Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


XXIII такмичење у беседништву

 

27. јануара 2017. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Институтио ораториа“ одржано је XXIII  Такмичење у беседништву студената Правног факултета.

Такмичењу су присуствовали министарка правде Нела Кубуровић, професори, адвокати и бројни студенти.

Студенти су се надметали у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – редовни професор ФДУ, Нела Кубуровић – министарка правде, Бранислав Лечић – драмски уметник, Бојана Андрић, драматург и новинар, аузор емисије Трезор, др Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу, и др Сима Аврамовић – декан Правног факултета у Београду.

Победници такмичења:

укупни победник САНДРА КРСТАЈИЋ, студент четврте године

награда публике: НИКОЛА МАСАЛ, студент треће године
 

за задату тему:

1. Сандра Крстајић, студент четврте године

2. Андреа Чизмаров, студент четврте године

3. Марта Милановић, студент прве године
 

за слободну тему:

1. Никола Масал, студент треће године

2. Жарко Аћимовић, студент четврте године

3. Немања Радевић, студент мастер студија
 

за импровизацију:

1. Ненад Жујић, студент четврте године
 

Награду „Млади Европљанин“ коју додељује Еuropean Forum Alpbach добио је:

Жарко Аћимовић, студент четврте године
 

Награду из фонда “Вељко Губерина” добила је:

Андреа Чизмаров, студент четврте године

Такмичење је, као и ранијих година, водио ванредни професор др Војислав Станимировић, а у програму је учествовао хор Дечјег културног центра Београд.

Одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Скупштина града Београда, Параграф леx, Техноманија, Еуропеан Форум Алпбацх, Хуманитарна организација Врлина, Адвокатска канцеларија Атељевић, Марко Вукићевић, јавни извршитељ, адвокат Горан Петронијевић, адвокат Зора Добричанин, адвокат Владимир Маринков, адвокат Славица Граховац, адвокат Милош Пејовић, адвокат Душан Милић, Музеј у Приштини са привременим седиштем у Београду, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа „Досије студио“, Штампарија Дога д.о.о.


Прослава дана Светог Саве

Дан Светога Саве - 27. јануар 2017. године, традиционално је обележен на Правном факултету Универзитета у Београду свечаном академијом и доделом награда и диплома. Свечаност је одржана у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству бројних угледних гостију, дипломаца, наставника и сарадника Правног факултета, а почела је Светосавском и академском химном у извођењу академског хора „Обилић“ и пригодним говором декана проф. др Симе Аврамовића.

По завршетку свечаног дела програма, најпре је додељена диплома најбољем студенту генерације 2012/2013 Ивани Даниловић, која је дипломирала са просечном оценом 10,00 у јунском испитном року, као и новчана награда и комплет дела академика Михаила Ђурића.

 

Додељене су и награде из фондација „Професор др Мирко Васиљевић“, „проф. др Драгољуб Атанацковић“ и „Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“, а Републички јавни тужилац г-ђа Загорка Доловац уручила је сертификате студентима који су завршили стручну праксу у тужилаштвима, која је била праћена евидентирањем и вредновањем њиховог рада. Лауреати награда из фондације „Професор др Мирко Васиљевић“ су: Ивана Даниловић, Теодора Кијановић, Марина Величковић, Стефан Мирковић, Виктор Скала, Тијана Перишић. Награду фондације “проф. др Драгољуб Атанацковић“ добио је Петар Мишковић, док је Кристина Павловић добитница награде из „Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“. Потом се приступило свечаној додели диплома студентима који су дипломирали на Правном факултету Универзитета у Београду (360), мастер студентима (23), као и похвалница најбољим студентима I, II, III и IV године студија са просечном оценом преко 9,00 (укупан број 382).

Од ове године је, на предлог декана проф. др Симе Аврамовића, уведен обичај да се студенти, по пријему дипломе, сликају поред фототипског издања Иловичког рукописа Законоправила Светог Саве које се чува на Факултету, трајно обележавајући тај дан и безмало 800. година правног континуитета у Србији на који се наслања и њихова новостечена диплома. 

 


Студенти нашег факултета обезбедили пласман на регионално финале European Law Moot Court Competition

Тим Правног факултета Универзитета у Београду коју чине студенти Исидора Грабеж, Ивана Бараћ, Ђорђе Вићић и Никола Миловановић као и ментор који је припремао тим, проф. др Татјана Јованић, учествоваће na регионалном финалу престижног такмичења – симулацији суђења из права ЕУ: European Law Moot Court Competition. Ове године хипотетички случај односи се на нови правни оквир супервизије и реструктурирања банака у ЕУ. Регионална такмичења се одржавају у четири европска града. Град домаћин нашег тима ће од 16. до 19. фебруара бити Напуљ. У великом финалу, које се традиционално одржава у Европском суду правде у Луксембургу почетком априла, учествују победници регионалних такмичења.


Гостујуће предавање Гудрун Мослер Торнсторм - председнице Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе

У четвртак, 12. јануара Правни факултет Универзитета у Београду угостио је високе представнике Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - госпођу Гудрун Мослер Торнсторм, председницу и господина Андреаса Кифера - генералног секретара.

Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић је поздравио госте и укратко  је представио историју Правног факултета Универзитета у Београду, као и престижно место које Факултет заузима у светским академским оквирима. Професорка Драгица Вујадиновић, управница мастер програма - Мастер европских интеграција, представила je гостујуће предаваче и поздравила све присутне.

Председница Конгреса - Гудрун Мослер Торнсторм и генерални секретар Конгреса Андреас Кифер су одржали предавaње на тему: "Савет Европе - органи и тела, и Конгрес локалних и регионалних власти - улога и функција". Господин Кифер је говорио о институционалној структури Савета Европе и о месту и улози Конгреса, а председница Конгреса је говорила о конкретним активностима ове значајне институције и о начинима и механизмима помоћу којих Конгрес делује у правцу унапређивања владавине права, демократије и људских права у државама чланицама Савета Европе.

У завршном делу су студенти поставили низ питања о месту Србије у Конгресу, о односу локалне самоуправе и централне власти, о децентрализацији, о компетенцијама Конгреса у случају миграната и мигрантске кризе, и развила се жива дискусија.


Билтен Acta Diurna број 53-54

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 53-54 забележио је догађаје од маја до новембра 2016. године  значајне за Факултет и његове чланове.

Тријумф наших студената на светском дебатном првенству

Студенти из Србије Милош Марјановић са Правног факултета и Теодора Решетар са Филолошког факултета Универзитета у Београду освојили су прво место на Светском универзитетском дебатном првенству у Холандији у категорији енглески као страни језик.

Милош Марјановић и Теодора Рашетар су у финалу дебатовали са студентима из Немачке, Кине и Индонезије на тему: "Овај дом верује да европска левица треба да промовише радикално леву политичку агенду, укључујући национализацију великих индустријских постројења, изузетно високе стопе пореза на богатство и проширење државе благостања".

Огњен Милaдиновић са Правног факултета проглашен је за првог најбољег говорника у категорији енглески као страни језик. Поред одличног пласмана, Огњен је такође поставио светски рекорд са највише постигнутих говорничких поена у категорији енглески језик као други језик. Јелисавета Станишић са Високе школе за пословну економију и предузетништво и бивши студент Правног факултета проглашена је за другог најбољег говорника у категорији енглески као страни језик, док је Милош Марјановић проглашен трећим.

На такмичењу које се организује од 1981. године, учествовало је више од 800 студената из 95 земаља, а Србију је представљало шест тимова од којих је чак три прошло у четвртфинале у категорији енглески језик као други језик. Светско универзитетско дебатно првенство које се одржава сваке зиме у другој земљи света од 1981.године, је такмичење у форми британске парламентарне дебате, подељено је у три такмичарске категирије и највеће је годишње окупљање студената на свету. Следеће светско првенство биће одржано у Мексику, а европско у Естонији.

По повратку у Србију, за наше дебатере је организован свечани пријем у деканату Правног факултета Универзитета у Београду као и у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.


Liber Amicorum Гашо Кнежевић/E Diversitate Unitas

Пред пуном Конференцијском салом Правног факултета Универзитета у Београду, у присуству породице, пријатеља, колега и студената из земље и региона 21. децембра 2016. године одржана је промоција зборника Liber Amicorum Гашо Кнежевић, праћена Међународном конференцијом E Diversitate Unitas у част покојног проф. др Гаше Кнежевића. на којој су аутори зборника имали прилику да представе основне идеје из објављених радова и поделе одређена проблемска питања из материје Међународног приватног, Арбитражног права и Грађанског процесног права.

На самом почетку госте је поздравио проф. др Драгор Хибер председник Управног одбора Удружења за арбитражно право, а Декан проф. др Сима Аврамовић пожелео је добродошлицу и отворио промоцију испред Правног факултета Универзитета у Београду. Након подсећања на живот и дело проф. Кнежевића кроз речи и сећања проф. др Дејана Поповића, садржај зборника је у сажетим али језгровитим цртама представио проф. др Давор Бабић са Правног факултета Свеучилишта у Загребу, који је као рецензент публикације учествовао у припремама овог издања.

Након представљања зборника, окупљени гости имали су прилику да се придруже раду конференције E Diversitate Unitas и учествују у дискусији у оквиру два научна панела. Радом првог панела који је био насловљен “Одабрана питања материјалног приватног и међународног приватног права” (питања залоге и јемства, накнаде нематеријлане штете у међународној продаји робе, родитељске одговорности, односа колизионих норми Републике Србије и истополних регистрованих заједница из инсотранства, имунитета државе и мултилатерализације правила признања страних судских одлука у региону) руководила је проф. др Маја Станивуковић са Правног факултета Универзитета у Београду. Други научни панел “Одабрана питања процесног права” (питања језика арбитражног поступка, проширења субјективних граница арбитражног споразума, избора меродавног права у арбитражи, модернизације институционалних арбитражних правила у Србији, убрзаног арбитражног поступка у Хрватској, спортске арбитраже, правноснажности и ране неутралне евалуације) модерирао је проф. др Хрвоје Сикирић са Правног факултета Свеучилишта у Загребу. Детаљан програм са списком учесника и тема можете преузети овде >> .

Разноликост проблемских питања која су била у фокусу Конференције на којој су излагали стручњаци из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Загреба, Скопља, Зенице и Беча осликавала је разноликост научног опуса покојног проф. Кнежевића, а пријатељске дискусије међу учесницима прави одраз колегијалног и пријатељског духа који је проф. Кнежевић неговао у академском и личном раду са сарадницима на универзитету, у привреди и пракси.


Конференција “Best Practices of International Arbitration”

Пратећи низ успешних догађаја из области арбитражног решавања спорова који је Удружење за арбитражно право организовало у сарадњи са стручњим удружењима из Европе и Правним факултетом Универзитета у Београду, 21. децембра 2016. Конференцијска сала Правног факултета угостила је скуп “Best Practices of International Arbitration” суорганизовану са секцијом за млађе стручњаке америчког ИЦДР центра из Њујорка.

Више од 70 учесника из редова истакнутих стручњака, адвоката и научника из области решавања спорова, као и броја студената мастер и основних студија имала је прилике да кроз интерактивне дискусије панелиста из Аустрије, Енглеске, Швајцарске, Русије, Америке, Србије и Француске продискутује занимљиве проблеме који се могу јавити како у раним фазама (што је и била општа тема првог панела) тако и каснијим фазама арбитражног поступка (којима се бавио други панел конференције). Модератори скупа – Филип Борас, старији сарадник Baker & McKenzie канцеларије из Беча и Тијана Жунић Марић, адвокат у канцеларији Жунић из Новог Сада и секретар Београдског арбитражног центра – спровели су присутне госте кроз различита процесна питања која се могу јавити као проблематична од тренутка подношења тужбе до признања и извршења арбитражне одлуке.

Радни део Конференције окупио је говорнике из угледних европских и српских канцеларија које се баве арбитражним правом: Ketrin En Kunz (kancelarija Лаливе из Женеве), Алексис Фукар (канцеларија Квин Емануел из Париза), Кенет Бил (Бојс Шилер и Флеxнер канцеларија из Лондона), Милица Игњачевић (Адвокатска канцеларија Игњачевић), Нина Лаубер Томесен (Леви Кауфман Колер канцеларија из Женеве), Степан Гузеј (Лидигнс канцеларија из Москве), Маргарита Ники Мајкл (О Мелвени из Лондона), Драган Псодоров (Јоксовић Стојановић и Партнери из Београда) и Агњешка Заровна (Хоган Ловелс из Лондона), док је својим излагањем скуп затворио адвокат др Владимир Ђерић (Микијељ Јанковић Богдановић из Београда.).


Састанак поводом Erasmus+ пројекта “Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian Heis and Systems – PESHES” одржан на Правном факултету

Правни факултет је у школској 2015/2016 години учествовао у писању Erasmus+ структурног пројекта који је јула 2016. године добио подршку Европске агенције за образовање, те ће као реализатор пројекта “Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian Heis and Systems – PESHES”, чији је координатор Универзитет у Београду а руководилац проф. др Сима Аврамовић, бити носилац активности у наредне три године на овом пројекту који за циљ има унапређење управљања и функционисања институција и система високог образовања у Србији, кроз дефинисање индикатора за мерење перформанси високо школских институција и система у Србији као основе за value based управљање и структурирање и пилот имплементацију система за рангирање институција и студијских програма. Идеја и циљеви овог пројекта су у тесној вези са два најбитнија документа у Републици Србији - први је „Стратегија развоја образовања у Србији до 2020.године“, а други је „Акциони план за спровођење стратегије развоја образовања у Србији до 2020.године“. За реализацију ових циљева ЕУ је одвојила средства у износу од: 826.347 евра.

Kick off састанак поводом овог пројекта одржан је 12-13 децембра 2016. године у Конференцијској сали на Правном факултету Универзитета у Београду. Састанку је присуствовало 37 учесника, који су представљали следеће институције: Универзитет у Београду, Универзитет у Крагујевцу, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Нишу, Државни Универзитет у Новом Пазару, Универзитет Сингидунум, Твенте Универзитет, Универзитет у Ријеци, Универзитет из Торина, Универзитет из Валенсије, Национални Савет за високо образовање, Републички Завод за статистику, Центар за промоцију науке, Конференција академија струковних студија Србије, Национална служба за запошљавање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Координатор пројекта, проф. др Сима Аврамовић је поздравио све присутне и истакао да овај пројекат има велики значај за развој високог образовања не само у Србији, него и у другим државама, с обзиром да ће се резултати пројекта примењивати и у региону. Проф. Др Иванка Поповић је, затим, у свом обраћању навела како Србија припрема нови закон који за циљ има регулисање финансирања високообразовних установа и да ће искуство страних партнера бити драгоцено за рад на овом пројекту. Др Весна Мандић, представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја је изложила значај пројекта за Министарство и спремност Министарства да помогне све пројекте овог типа у будућности. Она верује да ће постављени индикатори за мерење квалитета образовања бити одличан водич, који ће се широко прихватити у Србији и региону. PESHES пројекат ће обрадити веома важна питања, за које је Министарство веома заинтересовано и на тај начин допринети тренутном систему рангирања студијских програма, развити добар модел финансирања високообразовних установа и поставити критеријуме за оцену квалитета образовања.

Током првог дана састанка, пројекат су презентовали представници Универзитета у Београду и Универзитета у Крагујевцу, проф. др Сима Аврамовић и проф. др Миладин Стефановић, након чега су уследила кратка представљања партнерских институција. Другог дана састанка су дискутована питања будзета пројекта, као и конкретни кораци за његову реализацију. Такође, током другог дана састанка, Ивана Живадиновић, представница Erasmus+ канцеларије у Београду је одржала кратак говор о општим питањима организације пројекта, извештавању, као и супервизији рада на пројекту од стране Ерасмус+ тела. На крају, доцент др Милена Ђорђевић је сумирала главне тачке састанка.

Више о овом пројекту видети на: http://peshes.ius.bg.ac.rs/


Нови успех чланова Клуба за УН на МУН конференцијама

Клуб за Уједињене нације Правног факултета учествовао је по други пут на MUNLawS конференцији која повезује студенте правних факултета заинтересоване за међународно право, дипломатију и систем УН. МUNLawS конференција је одржана од 20. до 23. октобра 2016. године на Правном факултету Универзитета у Љубљани. Учествовало је преко 120 учесника из 19 земаља. Наши студенти су били арбитри у Сталном арбитражном суду (Сандра Крстајић и Петар Шеперац) и делегати у Савету за људска права (Катарина Прица) и Савету безбедности (Урош Анђелковић). Активно су учествовали у суђењу, дебатама, доношењу пресуде и резолуција уз одличан наступ захваљујући познавању међународног права, политике и вештина преговарања. Милена Николић, председница Клуба за УН, била је председница Сталног арбитражног суда у спору између Кине и Филипина око Јужног кинеског мора, старала се о поштовању правила процедуре, водила саслушање странака и сведока и извођење доказа. Са колегама Сандром Крстајић и Петром Шеперцем, саставила је одлуку. Теме Савета безбедности биле су "Басен језера Чад" и "Случај Роханга у Мјанмару", док се Савет за људска права бавио темама "Права мањина" и "Право на приватност у светлу сајбер напада". С поносом истичемо да су награде освојили Сандра Крстајић (најбољи арбитар у Сталном арбитражном суду) и Урош Анђелковић ("Honorable Mention" у Савету безбедности).

Делегација Клуба за УН учествовала је и на конференцији "Students Model United Nations 2016", одржаној од 19. до 23. октобра на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци и у Народној скупштини Републике Српске. Чланови делегације били су Михаило Марковић, Милош Јовановић, Милош Михаиловић и Никола Михајловић. Они су у Савету безбедности представљали политике додељених земаља на тему безбедносне ситуације у Јемену. Током конференције су имали прилику да чују предавање Данијеле Бабић, саветнице у мисији БиХ при Европској унији као и амбасадора БиХ у Белгији, Њ.Е. г. Драшка Аћимовића. Премијерка Републике Српске, Жељка Цвијановић, примила је студенте у згради Владе Републике Српске и упознала их са организацијом, структуром и функционисањем органа власти у Српској, уставно-правним положајем Српске у дејтонској БиХ, те изазовима с којима се данас суочава Српска. Делегати су остварили одличне контакте са студентима из Руске Федерације, САД, Пакистана, Турске и са колегама из земаља региона.

Делегација Клуба за УН је од 28. новембра до 1. децембра учествовала на модел УН конференцији у Загребу (ZAGiMUN 2016), одржаној у организацији Удружења за Уједињене нације Хрватске (UNA Croatia). Делегати Клуба, Ненад Владић и Милош Ранчић, говорили су о климатским променама и неједнакости полова у Савету за људска права. Заседања су одржана у Високој школи међународних односа и дипломатије Даг Хамаршелд. Панел дискусија са амбасадорима Шпаније и Русије у Хрватској, одржана у Кући Европе, омогућила је учесницима да чују нешто више о постизању ефикасне климатске акције.

 

 

 


Одржан први сусрет златиборске студентске правне школе

 

На Златибору је, у периоду од 14. до 18. децембра 2016. године, одржана прва регионална конференција студената права у оквиру Златиборске школе позитивног права.

На иницијативу и у организацији Студентског парламента Правног факултета  Универзитета у Београду на Златибору је, у периоду од 14. до 18. децембра 2016. године, одржана прва регионална студентска конференција на тему Преговарачка поглавља 23 и 24 у процесу европских интеграција Републике Србије. Школа се одвијала кроз четири модула који носе имена истакнутих и заслужних професора Правног факултета Универзитета у Београду: Милана Бартоша, Слободана Јовановића, Михаила Константиновића и Томе Живановића.

Преко пет стотина студената Правних факултета из Београда, Крагујевца, Новог Сада, Ниша, Подгорице, Сарајева, Источног Сарајева, Ријеке, Осијека, Сплита, Загреба и Мостара узело је учешће на овој студентској конференцији, где су студенти, аутори најбољих радова на конкурсу, излагали радове пред својим колегама а наставници нашег факултета уређивали и модерирали сесије по научним модулима.

Уредник и модератор Међународноправног модула Милан Бартош био је проф. др Бојан Милисављевић, Јавноправног модула Слободан Јовановић, проф. др Марко Станковић, Грађанскоправног модула Михаило Константиновић, доц. др Владимир Вулетић а Кривичноправног модула Тома Живановић, доц. др Иван Ђокић, уместо којег је на Златибору радним делом скупа модерирала асистент Ивана Марковић.

Више о томе >>


Велики успех наших студената на такмичењу „Осуди дискриминацију“

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду и ове године су постигли сјајне резултате на националном такмичењу „Осуди дискриминацију“ које организује Повереник за заштиту равноправности, уз подршку Фондације за отворено друштво.

Симулација суђења из области заштите од дискриминације (Moot Court) осмишљено је као такмичење студенткиња и студената права са акредитованих факултета у Србији и састоји се у изради тужбе и одговора на тужбу, као и у симулацији расправе на рочишту пред надлежним судом, на основу задатог случаја из области заштите од дискриминације. Циљ овог такмичења је да допринесе како развоју правног образовања у овој области, тако и унапређењу равноправности у Републици Србији.

Од осам тимова који су се квалификовали за усмену фазу такмичења која се 13. и 14. децембра 2016. године одржавала у просторијама Управног суда у Београду и Народне банке Србије, чак четири тима чинили су студенти Правног факултета Универзитета у Београду, од којих се тим које су чиниле Марија Штрбац и Александар Добраш, студенти друге године Правног факултета, а које је спремала Валентина Момчиловић, пласирао у финале такмичења и освојио друго место. Прво место припало је студенткињама сa Правног факултета Универзитета у Нишу.

На свечаној додели награда 14. децембра 2016. године студентима Правног факултета припала је и награда за најбоље писане поднеске. Лауерати ове награде су студенткиње треће године Андреа Стевановић и Александра Чворовић које је за такмичење спремао Милош Вукотић, сарадник у настави на Правном факултету Универзитета у Београду.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је победницима и истакла да су нашој држави потребни млади правници и правнице који су спремни и мотивисани да се баве темама из области људских права и који верују у друштво у којем се истински поштују Устав, закони и право на равноправност. Данашње такмичење уверило ме је да Србија има управо овакве младе људе и да можемо бити поносни на њих, рекла је повереница.

Она је нагласила да је овогодишњи задатак такмичења била дискриминација на основу пола и година старости и у области рада и запошљавања и образложила да су управо притужбе по овим основама и у овој области последњих година најчешће стизале на адресу Повереника за заштиту равноправности. Демографска структура наше земље је таква да ћемо се сигурно суочавати са изазовима старења становништва у наредних неколико деценија и поред мера популационе политике. Ово такмичење је било одлична вежба за све будуће правнице и правнике за ситуације у којима ће се сасвим сигурно налазити у будућности.


Предавање грчког заменика министра спољних послова Јоргоса Катругалоса

У уторак, 6. децембра 2016. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, одржао је предавање заменик министар за економске односе са иностранством и европске послове у Влади Грчке и професор Уставног права Јоргос Катругалос. Тема његовог предавања „Актуелна дешавања у европској политици“ привукла је великих број слушалаца, међу којима су већина били студенти нашег Факултета. Проф. Катругалос је на веома занимљив и сликовит начин представио развојни пут европске идеје, да би се затим фокусирао на актуелне изазове за којима се суочава Европска унија. Посебно је занимљив био део предавања у којем је он изнео визију Европе на чијој промоцији и имплементацији ради његова Влада заједно са странкама левице које јачају широм европског континента. Мултидисциплинарни приступ теми и веома пријемчив начин на који је проф. Катругалос одржао предавање резултирали су живом расправом у којој је учествовао већи број присутних студената. Присутнима се на крају обратио декан проф. др Сима Аврамовић који се захвалио уваженом госту на јако занимљивом излагању и обавестио студенте да ће Факултет успоставити сарадњу са Универзитетом у Тракији са циљем да сарадња високошколских установа из Србије и Грчке буде на нивоу свеукупних братских односа два народа.


Гостовање Јоханеса Хана

 

У понедељак, 5. децембра, Правни факултет Универзитета у Београду угостио је господина Јоханеса Хана, европског комесара за проширење, амбасадора Мајкла Давенпорта, шефа Делегације Европске уније у Републици Србији и професорку Тању Мишчевић, шефицу преговарачког тима Србије за приступање Европској унији.

На самом почетку, госте су поздравили Декан Правног факултата, професор Сима Аврамовић и управница Мастера европских интеграција, професорка Драгица Вујадиновић.

 

У својим излагањима и каснијем разговору са студентима, гости су говорили о отварању нових преговарачких поглавља, посебно о поглављима 23, 24 и 35, затим о извештају о напретку Србије, али и о унутрашњој кризи Европске уније и њеном евентуалном утицају на процес приступања Србије, те о мигрантској кризи и односима ЕУ са Турском

Предавању је присуствовао велики број студената Правног факултета, пре свега полазника мастер програма Мастер европских интеграција и Форума за дипломатију и међународне односе, а позиву се одазвао се и велики број студената других факултета.


Одржано предавање Вука Јеремића на Правном факултету

Председник Центра за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић, одржао је 25. новембра 2016. године предавање на Правном факултету Универзитета у Београду на тему „Србија и свет: искуство српске кандидатуре за генералног секретара УН“. Студенти су имали прилике да чују веома занимљиво излагање и након тога поставе интересантна питања.

Г. Јеремић је истакао да је учешће Србије у трци за генералног секретара УН са конкретним планом шта би требало учинити у Уједињеним нацијама, допринело угледу наше државе у свету. Јеремић је Антонија Гутереша оценио као кандидата искуства, затим се осврнуо на борбу са америчком дипломатијом и на давање статуса посматрача Палестини током председавања Србије Генералном скупштином УН, без злоупотребе положаја председавајућег. Одговарајући на питања о Косову, истакао је да решења треба тражити у оквиру преговарачког процеса, али је указао да признање једнострано проглашене независности не може прихватити ниједна демократска држава. Вук Јеремић је навео да се свет налази у стању превирања, да је Европа у кризи док на Блиском истоку бесни рат, што је директно повезано са избегличким таласом у Европи. Напоменуо је да су Азија и Пацифик економски и демографски данас најдинамичнији део света. Јеремић се такође осврнуо на долазак Доналда Трампа на чело Сједињених Држава те да је тешко предвидети каква ће бити унутрашња и спољна политика САД у будућности, али да би сарадња САД и Русије на међународном плану била значајна за свет.

Предавање је организовао Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду уз подршку студентског парламента. Председница Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду, Милена Николић, била је модератор током предавања.


Студенти освојили четврто место на такмичењу Big Deal

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду заузели су четврто место на регионалном такмичењу из Компанијског права под називом Big Deal, које се одвијало на енглеском језику. Такмичење се одржало у Скопљу (Македонија), 24-25. новембра 2016. године. Тим Правног факултета чинили су: Стефан Јеличић, Христина Војводић, Немања Ћурчић (студенти мастер академских студија) и Иван Зарубица (студент четврте године основних студија). Имајући у виду да је реч о симулацији M&A трансакције, студенти су сачинили и представили due diligence извештај, предуговор и уговор о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу као заступници купца, у чијем је састављању учествовала и Милица Шкаро, студенткиња четврте године основних студија. Студент Иван Зарубица добио је праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић као најбољи члан тима. Београдски тим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Никола Познановић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић и асистент Филип Бојић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


Студенти Правног факултета прваци света у футсалу

Универзитетска Футсал репрезентација Правног факултета у Београду  је освајач Светског купа (COUPE DU MONDE EUROIJADA MONDIAL 2016) одржаног у главном граду Чешке Републике, Прагу. 

У конкуренцији 26 држава из Европе, Азије и Африке, у финалу је савладана репрезентација Либана а на путу до трона правници су победили екипе из Алжира, Хрватске, Немачке, Румуније, Турске и Словеније.

Овим освајањем начињен је и историјски успех универзитетског футсала Правног факултета: први пут у историји остварен је  директан пласман на Медитеранске универзитетске спортске игре у Бејруту у марту 2017!

Правни факултет Универзитета у Београду је, уједно, једина селекција београдског Универзитета која је успела да обједини европски (освојен с пролећа у Милану) и светски куп!

Универзитетску селекцију Правног факултета чинили су: Никола Ристановић, Филип Минић, Страхиња Петров, Лазар Симић, Никола Атанасковић, Никола Вићић, Срђан Бркић, Јован Ристановић, Милан Цвејић и Растко Манић.

Тренер екипе је Иван Никитовић а селектор др Владимир Вулетић, доцент Правног факултета универзитета у Београду.

По повратку са такмичења, цео тим са тренером и селектором је имао пријем у деканату, код Управе факултета.

 

 

 


Потписан уговор о сарадњи с Привредном комором Србије

Проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, и г-дин Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије су у среду, 9.новембра 2016. године, потписали уговор о сарадњи Правног факултета Универзитета у Београду и Привредне коморе Србије. Циљ овог споразума је продубљивање успешне и дуговечне сарадње потписница која ће допринети развоју и унапређењу стручњака из области привредног права, односно јачању образовних, научних и истраживачких капацитета Привредне коморе Србије и Правног факултета.

Споразум предвиђа сарадњу у областима формирања програма студентских пракси, организовања гостујућих предавања представника Привредне коморе Србије на факултету, похађање одговарајућих специјалистичких курсева на Правном факултету од стране представника Привредне коморе Србије, заједничко организовање научних и стручних скупова из области привредног права, заједничко учешће у поступку утврђивања правних ставова о питањима значајним за праксу, и друге облике сарадње.

Г-дин Чадеж је овом приликом истакао како сарадња две установе траје већ деценијама, а да ће овим споразумом она бити формализована и проширена. “Осим наше арбитраже, на чијем је челу већ деценијама један од професора Правног факултета, ми сарађујемо у разним областима и добијамо највиши ниво експертизе о правним питањима”, рекао је Чадеж. Према његовим речима, ПКС и њене чланице добијају овим споразумом да, осим учешћа професора, чија је експертиза значајна у сачињавању и имплементацији привредних закона, буду укључени и студенти којима ће бити омогућена пракса код чланица ПКС чиме ће се они боље припремити за рад по завршетку факултета.

Декан Аврамовић је рекао да су ПКС и Правни факултет толико међусобно срасли у заједничким активностима да је зато дошло до потребе да се то споразумом и формализује. “Веома смо захвални ПКС који су препознали потребу да укључе наше студенте у различите активности. Захвални смо за све што су до сада чинили према Правном факултету, као и за подршку наших студентских тимова за учешће на такмичењима у иностранству. ПКС је нама захвална што је по традицији, скоро увек, председник Арбитраже при Комори био професор Правног факултета”, навео је Аврамовић.

Професор Правног факултета и председник Сталне арбитраже при ПКС Мирко Васиљевић је подсетио да се успоставља нови коморски систем и додао да је потписани споразум важан у условима када ПКС жели да ојача арбитражни начин решавања спорова и све алтернативне начине решавања привредних спорова. У то ће бити укључени и наши професори и студенти који су се већ доказали на међународним такмичењима.

Свечаном потписивању овог споразума уз присуство медија присуствовали су и г-ђа Ивана Јаковљевић, секретар Сталне арбитраже при Привредној комори Србије, г-дин Предраг Петровић, генерални секретар Привредне коморе Србије и др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу Правног факултета.


Јесења школа науке и религије: „Сусрет цивилизација: сличности (друштвене, културолошке, религијске), изазови, научни допринос и заједничка будућност“

На Правном факултету Универзитета у Београду је, у периоду од 31. октобра до 4. новембра 2016. године, одржана школа „ Наука и религије“, под називом:  „Сусрет цивилизација: сличности (друштвене, културолошке, религијске), изазови, научни допринос и заједничка будућност“.

Правни факултет Универзитета у Београду је ову јесењу школу, која представља циклус предавања универзитетских професора, високих верских представника, руководиоца државних органа и представника дипломатских представништава у Републици Србији,  организовао у сарадњи са Институтом за новију историју Србије, Управу за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије и Универзитетским омбудсманом Универзитета у Београду, уз подршку традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији.

Школа је заснована на међуверском и међуцивилизацијском дијалогу, толеранцији и поштовању. Циљ је сазнати што више о свакој религији, цивилизацији, култури, како би се сличности неговале и истицале, а разлике разумеле и мирним путем превазилазиле.

Пред пуним аудиторијумом предавања су током јесење школе одржали: академик Владета Јеротић, декан Правног факултета Унивезитета у Београду проф. др Сима Аврамовић, Универзитетски омбудсман и професор на Правном факултету проф. др Бранко Ракић,  директор Института за новију историју Србије др Миле Бјелајац, уважени реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, проф. др Душан Васић бивши амбасадор СРЈ у Мексику, министар саветник у амбасади Шпаније у Србији Хуан Игнацијо Акино Лафуенте, отпремница послова Боливарске Републике Венецуеле у Србији Диа Надер де Ел Андари, амбасадор Државе Палестине у Србији Мохамед Набхан, председник Врховног сабора ИЗС Мухамед Хамди Јусуфспахић, рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел, ђакон СПЦ др Александар Прашчевић, први секретар Нунцијатуре монсињор Филипо Колнаго, виши научни сарадник Института за новију историју Србије др Александар Раковић, доцент на Правном факултету др Милош Јовановић, и г-дин Душан Ракитић.

У склопу поподневних активности, полазници школе су имали прилику да посете амбасаде Палестине, Венецуеле и Нунцијатуре као и Бајракли џамију и ИЗС где им је домаћин био Мухамед Хамди Јусуфпахић, на велико задовољство свих. Пријеми су протекли у пријатељској, топлој и срдачној атмосфери које ће и домаћини и гости дуго памтити.

Школу је успешно завршило 77 полазника, студената Правног факултета и других факултета друшвено-хуманистичких наука Универзитета у Београду.


Предавање из Римског права  - проф. др Маурилио Феличи

Професор Римског права Маурилио Феличи, са католичког унивезитета LUMSA из Палерма, одржао је у амфитеатру „Радомир Лукић“ предавање студентима прве године  „Civic pluralism as a successful element of Roman law. До посете је дошло на основу споразума о сарадњи ова два факултета, а домаћин је био проф. др Жика Бујуклић који је почетком ове године већ одржао предавање  у Палерму.

 

 

 


Конференција: Поглед на Устав Србије – десет година касније

У организацији Правног факултета и Српског правничког клуба, 4. новембра одржан је скуп „Поглед на Устав Србије – десет година касније“. Поред стручног дела, на коме је било речи о тренутно најзначајнијим уставноправним питањима, скуп је представљао и својеврсну промоцију Српског правничког клуба кога су, пре непуне три године, основали Владан Петров, професор Правног факултета у Београду, Слободан Орловић, професор Правног факултета у Новом Саду, Дарко Симовић, професор Криминалистичко-полицијске академије, Сретен Југовић, професор Криминалистичко-полицијске академије у Београду и Драгутин Аврамовић, доцент Правног факултета у Новом Саду. Реч је о удружењу које предано анализира најзначајније проблеме српске јавноправне сцене и које настоји да врши утицај, са позиција науке и струке, на носиоце политичке власти.

Председник Српског правничког клуба, проф. др Владан Петров је говорио о будућим плановима клуба који обухватају и објављивање зборника радова са одржаног скупа. Наглашено је да је основна мисија клуба да допринесе, у мери у којој је то могуће, развоју правне и политичке културе која уставну стабилност сматра врховном вредношћу, што се може сматрати и својеврсном поруком овог скупа.


Посета проректора Нилиповског са Државног универзитета за просторно планирање

26. октобра 2016. наш Факултет посетио је Василиј Иванович Нилиповски (Василий Иванович Нилиповский), проректор за међународну сарадњу Државног универзитета за просторно планирање (Государственный университет по землеустройству) из Русије. Овај Универзитет је једна од најстаријих установа високог образовања у Москви: основан је 1779. године, за време Катарине Велике. Од 1992. године има у свом саставу и Правни факултет.

Професор Нилиповски се сусрео са проф. Владаном Петровим, продеканом за наставу, и доц. Нином Кршљанин, и разговарали су о могућностима сарадње између наших факултета, будући да је тренутно у току склапање споразума о сарадњи на нивоу универзитета. Оквирно су поменуте могућности размене студената и наставника, организовања заједничких пројеката, као и заједничке организације мастер програма у области еколошког права. На крају посете, проректор Нилиповски обишао је Правни факултет и веома се пријатно изненадио видевши пажњу коју посвећујемо професорима из Русије који су радили на нашем Факултету.


Трећа студентска конференција из теорије и филозфије права на тему "Судска власт"

 

Трећа студентска конференција из теорије и филозфије права на тему "Судска власт", у организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Српског удружења за правну и социјалну филозофију (IVR Србија), одржана је 21.октобра 2016.године у Сали за конференције Правног факултета.

Професорка др Радмила Васић и судија Апелационог суда у Београду др Миодраг Мајић, поздравили су учеснике конференције уводним излагањима.

Тематско предавање одржала је Валерија Гроздић, сарадница у наставу на Правном факултету Универзитета у Београду.

Конференција је била подељена у четири сесије у оквиру којих су донаћи и страни студенти основних, мастер и докторских студија имали прилику да представе своје истраживачке радове о теоријским и практичним питањима у вези са судском влашћу, положајем судија у правном систему Србије, као и теме од значаја за правосуђе у целини.

Најбољи радови биће објављени у Аналима Правног факултета у Београду и у Зборнику Института за правне и друштвене науке Правног факултета.


Сарадња факултета и Народне банке Србије

Проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, и г-ђа Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије су у понедељак, 17. октобра 2016. године, потписали уговор о сарадњи Правног факултета Универзитета у Београду и Народне банке Србије. Циљ овог споразума је да доприносе стварању подстицајног амбијента који ће омогућити да најбољи студенти по завршетку факултета остају да раде у Србији. Сличне споразуме овом приликом потписали су и декани десет факултета у области економских, правних и организационих наука из Београда, Крагујевца, Ниша, Косовске Митровице и Суботице.

Меморандуми предвиђају сарадњу у областима формирања програма студентских пракси, праћења рада студената и формирања програма запошљавања, у складу с могућностима Народне банке, формирања менторских програма за студенте факултета, организовања гостујућих предавања представника Народне банке Србије на факултетима, као и организовање обука и едукација које би запосленима у Народној банци Србије приредили наставници и сарадници факултета, присуства представника Народне банке Србије на конференцијама факултета и округлим столовима и друге облике сарадње.

„Наши запослени у највећем броју долазе са факултета с којима смо данас потписали сарадњу и зато се представницима факултета најискреније захваљујем на напорима које улажу у образовање садашњих и будућих генерација. Од њиховог знања неће зависити само успех Народне банке Србије већ успех читаве државе”, истакла је овом приликом гувернер Јоргованка Табаковић.


Међународна конференција: Interpreting Law – The Role of Judges in Contemporary Democracies

На Правном факултета Универзитета у Београду је 14. октобра 2017. године одржана годишња конференција из области тумачења права на тему ''Тумачење права – улога судија у савременим демократијама'' у сарадњи са Српским удружењем за правну и социјалну филозофију.

На конференцији је као водећи говорник излагао проф. Брајан Лајтер (Brian Leiter) са Универзитета у Чикагу (University of Chicago). Поред њега на конференцији су излагали и Ото Ферсман (Otto Pfersmann) са Института за високе студије из области друштвених наука (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales /Inst for Advanced Study in Social Sciences, Paris), Рикардо Гастини (Riccardo Guastini) са Универзитета у Ђенови (University of Genova), Мајкл Тропер (Michel Troper) са Универзитета Х у Паризу (University of Paris X), Пијерлуђи Кјасони (Pierluigi Chiassoni) са Универзитета у Ђенови (University of Genova), Паоло Сандро (Paolo Sandro) са Салфорд универзитета (University of Salford), Лука Буразин са Загребачког свеучилишта, као и проф. др Танасије Маринковић, доц. др Бојан Спаић и проф. др Миодраг Јовановић са Правног факултета Универзитета у Београду (видети програм конференције).


Закључен уговор о заједничкој реализацији пројекта  „Pravna klinika online“

Дана 13. октобра 2016. Правни факултет Универзитета у Београду и невладина организација за пружање правне помоћи путем интернета „Pro Bono“ закључили су уговор о заједничкој реализацији пројекта под називом „Pravna klinika online“.

Наши студенти ће припремати правне савете и електронски одговарати на постављена питања корисника услуга организације „Pro Bono“. На тај начин ће такође  испунити и своју статутарну обавезу у погледу полагања испита једне од вештина, предвиђеног планом и програмом Правног факултета.


Скуп поводом почетка рада друге генерације студената Правне клинике за еколошко право

У уторак, 11. октобра 2016. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право за другу генерацију студената. На свечаности овим поводом скупу су се обратили, Јан Луенебург, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији, Станојла Мандић, заменица Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерална секретарка Заштитника грађана и доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић, координаторка Правне клинике за еколошко право.

Правна клиника за еколошко право ће трајати два семестра. У првом семестру студенти ће имати интензиван интерактивни тренинг. Доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије, Право на приступ еколошким информацијама, Укључивање јавности у доношење еколошких одлука, Посебности управног поступка у стварима од значаја за заштиту животне средине, Накнада штете у животној средини: постојећа решења и нацрт Закона о одговорности за штету у животној средини и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска застита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Проф. др Оливера Вучић ће одржати предавање на тему Заштита права на здраву животну средину у пракси Уставног суда Србије. Др Стана Божовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и животне средине, ће одржати предавање на тему Измене и допуне Закона о зашити животне средине: новине и упоредна искуства. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на животну средину и издавање IPPC дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Стеван Лилић ће одржати предавање на тему Заштита права на здраву животну средину између јавног и приватног права. Доц. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У складу са Споразумом о сарадњи Правног факултета, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана, који је потписан марта 2016. године, студенти који похађају Правну клинику за еколошко право ће бити у прилици да обаве студентску праксу у канцеларији Повереника и Заштитника грађана. Очекује се потписивање Споразума о сарадњи са Привредном комором Србоје и Министарством пољопривреде и животне средине, што ће отворити нове могућности за обављање праксе и праћење активности у области примене еколошког права. У другом семестру студенти ће имати прилику и да раде са клијентима, које ће примати у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 

Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Промоција српског превода “Модел – конвенције ОЕЦД о порезима на доходак и на имовину 2014”

Српско фискално друштво (српски огранак ИФА) и Правни факултет Универзитета у Београду организовали су у четвртак 06. октобра 2016. године на Правном факултету Универзитета у Београду промоцију српског превода Модел-конвенције ОЕЦД 2014. Учесници су били: проф. др Дејан Поповић (Председник Српског фискалног друштва/Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Жоао Ногуеира (ИБФД/ИФА Португалија), проф. др Дануше Нерудова (Мендел Универзитет, Брно/ИФА Чешка Република, др Борбала Колош (ИФА Мађарска), доц. др Светислав В. Костић (Правни факултет Универзитета у Београду/СФД).

Промоцију је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић.

 

 

 


Међународна конференција о азилу

На Правном факултету Универзитета у Београду одржана је 5. октобра Међународна конференција о азилу.

Програм конференције >>


Свечано отварање курса "Писање предлога закона и других прописа (номотехника и правничко расуђивање)"

 

Свечано отварање курса "Писање предлога закона и других прописа (номотехника и правничко расуђивање)" одржано је у четвртак, 6. октобра у 16.45ч у Амфитеатру II "Слободан Јовановић".

Великом броју полазника, прво се обратила професорка др Радмила Васић, управница Курса, а затим су окупљене поздравили и проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, мр Светислава Булајић, генерални секретар Народне скупштине Републике Србије, Steliana Nedera, заменик Сталног представника Програма за развој Уједињених нација (UNDP), Kloe Milner, Шеф одељења за добро управљање Швајцарске агенције за развој (SDC) и Градимир Ненадовић, заменик директора Републичког секретаријата за законодавство Владе Републике Србије.

Курс Писање предлога закона и других прописа (Номотехника и правничко расуђивање),организује се у оквиру пројекта Програма Уједињених нација за развој (UNDP) Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине - друга фаза, који се спроводи у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије и уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). Курс ће трајати од 6. октобра до 10. новембра 2016. године.

Циљ овог образовног курса је да подржи унапређивање законодавне процедуре и процедура за израду других прописа, нарочито оних општих правних аката који, као пратећи, треба да омогуће или олакшају примену нових закона и тако помогну остваривању сврхе због које је закон донет.

Правни факултет курс организује у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, а полазници су представници државних органа који су према Уставу РС овлашћени предлагачи закона и студенти Правног факултета.

Основна идеја курса је да се попуне празнине у стицању номотехничког умећа студената права, као и да се унапреде знања запослених у државним органима у тој области.

Више информација о Курсу и предавачима: http://wp2008.ius.bg.ac.rs/nomotehnika/

Програм курса >>


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет је 3. октобра 2016. године организовао свечаност у част 208. генерације бруцоша и почетка нове школске године. Непосредно пред почетак ове свечаности, на Малом Ташмајдану иза зграде Факултета откривене су бисте академицима и професорима Радомиру Лукићу и Михаилу Ђурићу.

Министар просвете г. Младен Шарчевић, након што је открио бисту проф. Лукићу, рекао је да Правни факултет негује дивну традицију и не заборавља великане правне и друштвене мисли. "Носиоци правне мисли, друштвене мисли, заслужују да буду овде, поред будућих младих правника", рекао је министар Шарчевић. Градски менаџер г. Горан Весић, објашњавајући мотиве града да улица поред Факултета и Ташмајданског парка понесе име Михаила Ђурића, а да његова биста краси парк, истакао је: "Жеља нам је да и улице у Београду не добијају имена само по политичарима и генералима, већ и уметницима, спортистима, академицима, свим другима који су утицали на развој нашег друштва, а утицај ових академика је немерљив".  Декан Правног факултета Сима Аврамовић рекао је да постављањем бисти Правни факултет, али и држава Србија, одужује стари дуг према професору Лукићу који је био легендарни предавач генерацијама студената, а поготово професору Ђурићу који је годину и по дана провео у затвору због слободно изражене мисли изречене стручном скупу на Правном факултету. "Он је 20 година пре деведесетих предсказао оно што ће се догодити са СФРЈ", рекао је декан Аврамовић и додао да су студенти права добили нови простор на Mалом Ташмајдану а да је тиме омогућено и да наука и академска мисао изађу изван амфитеатара.

На отварању нове школске године у поздравном говору министар просвете г. Младен Шарчевић је бруцошима пожелео да буду чувари права и правде, буду ефикасни студенти и уживају у периоду који је пред њима, јер, како каже, све што долази иза тога биће другачије.

Бруцоше је поздравио и проректор проф. др Живан Лазовић, истичући историјске споне Филозофског и Правног факултета у време оснивања српског академског обраѕовања и  студенте je подсетио на једну од изрека које откривају суштину права - Ius est ars boni et aequi!

Студенткиња продекан Јована Танасић је поздравила нове колеге и упутила им корисне савете како да се носе са почетним недоумицама.

Посебно свечан тон овом догађају је, као и ранијих година, дао хор „Обилић“ са диригенткињом Аном Ћосовић на челу.

На крају свечаног отварања школске године, декан Сима Аврамовић је кроз видео презентацију упознао будуће бруцоше са значајем и угледом Факултета, његовим историјатом, постигнутим успесима и даљим плановима, али и њиховим будућим обавезама.

У препуној „петици“ пријему прве генерације бруцоша присуствовали су председници судова, бројне судије и тужиоци, представници Универзитета у Београду и представници градске власти, адвокати, професори и друге угледне личности.

 


даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.