Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Правни факултет на друштвеним мрежама

Информације о настави, студентском животу и садржајима у раду Правног факултета Универзитета у Београду можете наћи и на друштвеним мрежама.


Додељене стипендије Правног факултета

Најбољим студентима Правног факултета Универзитета у Београду који су слабијег социјалног стања у среду, 27. децембра 2017. године, уручено је 100 стипендија. Стипендије су уручили државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Џамић и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, који су истакли да су поносни на студенте који у тешким условима остварују одличне резултате.

Правни факултет традиционално готово деценију додељује стипендије у износу од 10.000 динара месечно својим најбољим студентима који редовно полажу испите, а слабијег су социјалног стања.

Проф. Џамић је похвалио традицију Правног факултета која траје девет година и указао да би на њихов пример могли да се угледају и многи други факултети у Србији. Министарство ће у сарадњи са академском заједницом омогућити свим студентима да током студија стекну и практична знања, рекао је државни секретар и нагласио да на тај начин приликом запошљавања нико више неће моћи да каже да нема радно, односно , практично искуство.

Декан факултета Сима Аврамовић подсетио је да су најважнији критеријуми за доделу стипендија успех и материјално стање студената, те појаснио да је за одлуку о додели стипендија 80 одсто "заслужно" материјално стање, а око 20 успех на факултету, при чему, како је навео, стипендију није добио ниједан студент који нема просечну оцену барем осам. То је мала помоћ онима који су постигли најбоље резултате а којом Факултет, према речима декана проф. др Симе Аврамовића, показује социјалну одговорност.

Захваливши на стипендијама, студенти су поручили да ће им то бити подстрек да у наставку студија буду још успешнији.


Додељене похвалнице најбољим студентима за успехе на стручним такмичењима

Правни факултет Универзитета у Београду је и ове године крај зимског семестра обележио свечаношћу поводом успеха својих студената на националним и регионалним такмичењима.

Захвалнице за изузетне резултате својим студентима и наставницима који су студенте припремали за међународна такмичења (прво и друго место на националном такмичењу Осуди дискриминацију, прво место на регионалном такмичењу из медијског права, друго место на регионалном такмичењу из права страних улагања и треће место на регионалном такмичењу из компанијског права) уручио је 27. децембра 2017. године декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић у присуству доц. др Милене Ђорђевић, продекана за међународну сарадњу и управнице Центра за правне вештине и проф. др Владимира Џамића, државног секретара Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Студенти Правног факултета су прваци jугоисточне Eвропе нa такмичењу из медијског права

На квалификационом регионалном такмичењу из медијског права одржаном у Загребу од 20-23. децембра 2017. године, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су освојили прво место у конкуренцији тимова из југоисточне Европе. Такође, наш студент Павле Новевски је освојио награду за најбољег говорника, док је Исидора Грабеж освојила награду за другог најбољег говорника. На тај начин наши студенти су обезбедили пласман на светско такмичење Monroe E. Price Media Moot Court Competition које се одржава у Оксфорду од 8-12. априла 2018 године.

Наш факултет има дугу традицију учествовања на овом такмичењу, освојивши прво место 2011. године, и организовањем регионалних квалификационих рунди четири године за редом у сарадњи са Универзитетом у Оксфорду.

Тим који је освојио прво место у југоисточној Европи, и који ће представљати Правни факулет на светском такмичењу су студенти основних и мастер студија: Исидора Грабеж, Јована Мисаиловић, Бојана Маринковић, Стефан Деспот и Павле Новевски. Тренер тима је студент Правног факултета Марко Живановић.


Награда "Стојан Новаковић" у рукама наше библиотекарке

Заменица управнице библиотеке Правног факулета др Бранка Драгосавац, је лауреат награде “СТОЈАН НОВАКОВИЋ” за 2017. годину. Награду је добила за монографију „Јавне библиотеке у Србији од 1901. до 1918. године“, која је објављена 2016. године. Ова престижна награда коју је установило Библиотекарско друштво Србије 1997. године се додељује сваке године 14.

децембра на Дан библиотекара. Награда која носи име великана српске културе и библиотекарства се додељује појединцу или групи аутора за објављено дело из области библиотечко-информационе делатности, које представља значајан допринос библиотекарству.

Mонографијa „Јавне библиотеке у Србији од 1901. до. 1918. године“ од суштинске је важности за упознавање стручне, културне и научне јавности са историјом оснивања првих државних јавних библиотека у Србији, у којој аутор, др Бранка Драгосавац сагледава и представља културни, просветни и социјални живот у Србији на почетку 20. века смештајући и постављајући јавне библиотеке у њихов епицентар.


Велики успех наших студената на такмичењу „Осуди дискриминацију“

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду и ове године су постигли сјајне резултате на националном такмичењу „Осуди дискриминацију“ које организује Повереница за заштиту равноправности, уз подршку Фондације за отворено друштво.

Симулација суђења из области заштите од дискриминације (Moot Court) осмишљена је као такмичење студенткиња и студената права са акредитованих факултета у Србији и састоји се у изради тужбе и одговора на тужбу, као и у симулацији расправе на рочишту пред надлежним судом, на основу задатог случаја из области заштите од дискриминације. Циљ овог такмичења је да допринесе како развоју правног образовања у овој области, тако и унапређењу равноправности у друштву.

Од осам тимова који су се квалификовали за усмену фазу такмичења, која се 12. и 13. децембра 2016. године одржавала у просторијама Управног суда у Београду и Народне банке Србије, чак пет тимова чинили су студенти Правног факултета Универзитета у Београду, од којих се тим које су чинили Александар Квастек и Владан Живковић, студенти четврте године Правног факултета, а које је спремао Новак Вујичић, сарадник у настави на Правном факултету Универзитета у Београду, пласирао у финале такмичења и освојио друго место. Прво место припало је студентима сa Правног факултета Универзитета у Нишу.

На свечаној додели награда 13. децембра 2016. године студентима Правног факултета припала је и награда за најбоље писане поднеске. Лауерати ове награде су студенткиње четврте године Кристина Варничић и Сања Дедовић које је за такмичење спремала Бојана Тодоровић, сарадник у настави на Правном факултету Универзитета у Београду.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је победницима и истакла да су нашој држави потребни млади правници и правнице који су спремни и мотивисани да се баве темама из области људских права и који верују у друштво у којем се истински поштују Устав, закони и право на равноправност. „Данашње такмичење уверило ме је у то да Србија има управо овакве младе људе и да можемо бити поносни на њих“, рекла је Повереница.

Она је такође нагласила да је овогодишњи задатак такмичења била дискриминација особа са инвалидитетом у области изборног права и образложила да су управо притужбе по овом основу и у овој области последњих година најчешће стизале на адресу Повереника за заштиту равноправности. Особе са инвалидитетом чине скоро 8% становиштва Републике Србије и пред нашим друштвом је огроман изазов у погледу остваривања потпуне равноправности свих грађана.

Ово такмичење је било одлична вежба за све будуће правнице и правнике за ситуације у којима ће се сасвим сигурно налазити у будућности.


„Круна успеха“ у рукама наше студенткиње

У свечаном амбијенту Ректората Београдског универзитета, 12. годину заредом додељена је престижна награда „Круна успеха“. Дипломирана правница Милица Шкаро и мастер биолог Иван Миленковић ове године понели су титулу најбољих дипломаца. Признање за остварене успехе и награду у виду Rolex часовника, победницима је уручио амбасадор Швајцарске федерације Филип Ге.

И ове године, као и претходних, конкуренција је била веома јака. Своје богате биографије припремила су 82 дипломца, од којих је 71 квалификован за ужи избор. Међу тим дипломцима чак 20 кандидата има просек 10,00. Након 2. круга конкурса који је подразумевао писање есеја, жири је издвојио 11 кандидата који су најбоље одговорили на неку од задатих тема есеја:

-Управо је објављено да ће за тачно пола сата заувек нестати интернет. Шта се дешава у свету наредних тридесет минута?

-Десила се мутација која доводи до тога да у људском оку не постоје чепићи и од 2100. године сви људи виде само црно-бело. Како изгледа свет 2200. године?

-Промене у мобилности и технологији ће довести до новог изгледа геополитичке мапе. Како ће она изгледати 2050. године?

Следећи корак за финалисте био је интервју са стручним жиријем кога је чинио проф. др Оливер Тошковић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, Ана Арсенијевић мастер биолог и прошлогодишња добитница награде и г. Милан Петровић, угледни менаџер и привредник.

Свестраност и таленат кандидата знатно су жирију отежали посао. Поред науке и своје струке, финалисти се баве музиком, сликарством, шахом, уметничким пливањем, мачевањем, фолклором и многим другим додатним активностима. Служе се француским, шпанским, руским, италијанским, немачким и руским језиком. Ипак, жири је морао да одабере најбоље међу најбољима.

Милица Шкаро дипломирала је на Правном факултету у Београду и након тога наставила са мастер студијама у области радног и социјалног права. Ова млада дама је као део четворочланог тима који је представљао Правни факултет на међународним рундама светског Moot Court такмичења Phillip C. Jessup које су се одржале априла 2017.године у Вашингтону Д.Ц., САД, освојила 35.место у целокупној конкуренцији од преко 700 тимова и препозната као 80. најбољи говорник међу више од 600 говорника. Такође је 2015.године освојила друго место на националном Moot Court такмичењу Осуди дискриминацију које је организовала Повереница за заштиту равноправности и 2016.године учествовала је на регионалном такмичењу у области M&A трансакција Big Deal на којем је Правни факултет освојио четврто место. Милица се током студија бавила и академским писањем, те је њен есеј на тему ,,Корупција у образовном систему Србије“ награђен од стране ОЕБС Мисије у Србији. Такође, изабрана је за младог делегата Србије и имала је ту част да представља своју земљу на 30. и 31. седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе у Стразбуру, Француска. Оснивач је и удружења „Покрет за омладински развој и сарадњу“ (ПОРС) који се бави мотивацијом и подршком младих и њихових идеја и суоснивач пројекта „Why youth“ на којем подучава средњошколаце о разним вештинама попут писања мотивационих писама, јавног наступа и тимског рада. Милица ради као приправник у адвокатској канцеларији БДК Адвокати.

Након стицања звања дипломираног биохемичара, Иван Миленковић завршио је и мастер студије на Биолошком факултету. Од средње школе је члан Истраживачке станице Петница кроз коју је прошао од старијег полазника, преко млађег сарадника, до руководиоца петничког програма биомедицине. Трећу годину средње школе провео је на размени ученика у Белгији где је себи обезбедио стручну праксу почетком следеће године, остваривши себи жељу да ради на пољу имунологије. Иван је одбио докторске студије у Луксембургу, јер сматра да мора још тога да научи и заврши пре него што дође до тог корака у животу.

Породична фирма „Petite Geneve Petrović“ у сарадњи са Амбасадом Швајцарске федерације сваке године најбољим дипломцима поклања вредне Rolex часовнике и на тај начин им одаје признањеза сва одрицања, рад и труд који су уложили да би постигли резултате какве данас имају. Награда „Круна успеха“ превазилази индивидуално признање и код младих подстиче развој друштвене свести о будућности успешније и перспективније Србије.


Наши студенти освојили треће место на седмом регионалном такмичењу из Компанијског права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је на седмом регионалном такмичењу студената права из области Компанијског права под називом Big Deal, одржаном у Љубљани (Словенија), од 29. новембра до 1. децембра 2017. године, на енглеском језику, заузео треће место. Београдски Big Deal тим ове године чинили су пет студената: Александра Чворовић, Владимир Митровић, Стефан Јевтовић, Стефан Раичевић (студенти четврте године студија) и Барбара Костић (студент мастер студија). Такмичење Big Deal представља симулацију пословне трансакције и састојало се из две етапе. У првом, писменом делу, тимови су састављали due diligence извештај и уговор о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу као заступници купца, док су у другој фази такмичења, студенти усмено презентовали написане акте и одговарали на питања адвоката. Убедљив наступ обезбедио је студентима Александри Чворовић, Стефану Јевтовићу и Стефану Раичевићу праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић, што је до сада рекордан број додељених пракси на нивоу једног тима. Осим тога, due diligence извештај који су написали наши студенти похваљен је као најбоље написани извештај на такмичeњу. Београдски тим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Ненад Поповић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић, ванредни професор др Душан Поповић, ванредни професор др Љубинка Ковачевић и асистент Филип Бојић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


Семинар Српског удружења за економску анализу права

СУЕАП организује семинаре на Правном факултету Универзитетa у Београду сваке последње среде у месецу, од 18 часова, у Свечаној сали за седнице (деканат).

На инаугуралном семинару СУЕАП, који је одржан 25. октобра 2017. године, излагао је проф. др Борис Беговић на тему: „Тржишна моћ, право конкуренције и економска неједнакост“, док је на другом по реду семинару, 29. новембра ове године, на тему „Правноекономска анализа статуса промета људских органа“ излагао сарадник у настави г-дин Никола Илић. На семинарима су присуствовали запослени у Комисији за заштиту конкуренције, адвокати, професори и асистенти са Правног и Економског факултета Универзитета у Београду, чланови СУЕАП, као и студенти.

Поред промоције научне и наставне области економске анализе права, циљ овог семинара је да омогући члановима Удружења као и свима осталима који се баве економском анализом права да презентују резултате својих истраживања, на основу којих ће касније бити израђени и објављени стручни радови. Семинари су отворени за јавност и омогућавају свима који показују интересовање за економску анализу права да чују новости и достигнућа из ове интердисциплинарне научне области.

На трећем по реду семинару СУЕАП, који ће бити организован 27. децембра 2017. године, резултате својих истраживања изложиће асистент на нашем факултету г-ђа Ана Одоровић на тему из области права конкуренције.


Сребрни успех наших студената на регионалном такмичењу из међународног инвестиционог права

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду су у периоду од 21. до 23. новембра боравили у Драчу, Албанија, где су похађали зимску школу међународног инвестиционог права, као вид припреме за такмичење из међународног инвестиционог права Frankfurt Investment Moot. Организатор и спонзор зимске школе је немачка организација ГИЗ (Open Regional Fund for South East Europe), скуп је подржао UNCITRAL (Комисија УН за међународно привредно право), а организацију зимске школе је у великој мери помогла и доц. др Милена Ђорђевић, управник Центра за правне вештине нашег Факултета. Поред београдског тима, у раду зимске школе су учествовали и факултети из Новог Сада, Скопља, Подгорице, Сарајева, Зенице, Приштине и Тиране.

Током првог дана програма, студенти су имали прилику да слушају предавања на опште теме из инвестиционог права, као и да се упознају са правилима самог такмичења, које ће се у марту 2018. године одржати у Франкфурту. Том приликом говорили су др Адела Љатја, пројектни менаџер ГИЗ ОРФ, др Јудит Книпер, представница УНИЦТРАЛ-а, г-ђа Алма Хичка, правобранилац Албаније, г-дин Ерјон Мухаремај, продекан за међународну сарадњу Правног факултета у Тирани, и адвокат Арне Фукс, организатор Frankfurt Investment Moot-а. Након предавања за полазнике зимске школе организован је излет у Тирану.

Другог дана зимске школе студентима су предавања одржали професори и стручњаци из региона. На релевантне теме које су биле повезане са овогодишњим случајем излагали су: професор Тони Дескоски (“Јурисдицтион Ратионае Персонае оф ИЦСИД”), професорка Маја Станивуковић (“The Precedent in Investment Arbitration”), г-ђа Гентрита Бајрами (“Challenge of Arbitrators In Investment Arbitration”), доц. др Вангел Доковски (“Third Party Funding”), тренери београдског тима, г-дин Никола Илић и г-ђа Андреа Николић (“Fair and Equitable Treatment”), као и г-ђа Бојана Ристић, тренер новосадског тима (“Taking of Evidence In Investment Arbitration”). Рад панела другог дана програма модерирала је доц. др Милена Ђорђевић.

Трећег дана зимске школе је организовано припремно pre-moot такмичење, током којег је сваки тим наступао два пута пред трочланим већем арбитара, на енглеском језику, једном у улози тужиоца и једном у улози туженог. Након усмених рунди против факултета из Зенице и факултета из Подгорице, а на основу генералног утиска који су оставили на арбитер, београдски тим се пласирао у финале, где се састао са тимом из Новог Сада. Ипак, иако су нијансе одлучивале, прво место је припало факултету из Новог Сада, док је београдски тим освојио друго место.

Овогодишњи тим нашег Факултета за Frankfurt Investment Moot чине студенти основних и мастер студија: Андреа Стевановић, Стефан Станимировић, Немања Ћурчић и Стефан Југовић. Студенте за ово престижно међународно такмичење спремају студенти друге године докторских студија г-дин Никола Илић, сарадник на нашем факултету и г-ђа Андреа Николић. Теме којима ће се студент бавити на такмичењу тичу се надлежности ICSID арбитраже, именовања и изузећа арбитара, правила доказног поступка, као и материјалноправне заштите страних улагања.


Представљање пројекта PESHES на семинару Global University Rankings and their impact

7. новембра 2017. године, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић, учествовао је на семинару “Global University Rankings and their impact“ који се одржавао у Ректорату Универзитета у Београду, у организацији Стручног тима за реформу високог образовања у Србији (HERE тим). Том приликом, проф. Аврамовић представио је домаћој и међународној академској заједници пројекат „Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian HEIs and System - PESHES“ чији је координатор Универзитет у Београду, а руководилац проф. др Сима Аврамовић, испред Правног факултета. Реч је о структурном пројекту који за циљ има унапређење управљања и функционисања институција и система високог образовања у Србији, кроз дефинисање индикатора за мерење перформанси високошколских институција и система у Србији као основе за value based управљање и структурирање и пилот имплементацију система за рангирање институција и студијских програма. Идеја и циљеви овог пројекта су у тесној вези са два најбитнија документа у Републици Србији – први је „Стратегија развоја образовања у Србији до 2020.године“, а други је „Акциони план за спровођење стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године“. За реализацију овог пројекта ЕУ је одвојила средства у износу од 826.347,00 евра. Пројекат траје три године, а Правни факултет ће добити опрему за своју ИТ инфраструктуру у вредности од око 15.000,00 евра.

Поред проф. Симе Аврамовића, на семинару су говорили и проф. Иван Луковић са Универзитета у Новом Саду, проф. Елен Хазелкорн, саветница ирског Министарства за образовање, професор емеритус и директорка Истраживачког центра за високо образовање Даблинског института за технологију, као и проф. Миодраг Поповић, члан Националног савета за високо образовање.

За више информација о PESHES пројекту видети: http://peshes.ius.bg.ac.rs/


Одржан курс америчког судије: Additional Course: American Constitutional Law And Legal Problems

У периоду од 7. до 17. новембра 2017. године, амерички судија Џејмс Трупис (James R. Troupis) одржао је додатни курс о америчком уставном праву и савременим правним проблемима (Additional Course: American Constitutional Law And Legal Problems). Судија Трупис изградио је успешну вишедеценијску каријеру у адвокатури која је крунисана избором на место судије државе Висконсин. Поред овога, био је активан и у политичком животу, хуманитарном раду, бави се различитим хобијима и сл.

Предавања су се тицала актуелних тема америчког уставног права. На самом почетку, предавач је направио кратак и сликовит приказ развоја америчке уставности, објашњавајући настанак првих колонија, значај Декларације о независности и процес стварања Устава САД. Теме за одређене часове бирали су сами студенти, тако што су гласали за ону која их највише занима. Тако је током курса било речи о положају судске власти, америчком изборном систему, расној и верској дискриминацији, слободи говора и њеним ограничењима, контроли ношења оружја и сл. Часови су били занимљиви и динамични, испуњени сликовитим презентацијама, инсертима из култних филмова али пре свега активним учешћем самих студената у дискусији. Судија Трупис је инсистирао на интерактивном приступу током часова, подстичући студенте да износе своје ставове али и да покушају да их одбране. Једно од питања упућено студентима је било и зашто желе да постану успешни правници и шта то за њих тачно значи.

На крају курса, студенти који су редовно и активно похађали предавања (њих укупно 21) награђени су сертификатима, које им је доделио судија Трупис лично. Координатор курса био је асистент Ђорђе Марковић. Овај курс је реализован у сарадњи са Центром за међународне правне студије (Center for International Legal Studies) из Салцбурга, Аустрија.


Почетак нове школске године на докторским академским студијама

Почетак школске године за нову генерацију студената докторских академских студија на Правном факултету Универзитета у Београду обележен је свечаним отварањем 31. октобра 2017. године. Студентима је добродошлицу пожелео декан професор др Сима Аврамовић, док их је са историјатом докторских студија на Правном факултету и правилима студија упознао управник докторских академских студија професор др Дејан Поповић.

Отварању је присуствовала и доц. др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу, која је том приликом студентима представила Erasmus+ програм размене студената и упутила их у предности које могу да стекну уколико се одлуче да један семестар проведу на неком од партнерских универзитету у иностранству (вид. презентацију ).

Са основним карактеристикама наставе на предмету Методи научноистраживачког рада и вештине, коју ће слушати током првог семестра, студенте су упознали професори Миодраг Јовановић и Горан Дајовић.

У школској 2017/2018. години за упис на докторске академске студије пријавило се 50 кандидата.


Свечаност поводом почетка новог студијског програма мастер студија Master in Public Procurement Management

На Правном факултету Универзитета у Београду 26. октобра је одржана свечаност поводом отварања новог програма мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки (Master in Public Procurement Managament - MPPM), који се реализује у сарадњи са Департманом за економију и финансије Универзитета „Тор Вергата“ у Риму, уз подршку Европске банке за обнову и развој (EBRD). Полазницима прве генерације MPPM програма обратили су се министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор Републике Италије у Србији Ђузепе Манцо, ректор Универзитета у Београду академик Владимир Бумбаширевић, директор Mеђународног мастер програма из области јавних набавки (IMPPM) проф. др Густаво Пига. У име EBRD се обратила Бетси Нелсон, а у име Светске банке Снежана Митровић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је захвалио представницима Универзитета у Риму "Тор Вергата" и Европској банци за обнову и развој који су у сарадњи са Правним факултетом у Београду реализовали програм који ће допринети реформи јавне управе, смањењу сиве економије и бољим јавним набавкама у региону.

Овај регионални програм мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки који ће се одвијати на енглеском језику, похађаће 34 студента из региона, а предавачи ће бити универзитетски професори и водећи стручњаци у овој области.


Свечаност поводом почетка мастер студија из европских интеграција

Свечаност поводом почетка школске године на мастер студијама из европских интеграција (MEI) одржана је 23. октобра 2017. године у свечаној сали Факултета. Студентима су се обратили декан проф. др Сима Аврамовић и управник MEI проф. др Драгица Вујадиновић, који су истакли значај MEI програма и упознали студенте са основним правилима рада на овом мастеру и могућностима које ће им бити доступне током студија, укључујући могућности обављања стручне праксе у релевантним државним институцијама, студијској посети европским институцијама, као и бројна гостујућа предавања. Продекан за међународну сарадњу доц. др Милена Ђорђевић је затим студенте упознала са Erasmus+ програмом размене студената (вид. презентацију ) који је и њима доступан. Присутни наставници са MEI мастера су затим студентима представили своје предмете (4 обавезна и 16 изборних предмета), а студентима је пружена прилика да се представе и упознају са наставницима са којима ће сарађивати у наредна два семестра.

Мастер европских интеграција је ове године уписало 23 студента укључујући и студенте из Немачке, Француске, Кине и Алжира, а наставу ће у наредном семестру похађати и студенти из Италије, Словеније и Шпаније који су на нашем Факултету по основу Erasmus+ мобилности.


Почетак нове школске године на мастер академским студијама

Свечаност поводом почетка школске године на мастер академским студијама одржана је 23. октобра 2017. године у амфитеатру „Тома Живановић“. Студентима су се обратили декан проф. др Сима Аврамовић и управник мастер академских студија проф. др Ђорђе Игњатовић, док је доц. др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу студентима представила Erasmus+ програм размене студената (вид. презентацију ).

У овој школској години на 23 модула мастер академских студија уписало се 430 студената. Највише студената уписало се на Јавно-правни модул, под-модул Радно и социјално право – 80, Међународно-правни модул – 66, Пословноправни модул, под-модул Међународно пословно право – 36, Кривично-правни модул, Кривично-правни под-модул – 33, Грађанско-правни модул, под-модул Права детета – 28.


Потписан анекс споразума о сарадњи са Правним факултетом Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије

У среду, 18. октобра 2017. наш Факултет посетила је делегација Правног факултета Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије. У делегацији су били декан, проф. др Јевгениј Тонков, и продекан за социјално-педагошки рад, доц. Јелена Цуканова. На састанку са нашим деканом, проф. др Симом Аврамовићем, проф. др Игором Вуковићем и доц. др Нином Кршљанин, потписан је анекс Споразума о сарадњи између наших факултета. Фокус анекса и разговора који су вођени са колегама из Русије било је предстојеће организовање студентске размене у трајању од једног семестра за студенте наших факултета.


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет је 2. октобра 2017. године организовао свечаност у част 209. генерације бруцоша и почетка нове школске године. Тим поводом бруцошима  се обратио Министар за рад запошљавања, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је рекао студентима да у будућности сви заједно треба да допринесу да закон буде исти за све и пожелео студентима да школовање заврше у редовном року. Он је подсетио да је то министарство почело са пријемом студената за волонтирање, наводећи да они најбољи који пронађу себе у том послу могу рачунати да их чека посао. Ђорђевић је изразио наду да ће и други министри поћи тим путем и отворити могућност да млади почну да раде за државу и да заједно изграде бољу Србију, која ће, каже, бити на врху, а не на зачељу Европе.

Студенте је испред Београдског универзитета поздравила и проректорка проф. др Иванка Поповић и пожелела им пуно успеха током студија. Студент продекан Владан Пешић је поздравио нове колеге и упутио им корисне савете како да се носе са почетним недоумицама.

Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић је поделио са студентима чињенице које се тичу Универзитета у Београду, наводећи да је он међу најбољима на свету. "Од 20.000 универзитета рангиран је између 201. и 300. места и то је равно олимпијској медаљи. Успех нам је из године у годину све већи као универзитету, надам се да ће тако остати и после Закона о виском образовању", рекао је Аврамовић и додао да је београдски Универзитет на Шангајској листи један од ретких са ових простора који се тако високо рангирао. Студенте је одмах упознао са изреком "Omnis vita ius" - цео живот је право, указујући да ће на Правном факултету научити како да постану добри правници и да тумаче и примењују правне норме. Посао правника је један од најтежих, рекао је он и додао да "част правника мора бити изнад свега."

У препуној „петици“ пријему прве генерације бруцоша присуствовали су председници судова, бројне судије и тужиоци, представници Универзитета у Београду и представници градске власти, адвокати, професори и друге угледне личности. Посебно свечан тон овом догађају је, као и ранијих година, дао хор „Обилић“ са диригенткињом Аном Ћосовић на челу.

По свечаном отварању нове школске године за бруцоше је организован тзв. Orientation day а студенте је о њиховим будућим наставним обавезама на Факултету информисао продекан за наставу проф. др Владан Петров. Продекан за међународну сарадњу, доц. др Милена Ђорђевић, је студенте упознала са богатим ваннаставним активностима које су им доступне на Факултету, као и са стручним и спортским такмичењима, а посебно о могућностима једносеместралног одласка у иностранство (мобилност) и студирању на неком од престижних светских универзитета са којима Правни факултет Универзитета у Београду има сарадњу (вид. презентацију). Коначно, студентима су о начинима учења на Факултету говорили доц. др Данило Вуковић и доц. др Нина Кршљанин (вид. презентацију).


На Правном факултету отворене две нове слушаонице и осам кабинета

Поводом Крстовдана, славе Правног факултета, отворене су две нове слушаонице и осам кабинета, а свечаности су присуствовали градски менаџер Горан Весић, генерални секретар у Председништву Србије Никола Селаковић и министарка правде Нела Кубуровић.

Нови простор настао је на адаптираном таванском делу изнад чувеног амфитеатра број пет и састоји се из две сале за предавања, осам кабинета и посебним ходником остварује везу са највећим амфитеатром на Правном факултету. Након обиласка просторија присутни су са свештеницима Српске православне цркве учествовали у обреду сечења славског колача.

Подсетивши да београдски Правни факултет слави Крстовдан као своју крсну славу већ десети пут, декан ове институције проф. Сима Аврамовић истакао је задовољство и отварањем новог и модерно уређеног простора - све то изграђено је за два месеца средствима факултета, али после дугих двогодишњих припрема. Ово је спој традиционалног и модерног, без нарушавања оног што је одувек чинило амбијент Правног факултета.


Потписан Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са министарствoм за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић потписао је Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са деканима Правног факултета и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Симом Аврамовићем и проф. др Драганом Симићем. Догађају је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Организатор програма је ово Министарство, у циљу промоције волонтирања и пружања помоћи корисницима волонтирања, а посебно оним грађанима Републике Србије којима је помоћ најпотребнија, који се обрате Министарству или установама социјалне заштите за пружање помоћи ради ефикаснијег остваривања њихових права у областима из делокруга Министарства.

Овај пројекат је базиран тако да првих 200 студената током наредна три месеца - по избору 100 са Правног и Факултета политичких наука - почну са волонтирањем у најкраћем могућем року у Министарству, на пословима за које се и школују и које би сутра требало да раде.

Волонтери у складу са овим програмом, који има јасну дужину трајања, могу да буду студенти на основним, мастер, специјалистичким или докторским студијама Факултета политичких наука или Правног факултета Универзитета у Београду. Овај пројекат ће омогућити студентима мастер и последње године студија не само стицање нових знања у пракси, него це најуспешнијим волонтерима бити понуђен и трајнији радни ангажман.


Жан Моне модул на нашем факултету  

Извршна агенција Европске комисије за образовање, аудиовизуелну делатност и културу (EACEA) одлучила је да прихвати предлог пројекта Правног факултета Универзитета у Београду за организовање Жан Моне модула на тему „Free Trade Agreements and European Integration of SEE Countries (Споразуми о слободној трговини и европске интеграције земаља југоисточне Европе)“. Овај важан међународни пројекат започеће на јесен 2017. године, када буде закључен уговор између Универзитета у Београду и Извршне агенције Европске комисије. Руководилац пројекта је проф. др Душан В. Поповић, који је припремио и поднео пријаву на конкурс, а у пројектном тиму су још и проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић, доц. др Јане Светиев (Универзитет Бокони, Италија), доц. др Марко Јовановић и докторанткиња Андријана Мишовић. Жан Моне модул биће успостављен у оквиру мастер студија европских интеграција (МЕИ), које се одвијају на енглеском језику. Осим наставног аспекта, пројекат подразумева и спровођење научноистраживачких активности. Трајање пројекта износи три академске године. Ове године, на конкурс Европске комисије за Жан Моне модуле, катедре и центре изузетности пријављено је 833 пројеката, а подршку Европске уније је добило њих 141.


даље 2016/17 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.