Студенти широм региона су, на јавно објављеном конкурсу, имали прилику да до 15. новембра 2016. године израде и пошаљу своје радове на следеће теме: Достизање стандарда у области људских права, Реформа Устава, Новине у области заштите права потрошача и Дело малог значаја: проблем ситног криминалитета и начело опортунитета кривичног гоњења.

Од преко 80 пристиглих радова, уредници су за пленарне сесије изабрали 30 најбољих, који су јавно презентовани у Конгресном центру Романија а пратила их је врло конструктивна дискусија чиме су подстакнути и одговарајући закључци.

Сви полазници Школе били су у обавези да похађају најмање два модула. О њиховом присуству вођена је посебна електронска евиденција, будући да је ангажовање у оквиру модула био предуслов за добијање званичног сертификата који је потписивао декан Правног факултета Универзитета у Београду.

У оквиру ове Школе радила је и прва Беседничка радионица Обрад Станојевић, која је за три дана рада, уз обимне напоре и енергију њеног руководиоца, проф. др Војислава Станимировића, изнедрила 12 такмичара у беседништву, који су се завршне вечери надметали на овогодишњу задату тему, Његошеву мисао Страх животу каља образ често.

Председник седмочланог жирија, проф. др Сима Аврамовић, доделио је награде најбољим беседницима: Марти Милановић за освојено треће место, Давиду Вучинићу, за освојено друго место и Николи Масалу, шампиону овогодишњег Златиборског такмичења у беседништву.

Истакавши висок ниво квалитета такмичења, проф. Аврамовић је предложио да три првопласирана такмичара добију директну проходност у финално вече традиционалног Такмичења у беседништву студената Правног факулета Универзитета у Београду, 27. јануара 2017. године.

Уредници модула прогласили су, у завршној вечери, и најуспешније ауторе.

У оквиру модула Милан Бартош, награду је освојила Наташа Видовић, најбољи на модулу Слободан Јовановић био је Ненад Калчић а лауреат модула Михаило Константиновић је Матија Бурић, сви студенти Правног факултета Универзитета у Београду. Награду је, на модулу Тома Живановић, однео коауторски рад Луке Батурана, докторанда Правног факултета Универзитета у Београду и Ивана Милића, докторанда Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

Изузетно квалитетна организација овогодишње Златиборске школе позитивног права, велики број студената права из Србије и региона, општа оцена свих учесника да је ово изванредна и до сада некоришћена прилика да студенти, будући правници, започну свој научни рад размењујући искуства са колегама из регионалних универзитетских центара, определила је организаторе да издају Зборник најбољих студентских радова, како би јавност детаљније могла бити упозната са резултатима рада ове Школе.

Истовремено, прокламован је циљ даљег ширења и омасовљења Школе, која ће већ у наредној години формално понети име Златиборска правна школа, чиме ће се отворити простор за организовање нових модула и ангажовање свих заинтересованих наставника и сарадника факултета у региону у раду ове Школе. Очекује се и да ће Школа добити, у сарадњи са министарствима правде и просвете, свој стални термин у другој половини новембра.