Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

 


Obeleženi Dan i slava Pravnog fakulteta   

 

Dan i slava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 27. septembar 2013. godine – Krstovdan, svečano je obeležen u prisustvu bivših i sadašnjih profesora i studenata Fakulteta.

Sečenju slavskog kolača prisustvovali su i predsednik Ustavnog suda Srbije, Dragiša Slijepčević, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar prosvete Tomislav Jovanović, ministar odbrane Nebojša Rodić, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković, vršilac dužnosti predsednika Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković, rektor Univerziteta u Novom Pazaru prof. Kostić, dekan Pravnog fakulteta u Banjoj Luci prof. dr Vitomir Popović i drugi gosti.

Svečana akademija, posvećena novoj generaciji diplomaca, mastera i doktora pravnih nauka, održana je u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ sa početkom u 12,00 časova.

Akademiju je intoniranjem akademske himne otvorio akademski hor „Obilić“, pod dirigentskom palicom prof. dr Darinke Matić Marović.

Akademiji su prisustvovali ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, predstavnici vlade Republike Srbije  predstavnici beogradskog univerziteta, pravnih fakulteta iz zemlje i regiona kao i predstavnici pravosuđa.

U ime domaćina, prisutnima se obratio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović. Prof. Avramović je istakao da istorijski počeci ustanovljenja Dana Pravnog fakulteta sežu do 1841. godine, kada je 15. septembra, povodom prelaska liceja iz Kragujevca u Beograd, knez Mihajlo održao studentima prigodan govor. Dekan je ovom prilikom prisutnima pročitao telegram arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandara, u kome uz najlepše ženje i molitve za dalji uspeh u radu, bratstvo manastira Hilandar čestita slavu Fakulteta - Dan vozdviženja časnog krsta.

Prof. Avramović diplomcima poželeo da završetak fakulteta ne bude i rastanak sa fakultetom, podsetivši da se nakon osnovnih akademskih studija, mogu upisati na master studije na srpskom i engleskom jeziku, potom na doktorske, a za godinu ili dve i na post doktorske studije. „Univerzitet u Beogradu rangiran je između 300 i 400 mesta na Šangajskoj listi u konkurenciji od 20.000 univerziteta u svetu, čime je ušao u 3% najboljih obrazovnih akademskih institucija celog sveta“, istakao je prof. Avramović.

Prisutnima se prigodnim rečima obratio predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković. On je istakao da se Nacionalni savet za visoko obrazovanje potrudio da studenta stavi u žižu i da u borbi za kvalitet, beogradskom univerzitetu omogući sticanje brojnih priznanja, koja mu kao perjanici srpskog obrazovanja pripadaju. Pozivajući se na Aristotelovo isticanje čoveka kao najpitomije životinje, Stanković je naglasio da su studenti prava, kasnije kao oni koji će sprovoditi zakone, dužni da poštuju pravdu i zakon i čoveka drže u okvirima građanskog i civilizovanog ponašanja, nezaboravljajući pritom i poštovanje moralnih zakona, bez čije prisutnosti čovek ne bi mogao da opstane do današnjih dana.

Za prisutne goste pripremljen je i poseban program, koji je vodio doc. Dr Vojislav Stanimirović, uz tehničku podršku kolega iz Računarskog centra.

Nakon zvaničnog dela akademije, u drugom delu pristupilo se podeli diploma diplomcima, masterima i doktorima pravnih nauka.


Iguman manastira Hilandar posetio Pravni fakultet  

 

Iguman manastira Hilandar Visokoprepodobni Arhimandrit Metodije posetio je 25. juna 2013. godine Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Ovo je prvi put u istoriji fakulteta da Iguman jednog od najstarijih i najznačajnijih srpskih manastira posećuje najstariju i najznačajniju srpsku obrazovnu ustanovu.


Bilten Acta Diurna broj 42

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 42 zabeležio je događaje od februara do aprila 2013.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Tim Pravnog fakulteta dobitnik godišnje nagrade ''Plaketa'' Privredne komore Beograda

 

Privredna komora Beograda je 27. maja 2013. godine na svečanosti u Narodnom pozorištu dodelila tradicionalne godišnje nagrade "Beogradski pobednik" najuspešnijim kompanijama i pojednicima za rezultate ostvarene u 2012. Čast da ponese ovu titulu pripala je onima koji su svojim radom ostvarili nadprosečne rezultate u privređivanju, razvoju i napretku naše privrede.

Godišnja nagrada Privredne komore Beograda "Plaketa" dodeljena je i timu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za osvojeno prvo mesto na svetskom takmičenju iz arbitražnog i međunarodnog privrednog prava u Beču. Na ovaj način, studenti Pravnog fakulteta kao i njihovi treneri, svrstani su u red istaknutih pojedinaca koji su zahvaljujući svojim profesionalnim dostignućima proglašeni za lauerate ove prestižne nagrade. Uspeh tima studenata Pravnog fakulteta uvršten je od strane stručnog žirija Privredne komore Beograda u retke podvige u ovoj godini koji su značajno doprineli afirmaciji naše zemlje, a posredno i afirmaciji naše privrede.

Nakon uručenja nagrade, prisutnim zvanicama se ispred tima Pravnog fakulteta obratio prof. Vladimir Pavić koji je istakao da su za dobre rezultate neophodni talenat, marljivost i materijalna podrška. Našim studentima ni talenat ni marljivost nije nedostajala u pripremi za ovo svetsko takmičenje, rekao je prof. Pavić, a da materijalna podrška ne izostane već godinama se brine kako Privredna komora Beograda tako i njene brojne članice. Prof. Pavić se u ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu zahvalio kako predsedniku Privredne komore Beograda, g-dinu Milanu Jankoviću, tako i drugim donatorima tima, članicama Privredne komore Beograda, na dugogodišnjoj podršci i istakao da ova nagrada obavezuje Pravni fakultet da i u buduće pomera granice u ostvarenim rezultatima u oblasti međunarodnog privrednog i arbitražnog prava.


Nove medalje za sportske uspehe studenata Pravnog fakulteta

 

Sportsko udruženje "Victoria" studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovalo je od 9. do 12. maja na 33. međunarodnom sportskom turniru "Sports Fest 2013", koji je održan u Istanbulu, uz učešće oko hiljadu studenata iz različitih delova sveta.

Tom prilikom muška i ženska košarkaška ekipa osvojile su treće mesto i bronzanu medalju, dok je ženska odbojkaška ekipa osvojila drugo mesto i srebrnu medalju. Na takmičenju je učestvovala i muška fudbalska ekipa, koja je završila takmičenje na ovom turniru porazom u četvrtfinalnoj utakmici.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je i ovom prilikom i u finansijskom i organizacionom smislu podržao svoje studente, koji u poslednjih nekoliko godina postižu izuzetno zapažene uspehe kako na stručnim, tako i na sportskim takmičenjima.

 

 


Studenti Pravnog fakulteta s uspehom vladaju i svemirom

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na međunarodnom takmičenju iz oblasti svemirskog prava - Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition koje je u periodu od  8. do 12. maja 2013. godine održano na Univerzitetu Sapienca u Rimu pod pokroviteljstvom Evropskog centra za svemirsko pravo, osvojio je peto mesto u ukupnom plasmanu, a naš student Boško Vojkić nagradu za najboljeg govornika na turniru.  Pored Boška, Pravni fakultet je na ovom takmičenju predstavljao i Igor Radovanović, a studente je za takmičenje spremala Adriana Minović, član tima Pravnog fakulteta koji je 2011. godine pobedio na takmičenju iz medijskog prava u Oksfordu.

Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition je jedno od najprestižnijih svetskih moot court takmičenja koje se preko 20 godina održava na četiri kontinenta sveta (Evropa, Severna Amerika, Afrika i Azija). Na evropske regionalne runde u Rimu je uspelo da se plasira 15 timova, uključujući i naš tim, a najviše timova dolazilo je iz Rusije, Poljske, Nemačke i zemalja Beneluksa. Pobedu na takmičenju su odneli studenti mastera iz vazdušnog i svemirskog prava iz Lajdena (Holandija) i time sebi obezbedili kartu za svetsko finale koje se održava u Pekingu.

Takmičenje se sastoji iz pismenog i usmenog dela. Najpre se od studenata očekuje da na osnovu zadatog problema sačine tužbu i odgovor na tužbu, a zatim da svoju argumentaciju usmeno izlože pred renomiranim stručnjacima iz ove oblasti simulirajući postupak pred Međunarodnom sudom pravde. Problemi kojima se bavilo ovogodišnje takmičenje tiču se aktuelnih pitanja iz oblasti međunarodnog javnog prava, a u vezi sa pravnim režimom kosmosa, usvajanjem međunarodnih dokumenata iz ove oblasti, pitanja vlasništva i korišćenja svemirskih objekata, kao i pitanja naknade štete. 

Iako je ovo prvi put da naš Fakultet uzima učešće na ovom renomiranom takmičenju, i uprkos činjenici da su se naši studenti III i IV godine studija takmičili sa daleko iskusnijim kolegama iz Evrope koji pohađaju specijalizovane master programe za izučavanje svemirskog prava, naši studenti su se iz Rima vratili sa sjajnim rezultatima. U ukupnom plasmanu tim je osvojio peto mesto, s tim da je za nastupe u usmenim rundama ocenjen kao najbolji tim u Evropi, a svega jedan poen ih je delio od plasmana u finale. Naš student Boško Vojkić postao je lauerat nagrade za najboljeg govornika na ovom takmičenju i za svoj uspeh pored diplome, od organizatora takmičenja, dobio i stručnu literaturu i novčanu nagradu. Svi članovi tima su pored pohvala za postignute rezultate dobili i ponude da svoje stručno usavršavanje nastave na prestižnim evropskim univerzitetima.

 

Fakultet i ovom prilikom želi da izrazi zahvalnost Gradu Beogradu i Evropskom centru za svemirsko pravo (ECSL) koji su pružili neophodnu finansijsku podršku našem timu kako bi uzeo učešće na takmičenju u Rimu, a članovi tima naročitu zahvalnost duguju i doc. dr Ivani Krstić, čije su stručne sugestije bile od neprocenjivog značaja za ovakav rezultat našeg tima na ovom međunarodnom takmičenju.

 

Gostovanje naših studenata na Prvoj televiziji >>


Ministar Obradović sa nagrađenim studentima prava

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović primio je u ponedeljak, 15. aprila 2013. godine, studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su na međunarodnom takmičenju iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava u Beču osvojili prvo mesto u pisanju tužbe.

Obradović je rekao studentima da uspeh govori o njihovom kvalitetu i kvalitetu ustanove iz koje dolaze. "Vaš uspeh je važan i zbog rangiranja Beogradskog univerziteta na nivou Evrope. Vi na pravi način promovišete zemlju i visoko obrazovanje u Srbiji", rekao je ministar na prijemu kojem su osim studenata prisustvovali i treneri prof. dr Vladimir Pavić, doc. dr Milena Đorđević i Marko Jovanović, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović, prodekan za nastavu prof. dr Vladan Petrov i Miljko Valjarević, sekretar fakulteta.

Zahvaljujući na dočeku, dekan Avramović rekao je da je najnovijim uspehom demantovana teza da studenti prava obično ne znaju ni tužbu da napišu. "Na fakultetu sve više uvodimo praktičnih disciplina", rekao je dekan izrazivši zadovoljstvo uspehom, ali i pažnjom koju čitav tim dobija ovih dana.

Studenti su od ministra prosvete Žarka Obradovića dobili na poklon knjige kao i sedmodnevni odmor u studentskom odmaralištu na Zlatiboru, uz poruku da su im sada sva vrata otvorena.


Popust prilikom kupovine knjiga

Povodom Svetskog dana knjige, 23. aprila i predstojeće jubilarne noći muzeja, 18. maja, Centar za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu snizio je za 50% cene svih izdanja iz biblioteke "MONOGRAFIJE".

Popust prilikom kupovine važi od 22. aprila do 24. maja 2013. godine, a publikacije su izložene u foajeu ispred knjižare Fakulteta.

Biblioteka "MONOGRAFIJE" izborom tema i kvalitetom njihove naučne obrade skreće pažnju na neka od najvažnijih pitanja i problema iz oblasti prava, društvenih nauka i filozofije, koja su mnogostruko uticala na tokove naše i evropske pravne civilizacije.

Ona je otvorena za vredne studije, koje raspravljaju o slobodi, o ljudskim pravima, čovekovom dostojanstvu, demokratiji i borbi za pravnu državu i vladavinu prava.


Naš student, Nemanja Osmajlić, šampion Evrope u karateu

U mađarskom gradu Egeru od 6-7. aprila održano je Prvenstvo Evrope Šotokan karate organizacije.Na Evropskom prvenstvu je učestvovalo preko 2000 takmičara iz 27 zemalja.

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i reprezentativac Srbije, Nemanja Osmajlić, osvojio je zlatnu i srebrnu medalju i tako postao šampion i vicešampion Evrope. Nemanja Osmajlić je osvojio zlatnu medalju u kategoriji seniori borbe ekipno, a srebrnu medalju u kategoriji borbe pojedinačno do 85 kg. Seniorski tim je na putu do zlatne medalje pobedio Nemačku, Azerbejdžan, Bugarsku i u finalu Rumuniju.
U borbama pojedinačno Nemanja Osmajlić je upeo da u četvrtfinalu i polufinalu pobedi favorite za osvajanje Evropskog zlata u kategoriji do 85 kilograma.
Ovim povodom Osmajlića su primili  dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Sima Avramović,  prodekan prof. dr Aleksandra Jovanović, sekretar Pravnog fakulteta Miljko Valjarević i predsednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Dejan Stojanović, i čestitali mu na osvojenim medaljama i na ostvarenom uspehu, i zahvalili mu se što predstavlja i promoviše Pravni fakultet na najbolji način.


Najbolji studenti prava kod predsednika Nikolića

Studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su nedavno na takmičenju u Beču, u konkurenciji 290 fakulteta iz 66 zemalja osvojili nagradu za najbolju tužbu na svetu, 5. aprila 2013. godine u zgradi Predsedništva primio  je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije pohvalio je napore studenata i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na promociji Srbije u inostranstvu i poželeo im sreću u daljem stručnom usavršavanju i karijeri. Studenti su Predsedniku Nikoliću poklonili majcu sa ovog takmičenja kao trajnu uspomenu na ovaj sjajan rezultat naših mladih pravnika.


Prezentacija EBSCO baza na Pravnom fakultetu

Biblioteka Pravnog fakulteta, u saradnji sa preduzećem Neolibris, zvaničnim zastupnikom EBSCO baza podataka, omogućila je svim svojim korisnicima probni pristup na 3 Ebsco kolekcije:

1. eBooks Academic Collection koja u sebi sadrži preko 113,000 knjiga u punom tekstu iz svih akademskih oblasti. Ova obimna biblioteka omogučiće svakom profesoru i studentu na Pravnom fakultetu da u sekundi dodje do vrednih članaka iz knjiga u izdanju eminentnih svetskih izdavačkih kuća.

2. Legal Source, jedinstvena kolekcija fokusirana na sve discipline iz pravnih oblasti poput međunarodnog, krivičnog i radnog prava, etike, zaštite okoline i još mnogo drugih. Više informacija kao i listu publikacija mozete dobiti na web stranici http://www.ebscohost.com/academic/legal-source

3. Academic Search Complete, nova nadograđena verzija baze Academic Search Premier (Premier nam je dostupan preko preko Kobsona).

Ove tri baze su dostupne samo našem fakultetu i zbog toga je potrebno pristupiti preko posebnog linka koji možete pronaći na stranici www.neolibris.rs/pravni .

Pristup će biti otvoren do 31/05/2013. godine.


Ministar Selaković primio pobednički tim studenata Pravnog fakulteta  

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković danas je u zgradi Vlade Republike Srbije primio studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu povodom osvajanja prve nagrade za najbolju tužbu na svetskom takmičenju studenata prava u Beču, iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava, koju su osvojili u konkurenciji 2.000 studenata sa 290 pravnih fakulteta iz 66 zemalja sveta.

Poduhvat koji ste ostvarili za Pravni fakultet, kao i Univerzitet u Beogradu, ima veliki istorijski značaj, rekao je ministar Selaković i dodao da će ovaj uspeh beogradski Univerzitet podići još više na Šangajskoj listi 500 najboljih svetskih Univerziteta. Ministar je naglasio da su na ovaj način studenti nastavili tradiciju koju je utemeljila prethodna uprava Pravnog fakulteta, a koju je nastavila da baštini nova uprava Pravnog fakulteta i uprava Univerziteta u Beogradu.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković je u razgovoru sa studentima rekao da su oni Srbiju predstavili u najboljem svetlu i to iz ugla nauke i obrazovanja, kao i da od kvaliteta njihovog znanja i znanja ostalih studenata iz Srbije zavisi budućnost naše države.

On je čestitao i mentorima studenata, kao i dekanu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Simi Avramoviću i napomenuo da je i prethodna uprava te visokoškolske ustanove nosi zasluge za uspeh srpskog tima. Selaković je najavio podmlađivanje i jačanje Ministarstva pravde, kao i sudova i tužilaštava mladim obrazovanim kadrovima.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Avramović je rekao da je srpski tim demantovao zabludu da diplomci s državnih pravnih fakulteta ne znaju ni tužbu da napišu: "Vi ste napisali najbolju na svetu i demantovali sve."

Rektor beogradskog univerziteta prof. dr Vladimir Bumbaširević ocenio je da je uspeh srpskih studenata potvrda kvaliteta nastave na univerzitetu, kao i nastavnih kadrova. On je podsetio da je na takmičenju učestvovalo čak 49 univerziteta iz SAD među kojima su najrenomiraniji Harvard, Jejl, Kolumbija, kao i engleski Oksford i da je svima njima engleski jezik, na kom je održano takmičnje maternji jezik, što je uspeh Srbije učinio još većim.


Naši studenti nižu sjajne rezultate na međunarodnim takmičenjima

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u sastavu Nina Janković, Katarina Grga, Stefan Dragojević i Branislav Radović, predvođeni Fulbrajtovim stipendistom prof. Polom Kerijerom, učestvovao je na jednom od najprestižnijih Moot Court takmičenja na svetu - Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, koje je u periodu od 31. marta do 6. aprila 2013. godine održano u Vašingtonu, SAD, i na njemu ostvario zavidne rezultate. Pisani podnesci naših studenata osvojili su 86 od mogućih 100 poena, a dva člana tima, Nina Janković i Branislav Radović, uvršteni su u 100 najboljih govornika na internacionalnim rundama u konkurenciji od preko 500 učesnika. Ovakav sjajan rezultat, obezbedio je našem timu i visoko 57. mesto u ukupnom plasmanu, u konkurenciji 550 timova iz skoro 80 zemalja sveta, čime su potvrdili da je kvalitet rada na našem Fakultetu na visokom nivou i iz ove pravne oblasti. Iako je prethodnih godina  naš Fakultet u nekoliko navrata učestvovao na nacionalnim takmičenjima iz ove oblasti, ove godine su naši studenti po prvi put imali priliku da Univerzitet u Beogradu predstavljaju i na internacionalnim finalnim rundama u Sjedinjenim Američkim Državama.

          

Jessup Moot Court takmičenje je najstarije i najveće studentsko takmičenje iz oblasti međunarodnog javnog prava na svetu, na kome svake godine učestvuje više od 500 univerziteta. Najbolji od njih imaju tu čast da predstavljaju svoj univerzitet i zemlju u finalnim rundama koje se održavaju svakog proleća u Vašingtonu i okupljaju najuspešnijih 120 univerziteta. Ovo takmičenje predstavlja simulaciju suđenja pred Međunarodnim sudom pravde, u kojem studenti imaju ulogu agenata – predstavnika država. Razmatrana pravna problematika se svake godine zasniva na aktuelnim pitanjima iz oblasti međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa. Ovogodišnji predmet spora ticao se pravnih posledica potpunog nestanka državne teritorije usled klimatskih promena, problema koji uključuju migraciju stanovništva, njihov status i zaštitu ljudskih prava, kao i pitanje finansijskih obaveza i dugova država – stranaka u postupku.

Više o tome >>


Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu najbolji na svetu

 

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, posle sjajnih rezultata na pripremnim turnirima u Milanu, Bazelu, Dizeldorfu i Beogradu, na jubilarnom dvadesetom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom u periodu od 22. do 28. marta 2013. godine u Beču osvojio prvu nagradu za najbolju tužbu (Pieter Sanders Award for the Best Memorandum for Claimant) u konkurenciji preko 2000 studenata prava sa 290 fakulteta iz 66 zemalja sveta i nagradu za plasman u finalne runde usmenog dela takmičenja (Frédéric Eisemann Award for Team Orals – Finalist).

Takmičenje Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe. Ovogodišnji problem bavio se, između ostalog, i dokaznom snagom pisanih izjava svedoka koji nisu u mogućnosti da pristupe usmenoj raspravi, izborom merodavnog prava odnosno domašajem autonomije volje ugovornih strana u tom pogledu, a naročito pitanje bilo je pitanje 'etičkog kvaliteta' robe proizvođača za koga se naknadno otkrije da u nekim od svojih pogona koristi i dečju radnu snagu, iako je od njega ugovorom zahtevano da poštuje najviše etičke principe.

Takmičenje se odvijalo u dve faze. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročlano arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca, a dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitara ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijene ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima (od ukupno 290 prijavljenih) se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde, koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije.

U prva četiri dana kvalifikacija naši studenti su se takmičili sa timovima iz Engleske (Honorable Society of the Middle Temple), Irske (Trinity College, Dublin), Hong Konga (University of Hong Kong) i Danske (University of Copenhagen), i po broju osvojenih poena u ova četiri nastupa omogućili da naš Fakultet devetu godinu za redom dobije nagradu za plasman u finalnu rundu takmičenja u koju ulaze 64 najbolja fakulteta na osnovu rezultata posle prva četiri dana takmičenja.  Vredno je istaći da je ovakav kontinuitet u plasmanu u finalnu rundu takmičenja pravi kuriozitet i da ga osim beogradskog Univerziteta ima samo još i indijski Nacionalni univerzitet pravnih nauka iz Kalkute.

Osim toga, kvalitetom svoje pravne argumentacije na engleskom jeziku, ne samo usmene već i pismene, beogradski tim je osvojio prvo mesto u kategoriji za najbolju tužbu i posebnu pohvalu za odgovor na tužbu. Pobednička tužba naših studenata napisana je na 84 strane, od čega 35 strana, prema pravilima takmičenja, čini pravna argumentacija, a skoro 50 strana utrošeno je za prikaz korišćene stručne literature među kojom je preko 100 jedinica literature na engleskom i drugim svetskim jezicima, i 65 arbitražnih i sudskih odluka iz 20 zemalja sveta. Imajući u vidu ograničena sredstva kojima Fakultet raspolaže za nabavku strane stručne literature i pristup svetskim bazama podataka iz ove oblasti, kao i činjenicu da fokus pravnog obrazovanja u Srbiji, za razliku od drugih svetskih fakulteta koji su na ovom takmičenju učestvovali (Harvard, Oksford, Kolumbija, Jejl  i dr.), nije usmeren na pisano izražavanje studenata prava, ovakav uspeh posebno imponuje. Uspeh je tim veći ako se zna da izuzev naših studenata i studenata Univerziteta iz Minhena, svi drugi laureati ovih vrednih nagrada dolaze sa fakulteta na kojima se nastava odvija na engleskom jeziku (fakulteti iz Australije i Singapura).

Tradicija postizanja uspeha na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju se tako nastavila i ove godine, a Beograd se ovog snežnog proleća našao u vrhu svetskih centara arbitražnog prava i pravnog obrazovanja. Sveukupni utisak arbitara i drugih timova koji su učestvovali na ovom takmičenju je da Beograd ima sjajan tim studenata, koji plene ne samo obrazovanjem već i ljudskim kvalitetima, kao i da obrazovanje stečeno na našem Fakultetu može da se bez dileme poredi sa kvalitetom obrazovanja koje pružaju najpoznatiji svetski univerziteti.

Tim Pravnog fakulteta na ovom takmičenju činili su Maša Mišković, Andrijana Mišović, Dragana Nikolić, Dina Prokić i Dejan Sivčev, studenti IV godine i master studija na Pravnom fakultetu, dok su Vladimir Bošković, Marija Bućković i Tamara Momirov učestvovali u izradi tužbe. Studenti su se za ovo takmičenje vredno pripremali osam meseci pod rukovodstvom  prof. dr Vladimira Pavića i doc. dr Milene Đorđević, kao trenera tima, kojima su u ovom zahtevnom poslu značajnu pomoć pružali i asistenti Marko Jovanović i Uroš Živković, kao i druge kolege sa Fakulteta i brojni bivši učesnici ovog prestižnog takmičenja, danas uspešni pravnici u raznim pravničkim profesijama.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i ovom prilikom želi da izrazi zahvalnost svim institucijama i pojedincima koji su podržali odlazak naših studenata na pripremna takmičenja i takmičenje u Beču svojim velikodušnim donacijama, jer je za svaki uspeh osim napornog rada potrebna i materijalna podrška. Ovogodišnji tim donatora tima studenata Pravnog fakulteta čine: Banca Intesa, Fondacija Hemofarm, Energoprojekt, banka Societe generale; advokatske kancelarije: Karanović & Nikolić, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr, CMS Beograd, Wolf Theiss, Harrison Solicitors, Janković-Popović-Mitić, Baklaja & Igrić, Nikolić-Kokanović-Otašević, Živković & Samardžić, Joksović, Stojanović i partneri, Mikijelj-Janković & Bogdanović, Tomić-Stević-Dulić, Nenad Stanković & partneri, Kinstellar, Blečić & partneri, adv. kanc. Todorović, i advokati Luka i Rajna Andrić, Miroslav Paunović, Đorđe Đurišić, Miodrag Jevtić, kao i advokatska komora Beograda, Petošević doo, Buck i LG Hemija.

Beogradski Vis Moot tim u medijima >>


Akademija "Kosovo: najskuplja srpska reč"

Grupa studenata sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Jelena Jovanović Nikola Petrović, Milan Đokić i Vukašin Barać  u saradnji sa predstavnicima Studentskog parlamenta i uz veliku podršku dekana prof.  dr Sime Avramovića, organizovali su  Akademiju povodom martovskog pogroma  koji se dogodio 2004. godine u našoj južnoj pokrajini, pod nazivom „Kosovo: najskuplja srpska reč“. Akademija je održana  19. Marta 2013. godine, u 19 časova u Amfiteatru 5 na Pravnom fakultetu.

Podstaknuti onim što taj datum predstavlja, sa željom da učesnicima Akademije kao i široj javnosti, a pre svega studentskoj, predočimo značaj nepriznavanja nezavisnosti samoproklamovane države Kosovo, odlučili smo da na jedan dostojanstven i argumentovan način prikažemo teškoće sa kojima se naš narod na Kosovu i Metohiji susretao u poslednja dva veka.  Akademija je trebalo da nas podseti na političke odluke 19-og i 20-og stoleća vezane za Kosovo i Metohiju, da potvrdi značaj vere, tradicije i kulture, ali i časti, hrabrosti i dostojanstva. Cilj Akademije je da pruži podršku našem narodu koji je odlučio da ostane na vekovnom ognjištu i predoči svima ostalima razloge za neodustajanje od Kosova i Metohije.

Prisutnima su se obratili Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej, akademik Matija Bećković, profesor dr Oliver Antić i pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić, docent dr Vladimir Vuletić i gospođa Ivana Žigon.


VI beogradski Pre-Moot

Premoot & Conference

Nakon izuzetno posećene pete Beogradske arbitražne konferencije  na našem Fakultetu je u subotu 16. i nedelju 17. marta 2013. godine održan šesti Belgrade Open Pre-Moot, beogradski pripremni turnir za vodeće svetsko takmičenje iz prava međunarodne prodaje robe i međunarodne trgovinske arbitraže Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot. Ove godine je beogradski turnir je ugostio preko 500 učesnika – studenata, trenera, arbitara – i okupio ekipe sa 47 univerziteta iz 27 zemalja sveta: od Severne i Južne Amerike, preko Evrope i Azije, do Australije i Okeanije. Kao i ranijih godina, beogradski turnir je izazvao veliko interesovanje pravnih fakulteta iz celog sveta, tako da je i ovaj put lista čekanja za upražnjeno mesto na turniru bila dugačka. Po broju učesnika, beogradski turnir je izrastao u najveće svetsko pripremno predtakmičenje za učešće na takmičenju Willem C. Vis

Za dva dana održavanja Belgrade Open Pre-Moot-a održano je preko 130 simulacija arbitražnih ročišta, kako na fakultetu, tako i u prostorijama advokatskih kancelarija Karanović/Nikolić, Nikolić, Kokanović i Otašević i u kancelarijama Američke privredne komore u Srbiji. Videti raspored >>

Učesnici beogradskog turnira su imali priliku da okušaju ubedljivost svojih argumenata pred poznatim i priznatim advokatima, sudijama, arbitrima i drugim stručnjacima iz prakse iz celog sveta. O uspešnosti beogradskog turnira govori i podatak da se ove godine čak četvrtina timova koji su učestvovali na Belgrade Open Pre-Moot-u plasiralo u eliminacione runde (najboljih 64 timova) na takmičenju Willem C. Vis koje je poslednje nedelje marta održano u Beču.

Sponzori ovog velikog događaja su se potrudili da, pored napornih proba, učesnici ovogodišnjeg beogradskog Pre-Moot-a imaju i bogat društveni život. Njihovom podrškom organizovan je koktel povodom otvaranja beogradskog Pre-Moot-a u fakultetskom klubu Bona Fides (El Derecho), advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr i ove godine je napravila veliku žurku za sve učesnike u prostoru nekadašnje robne kuće „Kluz“ a Turistička organizacija Beograda je zaslužna za ceremoniju zatvaranja koja se održala u svečanoj sali Skupštine Grada, uz prigodnu prezentaciju turističkih atrakcija našeg glavnog grada. Otvaranju samog Pre-Moot-a prethodio je svečani koktel za arbitre u prostorijama adv. kancelarije Karanović/Nikolić.

Uspešno održavanje šestog Belgrade Open Pre-Moot- svojom nesebičnom pomoću i podrškom omogućili su GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu, Nemačka arbitražna institucija, Turistička organizacija Beograda, Skupština Grada Beograda, advokatske kancelarije Karanović-Nikolić, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr, CMS Beograd i Nikolić, Kokanović i Otašević.

Galerija slika:

Koktel za arbitre >>

Ročišta u Američkoj privrednoj komori >>

Ročišta u Karanović/Nikolić >>

Ročišta na Pravnom fakultetu >>

Žurka u organizaciji Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr >>

Svečano zatvaranje u Skupštini Grada  >>

Video sa Pre-Moot-a >>


V Beogradska arbitražna konferencija

 

Beograd je i ovog marta bio centar okupljanja brojnih zvučnih imena iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže gde se – sada već tradicionalno – 15. marta 2013. godine održala peta Beogradska arbitražna konferencija. Nakon velike posećenosti u prethodne četiri godine i sve većeg interesovanja međunarodne stručne javnosti, ovogodišnju Konferenciju zajedno su organizovali Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Nemačka arbitražna institucija (DIS), GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu i Centar za međunarodno pravno obrazovanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu, SAD. Održavanje konferencije pomogle su i brojne advokatske kancelarije: Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr, Karanović-Nikolić, BDK Advokati, CMS, Wilmer Hale (London), White & Case (Pariz) i Hogan Lovells (Minhen). Rad Konferencije su podržali i Komisija UN za međunarodno privredno pravo (UNCITRAL), Škola međunarodne arbitraže londonskog Univerziteta Kvin Meri, Institut arbitara iz Londona (CIArb) i Američka privredna komora u Srbiji. Konferencija je okupila preko 300 učesnika iz 30 zemalja sveta, a jedanaest  renomiranih govornika, profesora i praktičara iz oblasti arbitražnog prava, razmatralo je teoretske i praktične aspekte aktuelnih pitanja međunarodne trgovinske arbitraže. Videti program>>

Na ceremoniji otvaranja konferencije učesnicima se najpre, u ime Uprave Fakulteta, obratio prodekan za naučni rad profesor dr Slobodan Marković, koji je u svom govoru podsetio na uspeh prethodnih beogradskih arbitražnih konferencija i izrazio ponos što je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu ponovo u prilici da organizuje jedan ovako renomirani skup kojem prisustvuju vodeći svetski stručnjaci iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže i prava međunarodne prodaje robe. U ime Nemačke arbitražne institucije (DIS), novog suorganizatora Beogradske arbitražne konferencije, učesnicima se obratio profesor dr Klaus Peter Berger, predsednik Upravnog odbora DIS-a. Profesor Berger je istakao čast i zadovoljstvo zbog ulaska Nemačke arbitražne institucije u tim organizatora ovako značajnog naučnog događaja i učesnicima konferencija preneo svoju nadu da će saradnja Pravnog fakulteta i DIS-a biti dugotrajna i uspešna. Ispred tradicionalnog partnera našeg Fakulteta u organizaciji Beogradske arbitražne konferencije, GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, učesnicima konferencije se obratila dr Judit Kniper. Dr Kniper je govorila o nastajanju i razvoju ideje o održavanju Beogradske arbitražne konferencije i, s obzirom da je, zbog okončanja projekta koji je GIZ-u omogućavao da finansijski podržava konferenciju, GIZ nažalost više nema mogućnosti da nastavi sa pomaganjem organizovanju konferencije, pozvala druge zainteresovane institucije da se priključe organizacionom timu, kako bi ovaj važan naučni skup nastavio da se razvija i u budućnosti. Konačno, u ime Centra za međunarodno pravno obrazovanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu učesnicima se obratio profesor Ronald Brend koji je izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja koje Beogradska arbitražna konferencija privlači od svog nastanka. Putem video-linka učesnike konferencije je pozdravila i gđa Monika Kanafolja iz UNCITRAL-a, ukazujući na značaj tema koje Beogradska arbitražna konferencija svake godine razmatra.

Teme kojima se konferencija bavila bile su podeljene u dva panela: prvi, kojim je rukovodio prof. dr Klaus Peter Berger, bio je posvećen pitanju pravila arbitražnog postupka i efikasnosti ovog mehanizma rešavanja trgovinskih sporova, dok je drugi panel pod predsedavanjem profesora Lukasa Mistelisa razmatrao probleme izvođenja dokaza pred međunarodnom trgovinskom arbitražom. U radu prvog panela učestvovali su Franc Švarc, partner u londonskoj kancelariji Wilmer Hale, dr Judit Kniper iz GIZ-a i Karl Pernbaher, partner u minhenskoj kancelariji Hogan Lovells. Članovi drugog panela bili su Nataša Lalatović, advokat u kancelariji Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr, Luka Krištović Blažević, advokat u pariskoj kancelariji White & Case, dr Tijana Kojović, partner u kancelariji BDK advokati kao i mr Danijela Karolus-Bruner, partner u bečkoj kancelariji CMS Reich-Rohrwig Hainz. U okviru Konferencije predstavljene su i UNCITRAL-ove digeste slučajeva iz oblasti Model-zakona o međunarodnoj trgovinskoj arbitraži i Konvencije UN o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe, o kojima su govorili prof. dr Stefan Krol sa Pravnog fakulteta Bucerijus iz Hamburga, i prof. Heri Flekner sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu. O kvalitetu Konferencije svedoči i činjenica da je rad svakog od panela okončan živom diskusijom prisutnih mnogobrojnih učesnika. Po završetku Konferencije za sve učesnike organizovan je svečani koktel u fakultetskom klubu El Derecho.

Organizacioni odbor Beogradske arbitražne konferencije su i ove godine činili prof. dr Mirko Vasiljević, prof. dr Gašo Knežević, prof. dr Vladimir Pavić, doc. dr Milena Đorđević, asist. Marko Jovanović i asist. Uroš Živković.

Zbornik materijala sa Konferencije >>

Video zapis sa Konferencije >>

Galerija slika sa Konferencije >>


Studenti Pravnog fakulteta već u Evropskoj uniji

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu prvi put je ove godine uzeo učešće na najprestižnijem svetskom takmičenju iz prava Evropske unije – European Law Moot Court (ELMC). Takmičenje se ove godine održava jubilarni 25. put.

Takmičenje predstavlja simulaciju suđenja pred Evropskim sudom pravde i sastoji se iz tri faze. Takmičenje je dvojezično. Od takmičara se očekuje da iznose argumente i daju odgovore na pitanja i na engleskom i na francuskom jeziku. U prvoj fazi timovi izrađuju pisane podneske za tužioca i tuženog. Više od 120 timova iz celog sveta je učestvovalo u ovom delu takmičenja. Ovaj stadijum takmičenja je eliminacionog karaktera. Na osnovu podnesaka, 48 najboljih timova je raspoređeno u regionalna finala. Svake godine održavaju se četiri regionalna finala na različitim univerzitetima u Evropi i svetu. Ove godine su finala bila u Lundu (Švedska), Lajdenu (Holandija), Nojšatelu (Švajcarska) i Briselu (Belgija). U svakom regionalnom finalu učestvuje 12 timova, od kojih samo pobednici prolaze u poslednju fazu takmičenja. Završna deonica takmičenja se svake godine održava u Luksemburgu, u prostorijama Evropskog suda pravde, a sastoji se u nadmetanju pobednika regionalnih finala. Svaki tim ima tri govornika, tužioca, tuženog i trećeg takmičara koji nastupa u ulozi predstavnika Evropske komisije ili pravobranioca (advocate-general). Uloga trećeg takmičara se određuje žrebom. Treći takmičar nastupa odvojeno od ostatka tima i može samostalno da prođe u narednu rundu takmičenja.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu se na osnovu pisanih podnesaka kvalifikovao za ulazak u regionalno finale. Regionalno finale je održano u Briselu od 28. februara do 2. marta. Svih 12 timova je nastupalo u po tri kvalifikacione runde, na osnovu kojih je određeno ko prolazi u polufinalnu rundu u kategoriji timova (tužilac i tuženi) i u kategoriji predstavnika Evropske komisije. Članica našeg tima koja je nastupala u ulozi predstavnika Evropske komisije, Vanja Đuričić, kvalifikovala se u polufinalnu rundu. Čak, u njenoj kategoriji, to je bila poslednja runda, na osnovu koje je jedan od četiri takmičara izabran da ode u ukupno finale u Luksemburgu.

Organizatori takmičenja i sudije su ocenile da rezultat našeg tima predstavlja nesvakidašnji uspeh za jednu debitantsku ekipu. Štaviše, uspeh je utoliko veći ukoliko se uzme u obzir činjenica da su jedino članovi našeg tima bili studenti osnovnih studija, dok su sve ostale timove činili studenti master studija, i to master studija iz prava EU.

Pitanja koja su studenti razmatrali na ovogodišnjem takmičenju su, između ostalog, primena prava EU u oblasti zaštite konkurencije, sukob međunarodnih ugovora koje su države članice zaključile pre pridruženja Evropskoj uniji sa pravom EU, osobine koje mora posedovati organ da bi se mogao smatrati sudom ili tribunalom u smislu prava EU, kao i pitanje obaveze određenih sudskih instanci da zatraže preliminarno mišljenje o načinu tumačenja određene odredbe prava EU od strane Evropskog suda pravde.

Prevoz, smeštaj i kotizaciju za takmičenje je finansirala Delegacija Evropske unije u Srbiji. Ovako značajan uspeh bi svakako izostao bez njihove velikodušne podrške i mi im i ovom prilikom izražavamo iskrenu zahvalnost.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su činili Dejan Vulović, Vanja Đuričić, Minja Đokić i Sonja Radović. Tim je za takmičenje pripremao asistent Vuk Cucić.


Bilten Acta Diurna broj 41

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 41 zabeležio je događaje od novembra 2012. godine do januara 2013. godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Beogradski tim niže nove uspehe po Evropi

Povodom XX Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot takmičenja iz međunarodne trgovinske arbitraže i međunarodne prodaje robe, i ovo proleće donelo je nove uspehe naših studenata na pripremnim turnirima u Bazelu, Frajburgu, Milanu i Dizeldorfu. Takmičeći se protiv timova iz Italije, Francuske, Nemačke, Švajcarske i brojnih drugih zemalja, naši studenti su još jedanput pokazali sjane advokatske veštine i sposobnost da u hodu rešavaju kompleksne pravne probleme i to pred stručnjacima iz oblasti arbitraže iz cele Evrope. Za pokazano znanje, naši studenti su dobili pohvale kako od sudija na takmičenju tako i od protivnika i drugih učesnika.

Nakon pripremnih rundi na turniru koji je organizovao Univerzitet iz Bazela, u periodu od 9. do 10. februara 2013. godine, studenti – Andrijana Mišović, Dragana Nikolić, Dina Prokić i Dejan Sivčev – u pratnji našeg asistenta Marka Jovanovića, nastavili su moot iskustvo u okviru prijateljskih rundi koje je između 11. i 12. februara priredio Univerzitet u Frajburgu. Gostoprimstvo naših domaćina iz Frajburga oslikavalo je visok kvalitet u iznošenju pravne argumentacije i produbljeno znanje prava međunarodne prodaje robe i međunarodne trgovinske arbitraže po kojem su poznati još od prvih godina postojanja  Willem C. Vis takmičenja.

           

Tim naših studenata je pripreme za finalne okršaje u Beču nastavio i u okviru VI Milanskog Pre-Moot takmičenja koje organizuje Milanska arbitražna komora i 22. februara 2013. godine osvojio drugo mesto, ostavljajući iza sebe univerzitete iz Milana, Lozane, Fribura, Pavije, Torina, Đenove i Pariza. Nakon tri intezivne runde, prvo mesto pripalo je Univerzitetu iz Hajdelberga koji je odneo titulu prvaka osvojivši najveći broj poena. Studente su na pripremnom turniru u Milanu pratili treneri doc. dr Milena Đorđević i asistent Uroš Živković.

Pre zvaničnih susreta u Milanu, naši studenti su imali čast i priliku da u dva arbitražna ročišta sa studentima sa Univerziteta Bokoni takođe oprobaju svoje advokatske veštine. Prethodne godine i uspešna saradnja trenera i studenata Beogradskog i Bokoni tima doprinele su da se i kroz neformalne runde svake godine poboljša kvalitet pripreme za bečko takmičenje. Kratak pregled dešavanja sa turnira u Milanu možete pogledati na: http://www.youimpresa.it/video/camera-news/vi-edition-milan-pre-moot

Na kraju, evorpska tura završila se u Dizeldorfu gde su naši studenti u pratnji asistenta Marka Jovanovića, uzeli učešće u okviru CEAC Pre-Moot takmičenja i susreli se sa timovima iz Nemačke. Sveukupni utisak arbitara i drugih timova je da Beograd još jednom ima sjajan tim studenata koji su bez sumnje pokazali da kvalitet i obrazovanje stečeno na našem Fakultetu stoji rame uz rame sa kvalitetom obrazovanja koje pružaju najpoznatiji evropski univerziteti.

Finalne pripeme pred odlazak u Beč za naš tim biće organizovane u sklopu Belgrade Open Pre-Moot pripremnog turnira koji će se ove godine održati u periodu između 15. i 17. marta 2013. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i koji će okupiti 45 timova iz 26 različitih zemalja iz celog sveta.


Prezentacija Centra za javno pravo

U petak 8. marta 2013. godine održana je prezentacija Centra za javno pravo (sa sedištem u Sarajevu). Regionalna Fondacija Centar za javno pravo (CJP) predstavlja mesto na kojem se susreću pravnici iz struke, eksperti za javnopravne discipline, sudije nacionalnih sudova i pravnici iz uprave, teoretičari prava i stratezi javnopravnog razvoja. CJP se smatra inicijatorom promena u javnopravnim sistemima zemalja iz regiona, pokretačem rasprava i ekspertiza o uočenim problemima iz svih područja javnog prava. Široka publicistička delatnost dodatno ojačava prisustvo CJP-a u akademskim krugovima, svim segmentima izvršne vlasti i pravosuđu zemalja iz regiona.

Na prezentaciji su govorili: dekan prof. dr Sima Avramović, predsednik Fondacije CJP prof. dr Edin Šarčević, prof. dr Vladan Petrov, prof. dr Vesna Rakić-Vodinelić i prof. dr Darko Simović.

Među prisutnima u publici, pored kolega sa našeg Fakulteta, bili su pravnici iz Ministarstva pravde, Narodne skupštine, Ustavnog suda, kolege sa Kriminalističko-policijske akademije, studenti master i doktorskih studija, kao i oni koji pohađaju predmet Parlamentarno pravno na osnovnim studijama.


Konferencija: Dani Nemačke

ELSA Beograd organizovala je konferenciju „Dani Nemačke“ 6. i 7. marta u Konferencijskoj sali na Pravnom fakultetu.

Konferenciju je otvorio počasni gost, nemački ambasador u Srbiji NJ.E. Heinz George Wilhelm. U svom izlaganju ambasador je govorio o nemačkoj pravnoj i kulturnoj baštini, odgovarao je na pitanja studenata i pružio podršku studentima u odluci za dalje usavršavanje svog akademskog znanja u Nemačkoj.

Dekan prof. dr Sima Avramović dao je doprinos konferenciji, ističući značaj i povezanost nemačkog i domaćeg prava. 

Na konfenciji su učestvovali i profesori našeg fakulteta dr Milan Škulić i prof. dr Zoran Stojanović koji su istakli sličnosti nemačkog i domaćeg prava i naglasili uticaj nemačkog krivičnog prava na domaće zakonodavstvo.

Bilo je govora o savremenim izazovima i bezbednosnoj situaciji i položaju Srbije i Nemačkea, a na konferenciji su predstavljene mnoge relevantne nemačke fondacije u Srbiji - Fondacija Alexander von Humbolt, Konrad Adenauer Stiftung, GIZ, DAAD

Fondacije su prezentovale mogućnosti studiranja u Nemačkoj, stipendije koje finansiraju i pružile studentima sve informacije vezane za akademsko usavršavanje. O nemačkom jeziku, njegovoj rasprostranjenosti govorila je Danka Stojaković, predavač na našem fakultetu.


Ambasador SAD na Pravnom fakultetu

Američki ambasador u Srbiji, NJ.E. Majkl Kirbi, bio je gost studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i više od sat i po odgovarao na pitanja studenata, koji su ispunili amfiteatar II do poslednjeg mesta.

Postavljali su pitanja o Kosovu, Republici Srpskoj, odnosima SAD i EU, EU i Rusiji, dvostrukim aršinima u međunarodnoj politici i pravu, šta sprečava strane investitore da ulažu u Srbiju i slično.

Ambasador je u svom izlaganju poručio da je potrebno raditi na korekcijama sistema pravosuđa, većoj efikasnosti policije i borbi protiv korupcije, koja pored birokratije sprečava dolazak ulagača.

„Verujem da ćete umesto korupcije da izaberete vladavinu prava i da ćete se zapitati da li treba da platite za bolju ocenu, sudiji da bi ste dobili spor“, istakao je američki ambasador.

Gromoglasan aplauz dobio je student koji je pitao šta bi se dogodilo da se Teksas odvoji od Amerike, kao što pokušava Kosovo od Srbije. Kirbi je odgovorio da to nije dobra paralela jer je tretman Teksasa identičan tretmanu ostalih država u SAD.

Domaćin ambasadoru Kirbiju bio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović, a predavanju je prisustvovao i rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Bumbaširević.


Nastavak saradnje sa sektorom tržišne inspekcije

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Sima Avramović i državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić  potpisali su Aneks Sporazuma o saradnji u cilju nastavka realizacije studentske prakse u Sektoru tržišne inspekcije, u utorak 26. februara 2013. godine na Pravnom fakultetu.

Naš Fakultet i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao pravni sledbenik Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, organizovaće studentsku praksa u četiri organizacione jedinice Sektora tržišne inspekcije za studente četvrte godine, apsolvente i studente master studija, za ukupno 16 studenata.

Počev od 4. marta, dve grupe kandidata od po osam studenata biće sukcesivno raspoređene na praksu u periodu od ukupno osam nedelja (svaka grupa po četiri nedelje: 4-29. mart, 15 april – 10 maj), u okviru kojih će studenti biti angažovani pet radnih dana u nedelji, šest sati dnevno. Ministarstvo će izdati potvrde o obavljenoj praksi i preporuke studentima u skladu sa rezultatima volontiranja.

Ovo će biti druga generacija studenata Pravnog fakulteta koja je na praksi u Sektoru tržišne inspekcije. U isto vreme prošle godine, grupa naših studenata obavljala je stručnu praksu, ostavivši veoma dobar utisak na osnovu čega je Sektor tržišne inspekcije izdao zahvalnicu našem Fakultetu i izrazio želju da se pored praksi u beogradskom odeljenju tržišne inspekcije studentske prakse organizuju i odeljenjima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, za studente pravnih fakulteta državnih univerziteta sa sedištem u ovim gradovima.


XIX takmičenje u besedništvu

26. januara 2013. godine u amfiteatru Akademik Radomir D. Lukić, pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i u organizaciji Centra za besedništvo „Institutio oratoria“ održano je XIX takmičenje studenata prava u besedništvu. 

Takmičenju su prisustvovali  predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, ministar pravde i državne samouprave, Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke,  predsednici sudova, profesori i brojni studenti.

Za učešće na ovogodišnjem takmičenju prijavilo se preko pedeset studenata, od kojih je nakon priprema i kvalifikacija odabrano njih 12 koji su se nadmetali u tri kategorije (slobodna tema, zadata tema i improvizacija), a njihove besedničke sposobnosti ocenjivao je žiri koji su činili: dr Ljiljana Mrkić-Popović – rektor Univerziteta umetnosti i profesor FDU, Branislav Lečić – dramski umetnik, Ratomir Rale Damjanović – književnik, mr Daniela Blaževska – predavač Retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju,i dr Sima Avramović – dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

 

Pobednici takmičenja:

ukupni pobednik MARIJA GLIGOREVIĆ, student prve godine

 nagrada publike: ALEKSANDAR MARKOVIĆ, student četvrte godine

 

za zadatu temu:

  1. Marija Gligorević, student prve godine
  2. Isidora Ćupović, student prve godine
  3. Milan Đokić, student druge godine

     

za slobodnu temu:

 1. Radovan Perović, student druge godine studija

2. Marko Šukalo, student prve godine

3. Mina Veljković, student četvrte godine

 

 za improvizaciju:

  1. Aleksandar Antonić, student četvrte godine
  2. Milica Tomić, student četvrte godine
  3. Verica Miškov, student druge godine

 

Nagradu „Mladi Evropljanin“ koju dodeljuje
European Forum Alpbach dobio je:

Milan Đokić, student druge godine

 

Takmičenje je, kao i ranijih godina, duhovito vodio docent dr Vojislav Stanimirović, a u programu je učestvovao Hor "Lazarice".

Za održavanje ovog takmičenja pored Pravnog fakulteta kao pokrovitelja, omogućili su: Fond „Luka i Saša Banović“, Advokatska komora Srbije, Advokatska komora Beograda, European Forum Alpbach, Valinvest – Predrag Savić, Advokatska kancelarija  Borović, Advokatska kancelarija Ateljević, advokat Vitomir Knežević, advokat Goran Petronijević, advokat Zdenko Tomanović, advokat Miloš Pejović, Telekom Srbija a.d., Skupština Grada Beograda, Studentski parlament, Turistička organizacija GO2, Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta, Izdavačka kuća „Dosije“, Štamparija Doga d.o.o., Izdavačka kuća „Klio“, Paragraf Lex – pravna baza, Pravni portal “Moje pravo”


Svečanost povodom dodele 100 stipendija Pravnog fakulteta

Četvrtu godinu zaredom Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu dodelio je 25.12.2012. godine stipendije za 100 odličnih studenata slabijeg materijalnog stanja, u neto mesečnom iznosu od po 10.000 dinara, u narednih 10 meseci.

Na svečanosti su ugovore o stipendijama studentima  uručili ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović.

Ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović je ukazao na važnost socijalne uloge visokoškolskih ustanova koje finansijski mogu da pomognu svojim studentima slabijeg materijalnog stanja i naveo da će Ministarstvo u narednom periodu pokušati da poveća broj studenata o trošku države.

Dekan prof. dr Sima Avramović ukazao je na važnost razvijanja socijalno odgovornih fakulteta i naveo da i druge ustanove treba da raspišu konkurse, makar i za manji broj akademaca.

Student Pravnog fakulteta Nikola Rosić zahvalio je u svoje i u ime kolega na stipendijama i dodao da je Fakultet uvek podržavao studente bez obzira ko su bili dekan i profesori i odgovornom socijalnom politikom uvek je tu da pomogne onima koji nisu bili u mogućnosti da plate studije, ili su imali neke druge probleme.

Ugovore o stipendiranju dobilo je 20 studenata druge godine, 30 treće, 40 četvrte i deset studenata na master studijama, a kriterijumi za dodelu bili su redovno upisivanje naredne godine i da je prosek primanja u domaćinstvu do proseka zarade u Srbiji.


Bilten Acta Diurna broj 40

  Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 40 zabeležio je događaje od septembra do oktobra 2012.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Sout East Europe Rounds of the Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition

U saradnji sa Programom za uporedno medijsko pravo i politiku Centra za društvene i pravne studije Univerziteta u Oksfordu (Programme in Comparative Media Law and Policy (PCMLP) at the University of Oxford's Centre for Socio-Legal Studies), Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je u periodu od 14. do 16. decembra 2012. godine, organizovao regionalno studentsko moot court takmičenje iz oblasti međunarodnog medijskog prava – South East Europe Rounds of the Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition.

Takmičenje je okupilo više od 70 učesnika, takmičara i sudija, iz osam zemalja regiona, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Takmičenje je bilo kvalifikacionog karaktera. Za pravo na učešće u finalnoj rundi takmičenja, koja će se održati u Oksfordu u aprilu naredne godine, borili su se timovi sedam univerziteta iz regiona, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Zagrebu, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Skoplju i Univerziteta u Sofiji. Tri najbolje plasirane ekipe, Univerzitet u Zagrebu, Univerzitet u Nišu i Univerzitet u Sarajevu, predstavljaće region u finalu u Oksfordu. Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uprkos pobedi u kvalifikacionim rundama nad timom Univerziteta u Zagrebu, inače ukupnog pobednika takmičenja, kao i drugom mestu u konkurenciji najboljih pisanih podnesaka i drugom mestu u kategoriji najboljih govornika, koje je pripalo Igoru Radovanoviću, nije uspeo da se plasira u finale u Oksfordu.

Ulogu sudija na takmičenju su imali stručnjaci za medijsko pravo, advokati, profesori, istraživači i zaposleni u regulatornim agencijama i državnim organima, i to kako iz zemlje, tako i iz regiona. Možda se njihov kvalitet može najbolje ilustrovati jednim primerom. U finalnoj rundi regionalnog takmičenja ulogu sudija su imali dvoje sudija Evropskog suda za ljudska prava, profesor našeg fakulteta, dr Dragoljub Popović, sudija iz Srbije i Margarita Caca Nikolovska, bivši makedonski sudija Evropskog suda, a sad međunarodni sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i medijski advokati iz Hrvatske, Vesna Alaburić, Bugarske, Aleksandar Kačamov i Srbije, Slobodan Kremenjak.

Organizovanje takmičenja u Beogradu, kao i odlazak i boravak najbolje plasiranih timova u Oksford na finale svetskog takmičenja finansijski su podržali međunarodna organizacija za razvoj medija iz Kalifornije, Internews Network, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Misija OEBS u Srbiji. Važno je naglasiti da su svi troškovi održavanja takmičenja pokriveni isključivo iz sredstava donatora, kao i da su sve sudije i organizatori takmičenja odradili svoj posao bez ikakve naknade.

Članovi organizacionog odbora takmičenja bili su: profesor dr Monro Prajs (Monroe Price), osnivač takmičenja (predsednik), prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Nikol Stremlau (Nicole Stremlau), koordinator Programa za uporedno medijsko pravo i politiku i istraživač u Centru za društvene i pravne nauke Univerziteta u Oksfordu, i docenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Miloš Živković i dr Milena Đorđević, a najveći teret organizacije poneo je asistent Vuk Cucić, sekretar organizacionog odbora.

Više o takmičenju >>

Videti brošuru takmičenja u Beogradu>>


Takmičenje iz Kompanijskog prava

Nakon šest meseci pripreme, članovi tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, studenti završnih godina osnovnih studija i studenti master studija: Andrijana Mišović, Dragana Nikolić, Bela Prendivoj, Dina Prokić i Nevena Skočić učestvovali su u studiji slučaja - simulaciji kupoprodaje privrednog društva na engleskom jeziku, pod nazivom Big Deal projekat, nakon priprema sa asistentom Jelenom Lepetić.

