Споразум о сарадњи између Правног факултета Универзитета у Београду и Државног правобранилаштва

Правни факултет Универзитета у Београду, имао је дивну прилику да у просторијама деканата 4. марта 2022. године угости представнике Државног правобранилаштва на челу са госпођом Оливером Станимировић, државном правобранитељком. Повод овог сусрета је био  потписивање Споразума о дугорочној сарадњи између нашег факултета и Државног правобранилаштва, а у циљу развоја и унапређења рада обе институције. Споразум о дугорочној сарадњи потписали су Државна правобранитељка, госпођа Оливера Станимировић, као и наш декан, проф. др Зоран Мирковић, а у присуству и са подршком управнице Института за правне и друштвене науке, редовне професорке др Иване Крстић, али и продекана за наставу, редовног професора др Бојана Милисављевића.

Овај споразум ће омогућити извођење наставе уз ослонац на праксу, подизање научно-наставног потенцијала, али и омогућити студентима Правног факултета Универзитета у Београду да, кроз форму стручне праксе, развију стручне вештине, знања и да се упознају са бројним и сложеним функцијама које Државно правобранилаштво, као заступник републике Србије има. Овакав облик практичног стицања и примене знања стеченог на нашем факултету биће намењен студентима мастер и основних академских студија Правног факултета Универзитета у Београду. Програм праксе ће студентима омогућити следеће активности у оквиру Правобранилаштва: упознавање са радом и функционисањем Правобранилаштва у седишту и његових појединих одељења; упознавање са током кретања предмета у Правобранилаштву и непосредно укључивање у текуће активности; рад са замеником државног правобраниоца и правобранилачким помоћником – ментором кроз укључивање у обављање текућих оперативних послова и мање сложених правних послова; учествовање у припреми аката – поднесака и присуствовање рочиштима.

Додатно, овим споразумом, успоставља се драгоцена сарадња и са Центром за људска права и Одељењем за заступање Републике Србије пред Европским судом за људска права, а испред којег је састанку присуствовала госпођа Зорана Јадријевић Младар, заменица државне правобранитељке и заступница Републике Србије пред Европским судом за људска права. Овај споразум ће такође имати великог значаја за унапређене научно наставних капацитета наставе кроз организовање различитих специјалистичких курсева, подршку програмима правних клиника на Правном факултету, али и пружити могућност посете и волонтирања наших студената при Одељењу за заступање Републике Србије пред Европским судом за људска права.

Међусобна сарадња оствариваће се према договору Факултета и Правобранилаштва, у складу са Програмом рада.

Правни факултет Универзитета у Београду овим путем изражава захвалност Државном правобранилаштву, Центру за људска права и Одељењу за заступање Републике Србије пред Европским судом за људска права, али и самој Управи факултета, Институту за правне и друштвене науке на успостављању и будућој реализацији ове драгоцене сарадње, пре свега за наше студенте, али и запослено наставно особље.

Више фотографија можете видети овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве