Учешће наших студената на Vis Moot такмичењу из арбитражног права

Као и ранијих година, с почетком школске године почеле су и припреме наших студената за међународно такмичење Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot које се састоји у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Овогодишње такмичење разматрало је питања пуноважности асиметричног арбитражног споразума, изузећа вештака именованог од стране странке, као и питања несаобразности робе и односа права на отклањање недостатака робе и права на раскид уговора о међународној продаји робе.

            У првом, писаном делу такмичења, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације.

            Прве две писане фазе такмичења београдски тим је с успехом окончао крајем јануара месеца. Затим су уследиле припреме за усмени део такмичења, укључујући и велики број проба у реномираним београдским адвокатским канцеларијама које су и донатори тима, као и учешће на припремном турниру у Риму средином фебруара месеца. Календар припрема студената подразумевао је и одлазак у Минхен на припремни турнир, учешће на београдском Belgrade Open Pre-Moot-у, као и одлазак у Беч на финални турнир. На жалост, организација ових догађаја у “реалном свету“ је изостала због глобалне пандемије Covid-19 вируса. Упркос томе, студенти су из својих домова вредно наставили с припремама за усмено такмичење преко on-line платформи као што су Zoom, Skype, Microsoft teams итд, и поред говорничких способности на енглеском језику овладали и данас неизоставним техникама рада у виртуелном свету. Бечко такмичење је на овај начин и одржано у периоду од 4. до 9. априла 2020. године, а наши студенти су се у четири дана наступа састали са тимовима правних факултета из Немачке, Ирске и Бразила, укључујући и финалисте турнира – тим Правног факултета Фрајбург Универзитета. Иако су утисци и коментари арбитара после сваке одржане рунде били на изузетном високом нивоу, наше студенте је од пласмана у елиминационе рунде (64 најбоља тима) делило свега два бода. Тако је београдски тим у конкуренцији од преко 400 факултета из 80 земаља овогодишње Vis Moot такмичење завршио на 67. месту.

            Београдски Vis Moot тим је ове године представљао Правни факултет на такмичењу у Бечу је чинило осам студента четврте године и мастер студија: Дуња Грујичић, Јована Ђорђевић, Марија Ралевић, Мина Кузминац, Нада Бакрач, Павле Новевски, Урош Богдановић и Велимир Перовић, док су у писаној фази такмичења учествовали и Александра Бољановић, Анђела Мидић, Игор Голубовић и Лидија Зечевић. Тим је за такмичење припремала, као и претходних 17 година, доц. др Милена Ђорђевић, управница Центра за правне вештине, уз несебичну помоћ и залагање Уроша Живковића, Андрее Николић, Милице Арсић, Саре Стојковић и Иване Бараћ, докторанада нашег факултета, и уз свесрдну помоћ бивших учесника на овом такмичењу, сада адвоката у реномираним београдским адвокатским канцеларијама.

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази посебну захвалност свим институцијама и појединцима који су својим великодушним донацијама подржали припрему наших студената за такмичење у Бечу, упркос изазовним временима у којима је ова подршка пружена.  Истовремено Правни факултет жели да захвали и свим професорима, адвокатима и бившим члановима београдског тима који су током тромесечних припрема за усмене рунде овог такмичења одвојили време да саслушају аргументе наших студената и својим коментарима и сугестијама допринесу високом нивоу правне аргументације коју је Београдски тим презентовао на овом такмичењу.Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине компаније Енергопројект, Deloitte Србија и Банка Интеза, као и адвокатске канцеларије: Томановић, Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Карановић & партнери, СОГ – Самарџић Орешки Грбовић, CMS Београд, Harrison solicitors, БДК Адвокати, Wolf Theiss, НКО Partners, MИМ, Гецић law, NKP law office, Јоксовић Стојановић и партнери, Станковић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Доклестић Репић Гајин, Димитријевић & партнери, Блечић & партнери, Анђелковић, Тодоровић, Андрић, Ђорђевић & Милутиновић, адвокат Дејан Сивчев и извршитељ Марко Вукићевић.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве