Одржан научни скуп „Живојин М. Перић: Личност и дело“

У заједничкој организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Српске академије наука и уметности 5. и 6. децембра 2019. године одржан је научни скуп „Живојин М. Перић: Личност и дело“. Ова конференција представљала је финални догађај у оквиру прошле године започетог обележавања 150-годишњице од рођења Живојина Перића (1868-1953), дугогодишњег професора нашег Факултета и дописног члана СКА (касније САНУ). Претходно је већ у оквиру јубилеја издата Библиографија Живојина М. Перића са хронологијом живота и рада (аутора Добрила Аранитовића и Јовице Тркуље) и организована стална изложбена поставка „Живојин М. Перић: Живот и дело“ у слушаоници III Правног факултета, која носи његово име.

На отварању скупа присутнима су се обратили председник САНУ, академик Владимир Костић, декан Првног факултета, проф. др Зоран Мирковић, и председница Организационог одбора, проф. др Марија Драшкић.

Снимак свечаног отварања можете погледати овде

Рад конференције се одвијао у пет сесија. Прве две биле су посвећене доприносу који је Живојин Перић остварио у области грађанског права: у оквиру тога, прва се бавила различитим цивилистичким темама, а друга у целости облигационим правом. Трећа сесија била је посвећена теоријској мисли Живојина Перића, четврта његовим радовима о међународном праву и федерализму, док се пета сесија бавила Перићевим животом и интересовањима мање заступљеним у његовом делу. У раду конференције је учествовало преко двадесет учесника из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, међу којима је био велики број наставника Правног факултета Универзитета у Београду. У публици је било много како стручњака, тако и студената, а скупу је присуствовало и двоје чланова породице Перић.

Говор декана на затварању скупа можете видети овде

У оквиру скупа одржана је и премијера документарног филма „Живојин Перић: професор мимо времена“ режисера Николе Аврамова, снимљеног у продукцији Правног факултета у оквиру обележавања годишњице. Наши наставници учествовали су као гости и стручни консултанти при изради филма, а уз његову помоћ ће и шира јавност моћи да се упозна са ликом и делом професора Перића.Више фотографија можете видети овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве