Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Семинар Српског удружења за економску анализу права

СУЕАП организује семинаре на Правном факултету Универзитетa у Београду сваке последње среде у месецу, од 18 часова, у Свечаној сали за седнице (деканат).

На инаугуралном семинару СУЕАП, који је одржан 25. октобра 2017. године, излагао је проф. др Борис Беговић на тему: „Тржишна моћ, право конкуренције и економска неједнакост“, док је на другом по реду семинару, 29. новембра ове године, на тему „Правноекономска анализа статуса промета људских органа“ излагао сарадник у настави г-дин Никола Илић. На семинарима су присуствовали запослени у Комисији за заштиту конкуренције, адвокати, професори и асистенти са Правног и Економског факултета Универзитета у Београду, чланови СУЕАП, као и студенти.

Поред промоције научне и наставне области економске анализе права, циљ овог семинара је да омогући члановима Удружења као и свима осталима који се баве економском анализом права да презентују резултате својих истраживања, на основу којих ће касније бити израђени и објављени стручни радови. Семинари су отворени за јавност и омогућавају свима који показују интересовање за економску анализу права да чују новости и достигнућа из ове интердисциплинарне научне области.

На трећем по реду семинару СУЕАП, који ће бити организован 27. децембра 2017. године, резултате својих истраживања изложиће асистент на нашем факултету г-ђа Ана Одоровић на тему из области права конкуренције.


Сребрни успех наших студената на регионалном такмичењу из међународног инвестиционог права

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду су у периоду од 21. до 23. новембра боравили у Драчу, Албанија, где су похађали зимску школу међународног инвестиционог права, као вид припреме за такмичење из међународног инвестиционог права Frankfurt Investment Moot. Организатор и спонзор зимске школе је немачка организација ГИЗ (Open Regional Fund for South East Europe), скуп је подржао UNCITRAL (Комисија УН за међународно привредно право), а организацију зимске школе је у великој мери помогла и доц. др Милена Ђорђевић, управник Центра за правне вештине нашег Факултета. Поред београдског тима, у раду зимске школе су учествовали и факултети из Новог Сада, Скопља, Подгорице, Сарајева, Зенице, Приштине и Тиране.

Током првог дана програма, студенти су имали прилику да слушају предавања на опште теме из инвестиционог права, као и да се упознају са правилима самог такмичења, које ће се у марту 2018. године одржати у Франкфурту. Том приликом говорили су др Адела Љатја, пројектни менаџер ГИЗ ОРФ, др Јудит Книпер, представница УНИЦТРАЛ-а, г-ђа Алма Хичка, правобранилац Албаније, г-дин Ерјон Мухаремај, продекан за међународну сарадњу Правног факултета у Тирани, и адвокат Арне Фукс, организатор Frankfurt Investment Moot-а. Након предавања за полазнике зимске школе организован је излет у Тирану.

Другог дана зимске школе студентима су предавања одржали професори и стручњаци из региона. На релевантне теме које су биле повезане са овогодишњим случајем излагали су: професор Тони Дескоски (“Јурисдицтион Ратионае Персонае оф ИЦСИД”), професорка Маја Станивуковић (“The Precedent in Investment Arbitration”), г-ђа Гентрита Бајрами (“Challenge of Arbitrators In Investment Arbitration”), доц. др Вангел Доковски (“Third Party Funding”), тренери београдског тима, г-дин Никола Илић и г-ђа Андреа Николић (“Fair and Equitable Treatment”), као и г-ђа Бојана Ристић, тренер новосадског тима (“Taking of Evidence In Investment Arbitration”). Рад панела другог дана програма модерирала је доц. др Милена Ђорђевић.

Трећег дана зимске школе је организовано припремно pre-moot такмичење, током којег је сваки тим наступао два пута пред трочланим већем арбитара, на енглеском језику, једном у улози тужиоца и једном у улози туженог. Након усмених рунди против факултета из Зенице и факултета из Подгорице, а на основу генералног утиска који су оставили на арбитер, београдски тим се пласирао у финале, где се састао са тимом из Новог Сада. Ипак, иако су нијансе одлучивале, прво место је припало факултету из Новог Сада, док је београдски тим освојио друго место.

Овогодишњи тим нашег Факултета за Frankfurt Investment Moot чине студенти основних и мастер студија: Андреа Стевановић, Стефан Станимировић, Немања Ћурчић и Стефан Југовић. Студенте за ово престижно међународно такмичење спремају студенти друге године докторских студија г-дин Никола Илић, сарадник на нашем факултету и г-ђа Андреа Николић. Теме којима ће се студент бавити на такмичењу тичу се надлежности ICSID арбитраже, именовања и изузећа арбитара, правила доказног поступка, као и материјалноправне заштите страних улагања.


Представљање пројекта PESHES на семинару Global University Rankings and their impact

7. новембра 2017. године, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић, учествовао је на семинару “Global University Rankings and their impact“ који се одржавао у Ректорату Универзитета у Београду, у организацији Стручног тима за реформу високог образовања у Србији (HERE тим). Том приликом, проф. Аврамовић представио је домаћој и међународној академској заједници пројекат „Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian HEIs and System - PESHES“ чији је координатор Универзитет у Београду, а руководилац проф. др Сима Аврамовић, испред Правног факултета. Реч је о структурном пројекту који за циљ има унапређење управљања и функционисања институција и система високог образовања у Србији, кроз дефинисање индикатора за мерење перформанси високошколских институција и система у Србији као основе за value based управљање и структурирање и пилот имплементацију система за рангирање институција и студијских програма. Идеја и циљеви овог пројекта су у тесној вези са два најбитнија документа у Републици Србији – први је „Стратегија развоја образовања у Србији до 2020.године“, а други је „Акциони план за спровођење стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године“. За реализацију овог пројекта ЕУ је одвојила средства у износу од 826.347,00 евра. Пројекат траје три године, а Правни факултет ће добити опрему за своју ИТ инфраструктуру у вредности од око 15.000,00 евра.

Поред проф. Симе Аврамовића, на семинару су говорили и проф. Иван Луковић са Универзитета у Новом Саду, проф. Елен Хазелкорн, саветница ирског Министарства за образовање, професор емеритус и директорка Истраживачког центра за високо образовање Даблинског института за технологију, као и проф. Миодраг Поповић, члан Националног савета за високо образовање.

За више информација о PESHES пројекту видети: http://peshes.ius.bg.ac.rs/


Почетак нове школске године на докторским академским студијама

Почетак школске године за нову генерацију студената докторских академских студија на Правном факултету Универзитета у Београду обележен је свечаним отварањем 31. октобра 2017. године. Студентима је добродошлицу пожелео декан професор др Сима Аврамовић, док их је са историјатом докторских студија на Правном факултету и правилима студија упознао управник докторских академских студија професор др Дејан Поповић.

Отварању је присуствовала и доц. др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу, која је том приликом студентима представила Erasmus+ програм размене студената и упутила их у предности које могу да стекну уколико се одлуче да један семестар проведу на неком од партнерских универзитету у иностранству (вид. презентацију ).

Са основним карактеристикама наставе на предмету Методи научноистраживачког рада и вештине, коју ће слушати током првог семестра, студенте су упознали професори Миодраг Јовановић и Горан Дајовић.

У школској 2017/2018. години за упис на докторске академске студије пријавило се 50 кандидата.


Свечаност поводом почетка новог студијског програма мастер студија Master in Public Procurement Management

На Правном факултету Универзитета у Београду 26. октобра је одржана свечаност поводом отварања новог програма мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки (Master in Public Procurement Managament - MPPM), који се реализује у сарадњи са Департманом за економију и финансије Универзитета „Тор Вергата“ у Риму, уз подршку Европске банке за обнову и развој (EBRD). Полазницима прве генерације MPPM програма обратили су се министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор Републике Италије у Србији Ђузепе Манцо, ректор Универзитета у Београду академик Владимир Бумбаширевић, директор Mеђународног мастер програма из области јавних набавки (IMPPM) проф. др Густаво Пига. У име EBRD се обратила Бетси Нелсон, а у име Светске банке Снежана Митровић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је захвалио представницима Универзитета у Риму "Тор Вергата" и Европској банци за обнову и развој који су у сарадњи са Правним факултетом у Београду реализовали програм који ће допринети реформи јавне управе, смањењу сиве економије и бољим јавним набавкама у региону.

Овај регионални програм мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки који ће се одвијати на енглеском језику, похађаће 34 студента из региона, а предавачи ће бити универзитетски професори и водећи стручњаци у овој области.


Свечаност поводом почетка мастер студија из европских интеграција

Свечаност поводом почетка школске године на мастер студијама из европских интеграција (MEI) одржана је 23. октобра 2017. године у свечаној сали Факултета. Студентима су се обратили декан проф. др Сима Аврамовић и управник MEI проф. др Драгица Вујадиновић, који су истакли значај MEI програма и упознали студенте са основним правилима рада на овом мастеру и могућностима које ће им бити доступне током студија, укључујући могућности обављања стручне праксе у релевантним државним институцијама, студијској посети европским институцијама, као и бројна гостујућа предавања. Продекан за међународну сарадњу доц. др Милена Ђорђевић је затим студенте упознала са Erasmus+ програмом размене студената (вид. презентацију ) који је и њима доступан. Присутни наставници са MEI мастера су затим студентима представили своје предмете (4 обавезна и 16 изборних предмета), а студентима је пружена прилика да се представе и упознају са наставницима са којима ће сарађивати у наредна два семестра.

Мастер европских интеграција је ове године уписало 23 студента укључујући и студенте из Немачке, Француске, Кине и Алжира, а наставу ће у наредном семестру похађати и студенти из Италије, Словеније и Шпаније који су на нашем Факултету по основу Erasmus+ мобилности.


Почетак нове школске године на мастер академским студијама

Свечаност поводом почетка школске године на мастер академским студијама одржана је 23. октобра 2017. године у амфитеатру „Тома Живановић“. Студентима су се обратили декан проф. др Сима Аврамовић и управник мастер академских студија проф. др Ђорђе Игњатовић, док је доц. др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу студентима представила Erasmus+ програм размене студената (вид. презентацију ).

У овој школској години на 23 модула мастер академских студија уписало се 430 студената. Највише студената уписало се на Јавно-правни модул, под-модул Радно и социјално право – 80, Међународно-правни модул – 66, Пословноправни модул, под-модул Међународно пословно право – 36, Кривично-правни модул, Кривично-правни под-модул – 33, Грађанско-правни модул, под-модул Права детета – 28.


Потписан анекс споразума о сарадњи са Правним факултетом Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије

У среду, 18. октобра 2017. наш Факултет посетила је делегација Правног факултета Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије. У делегацији су били декан, проф. др Јевгениј Тонков, и продекан за социјално-педагошки рад, доц. Јелена Цуканова. На састанку са нашим деканом, проф. др Симом Аврамовићем, проф. др Игором Вуковићем и доц. др Нином Кршљанин, потписан је анекс Споразума о сарадњи између наших факултета. Фокус анекса и разговора који су вођени са колегама из Русије било је предстојеће организовање студентске размене у трајању од једног семестра за студенте наших факултета.


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет је 2. октобра 2017. године организовао свечаност у част 209. генерације бруцоша и почетка нове школске године. Тим поводом бруцошима  се обратио Министар за рад запошљавања, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је рекао студентима да у будућности сви заједно треба да допринесу да закон буде исти за све и пожелео студентима да школовање заврше у редовном року. Он је подсетио да је то министарство почело са пријемом студената за волонтирање, наводећи да они најбољи који пронађу себе у том послу могу рачунати да их чека посао. Ђорђевић је изразио наду да ће и други министри поћи тим путем и отворити могућност да млади почну да раде за државу и да заједно изграде бољу Србију, која ће, каже, бити на врху, а не на зачељу Европе.

Студенте је испред Београдског универзитета поздравила и проректорка проф. др Иванка Поповић и пожелела им пуно успеха током студија. Студент продекан Владан Пешић је поздравио нове колеге и упутио им корисне савете како да се носе са почетним недоумицама.

Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић је поделио са студентима чињенице које се тичу Универзитета у Београду, наводећи да је он међу најбољима на свету. "Од 20.000 универзитета рангиран је између 201. и 300. места и то је равно олимпијској медаљи. Успех нам је из године у годину све већи као универзитету, надам се да ће тако остати и после Закона о виском образовању", рекао је Аврамовић и додао да је београдски Универзитет на Шангајској листи један од ретких са ових простора који се тако високо рангирао. Студенте је одмах упознао са изреком "Omnis vita ius" - цео живот је право, указујући да ће на Правном факултету научити како да постану добри правници и да тумаче и примењују правне норме. Посао правника је један од најтежих, рекао је он и додао да "част правника мора бити изнад свега."

У препуној „петици“ пријему прве генерације бруцоша присуствовали су председници судова, бројне судије и тужиоци, представници Универзитета у Београду и представници градске власти, адвокати, професори и друге угледне личности. Посебно свечан тон овом догађају је, као и ранијих година, дао хор „Обилић“ са диригенткињом Аном Ћосовић на челу.

По свечаном отварању нове школске године за бруцоше је организован тзв. Orientation day а студенте је о њиховим будућим наставним обавезама на Факултету информисао продекан за наставу проф. др Владан Петров. Продекан за међународну сарадњу, доц. др Милена Ђорђевић, је студенте упознала са богатим ваннаставним активностима које су им доступне на Факултету, као и са стручним и спортским такмичењима, а посебно о могућностима једносеместралног одласка у иностранство (мобилност) и студирању на неком од престижних светских универзитета са којима Правни факултет Универзитета у Београду има сарадњу (вид. презентацију). Коначно, студентима су о начинима учења на Факултету говорили доц. др Данило Вуковић и доц. др Нина Кршљанин (вид. презентацију).


На Правном факултету отворене две нове слушаонице и осам кабинета

Поводом Крстовдана, славе Правног факултета, отворене су две нове слушаонице и осам кабинета, а свечаности су присуствовали градски менаџер Горан Весић, генерални секретар у Председништву Србије Никола Селаковић и министарка правде Нела Кубуровић.

Нови простор настао је на адаптираном таванском делу изнад чувеног амфитеатра број пет и састоји се из две сале за предавања, осам кабинета и посебним ходником остварује везу са највећим амфитеатром на Правном факултету. Након обиласка просторија присутни су са свештеницима Српске православне цркве учествовали у обреду сечења славског колача.

Подсетивши да београдски Правни факултет слави Крстовдан као своју крсну славу већ десети пут, декан ове институције проф. Сима Аврамовић истакао је задовољство и отварањем новог и модерно уређеног простора - све то изграђено је за два месеца средствима факултета, али после дугих двогодишњих припрема. Ово је спој традиционалног и модерног, без нарушавања оног што је одувек чинило амбијент Правног факултета.


Потписан Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са министарствoм за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић потписао је Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са деканима Правног факултета и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Симом Аврамовићем и проф. др Драганом Симићем. Догађају је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Организатор програма је ово Министарство, у циљу промоције волонтирања и пружања помоћи корисницима волонтирања, а посебно оним грађанима Републике Србије којима је помоћ најпотребнија, који се обрате Министарству или установама социјалне заштите за пружање помоћи ради ефикаснијег остваривања њихових права у областима из делокруга Министарства.

Овај пројекат је базиран тако да првих 200 студената током наредна три месеца - по избору 100 са Правног и Факултета политичких наука - почну са волонтирањем у најкраћем могућем року у Министарству, на пословима за које се и школују и које би сутра требало да раде.

Волонтери у складу са овим програмом, који има јасну дужину трајања, могу да буду студенти на основним, мастер, специјалистичким или докторским студијама Факултета политичких наука или Правног факултета Универзитета у Београду. Овај пројекат ће омогућити студентима мастер и последње године студија не само стицање нових знања у пракси, него це најуспешнијим волонтерима бити понуђен и трајнији радни ангажман.


Жан Моне модул на нашем факултету  

Извршна агенција Европске комисије за образовање, аудиовизуелну делатност и културу (EACEA) одлучила је да прихвати предлог пројекта Правног факултета Универзитета у Београду за организовање Жан Моне модула на тему „Free Trade Agreements and European Integration of SEE Countries (Споразуми о слободној трговини и европске интеграције земаља југоисточне Европе)“. Овај важан међународни пројекат започеће на јесен 2017. године, када буде закључен уговор између Универзитета у Београду и Извршне агенције Европске комисије. Руководилац пројекта је проф. др Душан В. Поповић, који је припремио и поднео пријаву на конкурс, а у пројектном тиму су још и проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић, доц. др Јане Светиев (Универзитет Бокони, Италија), доц. др Марко Јовановић и докторанткиња Андријана Мишовић. Жан Моне модул биће успостављен у оквиру мастер студија европских интеграција (МЕИ), које се одвијају на енглеском језику. Осим наставног аспекта, пројекат подразумева и спровођење научноистраживачких активности. Трајање пројекта износи три академске године. Ове године, на конкурс Европске комисије за Жан Моне модуле, катедре и центре изузетности пријављено је 833 пројеката, а подршку Европске уније је добило њих 141.


даље 2016/17 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.