Oдржана свечана академија поводом 30 година настанка Републике Српске

Дана 28. фебруара 2022. године на Правном факултету Универзитета у Београду, у организацији Студентског клуба Правног факултета, одржана је свечана академија поводом 30 година настанка Републике Српске, на дан проглашења њеног Устава.

Република Српска настала је почетком 1992. године у процесу распада Југославије, а одбрањена је у Одбрамбено-отаџбинском рату и представља коначно остварење вишевековне тежње српског народа у Босни и Херцеговини да обнови своју самосталност изгубљену доласком Османског царства, али истовремено одбрани и опстанак, будући да је током већег дела своје историје српски народ систематски прогањан од стране што турских што аустроугарских власти, а током власти НДХ био изложен геноциду какав није запамћен у историји цивилизације.

Догађају је присуствовао велики број слушалаца, а посебну част Студентском клубу су учинили Његова Светост патријарх српски г. Порфирије, као и владика хвостански Јустин, викарни епископ Његове Светости, који је својом беседом отворио скуп.

Након интонирања химни Републике Србије и Републике Српске, млади песник Милан Гајић, доскорашњи студент нашег Факултета, изрецитовао је песму посвећену Републици Српској из своје најновије збирке песама „Богу и Србији“.

Академију је водио колега Иван Митић, члан Одбора за трибине, а излагања су имали професор историје на Филозофском факултету др Милош Ковић, шеф Катедре за међународно право на нашем Факултету проф. др Бранко Ракић, а први пут на нашем догађају учествовао је професор Уставног права др Милан Благојевић, који је поводом овог догађаја у пратњи супруге дошао из Бањалуке.

Говорници су сваки из своје области присутнима приближили чињенице везане за тему. Професор Ковић је присутне упознао са историјским изворима који доказују дугу присутност српског народа у Босни и Херцеговини као и његову мучну судбину кроз векове. Професор Ракић упознао је аудиторијум са кршењем одредби међународног права на штету српског народа по питању самоопредељења, као и мировним плановима и преговорима који су довели до прекида ратних дејстава и признања Републике Српске у Дејтону. На крају је професор Благојевић говорио о питањима везаним за конституисање функције Високог представника за Босну и Херцеговину и дистрикт Брчко, и њиховој супротности са међународним правом. Излагао је и о противправним радњама Хашког трибунала и неопходности дубље правничке анализе овог феномена са циљем упознавања јавности, а библиотеци нашег Факултета даровао је две своје књиге.

Скуп је својом пастирском беседом затворио патријарх српски г. Порфирије.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве