Свечана академија посвећена дану Светог Саве

У понедељак, 27. јануара 2020. одржана је свечана академија поводом дана Светог Саве. Академија је отворена наступом академског хора „Обилић“ АКУД „Бранко Крсмановић“ под руководством диригенткиње Ане Ћосовић. Затим се декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић, обратио дипломцима и осталим присутнима говором којим је кратко скренуо пажњу на историјат прослављања Светог Саве као школске славе (уопште, а нарочито на Универзитету у Београду) и на неке најважније чињенице из живота Саве Немањића и његовог значаја за српску цркву и државу, а посебно њихово право. (Пун текст говора можете видети овде.) Свечаности су присуствовали су многи значајни представници наше струке из државне управе и правосуђа, а програм је водио проф. др Војислав Станимировић, који је својим духовитим опаскама и анегдотама у више наврата засмејао цео амфитеатар. 

После свечаног дела прешло се на доделу награда и похвалница. Прво је додељена награда студенту генерације, Константину Бабићу, који је дипломирао у септембру прошле године са просечном оценом 10. Поред њега, похваљене су и Бојана Петровић и Јована Ђорђевић, које су са истим просеком дипломирале свега неколико дана касније.

Јована Ђорђевић добила је и награду из фонда др Драгољуба Атанацковића за најбољи успех из предмета Катедре за Кривично право у генерацији 2015/2016. Награду је уручио проф. др Ђорђе Игњатовић.

После неколико година паузе, обновљен је и рад фондације Алан Вотсон, сада у потпуности средствима Правног факултета Универзитета у Београду. На овогодишњем конкурсу за најбољи рад на тему „Однос државе и цркве и правни транспланти“ победио је студент треће године Ђорђе Степић за рад посвећен нашем Закону о црквама и верским заједницама, а награду му је уручио председник фондације, проф. др Сима Аврамовић.

Награду из фонда „Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“, која се додељује студенту Правног факултета Универзитета у Београду слабијег материјалног стања, који је са одличним успехом завршио основне академске студије, добио је Душко Вујовић, а у име Факултета ову награду уручио је проф. др Марко Ђурђевић.

Први пут ове године додељена је награда Задужбине др Љубице Шкара Видојевић и др Обрада Видојевића. Награђени су по један најбољи студент треће и четврте године основних студија, Сава Војновић и Михајло Јовичић, и најбољи студент мастер академских студија, Илија Џамић. У име Задужбине присутнима се обратио г. Ратомир Слијепчевић, али како добитници нису били у могућности да лично приме награде, уручивање ће се обавити 18. фебруара. 

Коначно, додељено је и више награда из фонда нашег некадашњег декана, професора Мирка Васиљевића Награду за најбољег студента генерације добио је Константин Бабић. Управни одбор Фондације донео је одлуку да се награда за најбољe урађени рад додели Катарини Крачун за рад из области Компанијског права и Димитрију Јовановићу за рад из области Трговинског права. Награду студенту основних академских студија са социјалним потребама који редовно испуњава своје статутарне обавезе добиле су студенткиње Ана Копуновић из Пожеге, студенткиња треће године и Тамара Здравковић из Београда, студенткиња друге године. Фондација ове године обележава десетогодишњицу постојања, а до данас је награду добио 81 студент.

Поред награда, додељене су и захвалнице студентима који су постигли значајне успехе на међународним такмичењима. Тако су захвалнице добили Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић, који су победили на дебатном турниру Универзитета у Оксфорду и освојили друго место на Светском универзитетском дебатном првенствуна Тајланду. Похваљен је и тим нашег Факултета који је освојио прво место на регионалном такмичењу из Компанијског права „Big Deal“: чланови тима били су Мила Радосављевић, Душан Николић, Никола Лазић, Душан Васиљевић и Катарина Милић, а тренер тима доц. др Јелена Лепетић. Коначно, на регионалном такмичењу из права страних улагања друго место је освојио тим који су чинили Александар Калуђеровић, Стефан Јовановић, Сања Петровић и Ања Михајловић, а њихов тренер је био доц. др Марко Јовановић. (О овим студентским успесима смо већ писали у оквиру вести.)

Свечаност је завршена поделом диплома, као и похвалница студентима који су претходну годину студија завршили са просеком преко 9.

Галерију слика са свечаности можете погледати овде.

Индивидуалне фотографије са доделе диплома можете погледати и преузети овде и у овој галерији, физички испред књижаре Факултета.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве