Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји

Одржано предавање судије Окружног суда у Масачусетсу Џенифер Боул на тему „Анатомија федералног кривичног случаја“

На Правном факултету Универзитета у Београду у четвртак, 10. октобра 2019. године одржала је предавање госпођа Џенифер Боул (Jennifer Boal), судија Окружног суда у Масачусетсу. Предавање на тему „Анатомија федералног кривичног случаја“ (The Anatomy of a Federal Criminal Case"), из области Кривичног процесног права, организовано је у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID). Предавању су присуствовали шеф пројекта „Иницијатива за одговорну власт“, госпођа Жаклин Вилијамс Бриџерс (Jacquelyn Williams Bridgers), тим лидер пројекта посвећеног случајевима корупције, господин Борко Николић, доц. др Вања Бајовић и велики број студената Правног факултета. Гошћу је поздравила продекан за међународну сарадњу Правног факултета, доц. др Јелена Лепетић. Након предавања, уследила је дискусија, у којој је учестовала и доц. др Вања Бајовић. Судија Боул је одговорила на велики број питања студената.
 Одржана Жан Моне радионица за привреднике

Пројектни тим Жан Моне модула одржао је 9. октобра 2019. године радионицу за привреднике на тему „Учешће држава југоисточне европе у Процесу стабилизације и придруживања: последице по пословну заједницу“. Радионица, којој је присуствовало 50 привредника, одржана је у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (NALED). Радионицу су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, г. Слободан Kрстовић, пројектни координатор NALED-а, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Полазници семинара имали су прилику да се упознају са институционалним оквиром Споразума о стабилизацији и придруживању, могућностима за слободни промет робе и капитала, условима плаћања између ЕУ и држава југоисточне Европе, те праву настањивања и заштити конкуренције. Предавачи су били: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић.
Посета младих правника из Mемингена

Група од 21 приправника Окружног суда у Мемингену посетила је 8. октобра 2019. године Правни факултет у оквиру четвородневне посете Београду. Младе колеге из Немачке испред Правног факултета Универзитета у Београду примили су продекан за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић, др Ивана Родић и адвокати Нина Ницовић и Новеља Баковић, који су завршили програм Мастер европских интеграција на нашем факултету. Након обиласка Музеја факултета, библиотеке и амфитеатра V, гости из Немачке упознати су са развојем правничког образовања у Србији, традицијом и студијским програмима Правног  факултета у Београду. Колеге из Немачке су размениле искуства везана за обављање праксе након завршених студија права, као и за учлањење у адвокатску комору и услове за избор у звање судија.Посета групе привредника и представника правосуђа из Швајцарске и Француске


У петак 4. октобра 2019. године група привредника и представника правосуђа из Швајцарске и Француске посетила је Правни факултет Универзитета у Београду. Групу коју је чинило 65 адвоката, судија и пословних људи примили су продекан за науку и стручни рад проф. др Марко Ђурђевић, продекан за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић и др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу. Након поздравних речи представника факултета, присутнима се обратио Јован Жан Ивановић, праунук уваженог професора и декана београдског Правног факултета Живојина М. Перића. Гости су посетили амфитеатар III у коме су тематски представљени школовање, универзитететска каријера и друштвени ангажман професора Живојина М. Перића, као и Музеј Правног факултета, чији је значајан део поставке посвећен академским везама Србије и Француске.

Више фотографија можете видети овде


Свечаност поводом почетка школске 2019/2020. године

У понедељак, 1. октобра 2019. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 211. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" и солиста на хармоници Милош Филић,  под руководством диригенткиње Ане Ћосовић.

Присутнима су се обратили председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, председник студентског парламента, Урош Мијатовић, и Павле Пашајлић, председник удружења Алумни Правног факултета. Програм је водио проф. др Војислав Станимировић.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета - који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 211 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога - да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот.

"Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега бисте се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити," поручио је декан будућим правницима.

Деканов говор можете прочитати овде.

 

 

 

 

 

 

Господин Павле Пашајлић, у име удружења Алумни Правног факултета и у своје име, дао је бруцошима савете и подршку у вези са студијама, али и за време када заврше факултет, емотивним говором.

Говор господина Пашајлића можете прочитати овде.


Обележени Дан и Слава Правног факултета

Правни факултет Универзитета у Београду обележио је 27. септембра 2019. године Дан и славу Факултета - Крстовдан. Сечењу славског колача и свечаној академији у амфитеатру "Радомир Лукић" присуствовали су, поред професора и студената Правног факултета, бројни високи представници струке из правосуђа, научних установа, државне управе и привреде.

Свечана академија отпочела је наступом браће Теофиловић. Током академије, студентима су се обратили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета и Југослав Тинтор, председник Адвокатске коморе Београда.

Декан, проф. др Зоран Мирковић, честитао је новим дипломираним правницима и пожелео им успех на путу који је започет на Правном факултету, који ће им на разне начине обележити живот, уз поруку да се придржавају професионалних и моралних норми које се Факултет трудио да им, поред знања, пренесе.

После свечаног дела, приступљено је додели награда и диплома свршеним студентима основних и мастер студија.

 И ове године је Удружење за арбитражно право, по пети пут, сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, доделило награду „Гашо Кнежевић“, за најбољи рад из алтернативног решавања трговинских спорова. Прво место и новчану награду освојио је  студент основних студија Стефан Јовановић са радом на тему „Потенцијални проблеми арбитражних одлука у M&A трансакцијама“. Друго место, и награду породице Кнежевић, освојио је студент основних студија Давид Вучинић са радом на тему „Confidentiality in International Commercial ArbitrationCorner or a Mourner Stone?“, док је награда за треће место припала студенту мастер студија Луки Кокићу са радом на тему „Проширење дејства арбитражног споразума на непотписнике – доктрина Групе привредних друштава.“ Награде је у име Факултета уручио декан, проф. др Зоран Мирковић,  у име Удружења - доц. др Милена Ђорђевић, члан управног одбора Удружења, а у име породице Кнежевић, г-ђа Ива Рушкуц, ћерка проф. Кнежевића.

Више фотографија можете видети овде


Жан Моне Катедра за европско еколошко право

Правни факултет Универзитета у Београду је одлуком Европске комисије о Жан Моне активностима у оквиру ЕРАЗМУС+ програма добио Жан Моне Катедру за европско еколошко право (Jean Monnet Chair in European Environmental Law). 

Програм рада Жан Моне Катедра за европско еколошко право траје од 1. септембра

2019. године до 1. септембра 2022. године. Катедром председава проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У извођњу наставе и активности које се организују у форми семинара, округлих столова, летњих школа, обука за државне службенике, обука за судије и тужиоце и конференција учествују асистенткиње нашег факултета Бојана Тодоровић и Марија Влајковић.

Жан Моне Катедра за европско еколошко право ће објединити предмете и курсеве који су  до сада успешно развијани на нашем факултету како би се увођењем нових метода едукације и бољег повезивања програма омогућио даљи развој области еколошког права. Пројектом су планирани програми који ће омогућити едукацију не само студената основних, мастер и докторских студија у одласти еколошког права ЕУ и праксе Европског суда правде, већ и судија, адвоката, државних службеника. 

Пројектом је предвиђено да се новине уводе у извођење наставе у оквиру 5 постојећих предмета (Еколошко право, Еколошко право и политика ЕУ, Правна клиника за еколошко право, Приступ правди у еколошким стварима, Заштита животне средине у управном поступку и управном спору), уз увођење 7 нових курсева (Изазови европског законодавства у примени система за трговину емисијама са ефектом стаклене баште, Промене управног поступка у циљу преношења еколошког acquis-а, Право климатских промена, Увод у еколошко право ЕУ, Утицај праксе ЕСП на промену еколошког права, Хармонизација права Србије са еколошким правом ЕУ, Системи обавештавања о еколошком праву ЕУ: извори и базе података). Пројектом је предвиђен нови курс основних студија Право климатских промена, као изборни предмет на 4. години студија (летњи семестар). 

Ове године је у конкуренцији од преко 2000 одобрено 196 пројеката, међу којима је 12 програма у области правних наука по моделу Жан Моне Катедре. Оцена стручног тела Европске комисије о релевантности, компетентности наставника и сарадника и високом квалитету предложених силабуса за предмете које обухвата Жан Моне Катедра за европско еколошко право указују на значајну улогу коју ће Катедра имати у даљем развоју еколошког права у Србији. 

проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић,  Jean Monnet Chair in European Environmental Lawдаље 2018/2019 >>

даље 2017/2018 >>

даље 2016/2017 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.