Одржана конференција „200 година од рођења Димитрија Матића“

Правни факултет Универзитета у Београду, уз подршку САНУ, обележио је 22. и 23. децембра 2021. године значајан јубилеј – 200 година од рођења Димитрија Матића, (1821-1881), правника и филозофа, професора Јавног права, попечитеља просвете (1859–1860), министра просвете и црквених послова (1868–1872), министра правде (1878–1879), председника Народне скупштине (1878), члана Државног савета, председника Друштва српске словесности и члана Српског ученог друштва, претече Српске краљевске академије, односно САНУ.

На свечаном отварању скупа присутнима су се обратили декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић, председник САНУ, академик Владимир Костић, и проф. др Драгољуб Поповић, некадашњи судија Европског суда за људска права. Изнели су неке кључне биографске податке о Матићу и његова главна достигнућа и врлине којима је заслужио изучавање његовог живота и дела, те кратак историјат Друштва српске словесности и Српског ученог друштва, с акцентом на Матићевој улози у делатности ових установа. Поред учесника скупа и заинтересоване стручне јавности, отварању су присуствовали и потомци Димитрија Матића. 

Рад скупа одвијао се у шест сесија током два дана: прва је била посвећена Матићевом животу и развојном путу, друга (правној) филозофији, трећа приватном, а четврта јавном праву; пета педагогији, андрагогији и реторици, и шеста лингвистици. На конференцији је учествовало преко двадесет учесника, стручњака за различите дисциплине са бројних факултета и института из Србије и Републике Српске. Скуп је одржан у хибридном формату, тако да су неки излагачи и слушаоци учествовали и преко интернета, а на крају сваке сесије било је живих и занимљивих дискусија, у којима су учествовали како наставници, тако и студенти Правног факултета Универзитета у Београду.

Више фотографија можете погледати овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве