Тим Правног факултета освојио друго место на регионалном такмичењу из права страних улагања

Студенти нашег факултета освојили су друго место на регионалном такмичењу из права страних улагања у оквиру међународног такмичења Frankfurt Investment Arbitration Moot Court, које се одржавало у периоду од 19. до 23. новембра 2019. године у Скопљу. Такмичење је праћено зимском школом на тему Investments and Dispute Resolution Instruments, у којој су студенти имали прилику да се упознају са актуелним темама из области инвестиционе арбитраже, као што су транспарентност, нови развојни трендови у конвенцијама за заштиту инвеститора, персонална јурисдикција ИКСИД-а, конституција арбитражних трибунала и одговорност државе. Такмичење и зимска школа су се одржавали на Правном факултету Универзитета Св. Ћирило и Методије у Скопљу, под организацијом и спонзорством Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ). Чланови тима који су представљали Правни факултет Универзитета у Београду су студенти мастер и основних студија Стефан Јовановић, Александар Калуђеровић, Ања Михајловић и Сања Петровић, Тим је припремао доц. др Марко Јовановић. Осим београдског тима учестовали су и тимови из Сарајева, Зенице, Подгорице и Скопља.

Након зимске школе у којој су предавања држали Arne Fuchs из адвокатске канцеларије McDermott Will & Emery и организатор Frankfurt Investment Arbitration Moot Court, Judith Knieper из Секретаријата УНЦИТРАЛ-а, тренер београдског тима Марко Јовановић и представници Правног факултета у Скопљу, приступило се такмичењу. Београдски тим је укрстио снаге са тимом из Скопља и Зенице, једном на страни тужилаца, а други пут на страни тужених. И зимска школа и регионално такмичење били су спроведени на енглеском језику.

Путовање у Скопље београдског тима била је само увертира за међународно такмичење из инвестиционе арбитраже које ће бити оджано прве недеље марта 2020. године у Франкфурту. Горепоменути чланови тима се, заједно са ментором, већ неколико месеци спремају да своје знање из права страних улагања и арбитраже, као и вербалне способности, укрсте са другим тимовима са 45 факултета из целог света.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве