Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји

ELSA Day - “ From Zero to Hero “

"ELSA Day" је интернационални пројекат који се сваке године одржава из области људских права. Први пут је одржан 20. марта 2013. године и тада је читава ЕЛСА мрежа радила заједно на реализацији јединственог форума за људска права, како би дискутовала о међународним и европским стандардима заштите и имплементације људских права. Форум је био удружен под слоганом "all different, all together", идејом која се враћа на ЕЛСА-ину визију. Од тада је организација наставила да демонстрира залагање за људска права кроз организовање, сваке године, различитих активности које омогућавају студентима права да буду независни и критички чланови друштва.

28. новембра 2018. у амфитеатру VII је одржана интерактивна панел дискусија “FROM ZERO TO HERO”, коју је свечано отворила продекан за међународну сарадњу др Јелена Лепетић. Учеснике је поздравила и професор Правног факултета Универзитета у Београду др Драгица Вујадиновић, која се осврнула на значај образовања и могућности које се пружају, као и развој образовних институција, првих Универзитета и самог система образовања, првенствено кроз историју Србије. Такође, нагласила је да и поред свих напора да се образовање подигне на виши ниво постоје струје које се противе подстицају образовања, а изражена је и дискриминација, нарочито девојчица.

            Након тога учесницима су приказана четири кратка видео снимка који су приказали каква је свакодневница ученика и студената из различитих крајева света, њихов систем образовања, (не)постојање дискриминације (позитивна, полна, расна), као и социјални, економски и културни утицај на образовање и развој деце и младих на одређеној територији (начин и услови за живот и студирање, врста транспорта до образовне институције, опремљеност образовних институција (дигитализација образовног система – коришћење рачунара и интернета за потребе образовања).

Након одгледаних видео снимка учесници су радили анкету која је за циљ имала да укаже на сличности и разлике које постоје у остваривању права на образовање у различитим крајевима света и да дају своје мишљење и оцену о систему образовања, предностима и манама тог система, као и да укажу шта је у том систему добра карактеристика, које недостатке има тај систем и како га унапредити. Учесници су такође оцењивали оценама од 1 до 10 систем образовања тих земаља.

Гостујући предавач био је Андреј Милић, адвокат, професор криминологије и помоћник директора за програм мастер студија у области људских права на St. Thomas University School of Law у Мајамију. У свом обраћању он је говорио о систему образовања у Америци, како изгледа студирање, какав је социјални живот студената, о трошковима студирања, стипендијама и радним местима где се може добити запослење приликом студирања. Након предавања се у делу намењеном за питања отворила дискусија о програмима размене за студенте где је предавач испричао своја искуства из Костарике, Шпаније и Немачке, а уједно и упоредио  системе образовања у тим земљама.

Цео догађај је, међу бројним догађајима других националних и локалних група из ЕЛСА мреже, изабран као добро осмишљен за обележавање ELSA Day-a и награђен промотивним материјалима Савета Европе.


НАШИ СТУДЕНТИ ОСВОЈИЛИ ТРЕЋЕ МЕСТО НА ОСМОМ РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ КОМПАНИЈСКОГ ПРАВА

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је на осмом регионалном такмичењу студената права из области Компанијског права под називом Big Deal, одржаном у Београду, 29. и 30. новембра 2018. године, на енглеском језику, заузео треће место. Чланови тима ове године били су: Нада Бакрач, Наталија Ђукић, Никола Радовић (студенти четврте године студија), Милош Максимовић (студент мастер студија) и Душан Станковић (студент докторксих студија). Такмичење Big Deal представља симулацију трансакције преузимања и спајања привредних друштава. Након достављања due diligence извештаја и уговора о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу, што представља прву фазу такмичења, студенти су усмено презентовали извештај и уговор и одговарали на питања адвоката. Нада Бакрач је добила похвалу као најистакнутији студент, док је Наталија Ђукић добила праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић. Tим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Никола Ђорђевић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић,  доц. др Марко Јовановић и асис. Новак Вујичић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


 Успех наших студената на дебатном турниру на Оксфорду

На једном од најпрестижнијих и најстаријих дебатних турнира,The Oxford Inter-Varsity, који се одржава већ дуже од 50 година и на коме учествује преко 250 студената из целог света, на Оксфордском универзитету, наши студенти Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић дошли су до финала у отвореној категорији и освојили су друго место. Они су један од два тима који су у целој историји турнира успели да стигну до финала, а да нису са енглеског говорног подручја. На путу ка финалу победили су најбоље тимове са Харварда, Кембриџа, Дурхама и многе друге. Такође, они деле и друго говорничко место у категорији енглески као други језик.


 Новинари и студенти новинарства учествовали у Жан Моне радионици о европским интеграцијама

Пројектни тим Жан Моне модула организовао је 22. новембра 2018. године радионицу за новинаре и студенте новинарства на тему „Улога новинара у извештавању о споразумима о слободној трговини закљученим у процесу европских интеграција“. Радионицу су отворили проф. др Драгица Вујадиновић, управник Мастера европских интеграција, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Радионицу су водили: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић. Говорници су полазницима појаснили правни оквир европских интеграција, а пре свега Споразум о стабилизацији и придруживању и ЦЕФТА – Централноевропски споразум о слободној трговини. Посебна пажња придата је појашњавању адекватне терминологије коју треба користити приликом превођења појмова права Европске уније на српски језик. Више информација о Жан Моне модулу доступно је на сајту пројекта: jmm.ius.bg.ac.rs


 ПРАВНИЦИ ШАМПИОНИ СВЕТА! 

Универзитетска репрезентација Правног факултета Универзитета у Београду освојила је 4. Светско интеруниверзитетско првенство у футсалу (World InterUniversities Championship) које је управо завршено у Барселони. 

У конкуренцији 36 универзитета широм света, селекција Правног факултета је надмоћно освојила златну медаљу савладавши све противнике уз гол разлику 32:6! 

Пред правницима редом су у групи падали универзитети из Либана, Чешке и Француске. 

На путу до злата су, потом, савладане селекције из Катара, Енглеске, Русије да би, најзад, у финалу пред правницима морали да се поклоне футсалери из Мађарске. 

Селектор футсал селекције Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Владимир Вулетић, не крије одушевљење:

"Ово је највећи тријумф ове талентоване и сјајне генерације Правног факултета коју имам част да предводим. Подсећам да је Правни факултет шампион Лиге Универзитета у Београду, да ови момци чине окосницу футсал репрезентације Универзитета у Београду, универзитетског шампиона Србије и петопласиране репрезентације са Европских универзитетскиг игара у Коимбри. У времену када постоји евидентна криза универзитетског спорта, ово је доказ да се преданим и пожртвованим радом могу досегнути неслућене висине. Желим овом приликом да се захвалим Правном факултету, ФК Партизан и Фудбалском савезу Србије, који су пресудно омогућили да ова изузетна генерација добије прилику да постане светски универзитетски шампион!"

Председник Спортског друштва Викториа Правног факултета и дугогодишњи капитен, Никола Ристановић истиче:

"Велики рад носи велике резултате а ми смо показали колико је заједништво и међусобно поверење важна ствар у спорту. Ми увек верујемо у себе, гајимо победнички менталитет у готово да нема екипе која се у менталном приступу утакмици може поредити са нама. Правни факултет је дао Србији два репрезентативца у футсалу, Николу Матијевића и Страхињу Петрова  а то речито говори са каквим ентузијазмом и жељом ми бранимо боје нашег факултета и наше државе!"

Освајачи златне медаље и великог трофеја Светског ИнтерУниверзитетског шампионата су: Марко Бадовинаћ, Никола Ристановић, Страхиња Петров, Филип Минић, Срђан Бркић, Душан Мајсторовић са Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду, Јован Ристановић, Александар Фриц, Душан Панић, Огњен Радовић, Страхиња Пајчин, Марко Лазић и Марко Милићевић. 

Селектор је професор Правног факултета у Београду, др Владимир Вулетић а шеф наше делегације Матија Бурић.


Трибина ,,Борба против тероризма на Куби"

У Свечаној сали Правног факултета Универзитета у Београду, 25. октобра 2018. године, у организацији Студентског парламента Правног факултета и Центра за развој односа Београда и Хаване, одржана је трибина под називом ,,Борба против тероризма на Куби - случај Петорице", у оквиру које је представљена књига ,,Шта почива са друге стране мора" аутора Стивена Кимбера, која говори о овом случају.

У име Правног факултета скуп је отворила доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу. Присутнима су се обратили Њ.Е. Данило Пантовић, амбасадор Републике Србије у Републици Куби, Њ.Е. Густаво Триста, амбасадор Републике Кубе у Републици Србији, Герардо Хернандез, народни посланик у Скупштини Републике Кубе, проректор Института за спољну политику у Хавани и носилац ордена Хероја Кубе, највишег одликовања Републике Кубе, као и Горан Петронијевић, адвокат, председник Комитета за одбрану ,,Петорице" у Србији.

Догађају су, поред студената, присуствовали и Њ.Е. Дија Надер де Ел Андари, амбасадорка Боливарске Републике Венецуеле у Републици Србији, посланици Народне скупштине Републике Србије, чланови Градског већа града Београда, као и одборници Скупштине града Београда.


Одржан VIII редовни семинар СУЕАП

31. октобра 2018. године Српско удружење за економску анализу права (СУЕАП) је организовало /span>VIII редовни семинар у свечаној сали за седнице Правног факултета, на коме је излагао проф. др Борис Беговић на тему: „Популизам у праву конкуренције: анатомија, дијагностика и могуће последице“.

Семинару су присуствовали професори Правног и Економског факултета Универзитета у Београду, професори Правног факултета Универзитета у Новом Саду, запослени у Комисији за заштиту конкуренције, адвокати из неколико реномираних канцеларија, као и студенти мастер и докторских академских студија.

Све информације о наредним активностима СУЕАП доступне су на интернет страници: www.slea.rs.

 


Скуп поводом почетка рада четврте генерације студената Правне клинике за еколошко право

У петак, 26. октобра 2018. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право за четврту генерацију студената. На свечаности овим поводом скупу су се обратили, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић, руководилац Правне клинике за еколошко право, Џон Клејтон, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији, Иван Карић, државни секретар Министарства заштите животне средине, Станојла Мандић, заменик Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерални секретар Заштитника грађана, Марија Милаковић, представник Правосудне академије и Катарина Вукшић представник Програма Уједињених нација за развој. Скупу су се обратили и секретари Правне клинике за еколошко право, Лазар Стевановић и Лука Ђорђевић, који су изнели искуства студената у раду Правне клинике за еколошко право и обављању праксе.

Правна клиника за еколошко право је почела са радом октобра 2015. год. Радом Правне клинике за еколошко право руководи проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У школској 2018/2019. год. траје два семестра. У првом семестру студенти имају интензиван интерактивни тренинг. Проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије, Право на приступ еколошким информацијама, Укључивање јавности у доношење еколошких одлука, Посебности управног поступка у стварима од значаја за заштиту животне средине, Накнада штете у животној средини: постојећа решења и нацрт Закона о одговорности за штету у животној средини и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Бранислава Вучковић, заменик јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, ће одржати предавање на тему Прикупљање доказа и вођење поступака у предметима са елементом заштите животне средине. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска заштита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на животну средину и издавање IPPC дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Судија Милан Мариновић ће одржати предавање о Прекршајима у области заштите животне средине. Проф. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У складу са Споразумом о сарадњи Правног факултета, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана, који је потписан марта 2016. године, студенти који похађају Правну клинику за еколошко право имају прилику да обаве студентску праксу у канцеларији Повереника и Заштитника грађана. Априла 2016. године потписан је и Споразум о сарадњи са Министарством заштите животне средине, а октобра 2017. године са Прекршајним судом. У другом семестру студенти имају прилику да раде са клијентима, које примају у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду. Новембра 2017. године, рад Правне клинике за еколошко право је подржало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, које кроз пројекат ,,Развој Правне клинике за еколошко право”, суфинансира програмске активности рада Правне клинике за еколошко право. Децембра 2017. године, потписан је Споразум о сарадњи са Регионалним центром за животну средину. У складу са Споразумом, студенти су били у прилици да пружају правне савете невладиним организацијама које су чланице РЕЦ-а.

