Студијско путовање МЕИ генерације 2018/19

Студенти мастер студија европских интеграција (МЕИ), генерација 2018/2019, имали су прилику да уз драгоцену подршку Deutsche Stiftung für Internationale Rechtliche Zusammenarbeit – IRZ, посете готово све важне европске институције и стекну нова знања и иновативно академско и професионално искуство. Студијско путовање је трајало од 3. децембра до 8. децембра 2019. године. Група је у уторак, 3. децембра, прво посетила Савет Европе.

Након уводног предавања ECRI-a, одржана је презентација о Истамбулској конвенцији и раду Савета Европе на спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Студенти су затим имали прилику да присуствују презентацији посвећеној HELP-u: e-learning  платформи у области људских права која садржи врло велики скуп ресурса везаних за ECHR. Ови ресурси су доступни on-лине и преведени су на неколико језика. Подаци на платформи се стално ажурирају, тако да се може континуирано пратити еволуција информација. Студенти су имали и прилику да постављају питања у вези са функционисањем платформе и добили су јасне, директне и сажете одговоре. Поред тога, неки од њих су чак успели да направе сопствени налог и на лицу места виде како изгледа коришћење ове платформе. Поподне је група посетила Европски суд за људска права и састала се са нашим професором Бранком Лубардом, који је тренутно судија Европског суда за људска права и који је студентима говорио о томе какав је ток једног случаја од тренутка када уђе у Суд.U sredu, 4. decembra, grupa je posetila Evropski sud za ljudska prava.

 Студенти су присуствовали расправи у случају Mugemangango v. Belguim (br. 310/15), који се односи на један постизборни спор у Белгији. Наиме, g. Мугеманганго тврди да у поступку испитивања жалбе коју је поднео Валонском парламенту у циљу оспоравања резултата избора нису поштовани минимални процедурални заштитни механизми против самовоље, између осталог и зато што је Валонски парламент био једини орган надлежан за одлучивање о његовој жалби. Поподне је група посетила Европски парламент. Група је обишла зграду, и уз помоћ брошура и електронских водича упознала се са детаљима о сваком делу зграде.

У четвртак, 5. децембра, група је посетила Суд правде Европске уније.Студенти су присуствовали расправи у случају броj C-74/19 Transportes Aereos Portugueses (TAP), који се односи на позивање авиопревозника на ванредне околности услед понашања несавесног путника. TAP је одбио да исплати надокнаде за кашњење лета (пропуштени лет) сматрајући понашање несавесног путника за ванредну околност.Студенти су затим обишли зграду суда током које су се упознали са архитектуром и историјом суда.Судија Суда правде ЕУ, Марко Илешић, истакнути професор привредног права на љубљанском Правном факултету, одржао је предавање о свом раду у суду, а затим учествовао у занимљивој дискусији са члановима групе.У петак, 6. децембра, група је посетила Немачки савезни уставни суд. Након обиласка зграде суда, група је погледала неколико кратких филмова о историји и функционисању Суда, а затим је посетила и библиотеку Суда.

Изузетан утисак на групу оставила је судија Немачког савезног уставног суда Сузана Бер (Susanne Baer). Она им је објаснила како се одлуке немачког уставног суда усаглашавају са правом ЕУ, јер је њихов „Свети Грал“ немачки Устав. Студенти су такође сазнали да се јавне расправе заказују само ванредно, када судијама треба више информација о чињеницама случаја. Након завршетка састанка са судијом Бер, званични део студијског путовања је завршен.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве