Одржана студентска конференција Iustoria 2022: „Право, здравље и медицина“

Од 25. до 27. марта 2022. године одржана је трећа међународна студентска конференција Iustoria 2022: „Право, здравље и медицина“ Катедре за правну историју Правног факултета Универзитета у Београду. Конференцију су отворили проф. емеритус Сима Аврамовић, професор Упоредне правне традиције, проф. др Милена Полојац, шефица Катедре за правну историју и професорка Римског права, и проф. др Слободан Савић, професор судске медицине на Медицинском и Правном факултету Универзитета у Београду и стални судски вештак.

Сва три конференцијска дана започета су интересантним уводним предавањима на енглеском језику. Првог дана предавање је држао проф. др Маркам Гелер (Markham Geller), са Универзитетског Колеџа у Лондону, на тему If P then Q: The Legal Paradigm at the Heart of Mesopotamian Science. Другог дана је др Кетрин Вотсон (Katherine Watson) са Универзитета Оксфорд Брукс говорила на тему The Medical Contribution to Crime Investigation: Historical Roots, Historiographical Challenges, а последњег дана је декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић, упознао присутне са темом Safety measures against plague and other infectious diseases in Serbia during the first half of the 19th century”.

Више од 30 учесника било је подељено у девет сесија, од којих су неке биле енглеске, а неке српске. Студенти су имали прилику да изложе резултате својих истраживања о различитим аспектима односа права и медицине, покривајући својим радовима бројне праве системе антике, средњег века, новог века и модерног доба. Присутни су имали прилику да чују разне теме, попут еутаназије и уређења здравствене службе у античкој Грчкој, лекарске етике старог века, уређења и статуса болница у средњовековној Србији, карантина у средњовековним приморским републикама, судске медицине у Краљевини Југославији, лекарске грешке и злоупотребе психијатрије у СФРЈ, обавезности полио вакцине у Белгији, регулативе различитих техника вештачке оплодње у Белорусији и Чешкој… Све сесије праћене су динамичном дискусијом о изложеним темама.

Конференцију је затворила председница организационог одбора, доц. др Нина Кршљанин, уз позив свима да се пријаве и наредне године, када ћемо коначно имати прилику да се видимо и чујемо уживо. Сви учесници имаће прилику да објаве своје радове у међународном студентском научном часопису „Весник правне историје“ који издаје Правни факултет Универзитета у Београду од 2020. године.

Све фотографије са конференције можете погледати овде:

По данима

  1. дан
  2. дан
  3. дан
АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве