Vesti/Događaji   

 


Belgrade International Company Law Conference 2011

Međunarodna naučna konferencija pod nazivom „CONTEMPORARY ISSUES IN COMPANY LAW“, koja je okupila eminentne stručnjake iz oblasti kompanijskog prava iz deset država, održana je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 29. i 30. septembra.

Stručnjaci iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije, Portugalije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije govorili su o modernim tendencijama u razvoju kompanijskog prava (učesnik iz Portugalije izložio je referat putem video veze), koje su inspirisale učesnike da pokrenu diskusiju povodom svake teme.

Na prvoj sesiji, kojom su predsedavali prof. dr Mirko Vasiljević i dr Krista Jesel-Holst, govorilo se o primeni pravila poslovne procene u kontinentalnim pravnim sistemima, o kompanijskom pravu u tranzicionoj privredi, o društvu sa ograničenom odgovornošću u Nemačkoj, o interesu kompanije, o slučaju „Danoza“ i o alternativama zahtevu minimalnog kapitala za osnivanje društva sa ograničenom odgovrnošću.

Teme druge sesije, kojom su predsedavali prof. dr Kristof Van der Elst i prof. dr Nebojša  Jovanović, bile su: prava akcionara, novi trendovi korporativnog upravljanja, nezavisni direktori, naknade članovima uprave i odgovornost direktora. Treća sesija, kojom su presedavali dr Rajner Kulms i prof. dr Veronik Magnier bila je posvećena privatnim poveriocima i neizvršenju obaveza od strane države, zaštiti manjinskih akcionara od finansijskog tjunelinga, pretvaranju otvorenog u zatvoreno društvo u Srbiji, sajber-poverenju, korporativnom e-upravljanju, vršenju prava akcionara u indirektom holding sistemu i objavljivanju povlašćenih informacija.

Radovi sa uspešno održane konferencije biće objavljeni u međunarodnom broju časopisa „Anali Pravnog fakulteta u Beogradu.

Program konferencije >>


Otvoren Muzej Pravnog fakulteta

Patrijarh Irinej i dekan prof. dr Mirko Vasiljević svečano su otvorili Muzej Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao „stožerni beležnik njegovog dvovekovnog puta“, kako je u govoru ovim povodom istakao prof. dr Mirko Vasiljević. Patrijarh Irinej je nazvao ovaj muzej „muzejem pravne svesti i misije“, čija će uloga biti da sačuva prošlost za generacije koje dolaze i da im pokaže „istoriju, trud i rad svih onih koji su radili na redu i poretku“. Patrijarh je u govoru posebno napomenuo da Pravni fakultet ne počiva samo na vremenu Dositeja Obradovića, već i na vremenima Svetoga Save i Nomokanona te cara Dušana i njegovog Zakonika, kao prvih pravnih dela.

Muzejska postavka predstavlja osnivanje i razvoj Pravnog fakulteta od 1808. godine do danas i realizovana je predanošću glavnog autora Ozarije Marković Lašić, entuzijasta autorskog tima samog Fakulteta i uz nesebičnu profesionalnu pomoć Arhiva Srbije sa direktorom Miroslavom Perišićem na čelu.

      


Obeleženi Dan i Slava Pravnog fakulteta

Dan Pravnog fakulteta i slava – Krstovdan, obeleženi su 27. septembra 2011. godine nizom događaja.

U 9 časova u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ održana je svečana akademija, tokom koje su uručene diplome studentima koji su završili školovanje. Ovoj svečanosti prisustvovali su, uz goste iz pravničke profesije, i ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović i generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srbije Veljko Odalović.

Čestitajući diplomcima, ministar Žarko Obradović je napomenuo da će oni ubuduće oblikovati život građana primenom znanja stečenog na ovom fakultetu i iskoristio je priliku da još jednom istakne veliki uspeh koji su postigli naši studenti na takmičenju iz medijskog prava u Oksfordu. On je takođe naglasio veliki značaj Pravnog fakulteta u obrazovnom sistemu Srbije, podsetivši da su među bivšim studentima Pravnog fakulteta i mnogi akademici i ministri i izrazio nadu da će biti i predsednikā.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, citirajući misli Ive Andrića iz „Znakova pored puta“, pozvao je diplomce da postavljaju visoke ciljeve, da traže „malo od sveta oko sebe, ali mnogo od sebe i svoga dela“ i da svoj profesionalni i životni put posvete „borbi za istinu, borbi za pravdu i borbi za slobodu“. Posle obraćanja koje je ispraćeno velikim aplauzom, prof. dr Mirko Vasiljević uručio je diplome novoj generaciji diplomiranih pravnika i pozvao ih da prisustvuju otvaranju Muzeja Pravnog fakulteta.

U 11:30 časova obavljeno je lomljenje slavskog kolača povodom obeležavanja slave - Krstovdana. Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu ukazana je čast da obred lomljenja slavskog kolača obavi Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej. Patrijarh je u obraćanju čestitao slavu nastavnicima, studentima i svim zaposlenima i poželeo im uspeh u radu, posebno istakavši svoju „radost što se ovaj događaj dešava baš na Pravnom fakultetu, u školi čije je temelje postavio veliki srpski prosvetitelj i učitelj Dositej Obradović“, podsetivši da je u srpskoj pravoslavnoj tradiciji da ne samo pravoslavni domovi, već i ustanove, pre svega prosvetne ustanove, imaju svoju slavu.

Dekan prof. dr Mirko Vasiljević zahvalio je Njegovoj svetosti patrijarhu na ukazanoj časti, istovremeno pozdravivši i druge goste, predstavnike najviših državnih organa, sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem na čelu, koji su prepoznali značaj tradicije Pravnog fakulteta duge 203 godine i svojim prisustvom uveličali obeležavanje ovog dana.

Čestitka povodom slave našeg fakulteta stigla je i sa manastira Hilandara, koji delegacija Pravnog fakulteta pohodi svake godine i za čiju obnovu je više puta izdvojena materijalna pomoć iz sopstvenih sredstava Fakulteta. Pismo igumana Metodija pročitao je prodekan doc. dr Marko Đurđević.

Obeležavanju slave Pravnog fakulteta prisustvovali su i: direktor Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, v. f. predsednika Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić, republički javni pravobranilac Olja Jovičić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci prof. dr Vitomir Popović, kao i mnogi drugi predstavnici državnih i pravosudnih organa te drugih pravnih fakulteta iz Srbije i Republike Srpske.


Bilten Acta Diurna broj 33

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 33 zabeležio je događaje od aprila do avgusta 2011.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

 


Seminar iz medijskog prava

Posle velikog uspeha studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na međunarodnom takmičenju iz medijskog prava Monroe E. Price“, Pravni fakultet u Beogradu je imao zadovoljstvo da ugosti seminar iz medijskog prava 27. maja 2011 koji je održan od strane studenata koji su učestvovali na takmičenju. Cilj seminara bio je da skrene pažnju na ovo i dalje novo polje prava u Srbija i da zainteresuje više studenata za istu. Glavne teme seminara su bile nove tehnologije, internet, elektronske komunikacije i na koji način te tehnologije utiču na medije i kakav režim treba da se primeni na njih. Seminar je održan u punoj konferencijskoj sali, i okupio je ne samo studente koji su zainteresovani za ovu oblast prava, nego i novinare, advokate, vladine eksperte koji rade u regulatornim agencijama (RRA, RATEL) i druge.

Više o seminaru >>


Saradnja Pravnog fakulteta sa Ustavnim sudom i sa Prvim osnovnim sudom u Beogradu

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu zaključio je 21. aprila 2011. godine sporazume o saradnji sa Ustavnim sudom Srbije i Prvim osnovnim sudom u Beogradu, koji predviđaju praktičnu obuku i obavljanje naučno-istraživačke prakse za studente u sudovima, odnosno stručno usavršavanje sudija na Pravnom fakultetu bez nadoknade.

Sporazume su potpisali dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević i vršilac funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu Tanja Šobat.

Osim obuke studenata i stručnog usavršavanja sudija, sporazumi predviđaju i učestvovanje sudija u pojedinim oblicima nastave na Fakultetu (bez nadoknade), razmenu informacija o pitanjima pravne nauke i prakse, kao i zajedničko učešće u postupku utvrđivanja pravnih stavova radi primene propisa i sudske nadležnosti.


Još jedan uspeh naših studenata na međunarodnim takmičenjima

                 

Na osamnaestom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom od 15. do 21. aprila 2011. godine u Beču, tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ponovo je ostvario sjajne rezultate. U konkurenciji 260 fakulteta iz preko 60 zemalja sveta naš Fakultet se sedmu godinu za redom plasirao u finalnu rundu takmičenja u koju ulazi 64 najbolja fakulteta na osnovu rezultata posle prva četiri dana takmičenja, a zatim osvojio izvanredno peto mesto i čak tri nagrade za najbolje govornike. Vredno je istaći da je ovakav kontinuitet u plasmanu u finalnu rundu takmičenja pravi kuriozitet i da ga osim beogradskog fakulteta ima samo još i indijski Nacionalni Univerzitet pravnih nauka iz Kalkute. Tradicija postizanja uspeha na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju se tako nastavila i ove godine, a Beograd se i ovog proleća našao u vrhu svetskih centara arbitražnog prava i pravnog obrazovanja.

Više o takmičenju >>


III Belgrade Arbitration Conference
 

                       

Nakon velikog uspeha i izuzetne naučne i medijske pažnje u domaćim ali i svetskim okvirima koje su izazvale dve prethodne beogradske arbitražne konferencije, održane 2009. i 2010. godine, Pravni fakultet je odlučio da i ove godine okupi svetsku pravničku elitu na naučnom forumu posvećenom novim pravcima razvoja i savremenim izazovima u međunarodnoj trgovinskoj arbitraži, pod nazivom – International Commercial Arbitration Trends and Challenges. Ovaj događaj je u Beograd ponovo doveo najeminentnije svetske stručnjake koji se bave arbitražnim pravom.

Konferencijska sala našeg Fakulteta bila je mala da primi preko 400 pravnika iz Srbije, regiona i dvadesetak zemalja sveta, uključujući i profesore i advokate iz Brazila, Urugvaja, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske, Nemačke i Velike Britanije koji su se prijavili za učešće na Konferenciji, pa je zato ovaj međunarodni skup i ove godine održan u amfiteatru ''Radomir Lukić''. Ovako veliki broj učesnika najbolje govori o značaju događaja i aktuelnosti teme skupa (videti Program konferencije).

Kao što dolikuje ovakvom događaju, radnom delu Konferencije prethodilo je svečano otvaranje. Učesnike su pozdravili i poželeli im uspešan rad prof. dr Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, g. Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, prof. dr Gašo Knežević, predsednik Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Srbije i dr Judit Kniper ispred GIZ Otvorenog fonda za jugoistočnu Evropu.

 

Video materijali sa konferencije >>

Više o konferenciji >>


IV Belgrade Open Pre-Moot

Nakon odličnog odjeka koji su imala poslednja tri beogradska pripremna turnira za najveće svetsko takmičenje studenata prava Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je odlučio da i ove godine bude domaćin budućim stručnjacima za međunarodno privredno i arbitražno pravo iz celog sveta. Ovogodišnja beogradska runda priprema – Belgrade Open Pre-Moot - održana je od 8. do 10. aprila 2011. godine i okupila je timove 31 fakulteta iz 22 zemlje sveta (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Velika Britanija, Indija, Italija, Južna Koreja, Kajmanska ostrva, Makedonija, Nemačka, Novi Zeland, Poljska, Rusija, SAD, Srbija, Turska, Urugvaj, Hrvatska, Crna Gora, Švajcarska i Španija). Videti program Pre-Moot-a >>

                                     
            
Na takmičenju je u svojstvu arbitara učestovavalo preko 140 uglednih pravnika, advokata i profesora iz preko 20 zemalja sveta, a tokom vikenda je održano preko 80 arbitražnih sesija. Zainteresovanima, uključujući i studente, tako je pružena mogućnost da steknu uvid u način na koji se odvija arbitraža. Tipična arbitraža je zatvorena za javnost, tako da je prilika da se posmatra način na koji ona funkcioniše, tokom ovog studentskog takmičenja u Beogradu, bila jedinstvena.

Radni deo beogradskog turnira pratio je i bogati prateći program društvenih aktivnosti, uključujući i organizovane ručkove i večere, kao i obilaske centralnih delova grada.

O kvalitetu i visokim standardima organizacije beogradskog turnira i kvaliteta učesnika svedoči i činjenica da se čak 15 fakulteta sa beogradskog spiska učesnika plasirano u finalnu rundu takmičenja koje se krajem marta održalo u Beču, a na kojem je učestvovalo čak 260 fakulteta iz preko 60 zemalja sveta. Dodatno, vredno je spomena da su za beogradski turnir 2012. godine već počele da stižu prijave.

Pored našeg Fakulteta, organizatori turnira Belgrade Open bili su Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu (GIZ) i Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije, a kao pokrovitelji skupa takmičenje su pomogli i Skupština grada Beograda, i advokatske kancelarije Karanović – Nikolić i Moravčević Vojnović Zdravković u saradnji sa Schoenherr. Ispred Pravnog fakulteta najveći teret organizacije ovog velikog i zahtevnog događaja poneli su asistent mr Milena Đorđević, prof. dr Vladimir Pavić i asistent Marko Jovanović. Njihov posao je bio olakšan bezrezervnom podrškom Uprave, a nesebičnu pomoć im je pružila i ekipa naših studenata – volontera, kojima se organizatori i ovom prilikom iskreno zahvaljuju.


Bilten Acta Diurna broj 32

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 32 zabeležio je događaje od januara do marta 2011.godine značajne za Fakultet i njegove članove.


Pravni fakultet postao član mreže pravnih fakulteta jugoistočne Evrope

Na Univerzitetu „Sveti Kiril i Metodij“ u Skoplju 25. marta 2011. godine zvanično je potpisana Povelja o uspostavljanju Mreže pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope (SEELS – The South East European Law School Network). U ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Povelju je potpisao dekan prof. dr Mirko Vasiljević, koji je i član Upravnog odbora ove mreže, dok je njegov zamenik prodekan za naučni i stručni rad prof. dr Milan Škulić, koji je takođe ovom prilikom boravio u Skoplju.

Potpisnici Povelje su predstavnici deset pravnih fakulteta sa univerzitetâ iz Srbije (Beograd, Kragujevac, Niš), Crne Gore, Bosne i Hercegovine (Sarajevo i Zenica), Makedonije (Skoplje), Hrvatske (Zagreb i Split) i Albanije (Tirana).

Za realizaciju ovog projekta, koji podržava nemačka vlada, zadužena je nemačka organizacija GIZ – Nemačko društvo za međunarodnu saradnju - Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Pravna reforma.

Domaćin zvanične ceremonije potpisivanja Povelje, rektor Univerziteta „Sveti Kiril i Metodije“ u Skoplju prof. dr Velimir Stojkovski, naglasio je značaj regionalne saradnje u razvoju visokog obrazovanja napominjući da je mreža SEELS koncept koji u budućnosti može da bude upotrebljen i za uspostavljanje drugih mreža.

Dekan Pravnog fakulteta u Skoplju prof. dr Borče Davitkovski obratio se u ime pravnih fakulteta osnivača SEELS mreže i istakao njihovu obavezu da u svojim zemljama nastave da podržavaju procese evropskih integracija. U istom smislu uspostavljanje ove mreže značajno je za usmerenost ka jačanju administrativnih kapaciteta u državnoj upravi i obezbeđivanju mehanizama za bolje izvršavanje obaveza koje nameće tendencija ka članstvu u Evropskoj uniji. To su posebno naglasili dr Vasko Naumovski, potpredsednik makedonske vlade za evropske poslove i ambasadorka Nemačke u Makedoniji Maria Ulrike Knoc, koja je izrazila nadu da će SEELS imati glavnu ulogu na putu ovih zemalja ka Evropskoj uniji.

U ime nemačke organizacije GIZ – Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu obratio se dr Tomas Majer koji je najavio dalju podršku GIZ-a i naglasio da trenutak formalne institucionalizacije mreže SEELS označava kraj razvojne faze i početak procesa saradnje među pravnim fakultetima.

Glavni cilj SEELS mreže je da se poboljša saradnja i poveća konkurentnost pravnih fakulteta u regionu, da se promoviše bolje delovanje i kapacitet akademskih institucija. Uspostavljanjem ove mreže biće povećana regionalna mobilnost i razmena akademskog pravnog znanja, iskustva i informacija. Trostruki pristup SEELS mreže na poljima obrazovanja, istraživanja i izdavaštva podržava stratešku orijentaciju pravnih fakulteta i pruža mogućnost za umrežavanje tri ciljne grupe (studenti osnovnih, master i doktorskih studija; akademsko osoblje i predstavnici pravničkih zanimanja) u regionu Jugoistočne Evrope.

Nakon zvanične svečanosti, učesnike je u svojoj rezidenciji primio predsednik Makedonije prof. dr Đorđe Ivanov.

U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije ovom događaju je prisustvovao prof. dr Slobodan Jauković, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

Mrežu SEELS podržali su univerziteti iz Ljubljane, Bukurešta, Istanbula, Berlina, Graca, Evropsko udruženje pravnih fakulteta (ELFA) i druge reprezentativne diplomatske organizacije koje su prisustvovale ovom događaju.

Naredni sastanak Upravnog odbora Mreže SEELS biće održan u mesecu maju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.


Naši studenti osvojili Madrid

 

Posle trijumfa na pripremnom turniru za 18. svetsko takmičenje iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom 25. februara 2011. godine u Milanu u organizaciji Milanske arbitražne komore, tim studenata našeg Fakulteta osvojio je prvo mesto i na pripremnom turniru u Madridu koji je organizovao čuveni Carlos III Univerzitet iz Madrida u periodu od 4-5. aprila 2011. godine.

Naš tim koji su na ovom takmičenju predstavljale studentkinje Iva Paić i Sonja Srećković ubedljivo se plasirao u finale takmičenja osvojivši posle prva četiri nastupa najveći broj poena u konkurenciji deset timova iz šest zemalja. U finalu, koje je održano u madridskom arbitražnom sudu, naše studentkinje su savladale tim Viktorija univerziteta iz Velingtona, Novi Zeland, koji je pre dve godine osvojio Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot takmičenje u Beču.

Takmičenje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe i ima dve faze. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju pismene podnesek u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročalno arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca i dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitra ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijenje ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije.

Ove godine, finalno takmičenje će se održati od 15. do 21. aprila 2011. godine, a pored pripremnog turnira u Milanu i Madridu naši studenti su uzeli učešće i na turnirima u Hanoveru i Bazelu u periodu od 10. do 21. marta. Konačnu proveru pred takmičenje u Beču  naši studenti će imati u Beogradu, u periodu od 9. do 10. aprila, kad naš Fakultet organizuje IV Belgrade Open Pre-Moot za koji se registrovalo 31 timova iz 22 zemlje sveta i preko 150 arbitara iz zemlje i inostranstva.

Tim studenata Pravnog fakulteta za ovo prestižno takmičenje čine studenti četvrte godine i master studija Pravnog fakulteta: Ana Avramović, Snežana Dabić, Mina Živadinović, Vojimir Kurtić, Iva Paić, Sara Penđer, Boris Radojčić, Sonja Srećković, Ivan Čavdarević i Tanja Šumar. Studente za takmičenje pripremaju profesor dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević, kojima u pripremama svesrdno pomaže i asistent Marko Jovanović. Neprocenjivi doprinos pripremama tima za usmeni deo takmičenja dali su i bivši učesnici ovog takmičenja, sad advokatski pripravnici, Uroš Živković, Bojana Jelisavac i Marija Škundrić, kao i asistent Vuk Cucić.

Više informacija o ovom takmičenju >>


Studenti Prаvnog fаkultetа trijumfovаli nа međunаrodnom tаkmičenju iz međunаrodnog medijskog prаvа

Studenti Univerzitetа u Beogrаdu, Prаvnog fаkultetа Adriаnа Minović, Stefаn Drаgojević, Sаvа Pаvlović, Petаr Rаdosаvljev, Nevenа Krivokаpić i Milicа Jаnаčković pokаzаli dа su u svetskom vrhu! Oni su 2. аprilа 2011. godine, nа četvrtom međunаrodnom tаkmičenju Monroe E. Price Moot Court iz međunаrodnog medijskog prаvа osvojili prvo mesto, kаo i nаgrаdu zа nаjbolje pismene podneske (tužbu i odgovor nа tužbu) u konkurenciji 26 timovа iz 19 zemаljа svetа.

Tаkmičenje je održаno nа Univerzitetu Oksford u orgаnizаciji Centrа zа socioloko-prаvne studije, Progrаmа zа uporednu аnаlizu medijskog prаvа i politike i u sаrаdnji sа Međunаrodnom аsocijаcijom аdvokаtа iz oblаsti medijskog prаvа. Nа ovogodišnjem tаkmičenju učestvovаlo je 26 timovа iz 19 zemаljа svetа - iz Amerike, Afrike, Azije i Evrope. Među nаvedenih 26 timovа 4 timа su se zа tаkmičenje plаsirаlа nа osnovu uspehа nа kvаlifikаcionom turniru koje je održаno u Indiji koje je okupilo 22 timа. Nаši student su u finаlu tаkmičenjа pobedili tim аmeričkog Univerzitetа Kаrdozo iz NJujorkа, а nа putu do finаlа sаstаli su se sа timovimа iz Indije, Kenije i SAD. Trener timа studenаtа, nаjzаslužniji zа koordinciju njihovog rаdа i kvаlitet njihovih pismenih podnesаkа i usmenog izlаgаnjа, je аsistent Prаvnog fаkultetа Univerzitetа u Beogrаdu Vuk Cucić. Sredstvа zа odlаzаk nа ovo prestižno tаkmičenje studenti su prikupili pre svegа zаhvаljujući podršci projekаtа NUNS-а i USAID-IRAX, Prаvnog fаkultetа i nekoliko pojedinаcа uključujući i аdvokаtа Nenаdа Cvjetićаninа.

Tаkmičenje se sаstoji iz dve fаze – pismene i usmene. U obe fаze rаdi se o simulаciji suđenjа nа engleskom jeziku pred Univerzаlnim sudom zа ljudskа prаvа. Studenti se nаlаze kаko u ulozi аdvokаtа tužiocа – zаštitinikа medijа, tаko i u ulozi аdvokаtа držаve – tužene zа kršenje prаvа slobode izrаžаvаnjа, osnovnog ljudskog prаvа gаrаntovаnog Univerzаlnom deklаrаcijom o ljudskim prаvimа. U prvа dvа dаnа tаkmičenjа student imаju četiri nаstupа - 2 putа u ulozi tužiocа, dvа putа u ulozi tuženog, izlаžući аrgumente zаsnovаne nа Univerzаlnoj deklаrаciji i prаksi međunаrdonih sudovа zа ljudskа prаvа, uključujući i prаksu Evropskog sudа zа ljudskа prаvа, а nа osnovu činjenicа problemа koje im je orgаnizаtor tаkmičenjа dostаvio. Nаjboljih 8 timovа posle prvа dvа dаnа tаkmičenjа prolаzi u četvrtinu finаlа, nаkon čegа nаpreduju do finаlа po sistemu eliminаcije.

Ovo je sаmo jednа u nizu nаgrаdа koje su studenti Prаvnog fаkultetа Univerzitetа u Beogrаdu osvojili nа međunаrodnim tаkmičenjimа u inostrаnstvu u poslednjih pаr godinа. Nedаvno su se vrаtili sа osvojenom nаgrаdom zа nаjbolji debitаntski tim sа međunаrodnog tаkmičenjа iz medijаcije koje je održаno u Pаrizu, dve godine zа redom osvojili su treće mesto nа međunаrodnom tаkmičenju iz investicionog prаvа u Bostonu I Frаnkfurtu, 2007. godine su osvojili visoko treće mesto u konkurenciji 177 timovа iz celog svetа nа prestižnom tаkmičenju iz međunаrodnog privrednog prаvа i аrbitrаžnog prаvа, sа koje se već godinаmа vrаćаju i sа nаgrаdаmа zа nаjbolje tužbe i nаjbolje govornike.

Uspesi nаših studenаtа prаvа nаjbolje govore o visokom nivou obrаzovаnjа nа nаšem Univerzitetu i o uspešnoj reаlizаciji modernog pristupа u rаdu sа studentimа koji se nа Prаvnom fаkultetu odvijа kroz populаrizаciju prаktičnih oblikа rаdа – moot court tаkmičenjа, prаvnih klinikа, kursevа pisаnjа prаvnih dokumenаtа i drugih oblikа stručne prаkse.
 


Promocija prvog broja Studentske revije za privredno pravo

U ponedeljak 14. marta, sa početkom u 12h, održana je promocija prvog broja Studentske revije za privredno pravo. Studentska revija za privredno pravo je osmišljena kao stručno-naučni časopis studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji će izlaziti u elektronskoj formi dva puta godišnje. Sadržaj Revije čine prikazi usvojenih propisa ili predloga, najznačajnijih primera iz sudske prakse, a od narednog broja i najbolji seminarski radovi u velikoj i dinamičnoj oblasti prava i privrede, s naročitim akcentom na proces regulacije tržišta. Revija je nastala s ciljem da studentima prevashodno poslovnopravnog usmerenja pruži priliku da se što ranije afirmišu kao istraživači i obuče za samostalno stručno istraživanje pojedinih pravnih tema sa kojima će se susretati na svojim budućim poslovima. Promociju prvog broja otvorio je pozdravnim govorom Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, a prisutnima su se obratili i prof. dr Svetislav Taboroši, glavni i odgovorni urednik doc. dr Tatjana Jovanić i urednici za akademsku 2010/11 Vladan Miljković i Milorad Gajić.

 

 


Naši studenti najbolji na pripremnom turniru u Milanu

 G:\DCIM\101CANON\milano (23).JPG

Na pripremnom turniru za 18. svetsko takmičenje iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom 25. februara 2011. godine u Milanu u organizaciji Milanske arbitražne komore, tim studenata našeg Fakulteta osvojio je prvo mesto u konkurenciji timova iz Italije, Nemačke i Švajcarske. Nagradu za zapažen uspeh na ovom turniru u obliku vredne dvotomne monografije poznatog američkog stručnjaka za arbitražno pravo Gerija Borna International Commercial Arbitration – Commentary and Materials, koju im je uručio sekretar Milanske arbitraže g-din Stefano Acali, studenti su odlučili da poklone fakultetskoj Biblioteci.

Takmičenje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe i ima dve faze. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju pismene podnesek u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročalno arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca i dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitra ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijenje ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije.

Ove godine, takmičenje će se održati od 15. do 21. aprila 2011. godine, a pored pripremnog turnira u Milanu naši studenti će uzeti učešće i na turnirima u Hanoveru, Sarbrikenu i Bazelu u periodu od 10. do 21. marta. Konačnu proveru pred takmičenje u Beču  naši studenti će imati u Beogradu, u periodu od 9. do 10. aprila, kad naš Fakultet organizuje IV Belgrade Open Pre-Moot za koji se registrovalo 31 timova iz 22 zemlje sveta i preko 150 arbitara iz zemlje i inostranstva.

Tim studenata Pravnog fakulteta za ovo prestižno takmičenje čine studenti četvrte godine i master studija Pravnog fakulteta: Ana Avramović, Snežana Dabić, Mina Živadinović, Vojimir Kurtić, Iva Paić, Sara Penđer, Boris Radojčić, Sonja Srećković, Ivan Čavdarević i Tanja Šumar. Studente za takmičenje pripremaju profesor dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević, kojima u pripremama svesrdno pomaže i asistent Marko Jovanović. Neprocenjivi doprinos pripremama tima za usmeni deo takmičenja dali su i bivši učesnici ovog takmičenja, sad advokatski pripravnici, Uroš Živković, Bojana Jelisavac i Marija Škundrić, kao i asistent Vuk Cucić.

Više informacija o ovom takmičenju >>


Promocija knjige „Izabrane besede“ akademika prof. dr Mirka Vasiljevića

Važnost negovanja lepe i jake reči na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu potvrđena je i objavljivanjem knjige „Izabrane besede“ akademika prof. dr Mirka Vasiljevića, dekana Pravnog fakulteta.

Promocija ove knjige održana je 16. februara 2011. godine u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ u prisustvu velikog broja zvanica iz akademskog, kulturnog i javnog života Beograda i Srbije.

Domaćini večeri bili su prof. dr Žika Bujuklić, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta i Jelena Arsić, prošlogodišnji pobednik tradicionalnog takmičenja u besedništvu, koje se održava na Dan Svetoga Save. O knjizi su govorili i: akademik prof. dr Danilo Basta, prof. dr Sima Avramović i književnik Ratomir –  Rale Damjanović. Učesnici takmičenja u besedništvu Marko Kulić i Filip Bojić izgovorili su dve besede autora ove knjige.

Promociju je otvorio prof. dr Žika Bujuklić, koji je knjigu „Izabrane besede“ ocenio kao omaž lepoj reči u vreme praznoslovlja, reči koja „obavezuje i optužuje“, polazeći od pretpostavke da je vrednost svake besede u njenoj unutrašnjoj snazi i sadržini. Profesor Bujuklić je napomenuo da je knjiga izdanje Centra za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta, čijem je osnivanju autor dao veliki doprinos. Takođe, upoznao je prisutne sa sadržajem knjige, koja je sačinjena od jedanaest područja, koja na izvestan način predstavljaju jedanaest autorovih „pogleda na svet“ i sadrži pozdravne govore autora održane raznim povodima (dodele diploma na Savindan, proslave Dana Fakulteta, govori održani na Kopaoničkoj školi prirodnog prava, svečanim akademijama i konferencijama i drugo), strukovne besede na različite teme, skice za filozofiju poslovnog i stečajnog prava, kao i besede medijima. Profesor Bujuklić je, takođe, prisutne obavestio da je prihod od prodaje knjige namenjen Fondu „Profesor dr Mirko Vasiljević“, koji je autor knjige nedavno osnovao u znak podrške studentima osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta.

O knjizi je, sa posebnim osvrtom na temu primene Bolonjske deklaracije u sistemu visokog obrazovanja naše zemlje i na približavanje autora filozofiji prava, govorio akademik prof. dr Danilo Basta. On se, takođe, osvrnuo na tradiciju lepe reči i lepog izražavanja na Pravnom fakultetu i podsetio na besednički aktivizam profesorâ Pravnog fakulteta Jovana Sterije Popovića, Dimitrija Matića, Slobodana Jovanovića i Mihaila Đurića. Akademik prof. dr Danilo Basta naglasio je da se u knjizi „Izabrane besede“ mogu prepoznati plodovi jednog snažnog besedničkog nastojanja njenog autora prof. dr Mirka Vasiljevića, koji je kao „dekan jednog fakulteta po samoj prirodi svoga položaja i uloge koju ima, često u prilici da govori, da se obraća, da poručuje, da pozdravlja i nazdravlja“. Akademik prof. dr Danilo Basta je ocenio da je autor ove knjige besedio u mnogim prilikama i raznim povodima, „neumorno, jasno i slikovito, spretno i poletno, u prilog, u odbranu, za interes i dobrobit Pravnog fakulteta, s punom svešću o njegovoj tradiciji i njegovoj budućnosti“.

Sa literarnog aspekta knjigu je analizirao književnik Ratomir – Rale Damjanović. On je istakao da je svaka beseda, bilo da je literarna ili metaforična, svojevrstan bunt i da je njena kompozicija određena unutrašnjošću čoveka koji govori. Napominjući da je zadatak intelektualca da govori istinu „najbolje što zna, o stvarima koje su bitne, pravim ljudima“, istakao je da to načelno ispunjava i prof. dr Mirko Vasiljević.

Prof. dr Sima Avramović je govorio o sadržinskoj strani besede osvrnuvši se na velike istorijske primere – Demostena i Cicerona, a autora knjige „Izabrane besede“, kao generacijskog kolegu i prijatelja, ocenio je kao „mudrog i vrednog čoveka koji prkosi vremenu u kome živi“. Kao veliki poznavalac besede i besedništva, prof. Avramović je istakao da za besedu nije dovoljan samo talenat, već i ogroman rad i veliko samozalaganje te da prof. dr Mirko Vasiljević predstavlja primer čoveka koji daje odgovor da se besednik gradi, da se besednik stvara, da dobar besednik znači - čovek koji je mnogo ulagao u sebe, i to ne samo na besedničkom planu“.

Nakon predstavljanja knjige od strane govornika i video prikaza nekih od njegovih beseda, prisutnima se obratio i autor knjige akademik prof. dr Mirko Vasiljević zahvalivši se svima koji su dali doprinos njenom stvaranju. Ne želeći da i sam pohvalno govori o svojoj knjizi, istakao je da su njegove besede govor njegove duše, a da je prisustvo velikog broja poštovalaca njegove reči na ovoj promociji dokaz da je pobeđen pesimizam Ive Andrića sažet u misli iz njegove knjige „Znakovi pored puta“ – da je tragedija našeg čoveka u tome što nema istinskog poštovanja za druge.

 

Knjiga „Izabrane besede“, obima od 419 strana, sadrži i DVD sa video zapisima deset reprezentativnih govora koje je akademik prof. dr Mirko Vasiljević održao raznim povodima.

Galerija slika >>


Održana konferencija Ugovori o građenju u savremenoj međunarodnoj praksi

Na Pravnom fakultetu je 11.02.2011.godine, u saradnji sa  International Financial Corporation i uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, održana konferencija Ugovori o građenju u savremenoj međunarodnoj praksi.

Konferencija je imala II panela ( I - Osnovne karakteristike opštih uslova ugovora o građenju u međunarodnoj praksi i korišćenje u poslovanju u Srbiji i II - Rešavanje sporova i druge posebne teme), sa 13 učesnika.

Interesovanje za konferenciju je bilo veliko, pa je broj učesnika sa polaznih 90 skoro utrostručen.

Program konferencije >>

Galerija slika >>


Uspeh naših studenata na takmičenju iz međunarodne trgovinske medijacije

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu vratili su se sa 6. godišnjeg takmičenja iz međunarodne trgovinske medijacije (International Commercial Mediation Moot Competition) koje je održano od 4. do 9. februara 2011. godine u Parizu sa vrednim priznanjem – tim našeg Fakulteta proglašen je za najbolji među fakultetima koji su ove godine po prvi put učestvovali na takmičenju. 

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu činile su studentkinje treće godine Vanja Vujnović, Mina Srećković i Anja Tasić. Za takmičenje ih je spremao asistent Marko Jovanović, uz veliku pomoć Uroša Živkovića, pripravnika u advokatskoj kancelariji Karanović-Nikolić. Pomoć i podršku tokom priprema pružili su i prof. dr Vladimir Pavić, asist. mr Milena Đorđević i g. Petar Grozdanović, medijator i advokat iz advokatske kancelarije Baklaja, Igrić, Mujezinović u saradnji sa Clyde & Co.

Takmičenje iz međunarodne trgovinske medijacije od 2006. godine svakog februara organizuje Odeljenje za alternativno rešavanje sporova Međunarodne trgovinske komore u Parizu (International Chamber of Commerce – ICC) u nastojanju da unapredi kvalitet obrazovanja studenata prava, pruži im što bolji i neposredniji uvid u praktične aspekte medijacije i promoviše medijaciju kao jedan od mogućih vidova vansudskog rešavanja međunarodnih trgovinskih sporova. Ove godine na takmičenju je učestvovalo oko 400 studenata u okviru 58 timova (od čega oko 20 po prvi put) iz 27 zemalja sa svih kontinenata. Pristup takmičenju nije slobodan, već nakon isteka roka za prijavu učesnika organizacioni odbor takmičenja odlučuje koje će prijave prihvatiti. Prilikom odlučivanja organizacioni odbor daje prednost timovima koji su već učestvovali, timovima sa fakulteta na kojima je medijacija uvršćena u redovni kurikulum, kao i o ravnomernoj regionalnoj zastupljenosti. Zato je već i sama mogućnost učestvovanja na takmičenju svojevrsna privilegija i priznanje našem Fakultetu.

Na takmičenju se rešavaju hipotetički sporovi koje treba rešiti putem medijacije. Pre svakog susreta timovi predaju kratak pisani plan strategije koju će primeniti tokom medijacije. U svakom susretu rešava se različit problem, a vreme za medijaciju je ograničeno na 85 minuta. Takmičarima u rešavanju spora pomaže profesionalni medijator, a učesnike boduju i o pobedniku odlučuju dvoje sudija, koji su takođe profesionalni medijatori, advokati ili profesori. Nakon četiri kvalifikaciona susreta, šesnaest najuspešnijih timova prelazi u osminu finala i dalje se bori po sistemu eliminacije.

Naši studenti su tokom takmičenja nastupali protiv timova američkih univerziteta Hemlajn i Vašington, indijskog univerziteta Gudžarat i nemačkog univerziteta Humbolt iz Berlina. Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je Univerzitet Fordam iz Sjedinjenih Američkih Država.

Učešće naših studenata na takmičenju iz medijacije omogućila je Međunarodna finansijska korporacija.

                      


Svečana akademija povodom Dana Sv.Save

Svečanom akademijom u čuvenoj “petici” Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu – amfiteatru “Radomir D. Lukić”, 27. januara svečano je obeležen Dan Svetog Save, dan prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, koji je dao nemerljiv doprinos razvoju srpske države i crkve, ali i počecima srpskog prava.

Svečanost je otvorena Svetosavskom i akademskom himnom u izvođenju Akademskog hora “Obilić” sa dirigentom Dejanom Milovanovićem, kao i saopštenjem da je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu jedan od 19 dobitnika Svetosavske nagrade za 2010. godinu koju dodeljuje Ministarstvo prosvete pojedincima i institucijama za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja.

Čestitajući našem fakultetu na Svetosavskoj nagradi, u ime Beogradskog univerziteta prisutne je pozdravio prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Vojislav Leković.

U ime Ministarstva prosvete obratio se pomoćnik ministra u Sektoru za visoko obrazovanje prof. dr Slobodan Jauković, posebno istakavši da je Svetosavska nagrada priznanje pre svega dekanu Pravnog fakulteta prof. dr Mirku Vasiljeviću “koji je tokom svoja tri uzastopna mandata rekonsolidovao ovaj fakultet i uspeo da ga svrsta u vodeće obrazovne institucije”. Profesor Jauković se osvrnuo na dugu tradiciju srpskog školstva koja datira od 1808. godine, podsećajući na školovanje naših mladih intelektualaca na prestižnim evropskim univerzitetima, istakavši da je danas Srbiji više nego potrebno kvalitetno obrazovanje u cilju lakšeg integrisanja u evropski obrazovni prostor.

Obraćajući se diplomcima, predstavnicima Univerziteta u Beogradu, državnih organa, pravosuđa i privrede i ostalim gostima, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević, pozdravljen višestrukim aplauzima, zahvalio se Ministarstvu prosvete koje je Pravni fakultet „konačno prepoznalo kao instituciju koja je visoko na liderskoj poziciji na univerzitetskom nebu Srbije, poslednjih godina dosta ugroženom komercijalnim ambicijama određenih sektora“.

Dekan je, govoreći o ovom priznanju, pozvao Ministarstvo, Vladu i državu da istraju na procesu rangiranja univerziteta i fakulteta u Srbiji, kako bi se konačno stekao uvid u to koliko čija diploma vredi na tržištu rada Srbije.

U posvećenom i toplom obraćanju diplomcima, prof. Vasiljević je besedio o Srbiji koja je zarobljena raznim „viškovima i manjkovima“ i izrazio nadu u entuzijazam i snagu njihove mladosti kao pobedničke karte za Srbiju.

O životu, delu i značaju Rastka Nemanjića, posebno inspirisan, besedio je prof. dr Žika Bujuklić, istakavši njegov doprinos u oblasti prosvete, prava, jezika, u uspostavljanju državne i crkvene nezavisnosti. Profesor Bujuklić je posebno napomenuo da je značaj Svetog Save na polju prava Karejski, Hilandarski i Studenički tipik, dok je kruna njegovog doprinosa Zakonopravilo (ili Nomokanon) kao zbornik svetovnog i crkvenog prava sistematično sređenog i napisanog na srpskom jeziku. To je bio jedinstven pravni dokument, koji je služio kao uzor okolnim državama.

Po svemu veliki dan obeležila je i prva dodela nagrada iz Fonda „Profesor dr Mirko Vasiljević“, koji je osnovan u martu 2010. godine. O Fondu, čija su sredstva lična sredstva dekana prof. dr Mirka Vasiljevića, govorio je prof. dr Sima Avramović, koji je i član Upravnog odbora ovog fonda. Profesor Avramović je naglasio da je osnivanje fonda od strane dekana čin socijalne odgovornosti i ljudskog dobročinstva napomenuvši da su nagrade namenjene najboljem studentu generacije, za najbolje urađen rad iz oblasti kompanijskog, trgovinskog, berzanskog, stečajnog i saobraćajnog prava, kao i za studente sa socijalnim potrebama koji redovno izvršavaju svoje statutarne obaveze.

Profesor Vasiljević je istakao da je Fond za sada lični, ali da će u budućnosti možda prerasti u nešto veće, a na dobrobit studenata, poručivši da je „dobrota jedino blago koje se deljenjem uvećava“.

Upravni odbor Fonda je odlučio da proširi fond za nagrade kad je reč o kategoriji studenata sa socijalnim potrebama koji redovno izvršavaju svoje statutarne obaveze pa su, umesto jedne, kako je definisano Pravilima Fonda, dodeljene dve nagrade u iznosu od 500 evra i dve nagrade u iznosu od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Nagrađeni studenti su: Snežana Dabić (najbolji student generacije), Nenad Kovačević (za najbolje urađen rad iz oblasti kompanijskog i berzanskog prava rad je urađen u saradnji sa studentom master studija Sonjom Srećković), Milorad Mirosavić i Milica Pušonjić – 500 evra Dušica Đajić i Milan Usainović – 250 evra (kao studenti sa socijalnim potrebama koji redovno izvršavaju svoje statutarne obaveze).

Dodeljene su i nagrade iz Fonda „Dragoljub Atanacković“ za najboljeg studenta generacije 2006/2007. godine za postignut odličan uspeh iz predmeta Katedre za krivično pravo, koju je Dobio Nikola Adamović, kao i iz Fonda „Alan Votson“ koju je dobio Miloš Čavić (druga nagrada).

Novčanu pomoć iz Fondacije "Radomir D. Lukić", u znak podrške njihovom studiranju zbog posebnih socijalnih potreba, a na predlog Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta, dobili su Nada Dragić i Aleksandar Đođević.

Najbolji diplomirani student generacije 2006/2007. godine je Snežana Dabić.

Po završetku zvaničnog dela Svetosavske akademije, predstavnici Uprave Fakulteta su uručili diplome magistrima (12), specijalistima (10), kao i pohvalnice najboljim studentima  I, II, III i IV godine studija sa prosečnom ocenom 9,00 – 10.00  (ukupan broj 318), a na kraju i diplome novoj generaciji diplomiranih pravnika (318).

Akademci nagrađeni iz fondova  i student generacije osim pohvalnice i knjiga, dobili su i novčane nagrade.


XVII takmičenje u besedništvu

Pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i u organizaciji Centra za besedništvo "Institutio oratoria", na Dan Svetoga Save, 27. januara 2011. u prepunom amfiteatru "Akademik Radomir Lukić" održano je XVII takmičenje studenata prava u besedništvu.

Ove godini takmičilo se 14 studenata (od kojih je njih 12 učestvovalo prvi put) u sve tri kategorije (slobodna tema, zadata tema i improvizacija), a stručni žiri je zasedao u sledećem sastavu: dr Ljiljana Mrkić-Popović (predsednik žirija) – rektor Univerziteta umetnosti i profesor FDU, mr Daniela Blaževska - asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju i organizator tamošnjeg takmičenja u besedništvu, Branislav Lečić  - dramski umetnik, dr Mirko Vasiljević - dekan Pravnog fakulteta, Slobodan Šoškić - predsednik Advokatske komore Beograda, Rale Damjanović - književnik, dr Obrad Stanojević - redovni profesor Pravnog fakulteta u penziji i dr Sima Avramović - redovni profesor Pravnog fakulteta.

      

Pobednici takmičenja:

za zadatu temu :  1. Jovana Kovačević, student treće godine, 2. Kruna Maksimović, student prve godine, 3. Mirjana Milosavljević, student četvrte godine

za slobodnu temu: 1. Marko Krstajić, student četvrte godine, 2. Marko Kulić, apsolvent, 3. Jelena Sivčev, student četvrte godine

Za improvizaciju: 1. Aleksandar Kostić, student četvrte godine, 2. Aleksandra Kondžulović, student treće godine, 2. Mirjana Popović, student prve godine, 3. treća nagrada nije dodeljena

Nagrada publike:  MARKO KULIĆ, i
ukupni pobednik
ALEKSANDAR KOSTIĆ

              


Pravni fakultet – dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu jedan je od dobitnika (spisak svih dobitnika) Svetosavske nagrade za 2010. godinu, koju tradicionalno, povodom obeležavanja Dana Svetog Save, dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Na svečanosti upriličenoj u Vladi Republike Srbije, prestižno priznanje dobitnicima Svetosavskih nagrada uručio je ministar prosvete Žarko Obradović, a svečanu plaketu i zlatnik sa likom Svetog Save u ime našeg fakulteta primio je prodekan za naučni i stručni rad prof. dr Milan Škulić.

Obraćajući se laureatima, đacima i svim prosvetnim radnicima u Srbiji, ministar je rekao da Ministarstvo danas, uz proslavu Dana Svetog Save, obeležava i dva veka obrazovanja u Srbiji.

Za budućnost Srbije svi smo zajedno odgovorni - država, društvo, privredne organizacije, udruženja građana i svaki pojedinac“, rekao je Obradović i dodao da su znanje i obrazovanje jedan od ključnih uslova opstanka i daljeg razvoja.

Dodelom nagrada šaljemo poruku da je kvalitet nešto što Srbiji treba i da bez obrazovanja nema budućnosti“, rekao je Obradović.

Svetosavske nagrade dodeljuju se pojedincima i institucijama za posebne rezultate i doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.


Bilten Acta Diurna broj 31

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 31 zabeležio je događaje od novembra do decembra 2010.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Bilten Acta Diurna broj 30

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 30 zabeležio je događaje od septembra do oktobra 2010.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Dodeljeno 100 stipendija studentima Pravnog fakulteta

U prisustvu rektora Univerziteta u Beogradu prof. dr Branka Kovačevića i ministra prosvete u Vladi Republike Srbije gospodina Žarka Obradovića, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Mirko Vasiljević je 8. decembra svečano uručio ugovore o stipendijama studentima koji su ispunili uslove na Konkursu za dodelu 100 stipendija.

Studentima koji su dobili stipendije prvo se obratio rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević, koji je istakao da Pravni fakultet čini velike napore da se u teškom vremenu pomogne studentima. Istovremeno je podsetio na činjenicu da je Pravni fakultet nedavno izdvojio dva miliona dinara iz sopstvenih sredstava za pomoć Gimnaziji u Kraljevu, čija je zgrada teško oštećena u zemljotresu, naglasivši da je taj iznos veći od ukupnog iznosa koji je izdvojilo preostalih 30 fakulteta Beogradskog univerziteta.

Ministar prosvete prof. dr Žarko Obradović čestitao je studentima stipendistima, ali i Pravnom fakultetu, „koji pokazuje kako se na visokoškolskim ustanovama neke stvari mogu rešiti i dobrom voljom“ i koji se potrudio da svojim studentima ukloni brigu u vezi sa materijalnim sredstvima, omogućujući im tako više vremena za učenje i ostale aktivnosti. Ministar je istakao da će insistirati da fakulteti i univerziteti budu solidarni i da pomažu studentima da lakše i brže završe fakultete, ali i da će insistirati na kvalitetu, „koji je uvek negde po strani“.

Pozdravljajući studente stipendiste, dekan prof. dr Mirko Vasiljević je izrazio nadu da će se ova tradicija proširiti i na druge fakultete i univerzitete, kako bi se pomoglo Srbiji i njenim studentima u vreme ekonomske krize, ocenivši da je za Srbiju najvažnije da ima stabilnu srednju klasu, odnosno stabilno društvo koje ta srednja klasa čini. Rukovodeći se tom činjenicom, obrazložio je kriterijume za dobijanje stipendija - redovno upisivanje naredne školske godine i prosek primanja po članu porodice koji nije viši od republičkog proseka primanja.

„Želim da verujem da će vaša generacija živeti u jednoj normalnijoj, bogatijoj, uzornijoj, konkurentnijoj, evropskijoj Srbiji, Srbiji kojom ćemo se i mi, koji smo je ispustili po mnogim aspektima sticajem raznih istorijskih okolnosti, ponositi“, poručio je dekan Pravnog fakulteta stipendistima.

Osim dodele stipendija, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je izašao u susret svojim studentima i tako što je 101 student u potpunosti oslobođen plaćanja  školarine po posebnim molbama i dokazima da nisu u finansijskoj mogućnosti da pokriju taj trošak, dok je 251 student oslobođen plaćanja polovine školarine, sa produženom uplatom drugog dela na 6 rata. To je Fakultet koštalo oko 5 miliona dinara.

Ukupna vrednost stipendija, koje Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu finansira iz sopstvenih sredstava i koje se dodeljuju od prošle godine, je 10 miliona dinara. Po 10.000 dinara mesečno dobijaće 20 studenata druge, 30 studenata treće, 40 studenata četvrte godine, kao i deset studenata master studija.


Pomoć Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za gimnaziju u Kraljevu

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu uplatio je 20.000 evra, odnosno 2.150.000,00 dinara, za pomoć Gimnaziji u Kraljevu, čija je zgrada teško oštećena u zemljotresu koji je pogodio Kraljevo 3. novembra ove godine. Tim povodom, delegacija Pravnog fakulteta sa dekanom prof. dr Mirkom Vasiljevićem na čelu, posetila je 2. decembra 2010. godine ovu školu, gde su, u razgovoru sa direktorom, detaljnije razmotreni problemi sa kojima su se suočili njeni nastavnici i đaci nakon zemljotresa.

Sredstva za pomoć kraljevačkoj gimnaziji izdvojena su jednim delom iz sopstvenih prihoda Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a drugim delom iz zarada zaposlenih.


Održana konferencija Uniform Sales Law

 

                                      

U godini obeležavanja tridesetogodišnjice potpisivanja Konvencije UN o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 12. i 13. novembra 2010. godine održana je velika međunarodna konferencija posvećena unifikovanom pravu međunarodne prodaje robe. Na konferenciji su razmatrana pitanja primene Bečke konvencije, sporna pitanja u vezi sa zaključenjem ugovora, problemi u vezi sa ispitivanjem saobraznosti isporučene robe, posledice raskida ugovora o međunarodnoj prodaji kao i odnos Bečke konvencije i drugih izvora međunarodnog trgovinskog prava. Svoje radove je izložilo 20 vodećih svetskih autoriteta u oblasti međunarodnog trgovinskog prava, a panelima su predsedavali profesori i uvaženi stručnjaci iz ove oblasti iz Beograda, Novog Sada i Niša. Videti program >>

Ovaj naučni događaj je privukao veliku pažnju, pa je tako na konferenciji učestvovalo preko 200 sudija, arbitara, advokata, pravnika u privredi, nastavnika i saradnika na pravnim fakultetima i studenata, ne samo iz Srbije već i iz okolnih država: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i iz drugih evropskih zemalja. Konferenciju je posebno uveličalo prisustvo i učešće članova Savetodavnog veća za primenu Bečke konvencije. Ovaj renomirani i uticajni kolegijum istaknutih stručnjaka za međunarodnu prodaju robe je svoj redovni godišnji sastanak održao u Beogradu, uporedo sa održavanjem konferencije.

                                   

Konferencija o unifikovanom pravu međunarodne prodaje robe održana je u znak sećanja na profesora Alberta Kricera, neumornog pregaoca na polju unifikacije međunarodnog trgovinskog prava, koji je iznenada preminuo 1. juna ove godine. Profesor Kricer, dugogodišnji izvršni sekretar Instituta za međunarodno privredno pravo na američkom Univerzitetu Pejs, bio je jedan od osnivača Savetodavnog veća za primenu Bečke konvencije, tvorac sveobuhvatne baze podataka sudskih i arbitražnih odluka u sporovima iz oblasti međunarodne prodaje robe koja je danas nezaobilazni izvor u naučnom i praktičnom bavljenju Bečkom konvencijom, kao i jedan od inicijator projekta prevođenja sudskih i arbitražnih odluka iz oblasti međunarodnog trgovinskog prava na engleski jezik, u kome učestvuje i naš Fakultet.    

Organizaciju Konferencije o unifikovanom pravu međunarodne prodaje robe pomogli su nemački Otvoreni regionalni fond GTZ, Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministrastvo za trgovinu i usluge Republike Srbije, Udruženje pravnika u privredi, grad Beograd i Turistička organizacija Beograda, kao i advokatske kancelarije Bojović-Dašić-Kojović, Karanović-Nikolić i Moravčević-Vojnović-Zdravković u saradnji sa Schoenherr.

Članovi organizacionog odbora Konferencije bili su prof. dr Mirko Vasiljević, prof. dr Gašo Knežević, prof. dr Vladimir Pavić, ass. mr Milena Đorđević i ass. Marko Jovanović.

Galerija slika >>

Video snimci >>


Novi međunarodni uspeh naših studenata

I ova školska godina počela je uspesima naših studenata na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Na takmičenju iz prava stranih ulaganja Foreign Direct Investment International Moot Competition (FDI Moot) koje je održano od 22. do 24. oktobra 2010. godine na Univerzitetu Peperdajn u Malibuu (Kalifornija), tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su činili Uroš Živković, Vojimir Kurtić i Nenad Kovačević osvojio je peto mesto u konkurenciji 32 fakulteta iz 17 država. Takođe, naš student Uroš Živković dobio je nagradu kao jedan od deset najboljih govornika na takmičenju. U pisanju podnesaka kao i u velikom delu priprema za usmeni deo takmičenja učestvovala je i Bojana Jelisavac, koja je nažalost bila sprečena da otputuje u Kaliforniju.

Prvo mesto na ovogodišnjem FDI Moot-u osvojio je australijski univerzitet Mardok, dok je drugoplasirani bio Njujorški univerzitet, od koga su naši studenti izgubili u četvrtfinalu.

Naše studente je za ovo takmičenje spremao asistent Marko Jovanović, a veliku pomoć i podršku prilikom priprema pružili su i profesor dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević.

FDI Moot se sastoji u rešavanju hipotetičkog spora između stranog ulagača i države prijemnice ulaganja kroz simulaciju arbitražnog postupka pred Međunarodnom centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID).  Takmičenje ima dve faze: u prvoj učesnici sastavljaju pismene podneske za tužioca i tuženog. Na osnovu ocena koje podnesci dobiju, timovi se razvrstavaju u četiri grupe za drugu, usmenu fazu takmičenja. Druga faza takmičenja obuhvata četiri kvalifikaciona ročišta, koja predstavljaju simulaciju postupka pred ICSID centrom. Nakon obavljenih kvalifikacija, dva najbolje plasirana tima iz svake grupe prelaze u četvrtfinalne runde. Pobednici četvrtfinala napreduju u polufinale, dok se timovi koji izgube bore za plasman od petog do osmog mesta.

Pored uspeha koji su naši studenti postigli na FDI Moot-u, naš Fakultet je dobio i važno simbolično priznanje – asistentu Marku Jovanoviću je ukazano poverenje i čast da bude jedan od tri arbitra koji su sudili susret za treće mesto na takmičenju između pravnih fakulteta iz Dizeldorfa i Nju Delhija.

Takmičari i trener duguju posebnu zahvalnost onima koji su neposredno omogućili da naš tim otputuje u Kaliforniju, odmeri snage sa kolegama iz inostranstva i potvrdi kvalitet pravničkog obrazovanja na našem Fakultetu. Ovaj uspeh ne bi bio ostvaren bez velikodušne pomoći i zalaganja Uprave Fakulteta, profesora dr Gaše Kneževića i Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.


Otvoren regionalni Tempus master prava intelektualne svojine u Skoplju

U Skoplju je 12. novembra 2010. godine svečano obeležen početak nastave na regionalnom master programu iz prava intelektualne svojine. Ove studije uspostavljene su u okviru Tempus projekta čiji nosilac je Univerzitet u Skoplju, a učesnici univerziteti iz Beograda, Strazbura, Soluna, Niša i Sofije. Pozdravne reči uputili su prof. dr Borče Davitkovski, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Skoplju, prof. dr Mirjana Polenak, šef Tempus projekta, i doc. dr Goce Naumovski, koordinator projekta. U ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu otvaranju je prisustvovao doc. dr Dušan Popović, nacionalni koordinator projekta.

Studenti koji uspešno završe ovaj dvogodišnji master program mogu dobiti dve diplome – prvu, koju izdaje Univerzitet u Strazburu, posle uspešno završenog jednogodišnjeg programa, i drugu, koju izdaje Univerzitet u Skoplju, posle druge godine studija. U izvođenju nastave na engleskom jeziku učestvovaće svi nastavnici prava intelektualne svojine sa našeg fakulteta, kao i nastavnici trgovinskog i međunarodnog privrednog prava. Predviđeno je i da se tokom trajanja Tempus projekta objavi nekoliko udžbenika na engleskom jeziku, a u pisanju nekih od njih učestvovaće i nastavnici našeg fakulteta. Više informacija o ovom Tempus projektu mogu se pronaći na sajtu: www.pf.ukim.edu.mk  


Dodeljena nagrada iz Fonda "Miodrag Jovičić"

Fond "Miodrag Jovičić" je osnovan 2000.godine sa ciljem da očuva uspomenu na akademika Miodraga Jovičića i unapredi izučavanje naučnih oblasti kojima se on bavio.

Uprava Fonda je na predlog stručnog žirija donela odluku da nagradu za 2010.godinu dodeli prof.dr Dragoljubu M. Popoviću, redovnom profesoru Pravnog fakulteta Union i sudiji Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Na svečanosti koja je održana 25.10.2010.godine, nagrada je uručena prof.dr Dragoljubu M.Popoviću, i tom prilikom je on održao predavanje na temu "Misao o pravu o Prokletoj avliji."                   


Otvorena školska godina na diplomskim akademskim studijama - master

Dana 25. okotobra 2010. u amfiteatru Slobodan Jovanovi’; svečano je, u prisustvu velikog broja polaznika, otvorena školska godina na diplomskim akademskim studijama - master Pravnog fakulteta. Posle pozdravnih reči dekana prof. dr Mirka Vasiljevića, upravnika master studija prof. dr Đorđa Ignjatovića i prodekana za nastavu prof. dr Žike Bujuklića, prijavljenim kandidatima su date osnovne informacije o studijama i saslusanu su njihovi predlozi i sugestije.
Nastava na većem broju modula master studija započela je istog dana.

 


Potpisan Sporazum o saradnji sa Vrhovnim kasacionim sudom

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Mirko Vasiljević potpisali su 12. oktobra u prostorijama Pravnog fakulteta sporazum o saradnji ovih institucija.

Sporazumom su regulisani oblici i načini ostvarivanja uzajamne saradnje, prema kojoj će sudovi, između ostalog, učestvovati u praktičnoj obuci studenata, omogućiti im pružanje stručnih informacija i obezbediti pomoć u realizaciji kliničkih programa obrazovanja, dok će Fakultet u realizaciji programa nastave na svim nivoima studija angažovati najistaknutije sudije ovih sudova.


Svečani početak školske godine

Svečanom akademijom u prepunom amfiteatru Radomir Lukić“, uz umetnički program akademskog hora „Obilić“ sa dirigentom prof. dr Darinkom Matić-Marović na čelu, 1. oktobra obeležen je početak nove školske godine za 202. generaciju studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dobrodošlicu studentima poželeli su rektor Univerziteta prof. dr Branko Kovačević, predsednica Ustavnog suda Srbije dr Bosa Nenadić, predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević.

U obraćanju brucošima prof. dr Branko Kovačević je istakao da nisu pogrešili u izboru fakulteta “jer je ovo prva škola koja je ugrađena u temelje srpskog društva i države”, kao i da Srbija treba da se osloni na mladu i školovanu decu u traženju izlaza iz svih teškoća.

Predsednica Ustavnog suda Srbije dr Bosa Nenadić je u nadahnutom govoru naglasila da je Pravni fakultet institucija sa dva veka tradicije, “čiji amfiteatri i aule dobro pamte sve prelomne trenutke u modernoj istoriji srpske državnosti i ustavnosti” te da je to velika škola koja pruža “mnoga pravnička znanja i veštine, mnoge ljudske mudrosti i vrline”. Novoj generaciji budućih pravnika dr Bosa Nenadić je poželela da budu pripadnici pravničke aristokratije, koju će krasiti znanje, razboritost i tolerancija.

Nata Mesarović, predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda upoznala je brucoše sa osnovnom funkcijom sudova i osvrnula se na nedavnu reformu pravosuđa. Poželevši im da rade u pravnoj državi i da se uvek zalažu za vladavinu prava, u svom govoru je posebno naglasila da se dva od četiri kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji odnose upravo na pravosuđe: politički - izgradnja stabilnih institucija koje treba da obezbede demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava, kao i kriterijum koji se odnosi na sprovođenje pravnih propisa Evropske unije kroz efikasne pravosudne i administrativne strukture.

Kroz sadržajnu video prezentaciju, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević izložio je niz detaljnih informacija o Fakultetu, uz poseban osvrt na visok standard uslova za rad studenata i potrebu čuvanja fakultetske imovine. Sa druge strane, iz obilja statističkih podataka izdvojene su činjenice da je najviše brucoša završilo gimnaziju (73%), zatim pravnobirotehničku (9%) i ekonomsku školu (9,5%), a više od 60% upisanih studenata je završilo srednju školu sa odličnim i vrlo dobrim uspehom.

Svečanom otvaranju nove školske godine prisustvovali su i zaštitnik građana Saša Janković, republički javni pravobranilac Olja Jovičić i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

                


                                                                                              
dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

   

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299