Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји   

 

ПРАВНИЦИ ШАМПИОНИ СВЕТА! 

Универзитетска репрезентација Правног факултета Универзитета у Београду освојила је 4. Светско интеруниверзитетско првенство у футсалу (World InterUniversities Championship) које је управо завршено у Барселони. 

У конкуренцији 36 универзитета широм света, селекција Правног факултета је надмоћно освојила златну медаљу савладавши све противнике уз гол разлику 32:6! 

Пред правницима редом су у групи падали универзитети из Либана, Чешке и Француске. 

На путу до злата су, потом, савладане селекције из Катара, Енглеске, Русије да би, најзад, у финалу пред правницима морали да се поклоне футсалери из Мађарске. 

Селектор футсал селекције Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Владимир Вулетић, не крије одушевљење:

"Ово је највећи тријумф ове талентоване и сјајне генерације Правног факултета коју имам част да предводим. Подсећам да је Правни факултет шампион Лиге Универзитета у Београду, да ови момци чине окосницу футсал репрезентације Универзитета у Београду, универзитетског шампиона Србије и петопласиране репрезентације са Европских универзитетскиг игара у Коимбри. У времену када постоји евидентна криза универзитетског спорта, ово је доказ да се преданим и пожртвованим радом могу досегнути неслућене висине. Желим овом приликом да се захвалим Правном факултету, ФК Партизан и Фудбалском савезу Србије, који су пресудно омогућили да ова изузетна генерација добије прилику да постане светски универзитетски шампион!"

Председник Спортског друштва Викториа Правног факултета и дугогодишњи капитен, Никола Ристановић истиче:

"Велики рад носи велике резултате а ми смо показали колико је заједништво и међусобно поверење важна ствар у спорту. Ми увек верујемо у себе, гајимо победнички менталитет у готово да нема екипе која се у менталном приступу утакмици може поредити са нама. Правни факултет је дао Србији два репрезентативца у футсалу, Николу Матијевића и Страхињу Петрова  а то речито говори са каквим ентузијазмом и жељом ми бранимо боје нашег факултета и наше државе!"

Освајачи златне медаље и великог трофеја Светског ИнтерУниверзитетског шампионата су: Марко Бадовинаћ, Никола Ристановић, Страхиња Петров, Филип Минић, Срђан Бркић, Душан Мајсторовић са Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду, Јован Ристановић, Александар Фриц, Душан Панић, Огњен Радовић, Страхиња Пајчин, Марко Лазић и Марко Милићевић. 

Селектор је професор Правног факултета у Београду, др Владимир Вулетић а шеф наше делегације Матија Бурић.


Трибина ,,Борба против тероризма на Куби"

У Свечаној сали Правног факултета Универзитета у Београду, 25. октобра 2018. године, у организацији Студентског парламента Правног факултета и Центра за развој односа Београда и Хаване, одржана је трибина под називом ,,Борба против тероризма на Куби - случај Петорице", у оквиру које је представљена књига ,,Шта почива са друге стране мора" аутора Стивена Кимбера, која говори о овом случају.

У име Правног факултета скуп је отворила доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу. Присутнима су се обратили Њ.Е. Данило Пантовић, амбасадор Републике Србије у Републици Куби, Њ.Е. Густаво Триста, амбасадор Републике Кубе у Републици Србији, Герардо Хернандез, народни посланик у Скупштини Републике Кубе, проректор Института за спољну политику у Хавани и носилац ордена Хероја Кубе, највишег одликовања Републике Кубе, као и Горан Петронијевић, адвокат, председник Комитета за одбрану ,,Петорице" у Србији.

Догађају су, поред студената, присуствовали и Њ.Е. Дија Надер де Ел Андари, амбасадорка Боливарске Републике Венецуеле у Републици Србији, посланици Народне скупштине Републике Србије, чланови Градског већа града Београда, као и одборници Скупштине града Београда.


Одржан VIII редовни семинар СУЕАП

31. октобра 2018. године Српско удружење за економску анализу права (СУЕАП) је организовало /span>VIII редовни семинар у свечаној сали за седнице Правног факултета, на коме је излагао проф. др Борис Беговић на тему: „Популизам у праву конкуренције: анатомија, дијагностика и могуће последице“.

Семинару су присуствовали професори Правног и Економског факултета Универзитета у Београду, професори Правног факултета Универзитета у Новом Саду, запослени у Комисији за заштиту конкуренције, адвокати из неколико реномираних канцеларија, као и студенти мастер и докторских академских студија.

Све информације о наредним активностима СУЕАП доступне су на интернет страници: www.slea.rs.

 


Скуп поводом почетка рада четврте генерације студената Правне клинике за еколошко право

У петак, 26. октобра 2018. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право за четврту генерацију студената. На свечаности овим поводом скупу су се обратили, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић, руководилац Правне клинике за еколошко право, Џон Клејтон, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији, Иван Карић, државни секретар Министарства заштите животне средине, Станојла Мандић, заменик Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерални секретар Заштитника грађана, Марија Милаковић, представник Правосудне академије и Катарина Вукшић представник Програма Уједињених нација за развој. Скупу су се обратили и секретари Правне клинике за еколошко право, Лазар Стевановић и Лука Ђорђевић, који су изнели искуства студената у раду Правне клинике за еколошко право и обављању праксе.

