ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА СВЕЧАНОСТ 27. ЈАНУАРА 2022. ГОДИНЕ

Правни факултет Универзитета у Београду је 27. јануара 2022. године обележио школску славу – Савиндан, а тим поводом је одржана и традиционална Светосавска свечаност, која је, због епидемиолошких мера, пригодно и сведено организована, са мањим бројем присутних у сали. Остали заинтересовани су имали могућност да Светосавску свечаност прате онлајн, путем линка који се налазио на сајту Факултета и друштвеним мрежама.

Догађај су отворили представници хора АКУД „Бранко Крсмановић“ изводећи химну посвећену Светом Сави, а потом и државну химну – „Боже правде“.  Програм свечаности је водио проф. др Милош Станковић, који је пожелео свима добродошлицу и препустио реч декану Правног факултета, проф. др Зорану Мирковићу. У свом обраћању, декан се осврнуо на живот и дело Светог Саве и поручио да ако је судити по свему што је забележено у историјским изворима, Свети Сава би и данас радио на просвећивању свога народа, коме је потребна просвећеност и уљуђеност сваке врсте. Мирио би непомирљиве, јер мир и сагласност о основним питањима, залог су и темељ сваке здраве заједнице. Залагао би се за увођење реда и закона, јер ако нема реда и закона, нема ни опстанка, а камоли напретка. И на крају, поучавао би своје сународнике и суграђане да није могуће живети изоловано и затворено, без односа са другима и другачијима и без живог контакта са светом који нас окружује. То је разлог због кога и данас и убудуће славимо успомену на овога великог човека. Професор Мирковић је завршио своју Светосавску беседу честитајући свима школску славу – Светог Саву.

Након уводног дела, проглашен је студент генерације 2017/18, Дарко Стевановић, коме је декан, проф. др Зоран Мирковић, уручио диплому и награду „студент генерације“, као и новчану награду и књиге. Диплома и похвалница за остварен одличан успех током студија (просек 10,00), као и новчана награда и књиге, додељене су и Ђорђу Степићу.

Правни факултет Универзитета у Београду је традиционално и ове године доделио похвалнице студентима који су у школској 2020/21. години остварили просечну оцену од 9,00 до 10,00. Број студената који су остварили висок просек на свим годинама основних академских студија је 250 и то: на првој години 100 похвалница, на другој години 51 похвалница, на трећој години 50 и на четвртој години 49 похвалница. Факултет је доделио и 54 стипендије на основним академским студијама и 10 стипендија на мастер академским студијама. Због епидемиолошких обзира, на свечаности нису додељене све похвалнице и стипендије, већ само мали број, представницима сваке генерације.

Фондација „Професор др Мирко Васиљевић“ почев од 2011. године на Савиндан додељује награде студентима са циљем материјалне подршке на путу њиховог академског усавршавања. Ове године награду за најуспешнијег студента генерације добиo је Дарко Стевановић из Петровца на Млави, који је основне студије завршио са просечном оценом 10.00.

Награду за најбоље урађен рад добили су Владимир Пешић и Никола Шурјанац: Владимир Пешићза рад из Трговинског права на тему „Правна природа клаузуле del credere у трговинским уговорима“, а Никола Шурјанац за рад из Трговинског права на тему „Трошкови обраде кредита у светлу правних ставова Врховног касационог суда Републике Србије“.

Награду за студента основних академских студија са социјалним потребама који редовно испуњава своје статутарне обавезе добили су Душан Перовић, студент четврте године из Крушевца и Игор Ђорђевић, студент треће године из Обреновца. Укупан број до сада награђених студената је 88.

Овом приликом је додељена и награда Фондације „Алан Вотсон“. Продеканка за научни и стручни рад и потпредседница Фондације, доц. др Нина Кршљанин, је тим поводом узела реч и пренела поздраве председника фондације, професора емеритуса Симе Аврамовића, а потом уручила награду овогодишњем добитнику, Душану Б. Јовићу за рад на тему „Кривична дела против државе у Кривичном законику Краљевине Југославије од 27. јануара 1929. године“.

На крају свечаности, уручене су похвалнице студентима који су представљали Факултет на националном такмичењу „Осуди дискриминацију“, које је и ове године организовала канцеларија Поверенице за заштиту равноправности уз подршку Фондације за отворено друштво. Наши студенти су постигли вишеструки успех. Тим који је освојио треће место чинили су студенти Емилија Гајић, Василије Митровски и Невена Недељковић, а тим је припремала асистенткиња Валерија Дабетић. Тим који је освојио прво место чинили су студенти Никола Ивковић и Василије Бошковић, који је уједно освојио и награду за најбољег говорника на такмичењу. За такмичење их је припремао сарадник у настави Стефан Јовановић.

Фотографије са догађаја се могу погледати у нашој галерији.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве