Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    


Успешан почетак припрема за међународно такмичење у Бечу

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXV такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су од 15. до 17. фебруара 2018. г. учествовали на припремном такмичењу у Риму.

Италијанска асоцијација за арбитражу и Миланска арбитражна комора ове године су трећи пут организовали припремно такмичење у Риму, које је окупило 15 тимова из осам европских земаља. Током три дана такмичења, наши студенти су наступали против студената из Милана (University of Milano Bicocca, La Statale, Bocconi), Хелсинкиja (University of Helsinki) и Грацa (University of Graz). Прво место заузео је Универзитет из Милана - Bocconi, док је друго место припало нашем тиму.

Београдски тим је на овом такмичењу пратила доц. др Милена Ђорђевић, а поред учешћа на mock рочиштима наш тим је током боравка у Риму имали прилику и да учествује у раду конференције на тему Soft Law in International Commercial and Investment Arbitration, коју је организовала Миланска арбитража.

Следећа етапа у припремама наших студената ће бити регионално припремно такмичење у Осијеку и припремно такмичење у Минхену, на коме наш тим већ неколико година за редом учествује и остварује запажене успехе.

Београдски овогодишњи Vis Moot тим је састављен од шест студената четврте године и мастер студија: Ана Мазић, Благоје Милошевић, Ивана Бараћ, Сара Стојковић, Мина Радоњић, Срђан Драгићевић. Тим спремају доц. др Милена Ђорђевић и асистент Урош Живковић.


Свечани скуп на Правном факултету  поводом 100. рођендана проф. др Смиље Аврамов

На Правном факултету Универзитета у Београду 14. фебруара је одржана свечаност поводом  100. рођендана проф. др Смиље Аврамов.

Свечаном скупу су присуствовали професори нашег факултета, представници адвокатске коморе, бивши и садашњи студенти права.

Пред почетак свечаности, професорки Аврамов је у име председника Александра Вучића, букет цвећа  уручио Никола Селаковић, генерални секретар председника.

   

Свечани скуп у амфитеатру II отворио је декан Правног факултета, проф. др Сима Аврамовић, речима: „Упитао сам професорку да ли се осећа овде као и некад када је предавала, а она ми одговорила „још и много боље““. Декан се професорки Аврамов захвалио за све што је учинила за Правни факултет, навео да је она постала знак распознавања нашег факултета и указао на то да  је она оставила дубок траг на десетине генерација, извела више десетина доктораната, магистара, и створила један читав тим младих истраживача у области међународног права.

Поред професора Аврамовића, присутнима су се обратили и проф. др Миленко Крећа, проф. др Бранко Ракић и и председник Међународне словенске академије Сергеј Бабурин који јој је предао фасциклу са писаном честитком са потписима чланова Међународне словенске академије

У дирљивом обраћању учесницима свечаног скупа,  професорка Смиља Аврамов се захвалила на честиткама и указаној пажњи.

Проф. др Смиља Аврамов рођена је 15. фебруара 1918. године у Пакрацу, у Западној Славонији (тада Аустроугарска). Завршила је гимназију у Сушаку 1936. године и уписала факултет у Бечу, али је то школовање прекинуо Други светски рат.

Дипломирала је на Правном факултету у Загребу 1947, а докторирала на Правном факултету у Београду 1950. године.

На Правном факултету у Београду је изабрана за асистента 1949. године, за ванредног професора 1960. године, а за редовног професора међународног јавног права 1965. године. Од 1973. године до одласка у пензију, 1985. године, била је шеф Катедре за међународно право и међународне односе на Правном факултету у Београду.

Поред започетих студија у Бечу, стручно се усавршавала и у Лондону и у САД, на универзитетима Харвард и Колумбија. Предавала је по позиву на бројним универзитетима у Европи, Азији и Америци.

Била је дугогодишњи председник Југословенског удружења за међународно право, а од 1980. до 1982. године и светског Удружења за међународно право (International Law Association - ILA).

Била је и председник Светске конфедерације за мир и разоружање (International Confederation for Disarmament and Peace) са седиштем у Лондону, члан извршног одбора Међународног удружења правника за борбу против нуклеарног наоружања (International Association of Lawyers Against Nuclear Arms - IALANA), члан Одбора за истраживање ратних злочина почињених од стране САД у Вијетнаму, као и члан Комитета за питање настајања обичајног (општег) међународног права (Committee on Formation of Customary /General/ International Law), који је припремио извештај поднет конференцији Удружења за међународно право одржаној у Лондону 2000. године.

Током 1991. и 1992. године је као стучни консултант Председника Републике Србије Слободана Милошевића учествовала на међународним конференцијама везаним за распад СФРЈ.

Један је од оснивача Одбора за заштиту Срба од Хашког трибунала, формираног 1996. године. Пред Хашким трибуналом је 2004. године сведочила као сведок одбране у поступку против председника Слободана Милошевића. Помагала је тимовима одбране Слободана Милошевића, Радована Караџића, Војислава Шешеља, Ратка Младића и других хашких оптуженика. Била је један од иницијатора и потписника писма српских интелектуалаца, пре свега правних стручњака, председнику Европског суда за људска права Жан-Пол Кости ( Jean-Paul Costa) у коме су му скренули пажњу на оживљавање нацизма и историјског ревизионизма у Летонији, уз апел да се суд супротстави тој срамној појави.

Од 1996. до 2009. године била је члан Сената Републике Српске.

За свој научни, али и друштвени ангажман добила је бројна признања и награде у земљи и иностранству. Међу њима се истичу Орден Светог Саве, који је добила од Српске Православне цркве 2014. године и Сретењским орденом првог степена за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области научне и просветне делатности, који јој је доделио Председник Републике Србије 2015. године.

видео прилог РТС-а


Регионално финале из European Law Moot Court такмичења на нашем Факултету

У периоду од 8-11. фебруара 2018. године наш Факултет је имао част да угости дванаест европских универзитета који су се на Београдском регионалном финалу надметали за место у финалним рундама престижног међунарoдног  такмичења из Европског права (European Law Moot Court) које ће се одржати у Суду правде ЕУ у Луксембургу.

Поред нашег Факултета, поверење да буду домаћини регионалних финала, добили су и Универзитет у Единбургу, Центар за међународно и европско економско право Солун, као и Универзитет у Луцерну.

Свечано отварање такмичења одржано је 8. фебруара у конференцијској сали Факултета. Такмичарима су се том приликом обратили проректорка проф. др Иванка Поповић, декан проф. др Сима Аврамовић, проф. др Драгица Вујадиновић, управница Мастера европских интеграција, Рашко Радовановић, адвокат из канцеларије Петрикић & Партнери,доц. др Милена Ђорђевић, управница Центра за правне вештине и продекан за међународну сарадњу, као и представник ELMC друштва, организатора такмичења, г-дин Вилијам Валасидас, који је уједно и директор комуникације Суда правде ЕУ

Победник Београдског финала, након пет такмичарских наступа, био је Правни факултет из Лисабона, док је друго место заузео Хашки Универзитет примењених наука. Полуфиналисти били су још и Универзитет у Бриселу и Правни факултет  Универзитета Бабес Болаи у Румунији. Поред ових факултета на Београдском регионалном финалу учествовали су и тимови Универзитета у Хајделбергу, Универзитета у Единбургу, Универзитета у Луцерну, Универзитета у Хелсинкију, Универзитета Аристотел, Универзитета Тарту из Естоније, Универзитета Асас из Париза и Универзитета у Торину. 

Судијски панел, поред професора и сарадника  нашег факултета (проф. Бранко Ракић, проф Танасије Маринковић, доцент Марко Јовановић, сарадник Марија Влајковић, сарадник Стефан Душанић ), чине и угледни професори и адвокати из Европске уније и Србије: г-дин Богерт Ван ден Штефан, професор Европског права и директор Европског института у Лајдену, г-дин Хуберт Моне, шеф правног сектора Агенције за образовање, културу и медије, г-ђа Криста Тоблер,  професор Европског права Универзитета у Базелу и Лајдену, г-дин Џејмс Флин, адвокат из области Европског права у Енглеској и Белгији, претходно правни секретар при Европском Суду правде и г-дин Ерик Пијнакер, партнер и председник Европског сектора у адвокатској  канцеларији у Хагу, и др Вељко Милутиновић члан Савета Комисије за заштиту конкуренције. Они су током такмичења имали прилику да суде на чак 17 рочишта која су у ова два дана регионалног финала одржана код нас на Факултету.

За успешну организацију Регионалног финала у Београду заслужна је наша студенткиња Исидора Грабеж која је прошле године на регионалном финалу у Напуљу била део тима Правног факултета Универзитета у Београду, а која се недавно вратила из Загреба са moot тимом из медијског права, чији је члан, са освојеним првим местом и пласманом на финалне рунде овог такмичења које ће се у априлу одржати у Оксфорду. Исидори је у организацији помагало више студената волонтера из реда Студентског парламента и студентске организације ELSA, а испред Факултета асистент Филип Бојић. Њихов рад надгледала је доц. др Милена Ђорђевић, искусни организатор Belgrade Open Pre-Moot-а.


Прослава дана Светог Саве

Дан Светога Саве - 27. јануар 2018. године, традиционално је обележен на Правном факултету Универзитета у Београду свечаном академијом и доделом награда и диплома. Свечаност је одржана у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству бројних угледних гостију, дипломаца, наставника и сарадника Правног факултета, а почела је Светосавском и академском химном у извођењу академског хора „Обилић“ вођеног диригенткињом Аном Ћосовић и пригодним говором проректорке Београдског универзитета проф. Наде Ковачевић и декана проф. др Симе Аврамовића.

Декан је у свом поздравном говору истакао да данас, на дан Св. Саве, ''славимо вас, оне најбоље – који су успели да дипломирају и оне који су наши најбољи студенти.'' Истовремено, декан је подсетио дипломце Правног факултета да диплома Београдског универзитета данас има посебну вредност, јер је наш универзитет рангиран међу 200-300 најбољих универзитета у свету, од преко 20.000 универзитета. ''То је нашу и вашу школу, наш и ваш Универзитет и Правни факултет, сврстало међу 1,5% најпрестижнијих високошколских установа у свету,'' рекао је декан Аврамовић. Декан је дипломцима пожелео пуно успеха у даљем професионалном раду у нади да се њихово академско дружење са Факултетом ту не завршава већ да ћемо се још виђати и заједно сарађивати на мастер, специјалистичким и докторским студијама. Истовремено, декан је дипломце обавестио да је Факултет ту за њих и кад су могућности за запошљавање у питању, пре свега кроз недавно отпочет пројекат Националног програма студентске праксе за апсолвенте и мастер студенте у сарадњи са Министарством за рад и запошљавање и са Скупштином града (програм БГ пракса, “Мој град, мој избор, моја каријера”). На крају свог говора, декан Аврамовић је дипломце поздравио следећом поруком:

''У збуњеном времену, где мањкају паметни и недостају карактери, желимо да вам помогнемо да се што боље снађете у изазовима професионалног живота, а томе ће допринети славна  традиција ваше и наше куће. Али, свака традиција која жели да остане традиција, мора да се мења и усавршава. А то ми нудимо – спој традиције и нових знања. Јер, стари алати су недовољни да објашњавају и моделују садашњост, пошто је она промењена. Србији су данас потребне класичне вредности: Памет, Постење, Предузимљивост и нова Знања. А њих доносите ви, и то на добрим темељима. Јер, своје дипломе дугујете, између осталог, и правном континуитету од безмало 800 година. И нека овај дан, ваша младост и знање стечени на овоме Факултету представљају залог боље будућности и ове земље, и ваше личне. Али, биће тако само уколико останете своји, часни, вредни, професионално савесни и одговорни. Уколико смо успели да нешто од тога уградимо у вас и да вас у том духу одгајимо, а надамо се да јесмо, онда ова наша светосавска Србија може да се радује вашем доласку у свет нашег новог права.''

По завршетку свечаног дела програма, најпре су додељене дипломе и новчана награда најбољим студентима генерације 2013/2014 Ани Петричевић и Ђорђу Вићићу, који су дипломирали са просечном оценом 10,00 у истом дану у јунском испитном року. Студенти генерације су своје колеге, дипломце, у усменом обраћању позвали да у својој каријери стреме високим циљевима које су себи и на Факултету поставили а то је да право и правда у нашем друштву не буду одвојене категорије. ''Драге колеге, не постоји ниједна књига која ће нас научити како да морално  и успешно пловино кроз живот, али професија коју смо изабрали може да буде идеал коме тежимо.  Сматрам да не треба да будемо затворени унутар личног интереса, као и да поред часног бављења овом захтевном професијом морамо бити и друштвено ангажовани како би друштво постало истински демократско, слободно и праведно. У тој борби ми правници морамо да будемо у првим редовима, медју оним храбрим визионарима и реформаторима без којих нема будућности и напретка. Будућност не чека нас, ми смо ти који ћемо створити будућност за себе и друге. И зато, не корачајте тамо где пут постоји, већ тамо где нема ниједан и за собом оставите траг,'' рекао је Ђорђе Вићић. Ана Петричевић је овом приликом исказала захвалност свима који су, према њеним речима, допринели њиховом успеху. ''Желели бисмо да истакнемо да ово велико признање не припада искључиво колеги Ђорђу и мени, него свима онима који су допринели да заиста студирамо у једној подстицајној атмосфери. То је најпре стручни тим предавача, наши драги професори и асистенти, али и изузетно јака генерација студената,'' рекла је Ана.

По осми пут, на Дан Светога Саве, додељене су и награде Фондације "Професор др Мирко Васиљевић". За најуспешнијег студента генерације награду у износу од 500 евра поделили су Ђорђе Вићић, који је завршио основне студије са просечном оценом 10.00 и Ивана Билић, која је завршила основне студије са просечном оценом 9.47, а коју су за ову награду Фондацији предложиле њене колегинице и колеге, због задивљујућих животних напора које је уложила за остварење оваквог успеха.

Награду у износу од 500 евра за најбољи рад из области стечајног права добила је Амина Кајевић, за рад под насловом: „Претходна судска контрола плана реорганизације“. Уз успех на студијама, друге услове предвиђене статутом Фондације за доделу награда испунили су још и: Владимир Јовановић (награда од 500 евра), Милица Чучковић (награда од 250 евра) и Иван Шошкић (награда од 250 евра). Од оснивања своје личне фондације 2011. године, професор др Мирко Васиљевић је доделио 70 новчаних награда студентима Правног факултета.

Додељене су и награде из фондације „проф. др Драгољуб Атанацковић“ коју је добио студент Стефан Југовић, као и награда из „Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“, коју је добила Тијана Перишић.

Потом се приступило свечаној додели диплома студентима који су дипломирали на Правном факултету Универзитета у Београду (383), мастер студентима (8), као и похвалница најбољим студентима I, II, III и IV године студија са просечном оценом преко 9,00 (укупан број 371).

И ове године је, по претходне године установљеној пракси, настављен обичај да се студенти, по пријему дипломе, сликају поред фототипског издања Иловичког рукописа Законоправила Светог Саве које се чува на Факултету, трајно обележавајући тај дан и безмало 800. година правног континуитета у Србији на који се наслања и њихова новостечена диплома. 


XXIV такмичење у беседништву

27. јануара 2018. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Institutio oratoria“ одржано је XXIV  Такмичење у беседништву студената Правног факултета. Такмичењу су присуствовали министарка правде Нела Кубуровић, професори, адвокати и бројни студенти.

Студенти су се надметали у две категорије (слободна тема и задата тема: Ab Iove principium или Знање и правда говоре док незнање и неправда урличу), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – редовни професор ФДУ, Нела Кубуровић – министарка правде, др Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу, Ратомир Рале Дамјановић, књижевник и др Сима Аврамовић – декан Правног факултета Универзитета у Београду.

Победници такмичења:

 

 

укупни победник ДАВИД ВУЧИНИЋ, студент треће године

Јанко Балшић, студент треће године, за задату тему

 


 

награда публике: НИКОЛА НИКОДИНОВИЋ, студент четврте године

 

за задату тему:

1. Јанко Балшић, студент треће године

2. Весна Живковић, студенткиња четврте године

3. Никола Масал, студент четврте године
 

за слободну тему:

1. Давид Вучинић, студент треће године

2. Владан Арсић, студент четврте године

3. Александар Петровић, студент четврте студија 

НаградуМлади Европљанин коју додељује European Forum Alpbach добила је Теодора Окука, студенткиња друге године

Награду из фондаВељко Губерина додила је Весна Живковић, студенткиња четврте године

Поред горе наведених студената на такмичењу су учествовали и Немања Станковић, студент четврте године, Катарина Тадић, студенткиња прве године, Срђан Драганић, студент четврте године и Вељко Милошевић, студент прве године. Такмичење је, као и ранијих година, водио ванредни професор др Војислав Станимировић, а у програму је учествовао хор Дечјег културног центра Београд.

Одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Скупштина града Београда, Адвокатска комора Србије, Адвокатска комора Београда, Paragraf lex, Техноманија, European Forum Alpbach, Хуманитарна организација Врлина, Адвокатска канцеларија Атељевић, Марко Вукићевић, јавни извршитељ, адвокат Горан Петронијевић, адвокат Зора Добричанин, адвокат Владимир Маринков, адвокат Славица Граховац, адвокат Милош Пејовић, адвокат Душан Милић, адвокатска канцеларија Лагатор, Музеј у Приштини са привременим седиштем у Београду, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа „Досије студио“ и Штампарија Дога д.о.о.


Први сајам образовања Универзитета у Београду одржан на Правном факултету

У циљу промоције квалитетног академског образовања, на Правном факултету  Универзитета у Београду је од 27-28. јануара 2018. године организован први Сајам образовања Универзитета у Београду. На овој манифестацији своје образовне програме  представило је 24 факултета Универзитета у Београду. Сваки факултет се поред двовневног дружења на штанду и појединачно,  по унапред утврђеном времену у амфитреатрима Правног факултета, представио средњошколцима презентацијом од 45 минута.

Интересовање за сајам је било велико, а у прилог томе иде чињеница организованих средњошколски посета из Београда, Панчева, Старе Пазове, Обреновца и других градова. Будући студенти су имали прилку да у директној комуникацији са представницима факултета сазнају све што их интересује, поставњају питања и реше дилеме око студија које планирају да упишу. Информације о упису, условима студирања, предметима и карактеристикама будућег животног позива биле су најчешће тражене од стране матураната.

Током трајања сајма, Центар за развој каријере Универзитета у Београду пружао је подршку средњошколцима кроз програм „Припреми се – упиши се“ а вештине стечене на овај начин би могле бити од значаја при наставку образовања или при запошљавању. Радионице овог програма су биле осмишљене тако да пруже циљану помоћ како да са више самопоуздања и информација будући бруцоши дочекају јун 2018. године, полагање пријемног испита, ишчекивање резултата и почетaк студија.

 Другог дана сајма, Правни факултет Универзитета у Београду се представио средњошколцима  у пуном амфитеатру II. Продекани проф. др Владан Петров и доц. др Милена Ђорђевић су са жељом да побуде интересовање  будућим бруцошима за студије права,  говорили о  историји Правног факултета, предметима,  знању и вештинама које се могу стећи током студија а које су препознате и цењене у иностранству, успесима студената Правног факултета на престижним међунорадним стручним и спортским такмичењима, активном учешћу студената у раду Правне клинике и пружању бесплатне правне помоћи и многим другим активностима које чине студентски живот на Правном факултету. Највећу пажњу средњошколаца привукао је наступ победника такмичења у беседништву, студената Правног факултета, Сандре Крстајић (апсолутна победница 2017. године) и Давида Вучинића (апсолутни победник 2018. године), и симулација суђења из области заштите од дискриминације коју су демонстрирали студенти четврте године Правног факултета: Кристина Варничић и Сања Дедовић у улози тужиоца, и  Александар Квастек и Владан Живковић, у улози туженог, који су уједно и победници националног такмичења у заштити од дискриминације у категорији најбољи писани поднесци, односно другопласирани у категорији усмени наступ.

Након времена предвиђеног за представљање Факултета, будући бруцоши  који су желели додатне информације су заједно са продеканима и присутним наставницима и студентима, сарадницима и административним особљем, као и са бројним волонтерима из реда Студентског парламента, прешли у амфитеатар V, и још неко време разговарали о условима, литератури и припремној настави како би се што боље припремили за предстојећи пријемни испит.

Презентацију са Сајма доц. Ђорђевић можете преузети овде.


Зборник радова „Правни поредак Независне Државе Хрватске“

 

Крајем јануара 2018. године изашао је из штампе зборник радова „Правни поредак независне Државе Хрватске“ (ур. Борис Беговић, Зоран Мирковић) који су презентовани 30. марта 2017. године на конференцији на Правном факултету Универзитета у Београду. Аргументи изнети у излагањима и веома живој расправи на конференцији у великој мери су потврдили основну хипотезу да је Независна Држава Хрватска ипак била држава. У раду конференције су учествовали и председник САНУ Владимир Костић, чланови САНУ Данило Баста и Љубодраг Димић, водећи домаћи историчари, као и велики број наставника и сарадника Правног факултета универзитета у Београду.

Извод из предговора Зборника:

''Историја Независне Државе Хрватске (НДХ), па тиме и правна историја те творевине, сагледавала се на српским просторима, бар у највећој мери, у оквирима различитих политичких подухвата који су били спровођени са мање или више успеха од времена нестанка те творевине. Такво сагледавање је неминовно било пристрасно и оптерећено политичким захтевима тих подухвата. Сматрали смо, стога, да је дошло време да се објективно, непристрасно и без емоција сагледа правна историја НДХ, изоловано од могућих утицаја политичких идеја, идеологија и на њима заснованих подухвата. Усмерење управо на правну историју било је условљено упадљивим недостатком истраживања те врсте. Док је објављено доста радова на тему опште, политичке или војне историје НДХ, чак и историје идеја које су обликовале ту творевину, готово да уопште нема радова из њене правне историје. Имајући све то у виду, са циљем да се попуни тако велика празнина и да се спозна правна анатомија НДХ, на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је, 30. марта 2017. године, конференција „Правни поредак Независне Државе Хрватске“. Зборник који вам је у рукама чине финалне верзије радова изложених на тој конференцији.''

Зборник можете преузети овде (ћир  lat).


Зимска школа посвећена правној заштити од дискриминације

22. јануара 2018. године отпочела је са радом Зимска школа о правној заштити од дискриминације у југоисточној Европи која је окупила 21 студента из 7 земаља региона југоисточне Европе, Немачке и Аустрије на Правном факултету Универзитета у Београду. Зимска школа је организована у оквиру пројекта "Регионална сарадња између правних факултета у циљу побољшања заштите од дискриминације", који финансира GIZ и спроводе SEELS и Ludvig Boltzmann  институт за људска права из Беча. Предавачи су реномирани стручњаци из области људских права и антидискриминације са факултета чланова SEELS Мреже.


 

 Петодневна Зимска школа промовисаће знање и вештине који су кључни у систему превенције и заштите од дискриминације, као и за поређење различитих система на регионалном нивоу Балкана. Од учесника се очекује да стекну дубљи увид у концепте, облике, области и основе дискриминације дефинисане на међународном и европском нивоу, као и из компаративне перспективе земаља Југоисточне Европе. Поред тога, ученици ц́е се детаљније упознати са механизмима заштите од дискриминације, процедуралним аспектима случајева дискриминације и могуц́им правним лековима намењеним особама које су погођене дискриминацијом. Зимска школа ће омогућити и детаљнији преглед праксе спречавања дискриминације у региону  кроз састанке и дискусије са практичарима који су ангажовани у овој области. Они ц́е бити позвани да поделе своје искуство које се односи на промовисање заштите и спречавање дискриминације. Коначно, учесници ц́е добити прилику да се активно укључе у дискусије и радионице чији је циљ практична примена теоријског знања стеченог током предавања.


Правни факултет на друштвеним мрежама

Информације о настави, студентском животу и садржајима у раду Правног факултета Универзитета у Београду можете наћи и на друштвеним мрежама.


Додељене стипендије Правног факултета

Најбољим студентима Правног факултета Универзитета у Београду који су слабијег социјалног стања у среду, 27. децембра 2017. године, уручено је 100 стипендија. Стипендије су уручили државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Џамић и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, који су истакли да су поносни на студенте који у тешким условима остварују одличне резултате.

Правни факултет традиционално готово деценију додељује стипендије у износу од 10.000 динара месечно својим најбољим студентима који редовно полажу испите, а слабијег су социјалног стања.

Проф. Џамић је похвалио традицију Правног факултета која траје девет година и указао да би на њихов пример могли да се угледају и многи други факултети у Србији. Министарство ће у сарадњи са академском заједницом омогућити свим студентима да током студија стекну и практична знања, рекао је државни секретар и нагласио да на тај начин приликом запошљавања нико више неће моћи да каже да нема радно, односно , практично искуство.

Декан факултета Сима Аврамовић подсетио је да су најважнији критеријуми за доделу стипендија успех и материјално стање студената, те појаснио да је за одлуку о додели стипендија 80 одсто "заслужно" материјално стање, а око 20 успех на факултету, при чему, како је навео, стипендију није добио ниједан студент који нема просечну оцену барем осам. То је мала помоћ онима који су постигли најбоље резултате а којом Факултет, према речима декана проф. др Симе Аврамовића, показује социјалну одговорност.

Захваливши на стипендијама, студенти су поручили да ће им то бити подстрек да у наставку студија буду још успешнији.


Додељене похвалнице најбољим студентима за успехе на стручним такмичењима

Правни факултет Универзитета у Београду је и ове године крај зимског семестра обележио свечаношћу поводом успеха својих студената на националним и регионалним такмичењима.

Захвалнице за изузетне резултате својим студентима и наставницима који су студенте припремали за међународна такмичења (прво и друго место на националном такмичењу Осуди дискриминацију, прво место на регионалном такмичењу из медијског права, друго место на регионалном такмичењу из права страних улагања и треће место на регионалном такмичењу из компанијског права) уручио је 27. децембра 2017. године декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић у присуству доц. др Милене Ђорђевић, продекана за међународну сарадњу и управнице Центра за правне вештине и проф. др Владимира Џамића, државног секретара Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Студенти Правног факултета су прваци jугоисточне Eвропе нa такмичењу из медијског права

На квалификационом регионалном такмичењу из медијског права одржаном у Загребу од 20-23. децембра 2017. године, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су освојили прво место у конкуренцији тимова из југоисточне Европе. Такође, наш студент Павле Новевски је освојио награду за најбољег говорника, док је Исидора Грабеж освојила награду за другог најбољег говорника. На тај начин наши студенти су обезбедили пласман на светско такмичење Monroe E. Price Media Moot Court Competition које се одржава у Оксфорду од 8-12. априла 2018 године.

Наш факултет има дугу традицију учествовања на овом такмичењу, освојивши прво место 2011. године, и организовањем регионалних квалификационих рунди четири године за редом у сарадњи са Универзитетом у Оксфорду.

Тим који је освојио прво место у југоисточној Европи, и који ће представљати Правни факулет на светском такмичењу су студенти основних и мастер студија: Исидора Грабеж, Јована Мисаиловић, Бојана Маринковић, Стефан Деспот и Павле Новевски. Тренер тима је студент Правног факултета Марко Живановић.


Награда "Стојан Новаковић" у рукама наше библиотекарке

Заменица управнице библиотеке Правног факулета др Бранка Драгосавац, је лауреат награде “СТОЈАН НОВАКОВИЋ” за 2017. годину. Награду је добила за монографију „Јавне библиотеке у Србији од 1901. до 1918. године“, која је објављена 2016. године. Ова престижна награда коју је установило Библиотекарско друштво Србије 1997. године се додељује сваке године 14.

децембра на Дан библиотекара. Награда која носи име великана српске културе и библиотекарства се додељује појединцу или групи аутора за објављено дело из области библиотечко-информационе делатности, које представља значајан допринос библиотекарству.

Mонографијa „Јавне библиотеке у Србији од 1901. до. 1918. године“ од суштинске је важности за упознавање стручне, културне и научне јавности са историјом оснивања првих државних јавних библиотека у Србији, у којој аутор, др Бранка Драгосавац сагледава и представља културни, просветни и социјални живот у Србији на почетку 20. века смештајући и постављајући јавне библиотеке у њихов епицентар.


Велики успех наших студената на такмичењу „Осуди дискриминацију“

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду и ове године су постигли сјајне резултате на националном такмичењу „Осуди дискриминацију“ које организује Повереница за заштиту равноправности, уз подршку Фондације за отворено друштво.

Симулација суђења из области заштите од дискриминације (Moot Court) осмишљена је као такмичење студенткиња и студената права са акредитованих факултета у Србији и састоји се у изради тужбе и одговора на тужбу, као и у симулацији расправе на рочишту пред надлежним судом, на основу задатог случаја из области заштите од дискриминације. Циљ овог такмичења је да допринесе како развоју правног образовања у овој области, тако и унапређењу равноправности у друштву.

Од осам тимова који су се квалификовали за усмену фазу такмичења, која се 12. и 13. децембра 2016. године одржавала у просторијама Управног суда у Београду и Народне банке Србије, чак пет тимова чинили су студенти Правног факултета Универзитета у Београду, од којих се тим које су чинили Александар Квастек и Владан Живковић, студенти четврте године Правног факултета, а које је спремао Новак Вујичић, сарадник у настави на Правном факултету Универзитета у Београду, пласирао у финале такмичења и освојио друго место. Прво место припало је студентима сa Правног факултета Универзитета у Нишу.

На свечаној додели награда 13. децембра 2016. године студентима Правног факултета припала је и награда за најбоље писане поднеске. Лауерати ове награде су студенткиње четврте године Кристина Варничић и Сања Дедовић које је за такмичење спремала Бојана Тодоровић, сарадник у настави на Правном факултету Универзитета у Београду.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је победницима и истакла да су нашој држави потребни млади правници и правнице који су спремни и мотивисани да се баве темама из области људских права и који верују у друштво у којем се истински поштују Устав, закони и право на равноправност. „Данашње такмичење уверило ме је у то да Србија има управо овакве младе људе и да можемо бити поносни на њих“, рекла је Повереница.

Она је такође нагласила да је овогодишњи задатак такмичења била дискриминација особа са инвалидитетом у области изборног права и образложила да су управо притужбе по овом основу и у овој области последњих година најчешће стизале на адресу Повереника за заштиту равноправности. Особе са инвалидитетом чине скоро 8% становиштва Републике Србије и пред нашим друштвом је огроман изазов у погледу остваривања потпуне равноправности свих грађана.

Ово такмичење је било одлична вежба за све будуће правнице и правнике за ситуације у којима ће се сасвим сигурно налазити у будућности.


„Круна успеха“ у рукама наше студенткиње

У свечаном амбијенту Ректората Београдског универзитета, 12. годину заредом додељена је престижна награда „Круна успеха“. Дипломирана правница Милица Шкаро и мастер биолог Иван Миленковић ове године понели су титулу најбољих дипломаца. Признање за остварене успехе и награду у виду Rolex часовника, победницима је уручио амбасадор Швајцарске федерације Филип Ге.

И ове године, као и претходних, конкуренција је била веома јака. Своје богате биографије припремила су 82 дипломца, од којих је 71 квалификован за ужи избор. Међу тим дипломцима чак 20 кандидата има просек 10,00. Након 2. круга конкурса који је подразумевао писање есеја, жири је издвојио 11 кандидата који су најбоље одговорили на неку од задатих тема есеја:

-Управо је објављено да ће за тачно пола сата заувек нестати интернет. Шта се дешава у свету наредних тридесет минута?

-Десила се мутација која доводи до тога да у људском оку не постоје чепићи и од 2100. године сви људи виде само црно-бело. Како изгледа свет 2200. године?

-Промене у мобилности и технологији ће довести до новог изгледа геополитичке мапе. Како ће она изгледати 2050. године?

Следећи корак за финалисте био је интервју са стручним жиријем кога је чинио проф. др Оливер Тошковић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, Ана Арсенијевић мастер биолог и прошлогодишња добитница награде и г. Милан Петровић, угледни менаџер и привредник.