Правна клиника за еколошко право је почела са радом октобра 2015. год. Радом Правне клинике за еколошко право руководи проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У школској 2018/2019. год. траје два семестра. У првом семестру студенти имају интензиван интерактивни тренинг. Проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије, Право на приступ еколошким информацијама, Укључивање јавности у доношење еколошких одлука, Посебности управног поступка у стварима од значаја за заштиту животне средине, Накнада штете у животној средини: постојећа решења и нацрт Закона о одговорности за штету у животној средини и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Бранислава Вучковић, заменик јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, ће одржати предавање на тему Прикупљање доказа и вођење поступака у предметима са елементом заштите животне средине. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска заштита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на животну средину и издавање IPPC дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Судија Милан Мариновић ће одржати предавање о Прекршајима у области заштите животне средине. Проф. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У складу са Споразумом о сарадњи Правног факултета, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана, који је потписан марта 2016. године, студенти који похађају Правну клинику за еколошко право имају прилику да обаве студентску праксу у канцеларији Повереника и Заштитника грађана. Априла 2016. године потписан је и Споразум о сарадњи са Министарством заштите животне средине, а октобра 2017. године са Прекршајним судом. У другом семестру студенти имају прилику да раде са клијентима, које примају у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду. Новембра 2017. године, рад Правне клинике за еколошко право је подржало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, које кроз пројекат ,,Развој Правне клинике за еколошко право”, суфинансира програмске активности рада Правне клинике за еколошко право. Децембра 2017. године, потписан је Споразум о сарадњи са Регионалним центром за животну средину. У складу са Споразумом, студенти су били у прилици да пружају правне савете невладиним организацијама које су чланице РЕЦ-а.

3. маја 2018. године закључен је споразум између Правног факултет Универзитета у Београду и Програма Уједињених нација за развој (УНДП). На основу споразума, УНДП ће подржати рад студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула током израде нацрта закона у области заштите животне средине. Имајући у виду поступак хармонизације права Србије са правом ЕУ у области еколошког права, и чињеницу да до краја транспозиционог периода (2021) треба усвојити више од 110 законска и подзаконска акта у овој области, као и недостатак административног капацитета Министарства заштите животне средине, пре свега правника који познају еколошко право ЕУ, студенти Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула ће у периоду мај 2018/децембар 2018. год., бити у прилици да учествују у припреми нацрта планираних законских и подзаконских аката. У пројекту ће учествовати до 20 студената, подељених у неколико група, који ће радити под менторством координаторке Правне клинике за еколошко право проф. др Мирјане Дреновак-Ивановић. Како је Министарство заштите животне средине у систематизацији за период од 4 године, у оквиру потребних преко 300 нових радних места, определило 100 радних места за младе правнике са специјализованим знањем у области еколошког права, пројекат који повезује Правни факултет и Министарство заштите животне средине отвара могућност за даље усавршавање и запошљавање студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула. Пројектом је предвиђено и укључивање студената Правне клинике за еколошко право и студената мастер студија еколошко-правног под-модула у рад Одбора за заштиту животну средину Народне скупштине Републике Србије. Студенти ће бити у прилици да Народне посланике упознју са резултатима анализа спроведених у току припреме нацрта закона у области заштите животне средине.

Захваљујући сарадњи са Министарством за европске интеграције, у претходне две године је 5 студената Правне клинике за еколошко право, који су наставили мастер студије на еколошкоправном подмодулу, било у прилици да се усавршава на пословима преношења еколошког cquis-a, и запосли се у том Министарству.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 

Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Одржана радионица за привреднике у оквиру Жан Моне модула

Пројектни тим Жан Моне модула одржао је 16. октобра 2018. године радионицу за привреднике на тему „CEFTA споразум и пословна заједница југоисточне Европе“. Радионица, којој је присуствовало више од 60 привредника, одржана је у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД). Радионицу су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, г. Горан Ковачевић, потпредседник УО НАЛЕД-а, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Полазници семинара имали су прилику да се упознају са институционалним оквиром CEFTA споразума, могућностима за слободни промет робе и капитала, условима плаћања између ЕУ и држава југоисточне Европе, те праву настањивања и заштити конкуренције. Предавачи су били: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић.


Свечаност поводом почетка школске године

У понедељак, 1. октобра 2018. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 210. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" под руководством диригента Ђорђа Станковића.

Присутнима су се обратили ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, председница Уставног суда Весна Илић Прелић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић и проф. др Војислав Станимировић, као и председник студентског парламента, Урош Мијатовић.

Проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, поздравила је присутне, скренула пажњу на јубилеј 210 година постојања Универзитета у Београду, као и Правног факултета, истакла је значај те традиције и велики допринос Правног факултета данашњем међународном положају Универзитета у Београду, те пожелела бруцошима успех у студирању.

Весна Илић Прелић, председница Уставног суда Србије, пожелела је студентима да успешно започну и окончају студије, скренувши пажњу на значај институције у коју су ступили. Пожелела им је да истрају на одабраном путу упркос свим тешкоћама на које ће наићи, те да се потруде да постану добри правници - што значи да заволе право и да науче да правнички размишљају, да правилно тумаче и примењују право.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета - који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 210 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога - да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот.

"Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега би се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити," поручио је декан будућим правницима. (Овде можете видети цео текст говора.)Правни факултет на друштвеним мрежама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информације о настави, студентском животу и садржајима у раду Правног факултета Универзитета у Београду можете наћи и на друштвеним мрежама.


даље 2017/2018 >>

даље 2016/2017 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.