Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

ELSA Day - “ From Zero to Hero “

"ELSA Day" je internacionalni projekat koji se svake godine održava iz oblasti ljudskih prava. Prvi put je održan 20. marta 2013. godine i tada je čitava ELSA mreža radila zajedno na realizaciji jedinstvenog foruma za ljudska prava, kako bi diskutovala o međunarodnim i evropskim standardima zaštite i implementacije ljudskih prava. Forum je bio udružen pod sloganom "all different, all together", idejom koja se vraća na ELSA-inu viziju. Od tada je organizacija nastavila da demonstrira zalaganje za ljudska prava kroz organizovanje, svake godine, različitih aktivnosti koje omogućavaju studentima prava da budu nezavisni i kritički članovi društva.

28. novembra 2018. u amfiteatru VII je održana interaktivna panel diskusija “FROM ZERO TO HERO”, koju je svečano otvorila prodekan za međunarodnu saradnju dr Jelena Lepetić. Učesnike je pozdravila i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Dragica Vujadinović, koja se osvrnula na značaj obrazovanja i mogućnosti koje se pružaju, kao i razvoj obrazovnih institucija, prvih Univerziteta i samog sistema obrazovanja, prvenstveno kroz istoriju Srbije. Takođe, naglasila je da i pored svih napora da se obrazovanje podigne na viši nivo postoje struje koje se protive podsticaju obrazovanja, a izražena je i diskriminacija, naročito devojčica.

            Nakon toga učesnicima su prikazana četiri kratka video snimka koji su prikazali kakva je svakodnevnica učenika i studenata iz različitih krajeva sveta, njihov sistem obrazovanja, (ne)postojanje diskriminacije (pozitivna, polna, rasna), kao i socijalni, ekonomski i kulturni uticaj na obrazovanje i razvoj dece i mladih na određenoj teritoriji (način i uslovi za život i studiranje, vrsta transporta do obrazovne institucije, opremljenost obrazovnih institucija (digitalizacija obrazovnog sistema – korišćenje računara i interneta za potrebe obrazovanja).

Nakon odgledanih video snimka učesnici su radili anketu koja je za cilj imala da ukaže na sličnosti i razlike koje postoje u ostvarivanju prava na obrazovanje u različitim krajevima sveta i da daju svoje mišljenje i ocenu o sistemu obrazovanja, prednostima i manama tog sistema, kao i da ukažu šta je u tom sistemu dobra karakteristika, koje nedostatke ima taj sistem i kako ga unaprediti. Učesnici su takođe ocenjivali ocenama od 1 do 10 sistem obrazovanja tih zemalja.

Gostujući predavač bio je Andrej Milić, advokat, profesor kriminologije i pomoćnik direktora za program master studija u oblasti ljudskih prava na St. Thomas University School of Law u Majamiju. U svom obraćanju on je govorio o sistemu obrazovanja u Americi, kako izgleda studiranje, kakav je socijalni život studenata, o troškovima studiranja, stipendijama i radnim mestima gde se može dobiti zaposlenje prilikom studiranja. Nakon predavanja se u delu namenjenom za pitanja otvorila diskusija o programima razmene za studente gde je predavač ispričao svoja iskustva iz Kostarike, Španije i Nemačke, a ujedno i uporedio  sisteme obrazovanja u tim zemljama.


NAŠI STUDENTI OSVOJILI TREĆE MESTO NA OSMOM REGIONALNOM TAKMIČENjU IZ KOMPANIJSKOG PRAVA

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je na osmom regionalnom takmičenju studenata prava iz oblasti Kompanijskog prava pod nazivom Big Deal, održanom u Beogradu, 29. i 30. novembra 2018. godine, na engleskom jeziku, zauzeo treće mesto. Članovi tima ove godine bili su: Nada Bakrač, Natalija Đukić, Nikola Radović (studenti četvrte godine studija), Miloš Maksimović (student master studija) i Dušan Stanković (student doktorksih studija). Takmičenje Big Deal predstavlja simulaciju transakcije preuzimanja i spajanja privrednih društava. Nakon dostavljanja due diligence izveštaja i ugovora o prodaji udela društva sa ograničenom odgovornošću, što predstavlja prvu fazu takmičenja, studenti su usmeno prezentovali izveštaj i ugovor i odgovarali na pitanja advokata. Nada Bakrač je dobila pohvalu kao najistaknutiji student, dok je Natalija Đukić dobila praksu u advokatskoj kancelariji Janković, Popović & Mitić. Tim je za takmičenje pripremala doc. dr Jelena Lepetić. U pripremi su pomogli i advokat Nikola Đorđević iz kacelarije Janković, Popović & Mitić,  doc. dr Marko Jovanović i asis. Novak Vujičić, kojima članovi tima duguju zahvalnost na podršci i savetima.


Uspeh naših studenata na debatnom turniru na Oksfordu

Na jednom od najprestižnijih i najstarijih debatnih turnira, The Oxford Inter-Varsity, koji se održava već duže od 50 godina i na kome učestvuje preko 250 studenata iz celog sveta, na Oksfordskom univerzitetu, naši studenti Miloš Marjanović i Janko Đorđević došli su do finala u otvorenoj kategoriji i osvojili su drugo mesto. Oni su jedan od dva tima koji su u celoj istoriji turnira uspeli da stignu do finala, a da nisu sa engleskog govornog područja. Na putu ka finalu pobedili su najbolje timove sa Harvarda, Kembridža, Durhama i mnoge druge. Takođe, oni dele i drugo govorničko mesto u kategoriji engleski kao drugi jezik.


Novinari i studenti novinarstva učestvovali u Žan Mone radionici o evropskim integracijama

Projektni tim Žan Mone modula organizovao je 22. novembra 2018. godine radionicu za novinare i studente novinarstva na temu „Uloga novinara u izveštavanju o sporazumima o slobodnoj trgovini zaključenim u procesu evropskih integracija“. Radionicu su otvorili prof. dr Dragica Vujadinović, upravnik Mastera evropskih integracija, i prof. dr Dušan V. Popović, upravnik Žan Mone modula. Radionicu su vodili: prof. dr Dušan V. Popović, prof. dr Tatjana Jevremović Petrović, prof. dr Mirjana Radović i doc. dr Marko Jovanović. Govornici su polaznicima pojasnili pravni okvir evropskih integracija, a pre svega Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA – Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini. Posebna pažnja pridata je pojašnjavanju adekvatne terminologije koju treba koristiti prilikom prevođenja pojmova prava Evropske unije na srpski jezik. Više informacija o Žan Mone modulu dostupno je na sajtu projekta:jmm.ius.bg.ac.rs


PRAVNICI ŠAMPIONI SVETA! 

Univerzitetska reprezentacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojila je 4. Svetsko interuniverzitetsko prvenstvo u futsalu (World InterUniversities Championship) koje je upravo završeno u Barseloni. 

U konkurenciji 36 univerziteta širom sveta, selekcija Pravnog fakulteta je nadmoćno osvojila zlatnu medalju savladavši sve protivnike uz gol razliku 32:6! 

Pred pravnicima redom su u grupi padali univerziteti iz Libana, Česke i Francuske. 

Na putu do zlata su, potom, savladane selekcije iz Katara, Engleske, Rusije da bi, najzad, u finalu pred pravnicima morali da se poklone futsaleri iz Mađarske. 

Selektor futsal selekcije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Vuletić, ne krije oduševljenje:

“Ovo je najveći trijumf ove talentovane i sjajne generacije Pravnog fakulteta koju imam čast da predvodim. Podsecam da je Pravni fakultet šampion Lige Univerziteta u Beogradu, da ovi momci čine okosnicu futsal reprezentacije Univerziteta u Beogradu, univerzitetskog šampiona Srbije i petoplasirane reprezentacije sa Evropskih univerzitetskig igara u Koimbri. U vremenu kada postoji evidentna kriza univerzitetskog sporta, ovo je dokaz da se predanim i požrtvovanim radom mogu dosegnuti neslućene visine. Želim ovom prilikom da se zahvalim Pravnom fakultetu, FK Partizan i Fudbalskom savezu Srbije, koji su presudno omogućili da ova izuzetna generacija dobije priliku da postane svetski univerzitetski šampion!”

Predsednik Sportskog društva Victoria Pravnog fakulteta i dugogodišnji kapiten, Nikola Ristanović ističe:

“Veliki rad nosi velike rezultate a mi smo pokazali koliko je zajedništvo i međusobno poverenje važna stvar u sportu. Mi uvek verujemo u sebe, gajimo pobednički mentalitet u gotovo da nema ekipe koja se u mentalnom pristupu utakmici može porediti sa nama. Pravni fakultet je dao Srbiji dva reprezentativca u futsalu, Nikolu Matijevića i Strahinju Petrova  a to rečito govori sa kakvim entuzijazmom i željom mi branimo boje našeg fakulteta i naše države!”

Osvajači zlatne medalje i velikog trofeja Svetskog InterUniverzitetskog šampionata su: Marko Badovinać, Nikola Ristanović, Strahinja Petrov, Filip Minić, Srdjan Brkić, Dušan Majstorović sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Jovan Ristanović, Aleksandar Fric, Dušan Panić, Ognjen Radović, Strahinja Pajčin, Marko Lazić i Marko Milićević. 

Selektor je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, dr Vladimir Vuletić a šef naše delegacije Matija Burić.


Tribina ,,Borba protiv terorizma na Kubi"

U Svečanoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 25. oktobra 2018. godine, u organizaciji Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta i Centra za razvoj odnosa Beograda i Havane, održana je tribina pod nazivom ,,Borba protiv terorizma na Kubi - slučaj Petorice", u okviru koje je predstavljena knjiga ,,Šta počiva sa druge strane mora" autora Stivena Kimbera, koja govori o ovom slučaju

U ime Pravnog fakulteta skup je otvorila doc. dr Jelena Lepetić, prodekan za međunarodnu saradnju. Prisutnima su se obratili NJ.E. Danilo Pantović, ambasador Republike Srbije u Republici Kubi, NJ.E. Gustavo Trista, ambasador Republike Kube u Republici Srbiji, Gerardo Hernandez, narodni poslanik u Skupštini Republike Kube, prorektor Instituta za spoljnu politiku u Havani i nosilac ordena Heroja Kube, najvišeg odlikovanja Republike Kube, kao i Goran Petronijević, advokat, predsednik Komiteta za odbranu ,,Petorice" u Srbiji.

Događaju su, pored studenata, prisustvovali i NJ.E. Dija Nader de El Andari, ambasadorka Bolivarske Republike Venecuele u Republici Srbiji, poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, članovi Gradskog veća grada Beograda, kao i odbornici Skupštine grada Beograda.


Održan VIII redovni seminar SUEAP

31. oktobra 2018. godine Srpsko udruženje za ekonomsku analizu prava (SUEAP) je organizovalo VIII redovni seminar u svečanoj sali za sednice Pravnog fakulteta, na kome je izlagao prof. dr Boris Begović na temu: „Populizam u pravu konkurencije: anatomija, dijagnostika i moguće posledice“.

Seminaru su prisustvovali profesori Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, zaposleni u Komisiji za zaštitu konkurencije, advokati iz nekoliko renomiranih kancelarija, kao i studenti master i doktorskih akademskih studija.

Sve informacije o narednim aktivnostima SUEAP dostupne su na internet stranici: www.slea.rs.

 


Skup povodom početka rada četvrte generacije studenata Pravne klinike za ekološko pravo

U petak, 26. oktobra 2018. god., na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, otvorena je Pravna klinika za ekološko pravo za četvrtu generaciju studenata. Na svečanosti ovim povodom skupu su se obratili, prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, rukovodilac Pravne klinike za ekološko pravo, Џon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju, Misija OEBS u Srbiji, Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, Stanojla Mandić, zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Olja Jovičić, generalni sekretar Zaštitnika građana, Marija Milaković, predstavnik Pravosudne akademije i Katarina Vukšić predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Skupu su se obratili i sekretari Pravne klinike za ekološko pravo, Lazar Stevanović i Luka Đorđević, koji su izneli iskustva studenata u radu Pravne klinike za ekološko pravo i obavljanju prakse.

Pravna klinika za ekološko pravo je počela sa radom oktobra 2015. god. Radom Pravne klinike za ekološko pravo rukovodi prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović. U školskoj 2018/2019. god. traje dva semestra. U prvom semestru studenti imaju intenzivan interaktivni trening. Prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović će održati predavanja na teme Izvori ekološkog prava u pravnom poretku Srbije, Pravo na pristup ekološkim informacijama, Uključivanje javnosti u donošenje ekoloških odluka, Posebnosti upravnog postupka u stvarima od značaja za zaštitu životne sredine, Naknada štete u životnoj sredini: postojeća rešenja i nacrt Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini i Ekološko pravo Evropske unije: Praksa Suda pravde EU. Branislava Vučković, zamenik javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, će održati predavanje na temu Prikupljanje dokaza i vođenje postupaka u predmetima sa elementom zaštite životne sredine. Sudija Jelena Tišma će održati predavanje na temu Upravno-sudska zaštita prava na zdravu zivotnu sredinu: sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava i praksa Upravnog suda Srbije. Advokat Sreten Đorđević će održati predavanja na teme Postupak procene uticaja na životnu sredinu i izdavanje IPPC dozvola i Građanskopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Prof. dr Milan Škulić će održati predavanje na temu Sistem ekoloških delikata i vrste prekršajnih sankcija. Sudija Siniša Važić će održati predavanje na temu Krivičnopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Sudija Milan Marinović će održati predavanje o Prekršajima u oblasti zaštite životne sredine. Prof. dr Bojana Čučković će održati predavanje na temu Ekološka šteta u međunarodnom pravu i zaštita životne sredine.

U skladu sa Sporazumom o saradnji Pravnog fakulteta, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana, koji je potpisan marta 2016. godine, studenti koji pohađaju Pravnu kliniku za ekološko pravo imaju priliku da obave studentsku praksu u kancelariji Poverenika i Zaštitnika građana. Aprila 2016. godine potpisan je i Sporazum o saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a oktobra 2017. godine sa Prekršajnim sudom. U drugom semestru studenti imaju priliku da rade sa klijentima, koje primaju u prostorijama Pravnog fakulteta prema utvrđenom rasporedu. Novembra 2017. godine, rad Pravne klinike za ekološko pravo je podržalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje kroz projekat ,,Razvoj Pravne klinike za ekološko pravo”, sufinansira programske aktivnosti rada Pravne klinike za ekološko pravo. Decembra 2017. godine, potpisan je Sporazum o saradnji sa Regionalnim centrom za životnu sredinu. U skladu sa Sporazumom, studenti su bili u prilici da pružaju pravne savete nevladinim organizacijama koje su članice REC-a.

3. maja 2018. godine zaključen je sporazum između Pravnog fakultet Univerziteta u Beogradu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Na osnovu sporazuma, UNDP će podržati rad studenata Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula tokom izrade nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine. Imajući u vidu postupak harmonizacije prava Srbije sa pravom EU u oblasti ekološkog prava, i činjenicu da do kraja transpozicionog perioda (2021) treba usvojiti više od 110 zakonska i podzakonska akta u ovoj oblasti, kao i nedostatak administrativnog kapaciteta Ministarstva zaštite životne sredine, pre svega pravnika koji poznaju ekološko pravo EU, studenti Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula će u periodu maj 2018/decembar 2018. god., biti u prilici da učestvuju u pripremi nacrta planiranih zakonskih i podzakonskih akata. U projektu će učestvovati do 20 studenata, podeljenih u nekoliko grupa, koji će raditi pod mentorstvom koordinatorke Pravne klinike za ekološko pravo prof. dr Mirjane Drenovak-Ivanović. Kako je Ministarstvo zaštite životne sredine u sistematizaciji za period od 4 godine, u okviru potrebnih preko 300 novih radnih mesta, opredelilo 100 radnih mesta za mlade pravnike sa specijalizovanim znanjem u oblasti ekološkog prava, projekat koji povezuje Pravni fakultet i Ministarstvo zaštite životne sredine otvara mogućnost za dalje usavršavanje i zapošljavanje studenata Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula. Projektom je predviđeno i uključivanje studenata Pravne klinike za ekološko pravo i studenata master studija ekološko-pravnog pod-modula u rad Odbora za zaštitu životnu sredinu Narodne skupštine Republike Srbije. Studenti će biti u prilici da Narodne poslanike upoznju sa rezultatima analiza sprovedenih u toku pripreme nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine.

Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, u prethodne dve godine je 5 studenata Pravne klinike za ekološko pravo, koji su nastavili master studije na ekološkopravnom podmodulu, bilo u prilici da se usavršava na poslovima prenošenja ekološkog cquis-a, i zaposli se u tom Ministarstvu.

Misija OEBS-a u Srbiji je, kao nastavak uspešne saradnje na razvoju specijalističkih i master studija u oblasti ekološkog prava, i ove godine podržala rad Pravne klinike za ekološko pravo, na čemu im se posebno zahvaljujemo. 

Informacije o aktivnostima Pravne klinike za ekološko pravo se mogu pronaći na http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Održana radionica za privrednike u okviru Žan Mone modula

Projektni tim Žan Mone modula održao je 16. oktobra 2018. godine radionicu za privrednike na temu „CEFTA sporazum i poslovna zajednica jugoistočne Evrope“. Radionica, kojoj je prisustvovalo više od 60 privrednika, održana je u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Radionicu su otvorili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, g. Goran Kovačević, potpredsednik UO NALED-a, i prof. dr Dušan V. Popović, upravnik Žan Mone modula. Polaznici seminara imali su priliku da se upoznaju sa institucionalnim okvirom CEFTA sporazuma, mogućnostima za slobodni promet robe i kapitala, uslovima plaćanja između EU i država jugoistočne Evrope, te pravu nastanjivanja i zaštiti konkurencije. Predavači su bili: prof. dr Dušan V. Popović, prof. dr Tatjana Jevremović Petrović, prof. dr Mirjana Radović i doc. dr Marko Jovanović.


Svečanost povodom početka školske godine

U ponedeljak, 1. oktobra 2018. Pravni fakultet organizovao je svečanost povodom početka školske godine za 210. generaciju brucoša. Pored naših studenata i nastavnika, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Univerziteta u Beogradu i drugih naučnih institucija, pravosudnih i upravnih organa, udruženja i šire struke. Po odavno ustanovljenoj tradiciji, značaj ovog dana ulepšao je akademski hor "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović" pod rukovodstvom dirigenta Đorđa Stankovića.

Prisutnima su se obratili rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović, predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković i prof. dr Vojislav Stanimirović, kao i predsednik studentskog parlamenta, Uroš Mijatović.

Prof. dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, pozdravila je prisutne, skrenula pažnju na jubilej 210 godina postojanja Univerziteta u Beogradu, kao i Pravnog fakulteta, istakla je značaj te tradicije i veliki doprinos Pravnog fakulteta današnjem međunarodnom položaju Univerziteta u Beogradu, te poželela brucošima uspeh u studiranju.

 

Vesna Ilić Prelić, predsednica Ustavnog suda Srbije, poželela je studentima da uspešno započnu i okončaju studije, skrenuvši pažnju na značaj institucije u koju su stupili. Poželela im je da istraju na odabranom putu uprkos svim teškoćama na koje će naići, te da se potrude da postanu dobri pravnici - što znači da zavole pravo i da nauče da pravnički razmišljaju, da pravilno tumače i primenjuju pravo.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković započeo je svoje obraćanje studentima prve godine podsećanjem na istorijat Pravnog fakulteta - koji je, kao i Univerzitet u Beogradu, ove godine obeležio 210 godina svoje istorije, računajući od dana osnivanja Velike škole u Beogradu 13. septembra 1808. godine. Posle kratkog izlaganja o istorijatu ustanove koja je postala današnji Univerzitet u Beogradu, dekan je predočio brucošima šta ih sve očekuje tokom studija na Pravnom fakultetu: koje vrste disciplina će izučavati tokom studija prava, kakav je nastavni kadar koji će im predavati (i koliki je značaj posećivanja žive nastave), ali i u kakvim će vannastavnim aktivnostima (klub Forvm Romanvm, takmičenje u besedništvu, simulacije suđenja i sl.) imati prilike da učestvuju. Istakao je da studiranje podrazumeva pohađanje predavanja i polaganje ispita, ali i više od toga - da student treba da posećuje kulturna, sportska i druga dešavanja, da se druži, da čita ne samo stručnu literaturu (za koju im je na Fakultetu na raspolaganju jedna od najbogatijih pravnih biblioteka u ovom delu Evrope), već i književna dela, kojima će obogatiti svoja znanja i pogled na život.

"Gde god vas život odvede i čime god se budete bavili, imajte na umu i pridržavajte se pravnih pravila koja je postavio još rimski pravnik Ulpijan. Ona glase: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada. Ovome bih dodao: Pošteno živite i ne učinite ništa danas čega bi se stideli sutra. Poštujte utvrđena pravila i postignute dogovore i ne dozvolite da ih bilo ko menja, ali ni sami to nemojte činiti," poručio je dekan budućim pravnicima. (Ovde možete videti ceo tekst govora.)

Video zapisPravni fakultet na društvenim mrežama


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informacije o nastavi, studentskom životu i sadržajima u radu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu možete naći i na društvenim mrežama.


 
dalje 2017/2018>>

dalje 2016/2017>>

dalje 2015/2016 >>

dalje 2014/2015 >>

dalje 2013/2014 >>

dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.