Свестраност и таленат кандидата знатно су жирију отежали посао. Поред науке и своје струке, финалисти се баве музиком, сликарством, шахом, уметничким пливањем, мачевањем, фолклором и многим другим додатним активностима. Служе се француским, шпанским, руским, италијанским, немачким и руским језиком. Ипак, жири је морао да одабере најбоље међу најбољима.

Милица Шкаро дипломирала је на Правном факултету у Београду и након тога наставила са мастер студијама у области радног и социјалног права. Ова млада дама је као део четворочланог тима који је представљао Правни факултет на међународним рундама светског Moot Court такмичења Phillip C. Jessup које су се одржале априла 2017.године у Вашингтону Д.Ц., САД, освојила 35.место у целокупној конкуренцији од преко 700 тимова и препозната као 80. најбољи говорник међу више од 600 говорника. Такође је 2015.године освојила друго место на националном Moot Court такмичењу Осуди дискриминацију које је организовала Повереница за заштиту равноправности и 2016.године учествовала је на регионалном такмичењу у области M&A трансакција Big Deal на којем је Правни факултет освојио четврто место. Милица се током студија бавила и академским писањем, те је њен есеј на тему ,,Корупција у образовном систему Србије“ награђен од стране ОЕБС Мисије у Србији. Такође, изабрана је за младог делегата Србије и имала је ту част да представља своју земљу на 30. и 31. седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе у Стразбуру, Француска. Оснивач је и удружења „Покрет за омладински развој и сарадњу“ (ПОРС) који се бави мотивацијом и подршком младих и њихових идеја и суоснивач пројекта „Why youth“ на којем подучава средњошколаце о разним вештинама попут писања мотивационих писама, јавног наступа и тимског рада. Милица ради као приправник у адвокатској канцеларији БДК Адвокати.

Након стицања звања дипломираног биохемичара, Иван Миленковић завршио је и мастер студије на Биолошком факултету. Од средње школе је члан Истраживачке станице Петница кроз коју је прошао од старијег полазника, преко млађег сарадника, до руководиоца петничког програма биомедицине. Трећу годину средње школе провео је на размени ученика у Белгији где је себи обезбедио стручну праксу почетком следеће године, остваривши себи жељу да ради на пољу имунологије. Иван је одбио докторске студије у Луксембургу, јер сматра да мора још тога да научи и заврши пре него што дође до тог корака у животу.

Породична фирма „Petite Geneve Petrović“ у сарадњи са Амбасадом Швајцарске федерације сваке године најбољим дипломцима поклања вредне Rolex часовнике и на тај начин им одаје признањеза сва одрицања, рад и труд који су уложили да би постигли резултате какве данас имају. Награда „Круна успеха“ превазилази индивидуално признање и код младих подстиче развој друштвене свести о будућности успешније и перспективније Србије.


Наши студенти освојили треће место на седмом регионалном такмичењу из Компанијског права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је на седмом регионалном такмичењу студената права из области Компанијског права под називом Big Deal, одржаном у Љубљани (Словенија), од 29. новембра до 1. децембра 2017. године, на енглеском језику, заузео треће место. Београдски Big Deal тим ове године чинили су пет студената: Александра Чворовић, Владимир Митровић, Стефан Јевтовић, Стефан Раичевић (студенти четврте године студија) и Барбара Костић (студент мастер студија). Такмичење Big Deal представља симулацију пословне трансакције и састојало се из две етапе. У првом, писменом делу, тимови су састављали due diligence извештај и уговор о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу као заступници купца, док су у другој фази такмичења, студенти усмено презентовали написане акте и одговарали на питања адвоката. Убедљив наступ обезбедио је студентима Александри Чворовић, Стефану Јевтовићу и Стефану Раичевићу праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић, што је до сада рекордан број додељених пракси на нивоу једног тима. Осим тога, due diligence извештај који су написали наши студенти похваљен је као најбоље написани извештај на такмичeњу. Београдски тим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Ненад Поповић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић, ванредни професор др Душан Поповић, ванредни професор др Љубинка Ковачевић и асистент Филип Бојић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


Семинар Српског удружења за економску анализу права

СУЕАП организује семинаре на Правном факултету Универзитетa у Београду сваке последње среде у месецу, од 18 часова, у Свечаној сали за седнице (деканат).

На инаугуралном семинару СУЕАП, који је одржан 25. октобра 2017. године, излагао је проф. др Борис Беговић на тему: „Тржишна моћ, право конкуренције и економска неједнакост“, док је на другом по реду семинару, 29. новембра ове године, на тему „Правноекономска анализа статуса промета људских органа“ излагао сарадник у настави г-дин Никола Илић. На семинарима су присуствовали запослени у Комисији за заштиту конкуренције, адвокати, професори и асистенти са Правног и Економског факултета Универзитета у Београду, чланови СУЕАП, као и студенти.

Поред промоције научне и наставне области економске анализе права, циљ овог семинара је да омогући члановима Удружења као и свима осталима који се баве економском анализом права да презентују резултате својих истраживања, на основу којих ће касније бити израђени и објављени стручни радови. Семинари су отворени за јавност и омогућавају свима који показују интересовање за економску анализу права да чују новости и достигнућа из ове интердисциплинарне научне области.

На трећем по реду семинару СУЕАП, који ће бити организован 27. децембра 2017. године, резултате својих истраживања изложиће асистент на нашем факултету г-ђа Ана Одоровић на тему из области права конкуренције.


Сребрни успех наших студената на регионалном такмичењу из међународног инвестиционог права

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду су у периоду од 21. до 23. новембра боравили у Драчу, Албанија, где су похађали зимску школу међународног инвестиционог права, као вид припреме за такмичење из међународног инвестиционог права Frankfurt Investment Moot. Организатор и спонзор зимске школе је немачка организација ГИЗ (Open Regional Fund for South East Europe), скуп је подржао UNCITRAL (Комисија УН за међународно привредно право), а организацију зимске школе је у великој мери помогла и доц. др Милена Ђорђевић, управник Центра за правне вештине нашег Факултета. Поред београдског тима, у раду зимске школе су учествовали и факултети из Новог Сада, Скопља, Подгорице, Сарајева, Зенице, Приштине и Тиране.

Током првог дана програма, студенти су имали прилику да слушају предавања на опште теме из инвестиционог права, као и да се упознају са правилима самог такмичења, које ће се у марту 2018. године одржати у Франкфурту. Том приликом говорили су др Адела Љатја, пројектни менаџер ГИЗ ОРФ, др Јудит Книпер, представница УНИЦТРАЛ-а, г-ђа Алма Хичка, правобранилац Албаније, г-дин Ерјон Мухаремај, продекан за међународну сарадњу Правног факултета у Тирани, и адвокат Арне Фукс, организатор Frankfurt Investment Moot-а. Након предавања за полазнике зимске школе организован је излет у Тирану.

Другог дана зимске школе студентима су предавања одржали професори и стручњаци из региона. На релевантне теме које су биле повезане са овогодишњим случајем излагали су: професор Тони Дескоски (“Јурисдицтион Ратионае Персонае оф ИЦСИД”), професорка Маја Станивуковић (“The Precedent in Investment Arbitration”), г-ђа Гентрита Бајрами (“Challenge of Arbitrators In Investment Arbitration”), доц. др Вангел Доковски (“Third Party Funding”), тренери београдског тима, г-дин Никола Илић и г-ђа Андреа Николић (“Fair and Equitable Treatment”), као и г-ђа Бојана Ристић, тренер новосадског тима (“Taking of Evidence In Investment Arbitration”). Рад панела другог дана програма модерирала је доц. др Милена Ђорђевић.

Трећег дана зимске школе је организовано припремно pre-moot такмичење, током којег је сваки тим наступао два пута пред трочланим већем арбитара, на енглеском језику, једном у улози тужиоца и једном у улози туженог. Након усмених рунди против факултета из Зенице и факултета из Подгорице, а на основу генералног утиска који су оставили на арбитер, београдски тим се пласирао у финале, где се састао са тимом из Новог Сада. Ипак, иако су нијансе одлучивале, прво место је припало факултету из Новог Сада, док је београдски тим освојио друго место.

Овогодишњи тим нашег Факултета за Frankfurt Investment Moot чине студенти основних и мастер студија: Андреа Стевановић, Стефан Станимировић, Немања Ћурчић и Стефан Југовић. Студенте за ово престижно међународно такмичење спремају студенти друге године докторских студија г-дин Никола Илић, сарадник на нашем факултету и г-ђа Андреа Николић. Теме којима ће се студент бавити на такмичењу тичу се надлежности ICSID арбитраже, именовања и изузећа арбитара, правила доказног поступка, као и материјалноправне заштите страних улагања.


Представљање пројекта PESHES на семинару Global University Rankings and their impact

7. новембра 2017. године, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић, учествовао је на семинару “Global University Rankings and their impact“ који се одржавао у Ректорату Универзитета у Београду, у организацији Стручног тима за реформу високог образовања у Србији (HERE тим). Том приликом, проф. Аврамовић представио је домаћој и међународној академској заједници пројекат „Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian HEIs and System - PESHES“ чији је координатор Универзитет у Београду, а руководилац проф. др Сима Аврамовић, испред Правног факултета. Реч је о структурном пројекту који за циљ има унапређење управљања и функционисања институција и система високог образовања у Србији, кроз дефинисање индикатора за мерење перформанси високошколских институција и система у Србији као основе за value based управљање и структурирање и пилот имплементацију система за рангирање институција и студијских програма. Идеја и циљеви овог пројекта су у тесној вези са два најбитнија документа у Републици Србији – први је „Стратегија развоја образовања у Србији до 2020.године“, а други је „Акциони план за спровођење стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године“. За реализацију овог пројекта ЕУ је одвојила средства у износу од 826.347,00 евра. Пројекат траје три године, а Правни факултет ће добити опрему за своју ИТ инфраструктуру у вредности од око 15.000,00 евра.

Поред проф. Симе Аврамовића, на семинару су говорили и проф. Иван Луковић са Универзитета у Новом Саду, проф. Елен Хазелкорн, саветница ирског Министарства за образовање, професор емеритус и директорка Истраживачког центра за високо образовање Даблинског института за технологију, као и проф. Миодраг Поповић, члан Националног савета за високо образовање.

За више информација о PESHES пројекту видети: http://peshes.ius.bg.ac.rs/


Одржан курс америчког судије: Additional Course: American Constitutional Law And Legal Problems

У периоду од 7. до 17. новембра 2017. године, амерички судија Џејмс Трупис (James R. Troupis) одржао је додатни курс о америчком уставном праву и савременим правним проблемима (Additional Course: American Constitutional Law And Legal Problems). Судија Трупис изградио је успешну вишедеценијску каријеру у адвокатури која је крунисана избором на место судије државе Висконсин. Поред овога, био је активан и у политичком животу, хуманитарном раду, бави се различитим хобијима и сл.

Предавања су се тицала актуелних тема америчког уставног права. На самом почетку, предавач је направио кратак и сликовит приказ развоја америчке уставности, објашњавајући настанак првих колонија, значај Декларације о независности и процес стварања Устава САД. Теме за одређене часове бирали су сами студенти, тако што су гласали за ону која их највише занима. Тако је током курса било речи о положају судске власти, америчком изборном систему, расној и верској дискриминацији, слободи говора и њеним ограничењима, контроли ношења оружја и сл. Часови су били занимљиви и динамични, испуњени сликовитим презентацијама, инсертима из култних филмова али пре свега активним учешћем самих студената у дискусији. Судија Трупис је инсистирао на интерактивном приступу током часова, подстичући студенте да износе своје ставове али и да покушају да их одбране. Једно од питања упућено студентима је било и зашто желе да постану успешни правници и шта то за њих тачно значи.

На крају курса, студенти који су редовно и активно похађали предавања (њих укупно 21) награђени су сертификатима, које им је доделио судија Трупис лично. Координатор курса био је асистент Ђорђе Марковић. Овај курс је реализован у сарадњи са Центром за међународне правне студије (Center for International Legal Studies) из Салцбурга, Аустрија.


Почетак нове школске године на докторским академским студијама

Почетак школске године за нову генерацију студената докторских академских студија на Правном факултету Универзитета у Београду обележен је свечаним отварањем 31. октобра 2017. године. Студентима је добродошлицу пожелео декан професор др Сима Аврамовић, док их је са историјатом докторских студија на Правном факултету и правилима студија упознао управник докторских академских студија професор др Дејан Поповић.

Отварању је присуствовала и доц. др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу, која је том приликом студентима представила Erasmus+ програм размене студената и упутила их у предности које могу да стекну уколико се одлуче да један семестар проведу на неком од партнерских универзитету у иностранству (вид. презентацију ).

Са основним карактеристикама наставе на предмету Методи научноистраживачког рада и вештине, коју ће слушати током првог семестра, студенте су упознали професори Миодраг Јовановић и Горан Дајовић.

У школској 2017/2018. години за упис на докторске академске студије пријавило се 50 кандидата.


Свечаност поводом почетка новог студијског програма мастер студија Master in Public Procurement Management

На Правном факултету Универзитета у Београду 26. октобра је одржана свечаност поводом отварања новог програма мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки (Master in Public Procurement Managament - MPPM), који се реализује у сарадњи са Департманом за економију и финансије Универзитета „Тор Вергата“ у Риму, уз подршку Европске банке за обнову и развој (EBRD). Полазницима прве генерације MPPM програма обратили су се министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор Републике Италије у Србији Ђузепе Манцо, ректор Универзитета у Београду академик Владимир Бумбаширевић, директор Mеђународног мастер програма из области јавних набавки (IMPPM) проф. др Густаво Пига. У име EBRD се обратила Бетси Нелсон, а у име Светске банке Снежана Митровић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је захвалио представницима Универзитета у Риму "Тор Вергата" и Европској банци за обнову и развој који су у сарадњи са Правним факултетом у Београду реализовали програм који ће допринети реформи јавне управе, смањењу сиве економије и бољим јавним набавкама у региону.

Овај регионални програм мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки који ће се одвијати на енглеском језику, похађаће 34 студента из региона, а предавачи ће бити универзитетски професори и водећи стручњаци у овој области.


Свечаност поводом почетка мастер студија из европских интеграција

Свечаност поводом почетка школске године на мастер студијама из европских интеграција (MEI) одржана је 23. октобра 2017. године у свечаној сали Факултета. Студентима су се обратили декан проф. др Сима Аврамовић и управник MEI проф. др Драгица Вујадиновић, који су истакли значај MEI програма и упознали студенте са основним правилима рада на овом мастеру и могућностима које ће им бити доступне током студија, укључујући могућности обављања стручне праксе у релевантним државним институцијама, студијској посети европским институцијама, као и бројна гостујућа предавања. Продекан за међународну сарадњу доц. др Милена Ђорђевић је затим студенте упознала са Erasmus+ програмом размене студената (вид. презентацију ) који је и њима доступан. Присутни наставници са MEI мастера су затим студентима представили своје предмете (4 обавезна и 16 изборних предмета), а студентима је пружена прилика да се представе и упознају са наставницима са којима ће сарађивати у наредна два семестра.

Мастер европских интеграција је ове године уписало 23 студента укључујући и студенте из Немачке, Француске, Кине и Алжира, а наставу ће у наредном семестру похађати и студенти из Италије, Словеније и Шпаније који су на нашем Факултету по основу Erasmus+ мобилности.


Почетак нове школске године на мастер академским студијама

Свечаност поводом почетка школске године на мастер академским студијама одржана је 23. октобра 2017. године у амфитеатру „Тома Живановић“. Студентима су се обратили декан проф. др Сима Аврамовић и управник мастер академских студија проф. др Ђорђе Игњатовић, док је доц. др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу студентима представила Erasmus+ програм размене студената (вид. презентацију ).

У овој школској години на 23 модула мастер академских студија уписало се 430 студената. Највише студената уписало се на Јавно-правни модул, под-модул Радно и социјално право – 80, Међународно-правни модул – 66, Пословноправни модул, под-модул Међународно пословно право – 36, Кривично-правни модул, Кривично-правни под-модул – 33, Грађанско-правни модул, под-модул Права детета – 28.


Потписан анекс споразума о сарадњи са Правним факултетом Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије

У среду, 18. октобра 2017. наш Факултет посетила је делегација Правног факултета Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије. У делегацији су били декан, проф. др Јевгениј Тонков, и продекан за социјално-педагошки рад, доц. Јелена Цуканова. На састанку са нашим деканом, проф. др Симом Аврамовићем, проф. др Игором Вуковићем и доц. др Нином Кршљанин, потписан је анекс Споразума о сарадњи између наших факултета. Фокус анекса и разговора који су вођени са колегама из Русије било је предстојеће организовање студентске размене у трајању од једног семестра за студенте наших факултета.


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет је 2. октобра 2017. године организовао свечаност у част 209. генерације бруцоша и почетка нове школске године. Тим поводом бруцошима  се обратио Министар за рад запошљавања, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је рекао студентима да у будућности сви заједно треба да допринесу да закон буде исти за све и пожелео студентима да школовање заврше у редовном року. Он је подсетио да је то министарство почело са пријемом студената за волонтирање, наводећи да они најбољи који пронађу себе у том послу могу рачунати да их чека посао. Ђорђевић је изразио наду да ће и други министри поћи тим путем и отворити могућност да млади почну да раде за државу и да заједно изграде бољу Србију, која ће, каже, бити на врху, а не на зачељу Европе.

Студенте је испред Београдског универзитета поздравила и проректорка проф. др Иванка Поповић и пожелела им пуно успеха током студија. Студент продекан Владан Пешић је поздравио нове колеге и упутио им корисне савете како да се носе са почетним недоумицама.

Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић је поделио са студентима чињенице које се тичу Универзитета у Београду, наводећи да је он међу најбољима на свету. "Од 20.000 универзитета рангиран је између 201. и 300. места и то је равно олимпијској медаљи. Успех нам је из године у годину све већи као универзитету, надам се да ће тако остати и после Закона о виском образовању", рекао је Аврамовић и додао да је београдски Универзитет на Шангајској листи један од ретких са ових простора који се тако високо рангирао. Студенте је одмах упознао са изреком "Omnis vita ius" - цео живот је право, указујући да ће на Правном факултету научити како да постану добри правници и да тумаче и примењују правне норме. Посао правника је један од најтежих, рекао је он и додао да "част правника мора бити изнад свега."

У препуној „петици“ пријему прве генерације бруцоша присуствовали су председници судова, бројне судије и тужиоци, представници Универзитета у Београду и представници градске власти, адвокати, професори и друге угледне личности. Посебно свечан тон овом догађају је, као и ранијих година, дао хор „Обилић“ са диригенткињом Аном Ћосовић на челу.

По свечаном отварању нове школске године за бруцоше је организован тзв. Orientation day а студенте је о њиховим будућим наставним обавезама на Факултету информисао продекан за наставу проф. др Владан Петров. Продекан за међународну сарадњу, доц. др Милена Ђорђевић, је студенте упознала са богатим ваннаставним активностима које су им доступне на Факултету, као и са стручним и спортским такмичењима, а посебно о могућностима једносеместралног одласка у иностранство (мобилност) и студирању на неком од престижних светских универзитета са којима Правни факултет Универзитета у Београду има сарадњу (вид. презентацију). Коначно, студентима су о начинима учења на Факултету говорили доц. др Данило Вуковић и доц. др Нина Кршљанин (вид. презентацију).


даље 2016/17 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.