Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји

Почетак курсева из области креирања и анализе јавних политика

У оквиру Еразмус + пројекта “lnterdisciplinary short cycle programs in public policy making and analysis (PPMA)” Правни факултет започео је са организовањем курсева из области креирања и анализе јавних политика. Курсеви су припремљени у сарадњи са другим факултетима нашег универзитета и стручњацима са Кингс колеџа из Лондона, Универзитета у Лајдену и Паризу, као и са Републичким секретаријатом за јавне политике. Курсеви почињу да се одржавају од пролећног семестра 2020/21. године, а покривају области креирања и анализе јавних политика, анализе ефеката политика и прописа, менаџмент, истраживања у области јавних политика, те секторске политике као што су социјална политика, рад и запошљавање или безбедност. Курсеви су намењени студентима завршних година, дипломцима, запосленима у јавној управи, новинарима, истраживачима јавних политика. Школарина за прву генерацију студената ће бити покривена из буџета пројекта. Више о самим курсевима и пријави може се наћи на страници  www.ius.bg.ac.rs/ppma.


Прослављен дан Светог Саве 

Правни факултет Универзитета у Београду обележио је дан Светог Саве 27. јануара 2021. године свечаношћу која је у свом опсегу била прилагођена здравственим препорукама за време пандемије. У амфитеатру V био је присутан само мањи број наставника и награђених студената, уз поштовање потребне дистанце, док су сви остали заинтересовани могли пратити ток свечаности у преносу уживо преко интернета. Уместо хора који би певао уживо, на почетку је пуштен снимак светосавске химне.


Свечаност је својим говором отворио декан Факултета, проф. др Зоран Мирковић, који је подсетио слушаоце на историју обележавања дана Светог Саве као школске славе и важног дана за Универзитет у Београду, као и на неке важне тренутке из живота овог светитеља. Затим је приступљено додели награда.

Награду за студента генерације 2016/17 године добила је Ксенија Џипковић, док је уз њу као најбољи студент награђена и Милена Момчилов. Како је број студената који су добили похвалнице за висок просек и стипендије Правног факултета превазилазио могућности за доделу уживо у тренутним условима, то су симболично уживо додељене само по једном, најуспешнијем студенту са сваке године студија: Николи Мијатовићу са друге године, Ивани Исаиловић са треће, Тамари Савић са четврте године основних студија и Нини Тодоровић са мастер студија.

 

 

Фондација „Професор др Мирко Васиљевић“, која почев од 2011. године на Савиндан
додељује награде студентима са циљем материјалне подршке на путу њиховог
академског усавршавања, доделила је и ове године две награде. Награду за најуспешнијег студента генерације добила је Ксенија Џипковић из Београда, а награду за студента
основних академских студија са социјалним потребама који редовно испуњава
своје статутарне обавезе добио је Милан Гајић из Крушевца, студент четврте
године. Укупан број до сада награђених студената је 83. Награду фонда "Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица" добио је студент Филип Грдинић, који је са одличним успехом завршио основне дипломске студије.

Коначно, додељен је већи број захвалница студентима који су успешно представљали наш факултет на међународним такмичењима. Тим који су чинили Ксенија Џипковић, Инес Јанићијевић, Вера Којић и Давид Спаић освојио је пето место, као и посебну награду за пожртвованост и фер приступ (Spirit of the Moot Award) на  такмичењу из области међународног стечајног права The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot. Треће место на такмичењу из међународног трговинског и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot освојио је тим који су чинили Дуња Грујичић, Јована Ђорђевић, Марија Ралевић, Мина Кузминац, Нада Бакрач, Павле Новевски, Урош Богдановић и Велимир Перовић. Екипа коју су чинили Катарина Прица, Јелисавета Бољановић и Љубиша Вулић пласирала се међу четири најбоље на међународном такмичењу Legal Challenge из области права видео игaра, и тиме обезбедила пласман у усмене полуфиналне рунде такмичења, које ће се одржати у оквиру Games Industry Law Summit на пролеће ове године, у Литванији. На међународном такмичењу из арбитражног решавања спорова из области спортског права под називом Sports Law Arbitration Moot (SLAM) наши студенти Никола Ручнов, Ања Милошевић и Данило Шилобад освојили су друго место у усменим рундама и треће за писане поднеске, а Никола Ручнов освојио је и награду за најбољег говорника. Друго место на Националном такмичењу у симулацији кривичног поступка освојио је тим који су чинили Јелена Бранковић, Филип Скочић, Силвија Савић, Ана Мемети, Ђорђе Ђоковић,  Данило Раичевић, Дуња Трифуновић и Анђелка Живановић, а Анђелка Живановић освојила је и награду за најбољег учесника. Коначно, на националном такмичењу "Осуди дискриминацију" које је и ове године организовала канцеларија  Пoвeрeника зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти уз подршку Фондације за отворено друштво, али само у виду оцене писаних поднесака, прво место освојиле су наше студенткиње Ивана Васић, Дуња Симић и Милица Милановић. (О свим успесима постоје детаљније вести на сајту Факултета.)

Снимак прославе можете видети овде.


Докторанд Стефан Петровић студент генерације 2014/15. године добитник Светосавске награде 

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручио је 27.1.2021. године у Влади Републике Србије Светосавске награде за 2020. годину истакнутим појединцима и институцијама. Награде су додељене за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе и развој научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања у Републици Србији.

Међу награђенима је био и наш докторанд Стефан Петровић, студент генерације 2014/2015. Његова достигнућа Министарство просвете, науке и технолошког развоја описало је овако: као најбољи студент генерације добио је и награду за најбољег студента од стране Универзитета у Београду.

Учесник је у научно-истраживачким пројектима Правног факултета у Београду.

У 2019. години био је учесник на међународном такмичењу из области међународног арбитражног права, а 2020. године је био тренер тима Правног факултета на међународном такмичењу из спортског права, који је освојио друго место, а био је и тренер тима истог факултета на националном такмичењу у симулацији суђења. Са 25 година је положио правосудни, а затим и адвокатски испит и тако је постао један је од најмлађих адвоката у Републици Србији.


 Почетак рада на Еразмус + пројекту "Модернизација правничког образовања у области европског права" (MELE)

У децембру 2020. одржан је уводни састанак свих чланова конзорцијума којим је и званично почео рад на Еразмус + KA203 пројекту стратешког партнерства у високом образовању "Модернизација правничког образовања у области европског права" (MELE). Координатор пројекта је Европа-Институт Универзитета Сарланд (Немачка), а Правни факултет Универзитета у Београду на пројекту учествује као партнер. Пројекат финансирају Европска унија и Немачка служба за академску размену (DAAD). Конзорцијум, поред Европа-Института и Правног факултета у Београду, чине Правни факултет Универзитета у Загребу, Правни факултет Iustinianus Primus Универзитета у Скопљу, Правни факултет Универзитета у Кадизу (Шпанија), Правни факултет Вилниус Универзитета (Литванија), Универзитет у Гронингену (Холандија), Универзитет Риџент из Лондона (Уједињено Краљевство) и SEELS - Мрежа правних факултета Југоисточне Европе (Северна Македонија). Придружени партнер на пројекту је Европска мрежа за клиничко правничко образовање (ENCLE).

Промене на тржишту рада захтевају преиспитивање приступа правничком образовању и традиционалних наставних метода, како би се осигурало да дипломирани правници стекну додатне компетенције неопходне за постизање високе запошљивости. Партнери MELE конзорцијума ће, кроз различите активности које су планиране током три године трајања пројекта, радити на побољшању трансверзалних компетенција и академских вештина студената унапређивањем наставних вештина академског особља. Циљ пројекта је и подизање свести о значају унакрсних тема за студије права, попут родних питања, Зеленог споразума и климатских промена, дигитализације и управљања на више нивоа.  

Тим Правног факултета Универзитета у Београду који ће радити на имплементацији пројекта чине проф. др Душан Поповић, проф. др Бојана Чучковић (руководилац пројектног тима), доц. др Милена Ђорђевић и асистенткиња Марија Влајковић (администратор).


Студентска ревија за привредно право обележава 10 година постојања
 
Студентска ревија за привредно право обележава 10 година постојања, 10 година вредног рада и преко 175 објављених радова у укупно 18 бројева, као и 169 студената учесника.
Студентска ревија за привредно право замишљена je као стручно-научни правни часопис који уређују студенти Правног факултета Универзитета у Београду, посвећен правним аспектима привреде. То није само часопис у којем се објављују студентски радови, већ и први правни часопис у Србији и  један од првих такве врсте у југоисточној Европи који уређују студенти. Кроз свој десетогодишњи рад Ревија је потврдила своју визију. Горе поменути подаци, али и бројни успеси, нарочито тематских бројева, потврђују да допринос студената академској мисли може да буде значајан, као и да ова врста ангажованости може да трансформише талентоване студенте из пасивних студената права у активне творце академских радова.
Поводом овог јубилеја, редакција је одлучила да направи осврт на све учинке протеклих година, да сагледа некадашње, али и постави будуће циљеве ревије. У вези са тим, представљамо Вам Билтен Ревије који је посвећен обележавању десетогодишњице. Интервјуисали смо алумнисте уредништва Ревије и издвојили њихове најзанимљивије одговоре, а у циљу сазнања да ли су им ваннаставне активности, као што је писање стручних радова и ангажовање у Ревији, отвориле врата у проналажењу запослења и успешним правничким каријерама, као и то да ли су им вештине стечене током ангажовања  послужиле у пословима којима се баве, али и шта је то по чему највише памте рад са колегама. Такође, у Билтену је садржана и реч оснивача и главног уредника, проф. др Татјане Јованић, која говори о настанку Ревије и највећем успеху овог подухвата.  Поред тога, приредили смо и статистику о раду Ревије, као и о томе где се сада налазе бивши студенти уредници.

Интервјуи у целости ће бити доступни на нашим друштвеним мрежама: https://www.facebook.com/StudentskaRevija.
https://www.instagram.com/selreview/
https://www.linkedin.com/company/student-economic-law-review

Клуб Forvm Romanvm прославио 50 година постојања

Клуб Forvm Romanvm обележио је 50 година свог постојања малом онлајн прославом у петак, 25. децебра 2020. године – уз чврст договор да се прописна прослава уживо обави накнадно, чим околности то дозволе. У оваквим посебним околностима прославу је започео наш почасни председник, проф. др Сима Аврамовић, и сетио се једног броја форумаша који нису више са нама, а посебан омаж је посветио “форумском зету” Ивану Бекјареву, који је својим наступом увеличао претходну, 45. годишњицу Форума. Прославу је даље водио председник клуба, проф. др Војислав Станимировић, који је заједно са доц. др Нином Кршљанин (једном од потпредседника клуба) известио форумаше о дешавањима и раду клуба током протеклог луструма – петогодишњег периода. Кључни део била су обраћања форумаша из најстарије, оснивачке генерације Форума – пре свега нашег Цезара, проф. др Симе Аврамовића, а затим и проф. др Дејана Поповића, Павла Пашајлића и Смиље Крнете. Из угла младих форумаша присутнима се обратио форумски благајник, сада студент мастер студија и демонстратор на нашем Факултету, Давид Вучинић. Спроведен је и пријем нових чланова, па је чланство нашег клуба постало богатије за једанаесторо младих форумаша. Прослава је завршена пројекцијом снимка прославе 45 година Форума (ремастерованог љубазношћу форумског пријатеља, режисера Николе Аврамова), који нам је пружио и сећање на минуле године, и подсећање на то како треба – и како ће ускоро – да изгледа права прослава овог значајног јубилеја!


 Наше студенткиње победиле на такмичењу "Осуди дискриминацију"
 

Пoвeрeник зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти je и ове године, уз подршку Фондације за отворено друштво, организовао такмичење студената основних и мастер студија права у симулацији суђења "Осуди дискриминацију". За разлику од ранијих година, у којима су тимови пролазили две фазе селекције - елиминаторну фазу засновану на оцени писаних поднесака и усмену фазу такмичења, ове године је, због епидемиолошке ситуације, донета одлука да се победник прогласи на основу резултатâ такмичења у писаном делу. Иако остаје жал што објективне околности нису дозволиле да учесници одмере снагу својих аргумената и у усменом делу такмичења, и припрема писаних поднесака је омогућила студентима и студнеткињама да унапреде и продубе своја знања из области заштите од дискриминације и да, како из перспективе тужиоца, тако и из перспективе туженог, сагледају деликатно правно питање ширења говора мржње против припадника и припадница ромске националне мањине и старијих особа. Истраживачки проблем је био посебно изазован због чињенице да се предмет тицао случаја дискриминације који се остварује радњом друштвене мреже која није уписана у Регистар медија, будући да идеје, информације и мишљења изражени посредством интернета имају непосреднији и јачи утицај у односу на друге облике изражавања.
Стручни жири је за победнике такмичења прогласио тим с највећим збиром бодова за оба писана поднеска (тужбу и одговор на тужбу). Победнички тим су чиниле студенткиње мастер студија Правног факултета Универзитета у Београду, под-модул за Радно и социјално право, Дуња Симић и Милица Милановић, и студенткиња Кривичноправног под-модула Ивана Васић. Студенткиње је за такмичење припремала проф. др Љубинка Ковачевић, док су им драгоцену помоћ у припремама пружили проф. др Игор Вуковић и проф. др Ивана Крстић.
Награде ће бити додељене студенткињама на церемонији која ће бити организована по стабилизацији епидемиолошке ситуације.


Изашао први број студентског часописа "Весник правне историје"

Први број међународног академског студентског часописа "Весник правне историје / Herald of Legal History" (ISSN 2738-0955, еISSN 2738-0963) објављен је на сајту часописа:

http://ojsnovi.ius.bg.ac.rs/index.php/Vesnik

Штампано издање се очекује средином јануара. Мада први број касни због компликација изазваних пандемијом, редакција се нада да ће већ за други број смањити, а од трећег броја елиминисати кашњење.

Главни уредник часописа је доц. др Нина Кршљанин, а остали чланови редакције су наши студенти основних и мастер студија: Давид Вучинић, као заменик главног уредника, Сава Војновић, Ђина Главчић-Костић, Милош Кнежевић, Анита Станковић и Ђорђе Степић. Часопис су својим ауторитетом подржали и многи домаћи и страни професори - стручњаци за правну историју - као чланови међународног уређивачког одбора.

Весник објављује уобичајене врсте радова који се могу наћи и у другим академским часописима: пре свега чланке који представљају истраживачки рад студената, приказе књига, као и разне пригодне текстове (извештаје с конференција и округлих столова, некрологе и сл.), али и преводе значајних правноисторијских текстова од стране студената, као и интервјуе са реномираним научницима из области правне историје.

У првом броју Весника заступљени су радови веома разнолике тематике – од антике до средине ХХ века, од приватног до међународног права, од Хабзбуршке монархије до Пакистана - а истакнуто место заузима и победнички рад са конкурса Фондације Алан Вотсон за 2019/20 годину. Везу између старих и нових генерација правних историчара чине преводи радова Аристида Теодоридеса и Ђулија Дијене и интервју са проф. др Симом Аврамовићем.

Интервју се може видети и у видео формату овде: https://www.youtube.com/playlist?list=PLG3J6c_FyP92XKMMKWibOWZg0MWreNZxz

Други број Весника је већ увелико у припреми, а редакција већ прима прилоге за трећи број - тако да позивамо све студенте основних и постдипломских студија које занима правна историја да се јаве на адресу vesnik@ius.bg.ac.rs, било са већ готовим радовима, било само са идејама и интересовањем! 