Studentima su u pripremi pomogli i advokati iz kancelarije Janković, Popović & Mitić prilikom dve sesije. U simulaciji su učestvovali tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao zastupnik kupca, i tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, kao zastupnik prodavca. Pregovori i potpisivanje ugovora o prodaji udela održani su 23. i 24. oktobra 2012. god. u prostorijama kancelarije Janković, Popović & Mitić.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobio je posebno svedočanstvo kao bolji, dok je student Andrijana Mišović dobila tromesečnu praksu kao najbolji član tima.


Gostovanje vodećih pravnih filozofa na našem fakultetu

U periodu od 14. do 26. oktobra na Pravnom fakultetu su boravili profesori Andrej Marmor (University of South California), Vil Valučov (McMaster University) i Kenet Hima (University of Washington), koji spadaju u red trenutno vodećih angloameričkih pravnih filozofa. Boravak na našem fakultetu su iskoristili pre svega za učešće u radu Seminarske grupe iz Uvoda u pravo, gde je svaki održao po jedno predavanje, koje je bilo praćeno razgovorom sa polaznicima i nastavnicima i saradnicima sa predmeta. Najpre je 15. oktobra čas održao prof. Hima, govoreći na temu ’Law and coercion’ (Pravo i prinuda), a zatim su naredna dva dana usledila predavanja prof. Marmora, na temu ’The Rule of Law’ (Vladavina prava) i prof. Valučova, na temu ’Legal obligation’ (Pravna obaveza). U četvrtak, 18. oktobra su sva trojica gostiju učestvovali u razgovoru na temu Constitutional Review– Pros and Cons.

U petak 19. oktobra na našem fakultetu održan je godišnji skup u organizaciji Srpskog udruženja za pravnu i socijalnu filozofiju. Naziv ovogodišnje konferencije je bio ’Courts, Interpretation, the Rule of Law’. Naši ugledni gosti su se predstavili sa sledećim izlaganjima: prof. Marmor je izlagao na temu Textualism in Context, prof. Valučov na temu Originalism and The Living Tree, a prof. Hima na temu The Rule of Law, Validity Criteria, and Judicial Supremacy. Pored njih, Fakultet je imao prilike da ugosti i dva predavača iz bivše Jugoslavije. Dr Luka Burazin, sa Pravnog fakulteta, Univerziteta u Zagrebu, izlagao je na temu Antinomies between Legal Principles, a dr Ana Dimiškovska, sa skopskog Univerziteta je predstavila rad pod naslovom Legal Fictions as Instruments of Strategic Maneuvering in Judicial Reasoning. U radu skupa je uzela učešće i sudija Ustavnog suda Srbije i profesor novosadskog Pravnog fakulteta, prof. Kartag-Odri, čiji rad je bio naslovljen On Legal Gaps and the New Interpretative Techniques of Judicial Decision-Making. Sa našeg Pravnog fakulteta, radove su izložili sledeći autori: prof. Hasanbegović, Few Pieces in the Mosaic on the History of Topoi, Legal Topoi and Codical Topoi-Catalogues: From Aristotle and Justinian, through Dudley Field and Ahmed Jawdat Pasha to Valtazar Bogišić; prof. M. Jovanović, Interpretation in International Law and International Rule of Law; doc. Marinković, The Politics of Constitutional Courts in Democratizing Countries – The Case of Serbia; i ass. Spaić, (Only) Four Canons of (Legal) Interpretation in the Hermeneutics of Emilio Betti.

U drugoj nedelji boravka na Pravnom fakultetu, prof. Hima je održao dva časa u okviru grupi za vežbe ass. Spaića, a 25. oktobra je bio jedan od učesnika u razgovoru na temu ‘Beyond Analytical Jurisprudence?’, koji je održan u okviru ciklusa predavanja ‘Pet minuta filozofije prava’, koji će se ubuduće održavati u okviru Opšteg seminara Pravnog fakulteta. Razgovor je organizovan povodom objavljivanja monografije Collective Rights – A Legal Theory (Cambridge University Press, 2012), prof. Miodraga Jovanovića. Pored autora i prof. Hime, u razgovoru je još učestvovao i doc. Dajović, a nakon razgovora je vođena interesantna i dinamična rasprava o pokrenutim pitanjima.


Izdavački centar Pravnog fakulteta na Sajmu knjiga

U okviru 57. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, svoja izdanja predstavio je i Centar za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U hali 2 nivo A, Centar za izdavaštvo predstavio je preko 350 svojih izdanja, a sajam je otvoren od 21. do 28. oktobra 2012. godine.

U sredu, 24. oktobra, Centar je u hali Beogradskog sajma imao promociju novih izdanja.

Ove godine osim udžbenika i priručnika, Centar za izdavaštvo je posebno predstavio dve velike edicije, "Svetsku" i "Naučnu baštinu Pravnog fakulteta".

Na promociji Centra uvodnu reč imao je dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Sima Avramović, o knjizi o "Globalnom upravljanju svetom" govorio je priređivač, prof. dr Jovan Babić, a o knjizi "Srpsko klatno", autor prof. dr Milovan Mitrović.

O novim izdanjima Centra za izdavaštvo govorio je upravnik Centra, prof. dr Dragan Mitrović.


Svečana akademija - Sto godina od Prvog balkanskog rata

U prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, patrijarha Irineja, rektora prof. dr Vlade Bumbaširevića i drugih visokih zvanica, 23.oktobra je održana svečana akademija povodom stogodišnjice od početka Prvog balkanskog rata.

U prepunom amfiteatru „Radorim Lukić“ svečanost je otvorio  predsednik Srpskog kulturnog kola Pravnog fakulteta „Despot Stefan Lazarević“ ass Miloš Stanković, i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović. Potom se nadahnutim govorom prisutnima obratio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je istakao da Srbija ne treba da vodi ratove, već da se mirnim putem bori za svoje interese.

 

U okviru proslave 100 godina od početka Prvog Balkanskog rata i oslobođenja Stare Srbije, 23. oktobra 2012. u 12h, na Pravnom fakultetu je otvorena izložba fotografija Samsona Černova, ruskog fotografa iz vremena Balkanskih ratova, kao i izložba međunarodnih ugovora potpisanih od strane članica Balkanskog saveza. Izložbu su otvorili ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, dekan Pravnog fakulteta  dr  Sima Avramović  i predsednik SKK Despot Stefan Lazarević ass. Miloš Stanković.

 


Svečanost povodom početka nove školske godine

U ponedeljak, 1. oktobra 2012. godine održana je svečana akademija povodom prijema nove generacije studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U prepunom amfiteatru „Radomir D. Lukić“ brucošima su dobrodošlicu poželeli rektor Univerziteta u Beogradu akademik prof. dr Vladimir Bumbaširević, savetnik predsednika Republike Srbije i redovni profesor Pravnog fakulteta dr Oliver Antić, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović.

Brucoši Pravnog fakulteta imali su čast da im dobrodošlicu na fakultet i Univerzitet u Beogradu poželi novoizabrani rektor prof. dr Vladimir Bumbaširević, koji je ukazao na zajedničku dugu tradiciju Pravnog fakulteta i Univerziteta u Beogradu, gde će imati priliku da uz pomoć svojih profesora, asistenata, ali i starijih kolega studenata, razvijaju svoje intelektualne potencijale te da steknu neophodna znanja i veštine za svoj budući poziv.

Savetnik predsednika Republike prof. dr Oliver Antić poručio je brucošima da je pravda najviša stožerna veština i, govoreći o pravdi kao vrhunskom idealu, poželeo im je dobrodošlicu u zanimanje koje je nazvao „božanskim“.

Ministar Nikola Selaković istakao je da je na ovoj generaciji brucoša obaveza da od Srbije stvore obećanu zemlju u kojoj mora da vlada pravo i pravda i izrazio je nadu da će njihova generacija živeti u mnogo boljoj i uređenijoj zemlji.

Novoizabrani dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović je predstavio brucošima fakultet kroz video prezentaciju i istakao da treba s ponosom da ističu da su studenti Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta i da im tokom studiranja, u savremenim uslovima rada koje Fakultet pruža, poštenje mora biti iznad svega.

Svečanu akademiju uveličao je prigodnim muzičkim programom akademski hor „Obilić“ sa dirigentom prof. emeritusom Darinkom Matić Marović na čelu, a celokupnoj svečanosti prisustvovali su i prorektori Univerziteta u Beogradu te brojni gosti iz javnog života i pravničke profesije.


                                                                                              
dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.