Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

 

Početak nastave na Žan Mone modulu u drugoj projektnoj godini

U konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu 11. aprila 2019. godine započela je nastava na Žan Mone modulu u drugoj projektnoj godini. Školsku godinu je otvorio prof. dr Dušan V. Popović, upravnik Modula. Nastavu na kursu „Sporazumi o slobodnoj trgovini i evropske integracije zemalja jugoistočne Evrope (FTA-SEE)“ pohađaju studenti Mastera evropskih integracija, drugi master studenti i zaposleni u javnoj upravi, sudstvu i advokaturi. Prvo predavanje na temu „Zaštita konkurencije na osnovu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA” održao je prof. Dušan Popović. Naredna predavanja držaće prof. dr Tatjana Jevremović Petrović, prof. dr Mirjana Radović, prof. dr Jane Svetiev (Yane Svetiev), doc. dr Marko Jovanović i Andrijana Mišović. Više informacija o projektu dostupno je na adresi: jmm.ius.bg.ac.rs


Uspeh naših studenata na takmičenju iz međunarodnog stečajnog prava

Nakon kvalifikacija na osnovu kvaliteta pisanih podnesaka, studenti Pravnog fakulteta u Beogradu su učestvovali u završnoj fazi takmičenja iz oblasti međunarodnog stečajnog prava – The Ian Fletcher International Insolvecy Law Moot 2019. Takmičenje su zajednički organizovali Singapore Management University (SMU) School of Law i Queensland University of Technology School of Law, uz podršku INSOL International i International Insolvency Institute, od 29. do 31. marta 2019. godine u Singapuru.

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su sa uspehom nastupali protiv timova University of Vancouver School of Law, University of Leiden Law School i Queensland University of Technology School of Law, nakon čega su se plasirali u narednu fazu takmičenja. U četvrtfinalu, studenti Pravnog fakulteta u Beogradu su nastupali protiv SMU School of Law. Naši studenti su pokazali zavidan nivo znanja iz oblasti međunarodnog stečajnog prava i dokazali da mogu da konkurišu velikim svetskim univerzitetima u toj oblasti. Prema rečima arbitara, oba tima su bila izjednačena po kvalitetu nastupa ali je ipak data prednost SMU School of Law, čime je tim Pravnog fakulteta rangran od četvrtog do osmog mesta u konkurenciji od dvadeset i jednog prijavljenog tima. Pobednik takmičenja je NLI University School of Law iz Indije dok je drugoplasirani bio University of Vancouver School of Law, a treće mesto su delili domaćin takmičenja SMU School of Law i National University of Singapore Law School.

Tim Pravnog fakulteta u Beogradu su činili studenti osnovnih i master akademskih studija: Anđelija Milićević, Aleksandra Čvorović, Andrej Zorić i Pavle Erić. Mentor studentskog tima je bio Nikola Ilić, asistent na Pravnom fakultetu, dok su pripremama rukovodili i svojim savetima pomagali prof. dr Vuk Radović i prof. dr Branko Radulović.

Učešće na međunarodnom takmičenju je moguće zahvaljujući pomoći doc. dr Milene Đorđević koordinatora moot court aktivnosti na fakultetu, kao i uprave Pravnog fakulteta. Takođe, odlazak tima u Singapur ne bi bio moguć bez velike pomoći i podrške donatora: IFC i Projekat za rešavanje problema zaduženja i prestanka poslovanja u regionu Zapadnog Balkana, Deloitte Srbija, Advokatsko ortačko društvo Moravčević Vojnović i partneri, Wolf Theiss Srbija i advokatska kancelarija Kosić


 Poseta delegacije Ruskog državnog univerziteta pravosuđa

Delegacija Ruskog državnog univerziteta pravosuđa (Российский государственный университет правосудия), koju su činili prorektor, prof. dr Nikitin i dr Opaljev (Opalev), posetila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 27. marta. Oni su sa dekanom, prof. dr Zoranom Mirkovićem, razgovarali o saradnji dve ustanove. U maju bi Pravni fakultet trebalo da poseti rektor Ruskog državnog univerziteta pravosuđa, prof. dr Jeršov (Eršov). Tom prilikom trebalo bi da bude potpisan sporazum o saradnji.

Ruski državni univerzitet pravosuđa osnovao je Vrhovni sud Ruske Federacije 1998. godine. Pored programa za stručno usavršavanje sudija, sudskih saradnika i pripravnika, Ruski državni univerzitet pravosuđa organizuje i osnovne, magistarske i doktorske studije prava. Ruski državni univerzitet ima 24.000 studenata u 11 gradova u Rusiji.


Održano predavanje „Bik koji bode u Zakonopravilu Svetoga Save“ u klubu Forvm Romanvm

Prvo predavanje kluba Forvm Romanvm u letnjem semestru održala je prof. dr Milena Polojac 29. marta 2019, na temu „Bik koji bode u Zakonopravilu Svetoga Save“, a u čast 800 godina od donošenja Savinog Nomokanona. Profesorka je prikazala vrlo specifičan institut sankcionisanja slučajeva kada bik koji je sklon bodenju ubije drugog bika, slobodnog čoveka ili roba. Nastala u pravima stare Mesopotamije, ova ustanova je dalje evoluirala u Mojsijevim zakonima, odakle je ušla i u Zakonopravilo Svetog Save, ali sa vrlo neobičnom modifikacijom – za razliku od biblijske zabrane konzumacije mesa ubijenog bika bodača, u više rukopisa Zakonopravila se nalazi odredba da se njegovo meso jede. Iako nije moguće konačno utvrditi kada je i da li namerno ili slučajno nastala ova izmena u najstarijem srpskom pravnom zborniku, prof. Polojac je iznela mnoga zanimljiva tumačenja i hipoteze koji su pružili plodan teren za dalju diskusiju.


Održano predavanje "Upoznavanje sa radom Visokog komesarijata Organizacije Ujedinjenih nacija za ljudska prava"

U četvrtak, 28. marta 2019. godine, gđa Dragana Korljan, koordinator Jedinice za pravdu, zaštitu i socijalna prava u okviru Odeljenja za posebne postupke Kancelarije visokog komesarijata OUN za ljudska prava iz Ženeve, posetila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, na kojem je i sama diplomirala, i održala predavanje na temu "Upoznavanje sa radom Visokog komesarijata Organizacije Ujedinjenih nacija za ljudska prava".  Gđu Korljan studenti su prvi put imali priliku da upoznaju u Ženevi, u aprilu 2018. godine, prilikom studijskog putovanja i seminara u Ujedinjenim nacijama koji je organizovan na inicijativu Kluba za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta. Sada je održala veoma informativno predavanje, koje je omogućilo našim studentima da se upoznaju s radom Ujedinjenih nacija i Visokog komesarijata za ljudska. Predavanju su uz veliki broj studenata takođe prisustvovali prof. dr Ivana Krstić i asistentkinja Marija Vlajković sa Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i Nikola Petrović, omladinski delegat Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama.


 Održano predstavljanje knjige "Alojzije Stepinac – država, crkva, nadbiskup (1934-1941)"

U četvrtak, 21. marta 2019. godine održano je u amfiteatru „Slobodan Jovanović“ Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavljanje knjige akademika LJubodraga Dimića i dr Nikole Žutića  Alojzije Stepinac – država, crkva, nadbiskup (1934-1941) koju je objavila izdavačka kuća Filip Višnjić.

Predstavljanje ove knjige je prigodnim rečima otvorio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran Mirković. Pored autora, knjigu su svojim izlaganjima predstavili dr Milan Koljanin, prof. dr Aleksandar Životić i prof. dr Boris Begović. Govoreći o Alojziju Stepincu, akademik Dimić je naglasio da je on, iako nije bio u životnom dobu koja ga nije preporučivala za tako visoku funkciju, 1934. godine postao ne samo prvi čovek Hrvatske biskupske konferencije, već i figura oko koje su počeli da se sabiraju svi oni koji su imali ekstremno nacionalističke poglede i koji nisu gajili mnogo ljubavi za jugoslavensku državu. Govoreći o knjizi, profesor Begović je naglasio da je reč o pažnje vrednom istoriografskom poduhvatu. Knjiga je pisana jasnim, jezgrovitim stilom, zasnovana je na obilju primarnih i sekundarnih istorijskih izvora, a čitaocu nudi ne samo jasne, nedvosmislene i dobro obrazložene zaključke, nego i obilje materijala za naknadna razmišljanja – o istorijskoj ličnosti Alojzija Stepinca i njegovom vremenu, ali i, generalno, o fenomenima netolerancije, isključivosti i beskrupuloznosti, na koje niko nema monopol. U vreme objavljivanja ove knjige još uvek nije izvesno da li će za katolike blaženi Alojzije Stepinac biti proglašen za sveca. Za one koji jednog dana budu donosili tu odluku, nalazi ove knjige, smatra Begović, dopadalo se to njima ili ne, biće nezaobilazni.


Održana konferencija “Principles, facts, socio-legal studies”

18. marta 2019. godine srpska sekcija Međunarodnog udruženja za pravnu i socijalnu filozofiju (Internationale Vereinigung für Rechts- und Sozialphilosophie - IVR) organizovala je međunarodnu konferenciju na temu “Principles, facts, socio-legal studies”. Izlagači iz inostranstva i iz zemlje govorili su o pravnim principima, o razlici između pravnih principa i pravnih pravila, o činjenicama u pravu i rasuđivanju u vezi sa činjenicama, kao i o savremenim sociloškim pristupima pravu. U radu konferencije su izlaganjima učestvovali prof. dr Martin Borovski (Martin Borowski - Univerzitet u Hajdelbergu), prof. dr Đovani Tuzet (Giovanni Tuzet - Univerzitet Bokoni), dr Horhe Aleksander Portokarero Kispe (Jorge Alexander Portocarrero Quispe - Univerzitet u Hajdelbergu), doc. dr Damir Banović (Univerzitet u Sarajevu), prof. dr Jasminka Hasanbegović, prof. dr Miodrag Jovanović i prof. dr Goran Dajović (Univerzitet u Beogradu). Konferenciju je ispred srpske sekcije IVR-a organizovao doc. dr Bojan Spaić, a članovi organizacionog odbora konferencije bili su prof. dr Jasminka Hasanbegović (predsednica Organizacionog odbora) i prof. dr Miodrag Jovanović (član Organizacionog odbora).


 Novi kurs nemačkog jezika za studente prava

Dana 11. marta 2019. godine u Beogradu je otpočeo novi kurs nemačkog jezika za studente prava i ostale pravnike koji već poseduju znanje opšteg nemačkog jezika. U ovom obliku kurs se održava preko petnaest godina, a zajednički ga organizuju Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IZR) iz Bona.

https://www.irz.de/index.php/en/lead-story


 Naši studenti osvojili drugo mesto na međunarodnom pripremnom takmičenju u Milanu

U sklopu priprema za učešće na ovogodišnjem XXVI takmičenju iz prava međunarodne prodaje robe i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su 7. i 8. marta 2019. g. učestvovali na pripremnom takmičenju u Milanu.

Italijanska asocijacija za arbitražu i Milanska arbitražna komora ove godine su četvrti put organizovali pripremno takmičenje u Milanu, koje je okupilo 18 timova iz devet evropskih zemalja. Tokom dva dana takmičenja, naši studenti su nastupali protiv studenata iz Italije (Bocconi University, University of Milan, Roma Tre University), Finske (Helsinki University), Nemačke (Passau University, Mainz University) i Francuske (Sciences Po Law School). Sledeća etapa u pripremama naših studenata će biti međunarodno pripremno takmičenje u Minhenu, na kome naš tim već nekoliko godina za redom učestvuje i ostvaruje zapažene uspehe.

Naš tim je na AIA-CAM Pre-Moot zauzeo drugo mesto, sa svega 0.2 poena ralike u prosečnom broju bodova od provoplasiranog tima Univerziteta Crne Gore, dok je treće mesto pripalo Univerzitetu iz Milana – Bocconi. Beogradski tim je na ovom takmičenju pratila doc. dr Milena Đorđević, koja je bila i govornik na arbitražnoj konferenciji u okviru panela “Requests for the Production of Documents: Ally or Foe?”, koju je organizovala Milanska arbitraža.

Beogradski ovogodišnji Vis Moot tim je sastavljen od osam studenata četvrte godine i master studija: Stefan Petrović, Stefan Stanimirović, LJubiša Vulić, David Vučinić, Matija Savović, Una Draganić, Mila Đorđević i Teodora Vujošević. Tim spremaju doc. dr Milena Đorđević i asistent Uroš Živković, a pomažu im Ivana Barać, Sara Stojković i Andrea Nikolić.

Poseta i predavanje ambasadorke Izraela, NJ.E. Alone Fišer-Kam

   U sredu, 6. marta 2019. godine, NJ.E. Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, posetila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Na sastanku u dekanatu Pravnog fakulteta, kojem su prisustvovali dekan prof. dr Zoran Mirković, prodekan za nastavu prof. dr Bojan Milisavljević, prodekan za finansije prof. dr Tatjana Jovanić, prodekan za naučni i stručni rad prof. dr Marko Đurđević i prof. dr Boris Begović, kao i predsednica Kluba za Ujedinjene nacije Sara Petrović i sekretar Kluba za UN, Teodora Višnjić, NJ.E. gđa Fišer-Kam je razgovarala sa prisutnima o mogućoj budućoj saradnji Fakulteta i izraelskih akademskih institucija.

     Ambasadorka je zatim održala interaktivno predavanje za studente na temu “Država Izrael – 70 godina, dostignuća, izazovi i mogućnosti”. Pored političkih tema, geografskog i istorijskog prikaza regiona, aktuelnih problema i mogućih putanja ka njihovom rešavanju, NJ.E. je govorila i o saradnji Izraela i Srbije u oblasti investicija, napominjući da su izraelski privrednici intenzivnije započeli svoje investicije u Srbiji još 2000. godine. Ambasadorka je istakla kako su blizina, kao i sličan mentalitet Izraela i Srbije, upravo ono što olakšava put izraelskih investicija u Srbiji, uz predviđanja da će se prijateljski odnosi nastaviti. Napomenuto je i da je u decembru 2017. godine proslavljeno 25 godina diplomatskih odnosa Izraela i Srbije. Na samom kraju predavanja, u vidu odgovora na jedno od mnogih pitanja učesnika, NJ.E. je naglasila važnost dobrih odnosa Ujedinjenih nacija i Izraela, kao i nadu da će UN ubuduće biti prostor za mirniji dijalog, te da će se neprijateljski stav nekih država prema Izraelu izmeniti, kako bi se dostigla prava jednakost članica UN-a.


Održan seminar „Pristupanje Republike Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji“

U ponedeljak, 4. marta 2019. godine, održan je seminar pod nazivom „Pristupanje Republike Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji“. Seminar je organizovao Klub za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu pod pokroviteljstvom Fakulteta, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, ambasadom Švajcarske Konfederacije i „IDEAS“ centrom iz Ženeve, koji je bio i sponzor događaja. Konferencijska sala Pravnog fakulteta je bila puna studenata koji su se upoznavali sa složenim procesom pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i načinom njenog unutrašnjeg funkcionsianja iz više aspekata. Seminar su otvorili doc. dr Jelena Lepetić, prodekan za međunarodnu saradnju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gđa Ursula Laubli (Ursula Läubli), direktorka za saradnju Ambasade Švajcarske Konfederacije, koja je uz pozdrave govorila i o podržci koju Švajcarska Konfederacija pruža Republici Srbiji u pristupanju STO, i Sara Petrović, predsednica Kluba za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja je ujedno bila i moderator seminara. 

Prvo predavanje na temuPristupanje u STO istorija, struktura, trenutno stanje“, održala je gđa Ana Varianik (Anna Varyanik), službenik za pravne poslove iz Divizije za pristupanje, STO. Drugo predavanje iz perspektive pregovaračkog tima Republike Srbije za pristupanje STO,  održala je gđa Olivera Jocić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija na temu Pregovori Republike Srbije za pristupanje STOtrenutno stanje”. Gđa Bojana Todorović, bivši šef pregovaračkog tima Republike Srbije za pristupanje STO održala je treće predavanje na temuBilateralni pregovori u procesu pristupanja STOprimeri iz prakse pregovaranja Republike Srbije“. Zatim je svoje znanje i iskustvo sa studentima podelila gđa Iva Drobnjak, stariji savetnik za politikuIDEASCentra iz Ženeve koja je govorila na temuNaučene lekcije iz dosadašnje prakse pristupanja STOSeminar je završen predavanjem doc. dr. Marka Jovanovića, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na temu „Pravne implikacije procesa pristupanja STO“. Nakon svakog predavanja, studenti su imali priliku da postavljaju pitanja i time započnu raznovrsnu diskusiju u okviru pojedinačnih oblasti seminara.


Održan XI redovni seminar SUEAP

Na Pravnom fakultetu u Beogradu je 27. februara 2019. godine održan XI redovni seminar Srpskog udruženja za ekonomsku analizu prava (SUEAP). Na seminaru je izlagao asis. Nikola Ilić na temu: „Zaštita pronalazaka u radnom odnosu: pravnoekonomska analiza“, u prisustvu profesora i asistenata pravnih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, kao i počasnog člana SUEAP prof. dr Ljubomira Madžara. Tokom izlaganja je posebno istaknuto da pravna rešenja koja se odnose na zaštitu pronalazaka utiču na tempo tehnološkog progresa, a da tehnološki progres uslovljava privredni rast i ekonomski razvoj, zbog čega je izložena tema značajna i sa pravnog i sa ekonomskog stanovišta. Seminaru su prisustvovali studenti osnovnih i master studija i advokati iz nekoliko renomiranih advokatskih kancelarija, koje se u praksi susreću sa praktičnim pitanjima u vezi zaštite prava intelektualne svojine.


Poseta delegacije našeg Fakulteta Jasenovcu i Pravnom fakultetu u Banjaluci

Delegacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koju su činili dekan profesor dr Zoran Mirković, prodekani profesor dr Marko Đurđević i profesor dr Bojan Milisavljević, profesor dr Boris Begović i profesor dr Igor Vuković, posetila je 5. februara ove godine spomen područje na kome se nekada nalazio logor Jasenovac i položila venac u znak sećanja na sve njegove žrtve.

U Banjaluci je 5. februara ove godine u organizaciji Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, a u sali Akademije nauka Republike Srpske održano predstavljanje zbornika „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“. Zbornik su predstavili njegovi urednici profesor dr Boris Begović i profesor dr Zoran Mirković, kao i jedan od autora profesor dr Igor Vuković, a o zborniku je govorio istoričar profesor Dragan Davidović iz Banjaluke.

 

 

 

Delegacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prisustvovala je 6. februara ove godine obeležavanju 44. godine rada i razvoja Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. U svom obraćanju skupu dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor dr Zoran Mirković ukazao je na neke elemente iz istorije evropskih univerziteta značajnih za današnje univerzitetsko delanje, izazove s kojima se danas suočavaju pravni fakulteti, kao na tesnu vezu između Pravnog fakulteta u Banjaluci i Pravnog fakulteta u Beogradu, koja treba da se neguje i unapređuje na obostrano zadovoljstvo.

Veliki uspeh studenata našeg fakulteta

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da se tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu kvalifikovao za usmene runde međunarodnog takmičenja „The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot“, najprestižnijeg studentskog takmičenja u oblasti međunarodnog stečajnog prava. Usmene runde takmičenja će se održati od 29. do 31. marta na Singapurskom Univerzitetu za Menadžment, u Singapuru, uz podršku INSOL International i International Insolvency Institute.

U konkurenciji fakultetskih timova sa prestižnih svetskih univerziteta, naš tim se plasirao u završnu fazu takmičenja kao jedini tim sa Balkana, a zajedno sa jedanaest drugih timova iz SAD, Kanade, Velike Britanije, Australije, Singapura itd. Nezavisni stručnjaci i sudije iz oblasti međunarodnog stečajnog prava su detaljno pregledali pisane podneske svih registrovanih timova i ocenili podnesak beogradskog tima kao jedan od najboljih. Članovi našeg tima, Anđelija Milićević, Aleksandra Čvorović, Andrej Zorić i Pavle Erić, su se intenzivno pripremali više od pet meseci kako bi na najbolji način predstavili naš fakultet. Studenti istražuju i pripremaju se pod vođstvom trenera Nikole Ilića, asistenta na Pravnom fakultetu, dok ceo tim predvode dvojica profesora, prof. dr Vuk Radović i prof. dr Branko Radulović, čiji su saveti, iskustvo i posvećenost pružili studentima ogromnu podršku.

Učešće našeg tima na usmenim rundama u Singapuru je moguće zahvaljujući pomoći doc. dr Milene Đorđević, između ostalog, koordinatora moot court aktivnosti na Fakultetu, kao i uprave Fakulteta. Takođe, odlazak našeg tima u Singapur ne bi bio moguć bez pomoći i podrške naših donatora: IFC i Projekat za rešavanje problema zaduženja i prestanka poslovanja u regionu Zapadnog Balkana, Deloitte Srbija, Wolf Theiss Srbija, Advokatsko ortačko društvo Moravčević Vojnović i partneri i advokatska kancelarija Kosić.


Održana je tribina predstavljanja Finansijskog Univerziteta pri Vladi Ruske Federacije

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 31.1.2019. održana je tribina predstavljanja Finansijskog Univerzitet pri Vladi Ruske Federacije iz Moskve. Podršku projektu i realizaciji pružili su, pored našeg Fakulteta,  Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, Ruski dom iz Beograda kao i Advokatska komora Beograda. Internacionalna konsalting grupa (ICG) iz Beograda i njen saradnik, Natalija Radivojević, student ambasador Finansijskog Univerziteta, student master studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i stipendista ROSSOTRUDNIČESTVO-a organizovali su ovaj događaj sa ciljem upoznavanja mladih sa mogućnostima studiranja u Ruskoj Federaciji.

Tribina je otvorena obraćanjima prodekana za međunarodnu saradnju, doc. dr Jelene Lepetić, g. Vasilija  Galaktionova, zamenika direktora Ruskog doma i sekretara Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, g. Dragoslava LJubičanovića. Potom je usledilo predavanje Natalije Radivojević, koja je govorila o istorijatu i razvoju, kao i mogućnosti studija i postupku apliciranja na Finansijski Univerzitet pri Vladi Ruske Federacije. Predstavljeni Univerzitet je jedan od najstarijih i vodećih obrazovnih institucija Ruske Federacije sa više od 50 000 studenata i preko 3000 predavača, 15 fakulteta, 10 moskovskih kampusa, 27 regionalnih filijala i 19 različitih specijalističkih instituta. Poseban značaj Univerzitet pridaje međunarodnoj saradnji: Univerzitet obavlja akademsku razmenu sa 55 visokoškolskih ustanova širom sveta, a na njemu trenutno studira 1300 stranih studenata iz više od 60 zemalja. U okviru Univerziteta deluje Pripremni fakultet, gde se studenti iz inostranstva tokom jednogodišnje nastave intenzivno usavršavaju u znanju ruskog jezika i stručne terminologije neophodne za nastavak studija na visokoškolskim ustanovama Ruske Federacije.

Natalija Radivojević je iznela i svoja lična iskustva i pozvala prisutne studente da iskoriste odlične mogućnosti studiranja u Rusiji. Tribini su prisustvovali i g. Aleksej Žukov, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, više profesora i saradnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavnici advokatske struke i mnogi studenti.


 Svečana akademija povodom dana Svetog Save

U nedelju, 27. januara 2019. održana je svečana akademija povodom dana Svetog Save. Posle nastupa akademskog hora "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović" pod rukovodstvom dirigenta Đorđa Stankovića, akademiju je otvorio dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Zoran Mirković. U svojoj besedi on je skrenuo pažnju na to kako se ove godine navršava 800 godina od stvaranja autokefalne Srpske pravoslavne crkve, te je govorio o dostignućima i značaju Save Nemanjića - Svetog Save - za tu crkvu, ali i za srpsku državu i pravo. Naročita pažnja je u besedi posvećena Savinom Zakonopravilu (Nomokanonu), njegovom sastavu i značaju kako za srednjovekovnu srpsku državu, tako i posle njenog pada, do današnjeg dana. tekst besede

Zatim su dodeljene nagrade istaknutim studentima. Pre svega, uručena je nagrada studentu generacije 2014/15, Stefanu Petroviću (tekst govora), koji je studije završio sa prosekom 10,00. Nagrada iz fondacije dr Dragoljuba Atanackovića za najboljeg diplomiranog studenta za odličan uspeh iz predmeta sa Katedre za krivično pravo pripala je Aleksandru Kvasteku.

 

Nagradu za najuspešnijeg studenta generacije u iznosu od 500 evra u dinarskoj protivvrednosti podelili su Stefan Petrović i Teodora Veruović koji su osnovne studije završili sa prosečnom ocenom 10.00.

Nagradu u iznosu od 500 evra u dinarskoj protivvrednosti za najbolje urađen rad iz oblasti Kompanijskog prava dobio je Stefan Jovanović, student četvrte godine, za rad pod naslovom: „Pretvaranje zatvorenih društava u javno akcionarsko društvo – pro et contra“.

Nagradu studentu osnovnih akademskih studija sa socijalnim potrebama koji redovno ispunjava svoje statutarne obaveze u iznosu od po 250 evra u dinarskoj protivvrednosti dobilo je troje studenata: Stefan Rvović iz Prijepolja, student četvrte godine, Jelena Bulajić iz Prištine, takođe student četvrte godine i Nemanja Mihajlović iz Pančeva, student treće godine.

Za devet godina postojanja Fondacije nagrađeno je ukupno 76 studenata

Na kraju je usledila tradicionalna dodela diploma studentima osnovnih i postdiplomskih studija.

Galeriju fotografija  možete pogledati ovde


Otvorena stalna izložbena postavka „Prof. dr Živojin Perić – život i delo“

U okviru proslave Savindana, u 13 sati svečano je otvorena stalna izložbena postavka „Prof. dr Živojin Perić – život i delo“, autora prof. dr Jovice Trkulje. Izložba upriličena povodom obeležavanja stopedeset godina od rođenja profesora Perića, koji je bio i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavlja dokumente iz života i najznačajnije radove našeg velikog profesora na dvadeset i dva panoa postavljena u slušaonici III, koja nosi njegovo ime. Svečanosti je prisustvovao i publici se obratio akademik prof. dr Vladimir Kostić, predsednik SANU, a izložbu su otvorili svojim prigodnim govorima dekan prof. dr Zoran Mirković i Jovan Žan Ivanović, praunuk profesora Perića.

Galeriju fotografija  možete pogledati ovde

 


Održano je jubilarno XXV Takmičenje u besedništvu studenata Pravnog fakulteta

27. januara 2019. godine u čuvenoj  “petici”, amfiteatru Radomir D. Lukić, pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i u organizaciji Centra za besedništvoInstitutio oratoria“, održano je jubilarno XXV Takmičenje u besedništvu studenata Pravnog fakulteta.

Takmičilo se 11 studenata u tri kategorije (slobodna tema, zadata tema i improvizacija). Ovoga puta zadate teme su bile “Da bi se priznala tuđa vrednost, najpre treba imati svoju” (Artur Šopenhauer) i “Hoc est regnum: nolle regnare cum possis” (Prava vlast  je ne hteti vladati, mada bi mogao) – Seneka.

 Žiri su sačinjavali prof. dr Ljiljana Mrkić-Popović – redovni profesor FDU, književnik Ratomir-Rale Damjanović, Ivan Bekjarev, dramski umetnik, dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta i dr Sima Avramović – redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Galeriju fotografija sa takmičenja možete pogledati ovde

Pobednici takmičenja:

ukupni pobednik: BOJANA PETROVIĆ, student četvrte godine

nagrada publike: BOJANA PETROVIĆ, student četvrte godine
 

u zadatoj temi:

1.   Nikola Masal, student četvrte godine

2. Ljubica Pavlović, student treće godine

3. Vasilije Marković, student četvrte godine
 

u slobodnoj temi:

1. Bojana Petrović, student četvrte godine

2. Janko Balšić, student četvrte godine

dok su treću nagradu podelili:

 3. Petar Kolašinac, student četvrte godine

3. Pavle Novevski, student četvrte godine 

u improvizaciji:

1.    Žarko Zdravković, student master studija 

 

Prema sudu publike najbolji takmičari su bili:

Bojana Petrović, prva nagrada

Nikola Masal, druga nagrada

Petar Kolašinac, treća nagrada

 

Nagradu za najpravničkiji govor,

u znak sećanja na adv. Veljka Guberinu, koju dodeljuju advokat Vladimir Marinkov (unuk adv. Veljka Guberine) i advokat Zora Dobričanin–Nikodinović dobila je:

 

Ljubica Pavlović, student treće godine

 

Takmičenje je, na opšte zadovoljstvo publike, i ovoga puta vodio vanredni profesor dr Vojislav Stanimirović, duhovitim stihovima na aktuelne teme. U programu u pauzi dok je zasedao žiri publiku je oduševio hor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Održavanje ovog takmičenja su pored Pravnog fakulteta kao pokrovitelja, omogućili: Skupština grada Beograda, Advokatska komora Srbije, Advokatska komora Beograda, Paragraf lex, Aktiv brigadira studenata i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, Advokatska kancelarija Borović, Advokatska kancelarija Ateljević, Marko Vukićević, javni izvršitelj, advokat Zora Dobričanin-Nikodijević, advokat Vladimir Marinkov, advokat Miloš Pejović, advokat Dušan Milić, advokat Slavica Grahovac, Advokatska kancelarija Šoškić, Studentski parlament Pravnog fakulteta, Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta, Izdavačka kuća „Dosije studio“.

Galeriju fotografija sa tamičenja možete pogledati ovde


 Učešće naše studentkinje na Međunarodnom omladinskom forumu inicijative „Pojas i put“

Studentkinja treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Đina Glavčić Kostić, učestvovala je na Međunarodnom omladinskom forumu inicijative „Pojas i put“ (International Youth Forum on Belt and Road Initiative) od 27-30. decembra 2018. godine, održanom u gradu Hangdžouu u Kini.

Forum je održan pod pokroviteljstvom Akademije za međunarodnu strategiju i pravo Џeđang Univerziteta (Zhejiang University) i Međunarodne akademije za „Pojas i Put“ (IABR, Hong Kong), čiji je cilj, pored slobodno odabranih prezentacija članova timova, bilo promovisanje izlazeće zbirke članaka na temu Young Belt and Road: Opportunities in Central and Eastern Europe za kineske studente u čijem je sastavljanju učestvovalo 16 timova iz evropskih zemalja - članica 16+1 platforme.

Đina je stipendirani autor dela političko-pravnog članka o strukturi Srbije s ustavno-pravnog stanovišta, uz idejnu podršku profesora Marka Stankovića, i prezentacije „The Effect of Ius-naturalism to Young Belt and Road Initiative Goals Fulfillment” u kojoj je ideju jusnaturalizma i razmene univerzalnih pravnih i akademskih ideja povezala sa ciljevima inicijative i smanjenjem obrazovnih i kulturnih barijera.

Tim Srbija bio je sastavljen od ukupno tri člana, od kojih su druga dva srpski studenti u inostranstvu – student master studija u Kini i studentkinja osnovnih studija u Americi.

„Pojas i put“ je široka razvojna strategija kineskih vlasti, koju je 2013. godine predložio predsednik Si Đinping, a za cilj ima povezivanje i saradnju sa Evroazijskim zemljama kroz infrastrukturne, ekonomske i kulturne projekte.


 Okrugli sto o Nacrtu akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu

U ponedeljak, 17. decembra 2018. godine, u Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta održan je Okrugli sto na kome je izložen i razmatran Nacrt akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ovaj dokument je ishod rada ostvarenog u okviru fakultetskog Centra za ljudska prava, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE).

            Nacrtom plana su obuhvaćene različite aktivnosti, od preispitivanja merodavnih izvora prava i predlaganja njihovog unapređenja zarad postizanje rodne ravnopravnosti studenata i zaposlenih, do analize nastavnog programa i pojedinačnih silabusa, kao i prisustva rodno određenih stereotipa i predrasuda u sistemu vrednosti nastavnikâ i saradnikâ u pedagoškim pristupima u nastavi i komunikaciji sa studentima. Nacrtom plana su predviđene i mere koje mogu doprineti sprečavanju i delotvornijoj zaštiti od rodno zasnovane diskriminacije studenata, kandidatâ za izbor u zvanje i za zaposlenje, nastavnikâ, saradnikâ i demonstratorâ na Pravnom fakultetu. Ovaj korpus pitanja uključuje i mere vezane za staranje o razvoju kadrova na Pravnom fakultetu, kao i mere koje mogu doprineti lakšem pomirenju profesionalnih i porodičnih dužnosti zaposlenih, odnosno fakultetskih i porodičnih dužnosti studenata, te zaštitu zaposlenih i studenata od seksualnog uznemiravanja.

             Pravni fakultet je rasadnik budućih nosilaca pravosudnih funkcija, te je samim tim izuzetno značajno iz kakvih udžbenika, sa kakvim pedagoškim pristupima i sistemima vrednosti i, uopšte, u kakvim uslovima buduće sudije, tužioci i advokati uče. I ne samo to, on je svojevrsna srpska nacionalna škola za državnu administraciju, dakle, iz njega se regrutuju i budući državni sekretari, ministri i drugi javni funkcioneri - oni koji kreiraju društvenu i političku klimu u kojoj svi živimo i radimo. Drugim rečima, nije u pitanju samo stvar od unutrašnjeg značaja za unapređenje nastavnog i naučnoistraživačkog rada na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, već Nacrt akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti ima i širu, opštedruštvenu ulogu. To su prepoznale brojne kolege sa fakultetâ i naučnoistraživačkih instituta iz Beograda, Novog Sada i Niša, koje su svojim prisustvom pružile podršku izradi ovog dokumenta.

Skup je otvoren pozdravnim rečima dekana Pravnog fakuleta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zorana Mirkovića, rektorke Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanke Popović, šefa Odeljenja za demokratizaciju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji Džona Klejtona (John Clayton), upravnice Instituta pravnih i društvenih nauka i Centra za ljudska prava prof. dr Ivane Krstić, i potredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorane Mihajlović. Nakon toga su prof. dr Dragica Vujadinović, prof. dr Tanasije Marinković i prof. dr Ljubinka Kovačević predstavili ključne aspekte Nacrta akcionog plana, za čim je usledila diskusija. Svoje sadržajne komentare o Nacrtu akcionog plana izneli su rektorka prof. dr Ivanka Popović, potredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje doc. dr Bojan Tubić, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Dejan Popović i dr Vladimir Pavić, profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu dr Daša Duhaček, profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Jelena Filipović, profesorka Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu dr Vanja Rokvić, naučna savetnica Instituta društvenih nauka dr Zorica Mršević, Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, asistent Stefan Dušanić i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Moderatorka okruglog stola bila je prof. dr Dragica Vujadinović.


 Svečana dodela Master 2 diploma iz oblasti evropskih studijа

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 21. decembra 2018. godine održana je svečana dodela francuskih državnih diploma Master 2 iz oblasti evropskih studija, obeležavajući time 22 godine akademske saradnje sa Evropskim univerzitetskim centrom iz Nansija, Univerziteta u Loreni (Le Centre Européen Universitaire de Nancy, Université de Lorraine).

Ceremonija dodele diploma počela je pozdravnim rečima profesora dr Branka M. Rakića, upravnika Master 2 studija na Pravnom fakultetu, profesora dr Iva Ptija (Yves Petit), direktora Evropskog univerzitetskog centra u Nansiju, Univerziteta u Loreni, kao i prodekana za međunarodnu saradnju doc. dr Jelene Lepetić, koji su čestitali studentima na uspešno završenoj godini master akademskih studija.

Usledilo je svečano uručenje diploma “Etudes Européennees, 2e année, spécialité Droit de la Construction européenne” studentkinjama Tamari Delić, Milici Ilić, Teodori Janković, Evi Jurić, Nikoliji Nedeljković, Ani Plavšić, Marini Stojić i Milici Tomić, koje su pohađale i studije Mastera evropskih integracija na Pravnom fakultetu, te završile program duple diplome (double diplôme).

Nakon održane dodele, profesor Iv Pti, održao je predavanje novoj generaciji studenata Master 2 akademskih studija u 2018/2019. godini.  


 Novi uspesi studenata na moot court takmičenjima

Na Šestom nacionalnom takmičenju u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije „OSUDI DISKRIMINACIJU“, koje organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, proglašeni su pobednici u 3 kategorije – najbolji tim, najbolji govornik i najbolji podnesak. Pobednici u sve 3 kategorije bili su članovi tima „Hipatija“ sa Pravnog fakulteta u Beogradu, Tijana Martinović, Stefan Jovanović i Natalija Đukić, koje je pripremala prof. dr Ivana Krstić.

Obraćajući se finalistima Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da Srbija ima izuzetne mlade pravnike spremne za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti koji veruju u ljudska prava slobodu i dostojanstvo.
Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 17 timova sa svih akreditovanih pravnih fakulteta u Republici Srbiji, iz Novog Pazara, Novog Sada, Valjeva, Niša i Beograda, a od njih čak 6 sa našeg Fakulteta. U polufinalne usmene runde (8 najboljih timova) kvalifikovala su se i 3 naša tima - tim prof. Krstić i dva koje je pripremao doc. dr Ivan Đokić.

Inače,simulacija suđenja je hipotetičko rešavanje pravnih slučajeva u kojem studenti kroz simulaciju svih koraka u sudskom procesu stiču praktično znanje i iskustvo i mogućnost za kreativan i izazovan rad. Takmičari su pripremom pisanih podnesaka i snagom usmene argumentacije, uspešno izlagali i branili pravne stavove na osnovu zadatog problema iz oblasti zaštite od diskriminacije, iz perspektive tužioca i iz perspektive tuženog.

Sudije na ovogodišnjem takmičenju bili su poznati pravnici i pravnice, sudije Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda, članovi Udruženja tužilaca, Državnog pravobranilaštva i eksperti iz oblasti ljudskih prava među kojima Bosa Nenadić, Lidija Đukić, Katarina Andrić Manojlović, Milan Antonijević, Bratislav Đokić, Nenad Vujić, Nebojša Đuričić i drugi.

http://ravnopravnost.gov.rs/rs/proglaseni-pobednici-sestog-nacionalnog-takmicenja-u-simulaciji-sudenja/


 ODRŽAN SEMINAR O REŠAVANJU SPOROVA U SVETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 10. i 11. decembra održan je seminar „Dispute Settlement in the World Trade Organization“. Seminar je vodila gđa Šeriz M. Vales, zamenica direktora ženevskog Savetodavnog centra za pravo Svetske trgovinske organizacije i nekadašnji kanadski diplomata i advokat, a o pojedinim aspektima ove teme slušaocima je govorio i g. Josip Pervan, programski direktor Centra Ideas, švajcarske organizacije koja pruža podršku državama kandidatima za učlanjenje u Svetsku trgovinsku organizaciju, koji je inače i sam bio član pregovaračkog tima Republike Hrvatske prilikom njenog učlanjenja u STO i EU. Govornici su tokom seminara obrađivali i analizirali pitanja mesta i značaja sistema rešavanja sporova u pravu STO, institucionalni i procesni okvir sistema rešavanja sporova, pitanja taktike i strategije u zastupanju država pred panelima za rešavanje sporova i Apelacionim telom, kao i problem trgovinskih ratova u modernom dobu. Aktuelnost teme, adekvatan izbor razmatranih pitanja i stručnost govornika naišli su na veliko interesovanje naših studenata na svim nivoima studija, pa je seminar, koji se u potpunosti održavao na engleskom jeziku, pohađalo preko 30 slušalaca. Seminar je organizovan u sklopu saradnje Pravnog fakulteta sa Centrom Ideas koja je zvanično započeta potpisivanjem Memoranduma o saradnji maja 2016. godine i u okviru koje je do sada već organizovan jedan seminar o pravnom okviru trgovine uslugama u STO, kao i nekoliko naučnih konferencija u oblasti međunarodnog trgovinskog prava i prava STO. Ispred Pravnog fakulteta organizaciju ovog seminara su koordinirali docenti dr Milena Đorđević i dr Marko Jovanović.


Poseta predstavnika visokoškolskih institucija Južnokavkaskog regiona

U sredu, 28. novembra 2018. godine Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu posetili su predstavnici visokoškolskih institucija Južnokavkaskog regiona iz Azerbejdžana, Jermenije i Gruzije. Cilj posete delegacije, koju su činili dekani i prodekani pravnih fakulteta Državnog univerziteta u Tbilisiju, Univerziteta „Grigol Robakidze“, Univerziteta Gruzije, Francuskog univerziteta u Jermeniji i Državnog univerziteta u Bakuu, bio je iniciranje razmene iskustava regiona Jugoistočne Evrope i Južnokavkaskog regiona, kao i razmatranje mogućnosti za sprovođenje zajedničkih projekata.

Delegaciju profesora prava, predstavnika GIZ-a i Mreže pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope (South East European Law School Network - SEELS) dočekali su doc. dr Jelena Lepetić, prodekan za međunarodnu saradnju, prof. dr Tatjana Jovanić, prodekan za finansije i dr Ivana Rodić, koja je zadužena za međunarodnu saradnju.

Nakon pozdravnih reči predstavnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Tomas Gigerih sa Evropa instituta Sarland Univerziteta, koji je jedan od najvažnijih strateških partnera SEELS-a, predstavio je oblike saradnje ovog instituta sa SEELS mrežom i ukazao na potencijal za saradnju sa pravnim fakultetima Južnokavkaskog regiona. Prof. Gigerih je posebno ukazao na uspeh Foruma umrežavanja za saradnju u oblasti pravnog obrazovanja, koji je omogućio koherentnu saradnju preko nacionalnih granica kako u nastavi, tako i u istraživanjima.

Nakon prezentacije posvećene aktivnostima i ciljevima Evropa instituta, održana je radionica na kojoj su razmatrane mogućnosti saradnje i konkretni koraci koje je potrebno preduzeti. Radionici su prisustvovali i doc. dr Bojana Čučković i dr Filip Bojić, koji su sa prisutnima podelili svoja iskustva vezana za učešće u projektima koji su implementirani u okviru SEELS mreže.

Dr Tomas Majer, rukovodilac programa GIZ-a, predložio je da predstavnici iz Južnokavkaskog regiona dobiju status posmatrača na sastancima upravnog odbora SEELS mreže, da bi se upoznali sa aktivnostima SEELS-a i procenili da li imaju interes da osnuju sličnu mrežu u svom regionu. Savetnik za prikupljanje finansijskih sredstava i razvoj organizacija u visokom obrazovanju Manuel Unten Kanaširo se složio sa ovim predlogom i ukazao na projektne mogućnosti u slučaju osnivanja mreže pravnih fakulteta Južnokavkaske regije. Nakon toga usledila je konstruktivna diskusija.


 Doktorantkinja Mina Jovanović laureat nagrade Međunarodnog udruženja za žigove

Doktorantkinja Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Mina Jovanović ovogodišnji je laureat nagrade "Tomorrow’s Leader Award" koju dodeljuje INTA - Međunarodno udruženje za žigove. Ovo priznanje dodeljuje se svake godine dvoma mladim advokatima koji su dali poseban doprinos razvoju prava žiga kroz svoj aktivizam na različitim poljima praktičnog rada. U konkurenciji velikog broja stručnjaka širom sveta, naša studentkinja osvojila je ovu nagradu kao potvrdu predanog rada na unapređenju postojeće prakse i posebnog doprinosa popularizaciji prava intelektualne svojine. Pod mentorstvom prof. dr Dušana Popovića, kao i kroz rad u advokatskoj kancelariji "Živko Mijatović i partneri", svojim naučnim radovima i praktičnim veštinama naša studentkinja potvrdila je mesto koje domaća struka zauzima na svetskoj sceni prava intelektualne svojine.


Održana konferencija "LJudska prava u 21. veku" u saradnji sa SANU

U prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održana je 9. i 10. novembra međunarodna konferencija nazvana „LJudska prava u 21. veku“. Zakazana povodom sedamdeset godina od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ova konferencija okupila je više od dvadeset istaknutih stručnjaka iz oblasti ljudskih prava širom sveta.

Sam naučni skup, koji su pomenute ustanove i organizovale, otvorili su akademici Vladimir Kostić i Tibor Varadi, a uvodno predavanje održao je Ben Ferenc (Ben Ferencz), nekadašnji tužilac u Nirnberškim suđenjima. Među učesnicima konferencije, osim profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu (dr Ivane Krstić, dr Miodraga Jovanovića i dr Tanasija Marinkovića) i drugih govornika iz Srbije (dr Violete Beširević, dr Damjana Tatića, dr Gorana Bašića, dr Vukašina Popovića i dr Ivice Radovića), bili su profesori, sudije, advokati i akademici iz Nemačke, Belgije, Turske, Engleske, Japana, Rusije, Holandije, Italije, SAD, Mađarske, Crne Gore, Bugarske i Hrvatske. Zbornik radova sa konferencije biće objavljen u zajedničkom izdanju Centra za izdavaštvo Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti.


Konferencija „Sto godina od ujedinjenja – formiranje države i prava“

 

Povodom stogodišnjice ujedinjenja južnoslovenskih naroda i formiranja njihove zajedničke države, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je, 26. i 27. novembra 2018. godine, konferencija „Sto godina od ujedinjenja – formiranje države i prava“

Konferenciju je otvorio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković, ujedno i kopredsednik organizacionog odbora ove konferencije, ukazujući na to da su u njenoj pripremi postavljanje dve osnovne hipoteze. Prva, da je pravni poredak koji je stvaran posle ujedinjenja bio u skladu sa standardima vremena, usaglašen sa savremenim evropskim zakonodavstvima tog vremena, da za njima nije zaostajao. Druga, da je unifikacija prava, „pravno ujedinjenje“ bilo uspešnije od političkog, tj. da je na pravnom planu nova država bila uspešnija nego na političkom. Učesnike konferencije je pozdravio akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, ukazujući na to da rasvetljavanje prošlosti pomaže pri osmišljavanju budućnosti.

Navedene hipoteze testirane su iz različitih uglova – iz aspekata različitih oblasti prava. Na prvom panelu su izloženi referati kojima je uspostavljen okvir unutra koga su učesnici konferencije testirali navedene hipoteze. Akademik Ljubodrag Dimić, koji je izložio referat pripremljen zajedno sa prof. dr Mirom Radojević, dopisnim članom SANU, razjasnio je istorijski kontekst ujedinjenja, procese koji su doveli do njega i ukazao na svojevrsnu haotičnost tog vremena, u kome su političke odluke diktirale dnevne promene na frontovima. Prof. dr Bojan Milisavljević je detaljno istražio međunarodnopravni aspekt ujedinjenja i to dva njegova elementa: međunarodne odnose, u kojima se beleže tektonske promene, i Parisku mirovnu konferenciju, čijim je rezultatima pravno okončan Veliki rat. Prof. dr Miloš Zdravković je iz pravnoteorijskog ugla razmatrao proces formiranja države bez konsenzusa onih koji žive u njoj, pa je ukazao na to da je takav nedostatak konsenzusa doveo do svojevrsne „pravne patologije“.

Započinjući, svojim izlaganjem o ustavnom identitetu nove države, drugi panel, prof. dr Tanasije Marinković se nadovezao na nalaz o nedostatku konsenzusa u ustavotvornom procesu. Dok su politički proglasi pre ujedinjenja, poput Krfske deklaracije, težili ka konsenzusu, otelotvorenom u kvalifikovanoj većini potrebnoj za donošene ustava, Vidovdanski ustav je usvojen (malom) apsolutnom većinom. Manjkavost ustavotvornog procesa, nezavisno od toga u kojoj meri je on bio usaglašen sa evropskim ustavnopravnim dostignućima tog vremena, dovela je do hroničnog nezadovoljstva preglasanih. Prof. dr Goran Ilić je detaljno razmotrio uspostavljanje jedinstvene sudske vlasti u novoj državi, gde se već iz razlika u samim nazivima sudova može sagledati i razlika u tradiciji, što je svakako otežavalo ovaj uspešno izveden zadatak. Pored toga ukazao je i na osnove karakteristike novog krivičnog procesnog prava, koje je bilo u skladu sa savremenim rešenjima u ovoj materiji. Prof. dr Marko Davinić se bavio organizacijom i delovanjem upravnih sudova nove države, dakle sudova na kojima svako može da potraži zaštitu upravo od te države, i jasno je pokazao da je upravnopravni sistem koji je uspostavljen u novoj državi po svim svojim parametrima bio jedan od najmodernijih u Evropi.

Treći okrugli sto se bavio vojskom, crkvom i prosvetom. Dr Mile Bjelajac je u svom referatu na temu formiranja jedinstvenih oružanih snaga osvetlio, ne samo sled događaja koji su doveli do tog formiranja, neko i neke značajne dileme vezane za, današnjim rečnikom rečeno, civilnu kontrolu vojske. I pokazalo da su te dileme i sukob civilnog i vojnog vrha povodom nje uobičajeni za Evropu tog vremena. Doc. dr Dalibor Đukić i doc. dr Dušan Rakitić izložili su osnovne nalaze svog referata o državno-crkvenom pravu, pružajući informaciju da je u Arhivu Jugoslavije pronađen primerak Pravilnika o postupku pred šerijatskim sudovima (423 člana) donetog u međuratnom periodu (za koji se mislilo da je izgubljen), kao i prepiska u kojoj najbolji poznavaoci šerijatskog prava tog vremena u Francuskoj visoko ocenjuju njegov sadržaj. Akademik Ljubodrag Dimić je jasno je uočio razloge zbog kojih se toliko kasnilo u donošenju školskih zakona i zbog čega je jedinstveni nastavni program za osnovne škole donesen tek krajem tridesetih godina prošlog veka.

Drugi dan konferencije započeo je panelom posvećenom unifikaciji građanskog prava. Prof. dr Vladimir Pavić je jasno pokazao da je i u okviru Dvojne monarhije, u onim njenim pokrajinama koje su pripale novoj državi, postojala kolizija normi građanskog prava, zasnovana na dubokim kulturnim razlikama, koje su se ujedinjenjem samo uvećale. No, pokazalo se da to nije bio razlog disfunkcionalnosti nove države. Prof. dr Zoran Mirković je analizirao proces domaće unifikacije građanskog prava i to poređenjem postupaka i rezultata sa dve države koje su na razvalinama različitih carstva nastale posle Velikog rata: Poljske i Čehoslovačke. Pokazalo se da je u svim ovim zemljama složenost ovog posla bila prepreka unifikaciji, a ne bilo kakav politički razlog, ukoliko je postojao. Nasuprot tome, naglasio je prof. dr Vuk Radović, trgovačko pravo, za koje je kulturno nasleđe irelevantno, brzo je napredovalo. Doc. dr Nina Kršljanin je pažnju posvetila „suživotu“ dva nasleđena sistema registracije nepokretnosti: zemljišnoknjižnom i tapijskom, problemima koji su nastali iz tog suživota i načinima na koji su se ti problemi rešavali.

Poslednja dva referata bila su posvećena pravnoekonomskim temama. Prof. dr Dejan Popović je u svom referatu o unifikaciji poreskog sistema ukazao na svu složenost nasleđenog stanja, kao i na jasan prioritet unifikacije sistema posrednih poreza, kako bi se unutar nove države stvorilo jedinstveno tržište. Prof. dr Boris Begović je u svom izlaganju o uspostavljanju monetarne unije pokazao da je uspostavljanje dinara kao jedinstvene valute imalo iste efekte. Iz oba referata proizlazi da je u onim slučajevima u kojima je postojala ekonomska nužda unifikacije, ona ostvarena relativno brzo, uz primenu savremenih pravnih rešenja.

Zaključak konferencije jeste da je pravni poredak koji je stvaran posle ujedinjenja u najvećoj meri bio u skladu sa standardima vremena, tj. usaglašen sa savremenim evropskim zakonodavstvima. Nadalje, ocenjeno je da je unifikacija prava, „pravno ujedinjenje“ bilo uspešnije od političkog, tj. da je na pravnom planu nova država bila uspešnija nego na političkom.

Prerađeni i dopunjeni referati sa ove konferencije biće objavljeni u zborniku radova koji će biti objavljen u 2019. godini. 


ELSA Day - “ From Zero to Hero “

"ELSA Day" je internacionalni projekat koji se svake godine održava iz oblasti ljudskih prava. Prvi put je održan 20. marta 2013. godine i tada je čitava ELSA mreža radila zajedno na realizaciji jedinstvenog foruma za ljudska prava, kako bi diskutovala o međunarodnim i evropskim standardima zaštite i implementacije ljudskih prava. Forum je bio udružen pod sloganom "all different, all together", idejom koja se vraća na ELSA-inu viziju. Od tada je organizacija nastavila da demonstrira zalaganje za ljudska prava kroz organizovanje, svake godine, različitih aktivnosti koje omogućavaju studentima prava da budu nezavisni i kritički članovi društva.

28. novembra 2018. u amfiteatru VII je održana interaktivna panel diskusija “FROM ZERO TO HERO”, koju je svečano otvorila prodekan za međunarodnu saradnju dr Jelena Lepetić. Učesnike je pozdravila i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Dragica Vujadinović, koja se osvrnula na značaj obrazovanja i mogućnosti koje se pružaju, kao i razvoj obrazovnih institucija, prvih Univerziteta i samog sistema obrazovanja, prvenstveno kroz istoriju Srbije. Takođe, naglasila je da i pored svih napora da se obrazovanje podigne na viši nivo postoje struje koje se protive podsticaju obrazovanja, a izražena je i diskriminacija, naročito devojčica.

            Nakon toga učesnicima su prikazana četiri kratka video snimka koji su prikazali kakva je svakodnevnica učenika i studenata iz različitih krajeva sveta, njihov sistem obrazovanja, (ne)postojanje diskriminacije (pozitivna, polna, rasna), kao i socijalni, ekonomski i kulturni uticaj na obrazovanje i razvoj dece i mladih na određenoj teritoriji (način i uslovi za život i studiranje, vrsta transporta do obrazovne institucije, opremljenost obrazovnih institucija (digitalizacija obrazovnog sistema – korišćenje računara i interneta za potrebe obrazovanja).

Nakon odgledanih video snimka učesnici su radili anketu koja je za cilj imala da ukaže na sličnosti i razlike koje postoje u ostvarivanju prava na obrazovanje u različitim krajevima sveta i da daju svoje mišljenje i ocenu o sistemu obrazovanja, prednostima i manama tog sistema, kao i da ukažu šta je u tom sistemu dobra karakteristika, koje nedostatke ima taj sistem i kako ga unaprediti. Učesnici su takođe ocenjivali ocenama od 1 do 10 sistem obrazovanja tih zemalja.

Gostujući predavač bio je Andrej Milić, advokat, profesor kriminologije i pomoćnik direktora za program master studija u oblasti ljudskih prava na St. Thomas University School of Law u Majamiju. U svom obraćanju on je govorio o sistemu obrazovanja u Americi, kako izgleda studiranje, kakav je socijalni život studenata, o troškovima studiranja, stipendijama i radnim mestima gde se može dobiti zaposlenje prilikom studiranja. Nakon predavanja se u delu namenjenom za pitanja otvorila diskusija o programima razmene za studente gde je predavač ispričao svoja iskustva iz Kostarike, Španije i Nemačke, a ujedno i uporedio  sisteme obrazovanja u tim zemljama.


Svečanost povodom početka nastave za drugu generaciju studenata Master akademskih studija iz oblasti menadžmenta javnih nabavki

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2. novembra je održana svečanost povodom početka nastave za drugu generaciju studenata master akademskih studija iz oblasti menadžmenta javnih nabavki (Master in Public Procurement Managament - MPPM), koji se realizuje u saradnji sa Departmanom za ekonomiju i finansije Univerziteta „Tor Vergata“ u Rimu, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon pozdravne reči direktora MPPM prof. dr Dobrosava Milovanovića, prisutnima su se obratili: ambasador Italije u Republici Srbiji Karlo Lo Kašo, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković, prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu prof. dr Gordana Ilić Popov i direktorka Uprave za javne nabavke Sandra Damčević. O važnosti ovog regionalnog programa govorio je i prof. dr Sima Avramović, koji je dao značajan doprinos njegovom uspostavljanju 2017. godine.

U ime Univerziteta “Tor Vergata” u Rimu i Međunarodnog programa iz oblasti javnih nabavki (IMPPM), na koji će se ove školske godine u Rimu upisati sedma generacija studenata, prisutnima se obratio gospodin Veljko Sikirica, dok je o podršci EBRD i o važnosti dobre obuke za profesionalce u oblasti javnih nabavki govorio gospodin Peter Tabak.

Počasno predavanje održao je prof. dr Dragoljub Kavran, priznati ekspert Ujedinjenih nacija za oblast javne uprave, a Branimir Blagojević, predsednik alumni kluba IMPPM upoznao je novu generaciju studenata sa prednostima koje će im doneti uspešan završetak ovog programa.

 


NAŠI STUDENTI OSVOJILI TREĆE MESTO NA OSMOM REGIONALNOM TAKMIČENjU IZ KOMPANIJSKOG PRAVA

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je na osmom regionalnom takmičenju studenata prava iz oblasti Kompanijskog prava pod nazivom Big Deal, održanom u Beogradu, 29. i 30. novembra 2018. godine, na engleskom jeziku, zauzeo treće mesto. Članovi tima ove godine bili su: Nada Bakrač, Natalija Đukić, Nikola Radović (studenti četvrte godine studija), Miloš Maksimović (student master studija) i Dušan Stanković (student doktorksih studija). Takmičenje Big Deal predstavlja simulaciju transakcije preuzimanja i spajanja privrednih društava. Nakon dostavljanja due diligence izveštaja i ugovora o prodaji udela društva sa ograničenom odgovornošću, što predstavlja prvu fazu takmičenja, studenti su usmeno prezentovali izveštaj i ugovor i odgovarali na pitanja advokata. Nada Bakrač je dobila pohvalu kao najistaknutiji student, dok je Natalija Đukić dobila praksu u advokatskoj kancelariji Janković, Popović & Mitić. Tim je za takmičenje pripremala doc. dr Jelena Lepetić. U pripremi su pomogli i advokat Nikola Đorđević iz kacelarije Janković, Popović & Mitić,  doc. dr Marko Jovanović i asis. Novak Vujičić, kojima članovi tima duguju zahvalnost na podršci i savetima.


Uspeh naših studenata na debatnom turniru na Oksfordu

Na jednom od najprestižnijih i najstarijih debatnih turnira, The Oxford Inter-Varsity, koji se održava već duže od 50 godina i na kome učestvuje preko 250 studenata iz celog sveta, na Oksfordskom univerzitetu, naši studenti Miloš Marjanović i Janko Đorđević došli su do finala u otvorenoj kategoriji i osvojili su drugo mesto. Oni su jedan od dva tima koji su u celoj istoriji turnira uspeli da stignu do finala, a da nisu sa engleskog govornog područja. Na putu ka finalu pobedili su najbolje timove sa Harvarda, Kembridža, Durhama i mnoge druge. Takođe, oni dele i drugo govorničko mesto u kategoriji engleski kao drugi jezik.


Novinari i studenti novinarstva učestvovali u Žan Mone radionici o evropskim integracijama

Projektni tim Žan Mone modula organizovao je 22. novembra 2018. godine radionicu za novinare i studente novinarstva na temu „Uloga novinara u izveštavanju o sporazumima o slobodnoj trgovini zaključenim u procesu evropskih integracija“. Radionicu su otvorili prof. dr Dragica Vujadinović, upravnik Mastera evropskih integracija, i prof. dr Dušan V. Popović, upravnik Žan Mone modula. Radionicu su vodili: prof. dr Dušan V. Popović, prof. dr Tatjana Jevremović Petrović, prof. dr Mirjana Radović i doc. dr Marko Jovanović. Govornici su polaznicima pojasnili pravni okvir evropskih integracija, a pre svega Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA – Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini. Posebna pažnja pridata je pojašnjavanju adekvatne terminologije koju treba koristiti prilikom prevođenja pojmova prava Evropske unije na srpski jezik. Više informacija o Žan Mone modulu dostupno je na sajtu projekta:jmm.ius.bg.ac.rs


PRAVNICI ŠAMPIONI SVETA! 

Univerzitetska reprezentacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojila je 4. Svetsko interuniverzitetsko prvenstvo u futsalu (World InterUniversities Championship) koje je upravo završeno u Barseloni. 

U konkurenciji 36 univerziteta širom sveta, selekcija Pravnog fakulteta je nadmoćno osvojila zlatnu medalju savladavši sve protivnike uz gol razliku 32:6! 

Pred pravnicima redom su u grupi padali univerziteti iz Libana, Česke i Francuske. 

Na putu do zlata su, potom, savladane selekcije iz Katara, Engleske, Rusije da bi, najzad, u finalu pred pravnicima morali da se poklone futsaleri iz Mađarske. 

Selektor futsal selekcije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Vuletić, ne krije oduševljenje:

“Ovo je najveći trijumf ove talentovane i sjajne generacije Pravnog fakulteta koju imam čast da predvodim. Podsecam da je Pravni fakultet šampion Lige Univerziteta u Beogradu, da ovi momci čine okosnicu futsal reprezentacije Univerziteta u Beogradu, univerzitetskog šampiona Srbije i petoplasirane reprezentacije sa Evropskih univerzitetskig igara u Koimbri. U vremenu kada postoji evidentna kriza univerzitetskog sporta, ovo je dokaz da se predanim i požrtvovanim radom mogu dosegnuti neslućene visine. Želim ovom prilikom da se zahvalim Pravnom fakultetu, FK Partizan i Fudbalskom savezu Srbije, koji su presudno omogućili da ova izuzetna generacija dobije priliku da postane svetski univerzitetski šampion!”

Predsednik Sportskog društva Victoria Pravnog fakulteta i dugogodišnji kapiten, Nikola Ristanović ističe:

“Veliki rad nosi velike rezultate a mi smo pokazali koliko je zajedništvo i međusobno poverenje važna stvar u sportu. Mi uvek verujemo u sebe, gajimo pobednički mentalitet u gotovo da nema ekipe koja se u mentalnom pristupu utakmici može porediti sa nama. Pravni fakultet je dao Srbiji dva reprezentativca u futsalu, Nikolu Matijevića i Strahinju Petrova  a to rečito govori sa kakvim entuzijazmom i željom mi branimo boje našeg fakulteta i naše države!”

Osvajači zlatne medalje i velikog trofeja Svetskog InterUniverzitetskog šampionata su: Marko Badovinać, Nikola Ristanović, Strahinja Petrov, Filip Minić, Srdjan Brkić, Dušan Majstorović sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Jovan Ristanović, Aleksandar Fric, Dušan Panić, Ognjen Radović, Strahinja Pajčin, Marko Lazić i Marko Milićević. 

Selektor je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, dr Vladimir Vuletić a šef naše delegacije Matija Burić.


Tribina ,,Borba protiv terorizma na Kubi"

U Svečanoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 25. oktobra 2018. godine, u organizaciji Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta i Centra za razvoj odnosa Beograda i Havane, održana je tribina pod nazivom ,,Borba protiv terorizma na Kubi - slučaj Petorice", u okviru koje je predstavljena knjiga ,,Šta počiva sa druge strane mora" autora Stivena Kimbera, koja govori o ovom slučaju

U ime Pravnog fakulteta skup je otvorila doc. dr Jelena Lepetić, prodekan za međunarodnu saradnju. Prisutnima su se obratili NJ.E. Danilo Pantović, ambasador Republike Srbije u Republici Kubi, NJ.E. Gustavo Trista, ambasador Republike Kube u Republici Srbiji, Gerardo Hernandez, narodni poslanik u Skupštini Republike Kube, prorektor Instituta za spoljnu politiku u Havani i nosilac ordena Heroja Kube, najvišeg odlikovanja Republike Kube, kao i Goran Petronijević, advokat, predsednik Komiteta za odbranu ,,Petorice" u Srbiji.

Događaju su, pored studenata, prisustvovali i NJ.E. Dija Nader de El Andari, ambasadorka Bolivarske Republike Venecuele u Republici Srbiji, poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, članovi Gradskog veća grada Beograda, kao i odbornici Skupštine grada Beograda.


Održan VIII redovni seminar SUEAP

31. oktobra 2018. godine Srpsko udruženje za ekonomsku analizu prava (SUEAP) je organizovalo VIII redovni seminar u svečanoj sali za sednice Pravnog fakulteta, na kome je izlagao prof. dr Boris Begović na temu: „Populizam u pravu konkurencije: anatomija, dijagnostika i moguće posledice“.

Seminaru su prisustvovali profesori Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, zaposleni u Komisiji za zaštitu konkurencije, advokati iz nekoliko renomiranih kancelarija, kao i studenti master i doktorskih akademskih studija.

Sve informacije o narednim aktivnostima SUEAP dostupne su na internet stranici: www.slea.rs.

 


Skup povodom početka rada četvrte generacije studenata Pravne klinike za ekološko pravo

U petak, 26. oktobra 2018. god., na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, otvorena je Pravna klinika za ekološko pravo za četvrtu generaciju studenata. Na svečanosti ovim povodom skupu su se obratili, prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, rukovodilac Pravne klinike za ekološko pravo, Џon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju, Misija OEBS u Srbiji, Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, Stanojla Mandić, zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Olja Jovičić, generalni sekretar Zaštitnika građana, Marija Milaković, predstavnik Pravosudne akademije i Katarina Vukšić predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Skupu su se obratili i sekretari Pravne klinike za ekološko pravo, Lazar Stevanović i Luka Đorđević, koji su izneli iskustva studenata u radu Pravne klinike za ekološko pravo i obavljanju prakse.

Pravna klinika za ekološko pravo je počela sa radom oktobra 2015. god. Radom Pravne klinike za ekološko pravo rukovodi prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović. U školskoj 2018/2019. god. traje dva semestra. U prvom semestru studenti imaju intenzivan interaktivni trening. Prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović će održati predavanja na teme Izvori ekološkog prava u pravnom poretku Srbije, Pravo na pristup ekološkim informacijama, Uključivanje javnosti u donošenje ekoloških odluka, Posebnosti upravnog postupka u stvarima od značaja za zaštitu životne sredine, Naknada štete u životnoj sredini: postojeća rešenja i nacrt Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini i Ekološko pravo Evropske unije: Praksa Suda pravde EU. Branislava Vučković, zamenik javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, će održati predavanje na temu Prikupljanje dokaza i vođenje postupaka u predmetima sa elementom zaštite životne sredine. Sudija Jelena Tišma će održati predavanje na temu Upravno-sudska zaštita prava na zdravu zivotnu sredinu: sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava i praksa Upravnog suda Srbije. Advokat Sreten Đorđević će održati predavanja na teme Postupak procene uticaja na životnu sredinu i izdavanje IPPC dozvola i Građanskopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Prof. dr Milan Škulić će održati predavanje na temu Sistem ekoloških delikata i vrste prekršajnih sankcija. Sudija Siniša Važić će održati predavanje na temu Krivičnopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Sudija Milan Marinović će održati predavanje o Prekršajima u oblasti zaštite životne sredine. Prof. dr Bojana Čučković će održati predavanje na temu Ekološka šteta u međunarodnom pravu i zaštita životne sredine.

U skladu sa Sporazumom o saradnji Pravnog fakulteta, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana, koji je potpisan marta 2016. godine, studenti koji pohađaju Pravnu kliniku za ekološko pravo imaju priliku da obave studentsku praksu u kancelariji Poverenika i Zaštitnika građana. Aprila 2016. godine potpisan je i Sporazum o saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a oktobra 2017. godine sa Prekršajnim sudom. U drugom semestru studenti imaju priliku da rade sa klijentima, koje primaju u prostorijama Pravnog fakulteta prema utvrđenom rasporedu. Novembra 2017. godine, rad Pravne klinike za ekološko pravo je podržalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje kroz projekat ,,Razvoj Pravne klinike za ekološko pravo”, sufinansira programske aktivnosti rada Pravne klinike za ekološko pravo. Decembra 2017. godine, potpisan je Sporazum o saradnji sa Regionalnim centrom za životnu sredinu. U skladu sa Sporazumom, studenti su bili u prilici da pružaju pravne savete nevladinim organizacijama koje su članice REC-a.

3. maja 2018. godine zaključen je sporazum između Pravnog fakultet Univerziteta u Beogradu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Na osnovu sporazuma, UNDP će podržati rad studenata Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula tokom izrade nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine. Imajući u vidu postupak harmonizacije prava Srbije sa pravom EU u oblasti ekološkog prava, i činjenicu da do kraja transpozicionog perioda (2021) treba usvojiti više od 110 zakonska i podzakonska akta u ovoj oblasti, kao i nedostatak administrativnog kapaciteta Ministarstva zaštite životne sredine, pre svega pravnika koji poznaju ekološko pravo EU, studenti Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula će u periodu maj 2018/decembar 2018. god., biti u prilici da učestvuju u pripremi nacrta planiranih zakonskih i podzakonskih akata. U projektu će učestvovati do 20 studenata, podeljenih u nekoliko grupa, koji će raditi pod mentorstvom koordinatorke Pravne klinike za ekološko pravo prof. dr Mirjane Drenovak-Ivanović. Kako je Ministarstvo zaštite životne sredine u sistematizaciji za period od 4 godine, u okviru potrebnih preko 300 novih radnih mesta, opredelilo 100 radnih mesta za mlade pravnike sa specijalizovanim znanjem u oblasti ekološkog prava, projekat koji povezuje Pravni fakultet i Ministarstvo zaštite životne sredine otvara mogućnost za dalje usavršavanje i zapošljavanje studenata Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula. Projektom je predviđeno i uključivanje studenata Pravne klinike za ekološko pravo i studenata master studija ekološko-pravnog pod-modula u rad Odbora za zaštitu životnu sredinu Narodne skupštine Republike Srbije. Studenti će biti u prilici da Narodne poslanike upoznju sa rezultatima analiza sprovedenih u toku pripreme nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine.

Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, u prethodne dve godine je 5 studenata Pravne klinike za ekološko pravo, koji su nastavili master studije na ekološkopravnom podmodulu, bilo u prilici da se usavršava na poslovima prenošenja ekološkog cquis-a, i zaposli se u tom Ministarstvu.

Misija OEBS-a u Srbiji je, kao nastavak uspešne saradnje na razvoju specijalističkih i master studija u oblasti ekološkog prava, i ove godine podržala rad Pravne klinike za ekološko pravo, na čemu im se posebno zahvaljujemo. 

Informacije o aktivnostima Pravne klinike za ekološko pravo se mogu pronaći na http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Održana radionica za privrednike u okviru Žan Mone modula

Projektni tim Žan Mone modula održao je 16. oktobra 2018. godine radionicu za privrednike na temu „CEFTA sporazum i poslovna zajednica jugoistočne Evrope“. Radionica, kojoj je prisustvovalo više od 60 privrednika, održana je u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Radionicu su otvorili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, g. Goran Kovačević, potpredsednik UO NALED-a, i prof. dr Dušan V. Popović, upravnik Žan Mone modula. Polaznici seminara imali su priliku da se upoznaju sa institucionalnim okvirom CEFTA sporazuma, mogućnostima za slobodni promet robe i kapitala, uslovima plaćanja između EU i država jugoistočne Evrope, te pravu nastanjivanja i zaštiti konkurencije. Predavači su bili: prof. dr Dušan V. Popović, prof. dr Tatjana Jevremović Petrović, prof. dr Mirjana Radović i doc. dr Marko Jovanović.


Svečanost povodom početka školske godine

U ponedeljak, 1. oktobra 2018. Pravni fakultet organizovao je svečanost povodom početka školske godine za 210. generaciju brucoša. Pored naših studenata i nastavnika, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Univerziteta u Beogradu i drugih naučnih institucija, pravosudnih i upravnih organa, udruženja i šire struke. Po odavno ustanovljenoj tradiciji, značaj ovog dana ulepšao je akademski hor "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović" pod rukovodstvom dirigenta Đorđa Stankovića.

Prisutnima su se obratili rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović, predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković i prof. dr Vojislav Stanimirović, kao i predsednik studentskog parlamenta, Uroš Mijatović.

Prof. dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, pozdravila je prisutne, skrenula pažnju na jubilej 210 godina postojanja Univerziteta u Beogradu, kao i Pravnog fakulteta, istakla je značaj te tradicije i veliki doprinos Pravnog fakulteta današnjem međunarodnom položaju Univerziteta u Beogradu, te poželela brucošima uspeh u studiranju.

 

Vesna Ilić Prelić, predsednica Ustavnog suda Srbije, poželela je studentima da uspešno započnu i okončaju studije, skrenuvši pažnju na značaj institucije u koju su stupili. Poželela im je da istraju na odabranom putu uprkos svim teškoćama na koje će naići, te da se potrude da postanu dobri pravnici - što znači da zavole pravo i da nauče da pravnički razmišljaju, da pravilno tumače i primenjuju pravo.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković započeo je svoje obraćanje studentima prve godine podsećanjem na istorijat Pravnog fakulteta - koji je, kao i Univerzitet u Beogradu, ove godine obeležio 210 godina svoje istorije, računajući od dana osnivanja Velike škole u Beogradu 13. septembra 1808. godine. Posle kratkog izlaganja o istorijatu ustanove koja je postala današnji Univerzitet u Beogradu, dekan je predočio brucošima šta ih sve očekuje tokom studija na Pravnom fakultetu: koje vrste disciplina će izučavati tokom studija prava, kakav je nastavni kadar koji će im predavati (i koliki je značaj posećivanja žive nastave), ali i u kakvim će vannastavnim aktivnostima (klub Forvm Romanvm, takmičenje u besedništvu, simulacije suđenja i sl.) imati prilike da učestvuju. Istakao je da studiranje podrazumeva pohađanje predavanja i polaganje ispita, ali i više od toga - da student treba da posećuje kulturna, sportska i druga dešavanja, da se druži, da čita ne samo stručnu literaturu (za koju im je na Fakultetu na raspolaganju jedna od najbogatijih pravnih biblioteka u ovom delu Evrope), već i književna dela, kojima će obogatiti svoja znanja i pogled na život.

"Gde god vas život odvede i čime god se budete bavili, imajte na umu i pridržavajte se pravnih pravila koja je postavio još rimski pravnik Ulpijan. Ona glase: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada. Ovome bih dodao: Pošteno živite i ne učinite ništa danas čega bi se stideli sutra. Poštujte utvrđena pravila i postignute dogovore i ne dozvolite da ih bilo ko menja, ali ni sami to nemojte činiti," poručio je dekan budućim pravnicima. (Ovde možete videti ceo tekst govora.)

Video zapisPravni fakultet na društvenim mrežama


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informacije o nastavi, studentskom životu i sadržajima u radu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu možete naći i na društvenim mrežama.


 
dalje 2017/2018>>

dalje 2016/2017>>

dalje 2015/2016 >>

dalje 2014/2015 >>

dalje 2013/2014 >>

dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.