Одржан други вебинар са пројекта “Епидемија. Право. Друштво” – Здравствене мере у доба пандемије

У среду, 20. априла 2022. године одржан је други вебинар Института за правне и друштвене науке, у оквиру кога је стручној јавности представљен део резултата стратешког пројекта Правног факултета Универзитета у Београду за 2021. годину „Епидемија. Право. Друштво.“ Вебинар је био организован на тему „Здравствене мере у доба пандемије“, а модератор је био проф. др Добросав Миловановић. На почетку се слушаоцима обратила управница Института за правне и друштвене науке Правног факултета, проф. др Ивана Крстић, која је указала на значај пројекта и позвала учеснике да узму активно учешће у оквиру вебинара.

Најпре је презентиран рад проф. др Данила Вуковића, „Зашто носимо маске? Поштовање друштвених и законских норми у условима пандемије“. Указано је да су се на почетку пандемије уобличиле представе да су млади у мањем ризику од старијих и болесних и да се мање придржавају епидемиолошких мера. Истраживањем на узорку студената Правног факултета у Београду, аутор је настојао да установи у којој мери они поштују прописе и који фактори на то највише утичу. Резултати показују да релативно мали проценат испитаника редовно поштује здравствене прописе и да се највећи део њих налази у зони амбиваленције. На поштовање мера утичу: уверење да су мере оправдане и ефикасне, поверење у институције, а посебно у стручњаке и лекаре, те редовно праћење медија и уверење да су они објективни. Социјална контрола, односно, морална и законска осуда због непоштовања мера није се показала значајним предиктором. Ови налази показују да у кризним ситуацијама, добровољно поштовање законских мера може обезбедити јасна и транспарентна комуникација, као и понашање актера и институција које улива поверење. Рад ће бити објављен у посебном зборнику радова са пројекта који ће изаћи током 2022. године, а чији су уредници доц. др. Наталија Лукић и доц. др Далибор Ђукић. 

Након тога, Јована Блешић je представила свој рад „Светска здравствена организација – (не)достижни идеал?“. Ауторка је најпре приказала организацију и значај Светске здравствене организације (СЗО), који је повећан појавом ковид 19 пандемије. Она је указала да су се појавиле различите критике у погледу ефикасности СЗО. У вези са тим, она је представила деловање СЗО током пандемије, кроз појашњавање појма јавне здравстевене претње од међународног значаја и употребу Међународног здравственог правилника. На крају је ауторка разматрала могуће правце реформе овог тела. Рад је објављен у Зборнику радова Правног факултета Универзитета уНишу, бр. 91, година LX, 2021, на странама 271-286.

Представаљени радови су изазвали велико интересовање учесника вебинара, те је на крају уследила и занимљива дискусија.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве