обележио наставак регионалне академске сарадње на највишем нивоу. Гост Правног факултета у Београду био је, након дугог времена, декан Правног факултета у Загребу, проф. др Игор Глиха, који је декану Правног факултета у Београду, проф. др Зорану Мирковићу, уручио почасну плакету.

Прва регионална конференција из облигационог права одржана је 2018. године на Правном факултету у Љубљани, поводом 40 година од усвајања Закона о облигационим односима. Конференција у Београду је наставак те вредне и успешне регионалне сарадње, која ће се наставити и следеће године на трећој конференцији која треба да се одржи на Правном факултету у Загребу.


Forvm Romanvm: Проф. др Зоран Мирковић одржао предавање "Уводна правила и увођење у живот Српског грађанског законика"

15. новембра 2019. друго предавање у циклусу посвећеном Српском грађанском законику и Јовану Хаџићу одржао је наш декан, проф. др Зоран Мирковић. Назив предавања био је „Уводна правила и увођење у живот Српског грађанског законика“, а професор се фокусирао на први део уводних одредби Законика, који је на први поглед довољно сличан уводним нормама Аустријског грађанског законика да их је већина аутора сматрала преузетим оданде, док заправо показују висок степен разликовања и оригиналности. Анализу самих одредби проф. Мирковић је спојио са приказивањем прилика које су важиле у време доношења Законика, попут масовне неписмености српских судија или режима капитулација који је још увек важио за стране поданике на српском тлу, будући да је Србија још увек била део Османског царства. На тај начин, показао је мотивацију Јована Хаџића за увођење одређених решења која могу деловати необично (нпр. норме срочене тако да сугеришу персонални принцип примене права) или барем одступају од аустријског узора (нпр. увођење обичаја као супсидијарног извора права), али и објаснио како је морао изгледати почетак примене овог акта који је представљао прекретницу у развоју права Кнежевине Србије. Публика је пратила предавање са великим интересовањем, те се на крају развила изузетно богата дискусија.


Футсал репрезентација Правног факултета одбранила титулу

На Петом Светском међууниверзитетском првенству (World InterUniversities Championship) које је одржано у Пули од 12. до 16. новембра ове године, футсалери Правног факултета одбранили су титулу светских универзитетских првака освојену прошле године у Барселони.

На овогодишњем Светском првенству, које је окупило 32 екипе са свих крајева света, Правни факултет је до титуле стигао без пораза, у финалу савладавши ривале из Либије резултатом 5:1.

Наши репрезентативци - двоструки узастопни шампиони Лиге Универзитета у Београду, окосница футсал селекције Београдског универзитета као двоструког узастопног првака Србије, актуелни освајачи Европског купа у Милану - овим тријумфом обезбедили су директан пласман на Медитеранске универзитетске игре у Бејруту и наредно Шесто Светско међууниверзитетско првенство у Риму 2020. године.

Злато су одбранили Марко Бадовинац, Никола Вићић (капитен), Никола Ристановић, Страхиња Петров, Никола Матијевић, Филип Минић, Никола Арсић, Иван Никотовић, Александар Фриц, Јован Ристановић, Марко Лазић и Ђорђе Врљанац. Шеф наше делегације био је Матија Бурић.

Селектор репрезентације, проф. др Владимир Вулетић, истиче да је ово непоновљива генерација универзитетског футсала у Србији, али и упозорава да Београд и Србију у јулу 2020. године чека организација Европских универзитетских игара, те да је у том смислу крајње време да се универзитетском спорту приступи много озбиљније и квалитетније него до сада.


ДОДАТНИ КУРС: Писање правних аката и кривична дела у вези са опојним дрогама у Сједињеним Америчким Државама

Правни факултет Универзитета у Београду је имао прилику да угости гoспођу Марису Мол Бостик (Маrrisa Molé Bostick), адвокатицу и професорку права из Сједињених Америчких Држава. Госпођа Бостик је одржала серију предавања на тему Писање правних аката и кривична дела у вези са опојним дрогама у Сједињеним Америчким Државама“ у периоду од 1. новембра до 14. новембра 2019. године.

Студенти основних и последипломских студија Правног факултета Универзитета у Београду су имали прилику да се током додатног курса на интерактиван начин упознају са битним карактеристикама кривичног поступка у САД-у. Предавања су била посвећена изворима права, теоријским основама и практичним вештинама писања правних аката, као и разумевању и разликовању прецедената. Kористећи студије случаја, студенти су унапредили знања о правној аргументацији, основном и унакрсном испитивању и завршној речи.  Студије случаја подстакле су бројна питања полазника курса.


 Успех студената Правног факултета на међународном такмичењу из стечајног права

Тим студената Правног факултета у Београду се квалификовао у осмину финала престижног међународног такмичења „Ian Fletcher International Insolvency Law Moot“. Од укупно двадесет и осам тимова, на основу квалитета писаних поднесака, тим Правног факултета је проглашен за један од осам најбољих тимова који ће учествовати у завршној фази такмичења од 7. до 9. фебруара 2020. године у Лондону. Такмичење се одржава у организацији INSOL International и International Insolvency Institute.

Чланови факултетског тима Вера Којић, Инес Јанићијевић, Ксенија Џипковић и Давид Спаић су радили на решавању случаја и припреми писаних поднесака више од два месеца, како би што боље представили Правни факултет Универзитета у Београду. Студенти истражују и припремају се под менторством асс. Николе Илића, док цео тим предводе двојица професора, проф. др Вук Радовић и проф. др Бранко Радуловић, чији су савети, искуство и посвећеност пружили студентима огромну подршку.

Учешће студентског тима у завршној фази међународног такмичења је могуће захваљујући помоћи доц. др Милене Ђорђевић, координатора moot court активности на факултету, и помоћи управе факултета. Такође, одлазак факултетског тима у Лондон не би био могућ без подршке International Finance Corporation Serbia (IFC).


Српски студенти остварили историјски успех на Оксфорду  

На управо завршеном престижном дебатном турниру на Универзитету Оксфорд - Oxford Intervarsity 2019 - наши студенти Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић остварили су огроман успех и победили у финалу турнира у отвореној категорији (главној категорији). 

Oxford Intervarsity је један од најпрестижнијих и најстаријих дебатних турнира који се одржава већ више од 50 година. Ове године на турниру је учествовало преко 250 студената из целог света. У отвореној категорији претежно се такмиче студенти којима је енглески матерњи језик. 

Први пут у историји овог турнира је тим који није са енглеског говорног подручја освојио финале ове категорије. Наши студенти су се у финалу такмичили против тимова са Универзитета Харвард (САД), ЛСЕ Универзитета (Уједињено Краљевство) и Универзитета Харт Хаус (Канада). Тема завршне дебате у којој је тим Правног факултета Универзитета у Београду однео победу била је "Овај дом жали због уједињења Немачке после пада Берлинског зида".

Поред овог великог успеха тима, наши студенти освојили су и велика лична признања: Милош Марјановић је проглашен за најбољег говорника турнира, док је Јанко Ђорђевић међу говорницима освојио шесто место. 

Милош и Јанко ће представљати Универзитет у Београду и на овогодишњем Светском универзитетском дебатном првенству, које ће се одржати крајем децембра на Тајланду.


Предавањем проф. Симе Аврамовића отворен циклус о Српском грађанском законику и Јовану Хаџићу

8. новембра 2019. у клубу Forvm Romanvm започет је тематски циклус предавања посвећених двоструком јубилеју – 175 година од доношења Грађанског законика за Кнежевину Србију (1844) и 150 година од смрти његовог законописца, Јована Хаџића (1799-1869). Прво предавање у циклусу одржао је наш професор Сима Аврамовић, на тему „Српски грађански законик и његови противници: узроци и мотиви“. Од њега смо чули како је текло доношење Законика и ко је све у различитим периодима критиковао Хаџићев рад на њему – почев од савременика као што су Вук Караџић и Павле Шероглић, преко првог коментатора Законика Димитрија Матића и његовог несуђеног ревизионисте Николе Крстића, па до каснијих познатих српских и југословенских цивилиста, као што су Живојин Перић, Андра Ђорђевић и Драгољуб Аранђеловић. Објашњавајући у којим је областима и из којих разлога свако од њих критиковао Законик и Хаџића, проф. Аврамовић показао је да је Хаџићу углавном замерано оно за шта он објективно не може сносити никакву одговорност, те да су неки негативни ставови некритички преузимани од каснијих аутора упркос свом слабом чињеничном утемељењу. За сам крај проф. Аврамовић је сачувао посластицу – цитате из Хаџићеве књиге Дух народа србског, којима је пољуљао уврежену представу о њему као о недвосмисленом присталици природноправне школе.


 Додатни курс: Aмеричко уставно право и федерална судска пракса у парничним поступцима

У сарадњи са Центром за међународне правне студије из Салцбурга, Правни факултет Универзитета у Београду је имао прилику да угости господина Патрика МекНалтија (Patrick McNulty), члана Адвокатске коморе Ајове (САД). Господин МекНалти је одржао серију предавања о америчком уставном праву и судском поступку у периоду од 21. октобра до 31. октобра 2019. године.

Током двонедељног курса, студенти основних и последипломских студија Правног факултета Универзитета у Београду имали су прилику да из перспективе искусног адвоката нешто више науче о Уставу САД и његовим амандманима. Гостујући предавач је представио садржајан и интересантан програм који је обухватио главне одлике парничног поступка у Сједињеним Америчким Државама, као и питање улоге судије, адвоката и пороте у овом поступку. Полазници курса су се упознали са “еволуцијом” америчког устава путем уставних амандмана.


 У клубу Forvm Romanvm промовисана књига "Изненађење" Радослава Дује Недића

1. новембра 2019. године одржана је промоција књиге „Изненађење“ аутора Радослава Дује Недића, који нам је још једном показао како се може испољити креативност повезивањем правничког позива и књижевности. Осим што иза себе има успешну адвокатску и дипломатску каријеру, аутор је и плодотворан писац који је овом приликом одржао чак трећу промоцију на Правном факултету Универзитета у Београду – прва је била 2001. поводом књиге „Мој роман“, а друга 2018. поводом књиге „Адвокатске приче. Промоцију је поздравним говором отворио професор др Сима Аврамовић, који је изразио велико задовољство што Forvm Romanvm поново има прилику да угости аутора, а потом су се и остали говорници обратили присутнима. На велику жалост, књижевница Милица Јефтимијевић Лилић и песник Адам Пуслојић су услед болести били принуђени да изостану, тако да су утиске о књизи, као и о осталим делима аутора, изразиле Дујине колеге – правници: адвокат Владимир Петровић, амбасадор, дипломата, колумниста и писац кратких прича Ђорђе Мисајловски и адвокат Небојша Перовић. Одломке из књиге је, у паузама између говорника, читао Давид Вучинић, наш некадашњи студент (и сада студент мастер студија), победник на такмичењу у беседништву на Правном факултету Универзитета у Београду и други најбољи говорник на међународном такмичењу из области арбитраже и међународног привредног права, Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.


 Професор Бујуклић одржао јубиларно 40-годишње предавање о Хиландару у клубу Forvm Romanvm

25. октобра 2019. проф. др Жика Бујуклић, легенда нашег Римског права, одржао је своје редовно – али ове године посебно – предавање о Хиландару. Овим предавањем обележено је 40 година интересовања професора Бујуклића за овај најзначајнији српски манастир, посећивања Свете горе скоро сваке године и држања предавања на ту тему студентима, старим форумашима и осталој заинтересованој публици. И ово јубиларно предавање је, као и ранија, представљало комбинацију путописа са путовања професора Бујуклића на Свету гору почев од првог пута 1980. године, пропраћеног бројним фотографијама, са причом о историји Хиландара и његовом значају за српску историју. Као и на предавањима из Римског права, професор Бујуклић успео је да напуни амфитеатар V – „Радомир Лукић“, а публика је с великим интересовањем слушала предавање око три сата.


 Споразум о сарадњи Правног факултета и Адвокатске коморе Београда

Са великим задовољством истичемо да је 25. октобра 2019. године закључен Споразум о сарадњи Правног факултета и Адвокатске коморе Београда. Овај Споразум закључен је пред великим бројем адвоката, високим носиоцима судске, законодавне и извршне власти, а на „Другом адвокатском саветовању“ које се одржавало на Златибору од 25. до 27. октобра 2019. године.

У име Правног факултета наведени Споразум потписао је декан, проф. др Зоран Мирковић, а у име Адвокатске коморе Београда председник ове коморе, адвокат Југослав Тинтор. У делегацији Правног факултета био је још проф. др Бојан Милисављевић, продекан за наставу, а присуствовали су и судије Уставног суда Србије и професори Правног факултета проф. др Милан Шкулић и Владан Петров, као и доценти Урош Новаковић, Милош Здравковић и Сања Глигић.

Потписивање Споразума је поздрављено од свих присутних и истакнуто је да ће се на овај начин битно унапредити вршење адвокатске професије. Споразум подразумева организовање студентске праксе у изабраним адвокатским канцеларијама, како би се студенти Правног факултета већ током студија, упознали са основним елементима вршења адвокатске професије. На овај начин обезбедиће се и будућа објективна селекција најбољег кадра за обављање приправничког стажа у адвокатским канцеларијама од стране свршених студената.

Поред наведеног, предмет Споразума је заједничко организовање стручних радионица, семинара и округлих столова. Споразум предвиђа и заједничко организовање припреме за правосудни испит која је раније била организована на Правном факултету, али сада уз учешће бројних водећих стручњака из праксе као и наших професора.

На крају, Споразумом је предвиђена и активност на увођењу изборног предмета на Правном факултету под називом „Право адвокатске професије“, где ће студенти који желе моћи да изучавају основне правне прописе којима је уређена адвокатска професија, као и да се едукују у смислу адвокатске етике, како би касније могли да професионално врше адвокатску функцију. Истакнуто је да је адвокатска професија у свим развијеним друштвима на самом врху у смислу угледа и значаја, те да се владавина права унапређује кроз квалитетнију адвокатску професију.

Студенти Правног факултета на овај начин добиће неопходну практичну димензију током студија и спремно ће моћи да се укључе у професионалне изазове када успешно окончају своје студије. На основу наведеног Споразума о сарадњи у блиској будућности биће донете конкретне одлуке и предузети даљи кораци у његовој имплементацији.


Нов квалитет у образовању ради родне равноправности - Стратешко партнерство за развој мастер студијског програма ПРАВО И РОД (LAWGEM)

Правни факултет Универзитета у Београду је, као координатор, добио Erasmus Plus KA203 пројекат – Стратешко партнерство у високом образовању, за пројекат: Нови квалитет образовања кроз образовање за родну равноправност  Стратешко партнерство за изградњу мастер студијског програма ПРАВО И РОД. Пројекат ће трајати три године.

Проф. Др Драгица Вујадиновић са Правног факултета, Универзитета у Београду је координаторка LAWGEM пројекта.

Чланови Конзорцијума су: Libera Universita Maria SS. Assunta di Roma, Department of Law – Lumsa University Palermo (Италија), Orebro University, School of Law, Psychology and Social Work (Шведска), Universitat des Saarlandes, Faculty of Law Europa-Institut (Немачка), Universidad de Cadiz (Шпанија).

Конзорцијум европских универзитета се окупио са циљем да питања родне равноправности буду интегрисана у студије права посредством заједничког мастер студијског програма ПРАВО И РОД. Овај пионирски академски подухват има за циљ да допринесе родно осетљивом  реконструсању свих релевантних области правничког знања. Читав процес и крајњи резултат би требало да допринесу унапређењу квалитета високог образовања и студија права на универзитетима из конзорцијума, а и шире.

Главни циљ LAWGEM пројекта је да се креира нови мастер програм ПРАВО И РОД, који ће на родно сензитиван начин преиспитати и артикулисати правничко образовање, и који ће обухватити кроз обавезне и опционе предмете све области правничког образовања и правне праксе, као и све ван-правне релеватне области – као што су економска анализа права, криминологија, социо-психолошке области истраживања и знања. Курикулуми мастер програма ПРАВО И РОД ће бити акредитовани на четири од пет чланица конзорцијума. Други интелектуални резултат LAWGEM пројекта ће бити Уџбеник, у коме ће бити садржани текстови за све поменуте обавезне и опционе предмете. У креирању силабуса и писању проблемских текстова за све предмете овог мастер студијског програма учествоваће наставници из свих чланица конзорцијума. Трећи интелектуални резултат ће бити формирање правне клинике за родну равноправност, која ће такође бити заједнички резултат чланица конзорцијума, и која ће бити саставни део курикулума. Ова правна клиника ће преко онлине платформе, такође, служити анализу релевантних правних случајева из дате области. Четврти интелектуални резултат ће бити онлине платформа за тзв. "доживотно учење" (life-long-learning - LLL), која ће бити окренута и ка широј јавности и представљаће ресурс подстицања проширења свести о родној равноправности и побољшања знања и праксе у области борбе против свих форми родно засноване дискриминације, родно заснованог насиља и сексуалног узнемиравања. Пети интелектуални резултат ће бити упитник, који ће заједнички формулисати компетентни учесници пројекта из свих чланица конзорцијума, акоји ће обухватати разне проблеме везане за институционални, образовни и културолошки оквир академске заједнице. Упитник ће служити за емпиријско истраживање ставова наставног особља о питањима родне равноправности у читавом конзорцијуму, а у оквирима пројекта ће бити објављени резултати упоредне анализе добијених резултата за све чланице конзорцијума. Такође, упитник ће као инструмент за поменуту врсту емпиријског истраживања бити онлине доступан и за ширу академску јавност.

Потреба за родно осетљивим приступом у високом образовању уопште и у правничком образовању, произилази из стратешких опредељења и нормативних стандарда модерног међународног и националног права. Образовати студенте права (будуће адвокате, судије, тужиоце, државне службенике, чланове скупштине и органе владе) на родно осетљив начин представља инвестицију у боље законодавство и имплементацију владавине права. Овај приступ доприноси испуњењу суштине савремног права, а то је једнако поштовање и заштита права за сваког појединца, при чему идеја и пракса универзалних људских права подразумева и уважавање разлика, укључујући и заштиту женских права.

Циљ креираног, акредитованог и имплементираног мастер програма ПРАВО И РОД јесте да понуди родно сензибилисана адекватна знања и вештине за рад унутар правних и не-правних послова у свим областима права, политике, економије, медија, културе. Наравно, мастер програм ће директно служити и академским сврхама - за формирање компетентних кадрова за будући рад у универзитетском образовању у областима права и друштвено-хуманистичким наукама.

Интернет страница пројекта LAWGEM доступна је на адреси: http://lawgem.ius.bg.ac.rs


Одржан скуп Belgrade meets Lisbon meets Krakow – 2019 Legal Theory Summit

Од 17. до 20. октобра су гости на нашем факултету били наставници и сарадници на правнофилозофским предметима са Универзитета у Лисабону и Јагелонског универзитета из Кракова. У оквиру Семинарске групе из Увода у право, проф. др Војћех Залуски (Wojciech Zaluski) и проф. др Давид Дуарте (David Duarte) су дебатовали на тему: What Is Equity and Why It (Doesn’t) Matter(s)? Након што су укрстили супротстављене аргументе на ову тему, професори су одговарали на бројна питања полазника Семинарске групе.

 

У суботу 19. октобра је на нашем факултету одржан једнодневни скуп Belgrade meets Lisbon meets Krakow – 2019 Legal Theory Summit, на којем су вођене динамичне и интересантне расправе о најактуелнијим питањима из области правне теорије и филозофије. На почетку су В. Залуски и К. Елиаш (Katarzyna Eliasz) изложили рад ‘Libertas: On the Unity of the Concept of Freedom’, а у истој сесији је свој рад изложио и наш колега М. Здравковић - ‘Legitimacy of the State Authority – The Case of Independent State of Croatia (NDH)’. У следећој сесији су говорили наши наставници Ј. Хасанбеговић - ’On Facts and Norms and the (Im)Possibility of Their Differentiation’ и М. Јовановић - ‘The Prototype Theory of Concepts and Concept of Law’. Поподневни део конференције је био посвећен темама из области тумачења и примене права. Најпре је Д. Дуарте говорио на тему ‘Constitutional Discretion and Epistemic Insufficiency: On the Road to a Positivistic Weight Formula’, а на ту тему се надовезао његов колега из Лисабона П. Мониз-Лопес (Pedro Moniz Lopes), са радом ‘Naturalizing Interpretation: A First Approach On “Hardware” and “Software” Determinants of Legal Interpretation’. У последњој сесији је А. Ешер (Ana Escher) изложила рад ‘Reading the Legislator´s Mind? Ruth Millikan’s Externalist Semantics and Its Potential Role for Legal Interpretation’, а конференцију је затворио Б. Спаић излагањем ’Interpretative Formalism: Doctrine, Theory or Ideology’.


Предавање "Женидба краља Александра Карађорђевића" одржано у клубу Forvm Romanvm

Прво предавање у оквиру клуба Forvm Romanvm у 2019/20 школској години одржао је научни саветник проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју. Тема предавања била је „Женидба краља Александра Карађорђевића“, и форумска публика могла је да чује све од првих покушаја договарања брака између југословенског престолонаследника и румунске принцезе, преко занимљивог свечаног програма венчања у Београду (у чијој организацији је са више оригиналних идеја учествовао и Бранислав Нушић), па до вредних и неретко оригиналних поклона које су младенци добили. На крају, имали смо прилику да видимо и ексклузивну премијеру филма који приказује долазак будуће краљице Марије у Београд и свечаности око венчања, који је проф. Павловић донео из Националног архива у Румунији.


Одржано предавање судије Окружног суда у Масачусетсу Џенифер Боул на тему „Анатомија федералног кривичног случаја“

На Правном факултету Универзитета у Београду у четвртак, 10. октобра 2019. године одржала је предавање госпођа Џенифер Боул (Jennifer Boal), судија Окружног суда у Масачусетсу. Предавање на тему „Анатомија федералног кривичног случаја“ (The Anatomy of a Federal Criminal Case"), из области Кривичног процесног права, организовано је у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID). Предавању су присуствовали шеф пројекта „Иницијатива за одговорну власт“, госпођа Жаклин Вилијамс Бриџерс (Jacquelyn Williams Bridgers), тим лидер пројекта посвећеног случајевима корупције, господин Борко Николић, доц. др Вања Бајовић и велики број студената Правног факултета. Гошћу је поздравила продекан за међународну сарадњу Правног факултета, доц. др Јелена Лепетић. Након предавања, уследила је дискусија, у којој је учестовала и доц. др Вања Бајовић. Судија Боул је одговорила на велики број питања студената.
 Одржана Жан Моне радионица за привреднике

Пројектни тим Жан Моне модула одржао је 9. октобра 2019. године радионицу за привреднике на тему „Учешће држава југоисточне европе у Процесу стабилизације и придруживања: последице по пословну заједницу“. Радионица, којој је присуствовало 50 привредника, одржана је у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (NALED). Радионицу су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, г. Слободан Kрстовић, пројектни координатор NALED-а, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Полазници семинара имали су прилику да се упознају са институционалним оквиром Споразума о стабилизацији и придруживању, могућностима за слободни промет робе и капитала, условима плаћања између ЕУ и држава југоисточне Европе, те праву настањивања и заштити конкуренције. Предавачи су били: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић.Посета младих правника из Mемингена

Група од 21 приправника Окружног суда у Мемингену посетила је 8. октобра 2019. године Правни факултет у оквиру четвородневне посете Београду. Младе колеге из Немачке испред Правног факултета Универзитета у Београду примили су продекан за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић, др Ивана Родић и адвокати Нина Ницовић и Новеља Баковић, који су завршили програм Мастер европских интеграција на нашем факултету. Након обиласка Музеја факултета, библиотеке и амфитеатра V, гости из Немачке упознати су са развојем правничког образовања у Србији, традицијом и студијским програмима Правног  факултета у Београду. Колеге из Немачке су размениле искуства везана за обављање праксе након завршених студија права, као и за учлањење у адвокатску комору и услове за избор у звање судија.Посета групе привредника и представника правосуђа из Швајцарске и Француске


У петак 4. октобра 2019. године група привредника и представника правосуђа из Швајцарске и Француске посетила је Правни факултет Универзитета у Београду. Групу коју је чинило 65 адвоката, судија и пословних људи примили су продекан за науку и стручни рад проф. др Марко Ђурђевић, продекан за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић и др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу. Након поздравних речи представника факултета, присутнима се обратио Јован Жан Ивановић, праунук уваженог професора и декана београдског Правног факултета Живојина М. Перића. Гости су посетили амфитеатар III у коме су тематски представљени школовање, универзитететска каријера и друштвени ангажман професора Живојина М. Перића, као и Музеј Правног факултета, чији је значајан део поставке посвећен академским везама Србије и Француске.

Више фотографија можете видети овде


Свечаност поводом почетка школске 2019/2020. године

У понедељак, 1. октобра 2019. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 211. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" и солиста на хармоници Милош Филић,  под руководством диригенткиње Ане Ћосовић.

Присутнима су се обратили председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, председник студентског парламента, Урош Мијатовић, и Павле Пашајлић, председник удружења Алумни Правног факултета. Програм је водио проф. др Војислав Станимировић.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета - који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 211 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога - да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот.

"Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега бисте се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити," поручио је декан будућим правницима.

Деканов говор можете прочитати овде.

 

 

 

 

 

 

Господин Павле Пашајлић, у име удружења Алумни Правног факултета и у своје име, дао је бруцошима савете и подршку у вези са студијама, али и за време када заврше факултет, емотивним говором.

Говор господина Пашајлића можете прочитати овде.

Галерија слика са свечане доделе диплома, израђене фотографије можете преузети испред скирптарнице факултета.

Видео снимак свечаности


Обележени Дан и Слава Правног факултета

Правни факултет Универзитета у Београду обележио је 27. септембра 2019. године Дан и славу Факултета - Крстовдан. Сечењу славског колача и свечаној академији у амфитеатру "Радомир Лукић" присуствовали су, поред професора и студената Правног факултета, бројни високи представници струке из правосуђа, научних установа, државне управе и привреде.

Свечана академија отпочела је наступом браће Теофиловић. Током академије, студентима су се обратили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета и Југослав Тинтор, председник Адвокатске коморе Београда.

Декан, проф. др Зоран Мирковић, честитао је новим дипломираним правницима и пожелео им успех на путу који је започет на Правном факултету, који ће им на разне начине обележити живот, уз поруку да се придржавају професионалних и моралних норми које се Факултет трудио да им, поред знања, пренесе.

После свечаног дела, приступљено је додели награда и диплома свршеним студентима основних и мастер студија.

 И ове године је Удружење за арбитражно право, по пети пут, сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, доделило награду „Гашо Кнежевић“, за најбољи рад из алтернативног решавања трговинских спорова. Прво место и новчану награду освојио је  студент основних студија Стефан Јовановић са радом на тему „Потенцијални проблеми арбитражних одлука у M&A трансакцијама“. Друго место, и награду породице Кнежевић, освојио је студент основних студија Давид Вучинић са радом на тему „Confidentiality in International Commercial ArbitrationCorner or a Mourner Stone?“, док је награда за треће место припала студенту мастер студија Луки Кокићу са радом на тему „Проширење дејства арбитражног споразума на непотписнике – доктрина Групе привредних друштава.“ Награде је у име Факултета уручио декан, проф. др Зоран Мирковић,  у име Удружења - доц. др Милена Ђорђевић, члан управног одбора Удружења, а у име породице Кнежевић, г-ђа Ива Рушкуц, ћерка проф. Кнежевића.

Више фотографија можете видети овде

Видео снимак свечаности и Дан и слава Правног факултета

 


Жан Моне Катедра за европско еколошко право

Правни факултет Универзитета у Београду је одлуком Европске комисије о Жан Моне активностима у оквиру ЕРАЗМУС+ програма добио Жан Моне Катедру за европско еколошко право (Jean Monnet Chair in European Environmental Law). 

Програм рада Жан Моне Катедра за европско еколошко право траје од 1. септембра

2019. године до 1. септембра 2022. године. Катедром председава проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У извођњу наставе и активности које се организују у форми семинара, округлих столова, летњих школа, обука за државне службенике, обука за судије и тужиоце и конференција учествују асистенткиње нашег факултета Бојана Тодоровић и Марија Влајковић.

Жан Моне Катедра за европско еколошко право ће објединити предмете и курсеве који су  до сада успешно развијани на нашем факултету како би се увођењем нових метода едукације и бољег повезивања програма омогућио даљи развој области еколошког права. Пројектом су планирани програми који ће омогућити едукацију не само студената основних, мастер и докторских студија у одласти еколошког права ЕУ и праксе Европског суда правде, већ и судија, адвоката, државних службеника. 

Пројектом је предвиђено да се новине уводе у извођење наставе у оквиру 5 постојећих предмета (Еколошко право, Еколошко право и политика ЕУ, Правна клиника за еколошко право, Приступ правди у еколошким стварима, Заштита животне средине у управном поступку и управном спору), уз увођење 7 нових курсева (Изазови европског законодавства у примени система за трговину емисијама са ефектом стаклене баште, Промене управног поступка у циљу преношења еколошког acquis-а, Право климатских промена, Увод у еколошко право ЕУ, Утицај праксе ЕСП на промену еколошког права, Хармонизација права Србије са еколошким правом ЕУ, Системи обавештавања о еколошком праву ЕУ: извори и базе података). Пројектом је предвиђен нови курс основних студија Право климатских промена, као изборни предмет на 4. години студија (летњи семестар). 

Ове године је у конкуренцији од преко 2000 одобрено 196 пројеката, међу којима је 12 програма у области правних наука по моделу Жан Моне Катедре. Оцена стручног тела Европске комисије о релевантности, компетентности наставника и сарадника и високом квалитету предложених силабуса за предмете које обухвата Жан Моне Катедра за европско еколошко право указују на значајну улогу коју ће Катедра имати у даљем развоју еколошког права у Србији. 

проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић,  Jean Monnet Chair in European Environmental Lawдаље 2018/2019 >>

даље 2017/2018 >>

даље 2016/2017 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.