Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји

Forvm Romanvm: Проф. др Зоран Мирковић одржао предавање "Уводна правила и увођење у живот Српског грађанског законика"

15. новембра 2019. друго предавање у циклусу посвећеном Српском грађанском законику и Јовану Хаџићу одржао је наш декан, проф. др Зоран Мирковић. Назив предавања био је „Уводна правила и увођење у живот Српског грађанског законика“, а професор се фокусирао на први део уводних одредби Законика, који је на први поглед довољно сличан уводним нормама Аустријског грађанског законика да их је већина аутора сматрала преузетим оданде, док заправо показују висок степен разликовања и оригиналности. Анализу самих одредби проф. Мирковић је спојио са приказивањем прилика које су важиле у време доношења Законика, попут масовне неписмености српских судија или режима капитулација који је још увек важио за стране поданике на српском тлу, будући да је Србија још увек била део Османског царства. На тај начин, показао је мотивацију Јована Хаџића за увођење одређених решења која могу деловати необично (нпр. норме срочене тако да сугеришу персонални принцип примене права) или барем одступају од аустријског узора (нпр. увођење обичаја као супсидијарног извора права), али и објаснио како је морао изгледати почетак примене овог акта који је представљао прекретницу у развоју права Кнежевине Србије. Публика је пратила предавање са великим интересовањем, те се на крају развила изузетно богата дискусија.


Футсал репрезентација Правног факултета одбранила титулу

На Петом Светском међууниверзитетском првенству (World InterUniversities Championship) које је одржано у Пули од 12. до 16. новембра ове године, футсалери Правног факултета одбранили су титулу светских универзитетских првака освојену прошле године у Барселони.

На овогодишњем Светском првенству, које је окупило 32 екипе са свих крајева света, Правни факултет је до титуле стигао без пораза, у финалу савладавши ривале из Либије резултатом 5:1.

Наши репрезентативци - двоструки узастопни шампиони Лиге Универзитета у Београду, окосница футсал селекције Београдског универзитета као двоструког узастопног првака Србије, актуелни освајачи Европског купа у Милану - овим тријумфом обезбедили су директан пласман на Медитеранске универзитетске игре у Бејруту и наредно Шесто Светско међууниверзитетско првенство у Риму 2020. године.

Злато су одбранили Марко Бадовинац, Никола Вићић (капитен), Никола Ристановић, Страхиња Петров, Никола Матијевић, Филип Минић, Никола Арсић, Иван Никотовић, Александар Фриц, Јован Ристановић, Марко Лазић и Ђорђе Врљанац. Шеф наше делегације био је Матија Бурић.

Селектор репрезентације, проф. др Владимир Вулетић, истиче да је ово непоновљива генерација универзитетског футсала у Србији, али и упозорава да Београд и Србију у јулу 2020. године чека организација Европских универзитетских игара, те да је у том смислу крајње време да се универзитетском спорту приступи много озбиљније и квалитетније него до сада.


 Успех студената Правног факултета на међународном такмичењу из стечајног права

Тим студената Правног факултета у Београду се квалификовао у осмину финала престижног међународног такмичења „Ian Fletcher International Insolvency Law Moot“. Од укупно двадесет и осам тимова, на основу квалитета писаних поднесака, тим Правног факултета је проглашен за један од осам најбољих тимова који ће учествовати у завршној фази такмичења од 7. до 9. фебруара 2020. године у Лондону. Такмичење се одржава у организацији INSOL International и International Insolvency Institute.

Чланови факултетског тима Вера Којић, Инес Јанићијевић, Ксенија Џипковић и Давид Спаић су радили на решавању случаја и припреми писаних поднесака више од два месеца, како би што боље представили Правни факултет Универзитета у Београду. Студенти истражују и припремају се под менторством асс. Николе Илића, док цео тим предводе двојица професора, проф. др Вук Радовић и проф. др Бранко Радуловић, чији су савети, искуство и посвећеност пружили студентима огромну подршку.

Учешће студентског тима у завршној фази међународног такмичења је могуће захваљујући помоћи доц. др Милене Ђорђевић, координатора moot court активности на факултету, и помоћи управе факултета. Такође, одлазак факултетског тима у Лондон не би био могућ без подршке International Finance Corporation Serbia (IFC).


Српски студенти остварили историјски успех на Оксфорду  

На управо завршеном престижном дебатном турниру на Универзитету Оксфорд - Oxford Intervarsity 2019 - наши студенти Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић остварили су огроман успех и победили у финалу турнира у отвореној категорији (главној категорији). 

Oxford Intervarsity је један од најпрестижнијих и најстаријих дебатних турнира који се одржава већ више од 50 година. Ове године на турниру је учествовало преко 250 студената из целог света. У отвореној категорији претежно се такмиче студенти којима је енглески матерњи језик. 

Први пут у историји овог турнира је тим који није са енглеског говорног подручја освојио финале ове категорије. Наши студенти су се у финалу такмичили против тимова са Универзитета Харвард (САД), ЛСЕ Универзитета (Уједињено Краљевство) и Универзитета Харт Хаус (Канада). Тема завршне дебате у којој је тим Правног факултета Универзитета у Београду однео победу била је "Овај дом жали због уједињења Немачке после пада Берлинског зида".

Поред овог великог успеха тима, наши студенти освојили су и велика лична признања: Милош Марјановић је проглашен за најбољег говорника турнира, док је Јанко Ђорђевић међу говорницима освојио шесто место. 

Милош и Јанко ће представљати Универзитет у Београду и на овогодишњем Светском универзитетском дебатном првенству, које ће се одржати крајем децембра на Тајланду.


Предавањем проф. Симе Аврамовића отворен циклус о Српском грађанском законику и Јовану Хаџићу

8. новембра 2019. у клубу Forvm Romanvm започет је тематски циклус предавања посвећених двоструком јубилеју – 175 година од доношења Грађанског законика за Кнежевину Србију (1844) и 150 година од смрти његовог законописца, Јована Хаџића (1799-1869). Прво предавање у циклусу одржао је наш професор Сима Аврамовић, на тему „Српски грађански законик и његови противници: узроци и мотиви“. Од њега смо чули како је текло доношење Законика и ко је све у различитим периодима критиковао Хаџићев рад на њему – почев од савременика као што су Вук Караџић и Павле Шероглић, преко првог коментатора Законика Димитрија Матића и његовог несуђеног ревизионисте Николе Крстића, па до каснијих познатих српских и југословенских цивилиста, као што су Живојин Перић, Андра Ђорђевић и Драгољуб Аранђеловић. Објашњавајући у којим је областима и из којих разлога свако од њих критиковао Законик и Хаџића, проф. Аврамовић показао је да је Хаџићу углавном замерано оно за шта он објективно не може сносити никакву одговорност, те да су неки негативни ставови некритички преузимани од каснијих аутора упркос свом слабом чињеничном утемељењу. За сам крај проф. Аврамовић је сачувао посластицу – цитате из Хаџићеве књиге Дух народа србског, којима је пољуљао уврежену представу о њему као о недвосмисленом присталици природноправне школе.


 Додатни курс: Aмеричко уставно право и федерална судска пракса у парничним поступцима

У сарадњи са Центром за међународне правне студије из Салцбурга, Правни факултет Универзитета у Београду је имао прилику да угости господина Патрика МекНалтија (Patrick McNulty), члана Адвокатске коморе Ајове (САД). Господин МекНалти је одржао серију предавања о америчком уставном праву и судском поступку у периоду од 21. октобра до 31. октобра 2019. године.

Током двонедељног курса, студенти основних и последипломских студија Правног факултета Универзитета у Београду имали су прилику да из перспективе искусног адвоката нешто више науче о Уставу САД и његовим амандманима. Гостујући предавач је представио садржајан и интересантан програм који је обухватио главне одлике парничног поступка у Сједињеним Америчким Државама, као и питање улоге судије, адвоката и пороте у овом поступку. Полазници курса су се упознали са “еволуцијом” америчког устава путем уставних амандмана.


 У клубу Forvm Romanvm промовисана књига "Изненађење" Радослава Дује Недића

1. новембра 2019. године одржана је промоција књиге „Изненађење“ аутора Радослава Дује Недића, који нам је још једном показао како се може испољити креативност повезивањем правничког позива и књижевности. Осим што иза себе има успешну адвокатску и дипломатску каријеру, аутор је и плодотворан писац који је овом приликом одржао чак трећу промоцију на Правном факултету Универзитета у Београду – прва је била 2001. поводом књиге „Мој роман“, а друга 2018. поводом књиге „Адвокатске приче. Промоцију је поздравним говором отворио професор др Сима Аврамовић, који је изразио велико задовољство што Forvm Romanvm поново има прилику да угости аутора, а потом су се и остали говорници обратили присутнима. На велику жалост, књижевница Милица Јефтимијевић Лилић и песник Адам Пуслојић су услед болести били принуђени да изостану, тако да су утиске о књизи, као и о осталим делима аутора, изразиле Дујине колеге – правници: адвокат Владимир Петровић, амбасадор, дипломата, колумниста и писац кратких прича Ђорђе Мисајловски и адвокат Небојша Перовић. Одломке из књиге је, у паузама између говорника, читао Давид Вучинић, наш некадашњи студент (и сада студент мастер студија), победник на такмичењу у беседништву на Правном факултету Универзитета у Београду и други најбољи говорник на међународном такмичењу из области арбитраже и међународног привредног права, Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.


 Професор Бујуклић одржао јубиларно 40-годишње предавање о Хиландару у клубу Forvm Romanvm

25. октобра 2019. проф. др Жика Бујуклић, легенда нашег Римског права, одржао је своје редовно – али ове године посебно – предавање о Хиландару. Овим предавањем обележено је 40 година интересовања професора Бујуклића за овај најзначајнији српски манастир, посећивања Свете горе скоро сваке године и држања предавања на ту тему студентима, старим форумашима и осталој заинтересованој публици. И ово јубиларно предавање је, као и ранија, представљало комбинацију путописа са путовања професора Бујуклића на Свету гору почев од првог пута 1980. године, пропраћеног бројним фотографијама, са причом о историји Хиландара и његовом значају за српску историју. Као и на предавањима из Римског права, професор Бујуклић успео је да напуни амфитеатар V – „Радомир Лукић“, а публика је с великим интересовањем слушала предавање око три сата.


 Споразум о сарадњи Правног факултета и Адвокатске коморе Београда

Са великим задовољством истичемо да је 25. октобра 2019. године закључен Споразум о сарадњи Правног факултета и Адвокатске коморе Београда. Овај Споразум закључен је пред великим бројем адвоката, високим носиоцима судске, законодавне и извршне власти, а на „Другом адвокатском саветовању“ које се одржавало на Златибору од 25. до 27. октобра 2019. године.

У име Правног факултета наведени Споразум потписао је декан, проф. др Зоран Мирковић, а у име Адвокатске коморе Београда председник ове коморе, адвокат Југослав Тинтор. У делегацији Правног факултета био је још проф. др Бојан Милисављевић, продекан за наставу, а присуствовали су и судије Уставног суда Србије и професори Правног факултета проф. др Милан Шкулић и Владан Петров, као и доценти Урош Новаковић, Милош Здравковић и Сања Глигић.

Потписивање Споразума је поздрављено од свих присутних и истакнуто је да ће се на овај начин битно унапредити вршење адвокатске професије. Споразум подразумева организовање студентске праксе у изабраним адвокатским канцеларијама, како би се студенти Правног факултета већ током студија, упознали са основним елементима вршења адвокатске професије. На овај начин обезбедиће се и будућа објективна селекција најбољег кадра за обављање приправничког стажа у адвокатским канцеларијама од стране свршених студената.

Поред наведеног, предмет Споразума је заједничко организовање стручних радионица, семинара и округлих столова. Споразум предвиђа и заједничко организовање припреме за правосудни испит која је раније била организована на Правном факултету, али сада уз учешће бројних водећих стручњака из праксе као и наших професора.

На крају, Споразумом је предвиђена и активност на увођењу изборног предмета на Правном факултету под називом „Право адвокатске професије“, где ће студенти који желе моћи да изучавају основне правне прописе којима је уређена адвокатска професија, као и да се едукују у смислу адвокатске етике, како би касније могли да професионално врше адвокатску функцију. Истакнуто је да је адвокатска професија у свим развијеним друштвима на самом врху у смислу угледа и значаја, те да се владавина права унапређује кроз квалитетнију адвокатску професију.

Студенти Правног факултета на овај начин добиће неопходну практичну димензију током студија и спремно ће моћи да се укључе у професионалне изазове када успешно окончају своје студије. На основу наведеног Споразума о сарадњи у блиској будућности биће донете конкретне одлуке и предузети даљи кораци у његовој имплементацији.


Нов квалитет у образовању ради родне равноправности - Стратешко партнерство за развој мастер студијског програма ПРАВО И РОД (LAWGEM)

Правни факултет Универзитета у Београду је, као координатор, примио бесповратна новчана средства за Erasmus Plus KA203 пројекте - Стратешко партнерство у високом образовању, за пројекат: Нов квалитет у образовању ради родне равноправности - Стратешко партнерство за развој мастер студијског програма ПРАВО И РОД (LAWGEM). Пројекат ће трајати три године.

Проф. Др Драгица Вујадиновић са Правног факултета, Универзитета у Београду је координатор LAWGEM пројекта као и контакт особа за исти.

Чланови Конзорцијума су: Правни факултет Универзитета ЛУМСА (Libera Universita degli Studi Maria SS. Assunta di Roma) из Палерма, Италија; Факултет за право, психологију и социјални рад Универзитета у Оребру (Örebro universitet), Шведска; Институт Европа Правног факултета Универзитета у Зарланду (Universitat des Saarlandes), Немачка; и Универзитет у Кадизу Universidad de Cadiz), Шпанија.

Циљеви LAWGEM -а су, пре свега, да створи потпуно иновативан систем наставног плана и програма за мастер студије права (главни интелектуални исход), који ће обухватити све релеванте области правничког образовања и правне праксе, као и све ванправне релеватне области - као што су економска анализа права, криминологија, социо-психолошке области истраживања и знања. Други интелектуални исход биће уџбеник који је релевантан за мастер студијски програм Право и Род; трећи интелектуални исход биће формирање правне клинике за родну равноправност, четврти - он-лине платформа ради доживотног учења (life-long learning - LLL) о родним питањима која ће допринети проширењу свести о родној равноправности и побољшању  знања и праксе у области борбе против свих форми родно засноване дискриминације, насиља и сексуалног узнемиравања. Пети интелектуални исход биће механизам емпиријског истраживања ради испитивања мишљења академског особља о питањима родне равноправности која се односе на институционални, образовни и културолошки оквир.

Конзорцијум европских универзитета окупљен је са специфичним циљем доприношења интегрисању родне равноправности у оквиру студија права путем заједничког креирања мастер студијског пргорама ПРАВО И РОД. Овај пионирски и потпуно иновативан академски подухват ће засигурно допринети родно осетљивом реконструсању свих најрелевантнијих области у стварању правничког знања. Читав процес и крајњи резултат биће подстицај за генерални напредак високог образовања и студија права у свим чланицама Конзорцијума, као и у ЕУ.

Потреба родно осетљивог приступа у правничком образовању настала је из највиших вредности и нормативних стандарда модерног међународног и националног права. Образовати студенте права (будуће адвокате, судије, тужиоце, државне службенике, чланове скупштине и органе владе) на родно осетљив начин представља праву инвестицију у боље законодавство и исправније тумачење и имплементацију права. Овакав приступ такође означава и инвестицију у бољу будућност посебно сензитивирањем судија, као и правних стручњака у свим областима правне праксе. Овај приступ доприноси испуњењу суштине савремног права - једнако поштоване и заштите за сваког појединца. Циљеви програма биће да понуде адекватно знање и вештине за рад како правних тако и не-правних послова који се односе на интегрисање родне равноправности у свим релеватним областима политике, нормирања и имплементације права у оквиру правосудног система, доношења одлука у органима државне управе, нормирању на државном/регионалном/локалном нивоу који се односи на економију, социјално осигурање, медије, културе, и која се односи на академско родно осетљиво креирање знање у областима права као и у социјалним и друштвеним наукама.


 Предавање "Женидба краља Александра Карађорђевића" одржано у клубу Forvm Romanvm

Прво предавање у оквиру клуба Forvm Romanvm у 2019/20 школској години одржао је научни саветник проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју. Тема предавања била је „Женидба краља Александра Карађорђевића“, и форумска публика могла је да чује све од првих покушаја договарања брака између југословенског престолонаследника и румунске принцезе, преко занимљивог свечаног програма венчања у Београду (у чијој организацији је са више оригиналних идеја учествовао и Бранислав Нушић), па до вредних и неретко оригиналних поклона које су младенци добили. На крају, имали смо прилику да видимо и ексклузивну премијеру филма који приказује долазак будуће краљице Марије у Београд и свечаности око венчања, који је проф. Павловић донео из Националног архива у Румунији.


Одржано предавање судије Окружног суда у Масачусетсу Џенифер Боул на тему „Анатомија федералног кривичног случаја“

На Правном факултету Универзитета у Београду у четвртак, 10. октобра 2019. године одржала је предавање госпођа Џенифер Боул (Jennifer Boal), судија Окружног суда у Масачусетсу. Предавање на тему „Анатомија федералног кривичног случаја“ (The Anatomy of a Federal Criminal Case"), из области Кривичног процесног права, организовано је у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID). Предавању су присуствовали шеф пројекта „Иницијатива за одговорну власт“, госпођа Жаклин Вилијамс Бриџерс (Jacquelyn Williams Bridgers), тим лидер пројекта посвећеног случајевима корупције, господин Борко Николић, доц. др Вања Бајовић и велики број студената Правног факултета. Гошћу је поздравила продекан за међународну сарадњу Правног факултета, доц. др Јелена Лепетић. Након предавања, уследила је дискусија, у којој је учестовала и доц. др Вања Бајовић. Судија Боул је одговорила на велики број питања студената.
 Одржана Жан Моне радионица за привреднике

Пројектни тим Жан Моне модула одржао је 9. октобра 2019. године радионицу за привреднике на тему „Учешће држава југоисточне европе у Процесу стабилизације и придруживања: последице по пословну заједницу“. Радионица, којој је присуствовало 50 привредника, одржана је у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (NALED). Радионицу су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, г. Слободан Kрстовић, пројектни координатор NALED-а, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Полазници семинара имали су прилику да се упознају са институционалним оквиром Споразума о стабилизацији и придруживању, могућностима за слободни промет робе и капитала, условима плаћања између ЕУ и држава југоисточне Европе, те праву настањивања и заштити конкуренције. Предавачи су били: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић.Посета младих правника из Mемингена

Група од 21 приправника Окружног суда у Мемингену посетила је 8. октобра 2019. године Правни факултет у оквиру четвородневне посете Београду. Младе колеге из Немачке испред Правног факултета Универзитета у Београду примили су продекан за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић, др Ивана Родић и адвокати Нина Ницовић и Новеља Баковић, који су завршили програм Мастер европских интеграција на нашем факултету. Након обиласка Музеја факултета, библиотеке и амфитеатра V, гости из Немачке упознати су са развојем правничког образовања у Србији, традицијом и студијским програмима Правног  факултета у Београду. Колеге из Немачке су размениле искуства везана за обављање праксе након завршених студија права, као и за учлањење у адвокатску комору и услове за избор у звање судија.Посета групе привредника и представника правосуђа из Швајцарске и Француске


У петак 4. октобра 2019. године група привредника и представника правосуђа из Швајцарске и Француске посетила је Правни факултет Универзитета у Београду. Групу коју је чинило 65 адвоката, судија и пословних људи примили су продекан за науку и стручни рад проф. др Марко Ђурђевић, продекан за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић и др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу. Након поздравних речи представника факултета, присутнима се обратио Јован Жан Ивановић, праунук уваженог професора и декана београдског Правног факултета Живојина М. Перића. Гости су посетили амфитеатар III у коме су тематски представљени школовање, универзитететска каријера и друштвени ангажман професора Живојина М. Перића, као и Музеј Правног факултета, чији је значајан део поставке посвећен академским везама Србије и Француске.

Више фотографија можете видети овде


Свечаност поводом почетка школске 2019/2020. године

У понедељак, 1. октобра 2019. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 211. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" и солиста на хармоници Милош Филић,  под руководством диригенткиње Ане Ћосовић.

Присутнима су се обратили председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, председник студентског парламента, Урош Мијатовић, и Павле Пашајлић, председник удружења Алумни Правног факултета. Програм је водио проф. др Војислав Станимировић.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета - који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 211 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога - да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот.

"Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега бисте се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити," поручио је декан будућим правницима.

Деканов говор можете прочитати овде.

 

 

 

 

 

 

Господин Павле Пашајлић, у име удружења Алумни Правног факултета и у своје име, дао је бруцошима савете и подршку у вези са студијама, али и за време када заврше факултет, емотивним говором.

Говор господина Пашајлића можете прочитати овде.

Галерија слика са свечане доделе диплома, израђене фотографије можете преузети испред скирптарнице факултета.

Видео снимак свечаности


Обележени Дан и Слава Правног факултета

Правни факултет Универзитета у Београду обележио је 27. септембра 2019. године Дан и славу Факултета - Крстовдан. Сечењу славског колача и свечаној академији у амфитеатру "Радомир Лукић" присуствовали су, поред професора и студената Правног факултета, бројни високи представници струке из правосуђа, научних установа, државне управе и привреде.

Свечана академија отпочела је наступом браће Теофиловић. Током академије, студентима су се обратили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета и Југослав Тинтор, председник Адвокатске коморе Београда.

Декан, проф. др Зоран Мирковић, честитао је новим дипломираним правницима и пожелео им успех на путу који је започет на Правном факултету, који ће им на разне начине обележити живот, уз поруку да се придржавају професионалних и моралних норми које се Факултет трудио да им, поред знања, пренесе.

После свечаног дела, приступљено је додели награда и диплома свршеним студентима основних и мастер студија.

 И ове године је Удружење за арбитражно право, по пети пут, сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, доделило награду „Гашо Кнежевић“, за најбољи рад из алтернативног решавања трговинских спорова. Прво место и новчану награду освојио је  студент основних студија Стефан Јовановић са радом на тему „Потенцијални проблеми арбитражних одлука у M&A трансакцијама“. Друго место, и награду породице Кнежевић, освојио је студент основних студија Давид Вучинић са радом на тему „Confidentiality in International Commercial ArbitrationCorner or a Mourner Stone?“, док је награда за треће место припала студенту мастер студија Луки Кокићу са радом на тему „Проширење дејства арбитражног споразума на непотписнике – доктрина Групе привредних друштава.“ Награде је у име Факултета уручио декан, проф. др Зоран Мирковић,  у име Удружења - доц. др Милена Ђорђевић, члан управног одбора Удружења, а у име породице Кнежевић, г-ђа Ива Рушкуц, ћерка проф. Кнежевића.

Више фотографија можете видети овде

Видео снимак свечаности и Дан и слава Правног факултета

 


Жан Моне Катедра за европско еколошко право

Правни факултет Универзитета у Београду је одлуком Европске комисије о Жан Моне активностима у оквиру ЕРАЗМУС+ програма добио Жан Моне Катедру за европско еколошко право (Jean Monnet Chair in European Environmental Law). 

Програм рада Жан Моне Катедра за европско еколошко право траје од 1. септембра

2019. године до 1. септембра 2022. године. Катедром председава проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У извођњу наставе и активности које се организују у форми семинара, округлих столова, летњих школа, обука за државне службенике, обука за судије и тужиоце и конференција учествују асистенткиње нашег факултета Бојана Тодоровић и Марија Влајковић.

Жан Моне Катедра за европско еколошко право ће објединити предмете и курсеве који су  до сада успешно развијани на нашем факултету како би се увођењем нових метода едукације и бољег повезивања програма омогућио даљи развој области еколошког права. Пројектом су планирани програми који ће омогућити едукацију не само студената основних, мастер и докторских студија у одласти еколошког права ЕУ и праксе Европског суда правде, већ и судија, адвоката, државних службеника. 

Пројектом је предвиђено да се новине уводе у извођење наставе у оквиру 5 постојећих предмета (Еколошко право, Еколошко право и политика ЕУ, Правна клиника за еколошко право, Приступ правди у еколошким стварима, Заштита животне средине у управном поступку и управном спору), уз увођење 7 нових курсева (Изазови европског законодавства у примени система за трговину емисијама са ефектом стаклене баште, Промене управног поступка у циљу преношења еколошког acquis-а, Право климатских промена, Увод у еколошко право ЕУ, Утицај праксе ЕСП на промену еколошког права, Хармонизација права Србије са еколошким правом ЕУ, Системи обавештавања о еколошком праву ЕУ: извори и базе података). Пројектом је предвиђен нови курс основних студија Право климатских промена, као изборни предмет на 4. години студија (летњи семестар). 

Ове године је у конкуренцији од преко 2000 одобрено 196 пројеката, међу којима је 12 програма у области правних наука по моделу Жан Моне Катедре. Оцена стручног тела Европске комисије о релевантности, компетентности наставника и сарадника и високом квалитету предложених силабуса за предмете које обухвата Жан Моне Катедра за европско еколошко право указују на значајну улогу коју ће Катедра имати у даљем развоју еколошког права у Србији. 

проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић,  Jean Monnet Chair in European Environmental Lawдаље 2018/2019 >>

даље 2017/2018 >>

даље 2016/2017 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.