Forvm Romanvm: др Миле Бјелајац одржао предавање "Ревизија у историографији"

Последње форумско предавање у овој календарској години, 18. децембра 2020, одржао је др Миле Бјелајац, научни саветник, директор Института за новију историју Србије. Тема његовог предавања била је „Ревизија у историографији: између научно легитимног и политичког“. Истакавши потребу за повременим пажљивим научним ревидирањем раније прикупљених чињеница и устаљених ставова у науци, др Бјелајац посветио је већи део свог предавања опасној појави једностране, политичке, тенденциозне ревизије историјских догађаја. Дао је бројне занимљиве примере ове појаве – рецимо, негативан поглед на Краљевину СХС/Југославију у историографији комунистичке Југославије, али и затим исти такав тенденциозан поглед на СФРЈ почев од деведесетих, или покушаје ревидирања узрока Првог и Другог светског рата, који су и сада поново актуелни (нарочито у форми осуде национализма и представљања империјалних сила као жртава национализма), приказивање српске ослободилачке војске у Првом светску рату као освајачке, итд. Скренуо је пажњу и на утицај извора ван историографије – политичке мисли, књижевности и сл. – на формирање историјске свести у народу. Предавање је инспирисало и живу и дугу дискусију.


Наши студенти победили на фестивалу беседништва у Сремској Митровици

Дана 13. децембра 2020. године одржан је XXIX фестивал беседништва „SIRMIUM LUX VERBI – СИРМИЈУМ СВЕТЛОСТ РЕЧИ”, у организацији Установе за неговање културе „Срем”, у сарадњи са Музејем Срема, у Сремској Митровици. На овом престижном такмичењу у беседништву прво место у категорији под називом „Ауторска беседа” припало је Кристини Омеровић, студенткињи треће године и овогодишњој апсолутној победници на Такмичењу у беседништву студената Правног факултета, док је друго место у истој категорији освојио Јанко Балшић, студент мастер студија и овогодишњи носилац прве награде за задату тему на Такмичењу у беседништву студената Правног факултета. Кристина Омеровић добитница је и посебне награде Адвокатске канцеларије „Јелкић”. Фестивал беседништва је, због епидемије заразе болести COVID-19, одржан „онлајн”, без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мера, док је такмичаре оцењивало Беседничко судско веће у следећем саставу: Оливера Јелкић (председник већа), адвокат и књижевник из Београда, Андријана Виденовић, драмски уметник из Београда и мр Зоран Левајац, aдвокат из Сремске Митровице.


Forvm Romanvm: Професор Виктор Кастелани одржао предавање о политичким суђењима у Атини

11. децембра 2020. године посетио нас је дугогодишњи пријатељ Форума, професор Виктор Кастелани (Victor Castellani) са Универзитета у Денверу, и одржао предавање под насловом: „A Murderous 'Supreme' Court of Public Passion: Tainted Prosecutions at Athens, of Alcibiades (415 BC) and of the Arginusae Six (406 BC).“ Форумаши су имали прилику да чују позадину и могућа тумачења ова два позната политичка случаја из античке Атине, уз већ познато живописно изражавање и хумор професора Кастеланија. После предавања се развила и активна дискусија, која се у највећој мери тицала Алкибијада – његове личности и оптужби против њега у Атини – али и неких терминолошких дилема око превођења и транскрипције старогрчких правних термина на енглески.


Forvm Romanvm: проф. Аластер Ман одржао предавање "Scotland the good European?"

4. децембра 2020. чланови Форума имали су прилику да чују предавање „Scotland the good European? Continuities of representation and union for a small peripheral nation“, које је одржао проф. др Аластер Ман (Alastair Mann) са Одељења за историју и политику Универзитета у Стерлингу. Професор Ман нам је пружио широк преглед шкотске историје, примарно кроз призму односа са Енглеском и положаја у Уједињеном краљевству, а данас и односа према Европској унији, фокусирајући се притом на државну политику и идеологију, али и економске интересе. Предавање је дотакло велики број тема, од Арбротске декларације („шкотске Магна карте“ из 1320. године), преко шкотског парламента и положаја шкотских посланика у британском парламенту, до скорашњих референдума о напуштању УК и Брегзиту, уз повремене паралеле и повезивања са српском историјом. Присутни студенти и наставници су с великим интересовањем пратили предавање, па се на крају водила и веома жива дискусија.


Forvm Romanvm: др Андреас Серафим одржао предавање о хумору у античком судском беседништву

У петак, 27. новембра 2020. године гост Форума био је др Андреас Серафим (Ανδρέας Σεραφείμ), научни сарадник Атинске академије и стручњак за античко грчко беседништво и право. Наслов његовог предавања био је „Killing with a Smile: Comic Invective in the Public Forensic Speeches of Attic Oratory“. Имали смо прилику да чујемо у којој мери и у каквим случајевима су логографи (писци судских беседа) користили комичне нападе на противника, те да видимо колико су то заправо озбиљни напади на нечију репутацију били. Предавање је обиловало примерима из античких говора, али и прикладно одабраним референцама на модерни хумор, те је свакако држало пажњу, а после њега се развила интензивна дискусија, у којој су поред правника и студената права учествовали и један уметник и један историчар уметности, те смо покрили тему из много аспеката!


Одлаже се такмичење у беседништву

Будући да тренутни услови не дозвољавају да се такмичење у беседништву одржи, како је традиција, у петици пуној публике на Светог Саву 2021, а да би много изгубило у пребацивању у онлајн формат, овогодишње такмичење се одлаже до даљњег. Надамо се да ће се остварити услови да се одржи на пролеће! 


Forvm Romanvm: проф. Сима Аврамовић одржао предавање "Гортински законик некад и сад"

Пошто се пандемија наставила, и клуб Forvm Romanvm пребацио је привремено своје активности онлајн! Прво предавање у јесењем семестру 2020. године одржао је 13. новембра проф. др Сима Аврамовић, форумски Цезар, на тему „Гортински законик некад и сад“. Многобројни форумаши који су пратили предавање из својих кућа имали су прилику да чују доста тога о природи и садржини ове најстарије сачуване европске кодификације, али и о њеном налажењу крајем XIX века, раду и некадашњих и данашњих истраживача на њеном проучавању, али и о личним искуствима проф. Аврамовића у Гортини. После изузетно занимљивог предавања уследила је жива и заинтересована дискусија са великим бројем учесника – од бруцоша до колега професора – која је потрајала скоро двоструко колико и само предавање. Мада су некима недостајале клупе у 'шестици' и просторија Форума, атмосфера је била иста као уживо, и нисмо се уморили ни после два и по сата! Одличан почетак јесење сезоне у години када Форум пуни величанствених педесет година!


Одржане онлајн пленарне седнице за формирање наставног плана и силабуса LAWGEM пројекта

Главни интелектуални исход LAWGEM пројекта (Intellectual Output 1 – IO1) – развој силабуса и студијског програма за будући мастер програм под називом Law and Gender (Право и род) – ушао је у своју завршну фазу. Семинар за учење, наставу и обуку (Learning, Teaching, Training – LTT) био је заказан за период од 12. до 15. маја 2020. године, а циљ му је био да подржи и побољша тимски рад чланова LAWGEM пројекта са пет партнерских универзитета у њиховим напорима да изнесу ИО1. Услед избијања пандемије, LTT је морао бити одложен, и биће одржан уживо када то дозволе услови јавног здравља. LTT ће тада бити фокусиран на оне своје стране које се тичу обуке и наставе, а које су биле подједнако важне за даљи развој студијског програма.

Брзо су пронађена алтернативна решења за испуњење поменутог задатка, и од његовог одлагања до данас, имплементирани су сегменти LTT семинара који су од значаја за стварање силабуса. Као прво, 25. маја 2020. одржана је онлајн конференција која се бавила теоријским питањима повезаним са родном перспективом у праву и у правничком образовању. Као друго, организоване су две пленарне седнице, 30. октобра и 6. новембра 2020, на којима су истраживачки LAWGEM тимови могли да представе своје силабусе, омогућивши свим LAWGEM учесницима да их продискутују и тако помогну заокружење коначних верзија свих силабуса и формирање студијског програма као главног IО1 LAWGEM пројекта.

