Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

 


Dan i slava fakulteta

Pravni fakultet je , 27. Septembra svečano obeležio Dan i slavu fakulteta – Krstovdan.

Sečenju slavskog kolača, osim sadašnjih i bivših profesora i studenata, prisustvovali su rektor Univerziteta, ministar pravde, predstavnici sudova, advokature, ugledni privrednici.

Proslava Dana fakulteta je nastavljena Svečanom akademijom, uz učešće akademskog hora  „Obilić“,  pod dirigentskom palicom prof. dr Darinke MatićMarović,  u amfiteatru „Radomir Lukić“ gde su studentima koji su završili školovanje dodeljene diplome.

 

Pozdravljajući diplomce, dekan Sima Avramović im je poželeo puno uspeha u poslu i izrazio nadu da su među njima budući ministri pravde, predsednici sudova, predsednici vlada.... Poručio im je da se ubuduće oslone na svoje znanje, budu odvažni, slušaju glas savesti i budu u miru sa samim sobom.

Nakon zvaničnog dela akademije, u drugom delu pristupilo se podeli diploma diplomcima i masterima.

Ove godine je prvi put dodeljena nagrada „Gašo Knežević“ za najbolji rad iz alternativnog rešavanja trgovinskih sporova – prvo mesto je osvojila Katarina Kohen sa radom na temu „Dokazivanje u arbitražnom postupku“, a drugo mesto Marko Belić sa radom na temu „Alternativno rešavanje trgovinskih sporova (arbitraža i medijacija).“


Međunarodna konferencija "125 godina od rođenja Aleksandra Vasiljeviča Solovjeva"

 

18. septembra ove godine navršilo se 125 godina od rođenja velikog ruskog naučnika koji je svojim radom u Srbiji zadužio i našu akademsku zajednicu – Aleksandra Vasiljeviča Solovjeva. U čast ovog značajnog jubileja je na Pravnom fakultetu (koji je najduže bio dom profesora Solovjeva) 18. i 19. septembra održana međunarodna konferencija posvećena njegovom životu i radu.

Za konferenciju se prijavilo preko dvadeset učesnika iz zemlje i inostranstva; nažalost, neki od njih nisu bili u prilici da lično učestvuju, te je izloženo samo osamnaest radova, dok će svi prijavljeni biti objavljeni u posebnom zborniku – spomenici A. V. Solovjeva – koji će izaći sledeće godine. Na skupu su učestvovali gosti iz Rusije, Belgije, Italije i Poljske, kao i domaći naučnici iz SANU, više instituta i fakulteta.

Konferenciju je otvorio dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Sima Avramović, besedom o životu i radu Solovjeva. Tokom dva dana rada konferencije održano je šest sesija, a posle svih izlaganja se vodila živa naučna diskusija. Iako su se aktivno koristila sva tri zvanična jezika konferencije (ruski i srpski kao jezici Solovjeva i engleski kao danas univerzalno najzastupljeniji), učesnici su se lako međusobno sporazumevali. Naročito nas je obradovalo što je bilo prilično lako sporazumevati se sa kolegama iz Rusije na svojim jezicima, bez prevoda – što je izuzetno dobar znak za dalju saradnju, a svakako od velikog simboličnog značaja za jubilej A. V. Solovjeva. Sa druge strane, zainteresovanost stručnjaka iz drugih evropskih zemalja za proučavanje njegovog rada i ovu konferenciju možda najbolje svedoči o svetskom ugledu i značaju ovog velikog rusko-srpskog naučnika.


Održana konferencija Intelektualna svojina i Internet

Konferencija „Intelektualna svojina i Internet“, koju su zajednički organizovali Pravni fakultet  Univerziteta u Beogradu i fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), održana je 11. juna 2015. godine na Pravnom fakultetu. Pred mnogobrojnom publikom, učesnike i goste pozdravili su prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, g. Danko Jevtović, direktor RNIDS-a, gđa Nevenka Novaković, v.d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije i prof. dr Dušan Popović, predsednik Organizacionog odbora i predsednik Komisije za rešavanje sporova povodom registracije naziva nacionalnih internet domena Srbije.

Uvodno izlaganje održao je g. Džonatan Koen (Jonathan C. Cohen), osnivač Grupe za pravo intelektualne svojine u okviru Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), inače advokat iz Otave (Kanada). ICANN je bio pokrovitelj ove konferencije, koja je direktno prenošena putem Interneta. Gledaoci prenosa mogli su da postavljaju pitanja učesnicima konferencije putem mejla.

Nakon uvodnog izlaganja, predstavljeni su radovi objavljeni u zborniku „Intelektualna svojina i Internet: nazivi internet domena, autorska dela, žigom zaštićene oznake“, koji je objavljen u izdanju Centra za izdavaštvo i informisanje našeg fakulteta. U prvoj sekciji, naslovljenoj „Nazivi internet domena i žigom zaštićene oznake“, govorili su prof. dr Slobodan Marković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i doc. dr Marko Jovanović, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i potpredsednik Komisije za rešavanje sporova povodom registracije naziva nacionalnih internet domena Srbije. U drugoj sekciji, naslovljenoj „Autorsko pravo i Internet“, govorili su prof. dr Dušan Popović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, doc. dr Sanja Radovanović, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, doc. dr Mario Reljanović, docent Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“, i g. Bogdan Ivanišević, advokat iz advokatske kancelarije BDK.


Bilten Acta Diurna broj 49

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 48 zabeležio je događaje od decembra 204. godine do marta 2015.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Zlatna medalja za futsal reprezentaciju našeg fakulteta 

Na 35. najvećem međunarodnom sportskom festivalu u Istanbulu, futsal reprezentacija našeg fakulteta osvojila je zlatnu medalju. Ovaj, do sada najveći uspeh univerzitetskog futsala, dodatno dobija na značaju imajući u vidu da je reč o najmasovnijem studenskom sportskom prvenstvu na kojem je učešće uzelo 56 država sa 4 kontinenta (Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike) i da je organizator najstariji i najugledniji državni Univerzitet u Turskoj (Bogazici University).

Naša futsal reprezentacija, predvođena selektorom doc. dr Vladimirom Vuletićem, turnir je okončala bez poraza, savladavši u finalu kolege iz Hrvatske (Zagreb).

Vredi napomenuti da su i muška odbojkaška i ženska odbojkaška sekcija osvojile srebrnu, odnosno bronzanu medalju, čime je u celini Sportsko udruženje "Victoria" potvrdilo da naš fakultet može da se ponosi našim studentima-sportistima, širom sveta.


Gostujuće predavanje

U ponedeljak, 4. maja 2015. godine u Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta održano je predavanje na temu: „Novi pristup pregovorima o članstvu EU: iskustva Srbije i Crne Gore“. Predavanje su održali šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji - prof. dr Tanja Miščević i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i glavni pregovarač - ambasador Aleksandar Andrija Pejović. Veoma interesantna izlaganja predavača propratio je značajan broj okupljenih studenata Mastera evropskih integracija i Foruma za diplomatiju, ali i drugih studenata osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mnogi nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta. 


VIII Belgrade Open Pre-Moot

Nakon izuzetno posećene sedme Beogradske arbitražne konferencije  na našem Fakultetu je u subotu 21. i nedelju 22. marta 2015. godine održan osmi Belgrade Open Pre-Moot, beogradski pripremni turnir za vodeće svetsko takmičenje iz prava međunarodne prodaje robe i međunarodne trgovinske arbitraže Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ove godine beogradski turnir je ugostio preko 600 učesnika – studenata, trenera, arbitara – i okupio ekipe sa 65 univerziteta iz 30 zemalja sveta: od Severne i Južne Amerike, preko Evrope i Azije, do Australije i Okeanije. Kao i ranijih godina, beogradski turnir je pobudio veliko interesovanje pravnih fakulteta iz celog sveta, tako da je i ovaj put lista čekanja za upražnjeno mesto na turniru bila dugačka. Po broju učesnika, beogradski turnir je izrastao u najveće svetsko pripremno predtakmičenje za učešće na takmičenju Willem C. Vis, o čijem kvalitetu pišu i vodeći svetski stručnjaci u svojim arbitražnim knjigama, kao npr. nedavno prof. Jan Polson (Jan Paulsson) u svojoj monografiji Pojam arbitraže (The Idea of Arbitration), u delu u kojem govori o merama koje se preduzimaju i koje se trebaju preduzimati na planu dalje afirmacije arbitražnog rešavanja sporova, kao i vodič kroz Willem C. Vis Moot u izdanju nemačke izdavačke kuće C.H.BECK, koji je naš turnir uvrstio u vodeće svetske pripremne turnire za ovo takmičenje.

Za dva dana održavanja Belgrade Open Pre-Moot-a održano je preko 160 simulacija arbitražnih ročišta, kako na fakultetu, tako i u prostorijama advokatskih kancelarija Karanović/Nikolić, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr,   Nikolić, Kokanović i Otašević i u kancelarijama Američke privredne komore u Srbiji.

 

Učesnici beogradskog turnira su imali priliku da provere ubedljivost svojih argumenata pred poznatim i priznatim advokatima, sudijama, arbitrima i drugim stručnjacima iz prakse iz celog sveta. O uspešnosti beogradskog turnira govori i podatak da se ove godine čak 23 tima koji su učestvovali na Belgrade Open Pre-Moot-u plasiralo u eliminacione runde (najboljih 64 timova) na takmičenju Willem C. Vis u Beču. Raspored ročišta >>

Sponzori ovog velikog događaja su se potrudili da, pored napornih proba, učesnici ovogodišnjeg beogradskog Pre-Moot-a imaju i bogat društveni život. Njihovom podrškom organizovan je koktel povodom otvaranja beogradskog Pre-Moot-a u fakultetskom klubu Bona Fides (El Derecho), advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr i ove godine je napravila veliku žurku za sve učesnike u neobičnom ambijentu hotela Allure Caramel (bivši hotel Admiral), a zatvaranje Beogradskog pripremnog turnira se održalo u autentičnoj i prijatnoj atmosferi Skadarlije. Otvaranju samog Pre-Moot-a prethodio je svečani koktel za arbitre u prostorijama advokatske kancelarije Karanović/Nikolić.

Uspešno održavanje osmog Belgrade Open Pre-Moot-a svojom nesebičnom pomoću i podrškom i ove godine su omogućili GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu, Nemačka arbitražna institucija, Udruženje za arbitražno pravo, advokatske kancelarije Karanović/Nikolić, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr,  Nikolić, Kokanović i Otašević, kao i Američka privredna komora u Srbiji.

 


VII Beogradska arbitražna konferencija

Tradicionalno okupljanje svetskih stručnjaka u oblasti arbitraže i ovog proleća je bilo organizovano u Beogradu. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je 20. marta 2015. godine bio domaćin događaja koji je već postao njegov zaštitni znak i koji svake godine okuplja sve veći broj učesnika – sedme godišnje Beogradske arbitražne konferencije. Ovogodišnja konferencija bila je posvećena aktuelnim temama arbitražnog prava.

Ceremonija otvaranja počela je pozdravnim obraćanjem dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesora dr Sime Avramovića, koji je učesnike podsetio na uspeh ranijih beogradskih arbitražnih konferencija i izrazio veliko zadovoljstvo što Pravni fakultet ima priliku da bude organizator i domaćin ovako značajnog skupa. Učesnicima skupa se zatim obratio u svojstvu predsednika organizacionog odbora Konferencije, ujedno i predsednik Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Srbije, najstarije institucionalne arbitraže na ovim prostorima, prof. dr Mirko Vasiljević koji je istakao brojne napore koje Fakultet već dugi niz godina čini na promociji arbitraže kao alternativnog načina rešavanja sporova. Ispred Nemačke arbitražne institucije (DIS), koja je suorganizator Beogradske arbitražne konferencije, učesnicima se obratila Karolin Behtel (Caroline Bechtel) koje je prenela zadovoljstvo uprave DIS-a što Nemačka arbitražna institucija doprinosi organizovanju Beogradske arbitražne konferencije. Dr Miroslav Paunović, predsednik Udruženja za arbitražno pravo, istakao je da je za Udruženje koje predstavlja organizacija ovakvog događaja od izuzetnog značaja, istovremeno upoznavši učesnike sa najnovijim dešavanjima na polju razvoja arbitražnog prava u Srbiji i aktivnostima koje Udruženje preduzima ka daljoj promociji arbitraže u Srbiji. Konačno, u ime GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, koji pomaže u organizaciji Beogradske arbitražne konferencije još od njenog prvog sastanka, učesnike je pozdravio Slobodan Šarić, koji je izrazio zadovoljstvo što GIZ već godinama podržava ovako uspešan poduhvat i da se nada da će se ova uspešna saradnja nastaviti i u budućnosti.

Radom prvog panela, koji je razmatrao "goruće teme" arbitražnog prava, rukovodio je Stiven Finicio (Steven Finizio), advokat u londonskoj kancelariji Wilmer Hale. Prvi panel se bavio nedavno donetim uputstvima za zastupanje stranaka u arbitraži koje je sačinila Međunarodna advokatska komora, o čemu je govorio dr Štefan Rigler (Stefan Riegler), partner u bečkoj kancelariji Baker & McKenzie, obezbeđenjem troškova postupka, o čemu je govorio dr Fridrih Rozenfeld, advokat u kancelariji Hanefeld iz Hamburga, o pitanjima uloge i ovlašćenja arbitara za hitne situacije (emergency arbitrators), uz navođenje primera iz prakse, izlagala je Živa Filipič, pravni savetnik pri Arbitraži međunarodne trgovinske komore u Parizu,  a o mogućnostima pobijanja međuodluka i delimičnih odluka govorila je Ana Maser (Anna Masser), advokat u ciriškoj kancelariji LALIVE.

Drugi panel je bio usredsređen na probleme arbitražnog postupka kada se postupak tiče pluraliteta subjekata, ugovora ili predmeta spora i njime je rukovodila profesor dr Jelena Perović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru ovog panela diskutovalo se o pitanjima proširenju dejstva arbitražnog sporazuma na treća lica, o čemu je govorio Milan Lazić, partner u beogradskoj kancelariji Karanović-Nikolić,  problemima zasnivanja nadležnosti kada se spor tiče više ugovora, o čemu je izlagao dr Florian Mos (Florian Mohs), advokat iz ciriške kancelarije  Pestalozzi, mogućnostima spajanja postupaka, o čemu je govorio Luka Krištović Blažević, advokat iz pariske kancelarije White & Case, i problemima rešavanja sporova koji proizlaze iz ugovora koji se tiču statusnih promena privrednih subjekata, o čemu je govorio Kristof Lindinger (Christoph Lindinger), partner u bečkoj advokatskoj kancelariji Schoenherr.

Konferencija je okupila preko 250 učesnika iz 30 država. Organizacioni odbor Konferencije su, kao i ranijih godina, činili: profesor dr Mirko Vasiljević, profesor dr Vladimir Pavić, docent dr Milena Đorđević i docent dr Marko Jovanović.

Organizaciju Beogradske arbitražne konferencije su i ove godine podržali Regionalni otvoreni fond za jugoistočnu Evropu GIZ, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Nemačka arbitražna institucija (DIS) i Udruženje za arbitražno pravo, advokatske kancelarije WilmerHale iz Londona, i  White & Case izPariza,  kao i beogradske kancelarije Moravčević, Vojnović & Partners u saradnji sa Schoenherr i Karanović-Nikolić.


Međunarodna konferencija japanskih i srpskih naučnika Comparative Law, Codifications, Customary Law, and Mixed Legal Systems

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je 16. i 17. marta 2015. godine održana međunarodna konferencija japanskih i srpskih naučnika pod nazivom "Comparative Law, Codifications, Customary Law, and Mixed Legal Systems". Pravni fakultet je tim povodom posetila osmočlana delegacija profesora iz Japana pod rukovodstvom profesorke Macumoto Emi. Sponzor delegacije je bio Pravni fakultet Aojama Gakuin univerziteta iz Tokia, a u njoj su učestvovali profesori sa još pet prestižnih japanskih univerziteta - Tokijskog, Gakušuin, Senšu, Rikjo i Kjušu univerziteta.

U prvoj sesiji u ponedeljak, posvećenoj kodifikacijama i običajnom pravu, predavanja su održali profesori Kasai, Macumoto i Oka. Bitan akcenat u ovoj sesiji je stavljen na eventualni uticaj Valtazara Bogišića na Japanski građanski zakonik i paralele između srpske i japanske kodifikacije. Ponedeljak popodne je bio posvećen slavističkom predavanju profesorke Kameda na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U utorak su izlaganja iz građanskog prava držali profesori Ogava i Tamarija, dok su o temama iz oblasti radnog prava govorili profesori Ojama i Pejović.
Konferenciji je prisustvovao i veliki broj nastavnika i studenata osnovnih i postdiplomskih studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i gosti iz drugih domaćih naučnih ustanova.

Nadamo se da ova konferencija predstavlja tek početak plodne naučne saradnje između Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i naših kolega iz Japana.


Studenti Pravnog fakulteta pobednici međunarodnog takmičenja u Minhenu

U sklopu priprema za učešće na ovogodišnjem XXII takmičenju iz prava međunarodne prodaje robe i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su krajem februara meseca osvojili prvo mesto na pripremnom turniru u Minhenu.

Ovogodišnji jedanaesti minhenski pripremni turnir organizovao je Pravni fakultet Univerziteta Ludvig-Maksimilijan iz Minhena. Tokom dva dana takmičenja, 27 i 28. februara 2015. godine, naši studenti su nastupali protiv studenata sa Univerziteta u Frajburgu, Univerziteta u Frankfurtu,  Moskovskog univerziteta, domaćina iz Minhena, Instituta za političke nauke u Parizu (Sciences Po), Univerziteta u Tubingenu i Bucerijus Univerziteta.  U konkurenciji 19 univerziteta iz 11 zemalja sveta, naši studenti su ubedljivo osvojili prvo mesto, ostvarivši pobede u svakoj od sedam rundi u kojima su nastupali, osvojivši tako u proseku skoro 2 poena više od drugoplasiranog fakulteta iz Mastrihta i trećeplasiranog Bucerijus fakulteta.

Beogradski Vis Moot tim ove godine čini jedanaest studenata četvrte godine prava i master studija: Bojana Bilankov, Sanja Došen, Iva Ivanov, Anđela Mirković, Marija Momić, Stefan Nešić, Andrea Nikolić, Mitar Simonović, Tatjana Sofijanić, Marko Tešanović i Milica Tomić. Tim kao i prethodnih dvanaest godina spremaju prof. dr Vladimir Pavić i doc. dr Milena Đorđević. U pripremama tima svesrdno im pomaže i doc. dr Marko Jovanović, kao i Marija Vićić, Milena Radosavljević, Igor Radovanović, Maja Dobrić, Miloš Vukotić i drugi bivši učesnici ovog takmičenja, danas studenti master i doktorskih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odnosno advokati u renomiranim beogradskim advokatskim kancelarijama.

Učešću na minhenskom turniru je prethodilo učešće naših studenata na pripremnom turniru u Sen Galenu, Švajcarska, gde su, 6. i 7. februara 2015. godine, naši studenti odmeravali jačinu pravne argumentacije i umeća govorništva protiv najboljih timova iz Švajcarske i po komentarima arbitara ostavili izuzetno dobar utisak. Konačno rangiranje timova je izostalo jer je sam turnir bio prijateljskog karaktera.

Sledeća etapa u pripremama naših studenata je Milanski Pre-Moot koji organizuje Milanska arbitražna komora (Camera arbitrale di Milano), a koji se održava 6. marta. I konačno, naši studenti će u završnim pripremama za takmičenje u Beču uzeti učešće i na najvećem Pre-Moot turniru na svetu - Belgrade Open Pre-Moot-u koji će se 21. i 22. marta održati na našem Fakultetu, a na kojem će se okupiti preko 60 timova iz 32 zemlje sveta.


Telekom Srbija zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa SD Victoria

Telekom Srbija je, iznova prepoznavši svoju društveno odgovornu misiju, zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Sportskim udruženjem “VICTORIA” Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovo je prvi put da Telekom zaključi ovakvu vrstu ugovora, imajući u vidu značajne rezultate univerzitetskog sporta u Srbiji, kojima se u prvom redu, ističe futsal sekcija Pravnog fakulteta, osvajač Prve univerzitetske futsal lige, nekoliko turnira na domaćem tlu i srebrne i bronzane medalje na međunarodnim prvenstvima u Valensiji i Rimu.

Telekom Srbija je prepoznao kvalitet ove selekcije, koja će naš univerzitetski futsal predstavljati na Međunarodnom turniru u Istanbulu u maju ove godine, čime je poslala jasnu poruku – imate prijatelje!


XXI takmičenje u besedništvu

27. januara 2015. godine u amfiteatru Akademik Radomir D. Lukić, pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i u organizaciji Centra za besedništvo „Institutio oratoria“ održano je XXI takmičenje studenata prava u besedništvu. 

Takmičenju su prisustvovali Nikola Selaković, ministar pravde i državne samouprave,  profesori, advokati i brojni studenti.

Studenti su se nadmetali u tri kategorije (slobodna tema, zadata tema i improvizacija), a njihove besedničke sposobnosti ocenjivao je žiri koji su činili: dr Ljiljana Mrkić-Popović – rektor Univerziteta umetnosti i profesor FDU, Branislav Lečić – dramski umetnik, Ratomir Rale Damjanović – književnik, mr Daniela Blaževska – predavač Retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju, i dr Sima Avramović – dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

 

Pobednici takmičenja:

ukupni pobednik MLADEN STIKOVIĆ, IV godina

 nagrada publike: STEFAN CEROVIĆ, IV godina

 za zadatu temu:

 1. Mladen Stiković, student četvrte godine

 2. Marija Gligorević, student treće godine

 3. Luka Ražnatović, student četvrte godine

   

za slobodnu temu:

 1. Nenad Obradović, student četvrte godine studija

 2. Stefan Cerović, student četvrte godine

 3. Andrea Čizmarov, student treće godine

 

za improvizaciju:

 1. Nikola Petrović, student četvrte godine

 2. Marko Erak, student četvrte godine

 3. Đorđe Vesić, student četvrte godine

 

Nagradu „Mladi Evropljanin“ koju dodeljuje
European Forum Alpbach dobio je:

Nenad Obradović, student četvrte godine

 

Takmičenje je, kao i ranijih godina, vodio docent dr Vojislav Stanimirović, a u programu je učestvovao dečiji hor Kulturnog centra Beograd.

Za održavanje ovog takmičenja pored Pravnog fakulteta kao pokrovitelja, omogućili su: Advokatska komora Srbije, Skupština grada Beograda, Advokatska komora Beograda, Еuropean Forum Alpbach, Gimnazija „Kosta Cukić“, Valinvest d.o.o., Advokatska kancelarija Borović, Advokatska kancelarija Ateljević, Advokat Zdenko Tomanović, Advokat Goran Petronijević, Advokat Miloš Pejović, Studentski parlament Pravnog fakulteta, Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta, Izdavačka kuća „Dosije studio“, Paragraf lex, Pravni portal „Moje pravo“, Štamparija Doga d.o.o., Marko Vukićević, izvršitelj


Svečanost povodom dana Svetog Save

Dan Svetoga Save - 27. januar 2015. godine, tradicionalno je obeležen na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu svečanom akademijom i dodelom nagrada i diploma.

Svečanost je održana u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ u prisustvu brojnih uglednih gostiju, diplomaca, nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta, a počela je Svetosavskom i akademskom himnom u izvođenju akademskog hora „Obilić“ sa dirigentom prof. emeritusom Darinkom Matić Marović na čelu.

Nakon prigodnog muzičkog programa, diplomcima je Uspešan završetak studija čestitao dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Sima Avramović, podsetivši ih na protekle godine, brige i strepnje, ali i lepe trenutke koje su doživeli tokom studija, istovremeno ukazujući na vrednost koju ima diploma Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, imajući u vidu činjenicu da je Univerzitet u Beogradu pozicioniran između 300. i 400. mesta najboljih svetskih univerziteta.

Po završetku svečanog dela programa, dodeljene su i nagrade fondova i fondacija.

Nagrade Fondacije "Alan Votson" dobili su: Ana Tešić - druga nagrada, Aleksandar Marković - treća nagrada i pohvalnice Uroš Babić i Dušica Dimitrijević.

Studenti koji su dobili nagrade Fondacije „Profesor dr Mirko Vasiljević“ su: Jelena Jovanović i Miloš Vukotić (najbolji studenti generacije), Stefan Jovičić (za najbolje urađen rad iz oblasti trgovinskog, kompanijskog, stečajnog, berzanskog i saobraćajnog prava). Pošto je Upravni odbor Fondacije, imajuću vidu priloge prof. dr Ljubice Škara Vidojević i drugih pojedinačnih darodavaca, doneo odluku da proširi fond za nagrade kad je reč o kategoriji studenata sa socijalnim potrebama koji redovno izvršavaju svoje statutarne obaveze, umesto jedne, kako je definisano Statutom Fondacije, dodeljene su tri nagrade u iznosu od 500 evra i četiri nagrada u iznosu od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. Te nagrade su dobili: Aljoša Vulić, Kristina Pavlović i Ivana Šoškić – 500 evra i Vanja Đekić, Žarko Leković, Aleksandar Mitrović, i Karolina Nemet – 250 evra.

Nagradu Fonda „Dragoljub Atanacković“ za najboljeg studenta generacije 2010/2011. godine za postignut odličan uspeh iz predmeta Katedre za krivično pravo dobila je Aleksandra Lozić.

Novčanu nagradu fondacije „Fond Radivoj B. Vasović, viši pravni savetnik i njegova porodica“ dobili su Nikola Ilić i Jelena Papić.

Predstavnici Uprave fakulteta uručili su pohvalnice najboljim studentima I, II, III i IV godine studija sa prosečnom ocenom 9,00 – 10.00 (ukupan broj 403) i diplome novoj generaciji diplomiranih pravnika (89).

Najbolji studenti generacije 2010/2011. godine su Jelena Jovanović i Miloš Vukotić, sa prosečnom ocenom 10,00

 


Saradnja Univerziteta u Beogradu i TV Hram

U cilju obrazovanja mladih, obezbeđivanja medijskog prostora akademskoj zajednici i afirmacije nauke, mladih naučnika i medijskog aktivizma, danas, 26. januara 2015. godine, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Srpska Pravoslavna Crkva, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, ustanova televizijska i video produkcija „Televizija Hram“, potpisali su protokol o saradnji. Protokol su, u prisustvu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja i rektora Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimira Bumbaširevića, potpisali dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović i glavni i odgovorni urednik TV Hram protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović.


Bilten Acta Diurna br.48

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 48 zabeležio je događaje od jula do novembra 2014.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

 


Pravni fakultet dodelio sto stipendija svojim studentima 

 

Fakultet šestu godinu zaredom dodeljuje stipendije najboljim studentima slabog materijalnog stanja i prva rata krenuće od januara 2015. godine i biće isplaćivana narednih deset meseci.

Rata je 10.000 dinara, a stipendije je dobilo 20 studenata druge godine, 30 treće i 40 akademaca četvrte godine i 10 studenata master studija.

Ugovor o stipendijama studentima je uručio minister prosvete Srđan Verbić i tom prilikom je poručio  da država planira da napravi "manje surovu" podelu na budžetske i samofinansirajuće student kao i da ministarstvo radi na tome da školarina na svakom fakultetu bude transparentna.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović istakao je da ova društveno odgovorna akcija treba da dobije širi odjek i da bi svaka visokoškolska ustanova mogla da nađe sredstva

makar za po jednu stipendiju na svakoj godini studija.

U ime studenata zahvalio je Luka Pantović,  uveren da će svi nagrađeni opravdati poverenje.


Naučni skup Naučno nasleđe Radomira D. Lukića

Povodom stote godišnjice rođenja akademika prof. dr Radomira D. Lukića, Srpska akademija nauka i umetnosti i naš fakultet organizovali su međunarodni skup Naučno nasleđe Radomira D. Lukića, koji je održan 11. i 12. decembra. Skup je obuhvatao četiri tematske celine, u kojima su svoja saopštenja predstavili:

 

 

- u oblasti TEORIJE I FILOZOFIJE PRAVA

akademik prof. dr MARIJAN PAVČNIK (Ljubljana) O Lukićevom tumačenju prava, prof. dr MIOMIR MATULOVIĆ (Rijeka) Neki problemi definiranja prava u filozofiji i teoriji prava Radomira D. Lukića, prof. dr ZORAN POKROVAC (Split/Frankfurt) Teorija prava i pravna praksa, ili:nema ničega tako praktičnog kao što je to dobra teorija prava, prof. dr RADMILA VASIĆ Dualizam ili prevladavanje dualizma u objašnjenju obaveznosti pravne norme?, prof. dr JASMINKA HASANBEGOVIĆ Normativista bez normi? – Radomir D. Lukić u „Sistemu filozofije prava“, akademik prof. dr DANILO N. BASTA Zapažanja o aksiologiji (prava) Radomira D. Lukića, prof. dr RADOMIR V. LUKIĆ Objektivno, prirodno i pozitivno pravo u delu akademika Radomira D. Lukića, prof. dr DUŠAN VRANJANAC Objektivno pravo u delu Radomira D. Lukića, prof. dr MILAN PETROVIĆ Pravni poredak u poimanju Radomira D. Lukića i utemeljenje trijalističko-teleološke teorije prava i doc. dr DUŠKA FRANETA Aksiologija prava u delu Radomira D. Lukića;

- u oblasti SOCIOLOGIJE

prof. dr MIRJANA TODOROVIĆ Doprinos Radomira D. Lukića razvoju sociologije, prof. dr LJUBIŠA R. MITROVIĆ Doprinos Radomira D. Lukića utemeljenju i razvoju sociologije u Srbiji, prof. dr MILOVAN M. MITROVIĆ Sociologija Radomira D. Lukića, prof. dr VUKAŠIN PAVLOVIĆ Teorijski doprinos Radomira D. Lukića političkoj sociologiji, prof. dr SLOBODAN ANTONIĆ Radomir D. Lukić kao osnivač Srpskog sociološkog društva i prof. dr SAŠA B. BOVAN Sociološkopravna hermeneutika Radomira D. Lukića;

- u oblasti ISTORIJE POLITIČKIH I PRAVNIH TEORIJA

prof. dr BUDIMIR KOŠUTIĆ Savremenost učenja o državnoj suverenosti akademika Radomira D. Lukića, akademik prof. dr VOJISLAV STANOVČIĆ Političke teorije i sociologije – vredna dela Radomira D. Lukića, doc. dr DRAGUTIN AVRAMOVIĆ Radomir D. Lukić i Hans Kelzen – od kritičara ka sledbeniku, doc. dr GORAN MARKOVIĆ Pojam ustava u djelu akademika Radomira D. Lukića, dr MARKO BOŽIĆ (Pariz)  Konzervativac, a ne digijevac – pariska teza Radomira D. Lukića kao prilog srpskom doktrinarnom liberalizmu i doc. dr SENAD GANIĆ Demistifikacija države u Lukićevoj vanvremenoj misli;

- u oblasti TEORIJE DRŽAVE, TUMAČENJA PRAVA I METODOLOGIJE PRAVA

prof. dr MOMIR MILOJEVIĆ Shvatanje Radomira D. Lukića o međunarodnom pravu, prof. dr DRAGAN M. MITROVIĆ Savremenost pravne misli Radomira D. Lukića, dr BORIS MILOSAVLJEVIĆ Radomir D. Lukić – teorija države i filozofska shvatanja, doc. dr ALEKSANDAR V. GORDIĆ Metodološki pogledi Radomira D. Lukića i doc. dr GORAN DAJOVIĆ Pogled profesora Lukića na predmet i metod opšte pravnoteorijske discipline.  


Opšti seminar povodom desetogodišnjice smrti prof. dr Slobodanke Nedović na temu Srbija - država blagostanja? 

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je u četvrtak, 4. decembra 2014. g. u Sali za sednice, održan poslednji Opšti seminar u zimskom semestru akademske 2014/15. Održavanje ove sednice Opšteg seminara na temu Srbija - država bagostanja? upriličeno je povodom desetogodišnjice smrti prof. dr Slobodanke Nedović.

Seminarom je moderirala dr Dragica Vujadinović, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a uvodna izlaganja su imali dr Miroljub Labus, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i dr Aleksandra Jovanović, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prisutni studenti su sa uvodničarima razgovarali o gorućim ekonomskim i političkim pitanjima u vezi s osnovnim političkim, ekonomskim i ideološkim smernicama razvoja Srbije, osvrćući se na stavove prof. dr Slobodanke Nedović.

Blagovremene informacije o aktivnostima, predavanjima, raspravama i promocijama nauke i naučnih dela koje Uprava Opšteg seminara planira za letnji semestar 2014/15. godine možete naći na web stranici: http://opstiseminar.ius.bg.ac.rs/#_=_ 


Održano III regionalno međunarodno studentsko takmičenja iz oblasti međunarodnog medijskog prava

Program za uporedno medijsko pravo i politiku Centra za društvene i pravne studije Univerziteta u Oksfordu (Programme in Comparative Media Law and Policy (PCMLP) at the University of Oxford's Centre for Socio-Legal Studies) već osmu godinu za redom uspešno organizuje međunarodno takmičenje studenata iz oblasti međunarodnog medijskog prava. Takmičenje se sastoji u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti međunarodnog medijskog prava. Ove godine, studenti su se bavili rešavanjem problema, koji je za centralno imao pitanje odnosa prava na slobodu govora i prava na slobodu veroispovesti. Takmičenje se sastoji iz dve etape. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, medijskih poslenika i države, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred zamišljenim Univerzalnim sudom za ljudska prava iznoseći argumente pred tročlano sudijsko veće.

Nakon pobede u Oksfordu 2011. godine, Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je 2012. i 2013. godine ukazana velika čast da, zajedno sa Univerzitetom u Oksfordu, organizuje regionalno takmičenje za područje jugoistočne Evrope. I ove godine je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu organizovao regionalnu rundu takmičenja za timove iz jugoistočne Evrope u periodu od 5-7.decembra 2014. godine.  Učešće u ovom poduhvatu uzelo je preko 40 takmičara i trenera, kao i preko 20 sudija iz redova stručnjaka za medijsko pravo iz Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Organizovanje takmičenja u Beogradu finansijski je podržala Misija OEBS u Srbiji.

Prijem dobrodošlice za učesnike takmičenja održan je u Domu Narodne skupštine

Pobednik takmičenja je tim Pravnog fakulteta iz Zagreba. U finalnu rundu takmičenja u Oksfordu su se kvalifikovali i timovi iz Soluna i Sarajeva.

Organizatori svetskog takmičenja u Oksfordu i učesnici regionalne runde pohvalili su nivo organizacije takmičenja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Posebnu zahvalnost želimo da izrazimo Bogdanu Basari, Vanji Đuričić, Dejanu Vuloviću, Marku Živanoviću, Milici Janačković, Minji Đokiću, Neveni Krivokapić i Savi Pavloviću, našim studentima koji su svesrdno pomogli u organizaciji takmičenja. Koordinator regionalnog takmičenja je asistent Vuk Cucić.


Blok predavanja Princip pravna država

Prof. dr Edin Šarčević, ugledni profesor Pravnog fakulteta u Lajpcigu i predsednik Centra za javno pravo, održao je  u periodu od 01. do 05. decembra 2014. godine blok predavanja o temi „Princip pravna država“. Predavanja je slušalo oko 100 koleginica i kolega, studenata osnovnih, master i doktorskih studija, ali i pravnika iz prakse (advokata, zaposlenih u ministarstvima itd.), koji su diplomirali na našem fakultetu. Po završetku bloka predavanja, slušaoci su dobili sertifikate o učešću. Predavanja profesora Šarčevića organizovao je profesor Vladan Petrov, prodekan, uz pomoć Miloša Stanića, studenta doktorskih studija, zaposlenog u Institutu za uporedno pravo.


Predavanje profesora Malkolma Evansa

Na inicijativu zamenika Zaštitnika građana za prava lica lišenih slobode gospodina Miloša Jankovića, a u organizaciji Pravnog fakulteta i Sekcije za kriminologiju Srpskog udruženja za krivično pravnu teoriju i praksu, Pravni fakultet je posetio profesor Malkolm Evans (Malcolm Evans) i tom prilikom održao predavanje na temu “Međunarodni mehanizmi za suzbijanje torture”. Malkolm Evans je predsedavajući Potkomiteta UN za prevenciju torture i profesor međunarodnog javnog prava. Pre izlaganja, profesora Evansa je zajedno sa organizatorima predavanja primila prodekan za finansije prof. dr Aleksandra Jovanović.

 

 

 

U svom izlaganju, koje je održano u četvrtak 27. novembra u 18č u Konferencijskoj sali, profesor Evans je ukazao na razliku između dva pristupa kada se radi o torturi. Prvi se može osloviti kao “pristup ljudskih prava” koji akcenat stavlja na obavezu države da inkriminiše torturu kao i da preduzme potrebne mere za kažnjavanje lica koja torturu primenjuju. Potpuno je drugačiji pristup koji se zasniva na “suzbijanju kriminaliteta” i po kome bi država imala obavezu da izruči lice, koje iz bilo kog razloga nije bilo gonjeno i kažnjeno za učinjenu torturu. Posle završenog predavanja usledila je kraća diskusija sa učesnicima.


Opšti seminar: Notarijat u Srbiji – Zašto je sve krenulo naopako?

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je 20. novembra 2014. godine s početkom u 18 časova održan Opšti seminar na temu  Notarijat u Srbiji – Zašto je sve krenulo naopako?  Predviđeno mesto održavanja javne rasprave je promenjeno s obzirom na veliko interesovanje stručne i laičke javnosti za tu aktuelnu i kontroverznu temu, pa se Opšti seminar održao u amfiteatru Slobodan Jovanović Pravnog fakulteta, umesto u konferencijskoj sali.

Raspravom je moderirala dr Marija Karanikić-Mirić, članica uprave Opšteg seminara i profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Uvodna izlaganja su imali dr. Dragor Hiber, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr. Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union i dr Dejan Đurđević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Uvodničari su nakon izlaganja razmenili argumente povodom brojnih pitanja u vezi s javnim beležništvom. U centru pažnje su bila pitanja ustavnosti izmenjenog Zakona o javnom beležništvu i pojedinih njegovih odredbi, pravne prirode isprava, solemnizacije i posledica izmena i dopuna Zakona. Nakon rasprave su prisutni advokati, notari, sudije i studenti imali priliku da postave uvodničarima pitanja. Uvodničari su odgovarali u onoj meri u kojoj je to bilo moguće, s obzirom na veličinu auditorijuma, ogromno interesovanje, ograničeno vreme i naučni karakter javne rasprave. Način vođenja i odvijanja naučne rasprave je, uz ogromno interesovanje i kontroverznost teme, po zajedničkoj oceni učesnika bio u skladu sa najboljim akademskim tradicijama i pravilima, a bio je u skladu i s pravilima Opšteg seminara

Notarijat u Srbiji jeste javna rasprava koju je kao treći Opšti seminar u zimskom semestru akademske 2014/15 godine organizovala i vodila nova uprava Opšteg seminara u sledećem sastavu: prof. dr Miodrag Jovanović, doc. dr Bojan Spaić (koupravnici), prof. dr Nataša Delić, prof. dr Marija Karanikić Mirić, prof. dr Tatjana Jovanić, doc. dr Tatjana Jevremović Petrović, doc. dr Miloš Jovanović, doc. dr Andreja Katančević, i asis. Ivana Marković (sekretar).

Prvi seminar koji je održan u zimskom semestru jeste predavanje profesora Pravnog fakulteta u Đenovi – Pjerluđija Kjasonija, koji je studentima polaznicima Seminarske grupe iz Uvoda u pravo i ostalim prisutnima govorio o teoriji pravnog tumačenja. U okviru drugog Opšteg seminara bilo je reči o reformi krivičnog procesnog prava.

Redovne informacije o Opštem seminaru možete pronaći na sledećem linku:  http://opstiseminar.tumblr.com


Konferencija Citizens, Societies and Legal Systems: Law and Society in Central and South Eastern Europe

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Mađarska akademija nauka i Srpsko udruženje za pravnu i socijalnu filozofiju organizovali su konferenciju pod nazivom „Citizens, Societies and Legal Systems: Law and Society in Central and South Eastern Europe“. Konferencija je održana 21 novembra na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i okupila je sociologe i pravne teoretičare iz Mađarske, Slovačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Konferenciju su otvorili prof. dr Slobodan Marković, prodekan za nauku Pravnog fakulteta i prof. dr Miodrag Jovanović, predsednik  Srpskog udruženje za pravnu i socijalnu filozofiju.

Prva sesija bavila se odnosom društva i zakona i u njoj su učestvovali Marek Mikuš („Legal Formalization through Informal Sociality? An Anthropological Perspective on the Reforms of Civil Society Legislation in Serbia“) i Danilo Vuković („Social Accountability and the Rule of Law“). Diskutanti su bili Dušan Spasojević i Balaš Fekete.

Druga sesija bila je posvećena stavovima građana prema zakonima i normativnim sistemima i izlaganja su imali Jan Bazili Klakla („The attitudes towards the customary law within Romani community in Central Europe“) i Đerđi Gajdušek i Balaš Fekete („What Hungarian people know about the laws today and half a century ago?“). Diskutanti su bili Ištvan Silagi i Danilo Vuković.

Legitimnost pravnih i društvenih sistema bila je predmet treće sesija. Izlaganja su imali Žolt Boda i Đerđo Medve-Balint („Procedural fairness and the legitimacy of laws in Hungary“) i Tilen Štajnpihler („Judicial precedents as a factor in civil law adjudication: A sociological perspective“). Diskutanti su bili Bojan Spaić i Žolt Zodi.

Poslednja sesija bila je posvećena pitanju državljanstva u kontekstu savremene Evrope. Izlaganja su imali Tina Oršolić Dalesio („EU citizens in the Time of Crisis: How fundamental is the European Union citizenship status?“) i Bojan Vranić („Does citizenship entail “methaphysical” laws?“). Diskutanti su bili Maja Lukić i Biljana Đorđević.

Sledeća konferencija posvećena pitanjima sociologije i teorije prava biće održava u Budimpešti, 2015. godine. Radovi sa beogradske konferencije biće objavljeni u tematskom broju časopisa Sociologija.

Detaljan program konferenciju može se naći ovde.


Opšti seminar: Reforma krivičnog procesnog prava - bilansi i perspektive

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je 20. novembra 2014. godine s početkom u 18 časova, pred brojnim auditorijumom u punoj konferencijskoj sali, održan Opšti seminar na temu  Reforma krivičnog procesnog prava – bilansi i perspektive

Seminarom je moderirala članica uprave Opšteg seminara dr Nataša Delić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a uvodna izlaganja su imali dr. Goran Ilić, predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije, dr. Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, dr Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr. Goran Ilić, takođe profesor Pravnog fakulteta i sudija Ustavnog suda RS.

Uvodničari su preispitali kontroverze u vezi s usvajanjem Zakona o krivičnom postupku, pojasnili su svoje stavove o novom modelu krivičnog postupka i razmotrili su perspektive krivičnog pravosuđa u vezi s novim Zakonom. Prisutne sudije, advokati i pravnici opšte prakse iz svih delova Srbije su nakon izlaganja imali priliku da postave pitanja i da daju komentare na stanje u pravosuđu nakon usvajanja novog Zakona, što je dodatno podstaklo inače živu naučnu raspravu.

Reforma krivičnog procesnog prava jeste javna rasprava koju je kao drugi Opšti seminar u zimskom semestru akademske 2014/15 godine organizovala i vodila nova uprava Opšteg seminara u sledećem sastavu: prof. dr Miodrag Jovanović, doc. dr Bojan Spaić (koupravnici), prof. dr Nataša Delić, prof. dr Marija Karanikić Mirić, prof. dr Tatjana Jovanić, doc. dr Tatjana Jevremović Petrović, doc. dr Miloš Jovanović, doc. dr Andreja Katančević, i asis. Ivana Marković (sekretar).

Prvi seminar koji je održan u zimskom semestru jeste predavanje profesora Pravnog fakultete u Đenovi – Pjerluđija Kjasonija, koji je studentima polaznicima Seminarske grupe iz Uvoda u pravo i ostalim prisutnima govorio o teoriji pravnog tumačenja.

Redovne informacije o Opštem seminaru možete pronaći na sledećem linku: http://opstiseminar.tumblr.com


Popusti na sajmu knjiga Centra za izdavaštvo od  30 do 50%

Centar za izdavštvo Pravnog fakulteta predstaviće i ove godine svoja izdanja u okviru 59. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Popusti za pojedine edicije važe od 26.10 do 16.11.2014.god.i kreću se od 30 do 50%.Sva izdanja Centra mogu se kupiti u knjižari Fakulteta, poručiti elektronskom poštom centar@ius.bg.ac.rs ili telefonom 011-30 27 725.

Katalog izdanja centra za izdavaštvo Pravnog fakulteta


Održana međunarodna konferencija Fundamental Rights – Justification and Interpretation

24. i 25. oktobra, u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je održana Međunarodna konferencija na temu „Fundamental Rights – Justification and Interpretation“. Konferencija je imala za cilj bavljenje kako teorijskim tako i praktičnim pitanjima i problemima vezanim za koncept osnovnih ljudskih prava, a okupila je profesore, sudije i ugledne pravnike iz mnogih država sveta. Nakon pozdravnog govora prof. Dr Sime Avramovića, usledilo je nekoliko sesija izlaganja.

Prva sesija, pod naslovom „Constitutional Rights“ , obuhvatala je izlaganje Roberta Aleksija („Constitutional Rights and Constitutional Review“) i Luke Burazina („Solving Conflicts between Constitutional Rights“).

Druga sesija se bavila problemima vezanim za slobodu veroispovesti („Freedom of Religion“) i u njoj su učestvovali Pjerluiđi Kjasoni („Freedom of Conscience and Freedom of Religion in a Constitutional State: Two Varieties of Conscientious Objectio“) i Kenet Hima („Compensating for a Legally Imposed Disability: Is There a Special Fundamental Right to Religious Freedom?“).

Usledila su (u okviru sesije „Legal status and Fundamental Rights“) izlaganja Davida Duartea („Norm Structure in Fundamental Rights: From Addressees to Legal Positions“) i Biljane Đorđević („Citizenship as an Expression of the Special Ties That Bind: A Right or a Matter of Qualification and Privilege?“).

Poslednja sesija ovog dana („Correlations of Fundamental Rights“) je sadržala predavanje Violete Beširović o odnosu prava i eutanazije („Mission (Im)possible? Defending a Right to Die“), Tanasija Marinkovića o praksi zabrane političkih organizacija („What Freedom for the Enemies of Freedom? - Trends in Banning of Political Organizations in Europe“) i Đorđa Pavićevića o odnosu ljudskih prava i siromaštva („Human Rights and Poverty“).

Sledećeg dana, u subotu 25. oktobra, je održano dve sesije, na teme „Justifying fundamental rights“ i „Interpreting fundamental rights“. Početak prve sesije je obeležilo predavanje Štefana Kirstea („Individualism and Collectivism in the Foundation of Group Rights“), a zatim su usledila predavanja domaćih profesora, na različite teme od značaja za praktičnu primenu i sudijsko tumačenje prava: Jasminke Hasanbegović („Why Do We Need Fundamental Rights, Not Only in Practice, But Also in Theory?“), Bojana Spaića („Human Dignity and the Limits of Legal Interpretation“) i Miodraga Jovanovića („Human Rights – Between Universality and Culturally Sensitive Interpretation“).

Konferenciju je organizovalo Srpsko društvo za pravnu i socijalnu teoriju u saradnji s Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu
 

Program konferencije >> 


Svečanost povodom početka školske godine

Pravni fakultet organizovao je svečanost u čast 206. generacije brucoša i početka nove školske godine.

U prepunoj „petici“, u prisustvu brojnih gostiju, predsednika sudova, Pravosudne akademije i drugih institucija, tradicionalna svečana akademija otpočela je porukama ministra pravde Nikole Selakovića i ministra prosvete Srđana Verbića.

Ministar pravde poručio je brucošima da će tokom studija saznati šta je pravo, ali i da se saznajući pravo bore za pravdu.

„Studiranje će vam pomoći da naučite da čuvate državu, boreći se za pravo i štiteći pravo“, rekao je Selaković i poručio studentima da ne odustaju, jer je časno, uzvišeno i pravedno boriti se za sebe i one oko sebe.

Brucoši prava, kako je naveo Selaković, treba da imaju osećaj odgovornosti, zadovoljstva i ponosa što studiraju na instituciji koju su završili mnogi umni ljudi.

Istakavši da je studiranje na visokoškolskoj ustanovi privilegija, ministar prosvete Srđan Verbić poručio je brucošima prava da pokušaju da unaprede ugled ove države.

„Nemojte da razmišljate gde ćete se zaposliti po završetku studija, nego koga ćete zaposliti“, rako je Verbić poručujući brucošima da im je privilegija i obaveza da nas „sve zajedno povedu napred“.

Brucoše je pozdravio i dekan Sima Avramović uz video prezentaciju kojom je upozano buduće brucoše sa značajem i ugledom Fakulteta.

Simpatije publike, nakon prigodnog muzičkog programa, zadobio je hor „Obilić“ sa dirigentom Darinkom Matić Marović.


                                                                                              
dalje 2013/2014 >>

dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.