Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

Obeleženi Dan i Slava Pravnog fakulteta

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je 27. septembra 2018. godine Dan i slavu Fakulteta - Krstovdan. Sečenju slavskog kolača i svečanoj akademiji u amfiteatru "Radomir Lukić" prisustvovali su, pored profesora i studenata Pravnog fakulteta, ministarka pravde, kao i brojni visoki predstavnici struke iz pravosuđa, naučnih ustanova, državne uprave i privrede

Svečana  akademija otpočela je nastupom akademskog hora "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović" pod dirigentskom palicom Đorđa  Stankovića. Tokom akademije, studentima su se obratili v.d.  dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Vladan Petrov, i  predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor. Na  kraju je svoju besedu prisutnima održao ovogodišnji ukupni pobednik takmičenja u besedništvu, student četvrte godine David Vučinić.

Prof. dr Vladan Petrov, v.d. dekana Fakulteta, čestitao je novim diplomiranim pravnicima i poručio im da je kraj studija u pravom smislu novi početak njihovog profesionalnog života, i dao im nekoliko saveta za put koji je sada pred njima: da budu poslušni i uče od starijih, ali da to nipošto ne brkaju sa servilnošću; da rade na sebi, čitaju i razvijaju se, i to ne samo sebe radi, već kako bi mogli da pomažu drugima; da budu spremni na borbu sa samim sobom, da nikada ne zapostavljaju porodicu, koja je važna za razvoj i pojedinca i društva, te da ne padnu u zamku skrivanja iz maske principijelnosti, ali da se rukovode opštim dobrom kao najvažnijim životnim principom; konačno, da se vraćaju Pravnom fakultetu i fizički i duhovno. (Ovde možete videti ceo tekst govora.)

Posle svečanog dela, pristupljeno je dodeli nagrada i diploma svršenim studentima osnovnih i master studija. I ove godine dodeljena je nagrada "Gašo Knežević" za najbolje studentske radove iz oblasti alternativnog rešavanja trgovinskih sporova. Prvo mesto i novčanu nagradu osvojio je Stefan Petrović, drugo mesto pripalo je Sari Stojković, dok su treće mesto podelile Jelena Đorđević i Amina Kajević. Ispred Fakulteta nagrade su dodelili v.d. dekana prof. dr Vladan Petrov i prodekanica za međunarodnu saradnju doc. dr Milena Đorđević, ispred porodice Knežević prijatelj porodice i sekretar Pravnog fakulteta Miljko Valjarević, a ispred Udruženja za arbitražno pravo dr Miroslav Paunović, koji se i obratio nagrađenim studentima kratkim govorom.

Video zapis


Učešće članova Kluba za Ujedinjene nacije u zvaničnoj poseti indijskog potpredsednika Srbiji

Studenti našeg Fakulteta, članovi Kluba za Ujedinjene nacije, imali su sredinom septembra 2018. čast da budu deo operativnog tima prilikom zvanične posete potpredsednika Indije, Venkaja Naidua. Predlog za saradnju stigao je od ambasade Indije. Naši studenti Milena Nikolić, Sanja Petrović i Nenad Stanikić imali su zaduženje oficira za vezu između delegata i operativnog tima, dok je Sara Petrović bila oficir za medije. Studenti su tako imali priliku da nauče mnogo toga u vezi sa dolaskom visokih zvaničnika u posetu nekoj zemlji, uključujući organizaciju, protokol, ali i načine rešavanja problema koji se u hodu pojave, kao i da upoznaju diplomate, političare i zaposlene u Ministarstvu spoljnih poslova Indije, da porazgovaraju sa njima i da čuju njihova iskustva. Učvrstili su kontakte sa ambasadom Indije u Beogradu, ali i ostvarili nove sa indijskim diplomatama iz Pekinga i Tunisa, kao i sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Indije. Bila je ovo prva prilika da članovi Kluba za UN na profesionalan način iskoriste znanja stečena tokom brojnih učešća na međunarodnim konferencijama. Najbolji dokaz kvaliteta njihovog rada bile su, ipak, pohvale samih delegata, koji su bili izuzetno zadovoljni profesionalnošću, gostoprimstvom i entuzijazmom naših studenata.


 Studenti Pravne klinike za ekološko pravo izradili Nacrt zakona o proceni uticaja na životnu sredinu

U okviru sporazuma o saradnji Pravne klinike za ekološko pravo i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u sredu, 27. juna 2018. godine, na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine predstavljen je Nacrt zakona o proceni uticaja na životnu sredinu. U izradi nacrta zakona učestvovao je tim studenata osnovnih studija koji pohađaju nastavu iz predmeta ekološko pravo, studenata Pravne klinike za ekološko pravo i studenata master studija ekološko-pravnog podmodula u sastavu Lazar Stevanović, Luka Đorđević, Vanja Vranić, Nikolina Živanić, Sanja Dedović, Ivana Radomirović, Nemanja Jokić, Aleksandra Čvorović.

Nacrt zakona je predstavljen i na sastanku radne grupe za pripremu novog Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, nakon čega su predlozi uvršćeni u materijal radne grupe. Rad studenata se odvija pod mentorstvom koordinatora Pravne klinike za ekološko pravo prof. dr Mirjane Drenovak-Ivanović.

 

 

Već od septembra, studenti će biti u prilici da nastave sa izradom nacrta Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kao i većeg broja podzakonskih akata. Predviđeno je i uključivanje studenata u rad Odbora za zaštitu životnu sredinu Narodne skupštine Republike Srbije. Studenti će biti članovi zelenog kabineta čiji rad ima za cilj da Narodne poslanike upozna sa rezultatima analiza sprovedenih u toku pripreme nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine. Zainteresovani studenti se mogu uključiti u izvođenje planiranih aktivnosti prijavom za pohađanje nastave iz predmeta ekološko pravo i Pravna klinika za ekološko pravo, kao i odabirom master programa ekološko-pravnog podmodula.  


Po četvrti put održana godišnja konferencija „Intelektualna svojina i internet“

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS)“ po četvrti put su organizovali konferenciju „Intelektualna svojina i internet“. Ovogodišnji skup, održan 11. juna 2018. godine, otvorili su prof. dr Vladan Petrov, v.d. dekana Pravnog fakulteta, g. Vojislav Rodić, predsednik Upravnog odbora RNIDS, i prof. dr Dušan Popović, predsednik Organizacionog i programskog odbora. U pozdravnim rečima govornici su istakli uspešnu saradnju ove dve institucije, kao i činjenicu da je Pravni fakultet jedan od suosnivača Fondacije RNIDS.

U prvoj sekciji, kojom je predsedavala prof. dr Nataša Petrović Tomić, radove su izložili: prof. dr Dušan Popović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), dr Jelena Ćeranić (Institut za uporedno pravo, Beograd), doc. dr Marko Jovanović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) i g. Dragan Milić (advokat, Beograd). Drugom sekcijom je predsedavao prof. dr Slobodan Marković, a radove su izložili: prof. dr Sanja Radovanović (Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu), doc. dr Svjetlana Ivanović (Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu), dr Andrea Radonjanin (advokat, Beograd) i Novak Vujičić (saradnik u nastavi, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu).

Konferencija je direktno prenošena putem interneta na sajtu RNIDS-a, sajtu Pravnog fakulteta i „Jutjub“ kanalu RNIDS-a. Svi radovi objavljeni su u zborniku u izdanju Centra za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu (ur. D. Popović), a zbornik, kao i druga izdanja iz oblasti intelektualne svojine, bili su u prodaji na dan održavanja konferencije na štandu Centra za izdavaštvo.


VELIKI USPEH SPORTISTA PRAVNOG FAKULTETA

U Istanbulu je, od 9. do 13. maja 2018. godine, održan tradicionalni  SPORTFEST, jedno od najmasovnijih sportskih univerzitetskih takmičenja, na kojem su učešće uzeli predstavnici 34 fakulteta sa četiri kontinenta.

U organizaciji Bosforskog univerziteta (Bogazici Universitasi) osnovanog 1896. godine, naš fakultet su predstavljali muška futsal reprezentacija i košarkaške i odbojkaške selekcije u obe konkurencije.

Futsal reprezentacija Pravnog fakulteta, koja se prošlog meseca okitila šampionskom titulom u Ligi Univerziteta u Beogradu, objedinila je titule osvojivši zlatnu medalju u veoma oštroj konkurenciji. U polufinalu je savladano Sveučiliše u Zagrebu dok je naslov šampiona Pravni fakultet osvojio nakon pobede nad univerzitetom iz Libana.

Vredi napomenuti svojevrsni šampionski niz naših futsalera: u ovosezonskoj Ligi Univerziteta u Beogradu i Svetskom kupu u Istanbulu ostvarili su sve pobede bez ijednog poraza ili nerešenog rezultata, što predstavlja najveći uspeh našeg fakulteta u sportskim okvirima.

Šampioni Svetskog kupa u Istanbulu su Filip Minić, kapiten, Ivan Nikitović, zamenik kapitena, Nikola Ristanović, Nikola Matijević, Marko Badovinac, Srđan Brkić, Jovan Ristanović, Aleksandar Fric, Ognjen Radović, Đorđe Vrljanac, Strahinja Pajčin i Igor Veseličić a selektirao ih je i predvodio dr Vladimir Vuletić, profesor našeg fakulteta.

Ovim velikim uspehom futsaleri su se direktno kvalifikovali na Svetsko fakultetsko prvenstvo koje će biti održano u Rimu, u novembru ove godine.

Sportsko udruženje VICTORIA Pravnog fakulteta, koje predvodi naš student Nikola Ristanović, može se podičiti i osvojenim srebrom u ženskoj košarci i bronzom u ženskoj odbojci na ovom izuzetno prestižnom takmičenju.


Održan seminar SUEAP

Srpsko udruženje za ekonomsku analizu prava (SUEAP) je organizovalo seminar u svečanoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 25. aprila 2018. godine. Na seminaru je izlagao dr Branko Radulović, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, na temu: „Ponašanje poslovnih banaka u stečajnom postupku“. Seminaru su prisustvovali profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, advokati iz nekoliko renomiranih kancelarija, kao i studenti osnovnih, master i doktorskih akademskih studija.

30. maja 2018. godine će biti održan naredni seminar SUEAP, na kome će izlagati dr Aleksandar Mojašević, profesor Pravnog fakulteta u Nišu, na temu: „Efikasnost medijacije i kognitivne pristrasnosti: rezultati empirijskog istraživanja“. Seminar će biti održan od 18 časova, u svečanoj sali Pravnog fakulteta u Beogradu (dekanat).


 Istorijska poseta studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi

Prvi put u istoriji, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu imali su priliku da od 20. do 26. aprila 2018. godine, pohađaju seminar u evropskom sedištu Ujedinjenih nacija kao i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Klub za Ujedinje nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu imao je tu čast i zadovoljstvo d aomogući studentima da pristustvuju na čak sedam predavanja u tri međunarodne organizacije, kao i u Misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Isključivo za naše studente, govorilo je čak dvanaest eminentnih predavača, stručnih u različitim oblastima koje se tiču međunarodnog prava, međunarodnih odnosa, diplomatije i sličnih tema. Ukupno je u programu učestvovalo četrdeset i pet studenata Univerziteta u Beogradu od kojih je trideset sa Pravnog fakulteta, što je jedna od najvećih grupa studenata koja je pohađala ovu vrstu seminara.

Seminar je počeo predavanjem u Palati nacija, koje je održao gospodin Luka Brant (Luc Brandt), specijalni savetnik pri Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). Gospodin Brant je govorio o aktivnostima Visokog komesara za izbeglice i studentima predočio primere iz prakse kojima im je omogućio bliži uvid u rad Komesarijata.

Nakon toga je usledilo predavanje o aktivnostima Instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje u oblasti razoružanja (UNIDIR). Gospođica Jasmin Afina (Yasmin Afina), asistent na programu za bezbednosna pitanja u nastajanju i gospodin Sebastijan Vilkin (Sebastian Wilkin), asistent na programu za konvencionalno oružje podelili su sa studentima informacije o radu u ovom Institutu i uputili ih na mnogobrojne prakse i mogućnosti za mlade

Treće predavanje ticalo se sistema funkcionisanja Organizacije Ujedinjenih nacija u okviru kojeg se nametnula teme budućih neophodnih reforma ove univerzalne međunarodne organizacije. U neposrednom dijalogu o tome studenti su razgovarali sa gospođom Amnom Smailbegović i gospođom Katarinom Fegli (Catherine Fegli) iz Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi (UNOG).

Poslednje predavanje toga dana u Palati nacija za naše studente bilo je najinspirativnije i najzanimljivije. Studenti su imali čast da ih dočeka gospođa Dragana Korljan, službenik i koordinator pri Odeljenju za specijalne procedure u Savetu za ljudska prava (OHCHR). Pored toga što je gospođa Korljan alumnista našeg fakulteta, najveće oduševljenje je bio njen neposredni pristup studentima, jer je vrlo otvoreno podelila svoja mnogobrojna iskustva koja je stekla tokom svoje dosadašnje bogate karijere.

Naredni dan u evropskom sedištu Ujedinjenih nacija počeo je predavanjem gospodina Horhea Galinda (Jorje Galindo) koji je govorio o radu Međunarodne organizacije za migarcije (IOM). To je ujedno bilo i poslednje predavanje u Palati nacija za studente Univerziteta u Beogradu, nakon čega su usledila predavanja u drugim međunarodnim organizacijama.

Poseta Diplo Fondaciji sa jednim od sedišta u Ženevi i razgovor sa osnivačem i direktorom Diplo Fondacije, našim eminentnim stručnjakom profesorom Jovanom Kurbalijom, koji pored toga što je i diplomirani pravnik Beogradskog univerziteta, takođe je i alumnista Kluba za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predavanje u kojem je učestvovala i dr Stefani Borg Psaila (Stephanie Borg Psaila), direktorka odseka za digitalnu politiku i asistentkinja profesora Kurbalije, najviše se ticalo uticaja interneta i modernih tehnologija na međunarodno pravo i diplomatiju.

 

Nakon toga, naši studenti su posetili sedište Svetske trgovinske organizacije (WTO) koje se nalazi nedaleko od Palate nacija. Uz veoma prijatan doček studenti su razgovarali sa gospodinom Fernandom Pučolom (Ferdinand Puchol) o istorijatu, funkcionisanju i radu Svetske trgovinske organizacije, kao i o procesu pristupanja Republike Srbije ovoj organizaciji, koja je pored Bosne i Hercegovine i Belorusije jedna od tri evropske države koje još uvek nisu pristupile Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Za kraj boravka srpskih studenata u Švajcarskoj Konfederaciji, organizovan je prijem u Misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Uz veoma lep doček od strane prvog savetnika ambasadora g. Vladana Lazovića, drugog sekretara g. Danka Lazovića i trećeg sekretara g. Miloša Đurđevića studenti su imali priliku da diskutuju o položaju Republike Srbije u sferi međunarodnih odnosa, njenom učešću u radu mnogobrojnih međunarodnih organizacija kao i o budućnosti dipomatije u svetlu aktuelnih dešavanja.

Studijsko putovanje su organizovali i studente predvodili članovi upravnog odbora Kluba za Ujedinjene nacije, predsednica Sara Petrović, zamenik predsednika Nemanja Bezarević i član nadzornog odbora Milena Nikolić, dok je predstavnik Pravnog fakulteta bila asistentkinja na predmetu Osnovi sociologije prava, g-đa Valerija Dabetić. U samoj organizaciji seminara asistent Dragan Živojinović sa Fakulteta političkih nauka i profesorka Ivana Krstić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu bili su od neizmerne pomoći našoj studentskoj delegaciji. Zvanični fotograf ovog stručnog usavršavanja bila je Jovana Malinović, predsednica Odbora za marketing i promociju Kluba za Ujedinjenenacije.


Uspeh naših studenata na konferenciji iSLaCo'2018 - `Blockchain, artificial intelligence, robots and law` u Sankt Peterburgu.

Studenti našeg fakulteta Ivana Radomirović, Sonja Stojčić, Teodora Višnjić, Aleksandra Regodić, Aleksandar Višnjić, Nenad Kalčić, Marko Bogić, Filip Kranjac, Bogdan Šatilin, Stefan Jugović i Ognjen Miladinović (kao i njegovi koautori sa ETF-a, Vuk Vukomanović i Đorđe Petrović) učestvovali su na XVIII studentskoj konferenciji iSLaCo'2018 - `Blockchain, artificial intelligence, robots and law`, koja je u aprilu 2018. godine održana na Pravnom fakultetu Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu.  

Za studente je 18. aprila bio organizovan obilazak zgrade ovog fakulteta, uz upoznavanje sa njegovom istorijom, sadašnjim aktivnostima i planovima za budućnost. Takođe, studenti su bili i u prilici da se upoznaju sa nastavnicima Pravnog fakulteta, a, primila ih je i profesorka Nacionalne istorije države i prava Џenevra Igorevna Lukovskaja (Dženevra Igorevna Lukovskaя), legenda katedre za pravnu teoriju i istoriju. Narednog dana, za studente je bila organizovana poseta Zakonodavnoj skupštini Sankt Peterburga (Zakonodatelьnoe Sobranie Sankt-Peterburga), dok je konferencija otvorena 20. aprila.

 

Prvi dan konferencije bio je posvećen predavanjima istaknutih profesora (master-klass), koja su bila izuzetno sadržajna i zanimljiva. Studenti su i narednog dana imali jedno kratko predavanje na ruskom jeziku, nakon čega su usledila predstavljanja studentskih radova i diskusija o njima. Svaka grupa studenata imala je mentora, koji je vodio diskusije i komentarisao radove, a zatim se o svakom radu raspravljalo sa ostalim delegatima. Nakon toga je usledila svečana dodela sertifikata kojoj je prisustvovao i dekan Pravnog fakulteta Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu Sergej Aleksandrovič Belov (Sergeй Aleksandrovič Belov).

Na ovoj svečanosti dodeljene su i diplome najboljim izlagačima radova za svaku od šest naučnih oblasti pokrivenih programom konferencije. Tom prilikom, dvojica naših studenata bili su proglašeni za najbolje izlagače na svojim panelima: Filip Kranjac je nagrađen za rad na temu `Cryptocurrencies in the focus of law: new financial order or a manipulation?' na engleskom jeziku, dok je Bogdan Šatilin nagrađen za rad posvećen temi `Internet of things: regulation for safety and efficiency` na ruskom jeziku.

 

 


Početak nastave na Žan Mone modulu

U Sali za sednice Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu 25. aprila 2018. godine održana je svečanost povodom početka nastave na Žan Mone modulu. Na svečanosti su govorili prof. dr Dragica Vujadinović, upravnik Mastera evropskih integracija, i prof. dr Dušan V. Popović, upravnik Žan Mone modula. Nastava na Žan Mone modulu započela je izvođenjem kursa “Sporazumi o slobodnoj trgovini i evropske integracije zemalja jugoistočne Evrope”, koji pohađaju studenti Mastera evropskih integracija, kao i državni službenici i zaposleni u pravosuđu/advokaturi. Prvo predavanje na temu “Zaštita konkurencije na osnovu odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA” održao je prof. dr Dušan Popović, a tokom maja i juna uslediće predavanja i ostalih članova projektnog tima: prof. dr Tatjane Jevremović Petrović, prof. dr Mirjane Radović, prof. dr Janeta Svetieva, doc. dr Marka Jovanovića i Andrijane Mišović.


Veliki uspeh studenata na takmičenju iz međunarodnog poreskog prava

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojio je drugu nagradu na Osmom studentskom takmičenju iz oblasti Međunarodnog poreskog prava održanom 13. i 14. aprila 2018. godine u Moskvi. Tim su činili studenti četvrte godine Amina Kajević, Sanja Komnenović, Vladan Živković i Stefan Jevtović, a u ulozi trenera bila je studentkinja doktorskih studija Lidija Živković. Jedan od članova tima našeg Fakulteta, Vladan Živković, osvojio je nagradu za najboljeg govornika u konkurenciji 35 takmičara. Uspeh naših studenata značajan je utoliko što je najveći deo ostalih timova u sastavu imao studente master, a ne osnovnih studija.

Takmičenje je organizovano u okviru Ruske nedelje međunarodnog oporezivanja, u saradnji ruskog ogranka Međunarodne fiskalne asocijacije (International Fiscal Association) i Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije (Finansovый universitet pri Pravitelьstve Rossiйskoй Federacii), a pod pokroviteljstvom Federalne poreske uprave i Ministarstva finansija Ruske federacije. Značajnu ulogu odigrala je i konsultantska kuća Deloitte CIS. Takmičenje se sastojalo u analiziranju i rešavanju slučaja iz oblasti međunarodnog poreskog prava i čine ga pismeni i usmeni deo. U prvom, pismenom delu, od studenata se očekuje da na osnovu zadatog problema sačine tužbu – na strani poreskog obveznika i odgovor na tužbu – na strani poreske administracije. Drugi, usmeni deo takmičenja sastoji se u usmenom i interaktivnom izlaganju argumentacije pred renomiranim stručnjacima iz oblasti međunarodnog oporezivanja, kroz simulaciju ročišta za glavnu raspravu, u kojoj su suprotstavljene strane poreski obveznik i poreska administracija.

Problemi kojima su se bavili učesnici ovogodišnjeg takmičenja ticali su se primene ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, postojanja stalne poslovne jedinice, problemom stvarnog vlasništva prihoda, kao i pitanjem primene doktrine „suština iznad forme“, sa ciljem sprečavanja artificijelnog izbegavanja statusa stalne poslovne jedinice kroz fragmentaciju poslovanja.

 

Učešće, kao i postignuti rezultati naših studenata na ovom takmičenju, od velikog su značaja, imajući u vidu aktuelne promene do kojih dolazi u zemljama širom sveta u oblasti međunarodnog oporezivanja, a u čije tokove Republika Srbija nastoji da se aktivno uključi. Uspeh našeg tima ne bi bio moguć bez finansijske podrške Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je za članove tima snosio troškove prevoza i smeštaja.

 


 Veliki uspeh studenata Pravnog fakulteta na takmičenju iz medijskog prava u Oksfordu

Na jedanaestom takmičenju studenata prava iz oblasti medijskog prava – Monroe E. Price Media Moot Court Competition, održanom od 8. do 13. aprila 2018. godine u Oksfordu, tim Pravnog fakulteta postigao je značajan uspeh plasmanom u najboljih 20 timova iz celog sveta, u konkurenciji od preko 100 fakulteta sa pet kontinenata sveta. Takođe, naš student master studija Stefan Despot je osvojio nagradu za devetog najboljeg govornika, u konkurenciji od 240 takmičara iz celog sveta. Pravni fakultet stoji u odabranom društvu,kao jedan od tri tima koji su poneli nagradu za najboljeg govornika, a da nije sa engleskog govornog područija.

Tim koji je predstavljao Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu na ovogodišnjem takmičenju u Oksfordu činili su: Isidora Grabež, Jovana Misailović, Bojana Marinković, Stefan Despot i Pavle Novevski, studenti IV godine i master studija. Studenti su se za ovo takmičenje vredno pripremali sedam meseci zajedno sa Markom Živanovićem, koji je bio trenera tima.

Veliku zahvalnost u pripremama beogradskog tima Fakultet duguje profesorima i kolegama sa Fakulteta i brojnim bivšim učesnicima ovog prestižnog takmičenja, danas uspešnim pravnicima u raznim pravničkim profesijama, koji su svoje dragoceno vreme posvetili pripremama našeg tima u Beogradu, i svojim komentarima i sugestijama na usmene nastupe naših studenata pomogli da kvalitet argumentacije beogradskog tima bude na nivou koji je prikazan, prepoznat i pohvaljen u Oksfordu.


 Učešće na međunarodnom takmičenju iz Međunarodnog javnog prava

U period od 1. do 7. aprila 2018. u Vašingtonu se održalo takmičenje iz Međunarodnog javnog prava Philp C. Jessup International Law Moot Court. Na ovom najstarijem i najprestižnijem takmičenju na koje se prijavilo preko 600 fakulteta iz više od 90 država sveta, tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu se kvalifikovao na internacionalne runde u Vašingtonu.

Beogradski tim činilo je pet studenata završne godine osnovnih akademskih studija: Milena Đurašković, Ana Gardić, Nikola Đilas, Dimitrije Cvetković i Đorđe Trifunović, kojima je u njihovim pripremama pomagao prof. dr Bojan Milisavljević.

 

 

 

 

Nakon višemesečnih priprema, kako za pismeni tako i za usmeni deo takmičenja, uključujući i pripremi turnir na Kipru, beogradski tim je u finalnim rundama u Vašingtonu odmeravao stečena znanja i veštine protiv studenata pravnih fakulteta iz Njujorka, Paname, Belorusije i Ugande.

Podnesci beogradskog tima su ocenjeni najvišim ocenama, a izuzetno visoku ocenu dobili su i za svoje usmene nastupe.

 

Još jedan uspeh na međunarodnom takmičenju iz arbitražnog prava

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, posle odličnih nastupa na pripremnim turnirima u Rimu (drugo mesto), Minhenu (peto mesto), Osijeku i Beogradu na jubilarnom dvadesetpetom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, koje se ove godine održalo od 23. do 29. marta u Beču postigao još jedan veliki uspeh plasmanom u finale u usmenim nastupima, u konkurenciji od preko 360 fakulteta iz više od 75 zemalja sveta. Osim toga, tim je osvojio nagradu za jednu od najboljih tužbi (Honorable Mention) na celom takmičenju a naš student Srđan Dragićević i pohvalnu nagradu (Honorable Mention) za jednog od najboljih govornika među 2200 studenata.


Beogradski Vis Moot tim ove godine činilo je šestoro studenta četvrte godine prava i master studija: Ana Mazić, Blagoje Milošević, Ivana Barać, Sara Stojković, Mina Radonjić i Srđan Dragićević, U pisanoj fazi takmičenja, u toku pripreme tužbe u radu tima učestvovali su i studenti: Jovana Tešanović, Sandra Krstajić i Slađana Puzović. Tim je ove godine za takmičenje pripremala doc. dr Milena Đorđević. uz pomoć asistenta Uroša Živkovića i Andree Nikolić, studenta doktorski studija na našem Fakultetu uz svesrdnu pomoć bivših učesnika na ovom takmičenju.

 

 

Takmičenje Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe. Ono se sastojalo iz dve etape. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročlano arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca, a dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitara ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijene ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde, koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije. Teme koje je ovogodišnje takmičenje razmatralo ticale su se nadležnog tela za odlučivanje o zahtevu za izuzeće arbitra kada je ugovorena ad hoc arbitraža, kao i pitanja osnovanosti takvog zahteva. Iz oblasti materijalnog prava, studenti su razmatrali pitanja postignutog obima saglasnosti volja ugovornih strana prilikom zaključenja ugovora, pravila tumačenja ugovora, kao i razlikovanje obaveza cilja i obaveza sredstva, u skladu sa odredbama UN konvencije o međunarodnoj prodaji robe i UNIDROIT Načela za međunarodne trgovinske ugovore.

U kvalifikacionoj fazi takmičenja naši studenti su se susreli sa timovima iz Velike Britanije (University of East Anglia), Švajcarske (University g Basel), Nemačke (University of Erlangen-Nürnberg) i Australije (University of Notre Dame, Sydney), ostvarili veoma zapažene nastupe, vrsno poznavanje relevantne pravne materije i izvanredne advokatske veštine. Odlični nastupi tima Pravnog fakulteta u ova četiri dana obezbedili su im plasman u eliminacione runde u kojima su se našla 64 najbolja tima od preko 360 univerziteta, što je do sada rekordan broj učesnika na takmičenju u Beču. Još bolji plasman Beogradskog tima na ovom takmičenju sprečili su studenti Nacionalnog univerziteta iz Singapura, koji su od naših studenata, po većinskoj odluci arbitražnog veća, bili bolji u eliminacionim rundama.


Kao i do sada, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu ovom prilikom želi da izrazi posebnu zahvalnost svim institucijama i pojedincima koji su podržali odlazak naših studenata na sva pripremna takmičenja svojim velikodušnim donacijama kao i na finalne kvalfikacije u Beč, jer je za svaki uspeh osim napornog rada potrebna i materijalna podrška.

 

 

 

 

Ovogodišnji tim donatora tima studenata Pravnog fakulteta čine: Energoprojekt, Deloitte Srbija, Privredna komora Srbije i Banka Inteza kao i advokatske kancelarije: Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr, SOG - Samardžić Oreški Grbović, Karanović & Nikolić, Wolf Theiss, CMS Beograd, Harrison solicitors, BDK, NKO Partners, MIM, Gecić law, Advokatska komora Srbije, Joksović Stojanović i partneri, Stanković i partneri, Tomić Sinđelić Groza, Baklaja Igrić Tintor, Zajednička advokatska kancelarija Marić i Mujezinović u saradnji sa Kinstellar, Blečić & partners, Andrić, kancelarija Jeremić i Janković, Milošević advokatska kancelarija, advokat Miroslav Paunović, advokati Srđan Đorđević, Vladimir Hrle, Aleksandar Todorović, Ivan Todorović, Dušan Sivčev i Miodrag Jevtić.


Održan seminar SUEAP

28. marta 2018. godine Srpsko udruženje za ekonomsku analizu prava je organizovalo seminar u svečanoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na seminaru je izlagao Miljan Savić, doktorand na Pravnom fakultetu, na temu: „Determinante etičkih uverenja pravnika“. Seminar je održan u prisustvu profesora Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kao i studenata master i doktorskih akademskih studija.

28. aprila 2018. godine će biti održan naredni seminar SUEAP, na kome će izlagati prof. dr Branko Radulović, na temu: „Ponašanje banaka u stečajnom postupku“.

 

 

 


 Zapaženo učešće naših studenata na međunarodnom takmičenju iz investicione arbitraže

Studenti našeg fakulteta boravili su od 12. do 16. marta u Frankfurtu gde su učestvovali na tamičenju iz investicione arbitraže - Frankfurt Investment Arbitration Moot Court. Naš tim je prvi put učestvovao na tom prestižnom međunarodnom takmičenju, koje je jedinstveno po tome što investicione sporove smešta u kontekst stvarnih istorijskih događaja.Ovogodišnji problem odnosio se na zaplenu trgovačkih brodova od strane Kraljevine Španije blizu obale Severne Amerike, pred kraj XVIII veka. Studenti su dobili devet spornih pitanja koja je trebalo detaljno razmotriti i izložiti pred tročlanim tribunalom, koji je sastavljen od iskusnih arbitara. Između ostalih, razmatrana su pitanja u vezi transparentnosti, finansiranja od strane trećeg lica, pitanja koja se tiču jurisdikcije tribunala, kao i izuzeća arbitara.

Naš tim je učestvovao u grupi A sa timovima iz Novog Zelanda (Auckland University), Kine (Tsinghua University) i Španije (ESADE Business & Law School). I pored dobrog utiska koji je naš tim ostavio u grupnoj fazi takmičenja, nije uspeo da se plasira u finalne runde.

Ovogodišnji tim činili su studenti osnovnih i master studija: Stefan Jugović, Nemanja Ćurčić i Stefan Stanimirović. Tim su nekoliko meseci pripremali studenti doktorskih studija Andrea Nikolić i Nikola Ilić, saradnik u nastavi na našem fakultetu. Studentima su posebnu promoć pružili doc. dr Milena Đorđević i doc. dr Marko Jovanović.

X Beogradska arbitražna konferencija

Beograd je i ovog marta bio centar okupljanja brojnih zvučnih imena iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže gde se – sada već tradicionalno – 16. marta 2018. godine održala deseta Beogradska arbitražna konferencija. Nakon velike posećenosti u prethodnih devet godina i sve većeg interesovanja međunarodne stručne javnosti, ovogodišnju Konferenciju zajedno su organizovali Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Nemačka arbitražna institucija (DIS), GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu, Udruženje za arbitražno pravo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj i Privredna komora Srbije.

Konferencija je okupila preko 250 učesnika iz preko 40 zemalja sveta, a 20 renomiranih govornika, profesora i praktičara iz oblasti arbitražnog prava, razmatralo je teoretske i praktične aspekte aktuelnih pitanja međunarodne trgovinske arbitraže.  

 Na ceremoniji otvaranja konferencije učesnike su pozdravili prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Mirko Vasiljević, predsednik Stalne arbitraže pri Privrednoj komori Srbije, prof. dr Dragor Hiber, predsednik Udruženja za arbitražno pravo, Slobodan Šarić, predstavnik Open Regional Fund South East Europe Legal Forum, dr Džejms Menc (James Menz), zamenik generalnog sekretara Nemačke arbitražne institutcije, g-đa Ivana Ninčić ispred Ministarstva pravde i doc. dr Milena Đorđević, u ime organizatora Beogradske arbitražne konferencije.

Teme kojima se konferencija bavila bile su podeljene u tri panela: prvi, koji je bio posvećen etičkim pitanjima u arbitražnom postupku, drugi, koji je razmatrao nove tendencije u razvoju arbitražnog prava, i treći panel, koji je razmatrao tzv. evergrin teme arbitražnog rešavanja sporova i nove izazove. Videti program

Radom prvog panela rukovodio je Milan Lazić, partner u beogradskoj advokatskoj kancelariji Karanović Nikolić. Tokom prvog panela izlagali su prof. Margaret Mozes (Margaret Moses), sa Pravnog fakulteta Lojola univerziteta u Čikagu, SAD (“Evolving Norms and Practices for Arbitrator Disqualification”), Lukas Ruš (Lukas Rusch), advokat u ciriškoj kancelariji Pestalozzi (”Challenges to Arbitrators – Recent Trends of Practice”), Kristof Lindinger (Christoph Lindinger), partner u bečkoj advokatskoj kancelariji Schoenherr (”Arbitrator liability: to sue or not to sue?”), Moric Keler (Moritz Keller), partner u bečkoj advokatskoj kancelariji Freshfields (”Ethical Rules in International Arbitration”), i prof. Petra Batler (Petra Butler) sa Pravnog fakulteta Velington univerziteta na Novom Zelandu (”Human Rights in International Arbitration”)./p>

Radom drugog panela rukovodila je dr Tijana Kojović, partner u beogradskoj advokatskoj kancelariji BDK advokati. U okviru opšte teme panela diskutovali su Džejms Menc (James Menz), zamenik generalnog sekretara Nemačke arbitražne institutcije (”New DIS Arbitration Rules”), Patricija Netal (Patrizia Netal), partner u bečkoj advokatskoj kancelariji KNOETZL (”New VIAC Arbitration Rules”), Ivana Blagojević, zamenik pravnog savetnika u Arbitraži pri Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu (”New ICC Arbitration Rules”), Majkl Hov (Michael Howe), advokat iz londonske kancelarije WilmerHale (”LCIA Arbitration Rules”), dr Mladen Stojiljković, advokat iz ciriške kancelarije Homburger (”The “brush up” of Switzerland’s Private International Law Act: What foreign parties’ need to know”) i Milica Savić, advokat iz beogradske advokatske kancelarije Karanović Nikolić (”Serbian Arbitration Rules and Law”).

Radom trećeg panela rukovodio je Dankan Speler (Duncan Speller) partner iz londonske kancelarije WilmerHale, dok su govornici bili dr Stefan Rigler (Stefan Riegler), partner u bečkoj advokatskoj kancelariji WolfTheiss (”The Right To Be HeardThings We Dont Talk About”), dr Gerold Cajler (Gerold Zeiler), partner u bečkoj advokatskoj kancelariji Zeiler.partners (”Liability of Third Party Funders, Including Security for Costs”), prof. dr Kristijan Ašauer (Christian Aschauer) sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Gracu, Austrija (”Arbitration in the Digital Age – Challenges for Counsel and Arbitrators”), prof. Dejvid Holovej (David Holloway) sa Pravnog fakulteta Siti univerziteta u Hong Kongu (”Dispute Resolution in the One Belt One Road Initiative? ”), i Lars Vihen (Lars Wiechen) iz revizorske kuće Deloitte, Rumunija (”Risk and Uncertainty in Economic Damage Calculations”).

Po okončanju radnog dela konferencije, počasni govor koji je obeležio i otvaranje XI Belgrade Open Pre-Moot takmičenja, održao je partner iz franfurtske BakerMcKenzie advokatske kancelarije, prof. dr Jorg Rise (Joerg Risse) na temu: ”What Future for International Commercial Arbitration? A SWOT Analysis

Po završetku Konferencije za sve učesnike organizovan je svečani koktel u fakultetskom klubu El Derecho.

Održavanje konferencije pomogle su i brojne advokatske kancelarije: Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr, Karanović-Nikolić, SOG – Samardžić Oreški Grbović, BDK Advokati, Wilmer Hale, Baker McKenzie, KNOETZL, Pestalozzi, Zeiler.partners, WolfTheiss i revizorska kuća Deloitte. Rad Konferencije su podržali i NALED, Komisija UN za međunarodno privredno pravo (UNCITRAL) i Američka privredna komora u Srbiji. Organizacioni odbor Beogradske arbitražne konferencije su i ove godine činili prof. dr Mirko Vasiljević, prof. dr Vladimir Pavić, doc. dr Milena Đorđević, doc. dr Marko Jovanović i asist. Uroš Živković.


XI Belgrade Open Pre-Moot

Na našem Fakultetu je u subotu 17. i nedelju 18. marta 2018. godine održan Belgrade Open Pre-Moot, beogradski pripremni turnir za vodeće svetsko takmičenje iz prava međunarodne prodaje robe i međunarodne trgovinske arbitraže Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ove godine beogradski turnir, najveći turnir na svetu ovog tipa, je ugostio preko 800 učesnika – studenata, trenera, arbitara – i okupio 75 univerziteta iz 39 zemalja sveta: od Severne i Južne Amerike, preko Evrope i Azije, do Australije.

Za dva dana održavanja Belgrade Open Pre-Moot-a održano je preko 170 simulacija arbitražnih ročišta, kako na fakultetu, tako i u prostorijama advokatskih kancelarija Karanović/Nikolić, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr, Nikolić, Kokanović i Otašević, Samardžić Oreški Grbović, Mihaj Ilić Milanović, BDK Advokati, Milošević, Gecić, i u kancelarijama Privredne komore Srbije i Američke privredne komore u Srbiji. O uspešnosti beogradskog turnira govori i podatak da su učesnici beogradskog turnira imali priliku da provere ubedljivost svojih argumenata pred poznatim i priznatim advokatima, sudijama, arbitrima i drugim stručnjacima iz prakse iz celog sveta, kao i da se trećina učesnika sa našeg pripremnog turnira plasirala u eliminacione runde takmičenja u Beču uključujući i tim našeg Fakulteta.


Sponzori ovog velikog događaja su se potrudili da, pored napornih proba i akademskog programa, učesnici ovogodišnjeg beogradskog Pre-Moot-a imaju i bogat društveni život. Njihovom podrškom organizovan je koktel povodom otvaranja beogradskog Pre-Moot-a u fakultetskom klubu Bona Fides (El Derecho), advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr i ove godine je napravila veliku žurku za sve učesnike u neobičnom ambijentu Muzeja grada Beograda, a zatvaranje Beogradskog pripremnog turnira se održalo u autentičnoj i prijatnoj atmosferi Skadarlije. Otvaranju samog Pre-Moot-a prethodio je svečani koktel za arbitre u prostorijama advokatske kancelarije Karanović/Nikolić. U sklopu XI Belgrade Open Pre-Moot-a održana je i prva ICC YAF konferencija u Beogradu na temu ''Sukob interesa u međunarodnoj arbitraži'' u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pod pokroviteljstvom advokatske kancelarije Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr.

Uspešno održavanje devetog Belgrade Open Pre-Moot-a svojom nesebičnom pomoću i podrškom i ove godine su omogućili Nemačka arbitražna institucija, Udruženje za arbitražno pravo, advokatske kancelarije Karanović/Nikolić, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr, Nikolić, Kokanović i Otašević, Samardžić Oreški Grbović, Mihaj Ilić Milanović, Gecić, BDK Advokati, Milošević, kao i Privredna komora Srbije i Američka privredna komora u Srbiji.Održana konferencija "Legal Pluralism in the 19th and 20th Century"

    U petak i subotu 16. i 17. marta 2018. godine na našem Fakultetu održan je međunarodni naučni skup "Legal Pluralism in the 19th and 20th Century". Učesnici skupa bili su prof. dr Mihael Štolajs (Michael Stolleis), profesor emeritus Johan Volfgang Gete Univerziteta u Frankfurtu na Majni, dugogodišnji direktor Maks Plank Instituta za evropsku pravnu istoriju u Frankfurtu i član mnogih akademija i naučnih udruženja; prof. dr Tomas Zimon (Thomas Simon) sa Univerziteta u Beču; prof. dr Marko Petrak sa Univerziteta u Zagrebu; prof. dr Vladimir Simič sa Univerziteta u LJubljani; prof. dr Srđan Šarkić i ass. dr Uroš Stanković sa Univerziteta u Novom Sadu; sa našeg Fakulteta učestvovali su prof. dr Sima Avramović, prof. dr Zoran Mirković, prof. dr Žika Bujuklić i doc. dr Nina Kršljanin.

U petak, prvog dana konferencije, organizovana je poseta Arhivu Srbije. Posle susreta sa direktorom Arhiva, dr Miroslavom Perišićem, i razgovora o istorijatu ove ustanove, učesnici skupa imali su priliku da vide ekskluzivnu selekciju dokumenata koji se čuvaju u Arhivu: nekoliko interesanih akata iz osmanskog perioda, originale svih ustava Kneževine i Kraljevine Srbije, kao i dva akta kojima je počeo Prvi svetski rat - ultimatum Austrougarske i telegram kojim je Srbiji objavila rat.

U petak uveče prof. Štolajs održao je u okviru kluba Forvm Romanvm predavanje na temu „Constitution as a Product of Western Legal and Political Culture”. U svom izlaganju dao je maestralnu sintezu pojma ustava u pravnoj misli i praksi, od ranih koncepcija o državnom uređenju, preko srednjovekovnih osnovnih zakona (leges fundamentales), do ustava kao formalnog akta kakav je donelo moderno doba, sa propisima o državnom uređenju i ljudskim pravima. Prof. Štolajs se osvrnuo i na pitanje budućnosti ustava u doba kada, kako on smatra, lagano prolazi vreme nacionalnih država, a predavanje je završio razmišljanjem o tome kako su sudije ustavnih sudova u današnje vreme preuzele ulogu sveštenika i proroka koji su nekada davali odgovore u ime bogova.

U subotu je održan radni deo skupa, oslonjen na ranija, ali usmeren i na buduća istraživanja. Osnovna inspiracija za organizovanje skupa bio je drugi tom u seriji "Konflikt und Koexistenz: Die Rechtsordnungen Südosteuropas im 19. und 20. Jahrhundert" (Konflikt i koegzistencija: Pravni poreci jugoistočne Evrope u XIX i XX veku) u izdanju Maks Plank Instituta za evropsku pravnu istoriju u Frankfurtu, koji se pretežno odnosi na Srbiju (a pored nje na Bosnu i Albaniju), a na čijem su pisanju sarađivali mnogi od učesnika konferencije. Neki od njih su se i ovde fokusirali na istraživanje koje su obavljali tokom učešća na tom projektu. Sa druge strane, ova inicijativa Maks Plank Instituta imala je i svoje idejne sledbenike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pa je određena pažnja posvećena i zborniku radova povodom 170 godina od donošenja Srpskog građanskog zakonika, koji je u izvesnoj meri inspirisan istraživanjima na Maks Plank Institutu u Frankfurtu. Konačno, mnogi autori predstavili su rezultate svojih novih istraživanja vezanih za značajnu temu pravnog pluralizma u pravnoj istoriji modernog doba. Konferenciji je prisustvovala i mala, ali odabrana publika naših nastavnika i studenata, te se o svakom prilogu živo diskutovalo kako za vreme radnog dela, tako i kasnije, u opuštenijoj atmosferi po završetku skupa.

 


Arbitražno proleće na Pravnom fakultetu

U petak, 16. marta 2018. godine, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu će biti domaćin X Beogradske arbitražne konferencije koja će u amf V okupiti nekoliko desetina profesora, advokata i drugih stručnjaka iz oblasti arbitražnog prava, koji će u okviru tri panela razmatrati neka od najaktuelnijih pitanja iz ove oblasti. Program konferencije je dostupan  ovde

Radni jezik konferencije je engleski, a učešće na konferenciji besplatno.

Odmah potom, za vikend 17-18. marta, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu će studenti sa 76 univerziteta iz 32 zemlje sveta odmeravati svoja stručna znanja i pravne veštine u okviru XI Belgrade Open Pre-Moot-a, najvećeg pripremnog takmičenja za međunarodno takmičenje iz arbitražnog i međunarodnog privrednog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot koje će se sledeće nedelje održati u Beču (link)


Poseta  prof. dr Aleksandara Nikolajeviča Viljegžanina  i predavanje "Status of the Arctic Ocean: legalissues"

13. marta 2018. naš fakultet posetio je prof. dr Aleksandar Nikolajevič Viljegžanin (Aleksandr Nikolaevič Vыlegžanin), šef Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta MGIMO - Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose. Prof. Viljegžanin sastao se sa našim dekanom, prof. dr Simom Avramovićem, i delegacijom nastavnika u kojoj su bili prof. dr Milenko Kreća (profesor u penziji i dugogodišnji sudija Međunarodnog suda pravde), prof. dr Mirko Vasiljević, prof. dr Slobodan Marković, prof. dr Branko Rakić, prof. dr Mirjana Drenovak Ivanović i doc. dr Nina Kršljanin. Na sastanku je najavljeno potpisivanje sporazuma o saradnji između naša dva fakulteta, a akcenat saradnje će biti stavljen na razmenu nastavnika i studenata, ali i zajednički naučni rad. 

       Posle sastanka, prof. Viljegžanin održao je predavanje našim studentima  na temu "Status of the Arctic Ocean: legal issues", gde je pokrio najrazličitije pravne aspekte odnosa na Arktiku, od pomorskih granica, preko sporazuma o spasavanju na teritoriji Arktičkog okeana, do ekoloških pitanja. Predavanje je izazvalo veliko interesovanje naših studenata i nastavnika i posle izlaganja se razvila aktivna diskusija.


Aktivan početak saradnje sa Pravnim fakultetom iz Belgoroda

U skladu sa ranije potpisanim sporazumom o saradnji, na naš Fakultet stigla je prva grupa za studentsku razmenu – četvoro studenata Pravnog fakulteta Belgorodskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta iz Rusije, koji će tokom letnjeg semestra 2017/18 godine slušati nastavu kod nas. Dopratila ih je docent Elena Юrьevna Cukanova (Jelena Jurjevna Cukanova), prodekan za socijalno-vaspitni rad belgorodskog Pravnog fakulteta.

U petak, 2. marta, kolege iz Belgoroda susrele su se sa dekanom našeg Fakulteta, prof. dr Simom Avramovićem, i nekima od nastavnika koji će belgorodskim studentima tokom ovog semestra držati nastavu iz raznih predmeta na ruskom jeziku. Tokom susreta govorilo se i o daljem razvoju saradnje između naših fakulteta, pre svega u pogledu studentskih razmena, ali i zajedničkog naučnog rada i učešća u međunarodnom ocenjivanju kvaliteta Univerziteta.
Posle susreta, docent Cukanova održala je predavanje našim studentima na temu „Korporativnoe pravo Rossii: istoriя razvitiя i sovremennoe sostoяnie“ (Kompanijsko pravo Rusije: istorija razvoja i današnje stanje). Predavanje je na srpski prevodila saradnik u nastavi Maša Mišković.

 

 

 

 

 

 

 


Održan seminar SUEAP

28. februara 2018. godine Srpsko udruženje za ekonomsku analizu prava je organizovalo redovni seminar na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na seminaru je izlagao profesor sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Dejan Trifunović, na temu: „Najuspešnije primene mehanizama uparivanja: izbor škole i transplantacija organa“. Seminar je održan u svečanoj sali Pravnog fakulteta u prisustvu profesora sa Pravnog i Ekonomsog fakulteta, kao i studenata master i doktorskih akademskih studija.

28. marta 2018. godine će biti održan naredni seminar SUEAP, na kome će izlagati g-din Miljan Savić, student doktorskih studija

na Pravnom fakultetu, na temu: „Determinante etičkih uverenja pravnika u Srbiji“.

 

 

 

 

 

Prezentacija profesora Trifunovića dostupna je ovde


 Održana Žan Mone konferencija

U Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu 26. februara 2018. godine održana je prva Žan Mone konferencija „Legal implications of trade liberalization under SAAs and CEFTA“. Ova konferencija predstavlja jednu od projektnih aktivnosti u okviru Žan Mone modula, čiji upravnik je prof. dr Dušan V. Popović, a članovi projektnog tima su i prof. dr Tatjana Jevremović Petrović, prof. dr Mirjana Radović, prof. dr Jane Svetiev (Yane Svetiev), doc. dr Marko Jovanović i doktorand Andrijana Mišović. Projekat sufinansira Evropska unija, kroz Erazmus+ program.

Konferenciju su otvorili prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Dragica Vujadinović, upravnik Mastera evropskih integracija, u okviru kog je uspostavljen Žan Mone modul, i prof. dr Dušan V. Popović, upravnik Žan Mone modula. Nakon pozdravnih reči, uvodno izlaganje imao je g. Emir Đikić, direktor Sekretarijata CEFTA.

Prvom sekcijom, naslovljenom „Trade in goods and services“, predsedavao je prof. dr Predrag Cvetković (Pravni fakultet Univerziteta u Nišu), a radove su izložili dr Klemens Bonekamp (Clemens Boonekamp) (partner, IDEAS Centre, Švajcarska), prof. dr Neda Zdraveva (Pravni fakultet „Justinijan Prvi“ Univerziteta u Skoplju), prof. dr Zlatan Meškić (Pravni fakultet Univerziteta u Zenici), doc. dr Milena Đorđević (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) i doc. dr Marko Jovanović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu).Druga sekcija bila je posvećena temi „Corporate and financial aspects of trade liberalization“. Sekcijom je predsedavao prof. dr Slobodan Marković (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), a radove su izložili prof. dr Tatjana Jevremović Petrović, prof. dr Tatjana Jovanić, prof. dr Mirjana Radović i doc. dr Jelena Lepetić, sve sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 Trećom sekcijom, naslovljenom „IP and competition law aspects of trade liberalization“, predsedavala je doc. dr Sanja Radovanović (Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu), a u okviru sekcije radove su izložili prof. dr Slobodan Marković (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr Jane Svetiev (Yane Svetiev) (Pravni fakultet Univerziteta Bokoni u Milanu i Pravni fakultet Univerziteta u Sidneju), koji se obratio putem video-poruke, prof. dr Dušan Popović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr Joana Banasiuk (Joanna Banasiuk) (Pravni fakultet Univerziteta u Bialistoku, Poljska) i naučni istraživač Maraike Fruhlih (Mareike Frochlich) (Evropa-institut, Sarbriken, Nemačka).

U poslednjoj, četvrtoj sekciji, naslovljenoj „Perspectives“, radove su izložili prof. dr Predrag Cvetković (Pravni fakultet Univerziteta u Nišu), doc. dr Pinar Artiran (Pinar Artiran), nosilac katedre Svetske trgovinske organizacije (Pravni fakultet Univerziteta Bilgi u Istanbulu), prof. dr Agnješka Pjekutovska (Agnieszka Piekutowska) (Ekonomski fakultet Univerziteta u Bialistoku, Poljska), dr Magdalena Rutkovska Sova (Magdalena Rutkowska Sowa) (Pravni fakultet Univerziteta u Bialistoku) i doktorand Andrijana Mišović koja se obratila putem video-poruke (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu). Sekcijom je predsedavala prof. dr Neda Zdraveva (Pravni fakultet „Justinijan Prvi“ Univerziteta u Skoplju).

 Prateći događaji konferencije bili su „Springer Book Table“ - izložba izdanja izdavačke kuće „Springer“ iz oblasti poslovnog prava, kao i prodajni štand Centra za izdavaštvo Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. „Springer“ je izložena izdanja poklonio biblioteci našeg fakulteta, a u ime izdavačke kuće bila je prisutna gđa Anja Trautman (Anja Trautmann), pomoćnik urednika za pravna izdanja.


 

Zbornik radova sa konferencije (štampano izdanje) biće objavljen u izdanju Centra za izdavaštvo Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a zbornik sažetaka (onlajn izdanje) već je dostupan na sajtu Žan Mone modula: jmm.ius.bg.ac.rs 


Seminar: Liechtenstein – Investment and Arbitration Hub for SEE

22. februara 2018. godine Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Udruženjem za arbitražno pravo i advokatskim kancelarijama Gasser Partner –Vaduz, Vienna, Zurich Law office i Joksović, Stojanović & Partners organizovao je arbitražni seminar na temu Liechtenstein – Investment and Arbitration Hub for SEE. Seminar je održan u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta u prisustvu nekoliko desetina pravnih praktičara iz ove oblasti.

Prezentacija g-dina Nuebera dostupna je ovde .


 Uspešan početak priprema za međunarodno takmičenje u Beču

U sklopu priprema za učešće na ovogodišnjem XXV takmičenju iz prava međunarodne prodaje robe i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su od 15. do 17. februara 2018. g. učestvovali na pripremnom takmičenju u Rimu.

Italijanska asocijacija za arbitražu i Milanska arbitražna komora ove godine su treći put organizovali pripremno takmičenje u Rimu, koje je okupilo 15 timova iz osam evropskih zemalja. Tokom tri dana takmičenja, naši studenti su nastupali protiv studenata iz Milana (University of Milano Bicocca, La Statale, Bocconi), Helsinkija (University of Helsinki) i Graca (University of Graz). Prvo mesto zauzeo je Univerzitet iz Milana - Bocconi, dok je drugo mesto pripalo našem timu.

Beogradski tim je na ovom takmičenju pratila doc. dr Milena Đorđević, a pored učešća na mock ročištima naš tim je tokom boravka u Rimu imali priliku i da učestvuje u radu konferencije na temu Soft Law in International Commercial and Investment Arbitration, koju je organizovala Milanska arbitraža.

Sledeća etapa u pripremama naših studenata će biti regionalno pripremno takmičenje u Osijeku i pripremno takmičenje u Minhenu, na kome naš tim već nekoliko godina za redom učestvuje i ostvaruje zapažene uspehe.

Beogradski ovogodišnji Vis Moot tim je sastavljen od šest studenata četvrte godine i master studija: Ana Mazić, Blagoje Milošević, Ivana Barać, Sara Stojković, Mina Radonjić, Srđan Dragićević. Tim spremaju doc. dr Milena Đorđević i asistent Uroš Živković.


Svečani skup na Pravnom fakultetu  povodom 100. rođendana prof. dr Smilje Avramov

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 14. februara je održana svečanost povodom  100. rođendana prof. dr Smilje Avramov.

Svečanom skupu su prisustvovali profesori našeg fakulteta, predstavnici advokatske komore, bivši i sadašnji studenti prava.

Pred početak svečanosti, profesorki Avramov je u ime predsednika Aleksandra Vučića, buket cveća  uručio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika.

   

Svečani skup u amfiteatru II otvorio je dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Sima Avramović, rečima: „Upitao sam profesorku da li se oseća ovde kao i nekad kada je predavala, a ona mi odgovorila „još i mnogo bolje““. Dekan se profesorki Avramov zahvalio za sve što je učinila za Pravni fakultet, naveo da je ona postala znak raspoznavanja našeg fakulteta i ukazao na to da  je ona ostavila dubok trag na desetine generacija, izvela više desetina doktoranata, magistara, i stvorila jedan čitav tim mladih istraživača u oblasti međunarodnog prava.

Pored profesora Avramovića, prisutnima su se obratili i prof. dr Milenko Kreća, prof. dr Branko Rakić i i predsednik Međunarodne slovenske akademije Sergej Baburin koji joj je predao fasciklu sa pisanom čestitkom sa potpisima članova Međunarodne slovenske akademije

U dirljivom obraćanju učesnicima svečanog skupa,  profesorka Smilja Avramov se zahvalila na čestitkama i ukazanoj pažnji.

Prof. dr Smilja Avramov rođena je 15. februara 1918. godine u Pakracu, u Zapadnoj Slavoniji (tada Austrougarska). Završila je gimnaziju u Sušaku 1936. godine i upisala fakultet u Beču, ali je to školovanje prekinuo Drugi svetski rat.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1947, a doktorirala na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu je izabrana za asistenta 1949. godine, za vanrednog profesora 1960. godine, a za redovnog profesora međunarodnog javnog prava 1965. godine. Od 1973. godine do odlaska u penziju, 1985. godine, bila je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Pored započetih studija u Beču, stručno se usavršavala i u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija. Predavala je po pozivu na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi.

Bila je dugogodišnji predsednik Jugoslovenskog udruženja za međunarodno pravo, a od 1980. do 1982. godine i svetskog Udruženja za međunarodno pravo (International Law Association - ILA).

Bila je i predsednik Svetske konfederacije za mir i razoružanje (International Confederation for Disarmament and Peace) sa sedištem u Londonu, član izvršnog odbora Međunarodnog udruženja pravnika za borbu protiv nuklearnog naoružanja (International Association of Lawyers Against Nuclear Arms - IALANA), član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih od strane SAD u Vijetnamu, kao i član Komiteta za pitanje nastajanja običajnog (opšteg) međunarodnog prava (Committee on Formation of Customary /General/ International Law), koji je pripremio izveštaj podnet konferenciji Udruženja za međunarodno pravo održanoj u Londonu 2000. godine.

Tokom 1991. i 1992. godine je kao stučni konsultant Predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića učestvovala na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ.

Jedan je od osnivača Odbora za zaštitu Srba od Haškog tribunala, formiranog 1996. godine. Pred Haškim tribunalom je 2004. godine svedočila kao svedok odbrane u postupku protiv predsednika Slobodana Miloševića. Pomagala je timovima odbrane Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića i drugih haških optuženika. Bila je jedan od inicijatora i potpisnika pisma srpskih intelektualaca, pre svega pravnih stručnjaka, predsedniku Evropskog suda za ljudska prava Žan-Pol Kosti ( Jean-Paul Costa) u kome su mu skrenuli pažnju na oživljavanje nacizma i istorijskog revizionizma u Letoniji, uz apel da se sud suprotstavi toj sramnoj pojavi.

Od 1996. do 2009. godine bila je član Senata Republike Srpske.

Za svoj naučni, ali i društveni angažman dobila je brojna priznanja i nagrade u zemlji i inostranstvu. Među njima se ističu Orden Svetog Save, koji je dobila od Srpske Pravoslavne crkve 2014. godine i Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti, koji joj je dodelio Predsednik Republike Srbije 2015. godine.

video prilog RTS-a


Regionalno finale iz European Law Moot Court takmičenja na našem Fakultetu

U periodu od 8-11. februara 2018. godine naš Fakultet je imao čast da ugosti dvanaest evropskih univerziteta koji su se na Beogradskom regionalnom finalu nadmetali za mesto u finalnim rundama prestižnog međunarodnog  takmičenja iz Evropskog prava (European Law Moot Court) koje će se održati u Sudu pravde EU u Luksemburgu.

Pored našeg Fakulteta, poverenje da budu domaćini regionalnih finala, dobili su i Univerzitet u Edinburgu, Centar za međunarodno i evropsko ekonomsko pravo Solun, kao i Univerzitet u Lucernu.

Svečano otvaranje takmičenja održano je 8. februara u konferencijskoj sali Fakulteta. Takmičarima su se tom prilikom obratili prorektorka prof. dr Ivanka Popović, dekan prof. dr Sima Avramović, prof. dr Dragica Vujadinović, upravnica Mastera evropskih integracija, Raško Radovanović, advokat iz kancelarije Petrikić & Partneri,doc. dr Milena Đorđević, upravnica Centra za pravne veštine i prodekan za međunarodnu saradnju, kao i predstavnik ELMC društva, organizatora takmičenja, g-din Vilijam Valasidas, koji je ujedno i direktor komunikacije Suda pravde EU.

Pobednik Beogradskog finala, nakon pet takmičarskih nastupa, bio je Pravni fakultet iz Lisabona, dok je drugo mesto zauzeo Haški Univerzitet primenjenih nauka. Polufinalisti bili su još i Univerzitet u Briselu i Pravni fakultet  Univerziteta Babes Bolai u Rumuniji. Pored ovih fakulteta na Beogradskom regionalnom finalu učestvovali su i timovi Univerziteta u Hajdelbergu, Univerziteta u Edinburgu, Univerziteta u Lucernu, Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta Aristotel, Univerziteta Tartu iz Estonije, Univerziteta Asas iz Pariza i Univerziteta u Torinu. 

Sudijski panel, pored profesora i saradnika  našeg fakulteta (prof. Branko Rakić, prof Tanasije Marinković, docent Marko Jovanović, saradnik Marija Vlajković, saradnik Stefan Dušanić ), čine i ugledni profesori i advokati iz Evropske unije i Srbije: g-din Bogert Van den Štefan, profesor Evropskog prava i direktor Evropskog instituta u Lajdenu, g-din Hubert Mone, šef pravnog sektora Agencije za obrazovanje, kulturu i medije, g-đa Krista Tobler,  profesor Evropskog prava Univerziteta u Bazelu i Lajdenu, g-din Džejms Flin, advokat iz oblasti Evropskog prava u Engleskoj i Belgiji, prethodno pravni sekretar pri Evropskom Sudu pravde i g-din Erik Pijnaker, partner i predsednik Evropskog sektora u advokatskoj  kancelariji u Hagu, i dr Veljko Milutinović član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije. Oni su tokom takmičenja imali priliku da sude na čak 17 ročišta koja su u ova dva dana regionalnog finala održana kod nas na Fakultetu.

Za uspešnu organizaciju Regionalnog finala u Beogradu zaslužna je naša studentkinja Isidora Grabež koja je prošle godine na regionalnom finalu u Napulju bila deo tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a koja se nedavno vratila iz Zagreba sa moot timom iz medijskog prava, čiji je član, sa osvojenim prvim mestom i plasmanom na finalne runde ovog takmičenja koje će se u aprilu održati u Oksfordu. Isidori je u organizaciji pomagalo više studenata volontera iz reda Studentskog parlamenta i studentske organizacije ELSA, a ispred Fakulteta asistent Filip Bojić. Njihov rad nadgledala je doc. dr Milena Đorđević, iskusni organizator Belgrade Open Pre-Moot-a.


Proslava dana Svetog Save

Dan Svetoga Save - 27. januar 2018. godine, tradicionalno je obeležen na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu svečanom akademijom i dodelom nagrada i diploma. Svečanost je održana u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ u prisustvu brojnih uglednih gostiju, diplomaca, nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta, a počela je Svetosavskom i akademskom himnom u izvođenju akademskog hora „Obilić“ vođenog dirigentkinjom Anom Ćosović i prigodnim govorom prorektorke Beogradskog univerziteta prof. Nade Kovačević i dekana prof. dr Sime Avramovića.

Dekan je u svom pozdravnom govoru istakao da danas, na dan Sv. Save, ''slavimo vas, one najbolje – koji su uspeli da diplomiraju i one koji su naši najbolji studenti.'' Istovremeno, dekan je podsetio diplomce Pravnog fakulteta da diploma Beogradskog univerziteta danas ima posebnu vrednost, jer je naš univerzitet rangiran među 200-300 najboljih univerziteta u svetu, od preko 20.000 univerziteta. ''To je našu i vašu školu, naš i vaš Univerzitet i Pravni fakultet, svrstalo među 1,5% najprestižnijih visokoškolskih ustanova u svetu,'' rekao je dekan Avramović. Dekan je diplomcima poželeo puno uspeha u daljem profesionalnom radu u nadi da se njihovo akademsko druženje sa Fakultetom tu ne završava već da ćemo se još viđati i zajedno sarađivati na master, specijalističkim i doktorskim studijama. Istovremeno, dekan je diplomce obavestio da je Fakultet tu za njih i kad su mogućnosti za zapošljavanje u pitanju, pre svega kroz nedavno otpočet projekat Nacionalnog programa studentske prakse za apsolvente i master studente u saradnji sa Ministarstvom za rad i zapošljavanje i sa Skupštinom grada (program BG praksa, “Moj grad, moj izbor, moja karijera”). Na kraju svog govora, dekan Avramović je diplomce pozdravio sledećom porukom:

''U zbunjenom vremenu, gde manjkaju pametni i nedostaju karakteri, želimo da vam pomognemo da se što bolje snađete u izazovima profesionalnog života, a tome će doprineti slavna  tradicija vaše i naše kuće. Ali, svaka tradicija koja želi da ostane tradicija, mora da se menja i usavršava. A to mi nudimo – spoj tradicije i novih znanja. Jer, stari alati su nedovoljni da objašnjavaju i modeluju sadašnjost, pošto je ona promenjena. Srbiji su danas potrebne klasične vrednosti: Pamet, Postenje, Preduzimljivost i nova Znanja. A njih donosite vi, i to na dobrim temeljima. Jer, svoje diplome dugujete, između ostalog, i pravnom kontinuitetu od bezmalo 800 godina. I neka ovaj dan, vaša mladost i znanje stečeni na ovome Fakultetu predstavljaju zalog bolje budućnosti i ove zemlje, i vaše lične. Ali, biće tako samo ukoliko ostanete svoji, časni, vredni, profesionalno savesni i odgovorni. Ukoliko smo uspeli da nešto od toga ugradimo u vas i da vas u tom duhu odgajimo, a nadamo se da jesmo, onda ova naša svetosavska Srbija može da se raduje vašem dolasku u svet našeg novog prava.''

Po završetku svečanog dela programa, najpre su dodeljene diplome i novčana nagrada najboljim studentima generacije 2013/2014 Ani Petričević i Đorđu Vićiću, koji su diplomirali sa prosečnom ocenom 10,00 u istom danu u junskom ispitnom roku. Studenti generacije su svoje kolege, diplomce, u usmenom obraćanju pozvali da u svojoj karijeri streme visokim ciljevima koje su sebi i na Fakultetu postavili a to je da pravo i pravda u našem društvu ne budu odvojene kategorije. ''Drage kolege, ne postoji nijedna knjiga koja će nas naučiti kako da moralno  i uspešno plovino kroz život, ali profesija koju smo izabrali može da bude ideal kome težimo.  Smatram da ne treba da budemo zatvoreni unutar ličnog interesa, kao i da pored časnog bavljenja ovom zahtevnom profesijom moramo biti i društveno angažovani kako bi društvo postalo istinski demokratsko, slobodno i pravedno. U toj borbi mi pravnici moramo da budemo u prvim redovima, medju onim hrabrim vizionarima i reformatorima bez kojih nema budućnosti i napretka. Budućnost ne čeka nas, mi smo ti koji ćemo stvoriti budućnost za sebe i druge. I zato, ne koračajte tamo gde put postoji, već tamo gde nema nijedan i za sobom ostavite trag,'' rekao je Đorđe Vićić. Ana Petričević je ovom prilikom iskazala zahvalnost svima koji su, prema njenim rečima, doprineli njihovom uspehu. ''Želeli bismo da istaknemo da ovo veliko priznanje ne pripada isključivo kolegi Đorđu i meni, nego svima onima koji su doprineli da zaista studiramo u jednoj podsticajnoj atmosferi. To je najpre stručni tim predavača, naši dragi profesori i asistenti, ali i izuzetno jaka generacija studenata,'' rekla je Ana.

Po osmi put, na Dan Svetoga Save, dodeljene su i nagrade Fondacije "Profesor dr Mirko Vasiljević". Za najuspešnijeg studenta generacije nagradu u iznosu od 500 evra podelili su Đorđe Vićić, koji je završio osnovne studije sa prosečnom ocenom 10.00 i Ivana Bilić, koja je završila osnovne studije sa prosečnom ocenom 9.47, a koju su za ovu nagradu Fondaciji predložile njene koleginice i kolege, zbog zadivljujućih životnih napora koje je uložila za ostvarenje ovakvog uspeha. Nagradu u iznosu od 500 evra za najbolji rad iz oblasti stečajnog prava dobila je Amina Kajević, za rad pod naslovom: „Prethodna sudska kontrola plana reorganizacije“. Uz uspeh na studijama, druge uslove predviđene statutom Fondacije za dodelu nagrada ispunili su još i: Vladimir Jovanović (nagrada od 500 evra), Milica Čučković (nagrada od 250 evra) i Ivan Šoškić (nagrada od 250 evra). Od osnivanja svoje lične fondacije 2011. godine, profesor dr Mirko Vasiljević je dodelio 70 novčanih nagrada studentima Pravnog fakulteta.

Dodeljene su i nagrade iz fondacije „prof. dr Dragoljub Atanacković“ koju je dobio student Stefan Jugović, kao i nagrada iz „Fonda Radivoj B. Vasović, viši pravni savetnik i njegova porodica“, koju je dobila Tijana Perišić.

Potom se pristupilo svečanoj dodeli diploma studentima koji su diplomirali na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu (383), master studentima (8), kao i pohvalnica najboljim studentima I, II, III i IV godine studija sa prosečnom ocenom preko 9,00 (ukupan broj 371).

I ove godine je, po prethodne godine ustanovljenoj praksi, nastavljen običaj da se studenti, po prijemu diplome, slikaju pored fototipskog izdanja Ilovičkog rukopisa Zakonopravila Svetog Save koje se čuva na Fakultetu, trajno obeležavajući taj dan i bezmalo 800. godina pravnog kontinuiteta u Srbiji na koji se naslanja i njihova novostečena diploma. 


XXIV takmičenje u besedništvu

27. januara 2018. godine u amfiteatru Akademik Radomir D. Lukić, pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i u organizaciji Centra za besedništvo „Institutio oratoria“ održano je XXIV Takmičenje u besedništvu studenata Pravnog fakulteta. Takmičenju su prisustvovali ministarka pravde Nela Kuburović, profesori, advokati i brojni studenti. Studenti su se nadmetali u dve kategorije (slobodna tema i zadata tema: Ab Iove principium ili Znanje i pravda govore dok neznanje i nepravda urliču), a njihove besedničke sposobnosti ocenjivao je žiri koji su činili: dr Ljiljana Mrkić-Popović – redovni profesor FDU, Nela Kuburović – ministarka pravde, dr Daniela Blaževska – predavač Retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju, Ratomir Rale Damjanović, književnik i dr Sima Avramović – dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pobednici takmičenja:

 

 

ukupni pobednik DAVID VUČINIĆ, student treće godine

Janko Balšić, student treće godine, za zadatu temu

 


 

nagrada publike: NIKOLA NIKODINOVIĆ, student četvrte godine

 

za zadatu temu:

1. Janko Balšić, student treće godine

2. Vesna Živković, studentkinja četvrte godine

3. Nikola Masal, student četvrte godine
 

za slobodnu temu:

1. David Vučinić, student treće godine

2. Vladan Arsić, student četvrte godine

3. Aleksandar Petrović, student četvrte studija  

Nagradu „Mladi Evropljanin“ koju dodeljuje European Forum Alpbach dobila je Teodora Okuka, studentkinja druge godine

Nagradu iz fonda “Veljko Guberina” dobila je Vesna Živković, studentkinja četvrte godine

Pored gore navedenih studenata na takmičenju su učestvovali i Nemanja Stanković, student četvrte godine, Katarina Tadić, studentkinja prve godine, Srđan Draganić, student četvrte godine i Veljko Milošević, student prve godine. Takmičenje je, kao i ranijih godina, vodio vanredni profesor dr Vojislav Stanimirović, a u programu je učestvovao hor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Održavanje ovog takmičenja pored Pravnog fakulteta kao pokrovitelja, omogućili su: Skupština grada Beograda, Advokatska komora Srbije, Advokatska komora Beograda, Paragraf lex, Tehnomanija, European Forum Alpbach, Humanitarna organizacija Vrlina, Advokatska kancelarija Ateljević, Marko Vukićević, javni izvršitelj, advokat Goran Petronijević, advokat Zora Dobričanin, advokat Vladimir Marinkov, advokat Slavica Grahovac, advokat Miloš Pejović, advokat Dušan Milić, advokatska kancelarija Lagator, Muzej u Prištini sa privremenim sedištem u Beogradu, Studentski parlament Pravnog fakulteta, Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta, Izdavačka kuća „Dosije studio“ i Štamparija Doga d.o.o.


Prvi sajam obrazovanja Univerziteta u Beogradu održan na Pravnom fakultetu

U cilju promocije kvalitetnog akademskog obrazovanja, na Pravnom fakultetu  Univerziteta u Beogradu je od 27-28. januara 2018. godine organizovan prvi Sajam obrazovanja Univerziteta u Beogradu. Na ovoj manifestaciji svoje obrazovne programe  predstavilo je 24 fakulteta Univerziteta u Beogradu. Svaki fakultet se pored dvovnevnog druženja na štandu i pojedinačno,  po unapred utvrđenom vremenu u amfitreatrima Pravnog fakulteta, predstavio srednjoškolcima prezentacijom od 45 minuta.

Interesovanje za sajam je bilo veliko, a u prilog tome ide činjenica organizovanih srednjoškolski poseta iz Beograda, Pančeva, Stare Pazove, Obrenovca i drugih gradova. Budući studenti su imali prilku da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima fakulteta saznaju sve što ih interesuje, postavnjaju pitanja i reše dileme oko studija koje planiraju da upišu. Informacije o upisu, uslovima studiranja, predmetima i karakteristikama budućeg životnog poziva bile su najčešće tražene od strane maturanata.

Tokom trajanja sajma, Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu pružao je podršku srednjoškolcima kroz program „Pripremi se – upiši se“ a veštine stečene na ovaj način bi mogle biti od značaja pri nastavku obrazovanja ili pri zapošljavanju. Radionice ovog programa su bile osmišljene tako da pruže ciljanu pomoć kako da sa više samopouzdanja i informacija budući brucoši dočekaju jun 2018. godine, polaganje prijemnog ispita, iščekivanje rezultata i početak studija.

Drugog dana sajma, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu se predstavio srednjoškolcima  u punom amfiteatru II. Prodekani prof. dr Vladan Petrov i doc. dr Milena Đorđević su sa željom da pobude interesovanje  budućim brucošima za studije prava,  govorili o  istoriji Pravnog fakulteta, predmetima,  znanju i veštinama koje se mogu steći tokom studija a koje su prepoznate i cenjene u inostranstvu, uspesima studenata Pravnog fakulteta na prestižnim međunoradnim stručnim i sportskim takmičenjima, aktivnom učešću studenata u radu Pravne klinike i pružanju besplatne pravne pomoći i mnogim drugim aktivnostima koje čine studentski život na Pravnom fakultetu. Najveću pažnju srednjoškolaca privukao je nastup pobednika takmičenja u besedništvu, studenata Pravnog fakulteta, Sandre Krstajić (apsolutna pobednica 2017. godine) i Davida Vučinića (apsolutni pobednik 2018. godine), i simulacija suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije koju su demonstrirali studenti četvrte godine Pravnog fakulteta: Kristina Varničić i Sanja Dedović u ulozi tužioca, i  Aleksandar Kvastek i Vladan Živković, u ulozi tuženog, koji su ujedno i pobednici nacionalnog takmičenja u zaštiti od diskriminacije u kategoriji najbolji pisani podnesci, odnosno drugoplasirani u kategoriji usmeni nastup.

Nakon vremena predviđenog za predstavljanje Fakulteta, budući brucoši  koji su želeli dodatne informacije su zajedno sa prodekanima i prisutnim nastavnicima i studentima, saradnicima i administrativnim osobljem, kao i sa brojnim volonterima iz reda Studentskog parlamenta, prešli u amfiteatar V, i još neko vreme razgovarali o uslovima, literaturi i pripremnoj nastavi kako bi se što bolje pripremili za predstojeći prijemni ispit.

Prezentaciju sa Sajma doc. Đorđević možete preuzeti ovde.


Zbornik radova „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“

 

Krajem januara 2018. godine izašao je iz štampe zbornik radova „Pravni poredak nezavisne Države Hrvatske“ (ur. Boris Begović, Zoran Mirković) koji su prezentovani 30. marta 2017. godine na konferenciji na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.  Argumenti izneti u izlaganjima i veoma živoj raspravi na konferenciji u velikoj meri su potvrdili osnovnu hipotezu da je Nezavisna Država Hrvatska ipak bila država. U radu konferencije su učestvovali i predsednik SANU Vladimir Kostić, članovi SANU Danilo Basta i Ljubodrag Dimić, vodeći domaći istoričari, kao i veliki broj nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu.

Izvod iz predgovora Zbornika:

''Istorija Nezavisne Države Hrvatske (NDH), pa time i pravna istorija te tvorevine, sagledavala se na srpskim prostorima, bar u najvećoj meri, u okvirima različitih političkih poduhvata koji su bili sprovođeni sa manje ili više uspeha od vremena nestanka te tvorevine. Takvo sagledavanje je neminovno bilo pristrasno i opterećeno političkim zahtevima tih poduhvata. Smatrali smo, stoga, da je došlo vreme da se objektivno, nepristrasno i bez emocija sagleda pravna istorija NDH, izolovano od mogućih uticaja političkih ideja, ideologija i na njima zasnovanih poduhvata. Usmerenje upravo na pravnu istoriju bilo je uslovljeno upadljivim nedostatkom istraživanja te vrste. Dok je objavljeno dosta radova na temu opšte, političke ili vojne istorije NDH, čak i istorije ideja koje su oblikovale tu tvorevinu, gotovo da uopšte nema radova iz njene pravne istorije. Imajući sve to u vidu, sa ciljem da se popuni tako velika praznina i da se spozna pravna anatomija NDH, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je, 30. marta 2017. godine, konferencija „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“. Zbornik koji vam je u rukama čine finalne verzije radova izloženih na toj konferenciji.''

Zbornik možete preuzeti ovde (ćir   lat).


Zimska škola posvećena pravnoj zaštiti od diskriminacije

22. januara 2018. godine otpočela je sa radom Zimska škola o pravnoj zaštiti od diskriminacije u jugoistočnoj Evropi koja je okupila 21 studenta iz 7 zemalja regiona jugoistočne Evrope, Nemačke i Austrije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zimska škola je organizovana u okviru projekta "Regionalna saradnja između pravnih fakulteta u cilju poboljšanja zaštite od diskriminacije", koji finansira GIZ i sprovode SEELS i Ludvig Boltzmann institut za ljudska prava iz Beča. Predavači su renomirani stručnjaci iz oblasti ljudskih prava i antidiskriminacije sa fakulteta članova SEELS Mreže.


 

Petodnevna Zimska škola promovisaće znanje i veštine koji su ključni u sistemu prevencije i zaštite od diskriminacije, kao i za poređenje različitih sistema na regionalnom nivou Balkana. Od učesnika se očekuje da steknu dublji uvid u koncepte, oblike, oblasti i osnove diskriminacije definisane na međunarodnom i evropskom nivou, kao i iz komparativne perspektive zemalja Jugoistočne Evrope. Pored toga, učenici će se detaljnije upoznati sa mehanizmima zaštite od diskriminacije, proceduralnim aspektima slučajeva diskriminacije i mogućim pravnim lekovima namenjenim osobama koje su pogođene diskriminacijom. Zimska škola će omogućiti i detaljniji pregled prakse sprečavanja diskriminacije u regionu kroz sastanke i diskusije sa praktičarima koji su angažovani u ovoj oblasti. Oni će biti pozvani da podele svoje iskustvo koje se odnosi na promovisanje zaštite i sprečavanje diskriminacije. Konačno, učesnici će dobiti priliku da se aktivno uključe u diskusije i radionice čiji je cilj praktična primena teorijskog znanja stečenog tokom predavanja.


Pravni fakultet na društvenim mrežama


Informacije o nastavi, studentskom životu i sadržajima u radu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu možete naći i na društvenim mrežama.


Dodeljene stipendije Pravnog fakulteta

Najboljim studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su slabijeg socijalnog stanja u sredu, 27. decembra 2017. godine, uručeno je 100 stipendija. Stipendije su uručili državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Džamić i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović, koji su istakli da su ponosni na studente koji u teškim uslovima ostvaruju odlične rezultate.

Pravni fakultet tradicionalno gotovo deceniju dodeljuje stipendije u iznosu od 10.000 dinara mesečno svojim najboljim studentima koji redovno polažu ispite, a slabijeg su socijalnog stanja.

Prof. Džamić je pohvalio tradiciju Pravnog fakulteta koja traje devet godina i ukazao da bi na njihov primer mogli da se ugledaju i mnogi drugi fakulteti u Srbiji. Ministarstvo će u saradnji sa akademskom zajednicom omogućiti svim studentima da tokom studija steknu i praktična znanja, rekao je državni sekretar i naglasio da na taj način prilikom zapošljavanja niko više neće moći da kaže da nema radno, odnosno , praktično iskustvo.

Dekan fakulteta Sima Avramović podsetio je da su najvažniji kriterijumi za dodelu stipendija uspeh i materijalno stanje studenata, te pojasnio da je za odluku o dodeli stipendija 80 odsto "zaslužno" materijalno stanje, a oko 20 uspeh na fakultetu, pri čemu, kako je naveo, stipendiju nije dobio nijedan student koji nema prosečnu ocenu barem osam. To je mala pomoć onima koji su postigli najbolje rezultate a kojom Fakultet, prema rečima dekana prof. dr Sime Avramovića, pokazuje socijalnu odgovornost.

Zahvalivši na stipendijama, studenti su poručili da će im to biti podstrek da u nastavku studija budu još uspešniji.


Dodeljene pohvalnice najboljim studentima za uspehe na stručnim takmičenjima

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je i ove godine kraj zimskog semestra obeležio svečanošću povodom uspeha svojih studenata na nacionalnim i regionalnim takmičenjima.

Zahvalnice za izuzetne rezultate svojim studentima i nastavnicima koji su studente pripremali za međunarodna takmičenja (prvo i drugo mesto na nacionalnom takmičenju Osudi diskriminaciju, prvo mesto na regionalnom takmičenju iz medijskog prava, drugo mesto na regionalnom takmičenju iz prava stranih ulaganja i treće mesto na regionalnom takmičenju iz kompanijskog prava) uručio je 27. decembra 2017. godine dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović u prisustvu doc. dr Milene Đorđević, prodekana za međunarodnu saradnju i upravnice Centra za pravne veštine i prof. dr Vladimira Džamića, državnog sekretara Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Studenti Pravnog fakulteta su prvaci jugoistočne Evrope na takmičenju iz medijskog prava

Na kvalifikacionom regionalnom takmičenju iz medijskog prava održanom u Zagrebu od 20-23. decembra 2017. godine, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su osvojili prvo mesto u konkurenciji timova iz jugoistočne Evrope. Takođe, naš student Pavle Novevski je osvojio nagradu za najboljeg govornika, dok je Isidora Grabež osvojila nagradu za drugog najboljeg govornika. Na taj način naši studenti su obezbedili plasman na svetsko takmičenje Monroe E. Price Media Moot Court Competition koje se održava u Oksfordu od 8-12. aprila 2018 godine.

Naš fakultet ima dugu tradiciju učestvovanja na ovom takmičenju, osvojivši prvo mesto 2011. godine, i organizovanjem regionalnih kvalifikacionih rundi četiri godine za redom u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu.

Tim koji je osvojio prvo mesto u jugoistočnoj Evropi, i koji će predstavljati Pravni fakulet na svetskom takmičenju su studenti osnovnih i master studija: Isidora Grabež, Jovana Misailović, Bojana Marinković, Stefan Despot i Pavle Novevski. Trener tima je student Pravnog fakulteta Marko Živanović.


Nagrada "Stojan Novaković" u rukama naše bibliotekarke

Zamenica upravnice biblioteke Pravnog fakuleta dr Branka Dragosavac, je laureat nagrade “STOJAN NOVAKOVIĆ” za 2017. godinu. Nagradu je dobila za monografiju „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1918. godine“, koja je objavljena 2016. godine. Ova prestižna nagrada koju je ustanovilo Bibliotekarsko društvo Srbije 1997. godine se dodeljuje svake godine 14.

decembra na Dan bibliotekara. Nagrada koja nosi ime velikana srpske kulture i bibliotekarstva se dodeljuje pojedincu ili grupi autora za objavljeno delo iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, koje predstavlja značajan doprinos bibliotekarstvu.

Monografija „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do. 1918. godine“ od suštinske je važnosti za upoznavanje stručne, kulturne i naučne javnosti sa istorijom osnivanja prvih državnih javnih biblioteka u Srbiji, u kojoj autor, dr Branka Dragosavac sagledava i predstavlja kulturni, prosvetni i socijalni život u Srbiji na početku 20. veka smeštajući i postavljajući javne biblioteke u njihov epicentar.


Veliki uspeh naših studenata na takmičenju „Osudi diskriminaciju“

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ove godine su postigli sjajne rezultate na nacionalnom takmičenju „Osudi diskriminaciju“ koje organizuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Simulacija suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije (Moot Court) osmišljena je kao takmičenje studentkinja i studenata prava sa akreditovanih fakulteta u Srbiji i sastoji se u izradi tužbe i odgovora na tužbu, kao i u simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti zaštite od diskriminacije. Cilj ovog takmičenja je da doprinese kako razvoju pravnog obrazovanja u ovoj oblasti, tako i unapređenju ravnopravnosti u društvu.

Od osam timova koji su se kvalifikovali za usmenu fazu takmičenja, koja se 12. i 13. decembra 2017. godine održavala u prostorijama Upravnog suda u Beogradu i Narodne banke Srbije, čak pet timova činili su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od kojih se tim koje su činili Aleksandar Kvastek i Vladan Živković, studenti četvrte godine Pravnog fakulteta, a koje je spremao Novak Vujičić, saradnik u nastavi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, plasirao u finale takmičenja i osvojio drugo mesto. Prvo mesto pripalo je studentima sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Na svečanoj dodeli nagrada 13. decembra 2017. godine studentima Pravnog fakulteta pripala je i nagrada za najbolje pisane podneske. Lauerati ove nagrade su studentkinje četvrte godine Kristina Varničić i Sanja Dedović koje je za takmičenje spremala Bojana Todorović, saradnik u nastavi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je pobednicima i istakla da su našoj državi potrebni mladi pravnici i pravnice koji su spremni i motivisani da se bave temama iz oblasti ljudskih prava i koji veruju u društvo u kojem se istinski poštuju Ustav, zakoni i pravo na ravnopravnost. „Današnje takmičenje uverilo me je u to da Srbija ima upravo ovakve mlade ljude i da možemo biti ponosni na njih“, rekla je Poverenica.

Ona je takođe naglasila da je ovogodišnji zadatak takmičenja bila diskriminacija osoba sa invaliditetom u oblasti izbornog prava i obrazložila da su upravo pritužbe po ovom osnovu i u ovoj oblasti poslednjih godina najčešće stizale na adresu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Osobe sa invaliditetom čine skoro 8% stanovištva Republike Srbije i pred našim društvom je ogroman izazov u pogledu ostvarivanja potpune ravnopravnosti svih građana.

Ovo takmičenje je bilo odlična vežba za sve buduće pravnice i pravnike za situacije u kojima će se sasvim sigurno nalaziti u budućnosti.


„Kruna uspeha“ u rukama naše studentkinje

U svečanom ambijentu Rektorata Beogradskog univerziteta, 12. godinu zaredom dodeljena je prestižna nagrada „Kruna uspeha“. Diplomirana pravnica Milica Škaro i master biolog Ivan Milenković ove godine poneli su titulu najboljih diplomaca. Priznanje za ostvarene uspehe i nagradu u vidu Rolex časovnika,pobednicima je uručio ambasador Švajcarske federacije Filip Ge.

I ove godine, kao i prethodnih, konkurencija je bila veoma jaka. Svoje bogate biografije pripremila su 82 diplomca, od kojih je 71 kvalifikovan za uži izbor. Među tim diplomcima čak 20 kandidata ima prosek 10,00. Nakon 2. kruga konkursa koji je podrazumevao pisanje eseja, žiri je izdvojio 11 kandidata koji su najbolje odgovorili na neku od zadatih tema eseja:

-Upravo je objavljeno da će za tačno pola sata zauvek nestati internet. Šta se dešava u svetu narednih trideset minuta?

-Desila se mutacija koja dovodi do toga da u ljudskom oku ne postoje čepići i od 2100. godine svi ljudi vide samo crno-belo. Kako izgleda svet 2200. godine?

-Promene u mobilnosti i tehnologiji će dovesti do novog izgleda geopolitičke mape. Kako će ona izgledati 2050. godine?

Sledeći korak za finaliste bio je intervju sa stručnim žirijem koga je činio prof. dr Oliver Tošković sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ana Arsenijević master biolog i prošlogodišnja dobitnica nagrade i g. Milan Petrović, ugledni menadžer i privrednik.

Svestranost i talenat kandidata znatno su žiriju otežali posao. Pored nauke i svoje struke, finalisti se bave muzikom, slikarstvom, šahom, umetničkim plivanjem, mačevanjem, folklorom i mnogim drugim dodatnim aktivnostima. Služe se francuskim, španskim, ruskim, italijanskim, nemačkim i ruskim jezikom. Ipak, žiri je morao da odabere najbolje među najboljima.

Milica Škaro diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu i nakon toga nastavila sa master studijama u oblasti radnog i socijalnog prava. Ova mlada dama je kao deo četvoročlanog tima koji je predstavljao Pravni fakultet na međunarodnim rundama svetskog Moot Court takmičenja Phillip C. Jessup koje su se održale aprila 2017.godine u Vašingtonu D.C., SAD, osvojila 35.mesto u celokupnoj konkurenciji od preko 700 timova i prepoznata kao 80. najbolji govornik među više od 600 govornika. Takođe je 2015.godine osvojila drugo mesto na nacionalnom Moot Court takmičenju Osudi diskriminaciju koje je organizovala Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i 2016.godine učestvovala je na regionalnom takmičenju u oblasti M&A transakcija Big Deal na kojem je Pravni fakultet osvojio četvrto mesto. Milica se tokom studija bavila i akademskim pisanjem, te je njen esej na temu ,,Korupcija u obrazovnom sistemu Srbije“ nagrađen od strane OEBS Misije u Srbiji. Takođe, izabrana je za mladog delegata Srbije i imala je tu čast da predstavlja svoju zemlju na 30. i 31. sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu,Francuska. Osnivač je i udruženja „Pokret za omladinski razvoj i saradnju“ (PORS) koji se bavi motivacijom i podrškom mladih i njihovih ideja i suosnivač projekta „Why youth“ na kojem podučava srednjoškolace o raznim veštinama poput pisanja motivacionih pisama, javnog nastupa i timskog rada. Milica radi kao pripravnik u advokatskoj kancelariji BDK Advokati.

Nakon sticanja zvanja diplomiranog biohemičara, Ivan Milenković završio je i master studije na Biološkom fakultetu. Od srednje škole je član Istraživačke stanice Petnica kroz koju je prošao od starijeg polaznika, preko mlađeg saradnika, do rukovodioca petničkog programa biomedicine. Treću godinu srednje škole proveo je na razmeni učenika u Belgiji gde je sebi obezbedio stručnu praksu početkom sledeće godine, ostvarivši sebi želju da radi na polju imunologije. Ivan je odbio doktorske studije u Luksemburgu, jer smatra da mora još toga da nauči i završi pre nego što dođe do tog koraka u životu.

Porodična firma „Petite Geneve Petrović“ u saradnji sa Ambasadom Švajcarske federacije svake godine najboljim diplomcima poklanja vredne Rolex časovnike i na taj način im odaje priznanje za sva odricanja, rad i trud koji su uložili da bi postigli rezultate kakve danas imaju. Nagrada „Kruna uspeha“ prevazilazi individualno priznanje i kod mladih podstiče razvoj društvene svesti o budućnosti uspešnije i perspektivnije Srbije.


Naši studenti osvojili treće mesto na sedmom regionalnom takmičenju iz Kompanijskog prava

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je na sedmom regionalnom takmičenju studenata prava iz oblasti Kompanijskog prava pod nazivom Big Deal, održanom u Ljubljani (Slovenija), od 29. novembra do 1. decembra 2017. godine, na engleskom jeziku, zauzeo treće mesto. Beogradski Big Deal tim ove godine činili su pet studenata: Aleksandra Čvorović, Vladimir Mitrović, Stefan Jevtović, Stefan Raičević (studenti četvrte godine studija) i Barbara Kostić (student master studija). Takmičenje Big Deal predstavlja simulaciju poslovne transakcije i sastojalo se iz dve etape. U prvom, pismenom delu, timovi su sastavljali due diligence izveštaj i ugovor o prodaji udela društva sa ograničenom odgovornošću kao zastupnici kupca, dok su u drugoj fazi takmičenja, studenti usmeno prezentovali napisane akte i odgovarali na pitanja advokata. Ubedljiv nastup obezbedio je studentima Aleksandri Čvorović, Stefanu Jevtoviću i Stefanu Raičeviću praksu u advokatskoj kancelariji Janković, Popović & Mitić, što je do sada rekordan broj dodeljenih praksi na nivou jednog tima. Osim toga, due diligence izveštaj koji su napisali naši studenti pohvaljen je kao najbolje napisani izveštaj na takmičenju. Beogradski tim je za takmičenje pripremala doc. dr Jelena Lepetić. U pripremi su pomogli i advokat Nenad Popović iz kacelarije Janković, Popović & Mitić, vanredni profesor dr Dušan Popović, vanredni profesor dr Ljubinka Kovačević i asistent Filip Bojić, kojima članovi tima duguju zahvalnost na podršci i savetima.


Seminar Srpskog udruženja za ekonomsku analizu prava

SUEAP organizuje seminare na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu svake poslednje srede u mesecu, od 18 časova, u Svečanoj sali za sednice (dekanat).

Na inauguralnom seminaru SUEAP, koji je održan 25. oktobra 2017. godine, izlagao je prof. dr Boris Begović na temu: „Tržišna moć, pravo konkurencije i ekonomska nejednakost“, dok je na drugom po redu seminaru, 29. novembra ove godine, na temu „Pravnoekonomska analiza statusa prometa ljudskih organa“ izlagao saradnik u nastavi g-din Nikola Ilić. Na seminarima su prisustvovali zaposleni u Komisiji za zaštitu konkurencije, advokati, profesori i asistenti sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članovi SUEAP, kao i studenti.

Pored promocije naučne i nastavne oblasti ekonomske analize prava, cilj ovog seminara je da omogući članovima Udruženja kao i svima ostalima koji se bave ekonomskom analizom prava da prezentuju rezultate svojih istraživanja, na osnovu kojih će kasnije biti izrađeni i objavljeni stručni radovi. Seminari su otvoreni za javnost i omogućavaju svima koji pokazuju interesovanje za ekonomsku analizu prava da čuju novosti i dostignuća iz ove interdisciplinarne naučne oblasti.

Na trećem po redu seminaru SUEAP, koji će biti organizovan 27. decembra 2017. godine, rezultate svojih istraživanja izložiće asistent na našem fakultetu g-đa Ana Odorović na temu iz oblasti prava konkurencije.


Srebrni uspeh naših studenata na regionalnom takmičenju iz međunarodnog investicionog prava

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su na regionalnom takmičenju iz međunarodnog investicionog prava koje je održano 23. novembra 2017. godine u Draču, Albanija osvojili drugo mesto u konkurenciji osam fakulteta iz regiona.

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su u periodu od 21. do 23. novembra boravili u Draču, Albanija, gde su pohađali zimsku školu međunarodnog investicionog prava, kao vid pripreme za takmičenje iz međunarodnog investicionog prava Frankfurt Investment Moot. Organizator i sponzor zimske škole je nemačka organizacija GIZ (Open Regional Fund for South East Europe), skup je podržao UNCITRAL (Komisija UN za međunarodno privredno pravo), a organizaciju zimske škole je u velikoj meri pomogla i doc. dr Milena Đorđević, upravnik Centra za pravne veštine našeg Fakulteta. Pored beogradskog tima, u radu zimske škole su učestvovali i fakulteti iz Novog Sada, Skoplja, Podgorice, Sarajeva, Zenice, Prištine i Tirane.

Tokom prvog dana programa, studenti su imali priliku da slušaju predavanja na opšte teme iz investicionog prava, kao i da se upoznaju sa pravilima samog takmičenja, koje će se u martu 2018. godine održati u Frankfurtu. Tom prilikom govorili su dr Adela Llatja, projektni menadžer GIZ ORF, dr Judith Knieper, predstavnica UNICTRAL-a, g-đa Alma Hička, pravobranilac Albanije, g-din Erjon Muharemaj, prodekan za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta u Tirani, i advokat Arne Fuchs, organizator Frankfurt Investment Moot-a. Nakon predavanja za polaznike zimske škole organizovan je izlet u Tiranu.

Drugog dana zimske škole studentima su predavanja održali profesori i stručnjaci iz regiona. Na relevantne teme koje su bile povezane sa ovogodišnjim slučajem izlagali su: profesor Toni Deskoski (“Jurisdiction Rationae Personae of ICSID”), profesorka Maja Stanivuković (“The Precedent in Investment Arbitration”), g-đa Gentrita Bajrami (“Challenge of Arbitrators In Investment Arbitration”), doc. dr Vangel Dokovski (“Third Party Funding”), treneri beogradskog tima, g-din Nikola Ilić i g-đa Andrea Nikolić (“Fair and Equitable Treatment”), kao i g-đa Bojana Ristić, trener novosadskog tima (“Taking of Evidence In Investment Arbitration”). Rad panela drugog dana programa moderirala je doc. dr Milena Đorđević.

Trećeg dana zimske škole je organizovano pripremno pre-moot takmičenje, tokom kojeg je svaki tim nastupao dva puta pred tročlanim većem arbitara, na engleskom jeziku, jednom u ulozi tužioca i jednom u ulozi tuženog. Nakon usmenih rundi protiv fakulteta iz Zenice i fakulteta iz Podgorice, a na osnovu generalnog utiska koji su ostavili na arbiter, beogradski tim se plasirao u finale, gde se sastao sa timom iz Novog Sada. Ipak, iako su nijanse odlučivale, prvo mesto je pripalo fakultetu iz Novog Sada, dok je beogradski tim osvojio drugo mesto.

 

Ovogodišnji tim našeg Fakulteta za Frankfurt Investment Moot čine studenti osnovnih i master studija: Andrea Stevanović, Stefan Stanimirović, Nemanja Ćurčić i Stefan Jugović. Studente za ovo prestižno međunarodno takmičenje spremaju studenti druge godine doktorskih studija g-din Nikola Ilić, saradnik na našem fakultetu i g-đa Andrea Nikolić. Teme kojima će se student baviti na takmičenju tiču se nadležnosti ICSID arbitraže, imenovanja i izuzeća arbitara, pravila dokaznog postupka, kao i materijalnopravne zaštite stranih ulaganja.

 


Predstavljanje projekta PESHES na seminaru Global University Rankings and their impact

7. novembra 2017. godine, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović, učestvovao je na seminaru “Global University Rankings and their impact“ koji se održavao u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, u organizaciji Stručnog tima za reformu visokog obrazovanja u Srbiji (HERE tim). Tom prilikom, prof. Avramović predstavio je domaćoj i međunarodnoj akademskoj zajednici projekat „Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian HEIs and System - PESHES“ čiji je koordinator Univerzitet u Beogradu, a rukovodilac prof. dr Sima Avramović, ispred Pravnog fakulteta. Reč je o strukturnom projektu koji za cilj ima unapređenje upravljanja i funkcionisanja institucija i sistema visokog obrazovanja u Srbiji, kroz definisanje indikatora za merenje performansi visokoškolskih institucija i sistema u Srbiji kao osnove za value based upravljanje i strukturiranje i pilot implementaciju sistema za rangiranje institucija i studijskih programa. Ideja i ciljevi ovog projekta su u tesnoj vezi sa dva najbitnija dokumenta u Republici Srbiji – prvi je „Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020.godine“, a drugi je „Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine“. Za realizaciju ovog projekta EU je odvojila sredstva u iznosu od 826.347,00 evra. Projekat traje tri godine, a Pravni fakultet će dobiti opremu za svoju IT infrastrukturu u vrednosti od oko 15.000,00 evra.

Pored prof. Sime Avramovića, na seminaru su govorili i prof. Ivan Luković sa Univerziteta u Novom Sadu, prof. Elen Hazelkorn, savetnica irskog Ministarstva za obrazovanje, profesor emeritus i direktorka Istraživačkog centra za visoko obrazovanje Dablinskog instituta za tehnologiju, kao i prof. Miodrag Popović, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Za više informacija o PESHES projektu videti: http://peshes.ius.bg.ac.rs/


Održan kurs američkog sudije: Additional Course: American Constitutional Law And Legal Problems

U periodu od 7. do 17. novembra 2017. godine, američki sudija Džejms Trupis (James R. Troupis) održao je dodatni kurs o američkom ustavnom pravu i savremenim pravnim problemima (Additional Course: American Constitutional Law And Legal Problems). Sudija Trupis izgradio je uspešnu višedecenijsku karijeru u advokaturi koja je krunisana izborom na mesto sudije države Viskonsin. Pored ovoga, bio je aktivan i u političkom životu, humanitarnom radu, bavi se različitim hobijima i sl.

Predavanja su se ticala aktuelnih tema američkog ustavnog prava. Na samom početku, predavač je napravio kratak i slikovit prikaz razvoja američke ustavnosti, objašnjavajući nastanak prvih kolonija, značaj Deklaracije o nezavisnosti i proces stvaranja Ustava SAD. Teme za određene časove birali su sami studenti, tako što su glasali za onu koja ih najviše zanima. Tako je tokom kursa bilo reči o položaju sudske vlasti, američkom izbornom sistemu, rasnoj i verskoj diskriminaciji, slobodi govora i njenim ograničenjima, kontroli nošenja oružja i sl. Časovi su bili zanimljivi i dinamični, ispunjeni slikovitim prezentacijama, insertima iz kultnih filmova ali pre svega aktivnim učešćem samih studenata u diskusiji. Sudija Trupis je insistirao na interaktivnom pristupu tokom časova, podstičući studente da iznose svoje stavove ali i da pokušaju da ih odbrane. Jedno od pitanja upućeno studentima je bilo i zašto žele da postanu uspešni pravnici i šta to za njih tačno znači.

Na kraju kursa, studenti koji su redovno i aktivno pohađali predavanja (njih ukupno 21) nagrađeni su sertifikatima, koje im je dodelio sudija Trupis lično. Koordinator kursa bio je asistent Đorđe Marković. Ovaj kurs je realizovan u saradnji sa Centrom za međunarodne pravne studije (Center for International Legal Studies) iz Salcburga, Austrija.


Početak nove školske godine na doktorskim akademskim studijama

Početak školske godine za novu generaciju studenata doktorskih akademskih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu obeležen je svečanim otvaranjem 31. oktobra 2017. godine. Studentima je dobrodošlicu poželeo dekan profesor dr Sima Avramović, dok ih je sa istorijatom doktorskih studija na Pravnom fakultetu i pravilima studija upoznao upravnik doktorskih akademskih studija profesor dr Dejan Popović.

Otvaranju je prisustvovala i doc. dr Milena Đorđević, prodekan za međunarodnu saradnju, koja je tom prilikom studentima predstavila Erasmus+ program razmene studenata i uputila ih u prednosti koje mogu da steknu ukoliko se odluče da jedan semestar provedu na nekom od partnerskih univerzitetu u inostranstvu (vid. prezentaciju ).

Sa osnovnim karakteristikama nastave na predmetu Metodi naučnoistraživačkog rada i veštine, koju će slušati tokom prvog semestra, studente su upoznali profesori Miodrag Jovanović i Goran Dajović.

U školskoj 2017/2018. godini za upis na doktorske akademske studije prijavilo se 50 kandidata.


Svečanost povodom početka novog studijskog programa master studija Master in Public Procurement Management

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 26. oktobra je održana svečanost povodom otvaranja novog programa master akademskih studija iz oblasti menadžmenta javnih nabavki (Master in Public Procurement Managament - MPPM), koji se realizuje u saradnji sa Departmanom za ekonomiju i finansije Univerziteta „Tor Vergata“ u Rimu, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Polaznicima prve generacije MPPM programa obratili su se ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ambasador Republike Italije u Srbiji Đuzepe Manco, rektor Univerziteta u Beogradu akademik Vladimir Bumbaširević, direktor Međunarodnog master programa iz oblasti javnih nabavki (IMPPM) prof. dr Gustavo Piga. U ime EBRD se obratila Betsi Nelson, a u ime Svetske banke Snežana Mitrović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je zahvalio predstavnicima Univerziteta u Rimu "Tor Vergata" i Evropskoj banci za obnovu i razvoj koji su u saradnji sa Pravnim fakultetom u Beogradu realizovali program koji će doprineti reformi javne uprave, smanjenju sive ekonomije i boljim javnim nabavkama u regionu.

Ovaj regionalni program master akademskih studija iz oblasti menadžmenta javnih nabavki koji će se odvijati na engleskom jeziku, pohađaće 34 studenta iz regiona, a predavači će biti univerzitetski profesori i vodeći stručnjaci u ovoj oblasti.


Svečanost povodom početka master studija iz evropskih integracija

Svečanost povodom početka školske godine na master studijama iz evropskih integracija (MEI) održana je 23. oktobra 2017. godine u svečanoj sali Fakulteta. Studentima su se obratili dekan prof. dr Sima Avramović i upravnik MEI prof. dr Dragica Vujadinović, koji su istakli značaj MEI programa i upoznali studente sa osnovnim pravilima rada na ovom masteru i mogućnostima koje će im biti dostupne tokom studija, uključujući mogućnosti obavljanja stručne prakse u relevantnim državnim institucijama, studijskoj poseti evropskim institucijama, kao i brojna gostujuća predavanja. Prodekan za međunarodnu saradnju doc. dr Milena Đorđević je zatim studente upoznala sa Erasmus+ programom razmene studenata (vid. prezentaciju ) koji je i njima dostupan. Prisutni nastavnici sa MEI mastera su zatim studentima predstavili svoje predmete (4 obavezna i 16 izbornih predmeta), a studentima je pružena prilika da se predstave i upoznaju sa nastavnicima sa kojima će sarađivati u naredna dva semestra.

Master evropskih integracija je ove godine upisalo 23 studenta uključujući i studente iz Nemačke, Francuske, Kine i Alžira, a nastavu će u narednom semestru pohađati i studenti iz Italije, Slovenije i Španije koji su na našem Fakultetu po osnovu Erasmus+ mobilnosti.


Početak nove školske godine na master akademskim studijama

Svečanost povodom početka školske godine na master akademskim studijama održana je 23. oktobra 2017. godine u amfiteatru „Toma Živanović“. Studentima su se obratili dekan prof. dr Sima Avramović i upravnik master akademskih studija prof. dr Đorđe Ignjatović, dok je doc. dr Milena Đorđević, prodekan za međunarodnu saradnju studentima predstavila Erasmus+ program razmene studenata (vid. prezentaciju ).

U ovoj školskoj godini na 23 modula master akademskih studija upisalo se 430 studenata. Najviše studenata upisalo se na Javno-pravni modul, pod-modul Radno i socijalno pravo – 80, Međunarodno-pravni modul – 66, Poslovnopravni modul, pod-modul Međunarodno poslovno pravo – 36, Krivično-pravni modul, Krivično-pravni pod-modul – 33, Građansko-pravni modul, pod-modul Prava deteta – 28.


Potpisan aneks sporazuma o saradnji sa Pravnim fakultetom Belgorodskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta iz Rusije

U sredu, 18. oktobra 2017. naš Fakultet posetila je delegacija Pravnog fakulteta Belgorodskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta iz Rusije. U delegaciji su bili dekan, prof. dr Jevgenij Tonkov, i prodekan za socijalno-pedagoški rad, doc. Jelena Cukanova. Na sastanku sa našim dekanom, prof. dr Simom Avramovićem, prof. dr Igorom Vukovićem i doc. dr Ninom Kršljanin, potpisan je aneks Sporazuma o saradnji između naših fakulteta. Fokus aneksa i razgovora koji su vođeni sa kolegama iz Rusije bilo je predstojeće organizovanje studentske razmene u trajanju od jednog semestra za studente naših fakulteta.


Svečanost povodom početka školske godine

Pravni fakultet je 2. oktobra 2017. godine organizovao svečanost u čast 209. generacije brucoša i početka nove školske godine. Tim povodom brucošima se obratio Ministar za rad zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je rekao studentima da u budućnosti svi zajedno treba da doprinesu da zakon bude isti za sve i poželeo studentima da školovanje završe u redovnom roku. On je podsetio da je to ministarstvo počelo sa prijemom studenata za volontiranje, navodeći da oni najbolji koji pronađu sebe u tom poslu mogu računati da ih čeka posao. Đorđević je izrazio nadu da će i drugi ministri poći tim putem i otvoriti mogućnost da mladi počnu da rade za državu i da zajedno izgrade bolju Srbiju, koja će, kaže, biti na vrhu, a ne na začelju Evrope.

Studente je ispred Beogradskog univerziteta pozdravila i prorektorka prof. dr Ivanka Popović i poželela im puno uspeha tokom studija. Student prodekan Vladan Pešić je pozdravio nove kolege i uputio im korisne savete kako da se nose sa početnim nedoumicama.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović je podelio sa studentima činjenice koje se tiču Univerziteta u Beogradu, navodeći da je on među najboljima na svetu. "Od 20.000 univerziteta rangiran je između 201. i 300. mesta i to je ravno olimpijskoj medalji. Uspeh nam je iz godine u godinu sve veći kao univerzitetu, nadam se da će tako ostati i posle Zakona o viskom obrazovanju", rekao je Avramović i dodao da je beogradski Univerzitet na Šangajskoj listi jedan od retkih sa ovih prostora koji se tako visoko rangirao. Studente je odmah upoznao sa izrekom "Omnis vita ius" - ceo život je pravo, ukazujući da će na Pravnom fakultetu naučiti kako da postanu dobri pravnici i da tumače i primenjuju pravne norme. Posao pravnika je jedan od najtežih, rekao je on i dodao da "čast pravnika mora biti iznad svega."

U prepunoj „petici“ prijemu prve generacije brucoša prisustvovali su predsednici sudova, brojne sudije i tužioci, predstavnici Univerziteta u Beogradu i predstavnici gradske vlasti, advokati, profesori i druge ugledne ličnosti. Posebno svečan ton ovom događaju je, kao i ranijih godina, dao hor „Obilić“ sa dirigentkinjom Anom Ćosović na čelu.

Po svečanom otvaranju nove školske godine za brucoše je organizovan tzv. Orientation day a studente je o njihovim budućim nastavnim obavezama na Fakultetu informisao prodekan za nastavu prof. dr Vladan Petrov. Prodekan za međunarodnu saradnju, doc. dr Milena Đorđević, je studente upoznala sa bogatim vannastavnim aktivnostima koje su im dostupne na Fakultetu, kao i sa stručnim i sportskim takmičenjima, a posebno o mogućnostima jednosemestralnog odlaska u inostranstvo (mobilnost) i studiranju na nekom od prestižnih svetskih univerziteta sa kojima Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu ima saradnju (vid. prezentaciju). Konačno, studentima su o načinima učenja na Fakultetu govorili doc. dr Danilo Vuković i doc. dr Nina Kršljanin (vid. prezentaciju).


                                                                                              
dalje 2016/2017>>

dalje 2015/2016 >>

dalje 2014/2015 >>

dalje 2013/2014 >>

dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.