видео

IO 1 – LAWGEM ONLINE PLENARY DISCUSSION ON PARTICULAR SYLLABI – PART I-20201030 0828-1
Friday, October 30, 2020 (4 hrs 10 mins)

https://ppma.webex.com/ppma/ldr.php?RCID=7e809fcbe85d4f12b9bec19b5d4d83d2

Password: Sf-5300c


IO 1 – LAWGEM ONLINE PLENARY DISCUSSION ON PARTICULAR SYLLABI – PART II-20201106 0831-1
Friday, November 6, 2020 (4 hrs 24 mins)

https://ppma.webex.com/ppma/ldr.php?RCID=6a035c27799146cd9acdf8bf103ad30f

Password: bPNQcej6


 Одржана међународна студентска конференција „Iustoria 2020"

У периоду од 14. до 16. октобра 2020. године одржана је прва међународна студентска конференција из правне историје Iustoria на тему „Законици и жене“. Иницијатива за организовање конференције потекла је од стране Катедре за правну историју Правног факултета Универзитета у Београду с циљем да се започне лепа традиција одржавања оваквих конференција на годишњем нивоу, а све ради стварања простора и могућности за домаће и стране студенте да искажу своју љубав и заинтересованост за правну историју. Истим поводом је недавно покренут и први часопис за студентске радове из правне историје „Весник правне историје / Herald of Legal History”, у којем ће, између осталог, бити објављивани радови који су излагани на конференцији. Првобитно је планирано да се конференција одржи уживо у марту, на датум доношења Српског грађанског законика из 1844. године, али и поред најбољих жеља организатора, епидемиолошка ситуација, нажалост, то није дозволила, па се конференција морала не само одложити за октобар, већ затим и у потпуности пребацити на онлајн платформу Cisco Webex.

Конференцију су поздравним обраћањем отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Милена Полојац, шефица Катедре за правну историју и професорка Римског права, и проф. др Драгица Вујадиновић, професорка Родног права и Правних и политичких теорија.

Сва три дана конференције започета су гостујућим професорским излагањима: првог дана, предавање је одржала проф. др Елизабет Холцлајтнер (Elisabeth Holzleithner) са Правног факултета Универзитета у Бечу на тему „Women’s Rights as Human Rights - Historical Roots and Current Challenges“ („Женска права као људска права – историјски корени и данашњи изазови“). Другог дана, учесницима се обратио проф. др Сима Аврамовић са темом „Can a daughter prolong her family?“ („Може ли ћерка да продужи своју породицу“), а трећег дана излагала је проф. др Марион Ревекамп (Marion Röwekamp), Хумболтов професор на Мексичком колеџу, на тему „Law Codes and Communities of Female Protest in European History, 1794-1970s“ („Законици и заједнице женског протеста у европској историји, од 1794. до 1970-их“).

Сесије су биле подељене на српске и енглеске, а учествовали су студенти из земаља широм света, покривајући својим радовима правне системе од истока до запада и од антике до модерног доба. Први дан конференције био је посвећен антици и положају жена на Блиском и Далеком истоку, као и у старом Риму и Грчкој. Други дан је за тему имао положај жене у средњем веку, а потом и у новом, где је читава сесија била посвећена законицима Централне и Источне Европе. Трећи дан конференције у потпуности је био посвећен новом веку и положају жена у грађанском праву, јавном праву и привреди. Све сесије праћене су живом дискусијом.

Конференцију је затворила председница организационог одбора, доц. др Нина Кршљанин, уз честитке и топле поздраве учесницима и подстицај да се пријаве за конференцију и следеће године, када ће тема бити „Право и религија“.

Снимци са конференције биће ускоро доступни на факултетском YouTube каналу.


Свечаност поводом отварања школске 2020/2021. године 

 

Свечани почетак нове школске 2020/2021. године одржан је у четвртак, 1. октобра 2020. године у 10.00 часова.

Услед тренутне ситуације изазване пандемијом вируса covid-19, отварање школске године организовано је online, путем сајта Факултета.

Отварање школске године  праћено је и преко званичних страница Правног факултета на друштвеним мрежама.


даље 2019/2020 >>

даље 2018/2019 >>

даље 2017/2018 >>

даље 2016/2017 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.