3. маја 2018. године закључен је споразум између Правног факултет Универзитета у Београду и Програма Уједињених нација за развој (УНДП). На основу споразума, УНДП ће подржати рад студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула током израде нацрта закона у области заштите животне средине. Имајући у виду поступак хармонизације права Србије са правом ЕУ у области еколошког права, и чињеницу да до краја транспозиционог периода (2021) треба усвојити више од 110 законска и подзаконска акта у овој области, као и недостатак административног капацитета Министарства заштите животне средине, пре свега правника који познају еколошко право ЕУ, студенти Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула ће у периоду мај 2018/децембар 2018. год., бити у прилици да учествују у припреми нацрта планираних законских и подзаконских аката. У пројекту ће учествовати до 20 студената, подељених у неколико група, који ће радити под менторством координаторке Правне клинике за еколошко право проф. др Мирјане Дреновак-Ивановић. Како је Министарство заштите животне средине у систематизацији за период од 4 године, у оквиру потребних преко 300 нових радних места, определило 100 радних места за младе правнике са специјализованим знањем у области еколошког права, пројекат који повезује Правни факултет и Министарство заштите животне средине отвара могућност за даље усавршавање и запошљавање студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула. Пројектом је предвиђено и укључивање студената Правне клинике за еколошко право и студената мастер студија еколошко-правног под-модула у рад Одбора за заштиту животну средину Народне скупштине Републике Србије. Студенти ће бити у прилици да Народне посланике упознју са резултатима анализа спроведених у току припреме нацрта закона у области заштите животне средине.

Захваљујући сарадњи са Министарством за европске интеграције, у претходне две године је 5 студената Правне клинике за еколошко право, који су наставили мастер студије на еколошкоправном подмодулу, било у прилици да се усавршава на пословима преношења еколошког cquis-a, и запосли се у том Министарству.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 

Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Одржана радионица за привреднике у оквиру Жан Моне модула

Пројектни тим Жан Моне модула одржао је 16. октобра 2018. године радионицу за привреднике на тему „CEFTA споразум и пословна заједница југоисточне Европе“. Радионица, којој је присуствовало више од 60 привредника, одржана је у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД). Радионицу су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, г. Горан Ковачевић, потпредседник УО НАЛЕД-а, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Полазници семинара имали су прилику да се упознају са институционалним оквиром CEFTA споразума, могућностима за слободни промет робе и капитала, условима плаћања између ЕУ и држава југоисточне Европе, те праву настањивања и заштити конкуренције. Предавачи су били: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић.


Свечаност поводом почетка школске године

У понедељак, 1. октобра 2018. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 210. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" под руководством диригента Ђорђа Станковића.

Присутнима су се обратили ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, председница Уставног суда Весна Илић Прелић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић и проф. др Војислав Станимировић, као и председник студентског парламента, Урош Мијатовић.

Проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, поздравила је присутне, скренула пажњу на јубилеј 210 година постојања Универзитета у Београду, као и Правног факултета, истакла је значај те традиције и велики допринос Правног факултета данашњем међународном положају Универзитета у Београду, те пожелела бруцошима успех у студирању.

Весна Илић Прелић, председница Уставног суда Србије, пожелела је студентима да успешно започну и окончају студије, скренувши пажњу на значај институције у коју су ступили. Пожелела им је да истрају на одабраном путу упркос свим тешкоћама на које ће наићи, те да се потруде да постану добри правници - што значи да заволе право и да науче да правнички размишљају, да правилно тумаче и примењују право.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета - који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 210 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога - да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот.

"Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега би се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити," поручио је декан будућим правницима. (Овде можете видети цео текст говора.)

Видео запис

Правни факултет на друштвеним мрежама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информације о настави, студентском животу и садржајима у раду Правног факултета Универзитета у Београду можете наћи и на друштвеним мрежама.


даље 2017/2018 >>

даље 2016/2017 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.